Dešavanja u Srbiji

Post Reply
hercegovac_pravi

#21426 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hercegovac_pravi »

sherbett wrote:ja mislim da su najugroženiji Hrvati! Njih je ostalo najmanje, sve tristotinjak!
1990 su otišli zbog Srba, 1999 su otišli zbog Albanaca. Albanci ne razlikuju previše Bošnjaka ili Hrvata od vječnog neprijatelja Srbina, osobito ne razlikuju po jeziku. U ratu, tko je pričao Slavenskim jezikom, nije se dobro proveo!
Hebote ovi hrvati haman ko nekad srbi..vazda ugroženi .. :?
hinterland00

#21427 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hinterland00 »

Nisu Hrvati ugorženi. Ima ih preko 55 tisuća ali stvarni broj je i veći samo se tako ne izjašnjavaju na popisu.
OpusDei

#21428 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by OpusDei »

hinterland00 wrote:Nisu Hrvati ugorženi. Ima ih preko 55 tisuća ali stvarni broj je i veći samo se tako ne izjašnjavaju na popisu.
Na Kosovu? Nema sanse.
hinterland00

#21429 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hinterland00 »

Govorim o Srbiji i Vojvodini prvenstveno. Ne znam ima li Hrvata u nekim većim tragovima na Kosovu.
Helikopter

#21430 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Helikopter »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Helikopter wrote: FOČANSKI PROPISI
Ti si izgleda velikosrbin koji se predstavljas kao Bosnjak i brines se kao fol o njihovim interesima na Kosovu. Odakle crpis podatke da je oko "45.000 Bošnjaka je napustilo svoje domove i otišlo u svijet bijeli (beli)"?
Danas ima oko 50 000 Bosnjaka na Kosovu i zasto se i oni nisu iselili ako im je prijetila ikakva opasnost od Albanaca. Bosnjaci iz Bosnjacke mahale iz Kosovske Mitrovice su u srpskoj enklavi i kako ti nije palo na pamet da je jedan dio mozda tih Bosnjaka napustio ( ako su i napustili?) Bosnjacku mahalu nakon srpske agresije na Kosovo?
Kako tebi nije palo na pamet da Bošnjaci govore bosanski i da njih Srbi nisu progonili, a Albanci ih progone zato što ne govore albanski.
I kazes Srbi nisu progonili Bosnjake posto govore bosanski te su zato pobili, protjerali itd preko 100 000 Bosnjaka po Bosni I Hercegovini a da nepricamo koliko su pobili i protjerali Bosnjaka iz uze Srbije i Sandzaka u zadnjih 100 godina.
OpusDei

#21431 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by OpusDei »

hinterland00 wrote:Govorim o Srbiji i Vojvodini prvenstveno. Ne znam ima li Hrvata u nekim većim tragovima na Kosovu.
Ok. A kako se izjasnjavaju Hrvati u Srbiji ako ne kao Hrvati? Bunjevci?
hinterland00

#21432 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hinterland00 »

Bunjevci, Šokci, Srbi itd. Broj pripadnike nacionalnih manjina je uvijek veći od njihova formalnoga broja. Isto vrijedi i za Srbe u Hrvatskoj. I sam znam neke koji se deklaririaju kao Hrvati dok su zapravo Srbi.
OpusDei

#21433 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by OpusDei »

hinterland00 wrote:Isto vrijedi i za Srbe u Hrvatskoj. I sam znam neke koji se deklaririaju kao Hrvati dok su zapravo Srbi.
Primijetio sam to po ovom zadnjem popisu u Hrvatskoj. Izgleda da su se dosta ljudi koji su zapravo Srbi i Bosnjaci izjasnili kao Hrvati. Za par generacija ce to valjda i postati...
hercegovac_pravi

