Dešavanja u Srbiji

Post Reply
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Tadić je posetio Bratunac povodom obeležavanja 13. godina od ubistva srpskih civila u tom kraju. On je posetio spomen-sobu u Bratuncu, gde je su izložene fotografije 650 boraca Vojske Republike Srpske iz Bratunca, poginulih u ratu od 1992. do 1995. Kako je saopšteno agenciji Beta iz kabineta predsednika Srbije, Tadić je posetio spomen sobu u Bratuncu i razgovarao sa članovima porodica žrtava, koji su mu opisali svoje tragedije.

Tadić je u spomen knjigu upisao da je to "spomen soba naše nesreće i našeg stradanja". "Ne samo mi, već i čitav svet mora da zna za patnju i našeg naroda. Imamo pravo na tu istinu iznad svega zbog onih koji su izgubili život u ovom ratu. Večna slava svim poginulim i moje večno poštovanje", zapisao je Tadić.
(preuzeto sa B92)

Inače, u tom istom Bratuncu se već 12 godina ne dozvoljava ukop stradalih bošnjačkih civila na stoljetnom muslimanskom groblju (mezarju), malo-malo pa se "desi narod" uz obilatu zamjenu teza i falsifikovanje istorije se priča o "pokolju" nad Srbima (koji, eto, treba da "opravda" srebrenički genocid)... relativizacija je druga (po meni, opasnija) faza negiranja genocida

:(
IgorB.

Post by IgorB. »

ZZZlica wrote:Tadić je posetio Bratunac povodom obeležavanja 13. godina od ubistva srpskih civila u tom kraju. On je posetio spomen-sobu u Bratuncu, gde je su izložene fotografije 650 boraca Vojske Republike Srpske iz Bratunca, poginulih u ratu od 1992. do 1995. Kako je saopšteno agenciji Beta iz kabineta predsednika Srbije, Tadić je posetio spomen sobu u Bratuncu i razgovarao sa članovima porodica žrtava, koji su mu opisali svoje tragedije.

Tadić je u spomen knjigu upisao da je to "spomen soba naše nesreće i našeg stradanja". "Ne samo mi, već i čitav svet mora da zna za patnju i našeg naroda. Imamo pravo na tu istinu iznad svega zbog onih koji su izgubili život u ovom ratu. Večna slava svim poginulim i moje večno poštovanje", zapisao je Tadić.
(preuzeto sa B92)

Inače, u tom istom Bratuncu se već 12 godina ne dozvoljava ukop stradalih bošnjačkih civila na stoljetnom muslimanskom groblju (mezarju), malo-malo pa se "desi narod" uz obilatu zamjenu teza i falsifikovanje istorije se priča o "pokolju" nad Srbima (koji, eto, treba da "opravda" srebrenički genocid)... relativizacija je druga (po meni, opasnija) faza negiranja genocida

:(
Nemam sta da kazem vise na ovo, jer nemam nijednog razloga.
simi5

Post by simi5 »

ZZZlica wrote:
simi5 wrote: Prvo što je rekao je kako ga nije podržala Raška, Beograd i Novi Sad.
Malo je off topic, al' imam jedno pitanje geografske prirode glede naziva "Raška"... je li se to možda odnosi na Sandžak?
Naziv Raška je zvaničan i datira bar 500 godina pre dolaska turskih okupatora koji su državu delili na sandžake. Nisam videla da neko danas neki deo države zove Opština ili Oblast.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Da ne citiram sve one koji pitaju u smislu, sta to moze Tadic da ucini prema BiH. Kratak i jasan odgovor. S malo truda za BiH jako puno pozitivnog. A samo da naglasi da je Bosna i Hecegovina sujedna drzava i da su avnojevske granice neprikosnovene i nepovredive.
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Naziv Raška je zvaničan i datira bar 500 godina pre dolaska turskih okupatora koji su državu delili na sandžake. Nisam videla da neko danas neki deo države zove Opština ili Oblast.
@simi5: Rasim Ljajić je, ispred SDP (Sandžačke demokratske partije) postao ministar za ljudska prava, izbjeglice, saradnju s Hagom... pitaj njega jel' dolazi iz Raške :roll:

Još jedno pitanje: u skraćenici KIM, šta, tj. koja se to oblast naziva "Metohija"? (ako može, bez pozivanja na 500 godina turskog zuluma, Gazimestan i sl.)
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

Preko dva miliona ljudi glasa za ovog ludaka.

http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA

Ustvari ovo je i prava slika srbije. Ludaci ih vode a narod se smEje i aplaudira.
pesak

Post by pesak »

Nihad_27 wrote:Preko dva miliona ljudi glasa za ovog ludaka.

http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA

Ustvari ovo je i prava slika srbije. Ludaci ih vode a narod se smEje i aplaudira.
to vec traje 18 godina...ludaci vode srbiju..
a tragedija je sto ljudi stradaju...da se samo smeje bilo bi samo neukusno i odvratno...ovako je tragedija...zlo krene prvo od reci... :(
pesak

Post by pesak »

koliko ja procenjujem, za par godina , srbi ce biti srecni ako dobiju kakav posao u crnoj gori ili cak, na kosovu...hrvatska ce biti nedostizna...eto, to je buducnost za srbiju...
ako uopste bude mir, ako ne bude gradjanski rat...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Kako lijepo Tadicu namjestaju...Kostunjavi kao nece sa Tadicem..a sve ujdurma da Tadic na kraju pristane da spas trazi od SRS u ocuvanju svesrpskog jedinstva i Kosova...Tadic da je imalo pametan i da ne radi pod necijim pritiskom..davno je trebao odjebat Kostunicu i uci u koaliciju sa LDP sa onim istinskim demokratama..ovakoTadic sad izgleda nemocno i on kao pobjednik,sad ce se morat ulizivat SRS i Nikolicu da nebi ostao sam..a umjesto da se za izgubljeno Kosobvo optuzi Kostunica i Nikolic....zrtveno jagnje ce biti Tadic...jer vijecu staraca treba cistog obraza Nikolic &co..Tadic i njegova politika se svakako ne uklapaju u njihove dugorocne ciljeve...Srbijo jos jednom te prevarise :)
old.rascia

Post by old.rascia »

Još jedno pitanje: u skraćenici KIM, šta, tj. koja se to oblast naziva "Metohija"? (ako može, bez pozivanja na 500 godina turskog zuluma, Gazimestan i sl.)
--------
Dio pokrajine uz Albaniju.
Opstine Pec, Djakovica, Prizren, Orahovac, Istok, Klina
pesak

Post by pesak »

Srbiju su kreteni prodali Rusima. Nema tu zivota . :(

treba da cujete fokus radio- to je radikalski radio...sve same ruske pesme...pravoslavlje... :-)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

pesak

Post by pesak »

Onaj koji najvise govori o "izdajicama" je sam izdajica. Stari odbrammbeni mehanizam zvani projekcija... :D
To najvise govore Kostunicini, radikali, Velje-Selje, socijalisti i ostali Gedini...
Prodali zemlju. I bukvalno. :x
Rusima. :x
zavrzlama

Post by zavrzlama »

pesak wrote:Onaj koji najvise govori o "izdajicama" je sam izdajica. Stari odbrammbeni mehanizam zvani projekcija... :D
To najvise govore Kostunicini, radikali, Velje-Selje, socijalisti i ostali Gedini...
Prodali zemlju. I bukvalno. :x
Rusima. :x
pa zna se gdje su zavrslili Milosevicevi clanovi a i sama porodica doticnog..Kostunjavi je naslednik Milosevica..kad zagusti ode u Rusiju..da je znao Milosevic da ce lezat pod lipom u Pozarevcu a da ce mu suprugu njegovat Kostinica u Rusiji ..odradio bi on drugacije posao :D

sve se vraca sve se placa :)
pesak

Post by pesak »

Face to Face

Povodom poslednjih komentara izložbe "Odstupanje", u koprodukciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon iz Novog Sada, sa beogradskom Kontekst galerijom iz Beograda i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, smatramo da je našu javnost potrebno upoznati sa nekim detaljima koji su izazvali određene kontroverze, saopštio je kustoški tim ove izložbe (Vida Knezević - Beograd, Kristian Lukić - Novi Sad, Ivana Marjanović - Beč/Beograd i Gordana Nikolić - Novi Sad).

