Brexit

Post Reply
hrle1976

#151 Re: Brexit

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
hrle1976 wrote:Svi drzavljani Velike Britanije koji preko 15 godina nisu imali adresu u Velikoj Britaniji ili otocima koji su pod administartivom Velike Britanije nemaju pravo glasati na bilo kojim vrstama izbora / referendumima u Veliko Britaniji. Kazu da to kaci oko 400.000 - 600.000 Britanaca.
:D
Evo sta pise na engelskom kao treba se registrovati itd. Mozda malo pogresan prevod na hr portralu, ali sve u svemu tacno je.

If you are a UK citizen living abroad, you can apply to be an overseas voter.

You must have been registered to vote in the UK in the last 15 years and be eligible to vote in UK Parliamentary general elections and European Parliamentary elections.

If you were too young to register when you left the UK, you can still register as an overseas voter. You can do this if your parent or guardian was registered to vote in the UK, as long as you left the UK no more than 15 years ago.
Gojeni H

#152 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

hrle1976 wrote:
stakasa wrote:
hrle1976 wrote:Svi drzavljani Velike Britanije koji preko 15 godina nisu imali adresu u Velikoj Britaniji ili otocima koji su pod administartivom Velike Britanije nemaju pravo glasati na bilo kojim vrstama izbora / referendumima u Veliko Britaniji. Kazu da to kaci oko 400.000 - 600.000 Britanaca.
:D
Evo sta pise na engelskom kao treba se registrovati itd. Mozda malo pogresan prevod na hr portralu, ali sve u svemu tacno je.

You must have been registered to vote in the UK in the last 15 years and be eligible to vote in UK Parliamentary general elections and European Parliamentary elections.

If you were too young to register when you left the UK, you can still register as an overseas voter. You can do this if your parent or guardian was registered to vote in the UK, as long as you left the UK no more than 15 years ago.
Hajd' opet procitaj ovo sto pise na engleskom ... ja cu podvuci najvaznije dijelove.
hrle1976

#153 Re: Brexit

Post by hrle1976 »

Gojeni H wrote:

Hajd' opet procitaj ovo sto pise na engleskom ... ja cu podvuci najvaznije dijelove.[/quote]

I opet nista nije nove ako njih 400 do 600.000 se nije registrovalo u zadnjih 15 godina jer ziva van UK i administrativne teritorije.
mO k3

#154 Re: Brexit

Post by mO k3 »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:Ostaju, manje vise zavrsena prica. Ovaj atentator je osim politicarke ubio i svaku neizvjesnost
:shock:

Jarane, pratis li ti BBC, Sky, ... pricas li s britanskom rajom ovih dana? Ako se apetit za brexit nije povecao, smanjio se nije sigurno.
Treba gledati kladionice sta one kazu , sada u ovome trenutku su za ostanak
Gojeni H

#155 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

mO k3 wrote:
Gojeni H wrote:
stakasa wrote:Ostaju, manje vise zavrsena prica. Ovaj atentator je osim politicarke ubio i svaku neizvjesnost

Jarane, pratis li ti BBC, Sky, ... pricas li s britanskom rajom ovih dana? Ako se apetit za brexit nije povecao, smanjio se nije sigurno.
:lol: :thumbup:
stakasa

#156 Re: Brexit

Post by stakasa »

TRANCE wrote:Sve zadnje telefonske ankete pokazuju da opcija ostanka ima 3-7 procentnih poena prednosti. Kad dođe dan odluke, ipak će kod većine proraditi strah oko penzija, ekonomskog rasta, nivoa zaposlenosti i zdravstva, nego isprazni populizam protiv imigranata, tako da predviđam 55-45% u korist ostanka. Engleska i Vels će možda biti 50-50%, ali će prevagu donijeti Škotska, Sjeverna Irska i Gibraltar koji su masovno za ostanak.
U protivnom funta pada na nivo eura, a nova recesija će u EU biti veoma izgledna, čak možda i na globalnom nivou.
Kad dode dur .uzici niko vise ne spominje protestantizam, imperiju, svjetske ratove nego gledaj o'sta zivis
Gojeni H

#157 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
TRANCE wrote:Sve zadnje telefonske ankete pokazuju da opcija ostanka ima 3-7 procentnih poena prednosti. Kad dođe dan odluke, ipak će kod većine proraditi strah oko penzija, ekonomskog rasta, nivoa zaposlenosti i zdravstva, nego isprazni populizam protiv imigranata, tako da predviđam 55-45% u korist ostanka. Engleska i Vels će možda biti 50-50%, ali će prevagu donijeti Škotska, Sjeverna Irska i Gibraltar koji su masovno za ostanak.
U protivnom funta pada na nivo eura, a nova recesija će u EU biti veoma izgledna, čak možda i na globalnom nivou.
Kad dode dur .uzici niko vise ne spominje protestantizam, imperiju, svjetske ratove nego gledaj o'sta zivis
Funta je juce zancajno ojacala u odnosu na dolar, pasa. Nema logike, je l' da?
Gojeni H