#21434 Re: Dešavanja u Srbiji

hinterland00 wrote:Bunjevci, Šokci, Srbi itd. Broj pripadnike nacionalnih manjina je uvijek veći od njihova formalnoga broja. Isto vrijedi i za Srbe u Hrvatskoj. I sam znam neke koji se deklaririaju kao Hrvati dok su zapravo Srbi.
Pa valjda oni znaju šta su? :?
hinterland00

#21435 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hinterland00 »

Uvijek je to tako. Ima masa Srbi koji su katolici zbog pritiska okoline. Formalno je jedno a u svojoj obitelji u zatvorena 4 zida su ono što jesu.
hercegovac_pravi

#21436 Re: Dešavanja u Srbiji

hinterland00 wrote:Uvijek je to tako. Ima masa Srbi koji su katolici zbog pritiska okoline. Formalno je jedno a u svojoj obitelji u zatvorena 4 zida su ono što jesu.
A ti više već očigledno voliš ćulit u njegovu obitelj i u njegova četiri zida? :sad:
hinterland00

#21437 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hinterland00 »

hercegovac_pravi wrote:
hinterland00 wrote:Uvijek je to tako. Ima masa Srbi koji su katolici zbog pritiska okoline. Formalno je jedno a u svojoj obitelji u zatvorena 4 zida su ono što jesu.
A ti više već očigledno voliš ćulit u njegovu obitelj i u njegova četiri zida? :sad:
Poznajem masu Srba i znam kako se formalno izjašnjavaju a što ustvari jesu. Kad u razredu 20 djece ide na vjerinauk i samo je jedno dijete Srbin onda će ići i ono da ne bi bilo izvrgnuto segregaciji.
FOČANSKI PROPISI

#21438 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by FOČANSKI PROPISI »

Helikopter wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:
Helikopter wrote: FOČANSKI PROPISI
Ti si izgleda velikosrbin koji se predstavljas kao Bosnjak i brines se kao fol o njihovim interesima na Kosovu. Odakle crpis podatke da je oko "45.000 Bošnjaka je napustilo svoje domove i otišlo u svijet bijeli (beli)"?
Danas ima oko 50 000 Bosnjaka na Kosovu i zasto se i oni nisu iselili ako im je prijetila ikakva opasnost od Albanaca. Bosnjaci iz Bosnjacke mahale iz Kosovske Mitrovice su u srpskoj enklavi i kako ti nije palo na pamet da je jedan dio mozda tih Bosnjaka napustio ( ako su i napustili?) Bosnjacku mahalu nakon srpske agresije na Kosovo?
Kako tebi nije palo na pamet da Bošnjaci govore bosanski i da njih Srbi nisu progonili, a Albanci ih progone zato što ne govore albanski.
I kazes Srbi nisu progonili Bosnjake posto govore bosanski te su zato pobili, protjerali itd preko 100 000 Bosnjaka po Bosni I Hercegovini a da nepricamo koliko su pobili i protjerali Bosnjaka iz uze Srbije i Sandzaka u zadnjih 100 godina.
Kosovo je nešto drugo. (provjeri)
Različito su se ponašali i Hrvati Hercegovine u odnosu na one iz Tuzlanskog kantona.
vivace

#21439 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

http://pescanik.net/ nova audio emisija pescanika
vivace

#21440 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

pocetak obnove srbije bi bilo priznanje zlocina koje je srbija nacinila narodima u njenoj okolini. to bi bila jedna sjajna prekretnica,a ne da svo zlo u sebi srbi vide u drugim narodima... to bi bio pocetak okretanja naglavacke onog cuvenog nacetranija. to bih volela da se desi ovoj izmucenoj zemlji. srbija se muci zbog zakopanih kostiju drugih naroda. i nece prestati da se muci,dok se te kosti ne otkopaju i jasno vide na danjskom svetlu......koliko,sta koga...zivim za taj dan otreznjenja srbije od strasnih zlocina i da mi komsija jednom kaze- koji smo mi gadovi i gnusobe bili, pa to je strasno. ubice,koljaci,silovatelji, strasno. eto, za taj dan zivim,samo sumnjam da cu ga i doziveti,mada, nikad se ne zna...
to bi bilo jedno veliko moralno otreznjenje,a ako na moralu sve pociva,to bi bio trenutak kad bi srbija krenula dalje u svakom smislu. to joj zelim.
pa eto,ako sam izdajica srpskog naroda sto to zelim, neka sam...
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#21441 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by independer »

