Skandalozno ponašanje naših izvoznika voća
U Rusiju smo izvozili šljive sa kamenjem
Dragica Pušonjić | 21. 09. 2010. - 00:02h | Foto: Reuters | Komentara: 99
Srpsko voćarstvo i povrtarstvo, da je produktivno, komotno bi moglo da živi samo od izvoza u rusku prestonicu. Ali, daleko je izvozna bajka. U odnosu na region, Srbija zaostaje u subvencijama i kreditnom podsticaju razvoja agrara. A izvitopereni trgovački mentalitet uspeo je da u sirove šljive sakriva golo kamenje ne bi li podvalio „braći Rusima“ i ubrao evro više. Takvo čitanje trgovačke domišljatosti Miloša Obrenovića donelo je našim izvoznicima, ako žele rusko tržište, neke standarde strožije od važećih u EU.http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/208115 ... a-kamenjem
Dešavanja u Srbiji
- Bosnolog
#10301 Re: Desavanja u Srbiji
Pa kako braci Rusima da to uradi bratska Srbija,......
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#10302 Re: Desavanja u Srbiji
Ovu su sve zakuhali hercegovci koji su se falili sumadincima da oni rusima prodaju kameno vino.. posto sumadinci nisu mogli otrpjeti da su hercegovci veci trgovci od njih oni nataovarili traktore kamene sljive ruskoj braci...U Rusiju smo izvozili šljive sa kamenjem
- Hemel
#10303 Re: Desavanja u Srbiji
ma ja mislim da je ovo diverzija da se naudi dodi i manjem entitetu...Toto wrote:Ovu su sve zakuhali hercegovci koji su se falili sumadincima da oni rusima prodaju kameno vino.. posto sumadinci nisu mogli otrpjeti da su hercegovci veci trgovci od njih oni nataovarili traktore kamene sljive ruskoj braci...U Rusiju smo izvozili šljive sa kamenjem
-
Bikonja
#10304 Re: Desavanja u Srbiji
Momak, sta ti pisespsydelija wrote: I, ne pitajte se vise zasto s`vama niko ne druguje, zasto vas niko ne voli i ne podnosi...sami doprinosite tome. Zbog ovakvih kvazi Beogradjana koji su doselili iz raznih Lipljana, Varesa, Kalinovika, Gospica...,nema napretka u srpskom rodu vec 40tak godina!
!
A ko sa tobom druguje, gde su ti prijatelji, nije vam niko pomogao kad su vas proterivali i ubijali...
"kvazi beogradjani"
Gde si ti druze, jel to neki Cirih-Beograd... gaster bez korena, pise ekavicom a pljuje po svojoj zemlji...
Ajde pali, nemoj posle da me pitas sto ne odgovaram na tvoje postove...
p.s ako nastavis ovako, stavicu ti kamen u sljivu
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10305 Re: Desavanja u Srbiji
Javno se spore, tajno dogovaraju koaliciju
Tadić i Nikolić spremni da prave sledeću Vladu
N. M. Jovanović | 22. 09. 2010. - 00:02h | Foto: M. Jošida | Komentara: 196
Demokratska stranka nema ništa protiv da posle narednih izbora uđe u savez sa Srpskom naprednom strankom jer bi time iz igre izbacila manje stranke, saznaje „Blic” u vrhu DS. Demokrate računaju da bi u tu koaliciju posle izbora mogli da uđu i socijalisti Ivice Dačića.
Velikom koalicijom Tadić i Nikolić žele iz igre da izbace male stranke
DS je spremna da pregovara čak i o mestu premijera. SNS se, u želji da u idućoj vladi njoj pripadne ta pozicija, upustila u trku za najjaču partiju u Srbiji.
- SNS želi Nikolića na mestu premijera, ali da bi mogla da traži to mesto, mora da bude najjača stranka. Zato su spremni na koaliciju sa strankama manjina. Međutim, i DS želi prvo mesto na izborima i svog premijera, sem toga nema većih prepreka za saradnju između DS i SNS - kaže naš izvor iz vrha Demokratske stranke i dodaje da „ne treba zaboraviti da DS bira termin izbora”.
Naš sagovornik kaže da demokrate ne isključuju mogućnost da naprednjak bude premijer, pogotovo što je računica da bi Boris Tadić pobedio i na narednim predsedničkim izborima 2013.
SNS: Velja na našoj strani
I u vrhu naprednjaka naglašavaju da im je „izuzetno važno da budu prvi, a da je poslednjih dana opasnost od toga da govore istim jezikom kao DS zahtevala da održe distancu”.
Na prekjučerašnjem sastanku Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice na temu zajedničkog delovanja opozicije, lider DSS je pokušao da odgovori prvog čoveka naprednjaka od priče o evropskim integracijama.
- Poslali smo poruku da je Srbija na prvom mestu, ali niko nije isključio evropske integracije, iako je to bila namera DSS. Jasno je da sa DSS ne možemo, a da su Velimir Ilić i Nova Srbija već na našoj strani - objašnjava sagovornik „Blica” iz vrha SNS.
Da je na delu trka demokrata i naprednjaka za najjaču stranku u Srbiji, govore i prepucavanja između njih poslednjih dana.
