IRAN
-
occupylove
#6376 Re: IRAN
Iran nije izoliran i sam , kao Irak 2003, cinjenica je kao sto je samit nesvrstanih pokazao da su sankcije neefikasne
i da Iran ima zaledjinu
nesumnjivo je da ce Iranu i to nije tajna , pomoci i Rusija i ja mislim Kina jos vise ( 25 % nafte za Kinu , nista ljubav samo interes )
sve sto treba , preko Kaspijskoga mora uz oruzanu pratnju Rusa ( a to Izrael i USA-NATO ne smiju niti pomisliti da napadnu , jer znamo kako bi Rusi odgovorili )
dakle preko Kaspijskoga mora bi stizale nove baterije PVO i sigurno i instruktori za rukovanje tim sistemima ( sjetimo se Vijetnama ,ili Yom Kipur rata 1973, 150 Izraelaca oboreno za sedmicu dana ? ili kada su Vijetnamci uz Ruse poobarali oko 3000 USA aviona i otprilike 2000 helikoptera )
Iran bi izgubio rat , i svi mi bi izgubili , jal zbog ekonomske katastrofe koju bi taj rat donio i na prvome mjestu uzasnih ljudskih gubitaka na svim stranama , najvecim od II svjetskoga rata ..
Izrael se ne bi dobro proveo , nikako , pitanje sta bi ostalo od njega na kraju ?
i da Iran ima zaledjinu
nesumnjivo je da ce Iranu i to nije tajna , pomoci i Rusija i ja mislim Kina jos vise ( 25 % nafte za Kinu , nista ljubav samo interes )
sve sto treba , preko Kaspijskoga mora uz oruzanu pratnju Rusa ( a to Izrael i USA-NATO ne smiju niti pomisliti da napadnu , jer znamo kako bi Rusi odgovorili )
dakle preko Kaspijskoga mora bi stizale nove baterije PVO i sigurno i instruktori za rukovanje tim sistemima ( sjetimo se Vijetnama ,ili Yom Kipur rata 1973, 150 Izraelaca oboreno za sedmicu dana ? ili kada su Vijetnamci uz Ruse poobarali oko 3000 USA aviona i otprilike 2000 helikoptera )
Iran bi izgubio rat , i svi mi bi izgubili , jal zbog ekonomske katastrofe koju bi taj rat donio i na prvome mjestu uzasnih ljudskih gubitaka na svim stranama , najvecim od II svjetskoga rata ..
Izrael se ne bi dobro proveo , nikako , pitanje sta bi ostalo od njega na kraju ?
- Klavikula
#6377 Re: IRAN
http://www.bicent.com/novosti/iran-uper ... a-u-izrael
tu informaciju sam procito na jednom vojnom forumu, ne mogu sad traziti, ima milion postova, al evo prvo sto izbaci kad ukucam na google, znam da izjava i sam tekst nisu reprezentativni al ae.
a sto se samog rata tice, Izrael nece i ne smije napasti, jer ako napadne nemaju sanse zauzeti nista, nemaju sanse zaustaviti izgradnju atomske bombe jer se ti pogoni nalaze ispod zemlje, unutar planine i sl mjestima..po vojnoj taktici napadac treba imati 3-5x vise snaga, a ja vas ptam, je li to ovi imaju, i jesu li spremni boriti se na minimalno tri fronta?
tu informaciju sam procito na jednom vojnom forumu, ne mogu sad traziti, ima milion postova, al evo prvo sto izbaci kad ukucam na google, znam da izjava i sam tekst nisu reprezentativni al ae.
a sto se samog rata tice, Izrael nece i ne smije napasti, jer ako napadne nemaju sanse zauzeti nista, nemaju sanse zaustaviti izgradnju atomske bombe jer se ti pogoni nalaze ispod zemlje, unutar planine i sl mjestima..po vojnoj taktici napadac treba imati 3-5x vise snaga, a ja vas ptam, je li to ovi imaju, i jesu li spremni boriti se na minimalno tri fronta?