#158 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:Navijajmo za izlazak.

http://foreignpolicy.com/2016/06/19/cou ... ean-union/
A Brexit would deprive the Dutch of an important ally in their desire to reduce the European Union to a simple business venture. But this extremely narrow conception of the purpose of pan‑European cooperation is exactly why the EU might, contrary to most popular opinion, benefit from a Brexit. The United Kingdom didn’t join and stay inside the EU to make something of it, but rather, to prevent others from making something of it.The United Kingdom didn’t join and stay inside the EU to make something of it, but rather, to prevent others from making something of it.
Tacno, ali UK je trebao balans prema Njemackoj odnosno, UK i SAD-u prema Sovjetskom Savezu.
Nijemci su postali prejaki, a Francuzi i UK preslabi. Francuzi nemaju izbora, Britanci imaju ... prosto k'o grah.
stakasa

#159 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:
Ima. Ostaju
Gojeni H

#160 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Ima. Ostaju
:lol:

TI si meni kralj ... iliti, sto se babi htilo to se babi snilo. :D

I ja mislim da ce ostati ali isto tako znam da je ovo pokrenulo nezaustavljivu akciju/reakciju, kako hoces.
stakasa

#161 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
daddy-kool wrote:Navijajmo za izlazak.

http://foreignpolicy.com/2016/06/19/cou ... ean-union/
A Brexit would deprive the Dutch of an important ally in their desire to reduce the European Union to a simple business venture. But this extremely narrow conception of the purpose of pan‑European cooperation is exactly why the EU might, contrary to most popular opinion, benefit from a Brexit. The United Kingdom didn’t join and stay inside the EU to make something of it, but rather, to prevent others from making something of it.The United Kingdom didn’t join and stay inside the EU to make something of it, but rather, to prevent others from making something of it.
Tacno, ali UK je trebao balans prema Njemackoj odnosno, UK i SAD-u prema Sovjetskom Savezu.
Nijemci su postali prejaki, a Francuzi i UK preslabi. Francuzi nemaju izbora, Britanci imaju ... prosto k'o grah.
Oni su i usli i ne izlaze zato jer im je unutra bolje. Prije svega zbog toga. Kakve boni strategije i geopolitike vise. Trazili su da udu od pedeset i neke, pa im De Gaulle ulozio veto, pa ih kasnije nekako primise kad su najsiromasniji bili, po onda ponovo poceli prijetit, imali referendum o izlasku tamo neke 75-e (s velikom vecinom izglasan ostanak), Thacherica utvrdila ostanak, poslje nje se opet koprcaju ali - ne izlaze. Hvali more drz se kraja. Svak hoce da je blizu Njemacke sise
stakasa

#162 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:
Ima. Ostaju
:lol:

TI si meni kralj ... iliti, sto se babi htilo to se babi snilo. :D

I ja mislim da ce ostati ali isto tako znam da je ovo pokrenulo nezaustavljivu akciju/reakciju, kako hoces.
Boze zdravlja. Pokrenulo je reakciju, tj zapusice usta ovima sto kukaju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#163 Re: Brexit

Post by Truba »

a da ovi izađu a da nas expresno prime :D
jedan za jedan :D
Romanija

#164 Re: Brexit

Post by Romanija »

Gojeni H wrote:
:thumbup:

Mogu li da primijetim, bez uvrede, da kao da citam komentare jednog forumasa sa teme o Trumpu. Mnogo si Bosne ponio sa sobom. :D

Ja se ne slazem da se radi iskljucivo o nizoj radnickoj klasi, rasistickim gmizavcima, itd.
Ljudi s kojima ja svakodnevno radim i dolazim u kontakt rade van UK. Svi su fakultetski obrazovani.

Mislim da su 3 stvari znacajno uticale na nekakvo odmicanje od sna o harmoniji u Ujedinjenom Kraljevstvu:

1. Skotski referendum. Jedan dobar broj Engleza su se osjetili prevarenim i izdanim. Ove ljude je nerviralo i samo pominjanje ekonomskih razloga za ostanak u uniji. Isti ljudi smatraju da stotine godina zajednicke historije, institucija, pa i ratova protiv stranih neprijatelja trebaju da budu vise nego dovoljni razlozi da se ostane zajedno.

2. Rat u Ukrajini. UK se strateski opredijelila za najblizi vojni savez sa anglo-saksonskom bracom preko bare. Dok su se drugi partneri u EU sa oklijevanjem odnosili prema sankcijama prema Rusiji, Britanci su osjetili da u EU ne samo da nemaju partnere u strategiji odbrane, vec da bi neki od njih cak mogli postati i smetnja u buducim geopolitckim tvistovima.

