Najvjernija klijentela FPÖ je ubjedljivo raja iz Gemeindbau (drustvenih stanova koji se dobiju za neku sitnu paru). Vecina njih imaju jaaako ambivalentan odnos prema radu. Pravi su strucnjaci za beneficije, poticaje, dodatke i sve sto je mukte. Tragikomicno je zvucalo kada im je pokojni Haider tepao "tüchtige und fleissige" (sposobni i vrijedni), a "sposobni i vrijedni" gomila alkosa, neradnika, socijalnih parazita... svi gonjeni istim strahom: imigranti ce im oteti njihove jeftine stanove i socijalu.Bodkin wrote:Ne bi. Sta je sa penzionerima koji zive u spaniji? Sta je sa expatima koji rade u dubaiju i placaju ratu stana u becu?512MB wrote:Dobro, nisam bas za to da prvo moraju odrintat 10 godina da bi bili socijalno zbrinuti, ali bi svako trebao imati primarni boravak u zemlji ako zeli beneficije. Kod studenata u inostranstvu bi se mogao napraviti izuzetak. Ja mislim da bi to sve partije podrzale.SaraFina wrote:Rekla sam ti kako fercera. Ali ne možeš skontati. Da parazit. Svi koji s takvim namjerama dolaze bilo gdje a ne s namjerom rada i integrisanja koliko god su u mogućnosti su paraziti.
Treba uvesti zakonsku odredbu, da u 10 godina boravka bilo ko od tih Rumuna, Bugara, Madjara, Slovaka mora imati minimalno 8,5 godina radnog staža. Pa onda o beneficijama razmišljati.
Jesam proučila sam. Od 16-te radim po 10, 15 sati sedmično i išla sam u školu i po 38. Pa zamisli. U toku studija i više.
A i to njeno o parazitima je smijesno. Moj dobar prijatelj austrijanac mi kaze da je do 30e radio godinu pa godinu na socijalu da bi radio neke stvari koje voli tipa putovanja ili da bi isao na faks. Prica suplja pravo. Populizam koji ima donekle pokrice i sistem treba zakrpiti ali prijedlozi su bas na nivou fpo lidera
Desničari osvajaju Evropu!
- seln
#626 Re: Desničari osvajaju Evropu!
- 512MB
#627 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Hm, gdje sam koga nazvo parazitom?seln wrote: Oh, nemam ja nista protiv necijeg misljenja, cak i ako je suprotno, ali covjek se mora zapitati: dokle smo spremni opravdavati neka stvari?
Koliko sam shvatio, u pitanju je mladji covjek, austrijski drzavljanin, porijeklom iz nasih krajeva. Ne ocekujem da opravdava lazne azilante, ali takodje je bez osnove nazivati sve i svakoga socijalnim parazitom. Prvo, jer nije tacno i drugo, pokazuje manjak empatije.
Cudno je to, sto bogatija drzava, to veci strah stanovnika da ce umrijeti od gladi, jer ce im zli stranci oteti posao.
- 512MB
#628 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Eh jebga sad, i ti si poceo generalizirat. Osim toga zar nije Kurz gurao ovo zadnju godinu dana, a njihova klijentela nisu ti koje spominjes.seln wrote: Najvjernija klijentela FPÖ je ubjedljivo raja iz Gemeindbau (drustvenih stanova koji se dobiju za neku sitnu paru). Vecina njih imaju jaaako ambivalentan odnos prema radu. Pravi su strucnjaci za beneficije, poticaje, dodatke i sve sto je mukte. Tragikomicno je zvucalo kada im je pokojni Haider tepao "tüchtige und fleissige" (sposobni i vrijedni), a "sposobni i vrijedni" gomila alkosa, neradnika, socijalnih parazita... svi gonjeni istim strahom: imigranti ce im oteti njihove jeftine stanove i socijalu.
- SaraFina
#629 Re: Desničari osvajaju Evropu!
seln wrote:Najvjernija klijentela FPÖ je ubjedljivo raja iz Gemeindbau (drustvenih stanova koji se dobiju za neku sitnu paru). Vecina njih imaju jaaako ambivalentan odnos prema radu. Pravi su strucnjaci za beneficije, poticaje, dodatke i sve sto je mukte. Tragikomicno je zvucalo kada im je pokojni Haider tepao "tüchtige und fleissige" (sposobni i vrijedni), a "sposobni i vrijedni" gomila alkosa, neradnika, socijalnih parazita... svi gonjeni istim strahom: imigranti ce im oteti njihove jeftine stanove i socijalu.Bodkin wrote:
Ne bi. Sta je sa penzionerima koji zive u spaniji? Sta je sa expatima koji rade u dubaiju i placaju ratu stana u becu?
A i to njeno o parazitima je smijesno. Moj dobar prijatelj austrijanac mi kaze da je do 30e radio godinu pa godinu na socijalu da bi radio neke stvari koje voli tipa putovanja ili da bi isao na faks. Prica suplja pravo. Populizam koji ima donekle pokrice i sistem treba zakrpiti ali prijedlozi su bas na nivou fpo lidera
Za tvoju infos struĆnjak sam za socijalne beneficije jer sam radila gdje se iste odobravaju, odnosno ne crvenim svjetlom.