-
Bodkin
#6378 Re: IRAN
kako vama nije jasno da oni nista nece zauzimati?Klavikula wrote:http://www.bicent.com/novosti/iran-uper ... a-u-izrael
- Klavikula
#6379 Re: IRAN
to im je jedini nacin da zaustave izgradnju atomske, jer hi tech napadom ne mogu iz gore navedenih razloga.Bodkin wrote:kako vama nije jasno da oni nista nece zauzimati?Klavikula wrote:http://www.bicent.com/novosti/iran-uper ... a-u-izrael
- vivaldi
#6380 Re: IRAN
moguce je da bi napravili desant na par tacaka i da rucno sve to iznutra minirajuKlavikula wrote:to im je jedini nacin da zaustave izgradnju atomske, jer hi tech napadom ne mogu iz gore navedenih razloga.
- Klavikula
#6381 Re: IRAN
sve je moguce samo treba to i uraditivivaldi wrote:moguce je da bi napravili desant na par tacaka i da rucno sve to iznutra minirajuKlavikula wrote:to im je jedini nacin da zaustave izgradnju atomske, jer hi tech napadom ne mogu iz gore navedenih razloga.
-
occupylove
#6382 Re: IRAN
a zar mislite da ce samo zracni udari unistiti Iran ? drzavu od 74 miliona ljudi i 5 puta vecu od Iraka ?
Libiju su bombardovali 8 mjeseci dok nisu svladali Gadafija , cija PVO i avijacija je bila smijurija ..
ne smiju napasti Siriju , boje se gubitaka
Iran sigurno nece trpiti udare iz zraka a da na sve moguce nacine ne napadne sve baze USA NATO u regiji i brodove
a kapaciteta imaju od Mahdi armije u Iraku , do Hezbolaha i ko zna koliko raznih tajnih grupa , dobro uvjezbanih i opremljenih
plus kisa raketa ( nisu bezopasne i primitivne , pogadjaju u 50 metara , neko im je prodao tehnologiju i nesto su i sami razvili )
plus Persjijski zaljev i imaju stotine jako dobrih krstarecih raketa ( nesto svercom nabavili , nesto sami , a nesto kupili od Kineza )
a elektronska dejstva , pa ima na ovoj temi da su skinuli USAF dron zadnje generacije , tacnije hakirali ga , nisu niti tu bezazleni..
Libiju su bombardovali 8 mjeseci dok nisu svladali Gadafija , cija PVO i avijacija je bila smijurija ..
Iran sigurno nece trpiti udare iz zraka a da na sve moguce nacine ne napadne sve baze USA NATO u regiji i brodove
a kapaciteta imaju od Mahdi armije u Iraku , do Hezbolaha i ko zna koliko raznih tajnih grupa , dobro uvjezbanih i opremljenih
plus kisa raketa ( nisu bezopasne i primitivne , pogadjaju u 50 metara , neko im je prodao tehnologiju i nesto su i sami razvili )
plus Persjijski zaljev i imaju stotine jako dobrih krstarecih raketa ( nesto svercom nabavili , nesto sami , a nesto kupili od Kineza )
a elektronska dejstva , pa ima na ovoj temi da su skinuli USAF dron zadnje generacije , tacnije hakirali ga , nisu niti tu bezazleni..
-
matematicar_teski
#6383 Re: IRAN
to sve nemaju amerika i izrael na kvadrat bolje ?occupylove wrote:a zar mislite da ce samo zracni udari unistiti Iran ? drzavu od 74 miliona ljudi i 5 puta vecu od Iraka ?
-
A1B
#6384 Re: IRAN
Perzijanci! 
-
A1B
#6385 Re: IRAN
bolja je i M4 od AK, al ubija i AK, zapravo najvise je ubila ljudimatematicar_teski wrote:to sve nemaju amerika i izrael na kvadrat bolje ?occupylove wrote:a zar mislite da ce samo zracni udari unistiti Iran ? drzavu od 74 miliona ljudi i 5 puta vecu od Iraka ?
- Klavikula
#6386 Re: IRAN
AK47 je najbolja jurisna puska ikad, bez dvojbeA1B wrote:bolja je i M4 od AK, al ubija i AK, zapravo najvise je ubila ljudimatematicar_teski wrote:to sve nemaju amerika i izrael na kvadrat bolje ?occupylove wrote:a zar mislite da ce samo zracni udari unistiti Iran ? drzavu od 74 miliona ljudi i 5 puta vecu od Iraka ?
