Desničari osvajaju Evropu!

Post Reply
seln

#551 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

512MB wrote:Ali glavna tema trenutno je ilegalna migracija i teror, kod ljudi vlada ogromni strah i nesigurnost, a tu je Kern morao biti fleksibilniji i skociti na taj voz. I zato ga je Kurz politicki nadmasio, i njega i Strache-a, djaba im menadzerska karijera u ÖBB.
Dakle, ipak populizam.
Trebao je zarad par procenata glasova prodati savjest i principe, i po starom dobrom shanerskom obicaju cipelariti najslabijeg (u ovom slucaju izbjeglice). Trebao je postati kalif umjesto kalifa, sto ce reci, veci Strache od Strache.
Da, mogao je to... ali, s kojim pravom bi se partija onda zvala socijaldemokratska?
Ako je populizam jedino sto neka partija ima za ponuditi, onda je bolje da propadne.
seln

#552 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

cyprus wrote:
Bodkin wrote:
cyprus wrote:Nije da imam iskustva u vođenju države, ali mislim da neko na tom mjestu mora voditi računa o mnogo više stvari od onoga koji vodi biznis...
Imas iskustva u vodjenju firme? :D
Svodi se na isto u velikim koncernima a to je politika i manipulacija ljudima. Naravno da nije doslovno isto ali je jako slicno. Pogotovo korporacije
Ma htjedoh napisat da nemam iskustva ni u jednom, ni u drugom, al ne znam zašto onako ispade :D

Nego, ja koliko znam direktnor firme ne mora imati nikakvu dozu socijalne osjetljivosti, dok državnik itekako mora... Čak i u neoliberalnom shvatanju države, ne možeš socijalnu dimenziju skroz zanemariti...
Da probam ja:
u jednoj velikoj firmi (a drzave su velike), menadzer radi da bi povecao profit firme i dobitak akcionara. Preneseno na drzavu, vlada radi da bi povecala budzet drzave i dobitak za svakog pojedinog stanovnika. Taj dobitak se obicno ne izrazava novcem, vec cjelokupnim zivotni okruzenjem: posao, infrastruktura, skolstvo, zdravstvo, sigurnost, vladavina zakona i zastita od diskriminacije. Bar meni zvuci logicno da je veca vjerovatnoca za uspjeh nekome ko je vec radio u privredi.
512MB

#553 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

seln wrote:
512MB wrote:Ali glavna tema trenutno je ilegalna migracija i teror, kod ljudi vlada ogromni strah i nesigurnost, a tu je Kern morao biti fleksibilniji i skociti na taj voz. I zato ga je Kurz politicki nadmasio, i njega i Strache-a, djaba im menadzerska karijera u ÖBB.
Dakle, ipak populizam.
Trebao je zarad par procenata glasova prodati savjest i principe, i po starom dobrom shanerskom obicaju cipelariti najslabijeg (u ovom slucaju izbjeglice). Trebao je postati kalif umjesto kalifa, sto ce reci, veci Strache od Strache.
Da, mogao je to... ali, s kojim pravom bi se partija onda zvala socijaldemokratska?
Ako je populizam jedino sto neka partija ima za ponuditi, onda je bolje da propadne.
Zasto bi cepelarijo ikog, ali totalno zanemariti tu temu je ipak politicki lapsus. Nebi mu nista falilo da je malo prominentnije zalagao za obustavu nekontrolisane migracije, sta tu ima lose i sta se tu kosi sa socialdemokratskom idejom? Pokupio bi koji procenat sa strane i puna kapa a biraci zadovoljni.
seln

#554 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

512MB wrote:
seln wrote:
Dakle, ipak populizam.
Zasto bi cepelarijo ikog, ali totalno zanemariti tu temu je ipak politicki lapsus. Nebi mu nista falilo da je malo prominentnije zalagao za obustavu nekontrolisane migracije, sta tu ima lose i sta se tu kosi sa socialdemokratskom idejom? Pokupio bi koji procenat sa strane i puna kapa a biraci zadovoljni.
Porekao bi sam sebe, a nikad ne bi uspio biti takav populist kao Strache ili Kurz. Tako nesto je pokusao Viktor Klima 1999, pa nista nije postigao.
Izgubio je vlast i ostao zapamcen kao jeftina kopija Jörg Haidera.
Bodkin

#555 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
Bodkin wrote:
cyprus wrote:Nije da imam iskustva u vođenju države, ali mislim da neko na tom mjestu mora voditi računa o mnogo više stvari od onoga koji vodi biznis...
Imas iskustva u vodjenju firme? :D
Svodi se na isto u velikim koncernima a to je politika i manipulacija ljudima. Naravno da nije doslovno isto ali je jako slicno. Pogotovo korporacije
Ma htjedoh napisat da nemam iskustva ni u jednom, ni u drugom, al ne znam zašto onako ispade :D

Nego, ja koliko znam direktnor firme ne mora imati nikakvu dozu socijalne osjetljivosti, dok državnik itekako mora... Čak i u neoliberalnom shvatanju države, ne možeš socijalnu dimenziju skroz zanemariti...