U izložbenim prostorijama MSUV, 22. januara otvorena je izložba savremene umetnosti iz Prištine pod nazivom "Odstupanje". Na izložbi su predstavljeni Artan Baljaj, Jakup Feri, Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Fitore Isufi Koja, Dren Maljići, Aljban Muja, Vigan Nimani, Nurhan Ćehaja, Aljketa Džafa i Ljuljzim Zećiri, dodaje se u saopštenju.

Na izložbi u MSUV, antiratni umetnik Dren Malići izložio je svoj rad "Face to Face" u kome su predstavljeni Elvis Prisli kao ikona američke pop-kulture i Adem Jašari kao mitologizovani borac OVK koji za kosovske Albance predstavlja heroja poslednjih ratova. Oba lika su preko čuvenih slika-serigrafija Endija Vorhola ironizovani kao ikone savremene potrošačke pop kulture. Ovim radom umetnik Dren Malići je kritikovao poziciju upotrebe i zloupotrebe protagonista poslednjeg rata na Kosovu, a svojim drugim radom pod nazivom "Hope/Nada", koji se takođe nalazi na izložbi u MSUV, pokazao je kako je "Nada" na našim prostorima teško vidljiva ali ipak postoji.

U ovom slučaju, ali u nekim drugim radovim prikazanim na izložbi, jezik umetnosti ulazi u prostor društvene stvarnosti i kritički interveniše. Svaka manipulacija dnevnopolitičke sadržine sa bilo koje strane, u ovom slučaju, predstavlja nerazumevanja uloge umetnosti i kulture u savremenom društvu kao faktora povezivanja u regionu.

Ova izložba i druge slične inicijative u regionu pokazuju da je moguće prevazivići teško nasleđe prošlosti kroz univerzalni govor savremene umetnosti. To u isto vreme znači da je zajednička budućnost na Balkanu moguća, stoji na kraju ovog saopštenja.
pesak

Post by pesak »

Prekinuta izložba kosovskih umetnika u Beogradu
BEOGRAD, 7. februara 2008. (Beta) - Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine "Odstupanje" prekinuto je večeras u galeriji u centru Beograda zbog prisustva oko 300 pripadnika srpske nacionalističke organizacije "Obraz" koji su izazvali nekoliko incidenata.

Oko 18.30, pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali plakat na kojem je lik vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz.

Dvojicu ljudi iz galerije je, odmah po događaju, izvela policija.

Naposredno pre otvaranja izložbe u galeriju je ušao jedan čovek sa kamenom u ruci, koji se nije predstavio, i koji je uzeo mikrofon i vikao na organizatore izložbe. Čovek je uzvikivao: "Kako vas nije sramota" i "Vratite se u Prištinu".

U okolini galerije okupilo se, prema proceni policije, oko 300 pripadnika organizacije "Obraz". Neki od njih nosili su sliku bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije u uniformi, koji je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Pripadnici "Obraza" su, takođe, pevali pesme o Kosovu i Metohiji.

Na licu mesta se nalazi veliki broj policajaca interventne brigade MUP-a Srbije koji onemogućavaju pripadnicima "Obraza" da priđu galeriji.

Izložbu radova organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava. Pre Beograda, izložba je održana u Novom Sadu.
goeasy

Post by goeasy »

"Oko 18.30, pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali plakat na kojem je lik vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz."