I nemam problem da na njih ostvare prava oni koji zaslužuju
Ali nisam široke ruke dijeliti tudje, ni svoje, upravo jer zaradjujem..Logično. Ljudi koji zaradjuju zaradjeni novac ne bacaju. Nisam ni simpatizer H.C niti živim u socijalnom stanu
Kod tebe je suprotan slučaj. I šakom i kapom bi dijelio tudje i mani mi krinki i velikodušnosti. Merhameta i široke slavenske duše.
Dakle gdje leži zec? Strah za samog sebe i beneficije?
- SaraFina
#630 Re: Desničari osvajaju Evropu!
P.S inače seln, takvi poput tebe bi u BiH nakon džume petkom odobravali boravište Švabama i drugim da su u BiH u situaciji kao mi diljem EU.
Pa me živo zanima razlog tvoje velikodušnosti?
@Botkin, kopiraj haveru
Pa me živo zanima razlog tvoje velikodušnosti?
@Botkin, kopiraj haveru
- Sinapsa
#631 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Kurzanimals wrote:Ne mogu svatiti da neko ko zivi u Austriji tvrdi da je Kurz desnicar i plasi se kristalni noci...
Ako se koristi desnicarskom retorikom onda je mozda desnicar, a ako je to radio samo da bi dobio izbore onda je neodgovorna oportunisticka hulja - dakle lazov kojem cilj opravdava sredstvo. Upravo njemu su tokom predizborne kampanje prebacivali "unscharfes Verhältnis zu Daten und Fakten" (neostar odnos prema podacima i cinjenicama = sto znaci da izvce fakte = sto znaci da voli slagati (sta on ono rece o pokrivenim zenama u Bosni, da bi kasnije - ako se ne varam - relativirao svoje rijeci, opravdavajuci se time, da mu je informaciju proslijedio neki od balkanskih politickih lidera)). Ovaj covjek je bio neodredjen tokom cijele izborne kampanje i bazirao je svoju kampanju na ksenofobiji i zeljom Austrijanaca za promjenom. Nesto poput "Yes we can, refugee go home".
U svakom slucaju i u najmanju ruku, ovdje ne mozemo govoriti o drustveno odgovornoj osobi, nego o ambicioznom populisti bez velikih moralnih skrupula. Posebnu gorcinu izaziva cinjenica, da ce takav covjek, vjerovatno voditi drzavu sljedecih pet godina. To nikome ne zelim, ili je pak za integraciju i razvoj bosansko-hercegovarkog drustva Milorad Dodik pravi covjek na pravom mjestu?
Kurz nije Dodik i nece biti Dodik, ALI on jaca desnicarski mainstream, pravi ga salonfähig odnosno drustveno prihvatljivim, tako da svaki mrzitelj stranaca/drugih i drugacijih dobija svoj elitni uzor i drustvenu legitimaciju. Dakle Austriji vreba opasnost da Kurz postane utirac nekom buducem austrijskom Dodiku. On je svojim ponasanjem dodatno promijenio referentni okvir poimanja stranaca u Austriji. Sada je malo vise OK biti rasista nego sto je to bilo prije njegove kampanje. Normalni austrijski rasista se sada osjeca jos vise potvrdjenim. Po sablonu - kada njih ca. 60% misli kao i ja, onda sam ja u vecini, ja sam OK. Svako od nas zna kako je lako zastupati vecinsko misljenje a kako je tesko sam zastupati drugaciju poziciju. Ok, mozda se neko pita, ali sta je sad u tome problem?
Rasizam
Cak i da u buducnosti ne dodje do ponavljanja kristalne noci, sama cinjenica da svakodnevni rasizam postaje drustveno prihvatljiviji, ima katastrofalne dezintegrativne posljedice po austrijsko drustvo. Kakve psiholoske posljedice taj rasizam ima za ostecenog pojedinca u njegovoj svakodnevnici, koliko tihe patnje - pogledaj ovaj fantasticni, dole prilozeni dokumentarac, koji bazira na jednom socijalnom eksperimentu Jane Elliot. Film se zove "Der Rassist in uns", na njemackom je i razbija stereotipna razmisljanja obrtanjem teza. Pogledaj kako stameni, obrazovani ljudi reaguju kada ih se stavi u poziciju objekta mrznje.
