Irak

Post Reply
sumirprimus

#376 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

ko ce znat njihovu sifru,pin,puk... :D
Ovran

#377 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

Arsene Wenger wrote:Postoji jedna izvanredna američka poslovica koja otprilike kaže: "Ako ti nije jasno šta se dešava, pogledaj kuda ide novac."
U ovom slučaju nafta.

Iako se donekle slažem sa NIN-om da se ovdje pretjeruje sa teorijama zavjere, neke stvari su toliko očigledne da se ne mogu poreći. Sjetite se ko je doveo mudžahedine u Bosnu za vrijeme rata, Amerikanci, je li tako? Amerikanci stvorili Al-Kaidu i naoružavali Talibane da bi ovi borili protiv sovjeta u Afganistanu, a zarad slabljenja Sovjetskog saveza, a što je na kraju i dovelo do pada komunizma...
Organizovani dolazak mudzahida u Bosnu se nikad nije ni desio pa je malo naivno vjerovati da su ih doveli ovi il' oni.

A to da je Amerika stvorila Al Kaidu je takode smijesno. Tek nakon povlacenja SSSRa iz Afganistana pocinje nastanak Al Kaide, tacnije nastala je BAZA STRANIH SEHIDA, samo spisak svih stranih sehida Afganistana. Kasnije iz imena nastaje Kaidetul Jihad(baza dzihada)i pocinje prvo organizovanje po vojnim kampovima sirom regiona. Sve to je danas vama vrsnim poznavaocima poznato kao Al Kaida.

Naravno ne smijes mijesati Al Kaidu i talibane. Ove druge su definitivno pomagali.
Last edited by Ovran on 12/06/2014 09:40, edited 1 time in total.
Ovran

#378 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

sumirprimus wrote:a sta mislite,daj mogucnost daj ovaj isis,odhebao alkaidu,jerbo se ispostavlja da su bez onih vozdova iz pakistana i afganistana,daleko sposobniji i operativniji?
Definitivno se ISIS udaljio od Al Kaide. U Siriji se desio znatan broj okrsaja iz kojih se pokazalo da je ISIS daleko nadmocniji nad ostalim frakcijama.
Last edited by Ovran on 12/06/2014 09:45, edited 1 time in total.
Arc_Angel

#379 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arc_Angel »

Za vecinu ovdje, ako mogu da odvoje minut jedan da procitaju i da se malo zamisle, samo malo da pokusaju da stanu na loptu i smire emocije.
Sljedeci citat je osvrt iz knjige Carla Sagana "The Pale Blue Dot" na sliku koju je napravio Voyager 1 nakon sto je prosao Neptun, okrenuo kamere i napravio jednu zadnju sliku nase planete.

"Sa ovog udaljenog mesta posmatranja, Zemlja možda izgleda beznačajna. Ali za nas je drugačije. Pogledajte ponovo tu tačku. To je ovde. To je dom. To smo mi. Na njoj... svi koje volite, svi koje poznajete, svi za koje ste ikada čuli, svako ljudsko biće koje je ikad postojalo - živelo je tu. Skup svih naših radosti i patnji, hiljade samouverenih religija, ideologija i ekonomskih doktrina, svaki lovac i svaki skupljač, svaki heroj i svaki plašljivac, svaki stvaralac i razarač civilizacije, svaki kralj i seljak, svaki mladi zaljubljeni par, svaka majka i svaki otac, dete puno nade, pronalazač i istraživač, svaki učitelj morala, svaki korumpirani političar, svaka superzvezda, svaki "vrhunski vođa", svaki svetac i grešnik u istoriji naše vrste — svi smo živeli tamo: na čestici prašine zaklonjenoj zrakom Sunca.
Zemlja je veoma mala scena u nepreglednoj kosmičkoj areni. Setite se reka krvi koju su prolili svi oni generali i vladari, da bi, u slavi i trijumfu, postali momentalni vladari delića tačke. Setite se beskrajnih okrutnosti počinjenih od strane stanovnika jednog ćoška piksela prema jedva prepoznatljivim stanovnicima nekog drugog ćoška, njihovih toliko čestih nesporazuma, tolike njihove želje da ubiju jedni druge, njihove žarke mržnje.
Naše zablude, naše umišljeno samouvažavanje, obmana da imamo neki privilegovani položaj u Svemiru su suočene sa ovom bledom tačkom. Naša planeta je usamljena mrlja prekrivena velikom kosmičkom tamom. U našoj bezizražajnosti u svom tom prostranstvu, ne postoji nikakav znak da će pomoć doći s nekog drugog mesta da nas izbavi od nas samih.
Zemlja je jedino mesto za koje znamo da sadrži život. Ne postoji ni jedno drugo mesto, bar ne u skoroj budućnosti, gde bi naša vrsta mogla migrirati. Posetiti, da. Naseliti, ne još. Sviđalo vam se ili ne, Zemlja je mesto gde se trenutno nalazimo.
Kažu da je astronomija pokorno iskustvo koje izgrađuje karakter. Verovanto ne postoji bolji pokazatelj glupavosti ljudske sujete od ove slike našeg sveta sa udaljenosti. Za mene, ona naglašava našu odgovornost da se jedni prema drugima odnosimo ljubaznije, i da sačuvamo i negujemo bledo-plavu tačku — jedini dom za koji znamo".