- vivaldi
#6387 Re: IRAN
pa to tvoje pitanje da li bi se udarima i koliko moglo unistiti postrojenja pod zemljom jeste dobro pitanje, jer se ono u par navrata spominjalo i u toj strucnoj vojnoj javnosti, pa mi desant zvuci najrealnije ako dodje do rata.Klavikula wrote:sve je moguce samo treba to i uraditi
postrojenja takvog tipa su logicno uvijek izolovana od naselja sto bi u slucaju desnata bila prednost. Vjerovatno bi spalili sve u krugu 10-20 kilometara i napravili vatreni obruc koji bi avijacija odrzavala sve vrijeme dok traje dok traje desant da ne moze doci ispomoc.
ne znam kako da se iranci pripreme za nesto tako jer koliko god bunkera iskopaju tesko je sakrit pod zemlju 5-10 hiljada vojnika da cuvaju objekte
- Klavikula
#6388 Re: IRAN
zaboravljas da Iran ima odlican PVO, BAVAR 373, i koliko bi im sve to drzalo vodu, a ta postrojenja nisu napustena, jake snage njih cuvaju..misljenja sam da je jedina sansa da Izrael unisti nuklearna postrojenja Irana kopnena invazija, a koliko je to realno sam procijeni...vivaldi wrote:pa to tvoje pitanje da li bi se udarima i koliko moglo unistiti postrojenja pod zemljom jeste dobro pitanje, jer se ono u par navrata spominjalo i u toj strucnoj vojnoj javnosti, pa mi desant zvuci najrealnije ako dodje do rata.Klavikula wrote:sve je moguce samo treba to i uraditi
postrojenja takvog tipa su logicno uvijek izolovana od naselja sto bi u slucaju desnata bila prednost. Vjerovatno bi spalili sve u krugu 10-20 kilometara i napravili vatreni obruc koji bi avijacija odrzavala sve vrijeme dok traje dok traje desant da ne moze doci ispomoc.
ne znam kako da se iranci pripreme za nesto tako jer koliko god bunkera iskopaju tesko je sakrit pod zemlju 5-10 hiljada vojnika da cuvaju objekte
al kako vrijeme odmice, sve vise sam siguran da do rata uopste nece doci, jer ni jedni ni drugi nisu spremni zrtvovati se toliko..rat bi vjerovatno znacio potpuno kraj Izraela, a ista situacija bi se mogla ocekivati i na drugoj strani, mozda ne totlano unistenje, s obzirom na velicinu zemlje, al gubici bi bili neprihvatljivo veliki...
- vivaldi
#6389 Re: IRAN
koliko je kakav pvo dobar u praksi i u pravim uslovima, ne znam, ali vjerujem da nije los. Medjutim eventualni desant ne bi dosao na pocetku vec na kraju akcije kada vec vecina pvo bude unistena ili sakrivena (ali od nje nema koristi), mada je sve to samo teorisanje jer kad se samo sjetim budjanovaca...ne znam jel vece cudo sto oborise nevidljivi ili sto pilota spasise sa dva helikoptera usred zemlje usred rata. Tromi, kabasti i spori helikpoteri koji se pritom cuju kilometrima unaprijed ili oni helikopteri sto preletise pola pakistana i sletise haman u islamabad po ladena...Klavikula wrote:zaboravljas da Iran ima odlican PVO, BAVAR 373, i koliko bi im sve to drzalo vodu, a ta postrojenja nisu napustena, jake snage njih cuvaju..misljenja sam da je jedina sansa da Izrael unisti nuklearna postrojenja Irana kopnena invazija, a koliko je to realno sam procijeni...
u tu kopnenu ne vjerujem jer je to nemoguce. da zauzmes toliku zemlju treba ti milionska vojska uz ogromne zrtve
ma ako iran ne odstupi, napasce ih sigurno, nema sumnje. Ako iran dodje do atomske to ce izrael smatrat smrtnom presudom sebi jer to oduvijek govore i napasce ih nerado bez obzira na cijenu.Klavikula wrote:al kako vrijeme odmice, sve vise sam siguran da do rata uopste nece doci, jer ni jedni ni drugi nisu spremni zrtvovati se toliko..rat bi vjerovatno znacio potpuno kraj Izraela, a ista situacija bi se mogla ocekivati i na drugoj strani, mozda ne totlano unistenje, s obzirom na velicinu zemlje, al gubici bi bili neprihvatljivo veliki...
pitanje je samo kojim obavjestajcima vise vjerovati - izraelcima koji govore o mjesecima ili amerima koji kazu da im treba jos 1--2 godine do oruzja..