Shaming
Shaming je socioloski fenomen i odvratna je strana ljudske prirode. Svako drustvo, koje poznajemo, razlikuje izmedju PRIPADNIKA i NEPRIPADNIKA, insajdera i autsajdera. Razlikovanje bazira na mnogim obiljezjima i ono moze temeljiti na bioloskim, nacionalnim, socijalnim, regionalnim, polnim obiljezjima i karakteristikama. Neovisno o kojem "biljegu" se radi, razlikovanje vodi ka stvaranju jedne grupe pripadnika i jedne grupe - uglavnom manje - nepripadnika, odnosno grupe autsajdera. Clanovi vecinske grupe pripisivaju sebi pozitivne osobine, dok manjinskoj i autsajderskoj grupi pripisuju negativne osobine. Zasto se to radi? Pa, radi poboljsavanja samopercepcije sopstvene grupe! Shaming (sramocenje) autsajdera bazira upravo na tvrdnji da ne ispunjavaju standarde etabliranih! (Madjari su, Cesi su, muslimani su, arapi su, stranci su ovakvi ili onakvi). Pri tome je nebitno sa kakvim predrasudama karakterises, kaljas i time iskljucujes tu manjinsku grupu.
Zasto se to radi? Zato sto je to jedan od mehanizama stvaranja ljudskog identiteta! Nije bitno znati samo ko jesi, nego i ko nisi. Vecina je uvijek upravu! Savrseno svejedno kakvo se sranje tvrdi. Bitno je da se razlike podebljaju. Jer kada znas ko je los, ko je zao, ko je kriv za tvoje nezadovoljstvo, onda to ima jedan povoljan umirujuci efekt u tvom zivotu. Umirujuci ali ipak stetan efekt. Stetan je jer se ne temelji se na faktima. Problem je to sto neki ljudi manje znaju ko i sta jesu, pa se puno vise orijentiraju prema onome ko i sta nisu. Tu Shaming ima identitetsko-utemeljivacku funkciju. Kako nekoga razuvjeriti od predrasuda, kada mu ona daje identitet? Kako suzbiti neprijateljske osjecaje u covjeku, kada mu one daju strukturu? (Njemacki kabaretista Volker Pispers je davno rekao onu svoju recenicu: "Kada znas ko je los, dan ti ima strukturu")
To se moze samo prevazici unutarnjim rastom. Ja obozavam koncept samoodgovornosti i princip vladavine prava. Samoodgovornost te tjera da prihvatis sebe kao odgovornog za svoju situaciju, tjera te na refleksiju i promisljanje - dakle pospjesuje rast sopstvene licnosti, dok te vladavina prava prisiljava da postujes pravne norme drzave i tako sprjecavaju one destruktivne i agresivne da nacine svojim sugradjanima stetu.
Medjutim, pravne norme drzave se mogu i da promijene (Treci rajh, Srbija devedesetih), pa ubijanje autsajdera moze da postane donekle drustveno prihvatljivo ponasanje (naravno radi ostvarivanja "visih ciljeva")
Kristalna noc
Ljudi osjecaju da zive na pocetku ere velikih drustvenih promjena i nadolazecih previranja (Stichwort "Industrijska revolucija 4.0") Kapitalizam, dakle onaj drustveni poredak koji je zajedno sa prosvjecivanjem i radnickim pokretom, doveo do procvata zapadnih civilizacija, sukcesivno se preobrazava u Raubkapitalismus. Balans izmedju materijalnih dobara i nematerijalnih vrijednosti koje je donio, polako se urusava na stetu nematerijalnih vrijednosti. Nivo slobode drustva kao takvog i pojedinca opada. Drustvena solidarnost nestaje i pojedinac se sve vise osjeca nesigurnim i nezasticenim. Tako svaka veca promjena moze lakse destabilizovati drustvo nego sto je to moglo prije i povesti ga u jednom negativnom i destruktivnom pravcu. Imam dovoljno godina da si tu naivnost ne dopustam: KRISTALNU NOC sam vec jednom u svojoj domovini dozivio i nevjerovatnom srecom prezivio. Sad za sad imamo u Austriji jedan stabilan drustveni poredak, ali koliko dugo ce to tako biti i da li trebamo da tezimo drustveno-integrativnim procesima ili drustveno-dezintegrativnim procesima?
Ja sam za prvo, zato sto strah trazi razlike a empatija slicnosti. Strah vodi k stresu, stres u frustraciju, frustracija u nasilje. Empatija i teznja ka medjusobnom razumijevanju vodi u ka svijescu da nas vise spaja nego razdvaja. To nije patetika. Empirijski je dokazano da ljudi trazenjem zajednickih osobina generiraju novi identitet, koji i one malobrojnije i drugacije integrira.
Zajdednickim identitetom drustva jedne drzave se smanjuje potencijal nasilja u tom drustvu, povecava stupanj saradnje.
Dezintegrativnim procesima i razdvajanjem ljudi - kao sto se to radi u Bosni i Hercegovini i kao sto to sve vise postaje mainstream u evropi - smanjujes osjecaj zajednickog identiteta, pojacavas netrpeljivost i neprijateljstva, podizes frustracije i nivo straha, smanjujes kvalitet zivota svih clanova kolektiva. Time interkulturalno drustvo postaje utopija a "Kristalna noc" nesto realnija opcija.
