Irak

Post Reply
celava_dlaka

#351 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by celava_dlaka »

iKE wrote:
Fact wrote:
iKE wrote: Palestinci i Asirski krscani koji su u Israelu tj u palestinskom djelu su jos uvjek i uvjek su bili za zajednicku drzavu sa jevrejima ali ne i sa cionistima.
Dobro,ali ovi očigledno nisu bili i željeli su svoju državu.Sličan scenarij kao sa Kosovom,samo bez rata,a i tamo bih ga bilo da je Europa dopustila.Pretpostavljam da priznaješ Kosovo i da njihovu borbu smatraš opravdanom?Ali isto ne vrijedi i za Izraelce,kojima nisu dali državu,pa su je oni sami izborili?
Priznajem svaku drzavu u kojoj narod izglasa nezavisnost ako prije toga nije stvorena podloga za nezavisnost ubijanjem i istrebljenjem domicijalnog ili stanovnista koje je tu prije zivjelo sa njima, radi brojcane nadmoci.
Jevreji i Muslimani i Krscani su zivjeli u Palestini davno prije 46-te i nastanka izraela a nije bilo niakkvih istrebljenja i slicno
arap hoce da se vojno kurchi jevreju, dobije po nosu i onda place
Izraelci su im bog i batina dole svima, svaki musliman koji normalno zivi u Izraelu nema problema zivi ko i svaka druga osoba, a palestinci se mogu zahvaliti hamasu i fatahu na unistavanju palestine i palestinaca..
Joe McCarthy

#352 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Arsene Wenger wrote:Hehehe... nekima se islamofobija priviđa i u šupku od mačora... Griješiš prijatelju, to je samo surova istina koju sam ja svjedočio rođenim očima...valjda ću njima više vjerovati nego tebi...
:thumbup:

Drug samo se zajebajem, pobrisali su mi jedno 20+ postova na sličnu temu o genetskim bolestima Arapa :)
sarajevoxxxx

#353 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ova teroristička bagra (ISIL) nastavlja da kolje (18+), Irak:

Barel bombe Asadove vojske su pobile na desetine hiljada sirijskih civila. One su proizvele ISIL i druge isile. Nasilje radja nasilje. Ovo u Iraku je samo pocetak. Da se djubre Asad smlavilo na pocetku sirijske krize ne bi ni bilo Isila ili Nusre. Ovako dos'o dzavo po svoje.

Kako ono ide "necemo novi Irak u Siriji" gluho bilo da ne bi bilo ljudskih zrtava, bolje ovako stotine hiljada poginulih i jos jedno bar sto miliona novih al kaidinih sljedbenika.
Challenger__

#354 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Barel bombe Asadove vojske su pobile na desetine hiljada sirijskih civila. One su proizvele ISIL i druge isile. Nasilje radja nasilje. Ovo u Iraku je samo pocetak...
Opet lažeš. ISIL je nastao oho-ho prije konflikta u Siriji. Nema potrebe za izmišljanjem opravdanja , uvijek si bio uz njih, ti si s one strane morala i istine. A šta je početak i kraj to ne znaš, jer nikad nisi znao, kako u Siriji, tako i ovdje.

_____

Gdje ti je link za ulemu?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#355 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

Cyrax wrote:Ako cemo bit' posteni ti divljaci ISIS, al-se-usrah i slicne formacije nisu ni suniti ni muslimani ni ljudska bica. Najgori bjelosvjetski olos i talog
hajde da se jednom složim sa tobom :thumbup:
ovo je istina čista
Joe McCarthy

#356 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

ime_korisnika1 wrote: radi se o jeftinoj propagandi, snimano u Rusiji, neka ruska filmska produkcija, poznati su po lošim režijama i filmovima.

