Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post Reply
picek

#401 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by picek »

Socijalista wrote: Za mene je rijec Musliman naziv za sve pripadnike Islamske vjeroispovijesti, pa da ih ne nabrajam od Bosanaca, Hercegovaca, Hrvata, Srba, Ukrainaca, Roma itd. Zbog toga sam koristio ovaj termin.
pa musliman moze biti i u njemackoj.
ne znaci da je bosanski musliman.. tj, bosnjak.

znaci kad kazes musliman u bih, onda upises i onih ostalih milijardu i po muslimana u svijetu.
recimo,, i one muslimani u pakistanu,,
cuj pakistanac a i musliman,, koji je njemu kk ? :lol:

a ti pricas o broju stanovnika u bih a ne razlikujes izmedju bosnjaka(etnicka odrednica) i nekog muslimana(religiozna odrednica) ?? :lol:

izvini,, puno si zrbkan.
Komrad

#402 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Komrad »

picek wrote: pa musliman moze biti i u njemackoj.

znaci kad kazes musliman u bih, onda upises i onih ostalih milijardu i po muslimana u svijetu.

a ti pricas o broju stanovnika u bih a ne razlikujes izmedju bosnjaka(etnicka odrednica) i nekog muslimana(religiozna odrednica) ?? :lol:

izvini,, puno si zrbkan.

Mora da si i ti policajac

Musliman u BiH je musliman u BiH
Kako ce musliman u BiH biti musliman u Pakistanu

U
U
U
U
Socijalista

#403 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Socijalista »

picek wrote:
Socijalista wrote: Za mene je rijec Musliman naziv za sve pripadnike Islamske vjeroispovijesti, pa da ih ne nabrajam od Bosanaca, Hercegovaca, Hrvata, Srba, Ukrainaca, Roma itd. Zbog toga sam koristio ovaj termin.
pa musliman moze biti i u njemackoj.

izvini,, puno si zrbkan.
treba nam popis ;-)
picek

#404 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by picek »

@komrad,

kod tebe sam vec zakljucio da nisi bosnjak (a prestavljas se tako :lol: ) i nemas vise od 17 godina.
tako da daljna diskusija sa moje strane nije moguca.
razonodan

#405 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by razonodan »

Ukosheni wrote:
razonodan wrote:Oko kog lopova da se objedinimo? Prijedlozi...? :D
Najbolje oko Lagumdzije, on nije lopov :)
...reče istražitelj u predmetu "Reket" :lol:
Ukosheni

#406 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Ukosheni »

razonodan wrote: ...reče istražitelj u predmetu "Reket" :lol:
Dobro, da li je iko kriv za bilo sta ili ne?
bicebolje

#407 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by bicebolje »

Socijalista wrote: Nije ako racunas da u Sarajevu zivi 90% Muslimana a u Capljini 90% Hrvata i da se ovi gradovi razlikuju na preko nekoliko stotina hiljada stanovnika...prokontaj malo i povezi s tekstom :mrgreen:
Čovječe, ne računamo Čapljina vs Sarajevo nego ukupan broj glasova na nivou BiH između B-H-S stranaka. Nemoj više boga ti. Jedino što može poremetiti odnos je razlika u izlaznosti Srba, Hrvata i Bošnjaka ali po svemo sudeći i na osnovu izlaznosti u oba entiteta može se zaključiti da je to sve u pet deka.
Socijalista wrote:Cuj greska znaci ako ih zovem Muslimanima jel? Ima muslimana koji i nisu svi Bosnjaci pa zato koristim ovaj termin.
Termin Musliman ne postoju u Ustavu već 20 godina i ne postoji ni jedna muslimanska stranka u BiH. Naravno da je greška.
Socijalista wrote:treba nam popis ;-)
Naravno da nam treba ali i na osnovu glasova se može nešto zaključiti, u svakom slučaju daleko više od tvog proročanstva i matematike.
razonodan

#408 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by razonodan »

Ukosheni wrote:
razonodan wrote: ...reče istražitelj u predmetu "Reket" :lol:
Dobro, da li je iko kriv za bilo sta ili ne?
Aha, tužilac... prijeti mu suspenzija ako utvrdi da je u "Reketu" iko kriv. :x
pemanapemani