Primjer sa balkana (zar ga stvarno treba navesti??):
Titova smrt > ekonomska kriza > jacanje nacionalizama > gubitak solidarnosti > geneza neprijateljskih koncepata > otvoreni rasizam > Rat > Genocid
nadam se da sam uspio donekle odmrsiti ovaj cvor i pojasniti zasto se treba bojati ovakvih ljudi. Ti ljudi mijenjaju nasu svijest i nasu buducnost u negativnom kontekstu.
-
Bodkin
#632 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Kako rekoh, austrijski penzioneri koji su penziju zaradili u becu i sad zive na majorci trebaju biti sad bez primanja jer se imigrantima u austriju ne svidja sto tamo neki madjari uzimaju iz njihovog austrijskog budzeta
Ili austrijski expati koji zive u dubaiju
Ili austrijski expati koji zive u dubaiju
- seln
#633 Re: Desničari osvajaju Evropu!
SaraFina, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.
Display this post.
Display this post.
Display this post.
- seln
#634 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Sinapsa wrote:Kurzanimals wrote:Ne mogu svatiti da neko ko zivi u Austriji tvrdi da je Kurz desnicar i plasi se kristalni noci...
Ako se koristi desnicarskom retorikom onda je mozda desnicar, a ako je to radio samo da bi dobio izbore onda je neodgovorna oportunisticka hulja - dakle lazov kojem cilj opravdava sredstvo. Upravo njemu su tokom predizborne kampanje prebacivali "unscharfes Verhältnis zu Daten und Fakten" (neostar odnos prema podacima i cinjenicama = sto znaci da izvce fakte = sto znaci da voli slagati (sta on ono rece o pokrivenim zenama u Bosni, da bi kasnije - ako se ne varam - relativirao svoje rijeci, opravdavajuci se time, da mu je informaciju proslijedio neki od balkanskih politickih lidera)). Ovaj covjek je bio neodredjen tokom cijele izborne kampanje i bazirao je svoju kampanju na ksenofobiji i zeljom Austrijanaca za promjenom. Nesto poput "Yes we can, refugee go home".
U svakom slucaju i u najmanju ruku, ovdje ne mozemo govoriti o drustveno odgovornoj osobi, nego o ambicioznom populisti bez velikih moralnih skrupula. Posebnu gorcinu izaziva cinjenica, da ce takav covjek, vjerovatno voditi drzavu sljedecih pet godina. To nikome ne zelim, ili je pak za integraciju i razvoj bosansko-hercegovarkog drustva Milorad Dodik pravi covjek na pravom mjestu?
Kurz nije Dodik i nece biti Dodik, ALI on jaca desnicarski mainstream, pravi ga salonfähig odnosno drustveno prihvatljivim, tako da svaki mrzitelj stranaca/drugih i drugacijih dobija svoj elitni uzor i drustvenu legitimaciju. Dakle Austriji vreba opasnost da Kurz postane utirac nekom buducem austrijskom Dodiku. On je svojim ponasanjem dodatno promijenio referentni okvir poimanja stranaca u Austriji. Sada je malo vise OK biti rasista nego sto je to bilo prije njegove kampanje. Normalni austrijski rasista se sada osjeca jos vise potvrdjenim. Po sablonu - kada njih ca. 60% misli kao i ja, onda sam ja u vecini, ja sam OK. Svako od nas zna kako je lako zastupati vecinsko misljenje a kako je tesko sam zastupati drugaciju poziciju. Ok, mozda se neko pita, ali sta je sad u tome problem?
Rasizam
Cak i da u buducnosti ne dodje do ponavljanja kristalne noci, sama cinjenica da svakodnevni rasizam postaje drustveno prihvatljiviji, ima katastrofalne dezintegrativne posljedice po austrijsko drustvo. Kakve psiholoske posljedice taj rasizam ima za ostecenog pojedinca u njegovoj svakodnevnici, koliko tihe patnje - pogledaj ovaj fantasticni, dole prilozeni dokumentarac, koji bazira na jednom socijalnom eksperimentu Jane Elliot. Film se zove "Der Rassist in uns", na njemackom je i razbija stereotipna razmisljanja obrtanjem teza. Pogledaj kako stameni, obrazovani ljudi reaguju kada ih se stavi u poziciju objekta mrznje.Uvjeri se kako brzo covjek jednostavnom promjenom paradigme, promjenom predznaka postaje pocinitelj i kako moze brzo postati zrtva resentimenata.
Shaming
Shaming je socioloski fenomen i odvratna je strana ljudske prirode. Svako drustvo, koje poznajemo, razlikuje izmedju PRIPADNIKA i NEPRIPADNIKA, insajdera i autsajdera. Razlikovanje bazira na mnogim obiljezjima i ono moze temeljiti na bioloskim, nacionalnim, socijalnim, regionalnim, polnim obiljezjima i karakteristikama. Neovisno o kojem "biljegu" se radi, razlikovanje vodi ka stvaranju jedne grupe pripadnika i jedne grupe - uglavnom manje - nepripadnika, odnosno grupe autsajdera. Clanovi vecinske grupe pripisivaju sebi pozitivne osobine, dok manjinskoj i autsajderskoj grupi pripisuju negativne osobine. Zasto se to radi? Pa, radi poboljsavanja samopercepcije sopstvene grupe! Shaming (sramocenje) autsajdera bazira upravo na tvrdnji da ne ispunjavaju standarde etabliranih! (Madjari su, Cesi su, muslimani su, arapi su, stranci su ovakvi ili onakvi). Pri tome je nebitno sa kakvim predrasudama karakterises, kaljas i time iskljucujes tu manjinsku grupu.
