Radije bi gradio neki autoput besplatno nekome kapitalisti nego preko MOBA projekta pravio kuce povratnicima.Samo jednu sortu ljudi ne podnosim vise od ratnih profitera, a to su oni koji se bogate u medjunarodnim NEVLADINIM organizacijama presipajuci iz supljeg u praznoi i ni sami ne vjerujuci u to sto pricaju, a bas oko MOBA projekta znam ljude koji dobru lovu zgrnuse na tom projektu. Jednostavno nema to nista sa povratnicima i da npr. mi sa SA-X organizujemo da nekome pomognemo odmah bi dosao, ali preko MOBA projekta ne hvala.PipiDugaDevetka wrote:mostarac,
Neko je već napomenuo da bi ORA-e ukinule dosta radnih mjesta građevinarima. Današnja omladina mora naći svoj način kako da dobrovljnim radom pomogne domovini. Šta fali omladini da umjesto ORA-e pokrenu MOBE, da pomažu povratnicima u izgradnji kuća, infrastrukuture u mjestima povratka,...vidio sam putem tv., žena dobila sav materijal za kuću, a nema ko (nema ni novca za majstore) da joj izgradi porušenu kuću, štalu...
SVI na ORA-u !
-
mostarac
-
digger
Ima i tu istine.vesela wrote:Radne akcije pedesetih su, po mom misljenju bile nacin zivota i trend. Radilo se zajednicki na dobro osmisljenim i sprovedenim masovnim akcijama u socijalizmu. Bosna danas tezi ka kapitalizmu, koliko para toliko muzike i motivacija je nikakva. Odmah se postavlja pitanje za koga? i u ime cega? Mislim da je tesko naci ubjedljiv i konkretan odgovor.
Cim pocne neko da si postavlja gornja pitanja za koga? i u ime cega, moze i dalje da nastavi:
-- Ako ja odem, hocu da budem samo sa hriscanima/muslimanima...
-- Ja necu da gradim to i to ali cu da radim na tome i tome...
... i slicno.
Ali ima masa projekata koji su od zajednickog interesa:
-- Posumljavanje
-- Ciscenje rijecnih sistema
-- Osposobljavanje napustenih privrednih objekata
-- Poribljavanje
-- Elektrifacija sela
-- Rasciscavanje rusevina
-- Prosirenje sporednih puteva
-- Gradnja i obnova sportskih objekata
-- Izgradnja koridora gdje bi putarina ostala u drzavnim koferima
... itd.
-
vesela
bravo digger!
upravo ta masa projekata od zajednickog interesa je kamen spoticanja...svi smo gradili ili doprinosili...mi...pa smo skoro sve porusili...opet mi...da se ponovo gradi?...ne vjerujem u odziv na radnu akciju...
da se razumijemo, ja sam za...mojoj djeci je smijesno...oni to ne razumiju...zato imam osjecaj da mladi u bosni nece da rade dzaba
upravo ta masa projekata od zajednickog interesa je kamen spoticanja...svi smo gradili ili doprinosili...mi...pa smo skoro sve porusili...opet mi...da se ponovo gradi?...ne vjerujem u odziv na radnu akciju...
da se razumijemo, ja sam za...mojoj djeci je smijesno...oni to ne razumiju...zato imam osjecaj da mladi u bosni nece da rade dzaba
-
senada
....naslov teme je irealno optimistican....autor ili se sali ili je totalni nepoznavalac stanja duha i svijesti bosanskog drustva...
...po pitanju zajednicke radne akcije, ovdje se ni za deset godina iz cijele zemlje nebi uspjelo okupiti deset ljudi...
... problem socijalizacije nase zajednice nije u pokidanim medjuljudskim vezama, nego u pokidanim vezama i konfliktu pojedinca sa samim sobom....
...po pitanju zajednicke radne akcije, ovdje se ni za deset godina iz cijele zemlje nebi uspjelo okupiti deset ljudi...
... problem socijalizacije nase zajednice nije u pokidanim medjuljudskim vezama, nego u pokidanim vezama i konfliktu pojedinca sa samim sobom....
-
para na paru a us...
