Irak

Post Reply
hAZNADAR

#451 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

ex-Efendija wrote:
sumirprimus wrote:
ex-Efendija wrote:Mozda je bas oslobodjeni Mosul pocetak stvaranja novog Hilafeta o cemu milionske muslimanske mase citavo stoljece sanjaju :) . A narodnju volju niko ne moze zaustaviti!
heh,jel to razlog sto ovaj bagdatis stavlja na kraju ime al huseini?ako ima ko religijski potkovaniji,da objasni o cemu je rijec?
Muslimani polahko dolaze tobe i shvataju da je samo Hilafet jedino drzavno uredjenje u kojem se musliman osjeca kao riba u vodi!
Razumijem euforiju ali cinjenica je da muslimani bjeze od svakog pokusaja uspostave Hilafeta u novije vrijeme ko macke od vode. Kao i sada u Iraku gdje pola miliona ljudi bjeze od oslobodilaca.

Mozda je ipak do nacina kako se uspostavlja Hilafet i ko ga uspostavlja. Ono sto ja ne razumijem je zasto mnogi nasi bezrezervno i bezkriticno vjeruju svakoj oruzanoj formaciji sa oruzjem u svijetu sto sebe proglasi osnivacem Hilafeta, bez ijedne pomisli koliko ima budala i ekstrema medju njima, bez ijedne pomisli koliko su komandanti relevantni tumaci islama i buduci relevantni zakonodavci i upravitelji u Hilafetu.

Hilafet je po mom shvatanju jedna vrlo slozeno i uredjeno drustvo gdje je pravni poredak i gdje su ljudi slobodni kao sto kazes ribe u vodi. Gdje ga vode uceni i skolovani ljudi,.. itd. Medjutim pocev od talibana, pa do pokusaja uspostave u oblastima u Pakistanu, Somaliji, Nigeriji, Siriji i sad u Iraku,... pokazalo se da nije dovoljno samo osvojiti i silom se nametnuti kao najjaci ko odlucuje - narod je vise bio potlacen i izlozen koruopciji gdje su gospodari zivota i smrti, pravde i svega bili nedorasli zadatku. Kako covjek da vjeruje buducim vladarima Hilafeta koji niti izgledaju skolovano, pametno, niti imaju liderskog iskustva i obzira prema civilima, koji su nabrijani prvenstveno na Sije i Sufije a usput u svojoj borbi pobili vise Sunita nego svi cionisti i krscani zajedno,..? OK hrabri ratnici - ali koliko su sposobni uspostaviti pravedni Hilafet?

I tako gledajuci svih ovih godina nase navijace Hilafeta koji radije tipkaju iz demokratskih zemalja gdje imaju slobodu da vjeruju kako hoce i zive kako hoce - kada vidim kako se pale samo na cool look okicenih Rambo ratnika, glasnih i zahebanih, kako paradiraju na videima,.... prije vjerujem da je odredjeni fetisizam u pitanju i da je sex korijen svega. :D
AleksoMKD

#452 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Opetja033 wrote:
AleksoMKD wrote:http://www.nytimes.com/2014/06/12/world ... share&_r=0

http://english.al-akhbar.com/node/20146

ISIS-ovci i kompanija krenuli prema Bagdadu, navodno su na 20 km od Bagdada.
:shock: :shock:
za tri nepuna dana domarsirase do Bagdada bez ozbiljnije bitke i bez ozbiljnijih gubitaka. Nevjerovatno!
Mada sam ubjedjen (cak i ako zauzmu makar sunitsku polovicu Bagdada) da im je to maksimum. Sve juznije je vecinski sitsko, naoruzane su paramilicije do zuba. I vrlo motivisane.
Bas interesantno jel da?
Koliko sam skontao sa militaryphotos foruma komplet policiske stanice su presle na stranu ISIS-a a bore se samo interventne i posebne jedinice policije i vojske i to samo Shiitske i Kurdske jedinice. One slike sto sam postavio gore su samo deo, ima jedna snimka gde ISIS uzima kasarnu sa tenkovima.

Meni ovo mirise na podelu Iraka na Kurdistan, Shiitistan i Sunistan.
forel

#453 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by forel »

...Mirni pobunjenici i borci protiv tiranije Asada bla bla bla ....svi fanovi ovih udarenih u glavu, nek znaju da ovi dodju na vlast crno nam se pise, ovo nije islam, niti su ovo islamski borci, ovo su fanatici koji tumace vjeru na samo sebi svojstven nacin.Muhammed a.s. nas je ucio ''ako oni traze mir i vi trazite mir''.Sve kontra islama, provode serijat kako njima odgovara i nad onima koji njima odgovaraju.Muhamed a.s. je postedio sve ratne zarobljenike na svakom frontu iako je i njegova porodica i prve muslimanske porodice dozivili pokolj i protjerivanje.A citajuci ove postove sve vise pocinjem shvatat koliko se tog extremnog faktora unijelo u BiH...Svi se pozivaju na vjeru, citaju ''tumace Kur'ana'', zar neko treba da meni rastumaci Kur'an ako ja imam svoj razum?Kur'an je tako detaljno obradio svaki aspekt zivota muslimana vjernika, da uopce ne trebaju razno razni seici, imami i sva ta bolumenta da tumaci.Ono sto su krstasi imali u krstasim ratovima kad su im rimske pape ispirale umove da bi isli ubijat i klat neduzne sada imaju muslimani.ISIS, IDIS su sve extremne frakcije koje se ne bore ni za vjeru ni za narod, nego obicna grupa bandita koja pod okriljem vjere pokusavaju da uzmu vlast, da imaju sto vise zena, da imaju sto vecu kontrolu.Islamska drzava?Ha...ovo je najmanje islamska drzava.Cim su oni poceli da definisu ko je kakav vjernik, odmah su mi se zgadili.Serijatska pravila nikad vise od kako postoji takav zakon nije izmjenjen u historiji do ovih dana....Zaostali, nepismeni i krvolocni.
hAZNADAR