Sta ce plakat sa likom teroriste, ubice i dilera droge u galeriji u Beogradu ili bilo kojoj galeriji na svetu?
Razumem susrete umetnika, osudjujem ponasanje organizacije "Obraz", osudjujem napade na umetnike bilo odakle da su dosli, pozdravljam kulturnu razmenu, ali mi nije jasno odkud taj plakat tu i sta ce tu. Ja bih prijavila policiji da vidim takav plakat ako ga ne bih i ja sama pocepala. A umetnici su dobro dosli i treba da izlazu svoja dela.
pesak

Post by pesak »

A ne bi prijavila policiji tipove u crnom, sa sakrivenim licem i slikama Legije, dokazanog ubice, narkomana, narkodilera, mafijasa i udbasa ?
Bas me cudi.

U Srbiji je potpuno ludilo. Cak se ni na forumima ne moze otvoreno govoriti o fasizmu. Do krajnjih konsekvenci . Ne odgovara fasisti da bude definisan. Ometamo mu dalje planove .
U Srbiji je potpuni novo-govor Velikog brata. Ne mozes govoriti istinu. Mozes govoriti samo u siframa. Fasisti nisu fasisti, nacisti nisu nacisti, genocid nije genocid, etnicko ciscenje nije to , ratni zlocinici to nisu, to su heroji i td i td. Dokle god bude novo-govor- Kostunicin , nece biti promena u Srbiji. Ako nemas prava ni da kazes da su 2 plus 2 =4 , o cemu mi onda pricamo ? Pricamo o tiraniji. Samovlascu. Pricamo o uzurpatoru koji se ponasa prema Srbiji kao da je cela zemlja njegova licna svojina.
Last edited by pesak on 08/02/2008 10:49, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Da li neko raspolaže sa informacijama o ophođenju državnih organa Srbije prema manjinskim vjerskim zajednicama?

Da li Boris Tadić,izabrani predsjednik Srbije i Čedomir Jovanović,najistaknutiji predstavnik opozicije ,u svom političkom djelovanju čine išta na zaštiti malih,tradicionalnih protestantskih zajednica u Srbiji?

Koliki je utjecaj Pravoslavne Crkve i kakvo je njezino djelovanje na političkoj sceni unutar Srbije? Odakle vuku korijene profašističke -klerikalne organizacije nalik SS-u,koje premlaćuju protestantske sveštenike,demoliraju manjinske crkve i po defaultu se svrstavaju uz čitavu folklornu scenu Radikala,Koštunicine Mokrogorske mitologije i drugih mitova?

Dakle,ako cijenjeni forumaši iz Srbije imaju znanja o pitanjima koje sam postavio,bio bih zahvalan na odgovorima.Naime,vjerska netolerancija desničara je inače poznata stvar svugdje u svjetu i ima svoje bardove od SAD do Rusije.
U Srbiji postoji,kolko mi je poznato,jak animozitet između Pravoslavne Crkve i tzv liberalne opcije,kojo se od strane crkvenih jastrebova pripisuje maltene epitet sotonizma i zapadnjačke infiltracije u pravoslavni svijet.

Pri tome stradaju naročito manje vjerske zajednice protestantskih crkava(Adventisti,Baptisti,Evangelisti..od kojih su neki prisutni u Srbiji preko 50 godina i ne mogu se svoditi pod termin sekti ili političkih pokreta)

Konkretno ,znam da je Jovanović uputio pismeni protest policiji Srbije nakon šlampave istrage o premlaćivanju adventističkog pastora u Somboru Josipa Tikvickog.U crno obučeni ,i ogromnim križevima okićeni batinaši,nemilosrdno su pretukli pomenutog sveštenika nakon što su prethodno polupali stakla na zgradi crkve.
Više crkava je oštećeno u nekoliko navrata,a neke su i paljene,a isti razbojnici su upadali na bogosluženja ,cijepali latinične biblije hrvatskog prijevoda i rušili propovjedaonice malih crkava,a vjernicima prijetili.

