Pa da tebi neko stalno ide uz dlaku i ti bi post'o negativan!Lopov-eliminator wrote:Kao da gledam da ce prije svoje voliene islamske drzave prije navratiti u Republiku Banovice, jer ne moze sakriti nevjerovatnu kolicinu negativnih emocija prema nemuslimanima.irac300 wrote:Kakav narcisoidan lik, ne znam da li mu se smijati ili ga posavjetovati da pronadje strucnu pomoc?
Svijet bez religija
- fatamorgana
#4376 Re: Svijet bez religija
- irac300
#4377 Re: Svijet bez religija
Ma pokusava provocirati kroz trolanje, ali je jako los, los u pokusaju velicanja samog sebe vec par puta ispao smijesan, pa mu malo sada sujeta proradila. Sada lupeta o nekakvoj mrznji prema muslimanima, mislim da se gubi lagano. 
- HAVANA
#4378 Re: Svijet bez religija
Pa ne vidim bas nesto taj slijed dogadjaja.Vise smeta moj kurac u postu ,nego sva kamenovanja i serijatske drzave ,sve osim japana.Lopov-eliminator wrote:Kao da gledam da ce prije svoje voliene islamske drzave prije navratiti u Republiku Banovice, jer ne moze sakriti nevjerovatnu kolicinu negativnih emocija prema nemuslimanima.irac300 wrote:Kakav narcisoidan lik, ne znam da li mu se smijati ili ga posavjetovati da pronadje strucnu pomoc?
-
El Mumin
#4379 Re: Svijet bez religija
Vjernik u Islamu vidi bolje nego mnogi s očima koji boluju od duhovne sljepoće, a ona je puno gora i pogubnija nego ona tjelesna. “Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.” (Hadž, 46)
Zbog duhovnog sljepila prouzročenog neznanjem, krivovjerstvom ili općenito negiranjem Boga, odavanjem grijesima, nezainteresiranošću za život poslije smrti, čovjek je u takvom stanju u nemogućnosti da na pravi način shvati te usvoji kur’anske poruke kao životni koncept. Vraćanje iskonskoj vjeri, islamu, prema kojoj je Bog cijeli svijet uredio i koju su živjeli svi Poslanici, svakome čovjeku otvara oči i vraća smisao njegovom životu. A kakav bi trebao biti naš odnos prema samom Kur’anu najbolje dočarava sljedeći ajet: “Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom razdrobilo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (Al-Hašr, 21)
Zbog duhovnog sljepila prouzročenog neznanjem, krivovjerstvom ili općenito negiranjem Boga, odavanjem grijesima, nezainteresiranošću za život poslije smrti, čovjek je u takvom stanju u nemogućnosti da na pravi način shvati te usvoji kur’anske poruke kao životni koncept. Vraćanje iskonskoj vjeri, islamu, prema kojoj je Bog cijeli svijet uredio i koju su živjeli svi Poslanici, svakome čovjeku otvara oči i vraća smisao njegovom životu. A kakav bi trebao biti naš odnos prema samom Kur’anu najbolje dočarava sljedeći ajet: “Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom razdrobilo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (Al-Hašr, 21)
- fatamorgana
#4380 Re: Svijet bez religija
Samo da to brdo ne bude Trebević, odlično se uklapa u sveopštu panoramu šehera, a skoro da nema ni razglednice bez tog jeli brda!El Mumin wrote:Vjernik u Islamu vidi bolje nego mnogi s očima koji boluju od duhovne sljepoće, a ona je puno gora i pogubnija nego ona tjelesna. “Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.” (Hadž, 46)
-
El Mumin
#4381 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Piše se "je li" , ne "jeli". To se, mislim, uči u osnovnoj školi...fatamorgana wrote:Samo da to brdo ne bude Trebević, odlično se uklapa u sveopštu panoramu šehera, a skoro da nema ni razglednice bez tog jeli brda!El Mumin wrote:Vjernik u Islamu vidi bolje nego mnogi s očima koji boluju od duhovne sljepoće, a ona je puno gora i pogubnija nego ona tjelesna. “Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.” (Hadž, 46)