#409 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by pemanapemani »

@ravno- jel ti čitaš ono na šta repliciraš? Gdje sam napisao da treba zabraniti dijaspori da dolazi i sl. gluposti koje si mi stavio u usta. Samo sam pokušao reći @bosnologu da se svako zamislio o sebi i da većinu dijaspore boli k.rac za građane BiH, jer kako je on napisao "imamo dijasporu koja je najjača na svijetu, ili odmah poslije albanske".
Meni niko iz dijaspore ne šalje pare, niti sam ikad tražio da mi šalje. Ne smetaju mi kurčenja sa skupim automobilima i sl., a Miralem Pjanić mi je najdraži igrač u reprezentaciji. Gdje sam napisao da trebaju davati lovu ovoj gamadi na vlasti? Fino sam obrazložio da ako neko želi pomoći mogao bi napraviti humanitarnu večer i novac od prihoda utrošiti na poljoprivredne mašine i fabrike koje bi povratnicima osigurale egzistenciju, tako da bi sutra u skupštini RS imali bar jedan broj poslanika koji bi bili probosanski orjentisani. Što se tiče jezika, normalno da će se više orjentisati na jezik države u kojoj žele provesti život i da vremenom njihov materinji zvuči smiješno, što mi ni najmanje ne smeta. Naprotiv, drago mi je kada neko kao Pjanić odluči, usprkos zajebima svakojake vrste, pomoći svojoj domovini, a nema skoro ništa od toga.
Ti ako si frustriran , jer si možda u dijaspori, pa ti ljeti shupci j.bu sve po spisku, zato što su zavidni, to je tvoj problem. Ostaj pozdravljen.
Socijalista

#410 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Socijalista »

@bicebolje

ne da mi se vise o ovoj temi, svako od nas moze PRETPOSTAVLJATI...juh sto smo komplikovana drzava u vrazju mater :D
1gorstak

#411 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by 1gorstak »

osa wrote:
armin071 wrote:Koji komicar .ebote :-) Sacekajmo popis pa da se onda svi valjamo od smijeha..
tko ga koči, da mi je znati i zašto što je još bitnije znati...
http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 13417.html

Podrzali PDP i Saraba, oborio Dodik. Da ja ovo nisam vise puta objasnio (i tebi licno), mislio bih da si samo neinformisan. Ovako mogu samo zakljuciti da si bezobrazan.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#412 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by plain vanilla »

greska :-)
1gorstak

#413 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by 1gorstak »

plain vanilla wrote:greska :-)
Sta je greska ?
plain vanilla

#414 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by plain vanilla »

1gorstak wrote:
plain vanilla wrote:greska :-)
Sta je greska ?
moj post koji sam obrisala :D
ultima_palabra

#415 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by ultima_palabra »

Što si obrisala, interesantan tekst ;-) Potpisao bih sve osim ovih genetskih špekulacija.
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/perva ... -porijekla
plain vanilla

#416 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by plain vanilla »

ultima_palabra wrote:Što si obrisala, interesantan tekst ;-) Potpisao bih sve osim ovih genetskih špekulacija.
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/perva ... -porijekla
obrisala sam u sekundi, ne znam kad si stigao vidjeti :lol:

obrisala sam jer sam ga na pogresnu temu kopirala :-) ..to je jedini razlog, a bolje da si i ti copy tekst nego link, pa da svi moraju tamo-ovamo
ultima_palabra

#417 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by ultima_palabra »

Ma hajd, neka ga i ovdje... neka moderator briše ako smeta 8-)
picek

#418 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by picek »

da hercegovci imaju poseban mentalitet tj, drugaciji od ostatka hrvata (cak i dalmatinaca) to je ocigledno.

puno toga je u hercegovini izmjesano kod katolika.
slicno kao u sandzaku kod bosnjaka.
plain vanilla

#419 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by plain vanilla »

japijem wrote:
juznije wrote:
picek wrote:da hercegovci imaju poseban mentalitet tj, drugaciji od ostatka hrvata (cak i dalmatinaca) to je ocigledno.