SNS je posle sastanka dva lidera opozicije saopštila da „otvaranje dijaloga sa Demokratskom strankom Srbije predstavlja značajan pomak ka ozbiljnijem delovanju opozicije”. Naprednjaci navode da između SNS i DSS postoje značajne razlike, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, bez koje nema suštinskog ekonomskog i socijalnog oporavka Srbije, ali „u dobroj veri nastavljaju razgovore” i „potragu za partnerima” u borbi za raspisivanje vanrednih izbora.
uj hebo te Toma Grobar pa još premijer
- Toto
#10306 Re: Desavanja u Srbiji
Ko ce biti ministar vanjskih poslova??????
- felipe kajetano
#10307 Re: Desavanja u Srbiji
Pa i Partizan u Ligi Sampionapici wrote:
uj hebo te Toma Grobar pa još premijer......bit Će veselo sastavljat grobarsku vladu
- Bosnolog
#10308 Re: Desavanja u Srbiji
Eh ovo je vic desetljeca,......
Dok Tadija otima Miskovicu i drugima firme i kapital da bi platio drzavnu administraciju ,inace firme koje su stvarane pranjem drzavnog novca i ratnom pljackom komsija jos od vremea Milosevic te nastavljena nakon njega kada je stvarana tajkunska hobotnica koja bjeze bezgalvo iz Srbije jer tone trazeci drzavljanstvo Crne Gore a Svabe i zapad odlaze iz te iste Tadijine Srbije upravo zbog najgore klime poslovanja,prodaje braci Rusima Sljive sa kamenjem ,on se dosjeti da izjavljuje ovakve ubleha u Njujorku,.....
Da li je ovo u Srbiji usla voda u usi ili je samo jos jedan od ispaljenih coraka u reziji Tadiije i Vekerica,....Mozda je trzisna cijena isporuke Mladica dogovrena,.....Slobin pendrek Dacic poziva junaka Mladica da izade iz rupe jer je dozlogrdilo jedenje korijenja i Srbovanje u ime Srpstva,.....TADIĆ: SRBIJA NAJBOLJE MESTO ZA INVESTICIJE U EVROPI
(4) Send to friend Print Sreda, 22. Septembar, 2010.| Autor: Agencija TANJUG
NJUJORK - Predsednik Republike Boris Tadić pozvao je američke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da je dosadašnji nivo investicija i trgovinske razmene daleko ispod mogućnosti koje pružaju srpsko tržište i investiciona klimahttp://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/tadic-s ... -51292.php.
DAČIĆ POZVAO RATKA MLADIĆA DA SE PREDA
(24) Send to friend Print Sreda, 22. Septembar, 2010.| Autor:
APATIN - Ministar policije Ivica Dačić smatra da bi bilo najbolje da se haški optuženici sami predaju.
Nakon poslednjih kritika koje je, zbog neefikasne potrage za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, Beogradu uputio haški tužilac Serž Bramerc, Dačić je pozvao haške optuženike da se predaju.
"Pozivam ih da se dobrovoljno predaju, kao što su to učinili mnogi pre njih, jer je Srbija dovedena u situaciju da bude talac dva čoveka, što ugrožava naše nacionalne i državne interese", rekao je ministar tokom današnje radne posete Apatinu.
Dačić nije želeo posebno da kontariše ocenu Bramerca da Srbija nedovoljno sarađuje sa Tribunalom, jer je, kao što je naglasio, bilo mnogo tumačenja na tu temu u poslednjih nekoliko dana.
"Ne bih ulazio u ocenu njegovih izjava, imaju'i u vidu da se svaka njegova reč posebno meri, zbog značaja koje one imaju za evropske integracije Srbije", rekao je Dačić.
On je u tom kontekstu podsetio na opredeljenje Srbije da nastavi s punom saradnjom sa Haškim tribunalom.
"Siguran sam da su svi koji su dolazili u Srbiju iz svih međunarodnih struktura, uključuju'i bezbednosne i političke, svesni koliko je Srbija uradila na uspostavljanju pune saradnje sa Hagom. Ali smo isto tako svesni da kod nekih faktora u međunarodnoj zajednici puna saradnja znači jedino hapšenje dva preostala optuženika", zaključio je Dačić.
Ministar policije se nada da će se Bramerc, prilikom naredne posete Beogradu, uveriti u punu konstruktivnost Srbije.
- Toto
#10309 Re: Desavanja u Srbiji
kako je ovaj Dacic kreno.. taman ce i Tadica i Nikolica u marici provozat BeogradomDAČIĆ POZVAO RATKA MLADIĆA DA SE PREDA
- psydelija
#10310 Re: Desavanja u Srbiji
Je*en ti trip..na cemu si?!Bikonja wrote:A ko sa tobom druguje, gde su ti prijatelji, nije vam niko pomogao kad su vas proterivali i ubijali...psydelija wrote: I, ne pitajte se vise zasto s`vama niko ne druguje, zasto vas niko ne voli i ne podnosi...sami doprinosite tome. Zbog ovakvih kvazi Beogradjana koji su doselili iz raznih Lipljana, Varesa, Kalinovika, Gospica...,nema napretka u srpskom rodu vec 40tak godina!
