Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Bodkin

#22501 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bodkin »

sherbett wrote:Image[/url]

šta je na slici?
pomorski korior kod neuma :evil:
Bodkin

#22502 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bodkin »

ma zezam te malo :D znam to, dva lica ili svijecnjak
radostan dan

#22503 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

sherbett wrote:Image[/url]

šta je na slici?
Sinéad O'Connor pred ogledalom..
hhaarree

#22504 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hhaarree »

ja vidim dvoje okrenuti jedno prema drugom i napucili usne :mrgreen:
vivace

#22505 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

sad sam slusala sonju liht ...i ona kaze izmedju ostalog da se nama ne isplati da budemo u zamrznutom konfliktu jer srba uopste nece ni biti na kosovu za 30 godina. :shock:
radostan dan

#22506 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

šta puši sonja light?
radostan dan

#22507 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

za srbe na kosovu za 30 godina, ili za sonju LIGHT? :mrgreen:
hhaarree

#22508 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hhaarree »

reci pa orelo gorelo :mrgreen:
radostan dan

#22509 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

podjelićemo odgovornost, jbg, sad si nas zainteresovala... :mrgreen:
radostan dan

#22510 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

alo šerbet, ne budi cane partibrejkers.
ne diraj u demokratičnost mlade kosovske države.:mrgreen:
vivace

#22511 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

pa nisam znala da je bas dotle doslo. ionako ima mnogo ljudi na planeti. albance ce da preteknu drugi narodi i tako dalje...velika stvar.
hhaarree

#22512 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hhaarree »

nista ja razabro nisam :lol:
radostan dan

#22513 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

o sonji ne bih, ne vrijedi bana...
samo mi je ovo prezime inspirativno, zamišljam da se cigarete naručuju kao pica... dobro veče, jedan malboro lajt, ovde sonja lajt. i koka kolu jednu. lajt, naravno. da, hvala. takođe, i ja vama želim lajt noć.

a žena je sve samo ne - lajt.

sve jedno što je liht orginal prezime.
radostan dan

#22514 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

sherbett wrote:
kuj bre more, ja li?
aman, živ mi sve..će izeš golem ćotek! ne se zadevaj! :D
Razbra li?
nemo se igraš, će se unezgodim živ mi ti, će dispadne svašta...
Eöl Mornedhel

#22515 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Eöl Mornedhel »

sherbett wrote: nego, jesu te Sonje problematične kod vas?
ona Biserko izaziva svakakve nuspojave...i to...
Ne znam šta podrazumevaš pod "problematična". U svakom slučaju, oportunista (skoro pa patološki), simbol poslovnog koncepta "napravi NVO pa nakači na budžetsku sisu", dugo u simbiotskoj vezi sa DS, mada je počela da daje signale da joj nisu strane bilo čije jasle. Dobar opis za dotičnu je i "Vanity, vanity, it's all vanity", mada je to potreban i dovoljan opis i za 99% tzv "drugosrbijanske" scene (a i za "prvosrbijansku", isto sranje drugo pakovanje).
Biserko je drugi univerzum u odnosu na nju (mada mi nije jasno ni ovo za nuspojave).
sherbett wrote:
a sad za ozbiljno, strah me malo i za Srbe, mislim meni je svejedno, al vidi nas Hrvate..eto ih na Kosovu svega 250 od više hiljada...vidi onda šta se dešava sa Makedonijom..slab natalitet naspram Albanaca..doduše i drugi sklop u glavi..
Srba neće biti na Kosovu za 30 godina one way or another, pa taman da se i kosovski Albanci masovno prekobrcnu u najliberalnije i najpitomije društvo u Univerzumu. Imaju ameri jednu dobru poslovicu, "It's economy, you stupid" (na koju je mudro pozvati se na prvu loptu kada se analizira bilo šta u postjugoslovenskom prostoru). Opstanak - onaj vrlo prizemni i svakodnevni, ne računajući sada etnički motivisane probleme - Srba koji su ostali na Kosovu trenutno počiva na činjenici da je dobar deo njih fiktivno ili realno zaposlen u javnom sektoru Srbije, odnosno u onim famoznim "paralelnim institucijama". Ako se to ukine nema im više života pa taman i da zvanična Priština dobije izliv srboljublja u mozak, jerbo Kosovo nema šta da im ponudi (ekonomski nema šta da ponudi ni kosovskim Albancima a kamo li raznim "remetilačkim elemntima").
Što se tiče nataliteta, prirodni priraštaj kosovskih Albanaca je zapravo prošao svoj apogej sredinom 90ih. I dalje je bitno veći od okolnih plemena balkanskih ali je u padu, i nastaviće da pada u sledećim decenijama dok se ne stabiliše u trenutnim bednim okvirima koji važe za razvijena (polurazvijena pa i četvrtrazvijena) društva.
radostan dan

#22516 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

"Eöl Mornedhel"]
Ne znam šta podrazumevaš pod "problematična". U svakom slučaju, oportunista (skoro pa patološki), simbol poslovnog koncepta "napravi NVO pa nakači na budžetsku sisu", dugo u simbiotskoj vezi sa DS, mada je počela da daje signale da joj nisu strane bilo čije jasle. Dobar opis za dotičnu je i "Vanity, vanity, it's all vanity", mada je to potreban i dovoljan opis i za 99% tzv "drugosrbijanske" scene (a i za "prvosrbijansku", isto sranje drugo pakovanje).
Biserko je drugi univerzum u odnosu na nju (mada mi nije jasno ni ovo za nuspojave).

Srba neće biti na Kosovu za 30 godina one way or another, pa taman da se i kosovski Albanci masovno prekobrcnu u najliberalnije i najpitomije društvo u Univerzumu. Imaju ameri jednu dobru poslovicu, "It's economy, you stupid" (na koju je mudro pozvati se na prvu loptu kada se analizira bilo šta u postjugoslovenskom prostoru). Opstanak - onaj vrlo prizemni i svakodnevni, ne računajući sada etnički motivisane probleme - Srba koji su ostali na Kosovu trenutno počiva na činjenici da je dobar deo njih fiktivno ili realno zaposlen u javnom sektoru Srbije, odnosno u onim famoznim "paralelnim institucijama". Ako se to ukine nema im više života pa taman i da zvanična Priština dobije izliv srboljublja u mozak, jerbo Kosovo nema šta da im ponudi (ekonomski nema šta da ponudi ni kosovskim Albancima a kamo li raznim "remetilačkim elemntima").
Što se tiče nataliteta, prirodni priraštaj kosovskih Albanaca je zapravo prošao svoj apogej sredinom 90ih. I dalje je bitno veći od okolnih plemena balkanskih ali je u padu, i nastaviće da pada u sledećim decenijama dok se ne stabiliše u trenutnim bednim okvirima koji važe za razvijena (polurazvijena pa i četvrtrazvijena) društva.
e ovo ja zovem analizom bez emocija...
ne znam ko si, svaka čast.
Eöl Mornedhel

#22517 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Eöl Mornedhel »

sherbett wrote: ali sa kime sam god razgovarala i spomenula nju, nailazila sam na svakakve reakcije..vezano za nuspojave..
Ništa neobično. Dva drugosrbijanca, tri frakcije, uglavnom se svi ili otvoreno hejtaju međusobno ili je hejt u najavi, sujeta i pare malne jedina pogonska goriva. Što se tiče mejnstrima, i onako je Biserko već dve decenije ključna izdajnica-ustaškinja-stranoplaćenica pa su tu nemilosrdni komentari ko dobrojutro.

sherbett wrote: uglavnom, nakon razgovora s Biserko, i ja sam ostalo pomalo zapanjena...nekako je, da se izrazim politički korektno.."pre liberalna". Kao netko tko je tu kao predstavnik tako jake NVO, ja kao posmatrač mislim da bi trebala da bude objektivnija, OK, ne kažem da laže, ali trebalo bi da ističe činjenice obje strane, ne samo jedne.
Meni to skroz ok. U normalnom društvu ona bi bila neki korektivni faktor, pa stoga i ne mora i ne treba da bude objektivna. Ebeš pluralizam gde svi isto misle.
sherbett wrote: Malo je nerealno reći da ih za 30 godina neće biti na Kosovu, jer u enklavama kao što je Gračanica funkcioniraju jako dobro!
Naravno da je nerealno, biće u najmanju ruku barem osoblje ambasade. Ali praktično, i na severu i u većim enklavama opsatanak zavisi od dotoka novca iz državne kase. Poslova nema, niti će ih biti u doglednoj budućnosti. Ako prestanu dotacije, nema posla + nema para = selidba. Za paralelu možeš da uzmeš Kuršumliju kao dobru paralelu, tamo je totalna katastrofa. Nema poslova a ni državnih novaca, perspektive je ili bedno preživljavanje sa tendencijom skapavanja ili put pod noge. Realnost je da sem Beograda i Novog Sada u Srbiji nigde nema neke bajne perspektive u ovom trenutku, a po manjim mestima posebno.
sherbett wrote:Albanci su tradicionalisti po pitanju društvenog uređenja, isto tako imaju u svijesti da kao narod moraju i mogu opstati velikim natalitetom, kod Srba je to neizraženo..i ne osvješteno.
Visok natalitet je posledica patrijarhalne zadrtosti gde se žena tretira kao vreća za boks i inkubator za razmnožavanje. Dramatičan pad nataliteta obuhvata (kulturološki) širok opseg društava i prilično je očito da je uzrok tome dramatična promena socio-ekonomskih okolnosti koje su uzrokovale potiskivanje rigidnog patrijarhata. Albanski tradicionalizam je smejurija u odnosu na japanski pa je Japan zemlja u izumiranju.
sherbett wrote: Što se tiče "paralelnih institucija", po Ahtisariju u svakoj javnoj instituciji mora biti jednak omjer zaposlenih po etničkoj pripadnosti.
Nema to veze, problem je što je broj zaposlenih u paralelnim institucijama nerealno visok, praktično Srbija dotira Srbe koji su ostali na Kosovu. Jedina opcija za njih je da Priština izmisli 20000 fiktivnih poslova koji se plaćaju iz budžeta a to se neće desiti taman i da Tači želi da tako nešto uradi pošto para nema (realna radna mesta su i dalje SF).
sherbett wrote: Ali recimo da bi u budućnosti jedina velika barijera u tome bila jezik. Srbi ne uče Albanski, a to je problem predstavlja veliku prepreku pri funkcioniranju u nekoj "zajednici". Ista je stvar sa Hrvatima. Doduše, pričaju ti neki stariji Albanci srpski, ali ne žele.
Velika većina Albanaca starijih od 40 godina priča srpski a takođe i dobar deo Srba starijih od 40 godina govori albanski, to što se sada maksimalno foliraju i jedni i drugi je druga priča.
radostan dan

#22518 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

objektivno, ni srbiji ne treba kosovo ovakvo kako je (pa i onakvo u okviru sfrj ili srj), a posebno albanskom kosovu ne treba srbija.
(ovdje se ja sad ubacujem između vas dvoje ko omer karabeg u - slobodna evropa-. nastavite gospođice šerbet)
vivace

#22519 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

ma kosovo je rak srbije, cancer,nista drugo nego to. kad se bude resila cancera bice joj bolje u svakom smislu.
vivace

#22520 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

vivace

#22521 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

vivace

#22522 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=705732

kako teku pregovori beograd pristina. ivica i taci
radostan dan

#22523 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

javi nam šta je kazO pera luković i vesna pešić.
nisi odavno.
Sezam

#22524 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Sezam »

sherbett wrote:
radostan dan wrote:javi nam šta je kazO pera luković i vesna pešić.
nisi odavno.
a tko su oni?
Oni se gade cetnicima.
Maverick78

#22525 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

Za prva dva meseca broj onih koji nemaju posao u Srbiji porastao sa 760.000 na više od 790.000

Nezaposlenost vrtoglavo raste

Autor: Ljiljana Bukvić

Beograd - U Srbiji je za prva dva meseca ove godine povećan broj nezaposlenih za čak 30.000, što znači da je u proseku 500 ljudi dnevno ostajalo bez posla. U izveštaju Evropske komisije o stanju ekonomije u našoj zemlji, u koji je Danas imao uvid, između ostalog piše da je krajem 2012. bilo 761.486 registrovanih nezaposlenih, a da se do kraja februara njihov broj povećao na više od 790.000, odnosno 26,7 odsto radne snage.

Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji njihove službe trenutno ima 792.344 nezaposlena, a u prva tri meseca ove godine, kako ističu, prijavilo se 130.824 nezaposlenih, što je u proseku 43.608 osoba mesečno. Naravno, u NSZ podsećaju da ova cifra podrazumeva da su se osim onih kojima je prestao radni odnos, prijavili i oni koji su tek završili školu, kao i da je ukupan zbir umanjen za broj onih koji su došli do posla u tom periodu.

Od ovih podataka drastično se razlikuju procene Republičkog zavoda za statistiku, jer je prema njihovoj računici, u prva dva meseca bez posla u Srbiji ostalo 9.210 ljudi, od toga 6.295 u prvom mesecu ove godine.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže za Danas da u Srbiji jedino strane kompanije donekle doprinose povećanju broja zaposlenih, dok preduzetnici sve više otpuštaju radnike. „Jeste teška situacija. Radili smo anketu među poslodavcima i procenat onih koji su rekli da planiraju ove godine da zaposle nove radnike je svega 15 odsto, dok je čak 55 odsto onih koji su rekli da imaju nameru da otpuštaju ljude ove godine“, napominje Rajić i dodaje da je 30 odsto poslodavaca reklo da će odluku o otpuštanju ili primanju novih zaposlenih doneti u zavisnosti od situacije.

Pesimistične slutnje nemaju samo poslodavci, već i predstavnici sindikalnih organizacija, koje ne znaju kako da se bore za prava radnika u situaciji u kojoj se na desetine hiljada preduzeća godišnje zatvara. Predsednik najvećeg, Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović kaže za naš list da nije čudo što je nezaposlenost tako velika i što će biti još veća, jer se u srpskoj privredi trenutno već duže vreme ništa ne dešava.

On ističe kako sindikati nemaju tačne podatke o tome koliko ljudi ne radi, ali pominje nezvanične cifre od gotovo milion nezaposlenih. Orbović kaže kako je teško voditi tačnu evidenciju o otpuštanjima radnika.“Najviše je otkaza u malim firmama u kojima radi jedno do dvoje ljudi. Međutim, veliki problem je i sa tzv. tihim prestankom rada, to su oni koji rade na određeno, a njih u Srbiji ima sigurno 300.000“, ističe Orbović.

Trenutno u Srbiji radi 1,7 miliona ljudi, koliko je tačno nezaposlenih očigledno je teško i izračunati. Ono što je izvesno jeste da stopa nezaposlenosti vrtoglavo raste poslednjih godina, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine mogla bi da bude i 30 odsto. Samo od početka krize do danas porasla je gotovo duplo, u aprilu 2008, pre izbijanja krize, stopa nezaposlenosti bila je 14 odsto, da bi sada dostigla gotovo 27 odsto.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj kažu za naš list da strahuju će se ovakav trend nastaviti i u sledećem kvartalu ukoliko Vlada ne ispuni obećanje i ove godine suštinski izmeni Zakon o radu. „Taj zakon više donosi štete nego što nekoga štiti, a to će posebno u narednom periodu osetiti žene koje još nisu postale majke. Nedavne izmene Zakona o radu će zaštititi trudnice i porodilje, što je odlično, ali će otežati zapošljavanje drugim ženama, jer će poslodavci tek sada oklevati da makar i na određeno prime žensku osobu koja tek planira porodicu“, napominju u NALED-u.

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/n ... _id=259249
Post Reply