Intelektualci iz naroda koji je zadnjih godina bio zrtva rasizma I na rasizmu opravdavanog genocida nebi ovo sebi trebali dopustati.
ali ok. Sve je vise slicnosti sa Slobinim Srbima u Jugi.
riječ opravdanog bi trebao zamijeniti sa riječi pravdanog ili bi te trebalo zatvoriti, a ne banirati.....
ne budi sitnicav, rekao je opravdavanog a ne opravdanog :oops:
velika je razlika izmedju te dvije rijeci
ravno

#420 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by ravno »

juznije wrote:
picek wrote:da hercegovci imaju poseban mentalitet tj, drugaciji od ostatka hrvata (cak i dalmatinaca) to je ocigledno.

Intelektualci iz naroda koji je zadnjih godina bio zrtva rasizma I na rasizmu opravdavanog genocida nebi ovo sebi trebali dopustati.
ali ok. Sve je vise slicnosti sa Slobinim Srbima u Jugi.

Pa nakon 20 godina tog otvorenog rasizma i na njemu opravdavanog genocida od strane okruzenja, tesko je odolijevati staroj potvrdjenoj izreci "s kim si - takav si". Ali, ne sekiraji se, izdrzalo se i gore, pa ce i taj uticaj susjeda. Sacuvaj boze tudje uljudbe i junastva.....
ravno

#421 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by ravno »

pemanapemani wrote:@ravno- jel ti čitaš ono na šta repliciraš? Gdje sam napisao da treba zabraniti dijaspori da dolazi i sl. gluposti koje si mi stavio u usta. Samo sam pokušao reći @bosnologu da se svako zamislio o sebi i da većinu dijaspore boli k.rac za građane BiH, jer kako je on napisao "imamo dijasporu koja je najjača na svijetu, ili odmah poslije albanske".
Meni niko iz dijaspore ne šalje pare, niti sam ikad tražio da mi šalje. Ne smetaju mi kurčenja sa skupim automobilima i sl., a Miralem Pjanić mi je najdraži igrač u reprezentaciji. Gdje sam napisao da trebaju davati lovu ovoj gamadi na vlasti? Fino sam obrazložio da ako neko želi pomoći mogao bi napraviti humanitarnu večer i novac od prihoda utrošiti na poljoprivredne mašine i fabrike koje bi povratnicima osigurale egzistenciju, tako da bi sutra u skupštini RS imali bar jedan broj poslanika koji bi bili probosanski orjentisani. Što se tiče jezika, normalno da će se više orjentisati na jezik države u kojoj žele provesti život i da vremenom njihov materinji zvuči smiješno, što mi ni najmanje ne smeta. Naprotiv, drago mi je kada neko kao Pjanić odluči, usprkos zajebima svakojake vrste, pomoći svojoj domovini, a nema skoro ništa od toga.
Ti ako si frustriran , jer si možda u dijaspori, pa ti ljeti shupci j.bu sve po spisku, zato što su zavidni, to je tvoj problem. Ostaj pozdravljen.
Ma jasta, svi frustrirani osim tebe. E, nisam u dijaspori, samo znam koliko se citav svijet bori da sacuva svoju dijasporu i pametno iskoristi sanse koje mu pruza skolovana, respektirana i ekonomski situirana dijaspora. Samo, to je dvosmjerno, jarane. Nema dzabe ni u stare babe, ni Bakir, ni Suljo, ni Haris, ni Fahro ne rade nista dzabe, pa sto bi onda dijaspora.
Bosnolog

#422 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Bosnolog wrote:

Ti si najobicniji saloac i provokator koji se prestavljas bosnjakom propagirajuci velikosrpske zelje pricom kako trebamo pristati na podjelu BiH i ono sto nismo pristali u ratu.

Za vrijeme Deytona bili smo u ratu a sada ne i niko nas ne moze natjerati da pristanemo na gora rijesenja od postojecih,....Zivi u mokrim velikosrpskim snovima koje neces docekati,..........
tko god spomene bježaniju, od danas je salonac, velikosrbin i provokator, da se zna, jer toga kako se zna nije bilo, boli, boli..
Kako da nije bilo bijezanije tolika je bila da su gazili i mljeli tenkovskim gusjenicama vlastiti narod,..znam da te to boli jer si se osjecao dio tih nesretnika,ali ti si ipak ostao na sigurnom u Sisku cija je strana(oceva)ipak prevladala ali je izgleda materina (bosnanska kako rece samo si nam ocito izbjegao reci kojeg tora jer znam da za takve ne postoji bosanska strana ) cije su sunarodnjake u hrvatskoj marticevi junaci od silne bjezanije i zurbe pegazili http://www.youtube.com/watch?v=uFS8PICX ... re=related