"kvazi beogradjani"ti to kao meni... bolje se bavi sobom, moja kuca je u Beogradu vec preko 100 godina, pradede i prababe su mi odavde...
Gde si ti druze, jel to neki Cirih-Beograd... gaster bez korena, pise ekavicom a pljuje po svojoj zemlji...![]()
p.s ako nastavis ovako, stavicu ti kamen u sljivu
-Druguju jos uvek svi samnom...mene niste uspeli da bijete i proterate, tvrdji sam ja orah.
-Ne tebi, ali posto se osecas prozvanim eto tebi je...he he (mada sam pisao o onim cetnicima iz varosi koji su vojvodi podigli spomenik). Svaka cast tvom dedi i baki koji su stari Beogradjani, ali reci mi ipak gde zivis u Bg-u da ti postavim dijagnozu, jer su ti postovi tipicno dosljacki.
-Ja nisam patriJota tvog kova, ja se furam na zapad kao Ceda i Zarko. Hoces da ti malo farsi pisem ako ti nisam dovoljno jasan ekavicom? Ne pljujem ja po svojoj zemlji, vec po nepravdi!
-Ne, nisam ja tebe pitao sto meni ne odgovaras, vec zasto odgovore filtriras... dajes neke teze iz naftalina, pa se povuces u jazbinu (npr. "seldzuci nisu turci").
-U vezi sljiva, posalji mi jednu gajbu imam zatvor vec dva dana.
P.S. Eto, da nebude samo da Sandzak ima najvecu munaru na Balkanu, sagradise (tvoji Beogradjani) vredan kulturno istorijski spomenik "valjanom" komandantu. Eeeh, sad jos kad turisti (bradonje) navale.., bice love.
Muamere, reaguj, zovi Cedu (nozdrvu) i rusite spomenik!!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10311 Re: Desavanja u Srbiji
Popustite malo ljudi @Bikonju,...Sve je rekao time što ne zna razliku izmedju nacije i naroda. Nema potrebe za forumskim izljevima prezira.
-
Bikonja
#10312 Re: Desavanja u Srbiji
Tebe neko da bije i proteruje...ma kakvi, samo si za zaljenje. Bolje dijagnosticiraj svoju snishodljivost, i patolosku potrebu da pljujes sve u svojoj drzavi, tipican kompleks nize vrednosti. Dok ove Bosnjake mogu donekle da razumem, jer su sve najgore iskusili od Beograda, to kod tebe ne moze da prodje.psydelija wrote:
Je*en ti trip..na cemu si?!![]()
-Druguju jos uvek svi samnom...mene niste uspeli da bijete i proterate, tvrdji sam ja orah.
-Ne tebi, ali posto se osecas prozvanim eto tebi je...he he (mada sam pisao o onim cetnicima iz varosi koji su vojvodi podigli spomenik). Svaka cast tvom dedi i baki koji su stari Beogradjani, ali reci mi ipak gde zivis u Bg-u da ti postavim dijagnozu, jer su ti postovi tipicno dosljacki.
-Ja nisam patriJota tvog kova, ja se furam na zapad kao Ceda i Zarko. Hoces da ti malo farsi pisem ako ti nisam dovoljno jasan ekavicom? Ne pljujem ja po svojoj zemlji, vec po nepravdi!
-Ne, nisam ja tebe pitao sto meni ne odgovaras, vec zasto odgovore filtriras... dajes neke teze iz naftalina, pa se povuces u jazbinu (npr. "seldzuci nisu turci").
-U vezi sljiva, posalji mi jednu gajbu imam zatvor vec dva dana.![]()
P.S. Eto, da nebude samo da Sandzak ima najvecu munaru na Balkanu, sagradise (tvoji Beogradjani) vredan kulturno istorijski spomenik "valjanom" komandantu. Eeeh, sad jos kad turisti (bradonje) navale.., bice love.![]()
Muamere, reaguj, zovi Cedu (nozdrvu) i rusite spomenik!!!
"ja se furam na zapad ko Ceda i Zarko"
Nisam rekao da su Seldzuci Turci, nego da su oni osnovali Tursku, oni su nomadsko pleme poteklo iz Turkmenistana, osvojili su Iran, zatim Irak, borili se protiv Vizantije, Mongola, i na kraju prevladali...njihov kralj Osman je oformio Otomansko carstvo.
Nemoj da patetises, "borac protiv nepravde", mali Kalimero, prihvati da neko ima drugacije misljenje, da se ne lozi na Zukorlica(valjda je i on zapad u toj prici
Neki stavovi su mu jako dobri, neki osrednji, neki vrlo losi...
Sta da ti kazem, nije moja furka.
http://www.youtube.com/watch?v=ctNquH8I1_8
Last edited by Bikonja on 23/09/2010 15:32, edited 1 time in total.
- pici
#10313 Re: Desavanja u Srbiji
Mudonja ....morel ova.......
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10314 Re: Desavanja u Srbiji
Heb*š državu kojoj je Bosna zapad!
