Irak

Post Reply
sarajevoxxxx

#5901 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kurdima je najbolje da se pritaje dok ludilo bar malo ne splahne. Niko ne zna prave namjere medjunarodne zajednice, a bez podrske velikih igraca ne mogu nista.

IS se ne smije podcjenjivati, sto zbog realne snage, sto zbog licemjerstva MZ-a , za kojeg ne znas da li ga pomazu ili ratuju protiv njega.

Misljenja sam da ce muslimanski radikalni faktor u buducnosti biti mnogo jaci i mnogo izrazeniji. Ideja o muslimanskoj drzavi na Bliskom istoku, mislim da nije samo primamljiva radikalima. IS ne bi mogao ovako dugo opstati i djelovati na ogromnoj teritoriji da nema podrsku sire muslimanske zajednice.

Ideja o drzavi Kurdistan mozda je najveci vjetar u ledja ideji IS-a.
uglavnomja

#5902 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by uglavnomja »

ako je neko vec stavio, izvinjavam se ... :oops:

"Visoko rangirani stručnjak Ujedinjenih naroda David Sharia rekao je kako je jedna od dvije djevojke koje su u travnju napustile svoje domove u Beču kako bi se pridružile Islamskoj državi poginula, a druga je nestala. Radi se o Sabini Selimović i Samri Kešinović, no Sharia nije precizirao koja od djevojaka je poginula, a koja nestala.

'Tek smo nedavno dobili informaciju o dvije petnaestogodišnjakinje porijeklom iz BiH, koje su posljednjih godina živjele u Austriji. Svi, uključujući i njihove obitelji i tajne službe obiju zemalja, tragaju za njima. Regrutirala ih je Islamska država, jedna od njih poginula je tijekom borbi u Siriji, a druga je nestala', rekao je Sharia za ynet, a prenosi austrijski Kurier."

u biti, bolje im je da su mrtve nego zive tamo gdje su svojom djecijom gluposcu zaglavile :run:
sarajevoxxxx

#5903 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Pro-vladini mediji: Vladine snage se povukle iz Baidžia

http://altaghier.tv/2014/12/18/%D8%AA%D ... %86%D8%B3/

Image
Kikibombona

#5904 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Kaze Saxxx, Kurdi se trebaju drzati Turske!

To je kao da kazes da se Bosnjaci trebaju drzati Srbije.

Koji cirkus. :-) :lol:

Ne mogu Kurdima pera odbiti ti neuredni jadovi u dronjcima. Nemaju se koga plasiti.
sarajevoxxxx

#5905 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Kaze Saxxx, Kurdi se trebaju drzati Turske!

To je kao da kazes da se Bosnjaci trebaju drzati Srbije.

Koji cirkus. :-) :lol:

Ne mogu Kurdima pera odbiti ti neuredni jadovi u dronjcima. Nemaju se koga plasiti.
Nije ni blizu poređenje.
Kikibombona

#5906 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: Nije ni blizu poređenje.
Ma nikakooooo :lol:

Idi malo otidji na kurdske portale pa vidi sta misle o odnosu turske drzave prema Kurdima. Jos bi bilo bolje da im nekako u lice kazes da se trebaju drzati Turske. :D

U jeku ofanzive na Kobane, Erdogan je kao papagaj ponavljao da ce grad pasti i pri tome postavljao pitanje 'ne razumijem zasto je Kobane toliko bitan'. :evil:

Dusman! Al sve je uzalud, hrabri Kurdi su nesalomivog duha. Kada ih nisu unistili mnogo ozbiljniji tirani nece ni ovi smrdljivi i ruzni gadovi u dronjcima.

Hrabri narod

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Spodobe, olicenje fizicke i moralne nakaznosti

https://friendsofsyria.files.wordpress. ... .jpg?w=640
http://previous.presstv.ir/photo/201407 ... q-ISIL.jpg
http://static.theglobeandmail.ca/e88/ne ... -isil02nw1
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... uv0sD6eBDc

Samo linkovi, da ne prepadam ljude
sarajevoxxxx

#5907 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Kurdi u Turskoj su najbrojniji od svih država u kojima se nalaze, Turke i Kurde povezuje ista religija, gdje ti tu vidiš bilo kakav smisao za poređenje koje si naveo.
Kikibombona

#5908 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Kurdi u Turskoj su najbrojniji od svih država u kojima se nalaze, Turke i Kurde povezuje ista religija, gdje ti tu vidiš bilo kakav smisao za poređenje koje si naveo.
Povezuje Bosnjake i Srbe isto porijeklo, isti jezik.... Jedino je vjera razlicita. Ja kad vidim i cujem dva covjeka, Srbina i Bosnjaka, nemam pojma ko je ko. :D

Kurdi su po svemu blizi Irancima nego Turcima. Perzijanci im nikada nisu bili dusmani kao Turci. Ako bi vec doslo do toga da nekoga grle od komsija, to bi prije bili Perzijanci nego Turci. Mada, najpametnije je da komsije drze na distanci. Saveznike trebaju traziti drugdje (i nasli su). :thumbup:
Joe McCarthy

#5909 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
Dijete moje naivno. :lol:

Taj Arapski ekber, poput razapetog žida je samo dobar za jedinstvo i bratstvo među "vjernicima" dok se intresi etnija vjernika ne počnu sudarati, a onda i da se sami ekber i razapeti jevrej pojave ne bi ih mogli pomiriti različite nacionalne intrese.