Zasto se to radi? Zato sto je to jedan od mehanizama stvaranja ljudskog identiteta! Nije bitno znati samo ko jesi, nego i ko nisi. Vecina je uvijek upravu! Savrseno svejedno kakvo se sranje tvrdi. Bitno je da se razlike podebljaju. Jer kada znas ko je los, ko je zao, ko je kriv za tvoje nezadovoljstvo, onda to ima jedan povoljan umirujuci efekt u tvom zivotu. Umirujuci ali ipak stetan efekt. Stetan je jer se ne temelji se na faktima. Problem je to sto neki ljudi manje znaju ko i sta jesu, pa se puno vise orijentiraju prema onome ko i sta nisu. Tu Shaming ima identitetsko-utemeljivacku funkciju. Kako nekoga razuvjeriti od predrasuda, kada mu ona daje identitet? Kako suzbiti neprijateljske osjecaje u covjeku, kada mu one daju strukturu? (Njemacki kabaretista Volker Pispers je davno rekao onu svoju recenicu: "Kada znas ko je los, dan ti ima strukturu")
To se moze samo prevazici unutarnjim rastom. Ja obozavam koncept samoodgovornosti i princip vladavine prava. Samoodgovornost te tjera da prihvatis sebe kao odgovornog za svoju situaciju, tjera te na refleksiju i promisljanje - dakle pospjesuje rast sopstvene licnosti, dok te vladavina prava prisiljava da postujes pravne norme drzave i tako sprjecavaju one destruktivne i agresivne da nacine svojim sugradjanima stetu.
Medjutim, pravne norme drzave se mogu i da promijene (Treci rajh, Srbija devedesetih), pa ubijanje autsajdera moze da postane donekle drustveno prihvatljivo ponasanje (naravno radi ostvarivanja "visih ciljeva")
Kristalna noc
Ljudi osjecaju da zive na pocetku ere velikih drustvenih promjena i nadolazecih previranja (Stichwort "Industrijska revolucija 4.0") Kapitalizam, dakle onaj drustveni poredak koji je zajedno sa prosvjecivanjem i radnickim pokretom, doveo do procvata zapadnih civilizacija, sukcesivno se preobrazava u Raubkapitalismus. Balans izmedju materijalnih dobara i nematerijalnih vrijednosti koje je donio, polako se urusava na stetu nematerijalnih vrijednosti. Nivo slobode drustva kao takvog i pojedinca opada. Drustvena solidarnost nestaje i pojedinac se sve vise osjeca nesigurnim i nezasticenim. Tako svaka veca promjena moze lakse destabilizovati drustvo nego sto je to moglo prije i povesti ga u jednom negativnom i destruktivnom pravcu. Imam dovoljno godina da si tu naivnost ne dopustam: KRISTALNU NOC sam vec jednom u svojoj domovini dozivio i nevjerovatnom srecom prezivio. Sad za sad imamo u Austriji jedan stabilan drustveni poredak, ali koliko dugo ce to tako biti i da li trebamo da tezimo drustveno-integrativnim procesima ili drustveno-dezintegrativnim procesima?
Ja sam za prvo, zato sto strah trazi razlike a empatija slicnosti. Strah vodi k stresu, stres u frustraciju, frustracija u nasilje. Empatija i teznja ka medjusobnom razumijevanju vodi u ka svijescu da nas vise spaja nego razdvaja. To nije patetika. Empirijski je dokazano da ljudi trazenjem zajednickih osobina generiraju novi identitet, koji i one malobrojnije i drugacije integrira.
Zajdednickim identitetom drustva jedne drzave se smanjuje potencijal nasilja u tom drustvu, povecava stupanj saradnje.
Dezintegrativnim procesima i razdvajanjem ljudi - kao sto se to radi u Bosni i Hercegovini i kao sto to sve vise postaje mainstream u evropi - smanjujes osjecaj zajednickog identiteta, pojacavas netrpeljivost i neprijateljstva, podizes frustracije i nivo straha, smanjujes kvalitet zivota svih clanova kolektiva. Time interkulturalno drustvo postaje utopija a "Kristalna noc" nesto realnija opcija.
Titova smrt > ekonomska kriza > jacanje nacionalizama > gubitak solidarnosti > geneza neprijateljskih koncepata > otvoreni rasizam > Rat > Genocid
nadam se da sam uspio donekle odmrsiti ovaj cvor i pojasniti zasto se treba bojati ovakvih ljudi. Ti ljudi mijenjaju nasu svijest i nasu buducnost u negativnom kontekstu.
Respekt!