- Klavikula
#6390 Re: IRAN
sve je to jako komplikovano, sto se tice iranskih snaga, mislim da ne zaostaju puno za Izraelom, u nekim segmentima, tipa avijacije su svjetlosnu godinu iza, ali u nekim su bolji..e sad puno faktora tu igra, iznenadjenje, obavjestajne sluzbe, moral, podrska stanovnistva i sl..jedino sto je sigurno je to da ce to biti regionalni rat i da ce biti puno, puno zrtava, nazalost.
- Klavikula
#6391 Re: IRAN
Letjelica “Šahed 129” je najnovije ostvarenje Sepah Pasdarana u domenu bespilotnih aviona koja ima potencijal da leti 24 sata bez prekida i ispaljuje rakete. Pored izviđanja i prikupljanja informacija što je glavni zadatak te letjelica, Šahed 129 ima mogućnost ispaljivanja raketa. Ova letjelica biće korištena za nadgledanje iranskih granica u Perzijskom zalivu i Omanskom moru.
-
Bodkin
#6392 Re: IRAN
ja shvatam ideolosku naklonost ili nenaklonost ali reci da najjaca sila svijeta nesto ne moze u ovom trenutku je smijesno. jedno je sigurno, zbog naroda irana ( ne onih vojnih ili civilnih ili vjerskih glavonja) se nadam da ce se povuci. u suprotnom ce ameri jos jednom pokazati koliko ti sistemi egzoticnih jezika ne vrijede puno 
- Klavikula
#6393 Re: IRAN
Bodkin wrote:ja shvatam ideolosku naklonost ili nenaklonost ali reci da najjaca sila svijeta nesto ne moze u ovom trenutku je smijesno. jedno je sigurno, zbog naroda irana ( ne onih vojnih ili civilnih ili vjerskih glavonja) se nadam da ce se povuci. u suprotnom ce ameri jos jednom pokazati koliko ti sistemi egzoticnih jezika ne vrijede puno
-
joe_black
#6394 Re: IRAN
Tacno je da ne postoji ono sto ne mogu... ali zato postoji ono sto ne smiju, a to je izazvati 3 svjetski rat...a radi cega...radi toga sto jedan Natanjahu sumlja ve 10 god da Iran pravi nuklearku...Nigdje ti logikeBodkin wrote:ja shvatam ideolosku naklonost ili nenaklonost ali reci da najjaca sila svijeta nesto ne moze u ovom trenutku je smijesno. jedno je sigurno, zbog naroda irana ( ne onih vojnih ili civilnih ili vjerskih glavonja) se nadam da ce se povuci. u suprotnom ce ameri jos jednom pokazati koliko ti sistemi egzoticnih jezika ne vrijede puno
- hepekcina
#6395 Re: IRAN
slatki ste vi meni skroz....ko da gledam Sjećaš li se Dolly Bell
-
Bodkin
#6396 Re: IRAN
joe_black wrote:Tacno je da ne postoji ono sto ne mogu... ali zato postoji ono sto ne smiju, a to je izazvati 3 svjetski rat...a radi cega...radi toga sto jedan Natanjahu sumlja ve 10 god da Iran pravi nuklearku...Nigdje ti logikeBodkin wrote:ja shvatam ideolosku naklonost ili nenaklonost ali reci da najjaca sila svijeta nesto ne moze u ovom trenutku je smijesno. jedno je sigurno, zbog naroda irana ( ne onih vojnih ili civilnih ili vjerskih glavonja) se nadam da ce se povuci. u suprotnom ce ameri jos jednom pokazati koliko ti sistemi egzoticnih jezika ne vrijede puno
to je drugi par rukava. ovdje gore se govori da oni nesto ne mogu
-
Bodkin
#6397 Re: IRAN
dakle ti mislis da ima neko jaci od njih trenutno?Klavikula wrote:Bodkin wrote:ja shvatam ideolosku naklonost ili nenaklonost ali reci da najjaca sila svijeta nesto ne moze u ovom trenutku je smijesno. jedno je sigurno, zbog naroda irana ( ne onih vojnih ili civilnih ili vjerskih glavonja) se nadam da ce se povuci. u suprotnom ce ameri jos jednom pokazati koliko ti sistemi egzoticnih jezika ne vrijede puno
- AleksoMKD
#6398 Re: IRAN
Nesto sam nasao sto skroz odgovara

Ali salu na stranu sankcije ipak imaju efekta no uglavnom nad obicnim gradjanima. Cene piletine je toliko porasla da zvanicnici mole filmska studija da ne prikazuju ljude u filmovima kako jedu piletinu:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -Iran.html
"They show chicken being eaten in movies while somebody might not be able to buy it," Mr Ahmadi-Moghaddam, brother-in-law of Iran's president, Mahmoud Ahmadinejad, told a law enforcement officers conference in Tehran.