Evo tekst iz "Nezavisnih novina":
23.04.2006
Stotine volontera uključilo se u iskopavanja na Visočici kod Visokog
D. MUMINOVIĆ
Požurili da piramida ne ostane pod zemljom
Na stotine volontera iz Visokog, ali i iz cijele BiH, odazvalo se pozivu Semira Osmanagića, te su se pridružili istraživačima koji rade na iskopavanju brda Visočica, gdje se vjeruje da je skrivena Bosanska piramida Sunca.
Prilikom jučerašnje posjete ekipe "Nezavisnih" na terenu gdje se vrše istraživanja bilo je više hiljada znatiželjnika, ali i na desetine mladih koji su direktno, s lopatom u ruci, pomagali da, kako kažu, "piramida ne ostane pod zemljom".
"Bojim se da ću pretjerati, ali Visoko je ovog vikenda bilo centar svijeta. Mi smo poslali poziv za pomoć u istraživanju, ali smo i sami iznenađeni odzivom ljudi. Mladići dolaze u radnim kombinezonima i traže lopate. Iz okolnih kuća nane nam spremaju pite i svu hranu, a ima i ljudi koji samo dođu da vide ovo iskopavanje", kaže Semir Osmanagić, arheolog hobista i čovjek koji je prvi pomenuo hipotezu o postojanju bosanskih piramida.
On je trenutno najpopularniji čovjek u Visokom. Mnogi mu prilaze samo da ga pozdrave i požele mu sreću, a kod pokoje nane kapne i koja suza. Osmanagić tvrdi da gužva oko sondažnih bunara ne smeta istraživačima.
U odnosu na početak radova 14. aprila, kada je sve bilo više zvanično i "ozbiljno", na "piramidi" je tokom vikenda vladalo stanje permanentnog derneka.
"Samo da nam se ne obije o glavu ovaj entuzijazam. S rajom sam došao danas i redimo već nekoliko sati. Nije baš da smo sto posto predani, ponijeli smo i nekog pića da nam vrijeme brže prođe. Super je sve", kazao je Samed, gimnazijalac iz Visokog, koji je sa još desetak drugova radio na iskopavanju nasipa koji bi spriječio da eventualne kiše ugroze već otkrivene ploče piramide, istakavši da je u subotu u lokalnom klubu u Visokom održan i "piramida parti".
Novost na "piramidi" su i kamere, koje je na okolne borove postavila lokalna TV postaja iz Visokog. Sada se radovi mogu direktno pratiti na visočkoj televiziji, kao i na visočkom internet portalu.
Osim euforičnih Visočana, veliki je broj i građana iz ostalih dijelova BiH, ali i stranaca, oduševljenih pozitivnom atmosferom na brdu Visočica.
"Došao sam slučajno. Vraćajući se iz Zenice čuo sam prilog na radiju. Porazgovaro sam sa Semirom i čvrsto obećavam da će iduće sedmice i kontingent Hercegovaca pomoći u pronalasku bosanske piramide", kazao je Mostarac Muamer, kojeg smo zatekli na obilasku iskopina.
Malo pometnje među Visočane unio je nedavni zahtjev bh. arheologa i historičara koji su tražili da se zaustavi iskopavanje, jer njime "rukovode nestručni ljudi".
"Dosta nam je tih foteljaša. Krivo im je da neko u ovoj državi radi nešto konkretno i odmah to žele pokvariti. Došli smo ovdje da pomognemo da se piramida što prije otkrije i da se ušutkaju ti dušebrižnici", kazao je jedan od volontera"
Mislim da bolji dokaz za moju teoriju (da bi bilo lako okupiti dosta mladih ljudi na volonterskoj osnovi) od ovog ne treba. Na stranu to da li ima ili nema piramide... Ovdje nije tema piramida i molim da NE saljete postove u vezi s tim....
Ja i dalje tvrdim da za neke radove, na npr. koridoru 5C, moguce je pokrenuti mlade ljude u (i iz) BiH!!!
23.04.2006
D. MUMINOVIĆ
Požurili da piramida ne ostane pod zemljom
Na stotine volontera iz Visokog, ali i iz cijele BiH, odazvalo se pozivu Semira Osmanagića, te su se pridružili istraživačima koji rade na iskopavanju brda Visočica, gdje se vjeruje da je skrivena Bosanska piramida Sunca.