U vezi Kurca: klinac je cetiri godine bio drzavni sekretar za integraciju. Rezultat?

- SaraFina
#635 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Sinapsa wrote:Kurzanimals wrote:Ne mogu svatiti da neko ko zivi u Austriji tvrdi da je Kurz desnicar i plasi se kristalni noci...
Rasizam
Cak i da u buducnosti ne dodje do ponavljanja kristalne noci, sama cinjenica da svakodnevni rasizam postaje drustveno prihvatljiviji, ima katastrofalne dezintegrativne posljedice po austrijsko drustvo. Kakve psiholoske posljedice taj rasizam ima za ostecenog pojedinca u njegovoj svakodnevnici, koliko tihe patnje - pogledaj ovaj fantasticni, dole prilozeni dokumentarac, koji bazira na jednom socijalnom eksperimentu Jane Elliot. Film se zove "Der Rassist in uns", na njemackom je i razbija stereotipna razmisljanja obrtanjem teza. Pogledaj kako stameni, obrazovani ljudi reaguju kada ih se stavi u poziciju objekta mrznje.Uvjeri se kako brzo covjek jednostavnom promjenom paradigme, promjenom predznaka postaje pocinitelj i kako moze brzo postati zrtva resentimenata.
Shaming
Kristalna noc
Ne mislim trolati i pročitala sam post. Jedino što ti mogu reći : "Teoretski sve predivno zvuči, malčice je drukčije u praksi". Ali ti to već vjerovatno znaš.
- Sinapsa
#636 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Da, paradoks je da ga biraci nisu doveli u vezu sa vladom, koje su se eto zasitili. ÖVP je vec 31 godinu neprestano u vladi i upravo je taj njegov mladalacki pokret, modre boje, uspio da stvori iluziju obnove...To je momak sa odredjenim komunikativnim kvalitetima (za njegove godine), medjutim sadrzajno je prazan kao supalj zub. Ono sto me kod njega iritira je to, sto je i bez vizije i bez odgovornosti i bez sadrzaja uspio da - kao predstavnik partije, koja je vec preko 30 godina u vladi - dobije izbore. I to je ono sto me brine. Parolom "Der Zweck heiligt die Mittel" jacao je besramno polarizaciju drustva, napadajuci upravo njegov najslabiji sloj, njegovu najslabiju kariku - muslimanske izbjeglice, strance uopsteno i socijalno slabe gradjane. Doveo je time SPÖ u nezavidan polozaj, da brani multietnicki karakter drustva, znajuci da na valu fobije prema strancima, nemaju sanse da se izvuku iz te sah-mat pozicije.seln wrote:
Respekt!![]()
U vezi Kurca: klinac je cetiri godine bio drzavni sekretar za integraciju. Rezultat?
Naravno da se moze reci da je i ovaj makijavelisticki pristup legalan...Jeste legalan, ali nije legitiman
Koliko ce se i hoce li se ovaj utisak nakon izbora promijeniti vidjecemo. Svejedno mi je to sto je pobijedio, krivo mi je samo sa kojim "temama".
- animals
#637 Re: Desničari osvajaju Evropu!
On je pobijedio sa retorikom kojeg obicnog radnika boli..
zeleni i Socijalna partija su izgubili, zato sto su se otudjili od malog covjeka..
e sad jesu li kod njega samo prazne rijeci vidjece se..
prosjecnom Austrijancu je preko glave useljenika..
prvo mi iz bivse Jugoslavije, pa nakon toga Istocna Evropa..
sada citav svijet bi dosao u Austriju..
posao ako izgubis mozes samo preko veze naci..
to je problem koji boli Austrijance..
i jos ako na to dodje neki ludak i jos ionako sjebanog radnika,
pocne tusiti svojom opcinjenosti Islamom, onda se Austrijanac pretvori u nacistu,
i mrzi i rodjenog oca, a kamoli nece nekog bedaka iz Avganistanske pustinje..
lako je onima iz vise kaste tupiti o otvorenosti i potrebi suosjecaja sa azilantima..
njihove egzistencije ne dolaze u opasnost..
zeleni i Socijalna partija su izgubili, zato sto su se otudjili od malog covjeka..
e sad jesu li kod njega samo prazne rijeci vidjece se..
prosjecnom Austrijancu je preko glave useljenika..
prvo mi iz bivse Jugoslavije, pa nakon toga Istocna Evropa..
sada citav svijet bi dosao u Austriju..
posao ako izgubis mozes samo preko veze naci..
to je problem koji boli Austrijance..
i jos ako na to dodje neki ludak i jos ionako sjebanog radnika,
pocne tusiti svojom opcinjenosti Islamom, onda se Austrijanac pretvori u nacistu,
i mrzi i rodjenog oca, a kamoli nece nekog bedaka iz Avganistanske pustinje..
lako je onima iz vise kaste tupiti o otvorenosti i potrebi suosjecaja sa azilantima..
njihove egzistencije ne dolaze u opasnost..
- Sinapsa
#638 Re: Desničari osvajaju Evropu!