- fatamorgana
#4382 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Mene su izbacili iz osnovne škole jer sam se još kao mali zahebav'o na časovima vjeronauka!El Mumin wrote:Piše se "je li" , ne "jeli". To se, mislim, uči u osnovnoj školi...fatamorgana wrote:Samo da to brdo ne bude Trebević, odlično se uklapa u sveopštu panoramu šehera, a skoro da nema ni razglednice bez tog jeli brda!El Mumin wrote:Vjernik u Islamu vidi bolje nego mnogi s očima koji boluju od duhovne sljepoće, a ona je puno gora i pogubnija nego ona tjelesna. “Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.” (Hadž, 46)
- SamoVasGledam
#4383 Re: Svijet bez religija
Pazi on nekog uči šta i kako treba 
-
El Mumin
#4384 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Osjećam moralnu obavezu da vas nevjernike naučim vjeri i pismenosti ako je potrebno.SamoVasGledam wrote:Pazi on nekog uči šta i kako treba [emoji38]
- nasa
#4385 Re: Svijet bez religija
Havana, ja sam te mnogo ranije dozivjela kao pozitivnog covjeka koji ne voli puno peglaze pa da tako pristupas i nekim temama. Ima to sarma i znas biti duuhovit ali vjeruj da ti ovi upisi na religiji nisu nista od toga. Svedu se na obicno prostacenje koji sada zelis da prevedes u neku tegobnu pricu u kojoj kao moderatorima smetas zato sto nisi vjernik. Nemoj. Meni je jako lako brisati ali evo pousavam da budem korektna i da to ovako zavrsimo.HAVANA wrote:Pa ne vidim bas nesto taj slijed dogadjaja.Vise smeta moj kurac u postu ,nego sva kamenovanja i serijatske drzave ,sve osim japana.Lopov-eliminator wrote:Kao da gledam da ce prije svoje voliene islamske drzave prije navratiti u Republiku Banovice, jer ne moze sakriti nevjerovatnu kolicinu negativnih emocija prema nemuslimanima.irac300 wrote:Kakav narcisoidan lik, ne znam da li mu se smijati ili ga posavjetovati da pronadje strucnu pomoc?A kita ko kita.Kad mi brane,ja je tek onda naglasim.
Sta cu, nisam tako kulturan ko pravovjerni moralisti tipa mumin...
Shvati kao opomenu!
- arzuhal
#4386 Re: Svijet bez religija
Ja vas uglavnom ne čitam jer ste podosadni, nemaštoviti i samo vrijeđate jedni druge i banove predlažem bacanjem kocke (da mi Bog oprosti) svako heftu-dvije kakav je i red, ali se sve slažem s @nasom i podapisujem

-
El Mumin
#4387 Re: Svijet bez religija
Religija, bez obzira što joj pada popularnost na zapadu, širi se širom sveta. Tako će do 2050. muslimani činiti 10 odsto evropske populacije, dok će ih do 2100. biti više nego hrišćana na celom svetu. U budućnosti, sve će vere doživeti povećanje broja sledbenika, osim budizma.
Do 2100. oko jedan odsto više populacije će biti muslimani (35 odsto), nego hrišćani (34 odsto)", napisali su autori iz "Pew" centra za istraživanje.
Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj verski neopredeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada.
Izvor www.blic.rs
Do 2100. oko jedan odsto više populacije će biti muslimani (35 odsto), nego hrišćani (34 odsto)", napisali su autori iz "Pew" centra za istraživanje.
Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj verski neopredeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada.
Izvor www.blic.rs
- irac300
#4388 Re: Svijet bez religija
Koeficijentas cita blic.
Haman je tamo mjerio i IQ. 
