Svećenik prešao na islam (video)

Rasprave o vjerskim temama.
idealnaM

#51 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by idealnaM »

Pa ako nisi pogledao priloženo, kako onda možeš nešto i komentarisati..
talić

#52 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by talić »

idealnaM wrote:Pa ako nisi pogledao priloženo, kako onda možeš nešto i komentarisati..
komentarisao sam temu i pristup temi.
"Svećanik prešao na islam (video)" , kao da je to neki poseban događaj. Svakodnevno hiljade ljudi konvertira a tema je postavljena senzacionalistički.
Zlata M.

#53 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Zlata M. »

fatamorgana wrote:(eto ja lično sam, nako, srednja žalost, znači trebam još puno, puno raditi na sebi, prije nego
što pomislim da mogu drugima čvoke palit.)
+1 :)
Vjera ipak nije navijanje, derby, utakmica.
:thumbup:
... pozdrav i tebi. :)
Zlata M.

#54 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Zlata M. »

carobnjak_iz_voza wrote:Najveći broj konvertita je bilo samo kulturološki vezano za religiju u kojoj su rodjeni.
Tacno.
Zato je, u takvom slucaju, pogresno govoriti o 'konvertiranju' ... bolje bi pristajala rijec 'uzimanje' , umjesto 'konvertiranje'.
Drago mi je da se slazemo oko toga da su mogucnosti konvertiranja jace izlozeni oni koji su se 'dali na putovanje', kako nazvah, ustvari, ljude koji vec vjeruju srcem i dusom.
... hehehe, bas fino : na jednoj temi se svadjamo, na drugoj se slazemo - to se zove nebitizlopamtilo. :mrgreen: Aferim ! (mislim, oboma ... :wink: )
Slazem se (preci ce nam u naviku :lol: :-) ) i oko toga da tema nije postavljena radi 'juhuiiiiiii' ... nego bas fino, da se poprica. (aferim opet !)

hehehe, cu' 'ZlatE' ... :) ... Krajina, je l' da ?

... sa 'