radostan dan wrote:ja mislim da oni nisu pogriješili...mislim, nisu ni malo naivni, znaju oni sta rade, i zasto rade. ako treba da pale sviječe, pale svijeće...ako treba da masovno padaju u nesvjest, padaju...masovno trovanje hranom, nije problem...te tako i ovo. ima razlog zasto je samo djurić pokupljen, i ima razlog čemu prekomjerna upotreba sile pred kamerama.kao sto ima i razlog zasto je djuric poslat na kosovo, i pored znanja/saznanja/ podataka mogucih posljedica, implikacija...mi samo mozemo blejati u prazno...tek u narednih par dana ce biti malo bistrije...ako most u mitrovici bude ponovo blokiran ili ne, i ako padne vlada, ili ne.u svakom slucaju, zajebane scene su se desile, i zajebane riječi su pale. da li to odgovara samo ovoj dvojici lokalaca, ili je čvor počeo da se otpetljava na visem nivou...vidjeće se.
moje razmisljanje je nesto drugacije.
nezavisnost kosova je gotova stvar, ali status sjevera nije i sve se ovo desava zbg toga.
kosovo nije dobilo nezavinost juce vec prije 10 godina, a od tada uglavnom stoji u zivom blatu. zivo blato podrazumijeva stagnaciju, a stagnacija dize socijalne tenzije sto nije u interesu nijednoj vlasti. albancima je stalo do rjesenja, a rjesenja nema sve dok rusi potezu veto, a srpskoruske sheme po bijelom svijetu su drasticno reducirale nova priznanja.
do rjesenja je stalo i srbima jer ih kosovo ceka na putu za eu. vjerovatno ne u formi zvanicnog vec precutnog priznanja.
do rjesenja je stalo i amerima jer vec krate i dole troskove, a bez rjesenja je onda i njihov ostanak bez roka trajanja, a i u interesu da konacno zavrse bar neko od bezbroj otvorenih pitanja sirom svijeta u koja su direktno involvirani.
u posljednjih mjesec dana, sa dinamiziranjem pregovora desilo se nekoliko vaznih stvari i sve su bile iz pravca beograda/moskve.
kada je vucic najavio da ce se o eventualnom dogovoru odrzati referendum on je time pojacao pritisak i na sebe i na amere/albance, jer cim je to otislo u eter duh se vise ne moze vratiti u bocu, i svim je jasno da na referendumskom pitanju ne moze ponuditi goli kurac vec nesto konkretno.
nedugo zatim, odigro je i drugi krupan potez kada je smisljeno i planski zakmeco kako mu nista nisu ponudili cime je sebe stavio pod ogorman pritisak domace javnosti, a samim tim i drugu stranu.
treca stvar je vijest iz moskve da ce podrzat bilo kakav dogovor izmedju beograda i pristine, sto znaci ako se dogovore vise nece potezat veto.
ono sto vucicu trenutno ide u prilog je sto mu pitanje kosova trentuno nije ogorman teret jer ce ga ostaviti zadnje pred ulazak u eu pa ima fore bar jos 5-6 godina do tada, tako da sad ako misli da tak treba, mangupski ili melodramaticno moze komotno napusti pregovore i nastaviti po starom za iste pare.
druga stvar koja mu ide u prilog je sto ekonomija ide u dobrom pravcu a to je najvaznija stvar i za mir u kuci, a zbog toga i dominira na izborima.
kod albanaca je trenutno dobra stvar rasulo u samopredjeljenje kao najvecim i najtvrodornijem politickom subjektu koje je vrlo jako, a sada se moze mozda vec govoriti u proslom vremenu jer su se raspali zbog nekakvih poruka lidera kje je neko objavio sto sigurno donekle olaksava poziciju taciju i haradinaju i eventualne ustupke.
a samozrtvovanje djurica je samo hvatanje talase u cilju povecanja i evropskog pritiska na albance jer su uletili u splet losih okolnosti sa onom demarkacijom sa crnom gorom, pa onda odlaganje specijalnog suda, pa suzavci u skupstini, nista nisu uradili o zso, pa ko biva hajmo iskoristit priliku pa jos malo natovarit. znalo se da ga nakon javne objave zabrane ulaska ne mogu pustiti tek tako zbog domace javnosti, a on je znao da su gotovo nikakve sanse da ce ostati u zatvoru duze od par sati ili jednog dana, a nekakve batine ili nesto slicno pogotovo nije dolazilo u obzir. ovako jos ispade i heroj
uglavnom, svi su imaju interesa za dogovor, ali da li ce se dogovoriti oko cijena, jos se ne zna.