vivace wrote:pocetak obnove srbije bi bilo priznanje zlocina koje je srbija nacinila narodima u njenoj okolini. to bi bila jedna sjajna prekretnica,a ne da svo zlo u sebi srbi vide u drugim narodima... to bi bio pocetak okretanja naglavacke onog cuvenog nacetranija. to bih volela da se desi ovoj izmucenoj zemlji. srbija se muci zbog zakopanih kostiju drugih naroda. i nece prestati da se muci,dok se te kosti ne otkopaju i jasno vide na danjskom svetlu......koliko,sta koga...zivim za taj dan otreznjenja srbije od strasnih zlocina i da mi komsija jednom kaze- koji smo mi gadovi i gnusobe bili, pa to je strasno. ubice,koljaci,silovatelji, strasno. eto, za taj dan zivim,samo sumnjam da cu ga i doziveti,mada, nikad se ne zna...
to bi bilo jedno veliko moralno otreznjenje,a ako na moralu sve pociva,to bi bio trenutak kad bi srbija krenula dalje u svakom smislu. to joj zelim.
Moja vivace, mensecini da taj film ni ti ni ja necemo gledat. Moral sa Balkana je otisao davno i nece se nikada vise vratiti. Kada su ljudi koji su se skolovali u Sfrj mogli onakve zlocine ciniti svojim komsijama, onda je glupo ocekivati od njihove djece da se otrijezne i da kazu svojim roditeljima da su monstrumi. Lakse je stvari stavljati pod tepih. U Srbiji je Novak Djokovic ikona a Srdjan Aleksic tek nakon 21 godine pocinje biti poznat. Ali ubice tog istog Srdjana jos su na slobodi koliko ja znam. Ni jedan medij ni u Srbiji a ni u Genocidnoj ne pominje te ubice. Nema zelje da se ista mjenja. Zato je uzalud ocekivat da ce se u skoroj buducnosti nesto promjeniti na bolje. Sta onda preostaje? Da cinite sto mozete na mikro nivou i da vaspitavate vasu djecu tako sto cete ih uciti istini ma kako ona ruzna bila. Jedino tako cete ostati ljudi. A ako ne budete to radili, onda cete morati placati cijenu. Cijena je daljne propadanje i moralno srozavanje Srbije i njenog najbrojnijeg naroda.
vivace

