IRAN

Post Reply
asurbanipal

#6126 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Nivri wrote:Ne svidja se ni meni ta loza, ali oni za razliku od Irana nikome ne prijete...
Ne govori ono o čemu ne znaš 8-)
fijesta

#6127 Re: IRAN

Post by fijesta »

Challenger__ wrote:Ahhhh, zaboravih nedžmijske krkane...

Image

Dakle, PROTIV, izraelsko-američko-nedžmijske intervencije protiv lavova iz Teherana 8)
Hoćeš li se prijaviti kao dobrovoljac da braniš Iran?
Nivri

#6128 Re: IRAN

Post by Nivri »

Tkd wrote:Da, sve to možeš u Americi, pa te usred grada upucaju policajci, a tek sa onog tornja kada počnu sa snajperistima namigivati.

Dobra ta demokratija koja uči razvratu i nemoralu. U njih to više nije život, nego obična gluma kao na filmovima.

Ruku na srce, upoznao sam dosta Amerikanaca i svaki je "normalan".
Pravi razvrat i nemoral su one bradonje sto zenama rezu usi i nos, sto vjesju za svaku sitnicu, kamenuju i bla bla...

U SAD mozes da izgledas kako hoces, pijes koliko hoces, jebes koga hoces... Zivot je tu da se iskoristi...
Dakle, ako ne ugrozavas drugoga radis sta `oces...

Da ste bili u malim americkim gradicima, a ne onim gradurinama u koji su se doselili razni obojeni, shvatili biste sta znaci americki duh i koliko ja mali maericki covjek zapravo veliki...

U to ime, zapjevajmo jednu pjesmu Bossa

Intimus

#6129 Re: IRAN

Post by Intimus »

Nivri wrote:Saudijska Arabija je jedan od bedema odbrane od terorizma. Nedavno smo im prodali borbene avione u vrijednosti od 30 milijardi dolara, sto pokazuje i da su nam dobar poslovni partner.
Ne svidja se ni meni ta loza, ali oni za razliku od Irana nikome ne prijete...

A i na primjeru Saudijske Arabije se vidi da mi nismo protiv volje saudijskog naroda, da nemamo nista protiv takvog ustrojstva drzave i obicaja. Zato sa Saudijskom Arabijom i imamo godinama dobar odnos.
:shock: :?
Reci mi da se šališ...?
Intimus

#6130 Re: IRAN

Post by Intimus »

Nivri wrote:
Tkd wrote:Da, sve to možeš u Americi, pa te usred grada upucaju policajci, a tek sa onog tornja kada počnu sa snajperistima namigivati.

Dobra ta demokratija koja uči razvratu i nemoralu. U njih to više nije život, nego obična gluma kao na filmovima.

Ruku na srce, upoznao sam dosta Amerikanaca i svaki je "normalan".
Pravi razvrat i nemoral su one bradonje sto zenama rezu usi i nos, sto vjesju za svaku sitnicu, kamenuju i bla bla...

U SAD mozes da izgledas kako hoces, pijes koliko hoces, jebes koga hoces... Zivot je tu da se iskoristi...
Dakle, ako ne ugrozavas drugoga radis sta `oces...

Da ste bili u malim americkim gradicima, a ne onim gradurinama u koji su se doselili razni obojeni, shvatili biste sta znaci americki duh i koliko ja mali maericki covjek zapravo veliki...