-
El Mumin
#4389 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Namjerno sam izvadio članak iz nemuslimanskih izvora, da bi vam istina bila jasnija.irac300 wrote:Koeficijentas cita blic.Haman je tamo mjerio i IQ. [emoji38]
Ne izumiru religije, izumire ateizam...
Ljudi se sve više duhovno bude i to je dobro.
Nema potrebe da vrijeđaš.
Ako imaš nešto pametno da napišeš u vezi ovog foruma -napiši.
Tvoji zadnji postovi se sastoje samo od vrijeđanja mene i pokušaja nekakvog ismijavanja.
Ako se zbog toga osjećaš bolje, onda okay nastavi tako, neću ti zamjeriti.
Last edited by El Mumin on 15/08/2016 12:51, edited 1 time in total.
- irac300
#4390 Re: Svijet bez religija
Ako tako Blic ka'e, OK, ko sam ja da proturjecim.
-
belfy
-
El Mumin
#4392 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Nije to samo Blic.irac300 wrote:Ako tako Blic ka'e, OK, ko sam ja da proturjecim.
Dakle, da rezimiram članak iznad.
Čini se da je ateizam taj koji izumire.
Nauka nikad neće potisnuti religiju, jer nauka ne čini ljude duhovno ispunjenim kao religija.
Čak, mnogi naučnici u harmoniji naučnih pojava prepoznaju Božansku intervenciju, a mnoge stvari nauka ne može da objasni.
Nauci je "poznato" i "vidljivo" samo 3% svemira, a od čega se sastoji ostalih 97% svemira, naučnici nemaju pojma.
Pretpostavke su da se radi o tamnoj materiji i tamnoj energiji, a kako ja znam, nauka još nije odgonetnula od čega se to dvoje sastoji.
Nauka je ušla u ćorsokak, čini se da je iscrpila svoj limit.
Nikad nećemo putovati do zvijezda, to je samo naučna fantastika, ostali smo zarobljeni na ovoj maloj planeti i potpuno ovisni o Bogu.
- irac300
#4393 Re: Svijet bez religija
Ma ja i to što kažeš, kojeg smo vraga uopšte iz pećina izlazili, vatrica, totem, bog i čovjeku dosta.
-
El Mumin
#4394 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ljudi su tehnološki napredovali i moralno nazadovali, što se vidi konkretno u tvom primjeru.irac300 wrote:Ma ja i to što kažeš, kojeg smo vraga uopšte iz pećina izlazili, vatrica, totem, bog i čovjeku dosta.
Tehnologija je više donijela štete, nego koristi.
Uzmimo samo za primjer atomske bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki.
Internet koje je idealno tlo za djelovanje pedofila, političara i mračne ideologije ISIS-a.
Video igrice zbog kojih djeca počinju da žive u nekom svom virtualnom svijetu gubeći vezu sa stvarnim svijetom.
Ali, tehnologija je nedvojbeno donijela i mnoge koristi, poput osavremenjavanja medicine, olakšanjem komunikacije među ljudima putem tehnoloških noviteta poput interneta, mobilnih telefona i tako dalje.
Kao društvo danas jesmo tehnološki napredni, ali moralno smo gotovo stigli do samog dna.
Religija je zadnji zid odbrane od onoga što postajemo- društvo nemorala.
- irac300
#4395 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ja ti vjerujem, mislim, vjerujem da si ti ubijeđen da je sve tako crno kako ti percipiraš svijet jer si u tom fazonu. Ne razumijem, ali ti vjerujem. E sada, za razliku od tebe, ja nisam isključiv, meni ne smeta neka vjeruje u šta ko hoće, ne bih nikada vrijeđao ljude zbog toga. Niti ih nazivao glupim, amoralnim, zatucanim... Sve ono što ti redovno lijepiš ljudima drugačijeg svjetonazora, bar ovdje, uživo čisto sumnjam da se tako ''kurčiš'', da prostiš. Pa me zanima, da li ti sa tim uvredama i ponižavanjem ljudi koji ne razmišljaju kao ti, veličaš svoj ego ili te tvoja vjera to uči? U oba slučaja, zastranio si, pa ti skontaj kako, gdje?!El Mumin wrote:Ljudi su tehnološki napredovali i moralno nazadovali, što se vidi konkretno u tvom primjeru.irac300 wrote:Ma ja i to što kažeš, kojeg smo vraga uopšte iz pećina izlazili, vatrica, totem, bog i čovjeku dosta.