Meni je pametan jedan Poljak rekao, "drži se svojeg naroda i nacije, što manje bratuješ sa "krvnom" ili "vjerskom" braćom manje ćeš krvariti". Ali poturice i bratari među Bošnjacima nisu naučili nakon Omer paše Latasa, "poklanjanja" bosanske zemlje Srbima i konačne prodaje Bosne "ćafirima" od strane još jednog Turskog halife i "prijatelja Bošnjaka", pa onda genocida zadnjih sto godina, dokle će ih ekberaško jedinstvo dotjerat. Zato nemogu ogranski podnjet Muhamedov vjeronauk i njegovog egbera kad vidim šta radi mojim Bošnjacima. :skoljka:
sarajevoxxxx

#5910 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Znači iračka plemena i IS po pisanjima i vladinih medija drže pod kontrolom skoro pa cijeli Baidži.Navodno gubici iračke vojske i šiitskih milicija u Baidžiu su najveći još od pada Mosula u ruke sunitskih vojnih formacija.
sarajevoxxxx

#5911 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Konačno i Rojters da nešto objavi:

Rojters:Šiitske milicije vrše etničko čiščenje područja oko Bagdada u kojima su suniti u većini...Milicije više nisu pod kontrolom regularne iračke vojske

http://www.aljazeera.net/home/print/f64 ... f5600dab4e
sarajevoxxxx

#5912 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Prilog al Jazeere - Baidži po drugi put pod kontrolom IS-a i iračkih plemena

https://www.facebook.com/video.php?v=10 ... =2&theater
Kikibombona

#5913 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Pesmerge razvaljuju ISIL.

Planina Sindzar. Ne znam Saxxx sta 'iracka plemena' rade na planini gdje zive Kurdi. Dosli da izginu bezveze? Stvarno mi nije jasno...

joe_black

#5914 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by joe_black »

Kikibombona wrote:Pesmerge razvaljuju ISIL.

Planina Sindzar. Ne znam Saxxx sta 'iracka plemena' rade na planini gdje zive Kurdi. Dosli da izginu bezveze? Stvarno mi nije jasno...

Pobise govna...i to mrtve ih ponovo ubijaju :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#5915 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Pesmerge izrastaju u ozbiljniju vojsku. Nema ko ih ne obucava i ko im ne isporucuje oruzje. Svabe su posebno zainteresovane da ih poguraju. :D

Nece im niko nista moci u godinama koje dolaze. ISIL naprosto gaze! S druge strane, iracka vojska je jos uvijek dezorjentisana.....
sarajevoxxxx

#5916 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

U Jalawli šiitske milicije 400 kuća od arapa sunita u potpunosti srušene.Šiitske milicije u vovom dijelu Iraka kao i u al-Tarmiyi i oko Samarre sprovode etničko čiščenje nad arapima sunitima.
Zašto arapske zemlje sve manje podržavaju Amerikance u borbi protiv IDIL-a
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ameri ... /141218097
Ovo se moglo očekivati, i smiješno je uopšte njihovo učestvovanje u Koaliciji.Pisao sam od samog početka napada Koalicije da IS-u ne treba bolji poklon od toga da ga napadaju zemlje Zaljeva, koje su u Iraku i u Siriji daleko najnepopularnije i kod šiita i kod sunita, i kod sirijske opozicije i kod pristalica sirijskog režima.Njih apsolutno niko ne voli, osim naravno politička elita koja ima koristi od njih, a svojim učestvovanjem protiv IS-a samo su mu podigli ugled.

Helem, kao što sam i najavljivao ili kao što se moglo predpostaviti, ovo u Iraku pa i u Siriji prerasta u jedan strašan sektaški rat između šiita i sunita koji može završiti sa nesagledivim posljedicama za stanovništvo tih zemalja koje da li svijesno ili ne apsolutno ignoriše (mislim na liberalne struje i šiitske i sunitske ako takve postoje) opasnost u kojoj se našao i Irak, pa i države Bliskog istoka, možda i šire.