Da nisu Srbi glumili, onako iz inata? Da ocrne Arape :D
asurbanipal

#357 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

daxon wrote:
madner wrote:Da je Francuska na mjestu Izreala, tricolor bi se vijorio od Bagdada do Kaira.
Pa gdje njih nađe, upišani iz Alžira pobjegli, da ostale ne pominjem :roll:
madner wrote:To je cisto pitanje politicke volje, nisu ove kolonije dobile nezavisnost jer su zasluzile, nego zato sto su se Evropljani umorili.
Prvo su ih tajlanđani namlatili za dva mjeseca, krajem 1940. i početkom 1941., da bi na kraju dobili po g****i i od vijetnamaca kod Dien Bien Phua 1954. godine. Naravno, mislim na Francuze. :D
Drinski

#358 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Drinski »

Ja mislim da je iran jaci od Turske, ali pod uslovom da ne dođe do NATO intervencije, znaci onako 1:1.
Isto vazi za Izrael, naravno u korist Irana i Turske (ili okolnih drzava), a bez SAD-a. :D
asurbanipal

#359 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

NIN wrote: A sta bi 1936. i Sarrlanda, fijasko i naivnost arhitekata Mazinoove linije 1940., ulazak u Pariz, razbucavanje Francuske armije, itd. Mislim, nije tema ali ako vec spominjes Napoleona i rasulo Pruske, Versaj, onda se sjeti i Hice. :D

Trebalo bi spomenuti i 1871. godinu. Još prije toga, Nijemci su poderali Francuze kod Sedana u septembru 1870. godine. Nakon toga je slijedila višemjesečna opsada Pariza. Doduše, Nijemci nisu ulazili u Pariz koji im je bio nadohvat ruke i opkoljen sa svih strana, Bismarck je potpisao primirje u Versaillesu i obećao Francuzima da neće ulaziti u Pariz u kojem je bio haos (Pariška komuna) u zamjenu za određene ustupke, prije svega u novcu...
madner

#360 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Pa rekoh da je 2:2. Svaki put pobjednik je zadao zadacu gubitniku.
Kikibombona

#361 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Zafrkana situacija, skroz.

Kamen spoticanja

Pominjao si mogucu intervenciju Turske. Sta bi Turci imali od toga?

Da pomognu siite?
Hmmm...

Stvarno je tesko pedvidjeti slijed dogadjaja.
Opetja033

#362 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

jon_jovi wrote:sunitski Barzanijevi i šitski Talabanijevi
Hm, jesi li siguran za ovo? Imas li neki izvor? Prvi put cujem za ovu podjelu. Koliko znam i jedan i drugi su suniti. Barzanijev KDP je nacionalna stranka desnog centra a ovaj Talabanijev PUK je ljevicarska stranka. Uz sve to i klanovska podjela medju Kurdima ima veze sa tim koju od ove dvije stranke podrzavaju.
Ali prvi put cujem za podjelu na sunite i site kada su KDP i PUK u pitanu. Mislim da nisi u pravu, cak sta vise prilicno sam siguran jer medju irackim Kurdima uopce nema toliko sita da bi mogli predstavljati neki jaci politicki faktor a PUK je, uz KDP, najveci igrac medju Kurdima u Iraku.
Last edited by Opetja033 on 12/06/2014 08:43, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#363 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

mislim da bi turci imali legitimno pravo da intervenišu za svoj konzulat
hAZNADAR

#364 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

sarajevoxxxx wrote:Vijece sunitske uleme u Iraku:"Neka Bog blagoslovi najnovije pobjede u Mosulu. Pozivamo gradjane Mosula da se pridruze revolucionarima i neka ne nasjedaju na lazi koje mediji objavljuju"
Bojim se da gradjani radije biraju da zive sa drugom vlascu od zakonodavstva koje "revolucionari" nametnu.
Lako je tebi tipkati iz zemlje u kojoj samovoljno slijedis sunet umjesto da te neko zakonima na to prisiljavai budno motri kako se oblacis, kako pricas, kako izgledas, sta radis,... inace ode glava. U Siriji su mnogi radije izabrali asadov rezim umjesto revolucionarni gdje ode glava za sitinicu.

Pola miliona ljudi u bijegu od revolucionara u Iraku dovoljno govori koliko im se svidja njihova vlast i koliko je to "oslobodjenje".
Joe McCarthy

#365 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Black swan wrote:mislim da bi turci imali legitimno pravo da intervenišu za svoj konzulat
I trebaju, ali ako će itko dobiti išta iz ove situacije to će biti Kurdi.