U to ime, zapjevajmo jednu pjesmu Bossa

rasizam je još jedna od tekovina slobodarske Amerike!
borcanin

#6131 Re: IRAN

Post by borcanin »

Razlika izmedju SAD-a i ISLAMSKE R. IRAN je bas ta koju je naveo nivri. Zemlje u kojima je serijat- zakon, postoje kazne kao sto su kamenovanje.. Razvrat koji postoji npr. u SAD (alkoholizam, blud,narkomanija)-sto se smatra normalnim, u islamu se kaznjava. Muhamed s.a.v.s posljednji Allahov poslanik, je donio objavu- Kur´an, u kojem su te stvari kaznjive i postoji adekvatna kazna za te stvari. Da bi neko bio musliman on mora vjerovati u 1.ALLAHA 2. BOZIJE MELEKE 3.BOZIJE KITABE - OBJAVE 4.BOZIJE POSLANIKE - PEJGAMBERE 5.U SUDNJI DAN - KIJAMETSKI DAN 6.DA SVE STO SE DOGADJA BIVA S BOZIJOM VOLJOM I BOZIJIM ODREDJENJEM

Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu "ljudskih prava"- sto je slucaj sa Amerikom- Islamska drzava IRAN to ne smatra pravilnim.
Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu SERIJATA- sto je slucaj sa Iranom- SAD to ne smatra pravilnim

Razlika je u tome sto je SERIJAT u Evropi i zapadnim zemljama: zaostao, neljudski, fundamentalisticki, teroristicki....
U Iranu je ono sto se u Evropi desava: protiv Allahove volje, protiv Kur´an-a... i oni to ne zele u svojoj zemlji.

Ono sto Evropa i SAD zele je da I.R.Iran odvoje od njihove vjere, Allaha, objave, poslanika,, pa makar i na silu.
Za mene, muslimana iz BiH, ovo sto pise nivri, je uvreda i prijetnja, i zelim da takvima kao sto je on porucim da upravo oni nisu tolerantni, oni ne shvataju sta znaci biti vjernik, oni ne shvataju da se vjera brani, oni ne shvataju da upravo oni tjeraju muslimane da svoju vjeru brane jednim vidom dzihada, a to je dzihad oruzjem...
A ja ne vidim da ih igdje u Sarajevu proganjaju ti fundamentalisti i islamisti zbog onoga sto oni rade,a rade to javno A vi "tolerantni" te "fundamentaliste" napadate raznim rezolucijama i zakonima kojima ih sprijecavate u obavljanju njihovih vjerskih duznosti.
Ono sto vi nazivate demokratijom za njih to nije demokratija,, a vi izgleda hocete na silu da nekome nametnete svoju "demokratiju".
Tkd

#6132 Re: IRAN

Post by Tkd »

borcanin wrote:Razlika izmedju SAD-a i ISLAMSKE R. IRAN je bas ta koju je naveo nivri. Zemlje u kojima je serijat- zakon, postoje kazne kao sto su kamenovanje.. Razvrat koji postoji npr. u SAD (alkoholizam, blud,narkomanija)-sto se smatra normalnim, u islamu se kaznjava. Muhamed s.a.v.s posljednji Allahov poslanik, je donio objavu- Kur´an, u kojem su te stvari kaznjive i postoji adekvatna kazna za te stvari. Da bi neko bio musliman on mora vjerovati u 1.ALLAHA 2. BOZIJE MELEKE 3.BOZIJE KITABE - OBJAVE 4.BOZIJE POSLANIKE - PEJGAMBERE 5.U SUDNJI DAN - KIJAMETSKI DAN 6.DA SVE STO SE DOGADJA BIVA S BOZIJOM VOLJOM I BOZIJIM ODREDJENJEM

Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu "ljudskih prava"- sto je slucaj sa Amerikom- Islamska drzava IRAN to ne smatra pravilnim.
Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu SERIJATA- sto je slucaj sa Iranom- SAD to ne smatra pravilnim

Razlika je u tome sto je SERIJAT u Evropi i zapadnim zemljama: zaostao, neljudski, fundamentalisticki, teroristicki....
U Iranu je ono sto se u Evropi desava: protiv Allahove volje, protiv Kur´an-a... i oni to ne zele u svojoj zemlji.