Do sada su samo mediji iračkih plemena ili naklonjeni IS-u pisali o šiitskim paljevinama, pustošenjima i rušenjima džamija i sunitskih kuća u selima i gradovima koje zauzmu, a evo sve glasnije o tome izvještavaju i svjetske agencije.

Aktivnosti šiitskih milicija, kako Rojters danas piše, više nisu ni pod kontrolom iračke vojske, znači još jedna pobjeda IS-a jer su oni to govorili od početka, ili zapravo takav razvoj događaja najviše njima odgovara.Sve više se iranske zastave viđaju po Iraku, govori se o sve otvorenijem uključivanju Irana u borbu protiv IS-a, iranski general jučer zbog ove krize sa naftom prijeti Saudiji i direktno je optužuje, a kako vrijeme prolazi šiitskih milicija je i u Siriji sve više i više.Apslotno sve ide ili svi događaji upućuju na onaj najcrnji scenario na koji su neki upozoravali, tj novi veliki sukob šiita i sunita u tom dijelu svijeta.
Kikibombona

#5917 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

U Jalawli šiitske milicije 400 kuća od arapa sunita u potpunosti srušene.
Dzalavlu su zauzeli Kurdi.

Kurdi prase ISIL negdje u okolici Mosula. Na tabli pise Zumar 30km i Rabia (granicni prelaz) 50km.
sarajevoxxxx

#5918 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
U Jalawli šiitske milicije 400 kuća od arapa sunita u potpunosti srušene.
Dzalavlu su zauzeli Kurdi.

Kurdi prase ISIL negdje u okolici Mosula. Na tabli pise Zumar 30km i Rabia (granicni prelaz) 50km.
Zauzeli su Kurdi, i šiitske milicije zajedno.Postavio sam snimak ranije na kojem i Pešmerge iražavaju žaljenje zašto se pale kuće.Navodno palili su sve redom, i kuće i poslovne objekte, u cijelom gradu.A Jurf Es-Sahru su zabranili povratnicima da se vrate u svoje domove.

Po meni IS nikad nije bio jači nego što je to danas, trenutno je na vrhuncu svoje moći.Čak je i irački muftija otvoreno rekao da se suniti neće boriti protiv IS-a.Danas je bila nekakva konferencija za borbu protiv terorizma u Erbilu, tu su suniti poslali poruku da ih IS ne predstavlja, sama činjenica da su irački suniti u situaciji da šalju takve poruke je strašna.Znači, IS je jak, i mnogi vide da su oni u ovom ratu gdje se šiitske milicije sve više spominju, gdje IS pokazuje da je sposoban i dalje zauzimati nove teritorije, da su oni najjača sunitska vojna formacija.

Mislim, lično se ne mogu načuditi koliko gluposti ima u politici međunarodne zajednice, ovih nekakvih liberalnih sunita Sahawata.IS je previše jak, oni sutra kakvu god vojsku naprave od iračkih plemena nema šanse da oni to bez jednog velikog strašnog međumuslimanskosunitskog rata ne završe, i opet je pitanje hoće li poraziti IS, ili bolje kazano iskorjeniti.Jer, evo vidjeli smo da se on vratio nakon 2006. mnogo jači i organizovaniji.

A Iran tu iz prikrajka posmatra i on bi kao trebao čekati taj pokolj :-) Mislim smiješno.

A pazi to je ta opcija koju ozbiljno gura Zapad i svim silama lobiraju i u Siriji i u Iraku da to ide u tom pravcu. :-) jer oni ne žele slati svoje vojnike, svoju vojsku, jer bi i u tom slučaju IS bio u strašno dobroj poziciji.Tada bi tek dobio simpatije i od onih koji ga najviše mrze.
sarajevoxxxx

#5919 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Evo o ovome govorim (edit) http://alnoornews.net/index.php/2013-02 ... 9%87%D9%85

Predstavnici iračkih sunita se jučer nisu pojavili na ovoj konferenciji borbe protiv terorizma u Erbilu.Znači pat pozicija za Zapad, Erbil, i šiite je sve očiglednija.Oni nakon ovih udara Koalicije, desetina hiljada poginulih i u Siriji i u Iraku mislim na obje strane, izgleda da su još uvijek na početku, a u nekim segmentima IS je jači i snažniji.Vidjet ćemo u kom pravcu će se događaji odvijati.Suniti ili Sahawat izgleda da ne misle ratovati protiv IS-a čak i da dobiju oružje od iračke vlade i Zapada pitanje je jesu li oni iskreni u tim tvrdnjama.
Kikibombona

#5920 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: Zauzeli su Kurdi, i šiitske milicije zajedno.Postavio sam snimak ranije na kojem i Pešmerge iražavaju žaljenje zašto se pale kuće.Navodno palili su sve redom, i kuće i poslovne objekte, u cijelom gradu.A Jurf Es-Sahru su zabranili povratnicima da se vrate u svoje domove.