Karl Sagan, Bledo-plava tačka
Opetja033

#380 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:pa o tom je vec izvjestavano,da se sunitske plemenske vodje okupljale zarad organizacije pobune protiv malikijeva vlade...
bivsi sadamovi vojnici,islamisti,plemena...
jebiga izgledalo ko sf,do juce...
Ovo je moje neko misljenje, ne mora znaciti da sam u pravu i ne mogu ga potkrijepiti bilo kakvim izvorima (osim ovoga sto si ti napisao).
Mislim da je ISIL samo dio ove pobune. Najveci? Najvazniji? Nemam pojma. Bilo bi interesantno vidjeti izvor informacije koju je postavio @saxxx da je Vijece sunijske uleme u Iraqu podrzalo pobunu i ulazak u Mosul i da je pozvalo sunnite da ne nasjedaju na propagandu. Ako je tako - onda bi ova moja tvrdnja imala neku tezinu jer je iracka, uz sirijsku, sunitska ulema najtradiocionalnija (u pozitivnom smislu) od sve arapske uleme. Vecina ih je povezana i sa sufijskim tarikatima. Nema sanse, nema teoretske sanse da bi podrzali pobunu u kojoj glavnu rijec vodi ISIL. Isto vazi i za plemenske vodje.
Ovran

#381 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

Opetja033 wrote:
Ovo je moje neko misljenje, ne mora znaciti da sam u pravu i ne mogu ga potkrijepiti bilo kakvim izvorima (osim ovoga sto si ti napisao).
Mislim da je ISIL samo dio ove pobune. Najveci? Najvazniji? Nemam pojma. Bilo bi interesantno vidjeti izvor informacije koju je postavio @saxxx da je Vijece sunijske uleme u Iraqu podrzalo pobunu i ulazak u Mosul i da je pozvalo sunnite da ne nasjedaju na propagandu. Ako je tako - onda bi ova moja tvrdnja imala neku tezinu jer je iracka, uz sirijsku, sunitska ulema najtradiocionalnija (u pozitivnom smislu) od sve arapske uleme. Vecina ih je povezana i sa sufijskim tarikatima. Nema sanse, nema teoretske sanse da bi podrzali pobunu u kojoj glavnu rijec vodi ISIL. Isto vazi i za plemenske vodje.
ISIS sigurno nije ni najveci ni najvazniji ali najorganizovaniji sigurno jesu. E bas zbog toga ce iskoristiti neznatan broj svojih boraca i ovakvim upadima da povuku okidac, slijedi gradanski rat.
Last edited by Ovran on 12/06/2014 09:49, edited 1 time in total.
sumirprimus

#382 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

heh plemena su cudo,kad se plemena sloze,sve se moze... :D
plus,odbaceni sadamovi oficiri i vojnici...
plus ovi papuča arlaukovci...
bohhe

#383 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

Uh šta ste sve napisali, čitam, čitam i ne vjerujem, pa ajmo redom.