Ono sto Evropa i SAD zele je da I.R.Iran odvoje od njihove vjere, Allaha, objave, poslanika,, pa makar i na silu.
Za mene, muslimana iz BiH, ovo sto pise nivri, je uvreda i prijetnja, i zelim da takvima kao sto je on porucim da upravo oni nisu tolerantni, oni ne shvataju sta znaci biti vjernik, oni ne shvataju da se vjera brani, oni ne shvataju da upravo oni tjeraju muslimane da svoju vjeru brane jednim vidom dzihada, a to je dzihad oruzjem...
A ja ne vidim da ih igdje u Sarajevu proganjaju ti fundamentalisti i islamisti zbog onoga sto oni rade,a rade to javno A vi "tolerantni" te "fundamentaliste" napadate raznim rezolucijama i zakonima kojima ih sprijecavate u obavljanju njihovih vjerskih duznosti.
Ono sto vi nazivate demokratijom za njih to nije demokratija,, a vi izgleda hocete na silu da nekome nametnete svoju "demokratiju".
Sjedni pet :thumbup:
hrastov žižak

#6133 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

a čovjek napisa da nešto može postojati protiv alahove volje:
U Iranu je ono sto se u Evropi desava: protiv Allahove volje
:-D

Iran je za mene lijepa zemlja, bogata kultura, imaju dobre književnosti, po meni najbolju savremenu kinematografiju, ali taj njihov religijski totalitarizam mi je potpuno odbojan. Ima i dosta licemjernosti u nekim njihovim zakonima, npr. prostitucija je legalizovana kroz instituciju privremenih brakova. Kao protuteža imperijalnom bloku je ok država. Nezadovoljstva među stanovništvom itekako ima, samo ne dolazi do javnosti jer je opasno javno govoriti o takvim stvarima. Bolje im je da otope tu unutrašnju politiku nego da nezadovoljnici prihvate tuđe oružje.
Tkd

#6134 Re: IRAN

Post by Tkd »

Nije Islamska republika BiH, ali jeste Iran zato je i to napisao na ovoj temi :)

Čovjek je sve lijepo objasnio u kratkom postu. Ne može biti bolje objašnjeno. Bravo Borcanine.

@Zizi

Ako ti nije problem možeš li mi ikako dati link o zakonima u Islamskoj republici Iran ?

Ne zezam se, nego mislim ozbiljno, zanima me to.
borcanin

#6135 Re: IRAN

Post by borcanin »

zagazaga wrote:
borcanin wrote:Razlika izmedju SAD-a i ISLAMSKE R. IRAN je bas ta koju je naveo nivri. Zemlje u kojima je serijat- zakon, postoje kazne kao sto su kamenovanje.. Razvrat koji postoji npr. u SAD (alkoholizam, blud,narkomanija)-sto se smatra normalnim, u islamu se kaznjava. Muhamed s.a.v.s posljednji Allahov poslanik, je donio objavu- Kur´an, u kojem su te stvari kaznjive i postoji adekvatna kazna za te stvari. Da bi neko bio musliman on mora vjerovati u 1.ALLAHA 2. BOZIJE MELEKE 3.BOZIJE KITABE - OBJAVE 4.BOZIJE POSLANIKE - PEJGAMBERE 5.U SUDNJI DAN - KIJAMETSKI DAN 6.DA SVE STO SE DOGADJA BIVA S BOZIJOM VOLJOM I BOZIJIM ODREDJENJEM

BiH nije islamska republika niti ce to ikad biti. Ovo je forum i svi imaju pravo da iznesu svoje misljenje. Ne skreci raspravu na tu temu. Za vjerske teme imate pdf ''Religija''.
BiH nije islamska republika, a da li ce biti to se vi gospodine, gospodjice ne pitate niti cete vi to odlucivati. Ovo je forum, a to da svi mogu iznijeti misljenje valjda se i na mene odnosi, ili sam mozda "fundamentalista"?? Mislim da je ova tema usko povezana sa vjerom i to sa vjerom islam, sto i naziv drzave o kojoj se pise dokazuje.
Sherlock

#6136 Re: IRAN

Post by Sherlock »

borcanin wrote: Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu "ljudskih prava"- sto je slucaj sa Amerikom- Islamska drzava IRAN to ne smatra pravilnim.
Ne radi se o tome da li neko vrijedja drzavu, nego kako jedinke u drzavi zive.