-
Bikonja
#10315 Re: Desavanja u Srbiji
Moze Pici, od Azre svepici wrote:
Mudonja ....morel ova............nemoj mi Čedu dirat on je .BA za Srbiju novi Hare Krišna
Nije Hare Krisna za Srbiju
- psydelija
#10316 Re: Desavanja u Srbiji
Daj bre skine te rogove, smesan si, i promeni dilera!Bikonja wrote:Tebe neko da bije i proteruje...ma kakvi, samo si za zaljenje. Bolje dijagnosticiraj svoju snishodljivost, i patolosku potrebu da pljujes sve u svojoj drzavi, tipican kompleks nize vrednosti. Dok ove Bosnjake mogu donekle da razumem, jer su sve najgore iskusili od Beograda, to kod tebe ne moze da prodje.
"ja se furam na zapad ko Ceda i Zarko".... "uzas je moja furka"
![]()
Nisam rekao da su Seldzuci Turci, nego da su oni osnovali Tursku, oni su nomadsko pleme poteklo iz Turkmenistana, osvojili su Iran, zatim Irak, borili se protiv Vizantije, Mongola, i na kraju prevladali...njihov kralj Osman je oformio Otomansko carstvo.
Nemoj da patetises, "borac protiv nepravde", mali Kalimero, prihvati da neko ima drugacije misljenje, da se ne lozi na Zukorlica(valjda je i on zapad u toj prici)... i nacionalisti, i leceni nacionalisti imaju istu boljku - netolerancija, sorry, ne palim se na Cedinu furku, ta njegova prica o liberalizmu, "deca cveca", svi se mi volimo... a nosi najskuplja odela, voza dzipove i pun je ko brod bez dana radnog staza... meni time ne moze da maze oci...
Neki stavovi su mu jako dobri, neki osrednji, neki vrlo losi...
Ne furas se ti na zapad (ko je to rekao, gde stoji?), vec ja sa Cedom, Zarkom, Natasom, Muamerom.., govorimo po par str. jezika, vozimo dzipove, skupa odela furamo, a radnog staza ni dan nemamo...tako ti je kad si proevropski orijentisan. Opet ti kazem, ja sam drugacijeg kova patriJota od vas dodjosa. A ima i kompleksa kako kazes, zesce sam iskompleksiran sto delim ista gradjanska prava s`nekim ljudima.
Vidim demagogija ti jaca strana, valjda tako lecis frust ili sta vec..., (prvo mi govoris da me niko nije branio kada sam proterivan i ubijan, a sada tvrdis da sam ja za zaljenje).
Uvazavam ja tvoje misljenje, samo ti usput vrsim korekcije. Ako su Seldzuci iz Turkmenistana, onda su Osmanlije iz Srbije!
Svako dobro, dobri covece. Pozz
- pici
#10317 Re: Desavanja u Srbiji
Bikonja wrote:Moze Pici, od Azre svepici wrote:
Mudonja ....morel ova............nemoj mi Čedu dirat on je .BA za Srbiju novi Hare Krišna
![]()
Nije Hare Krisna za Srbiju
eeeeee kolko se je junFera skinulo uz ovu pjesmicu
-
luckypot
#10318 Re: Desavanja u Srbiji
Sastanak bez regionalnog lidera?BEOGRAD - "Milošević je u Srbiji uskrsnuo!".
Ovako svoj online članak naslovljuje njemački list Saarbrücker Zeitung. Njemački tisak također donosi članak o stripu naziva "Bosna", a članak nosi naslov: "Ti ljudi, taj usrani rat". Saarbrücker Zeitung piše o tome da, iako je Milošević preminuo 2006., njegov utjecaj i dalje živi, i to preko njegovih nekadašnjih ljudi od povjerenja te supruge Mire Marković i sina Marka.
"Tačno na desetu godišnjicu narodnog ustanka protiv tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića 5. oktobra, ovaj autokrat je ponovno 'uskrsnuo'. Njegova supruga Mirjana Marković i sin Marko su htjeli nakon zastarijevanja tužbi podignutih protiv njih, slobodno putovati natrag u domovinu. Ali državni tužitelj je povukao kočnicu. Pravosuđe je pooštrilo tužbu iz 2002. godine tako da zastarijevanje ne može stupiti na snagu 13. oktobra."
Za "uskrsnuće" odgovorni demokrati - kao pravi "Slobini pioniri"
Ovaj list navodi da su pravosudni organi najavili da će se sada istrage u ovom slučaju nastaviti. Saarbrücker Zeitung također objašnjava i cijelu pozadinu slučaja, navodeći da je danas 68-godišnja profesorica sociologije Mira Marković ustvari važila kao mozak politike njezinoga diktatorski vladajućeg supruga. A o 36-godišnjem sinu Marku ovaj list piše da je u to vrijeme živio u velikom luksuzu. "Velike novce su majka i sin pribavili 90-ih godina švercom cigaretama. Također velike iznose su navodno prebacili izvan zemlje prije nego su dobili politički azil u Rusiji", piše Saarbrücker Zeitung.