Nuklearno oružje koje se nalazi u Turskoj nije tursko i Tursku nikako zbog toga ne možete smatrati nuklearnom silom.
Amerikanci diljem svijeta po stranim državama imaju raspoređeno svoje oružje. Ono se nalazi u vojnim bazama gdje su američki vojnici, to oružje održavaju Amerikanci i ono je pod američkom vojskom.
Ne postoji ni najmanje šanse da sutra dođe neki turski general, predsjednik šta li već i kaže evo okrenut ćemo nuklearke tu i tu. Taj postupak bi značio objavu rata Americi, naravno jedina je mogućnost da ovi zamole Amerikance, pa ovi zbog svojih interesa poslušaju Turke.

Hezbollah je šijitska vojska. Hezbollah je za zadnjeg papinog posjeta bliskom istokuorganizirao uvanje Pape u Libanonu i oni su glavni razlog zašto je posjet prošao bez većih problema. Znači glupo je uopće uspoređivati Hezbollag i razne sunitske milicije i terorističke grupe.

Hezbollah je u zadnjem ratu razvalio IDF, ali postoji jedna kvaka. IDF je napadao, a hezb. je se branio. U vojnoj doktrini se dobro zna daje puno više resursa potrebno utrošiti u napadačke akcije, nego obrambene. Drugim riječima istina je da je 1000+ hezbolovaca razvalilo IDF, ali da suitra 10 000 vrhunski obučenih hezbolovaca odluči napasti Izrael, IDF bi ih sa nekoliko puta manje vojnika razvalio da ni pijesak ne bi ostao od njih. Jer prvo se radi o ogromnoj tehnološkoj razlici, a drugo što nije isto napadati i braniti se.

Što se tiče Arapa neke stvari su jasne ma koliko zatvarali oči pred činjenicama. Ti ljudi nemaju radnu disciplinu, znanje ni dovoljno razvijenu kulturu da bi sami vodili svoje države, dok želje imaju na pretek. :lol: Bogastvo koje sad imaju je posljedica prirodnih resursa, a ni to ne koriste na najbolji način.
Njihove vojske isto tako. Ako izuzmemo onih nekoliko stoljeća osvajanja od Muhameda ni vojno se nisu proslavili. A i dosta njihovih generala nisu bili Arapi, već npr. Kurdi, kao Saladin.

Turci su nešto drugo, a pogotovo Iranci. :thumbup:
bohhe

#384 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

Black swan wrote:mislim da bi turci imali legitimno pravo da intervenišu za svoj konzulat
Nema se tu šta misliti. Po međunarodnom pravu konzulat je punopravni teritorij zemlje čiji je konzulat. Svaki napad na konzulate i ambasade znači agresiju na dotičnu državu i ona ima potpuno pravo uzvratiti na napad. Drugim riječima Turci imaju sva prava poslati komandose i razvaliti svakoga tko je dirnuo njihovog ambasadora i osoblje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#385 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

zar nije saladin iz egipta :D
bohhe

#386 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

hAZNADAR wrote:
sarajevoxxxx wrote:Vijece sunitske uleme u Iraku:"Neka Bog blagoslovi najnovije pobjede u Mosulu. Pozivamo gradjane Mosula da se pridruze revolucionarima i neka ne nasjedaju na lazi koje mediji objavljuju"
Bojim se da gradjani radije biraju da zive sa drugom vlascu od zakonodavstva koje "revolucionari" nametnu.
Lako je tebi tipkati iz zemlje u kojoj samovoljno slijedis sunet umjesto da te neko zakonima na to prisiljavai budno motri kako se oblacis, kako pricas, kako izgledas, sta radis,... inace ode glava. U Siriji su mnogi radije izabrali asadov rezim umjesto revolucionarni gdje ode glava za sitinicu.