Po meni IS nikad nije bio jači nego što je to danas, trenutno je na vrhuncu svoje moći.Čak je i irački muftija otvoreno rekao da se suniti neće boriti protiv IS-a.Danas je bila nekakva konferencija za borbu protiv terorizma u Erbilu, tu su suniti poslali poruku da ih IS ne predstavlja, sama činjenica da su irački suniti u situaciji da šalju takve poruke je strašna.Znači, IS je jak, i mnogi vide da su oni u ovom ratu gdje se šiitske milicije sve više spominju, gdje IS pokazuje da je sposoban i dalje zauzimati nove teritorije, da su oni najjača sunitska vojna formacija.

Mislim, lično se ne mogu načuditi koliko gluposti ima u politici međunarodne zajednice, ovih nekakvih liberalnih sunita Sahawata.IS je previše jak, oni sutra kakvu god vojsku naprave od iračkih plemena nema šanse da oni to bez jednog velikog strašnog međumuslimanskosunitskog rata ne završe, i opet je pitanje hoće li poraziti IS, ili bolje kazano iskorjeniti.Jer, evo vidjeli smo da se on vratio nakon 2006. mnogo jači i organizovaniji.

A Iran tu iz prikrajka posmatra i on bi kao trebao čekati taj pokolj :-) Mislim smiješno.

A pazi to je ta opcija koju ozbiljno gura Zapad i svim silama lobiraju i u Siriji i u Iraku da to ide u tom pravcu. :-) jer oni ne žele slati svoje vojnike, svoju vojsku, jer bi i u tom slučaju IS bio u strašno dobroj poziciji.Tada bi tek dobio simpatije i od onih koji ga najviše mrze.
Naivan si brate mili..... ISIL ce postojati taman toliko koliko zeli Amerika i ostali igraci. Da ce biti porazeni, u to nema sumnje. Samo je pitanje kada i ko ce ih poraziti.

Kurdi odradjuju ono sto ih zanima, ocigledno se ne zele trositi u gradovima sa arapskom vecinom. Pametno, zasto da ginu za tudje interese.
sarajevoxxxx

#5921 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

48 uposlenika ministarstva vakufa vlade iračkog Kurdistana prešlo u IS :-)

http://rudaw.net/arabic/kurdistan/1712201415
sarajevoxxxx

#5922 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote: Naivan si brate mili..... ISIL ce postojati taman toliko koliko zeli Amerika i ostali igraci. Da ce biti porazeni, u to nema sumnje. Samo je pitanje kada i ko ce ih poraziti.

Kurdi odradjuju ono sto ih zanima, ocigledno se ne zele trositi u gradovima sa arapskom vecinom. Pametno, zasto da ginu za tudje interese.
Naravno, sve je ovo igra Zapada, i u svemu su umiješani.Da li sve drže pod kontrolom mislim da nisu.Jesu moćni ali nisu svemoćni, mislim da Zapad ima veliki problem na Bliskom istoku, ili bar jedan dio.Oni koji profitiraju sigurno nemaju nikakvih problema, njima ovo nasilje odgovara.

Koliko znam IS čine Kurdi,ili bar jedan veliki dio.Pitao si me za Sindžar, mislim da u onim vojnicima koji su javno pogubljeni na videu kojeg si postavio, da vjerovatno su većina Kurdi baš kao i u Kobaneu, što je nedavno i sam Masud Barzani potvrdio.
Kikibombona

#5923 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Naravno, sve je ovo igra Zapada, i u svemu su umiješani.Da li sve drže pod kontrolom mislim da nisu.Jesu moćni ali nisu svemoćni, mislim da Zapad ima veliki problem na Bliskom istoku, ili bar jedan dio.Oni koji profitiraju sigurno nemaju nikakvih problema, njima ovo nasilje odgovara.

Koliko znam IS čine Kurdi,ili bar jedan veliki dio.Pitao si me za Sindžar, mislim da u onim vojnicima koji su javno pogubljeni na videu kojeg si postavio, da vjerovatno su većina Kurdi baš kao i u Kobaneu, što je nedavno i sam Masud Barzani potvrdio.
Procenat Kurda u sastavu ISILa je minoran. U svakom narodu ima izdajnika i zlotvora. Da i nas sutra napadne ISIL, bilo bi kandidata koji bi im se pridruzili da kolju 'nevjernike'.

Zapad nije svemoguc al nad ovim jadncima ima potpunu kontrolu. Amerika je gazila mnogo jace igrace od ISILa.
sarajevoxxxx

#5924 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

.
Last edited by sarajevoxxxx on 19/12/2014 02:08, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#5925 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Irački general Ijad Lehibi komandant ''Treće brigade za brze interencije'',koji je dans poginuo u borbama u Baidžiu:

Image
Post Reply