Da li znate išta o sadašnjem radu vodećih političara (mislim na Tadića,Čedu i njihovu ekipu--nezavisno od njihovih međusobnih neslaganja),na zaštiti manjinskih zajednica?
Kolko se manjinske zajednice u Srbiji mogu osloniti na Predsjednika i Liberale u zaštiti svojih prava pred nasrtajima pravoslavnih i ekstremističkih pokreta koji podršku imaju u radikalnim pravoslavnim popovima?

Nadam se da nisam odviše skrenuo od suštine teme"stanja u Srbiji" i unaprijed se zahvaljujem na korisnim informacijama i razmišljanjima.
Dr.Gog.
goeasy

Post by goeasy »

Dr.Gog
Nisi skrenuo sa teme desavanja u Srbiji, postavio si veoma vazno pitanje ne samo za Srbiju nego i za ceo region.
Ovako, moje misljenje kao obicnog gradjanina je da je od 2000. godine u Srbiji za manjine mnogo bolja i situacija i klima nego pre ali daleko jos uvek od onoga kako bi trebalo da bude. Manjinski narodi i stranke u Srbiji (stranke Bosnjaka, Madjara, Albanaca na jugu Srbije van Kosova, Roma, Vlaha, Bugara itd) se sve vise integrisu i u politicki i u drustveni sistem drzave, njima su prema ustavu i prema zakonima zagarantovana sva prava po medjunarodnim konvencijama. Zakon i vlasti koje sprovode zakon su na strani zastite manjina, to bi trebalo da se podrazumeva ali ja isticem zato sto 90-tih nije bilo tako.
Bas na ovoj temi neko je kad su bili izbori postavio pitanje za koga su manjine glasale. Uglavnom za Tadica a veliki broj Bosnjaka iz Sandzaka je glasalo za Velju Ilica iz dva razloga, prvo sto ga je lider SDA podrzao a drugo sto je on dosta u poslednje dve godine uradio konkretnih stvari na poboljsanju infrastrukture (puteva) u Sandzaku, dosta se novca dole ulozilo, otvoren je univerzitet, politicari iz Sandzaka su potpuno povezani sa Beogradom za razliku od 90-tih, i jos mnogo primera da je bolje i da se ova vlast zalaze za normalan polozaj manjina. Kazem, daleko od potpuno ispravnog ali ide na bolje.
Ove klinacke neo-nazi organizacije tipa Obraz i ostale gluposti su sramota za Srpski narod i hapse ih stalno, ali ja mislim da ne mogu da imaju mnogo uticaja na celokupno stanje u zemlji.
simi5

Post by simi5 »

ZZZlica wrote:
@simi5: Rasim Ljajić je, ispred SDP (Sandžačke demokratske partije) postao ministar za ljudska prava, izbjeglice, saradnju s Hagom... pitaj njega jel' dolazi iz Raške :roll:

Nekad se Novi Travnik zvao Pucarevo, pa se ne zove tako više.

Ras je bio veliki tvrdi grad koji je kontrolisao puteve od Dalmacije i Zete prema Pomoravlju i Kosovu. Uništen je tokom osvajanja oko 1 400-te godine ali njegovo podgrađe u kome se održavala trgovina je opstalo do danas pod nazivom Novi Pazar.

Metoh je imanje koje pripada manastiru. Deo pobrđa i planine između Zete (doline Morače i Skadarskog jezera) sa zapada i visoravni Kosova je bio tokom srednjeg veka crkvena zemlja. Metohija ni geografski ne podseća na Kosovo, njen glavni centar je Prizren. Posle dolaska komunista na vlast (nisu Turci zulzmćari nego crvena banda hihihi) cela Metohija je nacionalizovana a onda je ta zemlja deljena po diskrecionom pravu.
simi5

Post by simi5 »

goeasy wrote:"Oko 18.30, pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali plakat na kojem je lik vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz."