Pod "jedinke" mislim i na muskeinje i na zenskinje.
Last edited by Sherlock on 31/08/2012 18:00, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#6137 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Nije Islamska republika BiH, ali jeste Iran zato je i to napisao na ovoj temi :)

Čovjek je sve lijepo objasnio u kratkom postu. Ne može biti bolje objašnjeno. Bravo Borcanine.

@Zizi

Ako ti nije problem možeš li mi ikako dati link o zakonima u Islamskoj republici Iran ?

Ne zezam se, nego mislim ozbiljno, zanima me to.
nisam se ni ja pretjerano bavio time, više sporadično, ali evo neki solidan link
http://www.parstimes.com/law/Iran_law.html
borcanin

#6138 Re: IRAN

Post by borcanin »

hrastov zizak wrote:a čovjek napisa da nešto može postojati protiv alahove volje:

Iran je za mene lijepa zemlja, bogata kultura, imaju dobre književnosti, po meni najbolju savremenu kinematografiju, ali taj njihov religijski totalitarizam mi je potpuno odbojan. Ima i dosta licemjernosti u nekim njihovim zakonima, npr. prostitucija je legalizovana kroz instituciju privremenih brakova. Kao protuteža imperijalnom bloku je ok država. Nezadovoljstva među stanovništvom itekako ima, samo ne dolazi do javnosti jer je opasno javno govoriti o takvim stvarima. Bolje im je da otope tu unutrašnju politiku nego da nezadovoljnici prihvate tuđe oružje.
Jako povsno posmatras. Naravno da se sve desava Allahovom voljom.. Ali kada se cini grijeh on se kaznjava i mislio sam na taj smisao "protiv Allahove volje"(Njemu naskoditi ne mozes). Ako je ljudima poslana objava da ih uputi, na koji nacin tumacis to sto se ta objava odbacuje i radi se protiv nje(u svakom slucaju na svoju stetu ides, Allahu neces nauditi?? Ako citas sa dobrom namjerom ono sto pisem, shvatit ces. A ako ne, naravno da se rijecima mozes igrati, izvoli. Dalje da ne idem, nije ovo tema.
hrastov žižak

#6139 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

http://www.library.cornell.edu/colldev/ ... mpmrig.htm
evo članak o privremenim brakovima, svakako zanimljiva pojava.
borcanin

#6140 Re: IRAN

Post by borcanin »

Sherlock wrote:
borcanin wrote: Ako je neko napravio i uredio drzavu, na osnovu "ljudskih prava"- sto je slucaj sa Amerikom- Islamska drzava IRAN to ne smatra pravilnim.

Jedinke u svakoj drzavi zive pod drzavnim zakonom. Tako da jedinke i drzavu u tom smislu ne mozemo odvojiti.
Jedinke pod "ljudskim pravima" zive kao pod ljudskim pravima
Jedinke pod "serijatom" zive kao pod serijatom ako mislis na pravni aspekt
Ako mislis na ekonomski, to je vec druga prica. Ja sam pisao o zakonu drzave.
Sherlock

#6141 Re: IRAN

Post by Sherlock »

borcanin wrote:
Sherlock wrote:

Jedinke u svakoj drzavi zive pod drzavnim zakonom. Tako da jedinke i drzavu u tom smislu ne mozemo odvojiti.
Jedinke pod "ljudskim pravima" zive kao pod ljudskim pravima
Jedinke pod "serijatom" zive kao pod serijatom ako mislis na pravni aspekt
Ako mislis na ekonomski, to je vec druga prica. Ja sam pisao o zakonu drzave.
Mislim na besmislene okrutne kazne pod serijatom.
Mislim na besmislene zabrane za zene pod serijatom.
hrastov žižak

#6142 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

borcanin wrote:
hrastov zizak wrote:a čovjek napisa da nešto može postojati protiv alahove volje:

Jako povsno posmatras. Naravno da se sve desava Allahovom voljom.. Ali kada se cini grijeh on se kaznjava i mislio sam na taj smisao "protiv Allahove volje"(Njemu naskoditi ne mozes). Ako je ljudima poslana objava da ih uputi, na koji nacin tumacis to sto se ta objava odbacuje i radi se protiv nje(u svakom slucaju na svoju stetu ides, Allahu neces nauditi?? Ako citas sa dobrom namjerom ono sto pisem, shvatit ces. A ako ne, naravno da se rijecima mozes igrati, izvoli. Dalje da ne idem, nije ovo tema.
Ne posmatram ja površno, nego je ta sintagmatska konstrukcija kontradiktorna sa islamskim pojmom Alaha. Nisam ja kriv što je neko nespretno skovao takvu formulaciju. Ne možeš ti izmišljati nova značenja riječima koje ih već imaju. Možeš ako si pjesnik, a to sigurno nisi.
ZV Keli

#6143 Re: IRAN

Post by ZV Keli »

Prvo te kazne serijatom ja podrzavam,za silovanje,kradju i slicno,alkoholizam mozda i ne bih kaznjavao ali narkomaniju bi.
Drugo zene u Iranu imaju veca prava nego po slobodarskoj Evropi i Americi i Perzijanci ili vam ga Iranci su poznati kao veoma obrazovana nacija kao sto neko rece Iranci su u SAD najobrazovanija manjina.

Ne zelim da vas vrijedjam zato nemojte prodavati maglu i pricati gluposti o SAD bar ne ovdje i to nama kojima mozak nije ispran.

Ps Iran je pomogao odbranu Bosne i Hercegovine za razliku od SAD koji su pomogale separatisticke struje unutar BiH to veoma dovoljan razlog da im zelim sve najgore.
Sherlock

#6144 Re: IRAN

Post by Sherlock »

ZV Keli wrote: Ps Iran je pomogao odbranu Bosne i Hercegovine za razliku od SAD koji su pomogale separatisticke struje unutar BiH to veoma dovoljan razlog da im zelim sve najgore.
Pa ja!
Dayton je potpisan u Daytonu, Iran.
borcanin

#6145 Re: IRAN

Post by borcanin »

Sherlok@ Vidi jednu stvar. To sto je tebi i nekima besmisleno njima nije. Ti imas pravo da kazes da ti je to besmisleno, kao sto oni imaju pravo da kazu da je zakon o dozvoli istospolnih brakova besmislen. Desava se to da neki zloupotrebljavaju svoju silu i polozaj, pa ono sto misle da je besmisleno nekome to na silu pokusavaju objasniti i nametnuti svoje "smisleno". Ovjde je to slucaj sa zapadom koji se mijesa u unutrasnje stvari muslimanskih zemalja.
Sherlock

#6146 Re: IRAN

Post by Sherlock »

borcanin wrote:Sherlok@ Vidi jednu stvar. To sto je tebi i nekima besmisleno njima nije. Ti imas pravo da kazes da ti je to besmisleno, kao sto oni imaju pravo da kazu da je zakon o dozvoli istospolnih brakova besmislen. Desava se to da neki zloupotrebljavaju svoju silu i polozaj, pa ono sto misle da je besmisleno nekome to na silu pokusavaju objasniti i nametnuti svoje "smisleno". Ovjde je to slucaj sa zapadom koji se mijesa u unutrasnje stvari muslimanskih zemalja.
Njima nije besmisleno, jer im je Allah obecao vlast. Zene tu ne spadaju.

Vjerovao ili ne, ova se bitka vodi po cijloj planeti, ukljucujuci SAD.