Razumljivo je nama da ti pokusavas pomoci maminoj strani to jest onima sto su ostali u vrijeme Oluje u Karadzevom Ausvicu svim svojim pandurskim umjecem na ocuvanju genocidnog Ausvica jos kada bi ti mogli naci pelene da se ne trebaju tako cesto mijenjati pa da im i ucescem u odbrani istog pripomognes ako ustreba (Ocito da godine pricuvnog panduranja cine svoje)

Herceg-Srska tvorevina je na pomolu samo jos da ubjedite Bosnjake i ostale koji se poistovjecuju sa BiH da to mirno prihvate,....... :mrgreen:
Bosnolog

#423 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Bosnolog »

pemanapemani wrote:@bosnolog- korisnije bi bilo da dijaspora ulaže u nova radna mjesta za povratnike. Već je prošlo 15 godina od agresije, popušili smo tužbu protiv Srbije, individualnih tužbi nigdje na vidiku, a svaki dan sve manje prijeratnih stanovnika na pola teritorije BiH.
Super je da se naša omladina zajebava po Bijeloj kući, vodi neke vukojebine u Iowi, statira u švedskom parlamentu..., samo što BiH nema neke pretjerane koristi od toga.
Pored toga što se ubiše od lobiranja mogli su možda organizovati kakvu humanitarnu akciju, pa od prikupljenih sredstava kupiti 10 000 plastenika, motokultivatora, napraviti fabriku za preradu voća itd. Tako bi osigurali egzistenciju za pedesetak hiljada ljudi koji su se vratili u svoje domove ili koji se žele vratiti, a nemaju od čega živjeti. To bi bio doprinos jačanju države.
Ovako možemo svršavati na vijesti kako su naši ljudi kao uspješni, učestvuju u društveno političkom životu Norveške, Belgije, Zimbabvea..., i 24 sata provode misleći o BiH. Druga generacija dijaspore govori bosanski kao Miralem Pjanić :) , a treća će se prilično namučiti da na karti pokaže zemlju porijekla.
Dijaspora ulaze u BiH svakog momenta od slanja pomoci svojim najblizim,kontinuiranih organizovanim donacijama finasijske pomoci od strane nekoliko udruzenja,firmi u vlasnistvu nasih ljudi u dijaspori kao i pojedinaca kupovini stanova i kuca kao i sve veceg povratka istih sa skolovanim kadrovima do turisticko zavicajno familijarnih posjeta od cijeg svjeze milijarderskog novca godisnje pomaze odrzavanju privredu BiH koja je preoptrerecena ogromnom i glomaznom budzetskom aparaturom za koju je najmanje kriva dijaspora,.....

Lobiranje za BiH je samo dio ukupnog doprinosa za interese BiH na medunarodnom politickom planu jer je jako bitno da se putem tih lobistickih udruzenja ostvaruju kontakti sa oficijelnim vladama u drzavama gdje ista rade i medusobno se uvezuju a posebno kada je u pitanju lobiranje kod njamocnijih zemlja i politika svijeta,kao i privredna razmjena sa tim zemljama gdje nas ambasade jako malo rade u prezentzciji nasih domacih firmi i proizvoda,.....

Bez ministarstva dijaspore BiH kao i dugogodisnje nezainteresovanosti oficijelnih vlasti u BiH dijaspora preko svojih udruzenja,privatnih preduzeca i biznismena je pokrenula mnogo akcija,neke su mdijski pracene a neke nisu,......Dijaspora nije samo lobiranje za neku rezoluciju i dolazak hormoziniranih i izivljavanje neizivljenih pubertetlija i primitivaca na BH cestama,treba sagledati mnogo siru sliku doprinosa iste BiH a posebno da je nasa dijaspora relativno mlada u poredenju sa drugim dijasporama regije koja je mnogo veca ali ne i organizovanija,........