No, u ovome članku se također navodi da su Miloševićevi bliski suradnici danas ponovno na vodećim funkcijama u politici i gospodarstvu. "Mnogi njegovi ljudi od povjerenja su svugdje onamo na vodećim funkcijama, gdje se vrti puno novca: u energetskom, infrastrukturnom ili prometnom sektoru. Za 'ponovno uskrsnuće' Miloševića su odgovorni demokrati, njegovi nekadašnji jedini i najoštriji protivnici - kao pravi Slobini pioniri!" - prenosi Saarbrücker Zeitung na kraju svoga članka navode srbijanskog Blica.
NJUJORK: SAMIT LIDERA BALKANA ODRŽAN BEZ SRBIJE
Ispis
00:19 / 24.09.2010.
Na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i ove godine je održan Samit lidera Balkana, na kojem su se okupili visoki zvaničnici više zemalja regiona, ali bez predstavnika Srbije. Skup na temu "Napravimo cjelovitu Evropu - dovršetak evroatlantskih integracija na jugoistoku Evrope" održan je u hotelu Valdorf Astorija.
Kako je objavljeno na sajtu Federacije balkansko-američkih asocijacija koja je organizovala skup, među učesnicima su bili predsjedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i predsjednik Turske Abdulah Gul.
Na skupu su učestvovali i bugarski premijer Bojko Borisov, premijer Kosova Hašim Tači, kao i šefovi diplomatija Hrvatske Gordan Jandroković i Slovenije Samuel Žbogar, piše Blic.
Samit lidera Balkana održan je i prošle godine. Cilj ovakvih skupova je, kako se navodi na sajtu organizatora, da podstakne saradnju i dobrosusjedstvo u regionu.
Al se ovi gotive, ni manje ni vise nego Waldorf Astorija, ima se para ima se cim. Nego, jel se ja varam ili Silajdzic ucestvuje na sastancima i razgovara s Tacijem mada BiH nije priznala Kosovo? Pa kako da tako nesto cini bez saglasnosti konstitutivnog srpskog naroda, cccc....
- kiky
#10319 Re: Desavanja u Srbiji
nema razloga da srbija bude na tom tamo nekom, samitu nekih, tzv lidera nekog tamo, mračnog i zaostalog balkana ...
srbija je evropska zemlja ...

-
luckypot
#10320 Re: Desavanja u Srbiji
kiky wrote:nema razloga da srbija bude na tom tamo nekom, samitu nekih, tzv lidera nekog tamo, mračnog i zaostalog balkana ...
Politika kao roba za trgovinu
Wolfgang Klotz
24.09.2010.
Priča o prošlostima u Srbiji nije jednostavna priča: dok se bitkama iz kasnog srednjeg veka još pripisuje važeći nacionalni značaj, ova druga prošlost, s kraja poslednjeg veka, mrska je, lepljiva masa od koje se ne može osloboditi. Ona je svakodnevna i sveprisutna: svakodnevno se u medijima govori o ratnim zločinima jednih ili drugih, o novopronađenim masovnim grobnicama s leševima jednih ili drugih, o pravnim pitanjima kako državnog, tako i privatnog izbegličkog vlasništva koje su drugi prisvojili, o procesima u Hagu, u Zagrebu ili Beogradu, i, naravno, o navodno poslednjem poglavlju nedovršene istorije - Kosovu, o kome većina zemalja Evropske unije zastupa stav suprotan stavu srpskog stanovišta, a istorija se odigrala, ako se već nije završila.
Srpska politika ima neobičnu sklonost da u potpunosti proizvodi trivijalnost. Nedeljama je nacija svakodnevno bombardovana pitanjem da li će put njenog predsednika kod gospođe Ešton biti još jedan odlazak u Kanosu, jer se radi o zahtevu Evrope za preformulaciju tri reda teksta rezolucije za Skupštinu UN. No do sada nijedna osoba u Srbiji koja čita novine nije videla u suštini smešan tekst ove rezolucije, kraći od jedne stranice A4 formata. Tema oko koje se vodi diplomatska bitka, gotovo da se potpuno gubi iza mnogo većeg pitanja: kakav će biti ishod nesporazuma, novo poniženje ili prkosno samopotvrđivanje?
U istim nedeljama tokom ovog smešnog diplomatskog povuci-potegni srpski ministar spoljnih poslova se iz nacionalnog interesa nalazi na svetskoj turneji. Iz Kapštata se za svega nekoliko sati vraća u Beograd, gde sa svojim britanskim kolegom pregovara o onom listu papira i pri svemu tome mu ne saopštava ništa više od onoga što svako ionako zna. Potom ponovo seda u avion i odlazi u Namibiju. Tokom svih tih nedelja traje oskudica mleka i potpuna nestašica putera u beogradskim prodavnicama. Ali to nikoga ne zabrinjava, možda zato što puter sebi mogu da priušte svakako samo oni koji bolje zarađuju, oni koji uopšte zarađuju, zadovoljavaju se margarinom, a oni koji ništa ne zarađuju, nisu i navikli na nešto drugačije. Očito su krivi tajkuni koji pomoću svojih kartela hoće da kazne predsednika jer je javno kritikovao njihov nemoral. Oni sada – kako novine pišu – prave kačkavalj od mleka, samo da ne bi morali da ga odnesu u prodavnice pre nego što se ukiseli. Ali u Srbiji nikada nije pravljen kačkavalj – s izuzetkom onih dimljenih, okruglih kugli iz okoline Pirota na granici s Bugarskom. A bilo je to još pre vremena Miloševića, a od tada su krave i koze nestale sa Stare planine, ljudi su se vratili u grad i ostavili za sobom prazna sela koja propadaju.