Sta ce plakat sa likom teroriste, ubice i dilera droge u galeriji u Beogradu ili bilo kojoj galeriji na svetu?
Razumem susrete umetnika, osudjujem ponasanje organizacije "Obraz", osudjujem napade na umetnike bilo odakle da su dosli, pozdravljam kulturnu razmenu, ali mi nije jasno odkud taj plakat tu i sta ce tu. Ja bih prijavila policiji da vidim takav plakat ako ga ne bih i ja sama pocepala. A umetnici su dobro dosli i treba da izlazu svoja dela.
Da dopunim ličnim utiskom priložiću biografiju Jašarija i problematičnu postavku. Ja lično u postavci nisam videla ni trunku distanciranja od ubice, nego naprotiv njegovo poistovećivanje sa Kraljem R&R.

Pojačavanje terorizma u zoni Drenice od 1991 je potpuna revitalizacija starih političkih ideja i programa; njihova suština je ostala nepromenjena — secesija Kosova i Metohije od Srbije i njegova aneksija Albaniji. Jedan od rukovodilaca i osnivača kriminalno-terorističkih grupa, koji deluje na teritoriji oko sela Donji Prekaz, bio je Adem Jašari.

On je bio prilično primitivan čovek, bez ikakvog obrazovanja, koji je došao u Srbiju 1991 nakon prolaska kroz komandno-terorističku obuku u Albaniji pretodne godine. Kad je završio svoju terorističku obuku, Adem Jašari je došao u Jugoslaviju u činu majora albanske vojske i počeo da organizuje ilegalne pošiljke oružja iz Albanije i drugih država. On zatim stvara terorističku grupu regrutovanjem svojih rođaka, prijatelja i simpatizera. Uspostavljena grupa je imala bazu u Donjem Prekazu, rodnom selu Adema Jašarija. Krajem 1991, kada ih je otkrila milicija, Adem Jašari i druga dva terorista, otvorili su vatru na oficire milicije, koji su došli da ga uhapse. Dva milicajca su ranjena, a teroristi su uspeli da pobegnu.

Koristeći standardne kanale i oslanjajući se na logističku podršku albanskih građana i vojnih obaveštajaca, Adem Jašari je nastavio svoje terorističke aktivnosti. Od 1992 do 1997 pogignuto je šest optužbi protiv njega i njegovih pomoćnika. Jula 1997 mu je suđeno u odsustvu na Državnom Sudu u Prištini i osuđen je na 20 godina zatvora za terorističku aktivnost, koja je kažnjiva po Krivičnom zakonu Savezne Republike Jugoslavije.

Za vreme istrage, je utvrđeno da je Adem Jašari — delujući kao rukovodilac terorističke grupe u selu Donji Prekaz — direktno učestvovao u brojnim teroristički napadima od kojih su najvažniji: napad na milicijsku patrolu na željezničkom ukrštanju blizu Glogovca (1993) i napad na milicijsku jedinicu u selu Šipolje (blizu Kosovske Mitrovice) (1996). U ta dva napada, tri milicajca su bili ubijena, a petoro je bilo ozbiljno ranjeno.

Milicajci i oficiri Ministarstva unutrašnjih poslova nisu bili jedini ciljevi i žrtve ove terorističke bande. Oni su takođe napadali beznačajne albanske ličnosti, koje su bile protiv terorizma ili izražavale privrženost državnim vlastima, te Srbi — samo zato što su bili Srbi. Tako je dakle porastao broj optužbi protiv Jašarija i njegove grupe zbog njegove arogancije u konfrontaciji sa lokalnim Albancima u Dreničkom regionu.

Tokom vremena aktivnosti teroristička grupa Adema Jašarija, koja se bazirala u selu Donji Prekaz, postala je ozbiljna pretnja za javnu bezbednost u zoni Drenice, pa čak i na Kosovu i Metohiji. Zbog podrške albanskih emigranata, blagonaklonog odnosa različitih država i veće logističke podrške iz Albanije, teroristička grupa iz Donjeg Prekaza — pre no što je likvidirana 6-og marta 1998 — dirigovala je švercovanjem u državu velikih količina oružja, municije, eksploziva i druge opreme, koja je potrebna za nastavak terorističkih operacija.

