Sveuciliste u Mostaru

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#1 Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

Sveučilište u Mostaru (lat. Universitas studiorum Mostariensis),
u Bosni i Hercegovini, jedino je sveučilište izvan Hrvatske na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Osnovano je 1977. godine, a danas se sastoji od deset fakulteta, jedne umjetničke akademije, šest instituta, Studentskog centra, Sveučilišne knjižnice i Studentskog zbora.

Povijest

Sveučilište u Mostaru je osnovano 1977. godine, iako Mostar i Hercegovina imaju tradiciju razvoja visokog školstva i školskih institucija od kraja 19. stoljeća. Prva škola sveučilišne razine datira još iz 1895. godine. to je bio Franjevački teološki studij, u početku četverogodišnji, a poslije, od 1933. godine, petogodišnji, s tim da su dvije zadnje godine studirane na drugim sveučilištima. Nakon Drugog svjetskog rata, ova institucija je zatvorena.
Viša pedagoška škola u Mostaru se osniva 1950. godine. To je prethodnica Pegadoškog fakulteta, koji se 2005. godine dijeli na dva fakulteta i to Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Godine 1959. u Mostaru se osniva Visoka tehnička škola strojarske struke. Od akademske 1970./1971. godine ona prerasta u odjel Strojarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Godine 1977. ovi se fakulteti odvajaju od Univerziteta u Sarajevu i osnivajući Sveučilište "Džemal Bijedić". Mostar postaje samostalno sveučilišno središte.
Unatoč objektivnim teškoćama, Sveučilište nije prekidalo s radom ni tijekom ratnog razdoblju 1992. - 1995., a već od sredine 1990-ih godina započinje otvaranje novih fakulteta i znanstvenih instituta. U 2002. godine svečano je obilježena 100. obljetnica Franjevačke bogoslovije (korijen visoke naobrazbe na ovim područjima), a u 2007. godini 30. obljetnica Sveučilišta u Mostaru.
Sredinom 2003. godine Sveučilište u Mostaru je kao prvo sveučilište iz Bosne i Hercegovine apliciralo za sudjelovanje u programu institucionalne evaluacije Europske asocijacije sveučilišta (EUA - Institutional Evaluation Programme). Uspješan završetak institucionalne evaluacije u rujnu 2004. godine nedvojbeno predstavlja značajnu referencu i iskorak za Sveučilište u Mostaru na putu ka potpunom uključivanju u Europski prostor visokog obrazovanja (EHEA). Od akademske 2005./2006. godine, način studiranja na Sveučilištu u Mostaru je u potpunosti izmijenjen i prilagođen sukladno preporukama Bolonjske deklaracije.
U akademskoj 2008./2009. godini upisana je prva generacija studenata na drugi ciklus tj. diplomski studij na fakultetima Sveučilišta na kojima prvi ciklus (preddiplomski studij) traje tri godine. Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokrenuo je treći ciklus - doktorski studij u akademskoj 2006./2007. godini, a u akademskoj 2008./2009. treći ciklus pokrenuo je i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i to zajedno s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu.
Sveučilište u Mostaru je akademsku 2011./2012. godinu dočekalo s oko 16.000 studenata na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima na ukupno 10 fakulteta i jednoj akademiji, oko 1.000 profesora i suradnika, te s rekonstruiranim zgradama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog, Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta strojarstva i računarstva, novoizgrađenim zgradama Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Medicinskog i Građevinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, što je financirala Vlada Hrvatske.