#21442 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

independer wrote:
vivace wrote:pocetak obnove srbije bi bilo priznanje zlocina koje je srbija nacinila narodima u njenoj okolini. to bi bila jedna sjajna prekretnica,a ne da svo zlo u sebi srbi vide u drugim narodima... to bi bio pocetak okretanja naglavacke onog cuvenog nacetranija. to bih volela da se desi ovoj izmucenoj zemlji. srbija se muci zbog zakopanih kostiju drugih naroda. i nece prestati da se muci,dok se te kosti ne otkopaju i jasno vide na danjskom svetlu......koliko,sta koga...zivim za taj dan otreznjenja srbije od strasnih zlocina i da mi komsija jednom kaze- koji smo mi gadovi i gnusobe bili, pa to je strasno. ubice,koljaci,silovatelji, strasno. eto, za taj dan zivim,samo sumnjam da cu ga i doziveti,mada, nikad se ne zna...
Moja vivace, mensecini da taj film ni ti ni ja necemo gledat. Moral sa Balkana je otisao davno i nece se nikada vise vratiti. Kada su ljudi koji su se skolovali u Sfrj mogli onakve zlocine ciniti svojim komsijama, onda je glupo ocekivati od njihove djece da se otrijezne i da kazu svojim roditeljima da su monstrumi. Lakse je stvari stavljati pod tepih. U Srbiji je Novak Djokovic ikona a Srdjan Aleksic tek nakon 21 godine pocinje biti poznat. Ali ubice tog istog Srdjana jos su na slobodi koliko ja znam. Ni jedan medij ni u Srbiji a ni u Genocidnoj ne pominje te ubice. Nema zelje da se ista mjenja. Zato je uzalud ocekivat da ce se u skoroj buducnosti nesto promjeniti na bolje. Sta onda preostaje? Da cinite sto mozete na mikro nivou i da vaspitavate vasu djecu tako sto cete ih uciti istini ma kako ona ruzna bila. Jedino tako cete ostati ljudi. A ako ne budete to radili, onda cete morati placati cijenu. Cijena je daljne propadanje i moralno srozavanje Srbije i njenog najbrojnijeg naroda.
to vreme ce doci,mozda kad udjemo u eu..vidis kako su nemacka i francuska bili vekovni neprijatelji a sad saradjuju, razvijaju se...to vreme ce doci brze do nas nego sto je vekovima doslo do njih..procesi istrorijskog razvitka su sve brzi i brzi usled uticaja zemalja koje se brze razvijaju. a za srdjana aleksica si u pravu. bila je skoro emisija na rtsu o njemu i nijednom nisu spomenuti ljudi koji su ga ubili...ispadne tamo neki...
na mikro nivou treba zaista sve ciniti kako bi se ljudi osvestili.ja to cinim blagom svadjom s komsijama...kazem blagom,jer ne vredi pritiskati,onda se jos vise uskopiste.
ja verujem da ce doci to vreme kad budemo usli u eu... pocetak toga ce biti ulazak u eu. vidis kako brzo napreduje tehnologija .sad je nemoguce vise lagati narod kao pre.malo da dodju beogradjani na ovaj sajt,to bih volela,da vide tugu,golemu tugu koja se krije iza ironije i sarkazma...postoje i te e novine,koje su vrlo citane,postoji pescanik. nije sve izgubljeno....a ne bi postojali da nema kompjutera...to mi daje nadu.
Helikopter

#21443 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Helikopter »

vivace wrote:
independer wrote:
to vreme ce doci,mozda kad udjemo u eu..vidis kako su nemacka i francuska bili vekovni neprijatelji a sad saradjuju, razvijaju se...to vreme ce doci brze do nas nego sto je vekovima doslo do njih..procesi istrorijskog razvitka su sve brzi i brzi usled uticaja zemalja koje se brze razvijaju. a za srdjana aleksica si u pravu. bila je skoro emisija na rtsu o njemu i nijednom nisu spomenuti ljudi koji su ga ubili...ispadne tamo neki...
na mikro nivou treba zaista sve ciniti kako bi se ljudi osvestili.ja to cinim blagom svadjom s komsijama...kazem blagom,jer ne vredi pritiskati,onda se jos vise uskopiste.
ja verujem da ce doci to vreme kad budemo usli u eu... pocetak toga ce biti ulazak u eu. vidis kako brzo napreduje tehnologija .sad je nemoguce vise lagati narod kao pre.malo da dodju beogradjani na ovaj sajt,to bih volela,da vide tugu,golemu tugu koja se krije iza ironije i sarkazma...postoje i te e novine,koje su vrlo citane,postoji pescanik. nije sve izgubljeno....a ne bi postojali da nema kompjutera...to mi daje nadu.
Za Vivace i za independer jedno veliko :thumbup:
Samir_01

#21444 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Samir_01 »

Bosanski jezik nije izmišljen

Beograd -- Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bosanski jezik nije izmišljen i da je to stari jezik, ali se prava Bošnjaka sada osporavaju.

Džudžević je "Politici" rekao da je na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 145.278 građana reklo da se njihov maternji jezik zove bosanski, a još 21. decembra 2005. godine donet je Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, u kojoj je bosanski priznat kao manjinski jezik u Srbiji.