"Films are now the windows of society and some people observing this class gap might say that we will take knives and take our rights from the rich. IRIB [Iran's state broadcaster] should not be the shop window for showing all which is not accessible."
Secer i voce je skuplje 3 do 4 puta i vlada je morala pomoci u spustanju cena specijalno za Ramazan kako bi ljudi mogli kupiti mesa.
http://www.guardian.co.uk/world/iran-bl ... madan-iran
Na ovom blogu ima snimka kako ljudi trce u oficijalne distributivne centre koje je postavila vlast gde se moze piletina kupit po starim cenama:
http://www.rferl.org/content/iran-polic ... 47172.html
Ja licno simpatisem Iran u svojem nastojanju da postane veci igrac pa i u nastojanju da izgrade atomsku bombu jer ih nista drugo ne moze spasiti.
Ne bih ziveo tamo (ne mogu bez piva, krmetine i vanbracnog sexa sa mojom devojkom
) ali u odnosu na Saudisku Arabiju na primer Iran je svetlo slobode.

Ali salu na stranu sankcije ipak imaju efekta no uglavnom nad obicnim gradjanima. Cene piletine je toliko porasla da zvanicnici mole filmska studija da ne prikazuju ljude u filmovima kako jedu piletinu:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -Iran.html
"They show chicken being eaten in movies while somebody might not be able to buy it," Mr Ahmadi-Moghaddam, brother-in-law of Iran's president, Mahmoud Ahmadinejad, told a law enforcement officers conference in Tehran.
"Films are now the windows of society and some people observing this class gap might say that we will take knives and take our rights from the rich. IRIB [Iran's state broadcaster] should not be the shop window for showing all which is not accessible."
Secer i voce je skuplje 3 do 4 puta i vlada je morala pomoci u spustanju cena specijalno za Ramazan kako bi ljudi mogli kupiti mesa.
http://www.guardian.co.uk/world/iran-bl ... madan-iran
Na ovom blogu ima snimka kako ljudi trce u oficijalne distributivne centre koje je postavila vlast gde se moze piletina kupit po starim cenama:
http://www.rferl.org/content/iran-polic ... 47172.html
Ja licno simpatisem Iran u svojem nastojanju da postane veci igrac pa i u nastojanju da izgrade atomsku bombu jer ih nista drugo ne moze spasiti.
Ne bih ziveo tamo (ne mogu bez piva, krmetine i vanbracnog sexa sa mojom devojkom
-
scimitar19
#6399 Re: IRAN
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u razgovoru za CNN: "Kriza u Siriji mora se riješiti dijalogom, bez vanjskog uplitanja"
Iranski predsjednik Dr. Mahmud Ahmedinedžad dao je intervju za američku postaju CNN. U razgovoru s novinarom Piersom Morganom postavljena su mu pitanja vezane uz aktualnu situaciju na Bliskom istoku, ali i po pitanju brojnih kontroverznih tema koje su se mogle i očekivati.
Ton razgovora postavljen je već u samom uvodu kada Morgan ističe: "Predsjedniče dobrodošli u New York, mnogi vas vide kao neprijatelja broj 1, kako se osjećate zbog toga?". Ahmedinedžad srdačno pozdravlja sve američke gledatelje te mu na to odgovora: "Ukoliko imate osobne animozitete prema meni, nemojte govoriti u ime cijelog američkog naroda".
Po pitanju Sirije istaknuo je kako tamošnji konflikt mora biti riješen putem dijaloga te kako ne smije biti stranog uplitanja. Na pitanje da li Iran dostavlja oružje Siriji, nije dao precizan odgovor. Glede mogućeg izraelskog napada, potvrdio je kako se Iran ima pravo braniti. Također je istaknuo kako je SAD protiv Irana zato što se Iran revolucijom izborio za svoj suverenitet i svoje prirodne resurse. Pritom ističe kako je problem u američkoj vlasti, ne u narodu, te kako poštuje američki narod.