Značaj

Stalni razvoj i rast Sveučilišta osiguran je kroz brojne aktivnosti, kao što su: kontinuirano osuvremenjivanje nastavnih planova i programa, pokretanje znanstvenih istraživanja, uspostavljanje i razvoj mreže međusveučilišne suradnje, kako unutar BiH tako i u široj regiji i Europi, kao i suradnje s gospodarstvom. Danas je Sveučilište punopravni član svih značajnijih europskih i regionalnih sveučilišnih asocijacija i akademskih mreža, s vrlo uspješnom i intenzivnom međunarodnom suradnjom.
Misija Sveučilišta u Mostaru temeljena je na dvije osnovne značajke institucija visokog obrazovanja: obrazovanju i znanstveno-istraživačkom radu. Sveučilište u Mostaru se kroz svoj dosadašnji rad dokazalo i potvrdilo kao institucija orijentirana i prema studentima i znanstvenim istraživanjima, s temeljnom zadaćom obrazovanja, ali i društvenog i kulturnog razvitka pojedinaca i njihovim pripremanjem za odgovorno i kvalitetno uključivanje u gospodarski, kulturni i znanstveni život društva u cjelini.
Ovo je jedino sveučilište u Bosni i Hercegovini s hrvatskim službenim jezikom koje čuva i njeguje hrvatski kulturni identitet u Bosni i Hercegovini i šire, ali i sveučilište otvoreno za sve studente, nastavnike i suradnike bez obzira na njihova ideologijska, politička, kulturna i vjerska opredjeljenja.
Sveučilište u Mostaru je definiralo misiju po kojoj je jedinstveno i prepoznato u Bosni i Hercegovini, ali i u široj regiji – stvoriti i oblikovati suvremeno, tolerantno, europski orijentirano sveučilište, istodobno čuvajući i razvijajući hrvatski kulturni identitet. Sveučilište u Mostaru je potpisalo ugovore o suradnji sa sveučilištima u Pečuhu, Granadi, Brandenburgu, Rimu, Ljubljani, Mariboru, Podgorici, Kopru, Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru, Puli, Mostaru (Džemal Bijedić), Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Bihaću, Istočnom Sarajevu...

Osnivači

Daytonskim sporazumom obrazovanje, od predškolskog do visokog, prelazi u nadležnosti Republike Srpske u Republici Srpskoj a u Federaciji Bosne i Hercegovine prelazi isključivo na županije. Takvim rješenjem u Federaciji Bosne i Hercegovine formalno je omogućeno nastavak nastave u osnovim i srednjim školama u tri županije sa većinskim hrvatskim stanovništvom (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska i Posavska županija) i dvije županije sa većinskim mješovitim hrvatsko-bošnjačkim stanovništvom (Hercegovačko-neretvanska županija i Županija Središnja Bosna). Županije u Federaciji BiH stoga imaju potpune ustavne i zakonske ovlasti na području obrazovanja i školstva. Spomenute županije su osnivači Sveučilišta u Mostaru. Sjedište Sveučilišta u Mostaru je u Mostaru, kulturnom i gospodarskom središtu Hercegovine te kulturnom, političkom i gospodarskom središtu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Financiranje redovitih djelatnosti Sveučilišta u Mostaru osiguravaju tri županije s većinskim hrvatskim narodom i dvije županije s mještovitim upravljanjem. Tu postoje veliki problemi jer financiranje Sveučilišta u Mostaru ne spada u obvezne stavke proračuna u županijama nego se financira s grantovima, a oni su podložni ograničenjima i restrikcijama. Sveučilište kao javna institucija ne može funkcionirati bez novčanih sredstava i tu je najveća odgovornost hrvatskih političara u BiH.

Fakulteti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Ekonomski fakultet
Građevinski fakultet
Medicinski fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Farmaceutski fakultet
Filozofski fakultet
Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti
Pravni fakultet
Fakultet strojarstva i računarstva
Akademija likovnih umjetnosti

Instituti

U cilju unapređenja znanstveno-istraživačkog rada, kao ustrojbene jedinice Sveučilišta formirani su i rade sljedeći instituti:
Ekonomski institut
Institut za građevinarstvo
Institut za hrvatski jezik, književnost i povijest
Institut za latinitet
Institut za strojarstvo
Pravni institut
Institut za društvena istraživanja
Institut za istraživanje i razvoj na kršu.