3. Masovni priliv imigranata. Dok je Kale bio stalni podsjetnik na probleme sa imigracijom, UK je ostala sokirana njemackim postupkom i generalno evropskom razjedinjenoscu po pitanu problema sa masovnom imigracijom.

Slazem se s tobom da sve osim ubjedljive pobjede "Remain" grupe, dakle preko 60%, znaci poraz.
Nemam se sta uvrijediti jer sam ja iz Sarajeva otisao kao odrastao covjek, i htio-ne htio, sa sobom sam ponio i prijeratnu i ratnu i poslijeratnu BiH, ili Sarajevo barem.

Samo sam pokusao generilzacijom malo predstaviti situaciju ljudima koji ovo citaju i koji su u BiH, jer je po mom iskustvu UK daleko najudaljenija evropska zemlja prosjecnom BiHancu, i fizicki i mentalno - premda ja mislim da su nam mnogo blizi od Njemaca, Svedjana ili Austrijanaca gluho bilo, volimo popit', volimo se potuc', volimo zapjevat' i vristat' na ulici, volimo dobre viceve i humor nam je generalno kvalitetan, volimo rostiljat', doduse mi to radimo u nekoj sumetini ili na vikendici, a oni po balkonima i dvoristima cim grane sunce na 2 sata.

Ono u cemu su jako razliciti od drugih Evropljana - a radio sam od studentskih dana u Njemackoj, Svedskoj i Italiji, a i danas poslom putujem iz Londona po Evropi - da postoji ta jedna zamjetna grupa Engleza koji su jako tvrdi prema strancima i bilo cemu sto nije anglo-saxonsko. To je taj neki engleski nacionalizam, koji je kao svi nacionalizmi totalno iracionalan, ali koji je jako tesko pomiriti sa ovako razvijenom i otvorenom zemljom i koji se fakat moze jedino prevesti ne kao mrznja ili prezir, vec kao strah od neceg stranog i drugacijeg. U Italiji sklopim dvije prosto-prosirene recenice, kolega me odmah vodi kod none na veceru, u Njemackoj naucim rijeci neke poskocice pjesme, zovu me na nekakav banket-rostilj. Ovdje, uvjek vjecita zajebancija oko akcenta i pitanjem sto istocni-evropljani dolaze toliko u UK.

Cijeli ovaj referendum je fokusiran do ludila na emigraciju i na taj strah od stranaca, i bice katastofalno ako to odnese prevagu na referendumu, jer to nema nikakve veze sa stvarnim problemima s kojima se ova zemlja suocava.
TRANCE

#165 Re: Brexit

Post by TRANCE »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:
Naravno da ima logike, jer su ankete zadnjih nekoliko dana pokazale prevagu u korist ostanka u EU. U slučaju izlaska, investitori poput Soroša predviđaju pad funte od minimalno 20%.
TRANCE

#166 Re: Brexit

Post by TRANCE »

mO k3 wrote:
Gojeni H wrote:

A kladionice trenutno kažu da je kvota za ostanak 1.25, a za izlazak 4.00 :mrgreen:

http://www.oddschecker.com/politics/bri ... hip-result
mO k3

#167 Re: Brexit

Post by mO k3 »

TRANCE wrote: A kladionice trenutno kažu da je kvota za ostanak 1.25, a za izlazak 4.00 :mrgreen:

http://www.oddschecker.com/politics/bri ... hip-result
Thx Trance :)
TRANCE

#168 Re: Brexit

Post by TRANCE »

I jedan dobar komentar na Klix članku, kaže budući da je prema anketama neizvjesno, prevagu će donijeti neodlučni glasači, a neodlučni uvijek glasaju za trenutno stanje. U narodu poznato i kao "SDA sindrom" :lol:
Gojeni H

#169 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Oni su i usli i ne izlaze zato jer im je unutra bolje. Prije svega zbog toga. Kakve boni strategije i geopolitike vise. Trazili su da udu od pedeset i neke, pa im De Gaulle ulozio veto, pa ih kasnije nekako primise kad su najsiromasniji bili, po onda ponovo poceli prijetit, imali referendum o izlasku tamo neke 75-e (s velikom vecinom izglasan ostanak), Thacherica utvrdila ostanak, poslje nje se opet koprcaju ali - ne izlaze. Hvali more drz se kraja. Svak hoce da je blizu Njemacke sise
Nije to bas tako. Nisu oni bili imperija 'nako, a nisu ni bili pobjednici u 2 svjetska rata 'nako.