Ne zaboravi da se ivozi ogroman broj proizvda i usluga iz BiH ciji su konzumenti bosanskohercegovacka i regionalna dijaspora kao i domicijelno stanovnistvo zemlja Evrope,Amerike,Bliskog istoka pa cak i daleke Australije,......Telefonske,Avio,TV satelitkse i druge usluge od kojih BH privreda i gradani imaju koristi jer se kroz izvoz tih proizvoda i usluga obezbjeduje plata proizvodnih komapanija a drzava ubire porez,.......

Radi se na ideji preko SSDBiH da se konacno napravi ministrstvo za dijasporu koje bi aktivnije radilo na jacanju veza i ulaganja dijaspore u proizvodne kapacitete i projekte pomoci i sponzoniranja istih,......Bilo je i svo vrijeme sponzorsko donatorskih projekata u proslosti a zasigurno ce ih biti i u buducnosti o kojima pises,na kojima ce se trebati fokusirati ali fali ta spona na terenu jer mnoge humanitarne projekte su odradivali ljudi iz dijaspore direktno urucujuci pomoc onima kojma treba nakon sto su prije donatorska sredstva zavrsavala najmanje tamo gdje su bila namjenjena zbog marifetluka onih koji su namjenska sredstva preusmjerili za nenamjenske donacije ili ih zloupotrebili u vlastite svrhe,......
Bosnolog

#424 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by Bosnolog »

Ukosheni wrote:
Elem, ivo sve vezano za buducu snagu tvog naroda primam k znanju, jedino sto je ostaje za brigu je da li ce to zaista tako biti. Od rata naovamo postojale su iste te price i nista se nije desilo. Nikako da vidim sta je sada novo. A godine idu, samo kod tebe u Americi u malo drugacijim uslovima
:mrgreen:

Pa ti si taj koji trolas na svim temama,........Pa ti ocito ne znas ko je Eno (Eche) i gdje zivi,on nema veze sa Amerikom niti je tamo nekada bio, ;-) ....samo jos jedan od dokaza da si jedan najobicniji trol,......Hebote za neke torolase sam Mirnes Ajanovic,druge Haris Silajdzic,trece Fatmir,opicene Latic ,..eto za tebe sam Enes fotomontazer,pa ti si samo jedan obicni visepovratnicki iskompleksirani trol i nista vise,...... :lol: :lol: :lol:

Nikad kraja vasim ublehama,.......Vidis ja sam prosao svijeta koliko ti mozes posjetiti do kraja zivota ali samo na Discoveriju,hebiga neki zarduju i kada putuju i ljude upoznavaju sireci tako svoju bisnis i finasijsku mrezu i tako uklapas ugodno sa korisnim,i jos to iskoristis za lobisticko organizovanje i jacanje onih kojima je BiH na srcu bez obzira gdje zivjeli od Bihaca ,Stambola,New Zelanda do Aljaske gdje ima naseg naroda,....

Jes da se ovih dana bajramovalo ali i hadzijalo http://www.youtube.com/watch?v=z1gjQpRW ... r_embedded

Evropa je komsiluk,jer je svijet postao globalno selo....Sto bi rekli znanje caruje a snaga klade vlalja,..... :mrgreen:

Ja bih rekao da tebe zulja ono sto se pise na ovim temama jer se vase vaskolike zelje ne ostvaruju i to vas cini sve vise neUroznim,........ ;-)
pemanapemani

#425 Re: Svi se ujedinjuju,samo se Bosnjaci-razjedinjuju

Post by pemanapemani »