Svi fakulteti su smješteni u Mostaru, izuzev Akademije likovnih umjetnosti koja se nalazi na Širokom Brijegu. Najveći broj sveučilišnih objekata lociran je u kampusu 1 u središtu grada, dio objekata nalazi se u kampusu 2 u prigradskom naselju Rodoč, dok se zgrade Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija nalaze u krugu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. U županijskim centrima osnivača (Vitez, Kiseljak, Orašje, Livno i Žepče) izvode se dislocirani studiji.
Svake godine se povecava broj studenata na Sveucilistu,a sve vise ih dolazi iz Republike Hrvatske
16 000 studenata trenutno studira na Sveucilistu
User avatar
Catala Cule
Posts: 163
Joined: 11/12/2009 21:33

#2 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Catala Cule »

Ovo sveučilište je osnovano nekad uz rat. Pravi univerzitet koji je osnovan 1977. godine je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#3 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

Catala Cule wrote:Ovo sveučilište je osnovano nekad uz rat. Pravi univerzitet koji je osnovan 1977. godine je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Upravu si ..Univerzitet je osnovan, tada,ali su se podijelili poslije rata,tocnije 1992.,od kada i pocinje djelovanje "Sveucilista u Mostaru" od vojeno
Da li znas cinjenicu da recimo inzinjeri koji su zavrsili prije rata gradjevinu na tadasnjem univerzitetu,da je njihova maticna knjiga na Gradjevinskom fakultetu Sveucilista u Mostaru,..tj. tu su upisani ..ako slucajno izgube diplomu,tu je moraju doci izvaditi,
shoT
Posts: 29
Joined: 12/04/2013 22:54

#4 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shoT »

nisu se podjelili nego je univerzitet pošto je bio na zapadnoj strani doslovno ukraden (pripojen jednom narodu) kao i veležov stadion :)
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#5 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

shoT wrote:nisu se podjelili nego je univerzitet pošto je bio na zapadnoj strani doslovno ukraden (pripojen jednom narodu) kao i veležov stadion :)
pogresno opet,nemas pojma a pises
univerzitet se podijelio i pola profesora je otislo na sveuciliste,a pola ostala na univerzitetu
stadion je gradski..ovo nije tema za stadion nego sveuciliste u mostaru
User avatar
newlevel
Posts: 1168
Joined: 30/03/2013 23:51

#6 Re: AW: Sveuciliste u Mostaru

Post by newlevel »

Bitno je u svemu tome, da je nastava kvalitetnija na sveucilistu, nego na dzemal bijedicu !

Sent from my Nokia 3310
User avatar
Kruske su jabuke
Posts: 4
Joined: 28/11/2013 23:18
Location: 6. (ne)Motorizovana Propagandna

#7 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Kruske su jabuke »

shoT wrote:nisu se podjelili nego je univerzitet pošto je bio na zapadnoj strani doslovno ukraden (pripojen jednom narodu) kao i veležov stadion :)
Zar Bošnjaci ne mogu studirati i predavati na Sveučilištu? Pripojen jednom narodu? Ukraden? Molim? :lol:
shoT
Posts: 29
Joined: 12/04/2013 22:54

#8 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shoT »

Kruske su jabuke wrote:
shoT wrote:nisu se podjelili nego je univerzitet pošto je bio na zapadnoj strani doslovno ukraden (pripojen jednom narodu) kao i veležov stadion :)
Zar Bošnjaci ne mogu studirati i predavati na Sveučilištu? Pripojen jednom narodu? Ukraden? Molim? :lol:
Mogu ali pošto je Mostar sje**n grad 95% je studenata jedne nacionalnosti (i jedan i drugi fax) isto i za profesore važi. Pa ako je većina nastavnog osoblja hrvatske nacionalnosti a prije rata je bilo dosta bošnjaka šta se da zaključiti? isto i za stadion važi, zna se ko je igrao na njemu :)
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#9 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

.
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#10 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

shoT wrote:
Kruske su jabuke wrote:
shoT wrote:nisu se podjelili nego je univerzitet pošto je bio na zapadnoj strani doslovno ukraden (pripojen jednom narodu) kao i veležov stadion :)
Zar Bošnjaci ne mogu studirati i predavati na Sveučilištu? Pripojen jednom narodu? Ukraden? Molim? :lol:
Mogu ali pošto je Mostar sje**n grad 95% je studenata jedne nacionalnosti (i jedan i drugi fax) isto i za profesore važi. Pa ako je većina nastavnog osoblja hrvatske nacionalnosti a prije rata je bilo dosta bošnjaka šta se da zaključiti? isto i za stadion važi, zna se ko je igrao na njemu :)