Uskoro kreću i kontroverzne teme, prva na redu bila je teroristički napad na New York 2001. Ahmedinedžad ističe kako suosjeća s gubitkom američkog naroda, ali napominje kako zbog tog jednog napada nije trebalo kazniti cijelu državu - Afganistan.
Zatim je uslijedio niz pitanja vezanih uz prethodne kontroverzne izjave predsjednika Ahmedinedžada. Morgan ističe kako je izjava iranskog predsjednika da "Izrael treba biti izbrisan s lica zemlje" možda krivo prevedena, pa mu je u sklopu aktualnog intervjua dao priliku da točno pojasni što misli o tome. "Kada kažemo 'izbrisati', onda mislimo na to kako okupaciju treba izbrisati s lica zemlje. Ratobornost treba izbrisati, ubijanje žena i djece treba izbrisati. Mi predlažemo put, a put je priznanje prava Palestinaca na samoupravu", istaknuo je Ahmedinedžad.
Na pitanje da li bi priznao državu Izrael, ukoliko bi to učinili Palestinci u sklopu ideje o dvije države, rekao je kako bi poštivao odluke palestinskog naroda, kakve god one bile te naglasio kako o tome Palestinci moraju sami odlučiti.
Najkontroverznije pitanje svakako je bilo vezano uz Holokaust, Morgan ističe kako mnogi drže da Ahmedinedžad negira Holokaust te ga je upitao da pojasni svoja stajališta. Direktan odgovor ipak nije uspio dobiti, no, Ahmedinedžad ističe kako je "sumnjivo" da se ne dopušta dodatno istraživanje po toj temi, te konstatira: "ako se dogodio, gdje se dogodio? Nije u Palestini, zašto onda palestinski narod ispašta zbog toga?". Također je istaknuo kako novinar postavlja pitanja na takav način da očekuje odgovor koji želi čuti.
Zatim je uslijedio niz pitanja glede prava homoseksualaca što je ponovno dovelo do kontroverzne teme u kojoj Ahmedinedžad tvrdi da se homoseksualci ne rađaju kao takvi, već da takvi postaju. Morgan ga je zatim upitao "što biste napravili da je jedno od vaše djece gay?", kao i ranije, konkretan odgovor nije dao, već je temu skrenuo u pravcu kako milijuni diljem svijeta nemaju osnovnih egzistencijalnih uvjeta, uključujući i u SAD-u, te time iznio stav da su ovo, prema njemu, važnija i aktualnija pitanja.
Pošto je razgovor već skrenuo s aktualnih događanja u osobne stavove iranskog predsjednika, voditelj ga je također pitao da li bi prihvatio da mu primjerice kćer, izlazi sa Židovom? Ahmedinedžad je istaknuo kako to ne bi bio problem, osim što bi pritom volio upoznati roditelje tog mladića. Ali naglašava kako znatan broj Židova živi u Iranu te kako postoje primjeri međureligijskih vjenčanja između Muslimana i Židova ili Kršćana te kako u tome nema ništa sporno. Također naglašava da se ljudi ne bi smjeli dijeliti po tim i drugim osnovama kao što su rasa i sl. Morgan ističe kako je zadovoljan tim odgovorom te napominje "zbog ovog odgovora će vas mnogi voljeti".
Kao zadnje osobno pitanje, voditelj ga je pitao: "Koliko ste puta zaista bili zaljubljeni?", na što mu je Ahmedinedžad odgovorio kako je "zaljubljen u cijeli svijet" - Morgan je zatim konstatirao kako je ovo vjerojatno najbolji odgovor na ovo pitanje koje postavlja svim svojim gostima.
Iranski predsjednik Dr. Mahmud Ahmedinedžad dao je intervju za američku postaju CNN. U razgovoru s novinarom Piersom Morganom postavljena su mu pitanja vezane uz aktualnu situaciju na Bliskom istoku, ali i po pitanju brojnih kontroverznih tema koje su se mogle i očekivati.
Ton razgovora postavljen je već u samom uvodu kada Morgan ističe: "Predsjedniče dobrodošli u New York, mnogi vas vide kao neprijatelja broj 1, kako se osjećate zbog toga?". Ahmedinedžad srdačno pozdravlja sve američke gledatelje te mu na to odgovora: "Ukoliko imate osobne animozitete prema meni, nemojte govoriti u ime cijelog američkog naroda".