#454 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

Opetja033 wrote:

za tri nepuna dana domarsirase do Bagdada bez ozbiljnije bitke i bez ozbiljnijih gubitaka. Nevjerovatno!
Mada sam ubjedjen (cak i ako zauzmu makar sunitsku polovicu Bagdada) da im je to maksimum. Sve juznije je vecinski sitsko, naoruzane su paramilicije do zuba. I vrlo motivisane.
Krace receno formacije im nisu samo u gradovima medju civilima - formacije su im izlozene na putevima do Bagdada na otvorenom ko na dlanu, kolone ljudstva i tehnike na otvorenom, vrlo vidne,.... i niko to jos nije roknuo. Zbilja nevjerovatno.
Kikibombona

#455 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Uporedi sa Sirijom. :-D

Suni Arapi ocigledno ne zele ratovati za Malikija. ISIL se lezerno probija u gradove sa suni vecinom.

U Siriji ne ide. Da su suniti u Siriji masovno protiv Basara, davno bi bio pregazen, davno. Pobunjenici u Siriji su visestruko brojniji od ovih irackih koji prave dar mar. ISIL, Nusra, FSA, Islamski front, Vojska mudjahedina...... Svi oni ne mogu dobiti SAA, naprotiv.
Opetja033

#456 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

AleksoMKD wrote:
Opetja033 wrote:

Bas interesantno jel da?
Koliko sam skontao sa militaryphotos foruma komplet policiske stanice su presle na stranu ISIS-a a bore se samo interventne i posebne jedinice policije i vojske i to samo Shiitske i Kurdske jedinice. One slike sto sam postavio gore su samo deo, ima jedna snimka gde ISIS uzima kasarnu sa tenkovima.

Meni ovo mirise na podelu Iraka na Kurdistan, Shiitistan i Sunistan.
Ali pazi ovo:

svi izvjestaji navode da dlaka sa glave nije falila vojnicima i policajcima koji su predali oruzje, samo im je naredjeno da idu. Sa druge strane ISIL u Siriji bije sve sto stigne, a najzesce okrsaje vode upravo protiv drugih islamista. Pa i onih "hard core" iz Nusre. Modus Operandi u Iraku i Siriji je totalno razlicit. A ista organizacija.
Ne znam, meni iskreno sve vise stvari vuku na zakljucak da ISIL ne vodi glavnu rijec u svemu ovome. A opet sa druge strane samo se njihove zastave vide i svi izvjestaji spominju samo njih, nikoga drugog. Mada evo NYT u svom clanku govori kako su "mnogi od pobunjenika clanovi ISISa", ne ulazeci u to ko su ostali.
Meni sve ovo jednostavno nema ama bas nikakve logike. Jednostavno ne mogu da vjerujem da je ISIS toliko jak i da uziva toliku podrsku sunnita u Iraku i sunnitskih struktura unutar vlade u Bagdadu. Jer ko god je ovo izveo MORA imati siroku podrsku svih sunitskih struktura.
AleksoMKD

#457 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

http://rudaw.net/english/middleeast/iraq/120620142

Kirkuk 100% pod kontrolom Kurdskih pashmerga, kazu Kurdi. Navodno ISIS izbegava borbu sa Kurdima.
Opetja033

#458 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

AleksoMKD wrote:http://rudaw.net/english/middleeast/iraq/120620142

Kirkuk 100% pod kontrolom Kurdskih pashmerga, kazu Kurdi. Navodno ISIS izbegava borbu sa Kurdima.
Sto bi moglo znaciti upravo ono sto si napisao maloprije: uvod u raspad Iraka na tri drzave.
Kikibombona

#459 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

:thumbup:

Trebaju uzeti i Mosul te tu povuci liniju!
hAZNADAR

#460 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

Kako nema logike? Zavadi pa vladaj je uvijek bila najbolja formula. Ovo sve sto gledamo u Siriji, Iraku je upravo zavadi pa vladaj.