Sad će fino se pokazat sposobnijim i kvalitetnijim igračem od Bagadada, i dobiti lojalnost svih fakcija u Mosulu i Faluji kad ih oslobode od ISIS-a, a da ne pričamo o dobitcima u Siriji. :thumbup:
sumirprimus

#366 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

a sta mislite,daj mogucnost daj ovaj isis,odhebao alkaidu,jerbo se ispostavlja da su bez onih vozdova iz pakistana i afganistana,daleko sposobniji i operativniji?
Opetja033

#367 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Joe McCarthy wrote:
Black swan wrote:mislim da bi turci imali legitimno pravo da intervenišu za svoj konzulat
I trebaju, ali ako će itko dobiti išta iz ove situacije to će biti Kurdi.

Sad će fino se pokazat sposobnijim i kvalitetnijim igračem od Bagadada, i dobiti lojalnost svih fakcija u Mosulu i Faluji kad ih oslobode od ISIS-a, a da ne pričamo o dobitcima u Siriji. :thumbup:
Hajde da se mogu jednom sloziti i sa ovim sto ti napises. Barem djelomicno.
Sitska vlada u Bagdadu i teror koji sprovode nad sunnitima je uspjela da napravi nesto sto se do skora nije moglo ni zamisliti: iracki sunniti i Kurdi su u koaliciji. Kada je Bagdad podigao optuznicu protiv Tariqa al Hashimija (tadasnjeg potpredsjednika Iraka, sunnitski islamista ali bez veza sa al Qaidom) zbog navodne podrske terorizmu, ovaj je pobjegao Barzaniju u iracki Kurdistan. Barzani je odjebao sve zahtjeve Bagdada da se Hashimi isporuci. Na kraju je preko Turske pobjegao u Katar. Vjerujem da bi veliki broj Arapa sunnita, ako ne i apsolutna vecina, u ovim pogranicnim oblastima radije zivjela u autonomnom Kurdistanu nego pod terorom Malikijeve vlade. Jucer sam citao dva analiticka clanka u kojima se isto spominje, ako sada to nadjem postavicu.

Ima tu jos jedan interesantan frakcijski segment ove pobune. Naime, dok je ISI(S) prvobitno lizao rane i pregrupisavao se, pa potom bio zauzet ratom u Siriji, sunnitsku pobunu je vodila jedna sufijska pobunjenicka grupa - Naqshbandi army pod vodstom Izzat Ibrahima al Dourija. Ako se sjecate proslogodisnjeg masakra vladinih snaga nad stanovnicima jednog izbjeglickog kampa i prisilnog zatvaranja istog - sve oruzane borbe koje su uslijedile poslije toga su vodjene od strane Naqshbandi vojske.
Obzirom na ogromnu medjusobnu netrpeljivost izmedju ekstremnog selefizma i sufizma - bice vrlo interesantno vidjeti kako ce se odvijati stvari na terenu. Da li ce zauzeti zajednicki front protiv Malikija ili ce se sukobiti. Treca opcija je da ce tolerisati prisustvo i jedne i druge grupacije - pa dok ne pukne, bas kao u Siriji.
Last edited by Opetja033 on 12/06/2014 09:25, edited 1 time in total.
sumirprimus

#368 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

pa o tom je vec izvjestavano,da se sunitske plemenske vodje okupljale zarad organizacije pobune protiv malikijeva vlade...
bivsi sadamovi vojnici,islamisti,plemena...
jebiga izgledalo ko sf,do juce...
madner

#369 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Samo kakva bjezanija, pancir, pa kosulja pa pantalone posadjene u razmaku od circa 10m. :D
jon_jovi

#370 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

Opetja033 wrote:
Hm, jesi li siguran za ovo? Imas li neki izvor? Prvi put cujem za ovu podjelu. Koliko znam i jedan i drugi su suniti. Barzanijev KDP je nacionalna stranka desnog centra a ovaj Talabanijev PUK je ljevicarska stranka. Uz sve to i klanovska podjela medju Kurdima ima veze sa tim koju od ove dvije stranke podrzavaju.
Ali prvi put cujem za podjelu na sunite i site kada su KDP i PUK u pitanu. Mislim da nisi u pravu, cak sta vise prilicno sam siguran jer medju irackim Kurdima uopce nema toliko sita da bi mogli predstavljati neki jaci politicki faktor a PUK je, uz KDP, najveci igrac medju Kurdima u Iraku.
Što su se onda podjelili? Što su Talabanijevi uz iransku granicu i sa bazama u Iranu a Barzanijevi uz tursku granicu i uz Arape?
Definitivno su Talabanijevi šiti a Barzanijevi suniti. Osim toga postoje i druge podjele, to je tačno
sumirprimus