Internet koje je idealno tlo za djelovanje pedofila, političara i mračne ideologije ISIS-a.
Video igrice zbog kojih djeca počinju da žive u nekom svom virtualnom svijetu gubeći vezu sa stvarnim svijetom.
Ali, tehnologija je nedvojbeno donijela i mnoge koristi, poput osavremenjavanja medicine, olakšanjem komunikacije među ljudima putem tehnoloških noviteta poput interneta, mobilnih telefona i tako dalje.
Kao društvo danas jesmo tehnološki napredni, ali moralno smo gotovo stigli do samog dna.
Ovo ostalo za tehnologiju, obično baljezganje, več sam čuo na vehabijskim besjedenjima. (okani se toga)
-
El Mumin
#4396 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Nikoga ja ne vrijeđam. Ja diskutujem, pokušavajući se držati teme.irac300 wrote:Ja ti vjerujem, mislim, vjerujem da si ti ubijeđen da je sve tako crno kako ti percipiraš svijet jer si u tom fazonu. Ne razumijem, ali ti vjerujem. E sada, za razliku od tebe, ja nisam isključiv, meni ne smeta neka vjeruje u šta ko hoće, ne bih nikada vrijeđao ljude zbog toga. Niti ih nazivao glupim, amoralnim, zatucanim... Sve ono što ti redovno lijepiš ljudima drugačijeg svjetonazora, bar ovdje, uživo čisto sumnjam da se tako ''kurčiš'', da prostiš. Pa me zanima, da li ti sa tim uvredama i ponižavanjem ljudi koji ne razmišljaju kao ti, veličaš svoj ego ili te tvoja vjera to uči? U oba slučaja, zastranio si, pa ti skontaj kako, gdje?!El Mumin wrote:Ljudi su tehnološki napredovali i moralno nazadovali, što se vidi konkretno u tvom primjeru.irac300 wrote:Ma ja i to što kažeš, kojeg smo vraga uopšte iz pećina izlazili, vatrica, totem, bog i čovjeku dosta.
Ovo ostalo za tehnologiju, obično baljezganje, več sam čuo na vehabijskim besjedenjima. (okani se toga)
U svakom slučaju admini su tu da sankcionišu ljude koji se tako ponašaju.
Iznosim svoje stavove i imam pravo, a ne zamaram se tim da nekoga ismijavam kao što to ti činiš konstantno. Imam osjećaj da si na ovom forumu samo da provociraš.
Ali, već ti napisah prije- ako je to ono što te čini sretnim, samo raspali.
Opet obilaziš temu foruma, bez vidljive konkretizacije tvojih postova i odgovora na istu.
Niko ti ne brani da izneseš svoje stavove protiv religije, ali pokušaj bar biti parlamentaran bez vrijeđanja nečije inteligencije.
- irac300
#4397 Re: Svijet bez religija
Aha, znači tebi treba administrator da ti ukaže da vrijeđaš ljude? Haj' dobro. Narcisoidnost se manifestuje i kroz nedostatak samokritike. Prvo kreni od kućnog odgoja, da ne vrijeđaš ljude, poštuješ ih i uvažavaš, bez obzira što se njihovo razmišljanje kosi sa tvojim, onda očekuj da i tebe neko uvažava i krene da rasrpavlja, do tada, naravno da ćeš mi biti predmet sprdnje, jer se svojski trudiš da sam sebe pokopaš glupostima koje iznosiš, a sve u maniru nekakvog super intelekta. (koji ne zna ni koja je mjera za intelekt)
- SamoVasGledam
#4398 Re: Svijet bez religija
Zaboravio si da napomeneš jednu važnu stvar - broj vernika raste isključivo u zaostalim i siromašnim zemljama (za koje je Balkan Nemačka), u kojima većinu stanovništva čine neobrazovani i nepismeni ljudi. Tu pre svega spada Afrika i Bliski Istok.