Pola miliona ljudi u bijegu od revolucionara u Iraku dovoljno govori koliko im se svidja njihova vlast i koliko je to "oslobodjenje".
Ispravka. Assad je dobio izbore sa % koji većina drugih političara može sanjati. Dosta stranih držćava je poslalo promatrače i nitko nije prijavio nepravilnosti, iako se radi o državama koje su protiv Assada.

Sad je već svima jasno da će Assad ostati na vlasti.
bohhe

#387 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

Black swan wrote:zar nije saladin iz egipta :D
Rodom iz Tikrita, Kurd podrijetlom. Sirijski i egipatski sultan. U Egipat došao kao nižerangirani činovnik i vojni zapovjednik lagano se penje dok nije došao do vlasti.

Ako nisi znao zadnja egipatska dinastija je podrijetlom albanska. Glava kuće došao u Egipat kao turski činovnik.
sumirprimus

#388 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

ne.tikrit,i odma mosul,pa damask..
pa poslan u egipat...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#389 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

e nisam to znao :D
a ne da mi se guglati
sumirprimus

#390 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

bohhe wrote: Ispravka. Assad je dobio izbore sa % koji većina drugih političara može sanjati. Dosta stranih držćava je poslalo promatrače i nitko nije prijavio nepravilnosti, iako se radi o državama koje su protiv Assada.

pazi molim ljepo,na stranu sve,al u zemlji koja je poderana gradjanskim,sektaskim ratom,mijesanjem svih okolnih zemalja,svjetskih sila,nije iblo nepravilnosti?..pa sami po sebi izbori u tim okolnostima su lakrdija...
Kikibombona

#391 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja

Kako vidis ulogu Turske u ovom sukobu?
Sta ce uraditi?
sumirprimus

#392 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:Opetja

Sta ce uraditi?
zabice im turci go u produzecima... :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#393 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by JoseMujica »

Kurd 100%
Opetja033

#394 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Opetja

Sta ce uraditi?
Mislim da zasigurno nece nista poduzimati bez dogovora sa Barzanijem jer im je on kljucni saveznik u Iraku. Ne ocekujem otvorenu i masivnu intervenciju Turske jer im nije u interesu jacati Malikijev rezim. Naravno, to sve vazi ukoliko ove budaletine imaju zehru zdravog razuma i ne pobiju taoce ili ako se talacka kriza ne oduzi. Onda bi Erdogan, htio ne htio, morao reagovati zbog pritiska domace javnosti.
Moje misljenje: mislim da ce se talacka kriza rijesiti neformalnim kanalima u skorije vrijeme (u roku naredna 3-4 dana).

Eh sada, postoji i druga varijanta koja vazi ukoliko upravo svjedocimo i formalnom raspadu Iraka. U tom slucaju mislim da je otvorena i masovna vojna intervencija Turske vrlo moguca kako bi uspostavili kontrolu nad sjevernim Irakom i oblastima sa znacajnom turkmenskom manjinom. Pitanje je koliko daleko je Barzani spreman da ide. Neko je vec pominjao da odnos Turske i irackog Kurdistana niposto ne treba posmatrati kroz prizmu sukoba Turska - PKK. Sa Barzanijevim Kurdistanom Turska ima odlicne odnose i napravili su od njega maltene vazala. Npr: Barzanijev PDK obucava, trenira i oprema dobar dio kurdskih boraca u Siriji kako bi smanjio uticaj proPKK kurdskih aktivista i grupa. Naravno nece Turska anektirati sjeverni Irak ali ce u tom slucaju od irackog Kurdistana napraviti vjernog saveznika koji u potpunosti ovisi o njima.

Mada mislim da je prva opcija puno vise vjerovatna.
Arsene Wenger

#395 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arsene Wenger »

Ovran wrote:
Arsene Wenger wrote:Postoji jedna izvanredna američka poslovica koja otprilike kaže: "Ako ti nije jasno šta se dešava, pogledaj kuda ide novac."
U ovom slučaju nafta.