Eto opet pises dezinformacije,netko ti je dobro glavu napunio,lazima
Na Sveucilistu ima dosta Bošnjaka i kao profesora i kao studenata
evo samo nekih prof.
Alija Cigić
Behmen
Kevelj..ova trojica na Strojarstvu
Mehmed Saric
donedavno je predavao i Mustafa Selimovic,veliki strucnjak za tlo...Gradjevina

Postoji suradnja sa Gradjevinskim fakultetom u Sarajevu
gdje dolazi prof. Muhamed Zlatar
prof. Zoran Milašinović
dok se nije umirovio dolazio je i prof. Hasanović

Znaci pises samo lazi i obmanjujes ostale ljude,prvo nesto provjeri pa onda pisi

Ako ne znas i nekoliko profesora sa Sveucilista predaje i na Univerzitetu u Sarajevu
npr Prof. Zoran Tomic,koji je i doktorirao na FPN-u Sarajevu,sada je tamo kao gostujuci profesor
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zoran_Tomi%C4%87
shoT
Posts: 29
Joined: 12/04/2013 22:54

#11 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shoT »

glas_jace wrote: Eto opet pises dezinformacije,netko ti je dobro glavu napunio,lazima
Na Sveucilistu ima dosta Bošnjaka i kao profesora i kao studenata
evo samo nekih prof.
Alija Cigić
Behmen
Kevelj..ova trojica na Strojarstvu
Mehmed Saric
donedavno je predavao i Mustafa Selimovic,veliki strucnjak za tlo...Gradjevina

Postoji suradnja sa Gradjevinskim fakultetom u Sarajevu
gdje dolazi prof. Muhamed Zlatar
prof. Zoran Milašinović
dok se nije umirovio dolazio je i prof. Hasanović

Znaci pises samo lazi i obmanjujes ostale ljude,prvo nesto provjeri pa onda pisi

Ako ne znas i nekoliko profesora sa Sveucilista predaje i na Univerzitetu u Sarajevu
npr Prof. Zoran Tomic,koji je i doktorirao na FPN-u Sarajevu,sada je tamo kao gostujuci profesor
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zoran_Tomi%C4%87
Objasni mi zašto je onda došlo do podjele, vjerovatno bošnjaci htjeli prebacit fakultete u konjske štale, vojne kasarne??? zavisi šta smatraš tim dosta studenata i profesora, ako je to 5-10%, to je malo :) ako širim dezinformacije, dokaži da nisam upravu :)
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#12 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

shoT wrote:
glas_jace wrote: Eto opet pises dezinformacije,netko ti je dobro glavu napunio,lazima
Na Sveucilistu ima dosta Bošnjaka i kao profesora i kao studenata
evo samo nekih prof.
Alija Cigić
Behmen
Kevelj..ova trojica na Strojarstvu
Mehmed Saric
donedavno je predavao i Mustafa Selimovic,veliki strucnjak za tlo...Gradjevina

Postoji suradnja sa Gradjevinskim fakultetom u Sarajevu
gdje dolazi prof. Muhamed Zlatar
prof. Zoran Milašinović
dok se nije umirovio dolazio je i prof. Hasanović

Znaci pises samo lazi i obmanjujes ostale ljude,prvo nesto provjeri pa onda pisi

Ako ne znas i nekoliko profesora sa Sveucilista predaje i na Univerzitetu u Sarajevu
npr Prof. Zoran Tomic,koji je i doktorirao na FPN-u Sarajevu,sada je tamo kao gostujuci profesor
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zoran_Tomi%C4%87
Objasni mi zašto je onda došlo do podjele, vjerovatno bošnjaci htjeli prebacit fakultete u konjske štale, vojne kasarne??? zavisi šta smatraš tim dosta studenata i profesora, ako je to 5-10%, to je malo :) ako širim dezinformacije, dokaži da nisam upravu :)
Ne brojim postotke nit' me to zanima,ako se vodis tom logikom,tko je vecina ?,
onda reci ti meni ko je vecina na Univerzitetima u Sarajevu,Tuzli,Zenici,Banjaluci,Istočnom Sarajevu,Džemal Bijedić

Zašto je doslo do podjele,pa Mostar je talava grada da sve mora biti po dvoje,to je posljedica nakaradne drzeve,celnici Sveucilista i Univerziteta DŽ. B. suradjuju bez ikakvih problema


http://www.bljesak.info/rubrika/sci-tec ... taru/70841



Image

Na grbu Sveucilista u Mostaru
1892.. godina--Osnovana franjevacka teologija u Mostaru
1977.godina- Osnovan univerzitet u Mostaru
1992godina-Pocetak samostalnog djelovanja
User avatar
shiljak
Posts: 6496
Joined: 13/01/2005 11:58
Location: internet

#13 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shiljak »

U Mostaru živi oko 50% hrvata i 50% ostalih. U sarajevu i banja luci nema 50% ostalih.

