uglavnomja wrote:spajanje porodice moze samo
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze
Da. I to samo maloljetna djeca koliko znam.
uglavnomja wrote:spajanje porodice moze samo
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze
mislim da nisi u pravu, cak mislim da "dijete" moze dovesti roditelje.Gray wrote:uglavnomja wrote:spajanje porodice moze samo
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze
uglavnomja wrote:mislim da nisi u pravu, cak mislim da "dijete" moze dovesti roditelje.Gray wrote:uglavnomja wrote:spajanje porodice moze samo
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze
amphora wrote:Meni samo nije jasno zašto navala na ove skandinavske zemlje. San o socijali?
Eh sad. Pa ne moze to tako. Oni tebi socijalu da daju a ti vamo da zivis.elcaliente wrote:amphora wrote:Meni samo nije jasno zašto navala na ove skandinavske zemlje. San o socijali?
Kakvo ti je to pitanje? Pa naravno, ko nebi volio da lezi a pare mu dolaze. Nemoraju se Svedzani bojati da ce im Bosanci uezti radno mjesto. Nismo mi kao narod pohlepni, nama je dovoljna i socijala.
Ja bi licno volio na socijalu u Svedsku ili Norvesku ( svejedno mi jer nebi gore zivio) i onda po mogucnosti da se vratim u BIH, svaki par mjeseci odem do Svedske, uzmem sto me sljeduje i opet nazad u BiH.
Ne, ja zelim da odem gore da zivim i da radim jer uskoro zavrsavam fax, socijala ne dolazi u obzir, zato i pitam kako doci do papira..da li je moguce ako ostanem gore da radim duzi period da dobijem papire za stalni boravak ? Da li je tesko kao Bosanac naci posao gore pored svih ljudi it EU koji ne moraju proci kroz proces kroz koji mi moramo da bi dobili posao ?amphora wrote:Meni samo nije jasno zašto navala na ove skandinavske zemlje. San o socijali?
ma nemoj mi reci...elcaliente wrote:amphora wrote:Meni samo nije jasno zašto navala na ove skandinavske zemlje. San o socijali?
Kakvo ti je to pitanje? Pa naravno, ko nebi volio da lezi a pare mu dolaze. Nemoraju se Svedzani bojati da ce im Bosanci uezti radno mjesto. Nismo mi kao narod pohlepni, nama je dovoljna i socijala.
Ja bi licno volio na socijalu u Svedsku ili Norvesku ( svejedno mi jer nebi gore zivio) i onda po mogucnosti da se vratim u BIH, svaki par mjeseci odem do Svedske, uzmem sto me sljeduje i opet nazad u BiH.
Vala baš! I ja svašta pitamelcaliente wrote: Kakvo ti je to pitanje? Pa naravno, ko nebi volio da lezi a pare mu dolaze. Nemoraju se Svedzani bojati da ce im Bosanci uezti radno mjesto. Nismo mi kao narod pohlepni, nama je dovoljna i socijala.
Zavisi kakav posao tražiš. Ako tamo završiš faks, naravno da su ti šanse za pronalazak dobrog posla veće.TicTac wrote: Mada bih prvo zavrsio fax tamo pa onda posao trazit. Tamo ti je 10000 puta lakse naci posao nego ovdje
Naravno.U-zap wrote: da li je moguce ako ostanem gore da radim duzi period da dobijem papire za stalni boravak ?
Jeste. Naročito ako si ti tek sa faksa i nemaš im ponuditi nešto što oni već ne posjeduju u vlastitoj zemlji.U-zap wrote:Da li je tesko kao Bosanac naci posao gore pored svih ljudi it EU koji ne moraju proci kroz proces kroz koji mi moramo da bi dobili posao ?
Ako ti je razlog loša ekonomska situacija u BiH onda neko iz Burundija, Ruande, Djubutija ima prednost nad tobom i svim ostalim iz BiH. Šta želim da kažem; moraš imati bolje argumente nego to što si naveo ukratko. BiH se smatra sigurnom državom i zato su vratili sve one brojne azilante, a ako se nastavi ovaj cirkus jebo me svako ako BiH ukinu bez vizni režim.TicTac wrote:Pozdrav forumasi.
Imam 16 godina zivim u Sarajevu sa majkom i sestrom ( sestra - 13 )
Sta me zanima. Kao sto vecina zna, veoma je tesko stanje u Bosnia za zivjeti.
Odlucili smo da trazimo azil u nekoj od zemalja EU. Odlucili smo se za svedsku posto moja mama ima sestru tamo.
Eh sad, da li ce nama biti lakse dobiti azil posto se govori o samohranoj majci ?
Ja sam procitao mnogo clanaka sta to tacno treba za azil u SWE, imamo jako dobre razloge i argumente.
Procitao sam i pitanja koja te pitaju. Ja se iskreno nikada ne bih vratio ponovno u BiH.
Sta trazim od vas, jeste da mo malo bolje objasnite kako i sta jos treba uraditi. Samo molim vas bez glupih recenica kao " Nemoj ici tamo, bezveze ce te vratiti ". Vrijedi pokusati. Sta jos pitaju u azilu. Koji dokumenti su potrebni ?