U evropi moras jer imas radnicke sindikate. Pogotovo u koncernima. Ima tu naravno cinjenica da se odluke donose na osnovu profita dok u politici imas neke druge ciljeve ali sam mislio vise na manipulaciju ljudima
512MB

#556 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

Kao i ocekivano crveni upravo pretekli plave sa 26.7% prema 26.5% :)
SaraFina

#557 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:
SaraFina wrote: Realno imigranti u ovoj državi jesu opterećenje. Tu nema spora, ljudi pristigli 2014 još apsolutno nemaju nikakve želje i volje da počnu raditi i privredjivati. Eskiviraju kurseve njemačkog jezika i sve drugo što bi im pomoglo da se integriraju. Logično se postavlja pitanje koji će im vremenski rok trebati za integraciju.
Pa kako majku mu. Nas ovdje ubjedjivalo kako je to sve doktor i injziner sad siš’o sa silnih proizvodnih traka širom arapskog svijeta. Kako ce obogatiti ekonomiju zemlje u koju sljegnu i slicne blagodeti

Nije jbg. Većini osim zemlje porijekla ni nivo obrazovanja ne možeš odrediti. Njemačka je pojela govno debelo kad je nakon Dejtona naše ljude bukvalno prisilila da odu u treće zemlje. Sad plaća cijenu. A i EU skupa s njom.
Od 460 000 Bosanaca u koje ubrajam 70 000 Hrvata iz RH koji su vraćeni naša dijaspora trenutno je 160-180 000. 40 000 je u prvom valu nakon ukidanja vize trpljenja otišlo, ostatak je otišao sa teritorije FBIH ili iz drugih evropskih zemalja. Tako da zahvaljujuci Nijemcima i njihovoj kratkovidnosti mi imamo veoma raširenu prekookeansku dijasporu.
Fudo387

#558 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Fudo387 »

Je l’ neko tom svapskom kretenu objasnio znacenje njegovog imena na nasem? :lol:
Mislim, dodje frajer kod nas, nesta se sastaje sa ovim nasim kretenima i niko da mu kaze, halo, momak, promijeni to da nam se raja ne smije kad gleda dnevnik.
Sto se tice izbjeglica, pametni. Ne bih ni ja kile dig’o kad to vec moze tako. Nek’ mu se mater integrise, bolje socijala u hladu nego mistrija na osamdesetom spratu.
SaraFina

#559 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by SaraFina »

Fudo387 wrote:Je l’ neko tom svapskom kretenu objasnio znacenje njegovog imena na nasem? :lol:
Mislim, dodje frajer kod nas, nesta se sastaje sa ovim nasim kretenima i niko da mu kaze, halo, momak, promijeni to da nam se raja ne smije kad gleda dnevnik.
Sto se tice izbjeglica, pametni. Ne bih ni ja kile dig’o kad to vec moze tako. Nek’ mu se mater integrise, bolje socijala u hladu nego mistrija na osamdesetom spratu.
:D nije. A i slova mu po Vuku u prezimenu nisu baš kako bi kod nas bila.
Austrija je stvarno socijalna država sa nizom beneficija Fudo, ali što je mnogo mnogo je brate.
Porodiljne nadoknade i potpore za stan su super. Obdaništa se skoro ne plaćaju i dječiji dodatak je redovan.
Biro za zapošljavanje nudi milion opcija ako sebi čovjek želi olakšati život. Jbg, njima je i taj gratis kurs njemačkog napor od 2,5 sata.
Ako masa svijeta ne radi apsolutno ništa dodju u ta stanja grupnog nezadovoljstva i ozlojedjenosti gdje su konflikti svakodnevnica.
Fudo387

#560 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Fudo387 »

SaraFina wrote:
Fudo387 wrote:Je l’ neko tom svapskom kretenu objasnio znacenje njegovog imena na nasem? :lol:
Austrija je stvarno socijalna država sa nizom beneficija Fudo, ali što je mnogo mnogo je brate.
Porodiljne nadoknade i potpore za stan su super. Obdaništa se skoro ne plaćaju i dječiji dodatak je redovan.
Biro za zapošljavanje nudi milion opcija ako sebi čovjek želi olakšati život. Jbg, njima je i taj gratis kurs njemačkog napor od 2,5 sata.
Ako masa svijeta ne radi apsolutno ništa dodju u ta stanja grupnog nezadovoljstva i ozlojedjenosti gdje su konflikti svakodnevnica.
Kako mene nije zapala tako normalna zemlja? :-?
Bas sam baksuz.
Kakav konflikt?
Gledam televizor, setam, malo u kafanu, rekreacija, nikog ne diram...sta ce mi kurs njemackog?
Ko voli da radi eto mu, neka se integrise, meni bi to sasvim pasalo...ja ne znam nikog normalnog da voli radit’, workaholic je teska bolest, nace jednog dana tabletu i za to.
SaraFina

#561 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by SaraFina »

Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:
Bas sam baksuz.
Kakav konflikt?
Gledam televizor, setam, malo u kafanu, rekreacija, nikog ne diram...sta ce mi kurs njemackog?
Ko voli da radi eto mu, neka se integrise, meni bi to sasvim pasalo...ja ne znam nikog normalnog da voli radit’, workaholic je teska bolest, nace jednog dana tabletu i za to.
U tim kolektivnim smještajima stalno frke prave. Problem je što tu uglavnom su "redari " dječica koja u okviru vojnog roka eto tu imaju kao poslić. Minimalno su plaćeni i samo iz škole što su izašli upadnu u takve sredine. Od koleginice mali priča, da isplata mjesečna pala im za vikend i morali čekati ponedeljak. U subotu ujutro podivljali bukvalno specijalna policija dolazila.
To za rad je ok. Ali smjesti ti tridesetak ljudi u snazi u takve kolektivne hale bez privatnosti i različitih psihiholoških profila da se povazdan prebacuju s guza na guz dokoni eto ti sranja do večere 85%
Fudo387

#562 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Fudo387 »

SaraFina wrote:
Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:
Bas sam baksuz.
Kakav konflikt?
U tim kolektivnim smještajima stalno frke prave. Problem je što tu uglavnom su "redari " dječica koja u okviru vojnog roka eto tu imaju kao poslić. Minimalno su plaćeni i samo iz škole što su izašli upadnu u takve sredine. Od koleginice mali priča, da isplata mjesečna pala im za vikend i morali čekati ponedeljak. U subotu ujutro podivljali bukvalno specijalna policija dolazila.
To za rad je ok. Ali smjesti ti tridesetak ljudi u snazi u takve kolektivne hale bez privatnosti i različitih psihiholoških profila da se povazdan prebacuju s guza na guz dokoni eto ti sranja do večere 85%
Ma dobro, ovi budalasi zovu swat cim neko nekom jaci samar zvekne, drame bezveze.
Sinapsa

#563 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Sinapsa »

SaraFina wrote:
Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:
Bas sam baksuz.
Kakav konflikt?
Ovakvo stanje sam i ja dozivljavao u bosanskim izbjeglickim centrima u Austriji. Ljudi nervozni, neki agresivni, neki apaticni...Jesmo li to i mi divljaci bili ili je fol u necemu drugom?
daddy-kool

#564 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by daddy-kool »

Nego, slušam onog Kurca i veli čovjek (momak?) da im neće krijumčari ljudi određivati ko će ulaziti u državu i na koji način. Uz svu islamofobiju na koju sam izuzetno alergičan, ova priča nije desničarska nego zdravorazumska i zaista je veliki problem ako EU nije u stanju riješiti problem priliva izbjeglica iz Afrike i Azije na efikasan i ekspeditivan način. Gluposti u vidu masovnog pomjeranja naroda kao što smo imali prilike gledati jednostavno sebi nisu smjeli dozvoliti. Opet, možda je to priča za javnost, ne znam kako ga naši lokalci tamo doživljavaju?
512MB

#565 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

Kurz znaci "kratak", tek kod dekliniranja nastane bicvajz :)
Bodkin

#566 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

Upoznao sam ga jednom u sarajevu na nekom biznis forumu. Poprilicno je odmjeren tad bio i fokus mu je svakako na jugoistok gdje austrija vlada
512MB

#567 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

Kurz je ok, Merkel ga je vac zvala da mu "cestita" :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#568 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by _BataZiv_0809 »

Kakav je osjecaj imat Kurca za premijera :mrgreen:
Point.

#569 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Point. »

Ima li sanse da Austrija opet udje na balkanske prostore? Mislim da bi to rijesilo dosta toga.
512MB

#570 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

Nije sigurno da ce Kurz biti u vladi. Iz visokih izvora slobodarske partije (familijarna veza) saznajem da su im crveni kmeri drazi za koalicije - nezele ljudi bit privjesak Kurcu. Ostaje napeto.
Bodkin

#571 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

Point. wrote:Ima li sanse da Austrija opet udje na balkanske prostore? Mislim da bi to rijesilo dosta toga.
Kad je izasla?
seln

#572 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

Bodkin wrote:Upoznao sam ga jednom u sarajevu na nekom biznis forumu. Poprilicno je odmjeren tad bio i fokus mu je svakako na jugoistok gdje austrija vlada
Vidio je on da se pametnom pricom ne dobijaju izbori...
a djecko je ambiciozan preko svake mjere. Sama cinjenica da je sa 27 godina postao MVP mu je udarila u glavu kao Enzianschnaps.
seln

#573 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:Kakav je osjecaj imat Kurca za premijera :mrgreen:
Jeben.
512MB

#574 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by 512MB »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Kakav je osjecaj imat Kurca za premijera :mrgreen:
Jeben.
Jel ti drazi HC? Ako nije onda budi zahvalan Kurcu (ha ha) sto ga je sprjecio.
Point.

#575 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Point. »

Bodkin wrote:
Point. wrote:Ima li sanse da Austrija opet udje na balkanske prostore? Mislim da bi to rijesilo dosta toga.
Kad je izasla?
Barem bi imali svi zajednickog neprijatelja. :)
Post Reply