Ali naravno u mostaru je tamo neki politički problem pa je trenutno ovakva situacija kakva jest, tako da sam univerzitet nije kriv :-D
Last edited by shiljak on 08/12/2013 13:37, edited 1 time in total.
User avatar
shiljak
Posts: 6496
Joined: 13/01/2005 11:58
Location: internet

#14 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shiljak »

Evo pitanje, šta se uči od programiranja na Fakultet strojarstva i računarstva?
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#15 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

shiljak wrote:U Mostaru živi oko 50% hrvata i 50% ostalih. U sarajevu i banja luci nema 50% ostalih.

Ali naravno u mostaru je tamo neki politički problem pa je trenutno ovakva situacija kakva jest, tako da sam univerzitet nije kriv :-D

zar je bitno,koliko cega zivi u kojem gradu,svi smo ljudi jbt
Svatko sebi bira ustanovu gjde zeli studirati,to što vecina Bošnjaka ide na Univerzitet,a vecina Hrvata na Sveucliste...nije problem tih fakulteta...mozda studenti zele da studij slusaju na maternjem jeziku
Za obnovu i izgradnju Sveucilista je velik dio novca dala i Vlada RH,dok Vlada FBIH i Vlada HNŽ nisu marke dali .
Vrata Sveucilista su svakom otvorena,
fakulteti Sveucilista i Univerziteta suradjuju svakodnevno
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#16 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

shiljak wrote:Evo pitanje, šta se uči od programiranja na Fakultet strojarstva i računarstva?

Ovdje ces pronaci svoje odgovore


http://www.fsr.ba/npp/studij-racunarstv ... arstva.pdf
User avatar
stakasa
Posts: 8959
Joined: 14/11/2013 11:23

#17 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by stakasa »

Uzurpirano kao i sve ostalo.Moze vam se. Za sad
User avatar
glas_jace
Posts: 70
Joined: 25/07/2012 18:50
Location: Mostar,Hercegovina

#18 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by glas_jace »

stakasa wrote:Uzurpirano kao i sve ostalo.Moze vam se. Za sad

smijesan si !
User avatar
shiljak
Posts: 6496
Joined: 13/01/2005 11:58
Location: internet

#19 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by shiljak »

Hvala za link :-D

Koristi uskličnik na svakom postu za koji misliš da je offtopic :-D
Lexar
Posts: 3
Joined: 06/01/2014 13:48

#20 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Lexar »

...
Vinkec
Posts: 1
Joined: 28/11/2021 01:56

#21 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Vinkec »

Kakvi su profesori na racunarstvu?
Ima li bezobraznih i korumpiranih profesora i onih koji koliko god ucio zele da te obore?
pritchard
Posts: 631
Joined: 24/04/2011 19:02

#22 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by pritchard »

Nisam studirao na SuMu, ali sam se naslušao priča o zlim profesorima koji namjerno obaraju i u Sarajevu i to uglavnom od loših i vječitih studenata kojima baš taj profesor, eto, ne da da prođu već godinama. :D Tako da, samo ti uči i nema zime. :thumbup:
User avatar
Truba
Posts: 81662
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#23 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Truba »

Prodje 10 godina uzurpacije :mrgreen:
frngla
Posts: 3220
Joined: 30/05/2009 14:29
Location: Manila

#24 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by frngla »

Osnovan 1977, isto k'o što i radio republike srpske slavi 54 godine postojanja :D
User avatar
Truba
Posts: 81662
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#25 Re: Sveuciliste u Mostaru

Post by Truba »

Ih to je nista koliko vamo ima jubileja
Sve tisucljetni
Post Reply