SaraFina wrote: Ne mislim trolati i pročitala sam post. Jedino što ti mogu reći : "Teoretski sve predivno zvuči, malčice je drukčije u praksi". Ali ti to već vjerovatno znaš.
Ja mislim da sam upravo i pokusao opisati drustvene fenomene iz svakodnevnice. Zbog toga sam i postavio ovaj dokumentarac, koji slikovito pokazuje, kako predrasude djeluju na ljudsku psihu i kako joj stete. Sasvim je moguce da neki covjek ima izuzetno negativna iskustva sa npr. crncima. Njegov dozivljaj realnosti je samo u subjektivnom kontekstu drugaciji, ali mu to ne daje za pravo da se izivljava nad crncima, kao etnickom grupom i svojim strahom ili mrznjom truje drustvo. Sloboda govora sadrzi u sebi i obaveze.
Apsolutno svaki covjek nosi u sebi predrasude - jace ili slabije - i nije mi cilj stigmatizirati predrasudu, nego podici svijest cemu one vode.
Ko predrasude gaji, taj misli bez opravdanog razloga lose o cijelim grupama ljudi. Onaj ko lose o drugima misli, djeluje adekvatno. Dugorocno predrasude vode u diskriminaciju i to pravi predrasude opasnima.
-
Bodkin
#639 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Vrhunac sizofrenije je da imigrant iz vukojebine naziva druge imigrante iz vukojebine parazitima.
Vrhunac licemjerja je da imigrant kojeg su domaci primili sere protiv drugih imigranata i brani "austrijski sistem"
I tu apsolutno ne mislim na azilante. Oni su poseban problem
Vrhunac licemjerja je da imigrant kojeg su domaci primili sere protiv drugih imigranata i brani "austrijski sistem"
- animals
#640 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Onaj ko zivi radi u jednoj zemlji posteno,Bodkin wrote:Vrhunac sizofrenije je da imigrant iz vukojebine naziva druge imigrante iz vukojebine parazitima.
ima pravo glasa,...
i da brani Austrijski sistem od oni koji ne zive tu ...
-
Fudo387
#641 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Nedaj animals ni pedlja austrijske grude, dosta je bilo imigrantskog zuluma!!!animals wrote:Onaj ko zivi radi u jednoj zemlji posteno,Bodkin wrote:Vrhunac sizofrenije je da imigrant iz vukojebine naziva druge imigrante iz vukojebine parazitima.
ima pravo glasa,...
-
Bodkin
#642 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Znaci svi oni madjari imaju isto pravo a? I imaju li pravo austrijanci koji zive u londonu ili bi i njima zabranioanimals wrote:Onaj ko zivi radi u jednoj zemlji posteno,Bodkin wrote:Vrhunac sizofrenije je da imigrant iz vukojebine naziva druge imigrante iz vukojebine parazitima.
Vrhunac licemjerja je da imigrant kojeg su domaci primili sere protiv drugih imigranata i brani "austr
ijski sistem"
ima pravo glasa,...
- Sanjarko
#643 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ma ovce su svi koji tako razmisljaju, da ne kazem glupani. Ne shvacaju da ako se ukinu ta prava da se ona ukidaju i njima, njihovoj djeci itd., a sve gore, teze bilo sta od posla naci do zaraditi. Ima moja tema u vezi toga i prozivanja dzabojeda i u kakvoj sam ja situaciji, Sad sam jos i u goroj jer mi je mama nastradala i naslo joj se nesto a ne bi da pisem sta i kako. Sad ne znam kako cemo i od cega preziviti.seln wrote:svi gonjeni istim strahom: imigranti ce im oteti njihove jeftine stanove i socijalu.
- animals
#644 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Imaju svi posteni i radni ljudi..Bodkin wrote:Znaci svi oni madjari imaju isto pravo a? I imaju li pravo austrijanci koji zive u londonu ili bi i njima zabranioanimals wrote:Onaj ko zivi radi u jednoj zemlji posteno,Bodkin wrote:Vrhunac sizofrenije je da imigrant iz vukojebine naziva druge imigrante iz vukojebine parazitima.
Vrhunac licemjerja je da imigrant kojeg su domaci primili sere protiv drugih imigranata i brani "austr
ijski sistem"
ima pravo glasa,...
- animals
#645 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa moja drzava..Fudo387 wrote:
Nedaj animals ni pedlja austrijske grude, dosta je bilo imigrantskog zuluma!!!
zakleo sam se
- Sanjarko
#646 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa nek prekinu useljavanje i neka idu u demografsku jos vecu bananu samim tim u ekonomsku bananu. Nije isto imati 8 milja stanovnika na sadasnju velicinu Austrije itd., i imati pola od toga stanovnika i ocekivati da sistem se odrzi itd. Evo ako zelite da imate sto manje useljenika i ja vam to isto zelim da vam se zelja ispuni, pa da vidite kako ce vam biti, da li bolje ili gore.animals wrote: prosjecnom Austrijancu je preko glave useljenika..