Prilikom jučerašnje posjete ekipe "Nezavisnih" na terenu gdje se vrše istraživanja bilo je više hiljada znatiželjnika, ali i na desetine mladih koji su direktno, s lopatom u ruci, pomagali da, kako kažu, "piramida ne ostane pod zemljom".
"Bojim se da ću pretjerati, ali Visoko je ovog vikenda bilo centar svijeta. Mi smo poslali poziv za pomoć u istraživanju, ali smo i sami iznenađeni odzivom ljudi. Mladići dolaze u radnim kombinezonima i traže lopate. Iz okolnih kuća nane nam spremaju pite i svu hranu, a ima i ljudi koji samo dođu da vide ovo iskopavanje", kaže Semir Osmanagić, arheolog hobista i čovjek koji je prvi pomenuo hipotezu o postojanju bosanskih piramida.
On je trenutno najpopularniji čovjek u Visokom. Mnogi mu prilaze samo da ga pozdrave i požele mu sreću, a kod pokoje nane kapne i koja suza. Osmanagić tvrdi da gužva oko sondažnih bunara ne smeta istraživačima.
U odnosu na početak radova 14. aprila, kada je sve bilo više zvanično i "ozbiljno", na "piramidi" je tokom vikenda vladalo stanje permanentnog derneka.
"Samo da nam se ne obije o glavu ovaj entuzijazam. S rajom sam došao danas i redimo već nekoliko sati. Nije baš da smo sto posto predani, ponijeli smo i nekog pića da nam vrijeme brže prođe. Super je sve", kazao je Samed, gimnazijalac iz Visokog, koji je sa još desetak drugova radio na iskopavanju nasipa koji bi spriječio da eventualne kiše ugroze već otkrivene ploče piramide, istakavši da je u subotu u lokalnom klubu u Visokom održan i "piramida parti".
Novost na "piramidi" su i kamere, koje je na okolne borove postavila lokalna TV postaja iz Visokog. Sada se radovi mogu direktno pratiti na visočkoj televiziji, kao i na visočkom internet portalu.
Osim euforičnih Visočana, veliki je broj i građana iz ostalih dijelova BiH, ali i stranaca, oduševljenih pozitivnom atmosferom na brdu Visočica.
"Došao sam slučajno. Vraćajući se iz Zenice čuo sam prilog na radiju. Porazgovaro sam sa Semirom i čvrsto obećavam da će iduće sedmice i kontingent Hercegovaca pomoći u pronalasku bosanske piramide", kazao je Mostarac Muamer, kojeg smo zatekli na obilasku iskopina.
Malo pometnje među Visočane unio je nedavni zahtjev bh. arheologa i historičara koji su tražili da se zaustavi iskopavanje, jer njime "rukovode nestručni ljudi".
"Dosta nam je tih foteljaša. Krivo im je da neko u ovoj državi radi nešto konkretno i odmah to žele pokvariti. Došli smo ovdje da pomognemo da se piramida što prije otkrije i da se ušutkaju ti dušebrižnici", kazao je jedan od volontera"
Mislim da bolji dokaz za moju teoriju (da bi bilo lako okupiti dosta mladih ljudi na volonterskoj osnovi) od ovog ne treba. Na stranu to da li ima ili nema piramide... Ovdje nije tema piramida i molim da NE saljete postove u vezi s tim....
Ja i dalje tvrdim da za neke radove, na npr. koridoru 5C, moguce je pokrenuti mlade ljude u (i iz) BiH!!!
Last edited by para na paru a us... on 24/04/2006 22:23, edited 1 time in total.
-
Prenj
Kamo srece da se jos '96 na isti nacin poceo autoput praviti, do sada bi BiH bila prekrivena stotinama kilometara dobrih puteva.para na paru a us... wrote:Evo tekst iz "Nezavisnih novina":
23.04.2006
...
Ali sta bi onda radili bezbrojni drzavni funkcioneri i eksperti, ko bi pravio silne feasibility studije ...
Cini mi se da je 'feasibility' jedina engleska rijec koju nasi politicari znaju izgovoriti.