Po pitanju Sirije istaknuo je kako tamošnji konflikt mora biti riješen putem dijaloga te kako ne smije biti stranog uplitanja. Na pitanje da li Iran dostavlja oružje Siriji, nije dao precizan odgovor. Glede mogućeg izraelskog napada, potvrdio je kako se Iran ima pravo braniti. Također je istaknuo kako je SAD protiv Irana zato što se Iran revolucijom izborio za svoj suverenitet i svoje prirodne resurse. Pritom ističe kako je problem u američkoj vlasti, ne u narodu, te kako poštuje američki narod.
Uskoro kreću i kontroverzne teme, prva na redu bila je teroristički napad na New York 2001. Ahmedinedžad ističe kako suosjeća s gubitkom američkog naroda, ali napominje kako zbog tog jednog napada nije trebalo kazniti cijelu državu - Afganistan.
Zatim je uslijedio niz pitanja vezanih uz prethodne kontroverzne izjave predsjednika Ahmedinedžada. Morgan ističe kako je izjava iranskog predsjednika da "Izrael treba biti izbrisan s lica zemlje" možda krivo prevedena, pa mu je u sklopu aktualnog intervjua dao priliku da točno pojasni što misli o tome. "Kada kažemo 'izbrisati', onda mislimo na to kako okupaciju treba izbrisati s lica zemlje. Ratobornost treba izbrisati, ubijanje žena i djece treba izbrisati. Mi predlažemo put, a put je priznanje prava Palestinaca na samoupravu", istaknuo je Ahmedinedžad.
Na pitanje da li bi priznao državu Izrael, ukoliko bi to učinili Palestinci u sklopu ideje o dvije države, rekao je kako bi poštivao odluke palestinskog naroda, kakve god one bile te naglasio kako o tome Palestinci moraju sami odlučiti.
Najkontroverznije pitanje svakako je bilo vezano uz Holokaust, Morgan ističe kako mnogi drže da Ahmedinedžad negira Holokaust te ga je upitao da pojasni svoja stajališta. Direktan odgovor ipak nije uspio dobiti, no, Ahmedinedžad ističe kako je "sumnjivo" da se ne dopušta dodatno istraživanje po toj temi, te konstatira: "ako se dogodio, gdje se dogodio? Nije u Palestini, zašto onda palestinski narod ispašta zbog toga?". Također je istaknuo kako novinar postavlja pitanja na takav način da očekuje odgovor koji želi čuti.
Zatim je uslijedio niz pitanja glede prava homoseksualaca što je ponovno dovelo do kontroverzne teme u kojoj Ahmedinedžad tvrdi da se homoseksualci ne rađaju kao takvi, već da takvi postaju. Morgan ga je zatim upitao "što biste napravili da je jedno od vaše djece gay?", kao i ranije, konkretan odgovor nije dao, već je temu skrenuo u pravcu kako milijuni diljem svijeta nemaju osnovnih egzistencijalnih uvjeta, uključujući i u SAD-u, te time iznio stav da su ovo, prema njemu, važnija i aktualnija pitanja.
Pošto je razgovor već skrenuo s aktualnih događanja u osobne stavove iranskog predsjednika, voditelj ga je također pitao da li bi prihvatio da mu primjerice kćer, izlazi sa Židovom? Ahmedinedžad je istaknuo kako to ne bi bio problem, osim što bi pritom volio upoznati roditelje tog mladića. Ali naglašava kako znatan broj Židova živi u Iranu te kako postoje primjeri međureligijskih vjenčanja između Muslimana i Židova ili Kršćana te kako u tome nema ništa sporno. Također naglašava da se ljudi ne bi smjeli dijeliti po tim i drugim osnovama kao što su rasa i sl. Morgan ističe kako je zadovoljan tim odgovorom te napominje "zbog ovog odgovora će vas mnogi voljeti".
Kao zadnje osobno pitanje, voditelj ga je pitao: "Koliko ste puta zaista bili zaljubljeni?", na što mu je Ahmedinedžad odgovorio kako je "zaljubljen u cijeli svijet" - Morgan je zatim konstatirao kako je ovo vjerojatno najbolji odgovor na ovo pitanje koje postavlja svim svojim gostima.
-
scimitar19