Gde god da čovek pogleda u srpsku politiku, šta god da izabere kao pojedinačan fenomen – pri pažljivijem gledanju otkriva ponor nestručnosti. I pri tom ova nesposobnost nije problem, nego predstava političkog kao nečega što ne zahteva posebne kompetencije, za šta je dovoljan kvantum prepredenosti i (muške) sposobnosti da se probiješ. Iza svega se nalazi neverovatno omalovažavanje političkog od strane onih koji politički deluju ili tome teže, što na kraju znači omalovažavanje društva, građanstva i njegovog interesa. Velika je rupa tamo gde bi trebalo da se nađu poštovanje i odgovornost.
U proleće je Srbija zatražila od Londona hapšenje i isporučenje jednog bosanskog državljanina, navodno zbog odgovornosti za ratne zločine iz 1992. Ovde treba pomenuti da je traženog u istom predmetu još pre nekoliko godina oslobodio sud u Hagu. Britanski sudija je odbio zahtev za isporučenje, jer su motivi bili političke, a ne krivične prirode. Kako je došlo do ove presude? Izjave svedoka su dovele u neobičnu vezu zahtev za isporučenje i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja je u isto vreme doneta u srpskom parlamentu. Ovom rezolucijom srpska vlada je htela jasno da pokaže svetu ozbiljan raskid s Miloševićevom erom. Preterano žustra kritika ove rezolucije iz Sarajeva (usled nemoći da se u Beogradu izbori za upotrebu reči „genocid“) mogla je značajno da ograniči njeno planirano dejstvo. Tako su slati signali u Sarajevo da bi Beograd mogao biti fleksibilniji u pogledu izručenja ukoliko se Sarajevo bude uzdržalo u svojoj kritici rezolucije. Kako bi se mogao nazvati ovaj fenomen? Vlada u Beogradu poima najstrašniji zločin u Evropi posle 1945. isključivo kao mogućnost da se našteti nacionalnom imidžu, o čijoj interpretaciji se može raspravljati kao na nekoj balkanskoj pijaci! I nemački posmatrač, koji je do sada doživljavao periku britanskih sudija kao imperijalni ostatak kojem se suviše pridaje važnost, može odjednom da prepozna njenu vrednost, jer ona od osobe pravi instituciju kojoj više nije stalo do lične naklonjenosti ili ograničenosti. Ovde je reč o pravu, o onom najelementarnijem u našem društvenom životu.
Ukoliko senzorijum za razlikovanje javnog i privatnog, političkog i ličnog, predstavlja sposobnost političara, onda je, u stvari, reč o nedostatku političke sposobnosti. Patrijarhalni habitus je onaj koji stvara ovo razlikovanje. Sve dok je moć (patrijarhat daje prednost terminu „autoritet“) jedini odlučujući kriterijum socijalnih razlika, dotle su privatna, ekonomska i politička moć različite pojavne forme jednog te istog: uvek je reč o jednoj osobini onoga koji je poseduje. Tako politička moć pripada osobi, nije joj dodeljena na određeni vremenski period i ne odgovara interesima ljudi. Tako je moguće da politička moć bez prigovora bude iskorišćena u svrhu povećanja ekonomske moći i obrnuto. Ko je jednom ima, mora samo da vodi računa o tome da njegovi konkurenti ne razviju još veću prepredenost nego što je njegova.
Autoritet je – verovatno u svojoj vizantijskoj tradiciji – javno dokumentovan u „kafani“. Tamo stvarni patrijarh ima svoj sto za kojim sedi i vrši audijenciju; što duže to radi, autoritet mu je veći. U audijenciji je patrijarh patron koji sluša probleme „svojih“ ljudi, probleme s kojima, bez njegove pomoći, ne mogu da izađu na kraj. Kod svih tih problema, ne treba uzimati veoma ozbiljno, onog koji odmah priča o korupciji. Odnos koji pri tome nastaje između patrona i štićenika i njihovog davanja i uzimanja zahteva etnološko istraživanje à la Levi- Stros. Između slušanja tokom audijencije stupa u akciju i postvizantijski mobilni telefon, pri čemu patrijarh ustaje sa svoje stolice i telefonirajući šeta tamo-amo po kafani. Patrijarh preko telefona daje jasna i glasna uputstva i deli zadatke. Neprestana smena između obe uloge i broja slušaoca u javnom prostoru kafane čine njegov autoritet. Ovo je omiljeni scenario jednog političara.