Ne mozes ti muslimanima objasniti jer jednostavno ne kontaju da su planski i smisljeno zavadjeni.
Tvrtko II Kotromanić

#461 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Tvrtko II Kotromanić »

znaci Kurdistan (onaj iracki barem) se siri
AleksoMKD

#462 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Opetja033 wrote:
Ali pazi ovo:

svi izvjestaji navode da dlaka sa glave nije falila vojnicima i policajcima koji su predali oruzje, samo im je naredjeno da idu. Sa druge strane ISIL u Siriji bije sve sto stigne, a najzesce okrsaje vode upravo protiv drugih islamista. Pa i onih "hard core" iz Nusre. Modus Operandi u Iraku i Siriji je totalno razlicit. A ista organizacija.
Ne znam, meni iskreno sve vise stvari vuku na zakljucak da ISIL ne vodi glavnu rijec u svemu ovome. A opet sa druge strane samo se njihove zastave vide i svi izvjestaji spominju samo njih, nikoga drugog. Mada evo NYT u svom clanku govori kako su "mnogi od pobunjenika clanovi ISISa", ne ulazeci u to ko su ostali.
Meni sve ovo jednostavno nema ama bas nikakve logike. Jednostavno ne mogu da vjerujem da je ISIS toliko jak i da uziva toliku podrsku sunnita u Iraku i sunnitskih struktura unutar vlade u Bagdadu. Jer ko god je ovo izveo MORA imati siroku podrsku svih sunitskih struktura.
Definitivno je ovo duugo i pazljivo pripremana operacija, ja mislim da su barem mesecima (ako ne i duze) obradjivali vodje Sunitskih klanova.

Jos je rano ali videcemo u sledecim nedeljama sta ce biti.
AleksoMKD

#463 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Opetja033 wrote:
Sto bi moglo znaciti upravo ono sto si napisao maloprije: uvod u raspad Iraka na tri drzave.
Kurdi su najsekularniji dio Iraka koliko se meni cini, i baas i ne zele da se uvuku u sektasko-religiozne obracune jer nista dobro od toga nece izaci.
Ne volim da navijam ali hebiga Kurdi su mi nekako najnormalniji tamo.
AleksoMKD

#464 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Ogroman broj izbjeglica iz Mosula bjezi prema Kurdskom delu Iraka.

Image
Image

Iracke snage su izgubile dosta vozila u Mosulu izgleda.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Challenger__

#465 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

AleksoMKD wrote:http://www.nytimes.com/2014/06/12/world ... .html?_r=1

Maliki navodno od Obame trazi vazdusne udare protiv ISIS-a.

Obama navodno odbio.
:lol:

Traži od Obame da zaustavi proces koji je kreirala njegova administracija. Koji je balvan ovaj Maliki.
Challenger__

#466 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Maliki se kandidira da po gluposti nadmaši Mursija.

EDIT: Iako, nije isključena neka vrsta intervencije ako se "akcije" na terenu otrgnu kontroli i projektovanim gabaritima.
Towelie

#467 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Towelie »

.
madner

#468 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Koji odron od drzave. Oni Sirijci su za ove visoka kultura.
Paco

#469 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Paco »

ex-Efendija wrote:ALLAH vas nagradijo mudzahidi MA SHA ALLAH samo napred !
Zašto, bolan, ne odeš i sam po tu "nagradu"??
Ah...pa lakše je lupati po tastaturi i deklarativno davati podršku idiotizmu. Ili se, pak, spremaš na kurs gramatike maternjeg jezika, a nakon toga moraš skontati da li pišeš ekavicu ili ijekavicu :-)
Challenger__

#470 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

madner wrote:Koji odron od drzave. Oni Sirijci su za ove visoka kultura.
Ama, Irak je veličanstven, ali su agresija 2003 i zapadna "misija" u Iraku ostavili teške posljedice. Sada zapad pokušava, a izgleda i uspijeva da u Iraku uradi ono što nije uspio u Siriji:

1. podjela zemlje;
2. kreiranje nepremostivog antagonizma između šiita i sunita;
3. kreira temelj za daljnje teritorijalne podjele na BI

Itd.
madner

#471 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Ne bih da ti razbijam iluzije, no ovo je samo pokazatelj koliko su slabe institucije koje je USA kreirala od 2003 godine. Nije bio plan da dozive ovakav debakl.

Ona Sadamova drzava je bar pruzala neki otpor.
sumirprimus

#472 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Oklen ti to oni su odavno podijeljeni pitanje je samo gdje je granica.njihove drzćave i mogu opstat samo ako ih vode diktatori.kad 8de diktator ode i drzzava dodjavola.pr,sadam,gadafi,asad,mbarak,sisi,il ove monarhijjjjje saudijje,katari,jjordanci,il iranske mule.
Challenger__

#473 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Madner. Ne znam o kakvim "iluzijama" pričaš. Irak po američkom modelu se raspada, ali i planovi velikih sila se koriguju u skladu sa trendovima na terenu, a trend je KOLAPS AMERIČKOG PROXY RATA U SIRIJI.

Ili, možda i ti misliš da iza ISIL-a stoji Kremlj.
madner

#474 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Iluzija je da ti mislis da je ISIL ovo uradio po zeli zapadnih sila.

Irak pod Malikijem je trebao biti saveznik USA, i to ne pola Iraka nego cijeli.
sumirprimus

#475 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Isis=irak isirija znaci,daleko je toodsloma.mozes ti ibolje cheli samo da te krene
Post Reply