-
micika
I ja bih se rado odazvala nekoj radnoj akciji
Uskoro cu u Bosnu....pa eto,ako budete nesto organizovali javite
Ono sto je meni najzalosnije je korito i obale rijeke Bosne.....pogotovo onaj dio od Zenice do Maglaja
ljudi moji....neznam da li ste skoro prolazili tuda....ali ono je za plakanja.Jesmo stoka,fujjjjj.Pa ljudi ispred svojih kuca nece ocistiti,sve se bijeli od silnih kesa,plastike
Hrpe smeca svuda.....pitam se kako nismo fasovali neku zescu bolescugu
I da.....bude li iko na radnim akcijama poceo pricu.....koja mi evo duze vremena ispire mozak na forumu,tipa tito,alija i ostali ublehasi....stici ce ga krampa

Uskoro cu u Bosnu....pa eto,ako budete nesto organizovali javite
Ono sto je meni najzalosnije je korito i obale rijeke Bosne.....pogotovo onaj dio od Zenice do Maglaja
I da.....bude li iko na radnim akcijama poceo pricu.....koja mi evo duze vremena ispire mozak na forumu,tipa tito,alija i ostali ublehasi....stici ce ga krampa
-
para na paru a us...
..."Ono sto je meni najzalosnije je korito i obale rijeke Bosne".....
Ima milion stvari koje bi mogle doci u obzir.
..."I da.....bude li iko na radnim akcijama poceo pricu.....koja mi evo duze vremena ispire mozak na forumu,tipa tito,alija i ostali ublehasi....stici ce ga krampa
[/quote]"...
E pa ne ide bez onog " za koga? za...." ma salim se... Naravno, svako ideolosko farbanje bi bilo kontraproduktivno. Jednostavno, ko hoce da da malo slobodnog vremena i (fizickog) rada DOMOVINI koja je prilicno, blago receno, u q...cu, i to bi bilo to...
Svidja mi se ono "permanentni dernek"

Ima milion stvari koje bi mogle doci u obzir.
..."I da.....bude li iko na radnim akcijama poceo pricu.....koja mi evo duze vremena ispire mozak na forumu,tipa tito,alija i ostali ublehasi....stici ce ga krampa
E pa ne ide bez onog " za koga? za...." ma salim se... Naravno, svako ideolosko farbanje bi bilo kontraproduktivno. Jednostavno, ko hoce da da malo slobodnog vremena i (fizickog) rada DOMOVINI koja je prilicno, blago receno, u q...cu, i to bi bilo to...
Svidja mi se ono "permanentni dernek"
-
mostarac
Iako sam mozda i prije manje od godinu dana bio ZA, danas sam izricito PROTIV radnih akcija. zasto bi bosanskohercegovacka mladost gradila objekte i gradila pruge i slicno nekome besplatno, kad ce te pruge sutra da neki hadzija dobije bez marke ulaganja, ili mozda sa ulaganjem od famoznih jednu marku. Znam te pruge trebaju i nama i pomogle bi nam, ali zasto ih praviti nekom guzonji. Ja sam za radne akcije samo u slucaju da se drzava obaveze da ono sto bude izgradjeno ili uradjeno radnom akcijom nece biti moguce prodati, tj. da zakonski rjesi da dobra izgradjena radnima akcijama ne mogu biti prodana nikome. Isto tako sume. Mi cemo saditi sume, a oni ce ih sutra restitucijom vratiti vjerskim zajednicama, a ovi ce ih poceti nemilosrdno sjeci i stvarati kapital. Kome bola vise? Dakle protiv sam bilo kakvog vida dobrovoljnog rada gradjana, na kome ce neko da zaradi i napuni vlastite dzepove.
Kad drzava regulise da sve izgradjeno radnom akcijom pripada gradjanima ove zemlje, onda mozemo govoriti o tome, a da mlada raja se lome i grade, a da sutra na tome zaradjuje neki kriminalac ili bjelosvjetski probisvjet ili neka velika korporacija, neka hvala. Napravice oni to svakako ali ce bar platiti radnicima, a mi i da napravimo radnom akcijom autoput opet bi neko na njemu uzeo lovu, a ne drzava, tj. gradjani i budzetski korisnici.
Kad drzava regulise da sve izgradjeno radnom akcijom pripada gradjanima ove zemlje, onda mozemo govoriti o tome, a da mlada raja se lome i grade, a da sutra na tome zaradjuje neki kriminalac ili bjelosvjetski probisvjet ili neka velika korporacija, neka hvala. Napravice oni to svakako ali ce bar platiti radnicima, a mi i da napravimo radnom akcijom autoput opet bi neko na njemu uzeo lovu, a ne drzava, tj. gradjani i budzetski korisnici.