Iako se donekle slažem sa NIN-om da se ovdje pretjeruje sa teorijama zavjere, neke stvari su toliko očigledne da se ne mogu poreći. Sjetite se ko je doveo mudžahedine u Bosnu za vrijeme rata, Amerikanci, je li tako? Amerikanci stvorili Al-Kaidu i naoružavali Talibane da bi ovi borili protiv sovjeta u Afganistanu, a zarad slabljenja Sovjetskog saveza, a što je na kraju i dovelo do pada komunizma...
Organizovani dolazak mudzahida u Bosnu se nikad nije ni desio pa je malo naivno vjerovati da su ih doveli ovi il' oni.

A to da je Amerika stvorila Al Kaidu je takode smijesno. Tek nakon povlacenja SSSRa iz Afganistana pocinje nastanak Al Kaide, tacnije nastala je BAZA STRANIH SEHIDA, samo spisak svih stranih sehida Afganistana. Kasnije iz imena nastaje Kaidetul Jihad(baza dzihada)i pocinje prvo organizovanje po vojnim kampovima sirom regiona. Sve to je danas vama vrsnim poznavaocima poznato kao Al Kaida.

Naravno ne smijes mijesati Al Kaidu i talibane. Ove druge su definitivno pomagali.
Otići ću daleko od teme, ali kad smo već počeli priču... Nije mi se dalo kucati oko toga, ali eto. Složio bih se da nije bilo organizovanog dolaska mudžahedina u BiH, naročito ne od strane Amerike. Ali vjerujem da je Amerika prećutno odobravala njihov dolazak, o razlozima bi se dalo raspravljati...vjerovatno da bi se djelimično pomoglo balansiranju stanja na terenu... Jer Amerikancima, kad je u pitanju agresija 92-95, nikad nije bilo u interesu niti Srbija izađe kao pobjednik a niti da BiH izađe kao pobjednik, otuda i insistiranje na podjeli teritorije 51-49% (čisto psihološka prednost na strani Federacije BiH, a u stvari pola države poklonjeno agresoru).
A sad da se vratim na temu. To sam spomenuo kako bih naglasio činjenicu da Amerika u mnogim situacijama prilično vješto manipuliše fanatičnim ratnicima islama i kanališe njihove akcije, iako direktno nema kontrolu nad njima, pa mislim da je to slučaj i sada u Iraku. Ako neko misli drugačije taj je obična budala. Najbolji primjer je npr. podrška Velike Britanije borbi Saudijaca za nezavisnost od Turske (Osmanlija). Britancima je tada fanatizam arapa iz pustinje legao kao kec na desetku, samo im daš oružje i spremni su da ginu i ubijaju zarad svetih ciljeva, a ustvari za korist sponzora.
Što se tiče Al-Kaide, Bin Ladena je stvorila CIA, to mi je dovoljno da mogu smatrati da je ta teroristička grupa američki produkt, direktno ili indirektno, sasvim nebitno. Da nije nastala ta grupa, amerikanci bi napravili drugu koja bi mogla poslužiti kao izgovor za invaziju na Irak i Afganistan...
Opetja033

#396 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Evo upravo sada procitah clanak Al Arabiye koji ide u prilog misljenju da Turska nece intervenisati ukoliko budale ne pobije taoce i da ce gledati da talacku krizu rijese neformalnim kanalima jer im nije u interesu da svojom intervencijom jacaju Malikijev rezim:

http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... irkuk.html
"Certain militant groups in Mosul have been directly contacted to ensure the safety of diplomatic staff," Reuters quoted a Turkish government source as saying.

Ankara vowed it would retaliate if any of the hostages were harmed.