Bosancima je, tvrdi Džudžević, prisajedinjenjem Sandžaka u okviru Srbije i Crne Gore 1912. godine uskraćeno pravo na maternji jezik. Tome je prethodila odluka o zabrani termina bosanski jezik 1903.

"Nakon sto godina, sada, poštujući Ustav i zakon, ulazimo u proces implementacije prava Bošnjaka da se obrazuju na svom maternjem jeziku", rekao je Džudžević.

On smatra da uvođenje bosanskog jezika u škole neće dovesti do još jedne podele naroda različitih veroispovesti.

"Sasvim suprotno. Onog časa kada Bošnjaci dobiju pravo na obrazovanje na svom jeziku, vratiće sebi samopoštovanje i glorifikovaće ili će pojačati poštovanje prema kulturi, jeziku, istoriji, ličnostima, narodu sa kojim žive u Srbiji, ali i u drugim zemljama na Balkanu", rekao je Džudžević.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=684891

214 komentara na ovu vijest... prelista ih na brzinu da vidim dal ima jedan da ne negira Bosnjake i bosanski jezik ali bez srece.
andromeda101

#21445 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by andromeda101 »

Samir_01 wrote:Bosanski jezik nije izmišljen

Beograd -- Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bosanski jezik nije izmišljen i da je to stari jezik, ali se prava Bošnjaka sada osporavaju.

Džudžević je "Politici" rekao da je na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 145.278 građana reklo da se njihov maternji jezik zove bosanski, a još 21. decembra 2005. godine donet je Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, u kojoj je bosanski priznat kao manjinski jezik u Srbiji.

Bosancima je, tvrdi Džudžević, prisajedinjenjem Sandžaka u okviru Srbije i Crne Gore 1912. godine uskraćeno pravo na maternji jezik. Tome je prethodila odluka o zabrani termina bosanski jezik 1903.

"Nakon sto godina, sada, poštujući Ustav i zakon, ulazimo u proces implementacije prava Bošnjaka da se obrazuju na svom maternjem jeziku", rekao je Džudžević.

On smatra da uvođenje bosanskog jezika u škole neće dovesti do još jedne podele naroda različitih veroispovesti.

"Sasvim suprotno. Onog časa kada Bošnjaci dobiju pravo na obrazovanje na svom jeziku, vratiće sebi samopoštovanje i glorifikovaće ili će pojačati poštovanje prema kulturi, jeziku, istoriji, ličnostima, narodu sa kojim žive u Srbiji, ali i u drugim zemljama na Balkanu", rekao je Džudžević.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=684891

214 komentara na ovu vijest... prelista ih na brzinu da vidim dal ima jedan da ne negira Bosnjake i bosanski jezik ali bez srece.
Ma Srbija je promjenila politiku prema BiH, kako radosni kaže.

Radosni ovo je b92, da li trebamo na Peščanik da bi nam priznali naciju i jezik?

Pošto Peščanik pominješ....

Nego de ti nama reci ono kako o nama Srbija razmišlja.
andromeda101

#21446 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by andromeda101 »

Zbilja de se jednom dogovorite u toj vašoj šizofreniji,

da li smo Srbi ako smo Srbi, što ste nas klali i protjerivali iz Srbije i istočne Bosne,

ako nismo, pa što nam onda populistički ne priznaje jezik i naciju.

Stvarno ste bez kompasa i tjerate neku izmišljenu politiku.

Ko bi vama više vjerovao, kad i danas lažete same sebe. Kud same sebe ali poBogu i nas.

Hoćete li ikad doći tobe i biti ljudi od njih, onako korektni i pošteni.

Onako ljudskost i čojstvo.

Ali kako god, ićemo mi na Peščanik po tu ljudskost i čojstvo, nemoj molim te ismijavaš naš sabur.

I da od onih budala što komentarišu, pokušavaš da nama stvaraš istinu.

Da smo pogriješili i da je zapravo to, to čojstvo.

Nemoj banana pa nismo majmuni.