- animals
#647 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ako nisi skontao..Vizionar 1985 wrote:Pa nek prekinu useljavanje i neka idu u demografsku jos vecu bananu samim tim u ekonomsku bananu. Nije isto imati 8 milja stanovnika na sadasnju velicinu Austrije itd., i imati pola od toga stanovnika i ocekivati da sistem se odrzi itd. Evo ako zelite da imate sto manje useljenika i ja vam to isto zelim da vam se zelja ispuni, pa da vidite kako ce vam biti, da li bolje ili gore.animals wrote: prosjecnom Austrijancu je preko glave useljenika..
politika EU je raseliti pod svaku cijenu sto vise Arapa..
i onda Zidovi rahat..
niko im ne smeta..
- Sanjarko
#648 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Cuj EU sada ima 510 milja stanovnika sa migracijama vec dugo odmah nakon 2 svjetskog rata. Da nije bilo tih migracija imala bi za 25-50% mozda manju populaciju nego sada, dok ce sa svim ovim migracijama oko 1 milion godisnje imati 400 milja stanovnika. Sad zamisli da nema milje godisnje migracije koliko bi EU imala stanovnika. Mozda oko 250 milja. Sad je li vi mislite da se sistem itd., moze sa 50% manjom populacijom odrzavati i da bi kapitalisti ulagali i ostali u tom sistemu a da ne bi pobjegli negdje drugo. Glavni moto kapitalista je ako se ne varam da se ide ulagati tamo gdje ima trziste, a da bi se imalo trziste treba imati ljudi. Znaci gdje ima ljudi ima i trzista.animals wrote:Ako nisi skontao..Vizionar 1985 wrote:Pa nek prekinu useljavanje i neka idu u demografsku jos vecu bananu samim tim u ekonomsku bananu. Nije isto imati 8 milja stanovnika na sadasnju velicinu Austrije itd., i imati pola od toga stanovnika i ocekivati da sistem se odrzi itd. Evo ako zelite da imate sto manje useljenika i ja vam to isto zelim da vam se zelja ispuni, pa da vidite kako ce vam biti, da li bolje ili gore.animals wrote: prosjecnom Austrijancu je preko glave useljenika..
i onda Zidovi rahat..
niko im ne smeta..
Amerika samo da znate ce po predvidzanjima imati vise stanovnika nego EU.
- seln
#649 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Jeftini antisemitizam.animals wrote: Ako nisi skontao..
i onda Zidovi rahat..
niko im ne smeta..
- SaraFina
#650 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Sinapsa wrote:SaraFina wrote: Ne mislim trolati i pročitala sam post. Jedino što ti mogu reći : "Teoretski sve predivno zvuči, malčice je drukčije u praksi". Ali ti to već vjerovatno znaš.
Ja mislim da sam upravo i pokusao opisati drustvene fenomene iz svakodnevnice. Zbog toga sam i postavio ovaj dokumentarac, koji slikovito pokazuje, kako predrasude djeluju na ljudsku psihu i kako joj stete. Sasvim je moguce da neki covjek ima izuzetno negativna iskustva sa npr. crncima. Njegov dozivljaj realnosti je samo u subjektivnom kontekstu drugaciji, ali mu to ne daje za pravo da se izivljava nad crncima, kao etnickom grupom i svojim strahom ili mrznjom truje drustvo. Sloboda govora sadrzi u sebi i obaveze.
Apsolutno svaki covjek nosi u sebi predrasude - jace ili slabije - i nije mi cilj stigmatizirati predrasudu, nego podici svijest cemu one vode.
Ko predrasude gaji, taj misli bez opravdanog razloga lose o cijelim grupama ljudi. Onaj ko lose o drugima misli, djeluje adekvatno. Dugorocno predrasude vode u diskriminaciju i to pravi predrasude opasnima.
Ja sam tebe savršeno razumjela i u prvom upisu
Nisam pratila tvoj dosadašnji forumski opus, ali ova dva posta mi djeluju dobronamjerno a teze kao eseji (utopiski). Nažalost za provedbu u praksi ovoga što ti pišeš, ljudski rod ni na evropskom kontinentu neće biti spreman za stotinjak godina. (krajnje optimistična pretpostavka)
Što je najtragičnije u cijeloj priči, ti upravo raspravljaš s fenomenima pod krinkom koje opisuješ... (Kao negativnu pojavu i njihovo djelovanje koje truje društvo u cjelosti)
ukidanje-konstitutivnosti-hrvatskoj-man ... 45839.html
Na jednoj temi su kosmopolitiski nastrojeni gdje i centar a ne evropsku desnicu osudjuju, a na drugoj su sušta suprotnost.
Kao da imaš posla s dvije različite ličnosti
Ja takodjer znam nabrijavati situaciju namjerno ponekad,
otvoreno-etnicko-ciscenje-fbih-sprovode ... 74592.html ( profesionalna deformacija kad su žene i djeca u pitanju)
no recimo postoje trenuci i kad mi savjest radi punom brzinom. I licemjerje ne prakticiram ni u jednom obliku