Ko ima prednost da dobije azil ( znam da imaju zemlje pogodjene ratom i politicke izbjegice, ali ko jos ? ) Da li moja mama ima prednost ? Ja tecno govorim engleski. Moja sestra malo manje od mene ali govori i razumije. Ja kada bih usao tamo, odmah bi se prijavio za kurs svedskog. Volio bih da mi odgovori osoba koja je vec prosla kroz ovo.
Unaprijed hvala !
Zviz prijatelju moj, procitaj sve postove.Zviz wrote:Ako ti je razlog loša ekonomska situacija u BiH onda neko iz Burundija, Ruande, Djubutija ima prednost nad tobom i svim ostalim iz BiH. Šta želim da kažem; moraš imati bolje argumente nego to što si naveo ukratko. BiH se smatra sigurnom državom i zato su vratili sve one brojne azilante, a ako se nastavi ovaj cirkus jebo me svako ako BiH ukinu bez vizni režim.TicTac wrote:Pozdrav forumasi.
Odlucili smo da trazimo azil u nekoj od zemalja EU. Odlucili smo se za svedsku posto moja mama ima sestru tamo.
Eh sad, da li ce nama biti lakse dobiti azil posto se govori o samohranoj majci ?
Ja sam procitao mnogo clanaka sta to tacno treba za azil u SWE, imamo jako dobre razloge i argumente.
Procitao sam i pitanja koja te pitaju. Ja se iskreno nikada ne bih vratio ponovno u BiH.
Sta trazim od vas, jeste da mo malo bolje objasnite kako i sta jos treba uraditi. Samo molim vas bez glupih recenica kao " Nemoj ici tamo, bezveze ce te vratiti ". Vrijedi pokusati. Sta jos pitaju u azilu. Koji dokumenti su potrebni ?
Ko ima prednost da dobije azil ( znam da imaju zemlje pogodjene ratom i politicke izbjegice, ali ko jos ? ) Da li moja mama ima prednost ? Ja tecno govorim engleski. Moja sestra malo manje od mene ali govori i razumije. Ja kada bih usao tamo, odmah bi se prijavio za kurs svedskog. Volio bih da mi odgovori osoba koja je vec prosla kroz ovo.
Unaprijed hvala !
Nek požuri jer od sljedeće godine i to će biti teško, jer mi iz BiH smo dosadni - većina naših mehrametli ljudi da oprostiš guzi sistem i živi na socijali. Kad turci u Austriji koji su radili sa bosancima i hercgovcima se žale na nas onda znaš koliko je sati. U BiH ljudi bi potegnuli jer nema nekog izbora a gore lezi hljebu da te jedem. Nekih 20% radi ostali samo ljenare i to je tako.TicTac wrote:Zviz prijatelju moj, procitaj sve postove.Zviz wrote:Ako ti je razlog loša ekonomska situacija u BiH onda neko iz Burundija, Ruande, Djubutija ima prednost nad tobom i svim ostalim iz BiH. Šta želim da kažem; moraš imati bolje argumente nego to što si naveo ukratko. BiH se smatra sigurnom državom i zato su vratili sve one brojne azilante, a ako se nastavi ovaj cirkus jebo me svako ako BiH ukinu bez vizni režim.TicTac wrote:Pozdrav forumasi.
Unaprijed hvala !
Rekao sam da ce mi se mater udati samo za papire.
Postoje neki uvijeti, barem za mladju raju. Znaci moras aktivno traziti posao preko arbetsförmedlingena i u jedno dokazati to. Mada starije ljude nediraju toliko....neke bezveze projekte im uvale da ih drze malo "zaposlene" i to tije to. Svi oni znaju da Mehu 60 godina niko nece zaposliti pa se njima malo gleda kroz prste i onda kas si 63-65 dobijes penziju u visini socijale ako bas nemas nikakvog radnog staza.nuki_cika wrote:Zviz
Uredu,svedska je socijalno jaka država,ali meni nikako nije jasno kako im to sveđani dopuštaju?![]()
Mislim,zašto gledat nekog bosanca koji je gore došao isključivo radi te socijale od koje se kako vidim može pristojno živjet.
Zašto jednostavno ne postave neke uvijete ili radi ili briši odatle.
Nije ni čudo što bas gore u švedsskoj traže te azile...
Znam jednog čovjeka iz naše mahale koji je došao u aprilu ovde i tek naredni mjesec ide gore,naravno prima socijalu i ponekad nesto odradi na crno i to mu je sve
nuki_cika wrote:Zviz
Uredu,svedska je socijalno jaka država,ali meni nikako nije jasno kako im to sveđani dopuštaju?![]()
Mislim,zašto gledat nekog bosanca koji je gore došao isključivo radi te socijale od koje se kako vidim može pristojno živjet.
Zašto jednostavno ne postave neke uvijete ili radi ili briši odatle.
Nije ni čudo što bas gore u švedsskoj traže te azile...
Znam jednog čovjeka iz naše mahale koji je došao u aprilu ovde i tek naredni mjesec ide gore,naravno prima socijalu i ponekad nesto odradi na crno i to mu je sve
Zato što bi onda svi počeli vrištati: "Diskriminacija!"nuki_cika wrote: Zašto jednostavno ne postave neke uvijete ili radi ili briši odatle.