Za razliku od nekih Bosnjaka, koji zaboravljaju sta su jutros jeli, neke nacije se itekako sjecaju historije i formiraju svoju strategiju, ne iskljucivo, ali i na osnovu onoga sto im ta historija kazuje.
Gojeni H

#170 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Romanija wrote:
Samo sam pokusao generilzacijom malo predstaviti situaciju ljudima koji ovo citaju i koji su u BiH, jer je po mom iskustvu UK daleko najudaljenija evropska zemlja prosjecnom BiHancu, i fizicki i mentalno - premda ja mislim da su nam mnogo blizi od Njemaca, Svedjana ili Austrijanaca gluho bilo, volimo popit', volimo se potuc', volimo zapjevat' i vristat' na ulici, volimo dobre viceve i humor nam je generalno kvalitetan, volimo rostiljat', doduse mi to radimo u nekoj sumetini ili na vikendici, a oni po balkonima i dvoristima cim grane sunce na 2 sata.
Sve u redu, odnosno hvala na osvrtu i tvom vidjenju situacije.

Ja uzivam u britanskom humoru i bolnoj pragmaticnosti. Meni je to skroz u redu, nekom drugom bi to mozda bilo uvredljivo.
I slazem se da su nam blizi od Nijemaca i Austrijanaca, a tek od Svedjana ...

Ono u cemu su jako razliciti od drugih Evropljana - a radio sam od studentskih dana u Njemackoj, Svedskoj i Italiji, a i danas poslom putujem iz Londona po Evropi - da postoji ta jedna zamjetna grupa Engleza koji su jako tvrdi prema strancima i bilo cemu sto nije anglo-saxonsko. To je taj neki engleski nacionalizam, koji je kao svi nacionalizmi totalno iracionalan, ali koji je jako tesko pomiriti sa ovako razvijenom i otvorenom zemljom i koji se fakat moze jedino prevesti ne kao mrznja ili prezir, vec kao strah od neceg stranog i drugacijeg. U Italiji sklopim dvije prosto-prosirene recenice, kolega me odmah vodi kod none na veceru, u Njemackoj naucim rijeci neke poskocice pjesme, zovu me na nekakav banket-rostilj. Ovdje, uvjek vjecita zajebancija oko akcenta i pitanjem sto istocni-evropljani dolaze toliko u UK.

Cijeli ovaj referendum je fokusiran do ludila na emigraciju i na taj strah od stranaca, i bice katastofalno ako to odnese prevagu na referendumu, jer to nema nikakve veze sa stvarnim problemima s kojima se ova zemlja suocava.
Rekao bih da je ta grupa izuzetno mala. I sam znas da je mnogo vise takvih na skotskoj strani, samo sto su oni vise fokusirani na Englesku i odvajanje od Unije.

Ono sto sam ja primijetio i nije toliki strah od stranaca, koliko od onoga sto su vidjeli prosle i ove godine a to je totalna nemoc nekih zemalja da se nose sa iznenadnim prilivom imigranata, te ponovicu, nejedinstvom u pristupu ovoj krizi.

Ono sto su vidjeli je jednostrana odluka Merkelke koja izignorisala druge clanice Saveza.
stakasa

#171 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:
Nije to bas tako. Nisu oni bili imperija 'nako, a nisu ni bili pobjednici u 2 svjetska rata 'nako.

Za razliku od nekih Bosnjaka, koji zaboravljaju sta su jutros jeli, neke nacije se itekako sjecaju historije i formiraju svoju strategiju, ne iskljucivo, ali i na osnovu onoga sto im ta historija kazuje.
Eto vidicemo strategiju sutra. Ja 7 stranica tvrdim da ce opet izglasat ostanak u EU
Challenger__

#172 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

stakasa wrote:Eto vidicemo strategiju sutra. Ja 7 stranica tvrdim da ce opet izglasat ostanak u EU
Na temi NIKO ne tvrdi da će izaći sutra, niti sutrašnja odluka bilo šta govori o strategiji Downing Street-a, niti je primarni cilj referenduma da napuste EU, niti da stave tačku na britansko opredjeljenje koje je uvijek i uvijek primarno pro-britansko.

Najznačajnije, ma kakav bio ishod referenduma, to neće biti kraj priče o Brexitu, exitu, EU.

Priča tek počinje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#173 Re: Brexit

Post by Truba »

a sto cetvrrkom glasaju
a sto ne nedjeljom?
zbog putnika?

svojevremeno je na forumu bila furka samo cetvrtkom u anketama :mrgreen:
sinuhe

#174 Re: Brexit

Post by sinuhe »

Brexiteri bi trebali imati veće vodstvo obzirom na višegodišnju krizu EU i generalnu nezainteresovanost građana zapadnoevropskih država za EU. Neće oni nigdje. Nation of shopkeepers zna bolje.
prog321

#175 Re: Brexit

Post by prog321 »

Ko će kočiti Njemačku ako odu?
Nisu dva svjetska rata učestvovali da sad prepuste Evropu na pladnju.
Naravno da neće nigdje. :-D
Post Reply