Islamske zemlje nece biti izuzetak. Kad-tad ce zene imati ista prava kao i mudonje, bez obzira u kojoj zemlji zive i koju religiju praktikuju i koju partiju podrzavaju.
occupylove

#6147 Re: IRAN

Post by occupylove »

i meni je taj njihov sistem odbojan , ali tacno je sa druge strane da imaju i kulturu i tradiciju ( i ja sam ih upoznao par )
obrazovani u poredjenju sa komsijama
i treba svhatiti da im nije lako ostvariti reforme kada su pod sakcijama vec decenijema i ratnim prijetnjama i otvorenim teroristickim napadima
sto naravno extremisti u vlasti Irana obilato koriste kao i oligarhija bilo kuda ;'zavadi pa vladaj "
neka se narod krvi izmedju sebe a mi cemo praviti profit i drzati ovce na uzdi "
i u Iranu i u USA i u BiH i u Izraelu i svuda ( osim mozda par Skandinavskih drzava )
cijela poenta ..
sa ovim samitom nesvrstanih i kontaktima izmedju drzava mozda sa deklaracijom protiv nuklearnoga oruzja u cijelom svijetu u Teheranu , mozda dasak mirnih reformi bez upliva krvolocnih imperijalista se pokrene u Iranu i vjerujem u to..
narodu Irana puno srece u buducnosti
borcanin

#6148 Re: IRAN

Post by borcanin »

@Hrastov zizak, ja sam malo zakomplikovao ali mislim da je sada jasno sta sam htio reci kada sam rekao "protiv Allahove volje".. ? Oni koji su malo vise vjerski obrazovani imaju ili su imali priliku da cuju ovu sintagmu ili sta je vec, i znaju sta se misli pod tim. Ona nije kontradiktorna sa nacelima islama, barem u znacenju a u jezickom smislu u kojem si je protumacio moze zvucati tako.
borcanin

#6149 Re: IRAN

Post by borcanin »

Sherlock wrote:
borcanin wrote:Sherlok@ Vidi jednu stvar. To sto je tebi i nekima besmisleno njima nije. Ti imas pravo da kazes da ti je to besmisleno, kao sto oni imaju pravo da kazu da je zakon o dozvoli istospolnih brakova besmislen. Desava se to da neki zloupotrebljavaju svoju silu i polozaj, pa ono sto misle da je besmisleno nekome to na silu pokusavaju objasniti i nametnuti svoje "smisleno". Ovjde je to slucaj sa zapadom koji se mijesa u unutrasnje stvari muslimanskih zemalja.

Islamske zemlje nece biti izuzetak. Kad-tad ce zene imati ista prava kao i mudonje, bez obzira u kojoj zemlji zive i koju religiju praktikuju i koju partiju podrzavaju.
Njima nije besmisleno zato sto su muslimani. Onaj ko nije musliman te stvari ne moze shvatiti i posmatra ih iz svog ugla- nevjernickog i iz zelje za bogatstvom.
Znam da se vodi.
Znam da islamske zemlje nece biti izuzetak. A to sto nece biti izuzetak, tebi je ispravno meni nije.
Ali da znas, da ce bas iz tih razloga slijediti i kazna. Jer ne moze se nekome nesto nametati, a ko podrzava nametanje bilo kakvo, neka se zapita i razmisli o svojoj "toleranciji"
Sherlock

#6150 Re: IRAN

Post by Sherlock »

borcanin wrote:
Sherlock wrote:

Njima nije besmisleno zato sto su muslimani. Onaj ko nije musliman te stvari ne moze shvatiti i posmatra ih iz svog ugla- nevjernickog i iz zelje za bogatstvom.
Znam da se vodi.
Znam da islamske zemlje nece biti izuzetak. A to sto nece biti izuzetak, tebi je ispravno meni nije.
Ali da znas, da ce bas iz tih razloga slijediti i kazna. Jer ne moze se nekome nesto nametati, a ko podrzava nametanje bilo kakvo, neka se zapita i razmisli o svojoj "toleranciji"
Cekaj ovako:

Neces ti meni nametat netoleranciju sto sam ja netolerantan prema zenama.

To je vrlo netolerantno!
Post Reply