Verovatno da postoji mogućnost za samo jedan, zaista interesantan politički projekat u Srbiji: bilo bi to osnivanje Stranke žena. Svakom posmatraču je jasno koliko je ozbiljno bavljenje skorijom prošlošću i istorijom uopšte postalo isključivo stvar srpskih žena: u nevladinim organizacijama za demokratiju, toleranciju, ljudska prava, a i ekologiju - broj tamo angažovanih žena može se protumačiti kao oznaka kvaliteta, dok dominantno muške nevladine organizacije pokazuju kontinuitet moći koja ne odgovara njihovim programskim deklaracijama. To su ljute žene, a njihov bes je više nego razumljiv. Njih ne brinu srednjovekovne bitke, ali iz Vukovara, iz Bosne i s Kosova su se vratili muškarci i sinovi koji nisu više isti kao što su bili.
Bili bi im potrebni vreme i moć u trajanju od dve legislature, a ovu zemlju bi tada bilo teško prepoznati. A kada bi i došlo do toga, bilo bi takođe interesantno da nam jedan od mnogih instituta za istraživanje javnog mnjenja saopšti koliko bi muškaraca glasalo za ovu stranku.
Autor je direktor kancelarije Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu
Posto ovo pise Njemac, da ponovim ono sto sam davno rekao, za srpsku politiku nacisti su skupina koja je imala bar neki kodeks casti, maltene moralne i vojne vertikale koje su bar neke bitke izvojevali posteno boreci se i casno izgubili rat i sportski prihvatili poraz.
-
Bikonja
#10321 Re: Desavanja u Srbiji
Moralne i vojne vertikale, kodeks castiluckypot wrote:
Posto ovo pise Njemac, da ponovim ono sto sam davno rekao, za srpsku politiku nacisti su skupina koja je imala bar neki kodeks casti, maltene moralne i vojne vertikale koje su bar neke bitke izvojevali posteno boreci se i casno izgubili rat i sportski prihvatili poraz.
Vrati se u skolu, nauci sta je nacizam i fasizam, sta je Ausvic, Dahau, Mathauzen, sta je "konacno resenje", sta je "lebensraum", koliko desetine miliona ljudi je zakopano zbog tog kodeska casti...
Ti si jedna nistarija, patoloski mrzitelj, za tebe odavno nema leka, sramno je samo sto ti se dopusta da svoja fasisticka sranja prosipas javno.
-
luckypot
#10322 Re: Desavanja u Srbiji
Tacno - bio Ausvic, Dahau i sve ostalo, i sve za osudu, i osudjeni ubijeni i Njemci im okrenuli ledja i ljudi se pokajali.Bikonja wrote:Moralne i vojne vertikale, kodeks castiluckypot wrote:
Posto ovo pise Njemac, da ponovim ono sto sam davno rekao, za srpsku politiku nacisti su skupina koja je imala bar neki kodeks casti, maltene moralne i vojne vertikale koje su bar neke bitke izvojevali posteno boreci se i casno izgubili rat i sportski prihvatili poraz.![]()
Vrati se u skolu, nauci sta je nacizam i fasizam, sta je Ausvic, Dahau, Mathauzen, sta je "konacno resenje", sta je "lebensraum", koliko desetine miliona ljudi je zakopano zbog tog kodeska casti...
Ti si jedna nistarija, patoloski mrzitelj, za tebe odavno nema leka, sramno je samo sto ti se dopusta da svoja fasisticka sranja prosipas javno.
ALI - pored Ausvica, Dahau-a i konclogora, Njemci su se borili i protiv Engleza i Francuza u Africi (npr. Romel, covjek je usao u sve knjige vojne taktike i jos se o njemu kao generalu govori sa moralnim uvazavanjem). Kad su Njemci gubili rat, borili su se do kraja protiv mnogostrukojaceg protivnika dok sve nisu izgubili.
Znaci Njemaci su imali i konclogore, ali i postene vojne pobjede i veliku petlju da se bore za unaprijed izgubljenu stvar do kraja protiv neprijatelja sa svih strana. U usporedbi s tim, Srbi nisu imali nikakve casne vojne pobjede, vec samo konclogore, a cim su se vojne mogucnosti izjednacile i malo bombica palo po Hrvatskoj, Bosni i Kosovu razvili bjele zastave i pobjegli iz bitke sto na traktorima sto nakon sto su opljackali tudje kuce. Uglavnom, cisti barbarizam, nema tu niko petlje ni hrabrosti, sve gola kukavica i ubice s ledja.
Dakle, koji dio nije jasan ili cinjenicno netacan u gornjem tekstu?
- felipe kajetano
#10323 Re: Desavanja u Srbiji
Sidje gazijoluckypot wrote: Tacno - bio Ausvic, Dahau i sve ostalo, i sve za osudu, i osudjeni ubijeni i Njemci im okrenuli ledja i ljudi se pokajali.
ALI - pored Ausvica, Dahau-a i konclogora, Njemci su se borili i protiv Engleza i Francuza u Africi (npr. Romel, covjek je usao u sve knjige vojne taktike i jos se o njemu kao generalu govori sa moralnim uvazavanjem). Kad su Njemci gubili rat, borili su se do kraja protiv mnogostrukojaceg protivnika dok sve nisu izgubili.