Bosnolog wrote:
pemanapemani wrote:@bosnolog- korisnije bi bilo da dijaspora ulaže u nova radna mjesta za povratnike. Već je prošlo 15 godina od agresije, popušili smo tužbu protiv Srbije, individualnih tužbi nigdje na vidiku, a svaki dan sve manje prijeratnih stanovnika na pola teritorije BiH.
Super je da se naša omladina zajebava po Bijeloj kući, vodi neke vukojebine u Iowi, statira u švedskom parlamentu..., samo što BiH nema neke pretjerane koristi od toga.
Pored toga što se ubiše od lobiranja mogli su možda organizovati kakvu humanitarnu akciju, pa od prikupljenih sredstava kupiti 10 000 plastenika, motokultivatora, napraviti fabriku za preradu voća itd. Tako bi osigurali egzistenciju za pedesetak hiljada ljudi koji su se vratili u svoje domove ili koji se žele vratiti, a nemaju od čega živjeti. To bi bio doprinos jačanju države.
Ovako možemo svršavati na vijesti kako su naši ljudi kao uspješni, učestvuju u društveno političkom životu Norveške, Belgije, Zimbabvea..., i 24 sata provode misleći o BiH. Druga generacija dijaspore govori bosanski kao Miralem Pjanić :) , a treća će se prilično namučiti da na karti pokaže zemlju porijekla.
Dijaspora ulaze u BiH svakog momenta od slanja pomoci svojim najblizim,kontinuiranih organizovanim donacijama finasijske pomoci od strane nekoliko udruzenja,firmi u vlasnistvu nasih ljudi u dijaspori kao i pojedinaca kupovini stanova i kuca kao i sve veceg povratka istih sa skolovanim kadrovima do turisticko zavicajno familijarnih posjeta od cijeg svjeze milijarderskog novca godisnje pomaze odrzavanju privredu BiH koja je preoptrerecena ogromnom i glomaznom budzetskom aparaturom za koju je najmanje kriva dijaspora,.....

Lobiranje za BiH je samo dio ukupnog doprinosa za interese BiH na medunarodnom politickom planu jer je jako bitno da se putem tih lobistickih udruzenja ostvaruju kontakti sa oficijelnim vladama u drzavama gdje ista rade i medusobno se uvezuju a posebno kada je u pitanju lobiranje kod njamocnijih zemlja i politika svijeta,kao i privredna razmjena sa tim zemljama gdje nas ambasade jako malo rade u prezentzciji nasih domacih firmi i proizvoda,.....

Bez ministarstva dijaspore BiH kao i dugogodisnje nezainteresovanosti oficijelnih vlasti u BiH dijaspora preko svojih udruzenja,privatnih preduzeca i biznismena je pokrenula mnogo akcija,neke su mdijski pracene a neke nisu,......Dijaspora nije samo lobiranje za neku rezoluciju i dolazak hormoziniranih i izivljavanje neizivljenih pubertetlija i primitivaca na BH cestama,treba sagledati mnogo siru sliku doprinosa iste BiH a posebno da je nasa dijaspora relativno mlada u poredenju sa drugim dijasporama regije koja je mnogo veca ali ne i organizovanija,........

Ne zaboravi da se ivozi ogroman broj proizvda i usluga iz BiH ciji su konzumenti bosanskohercegovacka i regionalna dijaspora kao i domicijelno stanovnistvo zemlja Evrope,Amerike,Bliskog istoka pa cak i daleke Australije,......Telefonske,Avio,TV satelitkse i druge usluge od kojih BH privreda i gradani imaju koristi jer se kroz izvoz tih proizvoda i usluga obezbjeduje plata proizvodnih komapanija a drzava ubire porez,.......

Radi se na ideji preko SSDBiH da se konacno napravi ministrstvo za dijasporu koje bi aktivnije radilo na jacanju veza i ulaganja dijaspore u proizvodne kapacitete i projekte pomoci i sponzoniranja istih,......Bilo je i svo vrijeme sponzorsko donatorskih projekata u proslosti a zasigurno ce ih biti i u buducnosti o kojima pises,na kojima ce se trebati fokusirati ali fali ta spona na terenu jer mnoge humanitarne projekte su odradivali ljudi iz dijaspore direktno urucujuci pomoc onima kojma treba nakon sto su prije donatorska sredstva zavrsavala najmanje tamo gdje su bila namjenjena zbog marifetluka onih koji su namjenska sredstva preusmjerili za nenamjenske donacije ili ih zloupotrebili u vlastite svrhe,......
Puno bolje si upućen od mene. Gledam to nekako logički, svi šalju pomoć, a povratnici ništa ne dobivaju. Popravi se valjda, samo što se bojim da se tad niko neće htjeti vratiti u istočnu Bosnu, krajinu, posavinu...
@ravno- stalno spominješ ovu gamad na vlasti. Preko njih trebaju ići jedino kamioni sa kamenom i to da ih oni sami istovaraju.
Post Reply