Državna tela su otkrila da su obavljene finalne pripreme te grupe da pojača incidente i da se upusti u oružane sukobe sa milicijom i jedinicama Jugoslovenske vojske, s namerom da destabilizuje situaciju u tom delu Srbije i izazove događaje u Jugoslaviji i na Balkanu.

Antiteroristička operacija, koja je izvedena u selu Donji Prekaz sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, otkrila je odluku terorista da prošire svoje operacije, čim je obelodanjena odluka vlasti da ih spreči.

Za vreme antiterorističkih operacija, Adem Jašari i njegova grupa je pokazala svoj fanatički karakter. Izdajući brutalne naredbe njegovim rođacima da se bore, Jašari je lično ubio svog nećaka zbog „kukavičluka”, a zatim stvorio živi štit od žena i dece u nadi da će dobiti na vremenu dok mu ne prispe pojačanje, jer je očekivao je da će čitavo albansko stanovništvo iz zone Drenice spremno da mu krene u pomoć. To se nije dogodilo.

Milan V. Petković: Albanski teroristi
Image

A ovako je bilo ispred galerije, nije bilo nasilja ali je bilo demonstranata i policije.
Image
Image
Image
Lično ne mislim da bi se iko u Sarajevu složio da se izlaže postavka sa likom Ratka Mladića.
simi5

Post by simi5 »

dr.gog wrote:Da li neko raspolaže sa informacijama o ophođenju državnih organa Srbije prema manjinskim vjerskim zajednicama?

Da li Boris Tadić,izabrani predsjednik Srbije i Čedomir Jovanović,najistaknutiji predstavnik opozicije ,u svom političkom djelovanju čine išta na zaštiti malih,tradicionalnih protestantskih zajednica u Srbiji?

Koliki je utjecaj Pravoslavne Crkve i kakvo je njezino djelovanje na političkoj sceni unutar Srbije? Odakle vuku korijene profašističke -klerikalne organizacije nalik SS-u,koje premlaćuju protestantske sveštenike,demoliraju manjinske crkve i po defaultu se svrstavaju uz čitavu folklornu scenu Radikala,Koštunicine Mokrogorske mitologije i drugih mitova?

Dakle,ako cijenjeni forumaši iz Srbije imaju znanja o pitanjima koje sam postavio,bio bih zahvalan na odgovorima.Naime,vjerska netolerancija desničara je inače poznata stvar svugdje u svjetu i ima svoje bardove od SAD do Rusije.
U Srbiji postoji,kolko mi je poznato,jak animozitet između Pravoslavne Crkve i tzv liberalne opcije,kojo se od strane crkvenih jastrebova pripisuje maltene epitet sotonizma i zapadnjačke infiltracije u pravoslavni svijet.

Pri tome stradaju naročito manje vjerske zajednice protestantskih crkava(Adventisti,Baptisti,Evangelisti..od kojih su neki prisutni u Srbiji preko 50 godina i ne mogu se svoditi pod termin sekti ili političkih pokreta)

Konkretno ,znam da je Jovanović uputio pismeni protest policiji Srbije nakon šlampave istrage o premlaćivanju adventističkog pastora u Somboru Josipa Tikvickog.U crno obučeni ,i ogromnim križevima okićeni batinaši,nemilosrdno su pretukli pomenutog sveštenika nakon što su prethodno polupali stakla na zgradi crkve.
Više crkava je oštećeno u nekoliko navrata,a neke su i paljene,a isti razbojnici su upadali na bogosluženja ,cijepali latinične biblije hrvatskog prijevoda i rušili propovjedaonice malih crkava,a vjernicima prijetili.