Šta imaš glumiti dobrog i poštenog, ne glumi, budi.
Last edited by andromeda101 on 09/02/2013 09:42, edited 1 time in total.
Sezam

#21447 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Sezam »

Neka, da ne zaboravimo ko nam je iskreni neprijatelj i ko bi nas istrijebio samo da mu se (ponovo) ukaze prilika. Cast izuzecima, ali njihov broj se svodi na nivo statisticke greske.

Familije istrijebiti, djecu prekrstiti, Srbija krajem dvadesetog vijeka... :evil:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bosanska ... /130209012
Last edited by Sezam on 09/02/2013 09:58, edited 1 time in total.
Sezam

#21448 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Sezam »

andromeda101 wrote:Zbilja de se jednom dogovorite u toj vašoj šizofreniji,

da li smo Srbi ako smo Srbi, što ste nas klali i protjerivali iz Srbije i istočne Bosne,

ako nismo, pa što nam onda populistički ne priznaje jezik i naciju.

Stvarno ste bez kompasa i tjerate neku izmišljenu politiku.

Ko bi vama više vjerovao, kad i danas lažete same sebe. Kud same sebe ali poBogu i nas.

Hoćete li ikad doći tobe i biti ljudi od njih, onako korektni i pošteni.

Onako ljudskost i čojstvo.

Ali kako god, ićemo mi na Peščanik po tu ljudskost i čojstvo, nemoj molim te ismijavaš naš sabur.

I da od onih budala što komentarišu, pokušavaš da nama stvaraš istinu.

Da smo pogriješili i da je zapravo to, to čojstvo.

Nemoj banana pa nismo majmuni.

Šta imaš glumiti dobrog i poštenog, ne glumi, budi.
Lazu jer pokusavaju sakriti cinjenicu da su 500 godina bili vjerne sluge Turcima. Toliko im je bilo lose pod Sultanima da su odmah napravili prvi ustanak, nakon svega 415 godina okupacije. ;-)
andromeda101

#21449 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by andromeda101 »

Sezam wrote: Lazu jer pokusavaju sakriti cinjenicu da su 500 godina bili vjerne sluge Turcima. Toliko im je bilo lose pod Sultanima da su odmah napravili prvi ustanak, nakon svega 415 godina okupacije. ;-)
Čuj, ja razumijem da niko ne voli da bude okupiran od tuđina.

Kako oni od Turaka, tako ni mi od njihovog fašizma.

Niko ne voli nekog drugog da ga koči, muči, tlači i da se iživljava nad njim.

Niko.

Ali taj problem neka rasprave s Turskom.

Lizali su dupe Osmanlijama ko i mi.

Pa i danas znaju reći da su im Turci bili bolji s 10% poreza neko i jedna njihova vlast.

E sad što oni te fore i fazone pokušavaju iskoristiti da i oni nekog drugog tlače kako bi sami sebi napravili bolje,

to im mi nećemo dopustiti jer mi smo ti koji u tom scenariju pušimo kao što smo pušili do sada.

Ako im nije jasan signal, da im se Srbija urušava pod nogama i da im se smanjuje broj, kroz razno razne njihove pohode, od ustanaka do ratova, ja stvarno ne znam kad će doći tobe.

Njihova je ona politika ona stara, bolje da oni nas uništavaju pošto im je to u nacionalnom interesu, nego da njih neko drugi ne uništava.

Ali se pokazalo upravo suprotno, u svakom tom njihovom uništavanju, uništavali su i sami sebe.
andromeda101

#21450 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by andromeda101 »

Jer, ako je cilj politike iz Srbije naše uništenje kako bi sebi napravili bolje, to nama automatski daje misao da je nama jedini izlaz iz te situacije da mi Srbiju uništimo prije nego oni unište nas.

Paranoja.

A stvari i pripreme na terenu, kao komentari onih budala i jednostavno svijest te potrovane populacije je takva da to nije udaljeno, odloženo i abortirano.

Da li se razumijemo?!
Post Reply