-
amrino
Ciljate povisoko ljudi!!! Kakvi autoputevi...polako...prvo ocistiti ispred svojih zgrada, gradske parkove, korito Miljacke...uljepsati grad i svoj zivot- a mnogima ce dobro doci- da vise ne trose pare na aerobike, pilatese, klince- palce...
Bezze je vise palamuditi o tome- hocemo li ili ne?
-
_BosanaC
Samo zovi letjecemo ko orloviamrino wrote:Ciljate povisoko ljudi!!! Kakvi autoputevi...polako...prvo ocistiti ispred svojih zgrada, gradske parkove, korito Miljacke...uljepsati grad i svoj zivot- a mnogima ce dobro doci- da vise ne trose pare na aerobike, pilatese, klince- palce...
-
mostarac
ne pada mi isto tako napamet da cistim gradske parkove pune sprica iz dva razloga:amrino wrote:Ciljate povisoko ljudi!!! Kakvi autoputevi...polako...prvo ocistiti ispred svojih zgrada, gradske parkove, korito Miljacke...uljepsati grad i svoj zivot- a mnogima ce dobro doci- da vise ne trose pare na aerobike, pilatese, klince- palce...
1. grad nije nista ucinio da zastiti te parkove od oneciscenja i da sprijeci da se u pojedinim parkovima dogadjaju stvari kao sto je drogiranje
2. masno, ali bas masno, placam komunalnu sluzbu u svom gradu, da bi bilo apsurdno da ja jos radim njihov posao za koji su placeni, i to besplatno da ga radim i organizujem raju.
I o koritu Miljacke kad pricas onda je to isto. neko je uzeo lovu i svake godine uzme da se to korito ocisti i samo preleti bagerom preko ili ne preleti uopste, ali je lova legla. I sad bi se raja trebala zaletiti da u onoj koleri navuku zarazu, dok hadzija koji je uzeo lovu gleda "budale" iz obliznjeg bircuza.
Miljacku si normalno navela samo kao obican primjer, ali nevezano za temu, mislim da se Miljacka mora rjesiti na drugi nacin i trajno, a parcijalna rjesenja ciscenja svake godine su dugorocno gledano najskuplja.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
svake godine srednjoskolci jedne sarajevske gimnazije ociste vrelo bosne... izbace po 13 kamiona smeca!!!!mostarac wrote:ne pada mi isto tako napamet da cistim gradske parkove pune sprica iz dva razloga:amrino wrote:Ciljate povisoko ljudi!!! Kakvi autoputevi...polako...prvo ocistiti ispred svojih zgrada, gradske parkove, korito Miljacke...uljepsati grad i svoj zivot- a mnogima ce dobro doci- da vise ne trose pare na aerobike, pilatese, klince- palce...
1. grad nije nista ucinio da zastiti te parkove od oneciscenja i da sprijeci da se u pojedinim parkovima dogadjaju stvari kao sto je drogiranje
2. masno, ali bas masno, placam komunalnu sluzbu u svom gradu, da bi bilo apsurdno da ja jos radim njihov posao za koji su placeni, i to besplatno da ga radim i organizujem raju.
I o koritu Miljacke kad pricas onda je to isto. neko je uzeo lovu i svake godine uzme da se to korito ocisti i samo preleti bagerom preko ili ne preleti uopste, ali je lova legla. I sad bi se raja trebala zaletiti da u onoj koleri navuku zarazu, dok hadzija koji je uzeo lovu gleda "budale" iz obliznjeg bircuza.
Miljacku si normalno navela samo kao obican primjer, ali nevezano za temu, mislim da se Miljacka mora rjesiti na drugi nacin i trajno, a parcijalna rjesenja ciscenja svake godine su dugorocno gledano najskuplja.
3 dana nakon toga, dodje seljadija da tefrici i ostave 12 kamiona smeca...
kome da cistis dragi mostarac? prije volonterskog ciscenja treba isprebijati bacace vreca smeca, uvesti masne kazne koje ce se naplacivati, i tek onda ocistiti pa odrzavati...