#371 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

i ovo ne traje dan dva,ovi se rokaju vec duze vremena..
ak se sjecate prije par dana je bilo objave kako je iracka armija ubila na stotine militanata,odbila pokusaje napada na samaru i mosul, i bub...povulacenje...
Opetja033

#372 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:a sta mislite,daj mogucnost daj ovaj isis,odhebao alkaidu,jerbo se ispostavlja da su bez onih vozdova iz pakistana i afganistana,daleko sposobniji i operativniji?
I ekstremniji. Vjerovao ili ne. Poznato je da je jos Usama bin Laden kritikovao tadasnjeg vodju al Tawind wel Jihad (grupa od koje je nastao ISI) al Zarqawija zbog napada na sitske civile. Inace je ovaj al Zarqawi bio prica za sebe. Nepismen (u bukvalnom smislu te rijeci), osudjivani sitni kriminalac iz Jordana.
Znaci bukvalno su ekstremniji od al Qaide.
Ovran

#373 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

Challenger__ wrote:
Opet lažeš. ISIL je nastao oho-ho prije konflikta u Siriji. Nema potrebe za izmišljanjem opravdanja , uvijek si bio uz njih, ti si s one strane morala i istine. A šta je početak i kraj to ne znaš, jer nikad nisi znao, kako u Siriji, tako i ovdje.

_____

Gdje ti je link za ulemu?
Nije tacno, ISI je nastao oho.ho prije konflikta u Siriji. Tacnije jos od 2003 zagorcavaju zivot okupatorima Iraka i njihovim marionetama. Danasnji ISIS i ISI imaju slicnosti kO ti i covjek kojeg si citirao.
sumirprimus

#374 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

jon_jovi wrote: Što su se onda podjelili? Što su Talabanijevi uz iransku granicu i sa bazama u Iranu a Barzanijevi uz tursku granicu i uz Arape?
Definitivno su Talabanijevi šiti a Barzanijevi suniti. Osim toga postoje i druge podjele, to je tačno
drug moj, ko skonta sve podjele na BI i ko je protiv koga a ko skim,taj je za nobelove... :D
Opetja033

#375 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

jon_jovi wrote:
Opetja033 wrote:
Što su se onda podjelili? Što su Talabanijevi uz iransku granicu i sa bazama u Iranu a Barzanijevi uz tursku granicu i uz Arape?
Znaci po tome si zakljucio? Ne ismijavam te, nemoj me pogresno shvatiti.

Nisi u pravu. I jedni i drugi su sunniti. Podjele su nastale jos ranije: borba za prevlast, klanske podjele, razlicite regionalne sile kao sponzori itd. U pravu si kada kazes da je PUK blizi Iranu, ali to je stvar logistike i igre velikih igraca Bliskog Istoka. Svako zeli svog "sponzora". KDP je konzervativnija stranka, samim tim bliza nekim vjerskim i tradicionalnim vrijednostima i zbog toga su uvije crpili podrsku konzervativnijih dijelova drustva, sada i Erdoganove AKP. Uostalom, pocetkom 90-tih Iran je podrzavao upravo Barzanija i PDK, tek su kasnije ovi promjenili sponzore.
Nema medju Kurdima u Iraku ni 5% sita a PUK je sve do prije 3-4 godine bio broj dva medju Kurdima u Iraku. Cesto i broj jedan. Bas sam nakon svog komentara googlao i PUK i KDP i nigdje nisam mogao naci bilo kakvu povezanost PUK-a sa siizmom. Teheranom kao saveznikom - da, ali to je sasvim druga stvar. I Talabani i Barzani dolaze iz kurdskih plemena koja su 100% sunitska.
Last edited by Opetja033 on 12/06/2014 11:48, edited 1 time in total.
Post Reply