Takođe to što je Islam najbrže rastuća religija nema veze sa time da li je ona prava religija ili ne, već to samo znači da muslimani imaju veći natalitet od pripadnika drugih religija.
A zanimljivo da ti ljudi iz islamskih zemalja jedva čekaju da se domognu neke neverničke zapadne zemlje, iako su po tebi one moralno posrnule. Kako to da muslimanima koji dolaze da žive u tim zemljama to posrnuće ne smeta?
Dolaze muslimani iz svojih zaostalih država sa 3, 4, 5 dece na zapad i očekuju da švaba, Francuz, Englez preuzmu brigu o njima i njihovoj porodici, da ih hrani, obezbedi im smeštaj itd. A oni će uzvratiti tako što će silovati poneku belkinju (ko joj je kriv kada se tako oblači) i izvesti s vremena na vreme teroristički napad u ime svoje religije.
Kao da je njihov Bog taj koji im puni tanjir, a ne država u kojoj su došli.
Takođe to što je Islam najbrže rastuća religija nema veze sa time da li je ona prava religija ili ne, već to samo znači da muslimani imaju veći natalitet od pripadnika drugih religija.
A zanimljivo da ti ljudi iz islamskih zemalja jedva čekaju da se domognu neke neverničke zapadne zemlje, iako su po tebi one moralno posrnule. Kako to da muslimanima koji dolaze da žive u tim zemljama to posrnuće ne smeta?
Dolaze muslimani iz svojih zaostalih država sa 3, 4, 5 dece na zapad i očekuju da švaba, Francuz, Englez preuzmu brigu o njima i njihovoj porodici, da ih hrani, obezbedi im smeštaj itd. A oni će uzvratiti tako što će silovati poneku belkinju (ko joj je kriv kada se tako oblači) i izvesti s vremena na vreme teroristički napad u ime svoje religije.
-
El Mumin
#4399 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Kako god ti kažeš [emoji3]irac300 wrote:Aha, znači tebi treba administrator da ti ukaže da vrijeđaš ljude? Haj' dobro. Narcisoidnost se manifestuje i kroz nedostatak samokritike. Prvo kreni od kućnog odgoja, da ne vrijeđaš ljude, poštuješ ih i uvažavaš, bez obzira što se njihovo razmišljanje kosi sa tvojim, onda očekuj da i tebe neko uvažava i krene da rasrpavlja, do tada, naravno da ćeš mi biti predmet sprdnje, jer se svojski trudiš da sam sebe pokopaš glupostima koje iznosiš, a sve u maniru nekakvog super intelekta. (koji ne zna ni koja je mjera za intelekt)
-
El Mumin
#4400 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ti baš mrziš muslimane. Valja li to tako, ipak je priličan broj ljudi muslimanske vjeroispovjesti u svijetu.SamoVasGledam wrote:Zaboravio si da napomeneš jednu važnu stvar - broj vernika raste isključivo u zaostalim i siromašnim zemljama (za koje je Balkan Nemačka), u kojima većinu stanovništva čine neobrazovani i nepismeni ljudi. Tu pre svega spada Afrika i Bliski Istok.
Činjenica je da se muslimanska populacija povećava, a sve je manje ateista.
Da li to bio natalitet ili nešto drugo, potpuno je nebitno.
Da li je to u siromašnim zemljama ili ne potpuno je nebitno.
Bitan je broj.
Sreća, pa muslimani nisu u manjini, nego ih ima u svim porama društva, inače bi ih takvi kao ti pokušali da unište svim sredstvima.