-
xon_sa
Cekajte, ocekujete da neko ko krvavo radi da prehrani svoju porodicu radi za dzaba i da na kraju drzava proda rezultat tog njegovog rada nekome i spiska pare u svoj administrativni aparat, da ne kazem dzepove odabranih???
Omladinske radne akcije mogu funkcionisati samo u socijalistickom drustvenom uredjenju. Praviti nesto tako u vrijeme kapitalizma je vrhunac gluposti jer se naravno nece odazvati niko.
Predlozite radne akcije koje ce okupiti silne parlamentarce, njih par hiljada je vec dovoljno da se zapocne velika akcija.
Uozbiljite se...
Omladinske radne akcije mogu funkcionisati samo u socijalistickom drustvenom uredjenju. Praviti nesto tako u vrijeme kapitalizma je vrhunac gluposti jer se naravno nece odazvati niko.
Predlozite radne akcije koje ce okupiti silne parlamentarce, njih par hiljada je vec dovoljno da se zapocne velika akcija.
Uozbiljite se...
-
mostarac
O tom ja i govorim bona. A uz to neko je placen to da cisti umjesto te djece.mIRCerka wrote:svake godine srednjoskolci jedne sarajevske gimnazije ociste vrelo bosne... izbace po 13 kamiona smeca!!!!mostarac wrote:ne pada mi isto tako napamet da cistim gradske parkove pune sprica iz dva razloga:amrino wrote:Ciljate povisoko ljudi!!! Kakvi autoputevi...polako...prvo ocistiti ispred svojih zgrada, gradske parkove, korito Miljacke...uljepsati grad i svoj zivot- a mnogima ce dobro doci- da vise ne trose pare na aerobike, pilatese, klince- palce...
3 dana nakon toga, dodje seljadija da tefrici i ostave 12 kamiona smeca...
kome da cistis dragi mostarac? prije volonterskog ciscenja treba isprebijati bacace vreca smeca, uvesti masne kazne koje ce se naplacivati, i tek onda ocistiti pa odrzavati...
-
_BosanaC
Cistili smo prije par godina korito Neretve. I iz*ebali se ko stoke izvlaceci ves masine, bojlere, auta... Niko od vlasti iz Konjica nije dosao ni da potapse nekoga po ramenu, iako je to bilo na njihovoj opštini. Kasnije se čovjek sabere i oduzme, skonta da čitava jedna četa ljudi prima platu baš za to što je on besplatno uradio, i shvatio da je bio budala.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
budi sretan da niko nije dosao i naplatio od neke NVO sto ste vi ocistili..._BosanaC wrote:Cistili smo prije par godina korito Neretve. I iz*ebali se ko stoke izvlaceci ves masine, bojlere, auta... Niko od vlasti iz Konjica nije dosao ni da potapse nekoga po ramenu, iako je to bilo na njihovoj opštini. Kasnije se čovjek sabere i oduzme, skonta da čitava jedna četa ljudi prima platu baš za to što je on besplatno uradio, i shvatio da je bio budala.
-
in33sa
E a kako cemo kopati na Vracama, mi do spomenika a iza spomenika srpska omladina, ili cemo zajedno, ili da se dogovori Vijece ministara i Parlamentarna skupstina BiH ili dok Dom Naroda Parlamentarne skupstine BiH usaglasi da nema ugrozavanja vitalnog nacionalnog interesa ?
-
klif
Promišljeno koncipirane i organizovane radne akcije bi mogle, između ostalog, otvoriti mogućnost mladim (ali ni „stare“ ne bih isključivao) ljudima iz zemlje – iz reda svih naroda naravno - da stvaraju, održavaju i produbljuju kontakte sa svojim vršnjacima i da zajednički naprave nešto što bi ih povezivalo. Mladi akcijaši iz dijaspore bi tim putem mogli stvarati kontakte sa vršnjacima iz domovine i razvijati i produbljivati osjećaj i vezanost za zemlju i za ljude u njoj. Mislim da bi u konačnici od toga kako pojedinci, tako i cijelo društvo moglo imati koristi.
Svjestan sam trenutne BH realnosti. Ali mislim, bilo bi lijepo…
Svjestan sam trenutne BH realnosti. Ali mislim, bilo bi lijepo…