Da li znate išta o sadašnjem radu vodećih političara (mislim na Tadića,Čedu i njihovu ekipu--nezavisno od njihovih međusobnih neslaganja),na zaštiti manjinskih zajednica?
Kolko se manjinske zajednice u Srbiji mogu osloniti na Predsjednika i Liberale u zaštiti svojih prava pred nasrtajima pravoslavnih i ekstremističkih pokreta koji podršku imaju u radikalnim pravoslavnim popovima?

Nadam se da nisam odviše skrenuo od suštine teme"stanja u Srbiji" i unaprijed se zahvaljujem na korisnim informacijama i razmišljanjima.
Dr.Gog.
Ovde imaš link na ministarstvo vera a odatle na sajtove mnogih verskih zajednica u Srbiji.

http://www.mv.sr.gov.yu/cir/index.php?o ... &Itemid=67

Što se odnosa prema malim verskim zajednicama tiče iskreno u Novom Sadu i Beogradu ima ih puno i ne doživljavaju nasilje. Po malim mestima naročito tamo gde ranije nisu postojale, kad se registruju neke od malih zajednica su doživljavale neprijatnosti.

Tadić je uvek izričito činio što je u njegovoj mogućnosti preko Narodne kancelarije i lično ali kao predsedniku verska pitanja nisu mu neposredna ingerencija. U svakom slučaju napadi na male verske zajednice uvek su osuđivani sa njegove strane i uvek je pružena pomoć.

Религијска структура Србије

- Укупан број становника на територији Србије: 7.498.001
- Број становника на територији централне Србије: 5.466.009
- Број становника на територији АП Војводине: 2.031.992
Вероисповест Број становника Изражено у процентима
Православна 6.371.584 84,98%
Католичка 410.976 5,48%
Исламска 239.658 3,20%
Протестантска 80.837 1,07%
Јудаистичка 785 0,01%
Прооријентални култови 530 0,01%
Припада вероисповести
која није наведена 18.768 0,25%
Верник, али не припада
ниједној вероисповести 473 0,01%
Неизјашњен 197.031 2,63%
Није верник 40.068 0,53%
Непознато 137.291 1,83%

Toliko večeras, pokušaću da ti saznam više.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Религијска структура Србије

- Укупан број становника на територији Србије: 7.498.001 - Број становника на територији централне Србије: 5.466.009
- Број становника на територији АП Војводине: 2.031.992
Вероисповест Број становника Изражено у процентима
Православна 6.371.584 84,98%
Католичка 410.976 5,48%
Исламска 239.658 3,20%
Протестантска 80.837 1,07%
Јудаистичка 785 0,01%
Прооријентални култови 530 0,01%
Припада вероисповести
која није наведена 18.768 0,25%
Верник, али не припада
ниједној вероисповести 473 0,01%
Неизјашњен 197.031 2,63%
Није верник 40.068 0,53%
Непознато 137.291 1,83%

Nije zlonamjerno nesto ne stima da Srbija ima 6 700 000 registrovanih glasaca..znaci od 18 godina pa gore....ispada da u Srbiji zivi samo 750 000 mladjih do 18 godina ..jeli to srbija zemlja staraca ili se varam :?
Last edited by zavrzlama on 08/02/2008 14:31, edited 1 time in total.
foodoo

Post by foodoo »

Ma ja bih iskreno volio da vidim Srbiju i Kosovo u EU.

Mislim da je to rješenje kojem se nadaju i Evropljani. U tom slučaju granice bi bile samo formalne prirode, Srbi bi mogli da ostvare kulturnu vezu sa Srbima na Kosovu i granice između Srbije i Kosova u tom slučaju bi bile kao i granice FBIH i RSa danas.

Samo je pitanje da li Srbi imaju želje da prođu kroz taj proces, jer bojim se da ovi navlače željeznu zavjesu na granice.

Pesimistična varijanta je da Rusi insaliraju bazu na jugu Srbije i i da se onda "rokaju" sa Amerima preko naših leđa.
Post Reply