Znaci Njemaci su imali i konclogore, ali i postene vojne pobjede i veliku petlju da se bore za unaprijed izgubljenu stvar do kraja protiv neprijatelja sa svih strana. U usporedbi s tim, Srbi nisu imali nikakve casne vojne pobjede, vec samo konclogore, a cim su se vojne mogucnosti izjednacile i malo bombica palo po Hrvatskoj, Bosni i Kosovu razvili bjele zastave i pobjegli iz bitke sto na traktorima sto nakon sto su opljackali tudje kuce. Uglavnom, cisti barbarizam, nema tu niko petlje ni hrabrosti, sve gola kukavica i ubice s ledja.
- psydelija
#10324 Re: Desavanja u Srbiji
НЕ ТРЕБАЈУ НАМ СТРАНЦИ...
Лане се дотакао још једном веома осетљивог питања, које се врло често поставља последњих недеља у Србији - да ли су "орловима" потребни странци.
"Србија припада Србима. Далеко од тога да сам националиста или, не дај боже, шовиниста. Једноставно, спортиста сам и не размишљам тако, али репрезентација и грб који носимо треба да буду светиња. Па ако смо и последњи на свету са тим што имамо, то је наше. И не треба да се стидимо, али Србија је демократска држава и ако је мишљење већине да Клео треба репрезентацији, немам ништа против. Добродошао. И сигуран сам да би одлично био прихваћен", објашњава Лане, и наставља:
"Нашој репрезентацији не треба синдром из Европе, то је наш национални тим. Треба да будемо поносни на оно што имамо. Клеу лично желим да заради милионе, да их донесе и Партизану. Да заједно изборе пласман у следећу рунду Лиге шампиона. Волео бих и да потпише уговор за Манчестер јунајтед".
Ovo je deo interviju "vojvode" Laneta Jovanovica iz jednog cirilicnog glasila.
Sve moj do mojega.., od politicara, preko crkveno velikodostojnika do sportista...ista prica samo drugi ljudi i novo vreme..., i opet ce neki Zoltan, Sulejman, Bljerim ili Jozo na kraju biti krivi.
Лане се дотакао још једном веома осетљивог питања, које се врло често поставља последњих недеља у Србији - да ли су "орловима" потребни странци.
"Србија припада Србима. Далеко од тога да сам националиста или, не дај боже, шовиниста. Једноставно, спортиста сам и не размишљам тако, али репрезентација и грб који носимо треба да буду светиња. Па ако смо и последњи на свету са тим што имамо, то је наше. И не треба да се стидимо, али Србија је демократска држава и ако је мишљење већине да Клео треба репрезентацији, немам ништа против. Добродошао. И сигуран сам да би одлично био прихваћен", објашњава Лане, и наставља:
"Нашој репрезентацији не треба синдром из Европе, то је наш национални тим. Треба да будемо поносни на оно што имамо. Клеу лично желим да заради милионе, да их донесе и Партизану. Да заједно изборе пласман у следећу рунду Лиге шампиона. Волео бих и да потпише уговор за Манчестер јунајтед".
Ovo je deo interviju "vojvode" Laneta Jovanovica iz jednog cirilicnog glasila.
Sve moj do mojega.., od politicara, preko crkveno velikodostojnika do sportista...ista prica samo drugi ljudi i novo vreme..., i opet ce neki Zoltan, Sulejman, Bljerim ili Jozo na kraju biti krivi.
- Justina
#10325 Re: Desavanja u Srbiji
luckypot wrote:Tacno - bio Ausvic, Dahau i sve ostalo, i sve za osudu, i osudjeni ubijeni i Njemci im okrenuli ledja i ljudi se pokajali.Bikonja wrote:Moralne i vojne vertikale, kodeks castiluckypot wrote:
Posto ovo pise Njemac, da ponovim ono sto sam davno rekao, za srpsku politiku nacisti su skupina koja je imala bar neki kodeks casti, maltene moralne i vojne vertikale koje su bar neke bitke izvojevali posteno boreci se i casno izgubili rat i sportski prihvatili poraz.![]()
Ti se igras,zezas,podyebavas,ironises,zaboravljas sudbinu 6 miliona dece,staraca,muskaraca,
koji su industrijski,preciznio,hladno ubijeni na najstrashniji moguci nacin.
Sve je u tvom tekstu tacno. Narocito da su se Nemci hrabro borili protiv Sovjeta , a naravno Sovjeti ih
pre toga mucki napali, jer je naravno Staljingrad odmah pored Berlina pa su branili svoju domovinu.
Ja nemam nikakvih problema sa svojim precima, dedama i pradedama koji su casno odlazili
pa i ginuli od hladnoce,gladi ili bili ubijeni u WWI. Nemam problem ni sa delom srpske familije
koja je WWII provela u nemackom zarobljenistvu. Nemam problem ni sa tim sto sam iz Srbije.
Znam ko sam. A ti? Ko si ti? Jednom si nacista,drugi put zahtevas da se ti sto negiraju Holokaust
hapse i kaznjavaju, treci put pricas o Auschwitzu kao da je to neki bezazlen izlet za vikend
u Poljskoj. Pa odluci se konacno sta i kako hzelis.
Ko negira i sprda se sa Holokaustom taj je jedna moralna nula.
Zar ne znas da je to za prezir, a osim toga se i kaznjava.
Eklatnatno negiranje Holokausta i uzdizanje nacizma i Hitlera u nebesa?