"All those involved should know that if our citizens are harmed in any way, they will be the subject of harsh reprisals," Turkish media quoted Foreign Minister Ahmet Davutoglu as saying at the United Nations in New York.
Ovran

#397 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

Arsene Wenger wrote:
Otići ću daleko od teme, ali kad smo već počeli priču... Nije mi se dalo kucati oko toga, ali eto. Složio bih se da nije bilo organizovanog dolaska mudžahedina u BiH, naročito ne od strane Amerike. Ali vjerujem da je Amerika prećutno odobravala njihov dolazak, o razlozima bi se dalo raspravljati...vjerovatno da bi se djelimično pomoglo balansiranju stanja na terenu... Jer Amerikancima, kad je u pitanju agresija 92-95, nikad nije bilo u interesu niti Srbija izađe kao pobjednik a niti da BiH izađe kao pobjednik, otuda i insistiranje na podjeli teritorije 51-49% (čisto psihološka prednost na strani Federacije BiH, a u stvari pola države poklonjeno agresoru).
A sad da se vratim na temu. To sam spomenuo kako bih naglasio činjenicu da Amerika u mnogim situacijama prilično vješto manipuliše fanatičnim ratnicima islama i kanališe njihove akcije, iako direktno nema kontrolu nad njima, pa mislim da je to slučaj i sada u Iraku. Ako neko misli drugačije taj je obična budala. Najbolji primjer je npr. podrška Velike Britanije borbi Saudijaca za nezavisnost od Turske (Osmanlija). Britancima je tada fanatizam arapa iz pustinje legao kao kec na desetku, samo im daš oružje i spremni su da ginu i ubijaju zarad svetih ciljeva, a ustvari za korist sponzora.
Što se tiče Al-Kaide, Bin Ladena je stvorila CIA, to mi je dovoljno da mogu smatrati da je ta teroristička grupa američki produkt, direktno ili indirektno, sasvim nebitno. Da nije nastala ta grupa, amerikanci bi napravili drugu koja bi mogla poslužiti kao izgovor za invaziju na Irak i Afganistan...
I sam kazes, nemaju kontrolu nad njima. Koje ciljeve SAD u Iraku imaju a da nisu ostvareni kroz 10tak godina njihove okupacije nad tom zemljom? Trenutna vlast u Iraku je samo njihova produzena ruka a svako ko misli drugacije je obicna budala.
bohhe

#398 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

sumirprimus wrote:
bohhe wrote: Ispravka. Assad je dobio izbore sa % koji većina drugih političara može sanjati. Dosta stranih držćava je poslalo promatrače i nitko nije prijavio nepravilnosti, iako se radi o državama koje su protiv Assada.

pazi molim ljepo,na stranu sve,al u zemlji koja je poderana gradjanskim,sektaskim ratom,mijesanjem svih okolnih zemalja,svjetskih sila,nije iblo nepravilnosti?..pa sami po sebi izbori u tim okolnostima su lakrdija...
Lakrdija je to da su sve okolne zemlje uz pomoć zapada išle kontra Asada, a on ih razvaljuje i sad ima potporu o kojoj je nekad mogao samo sanjati.

Inače neke teorije govore da je ovo šta se događa u Iraku zadnjih dana posljedica ruske intervencije.
Opetja033

#399 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

bohhe wrote:
sumirprimus wrote:

Lakrdija je to da su sve okolne zemlje uz pomoć zapada išle kontra Asada, a on ih razvaljuje i sad ima potporu o kojoj je nekad mogao samo sanjati.

Inače neke teorije govore da je ovo šta se događa u Iraku zadnjih dana posljedica ruske intervencije.
Da, poput birvaktile Saddama u Iraku ili danas sjevernokorejskog kepeca. To je bila lakrdija od izbora. Naravno da su izbori bili sve samo ne slobodni i demokratski. I to u sred krvavog gradjanskog rata.
Mozes li molim te navesti koje su to organizacije priznale regularnost izbora? Pa da se zajedno ismijemo.
bohhe

#400 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

Opetja033 wrote:Da, poput birvaktile Saddama u Iraku ili danas sjevernokorejskog kepeca. To je bila lakrdija od izbora. Naravno da su izbori bili sve samo ne slobodni i demokratski. I to u sred krvavog gradjanskog rata.
Mozes li molim te navesti koje su to organizacije priznale regularnost izbora? Pa da se zajedno ismijemo.
Možeš li navesti tko se uopće bori protiv demokratske vlasti u Siriji?
Post Reply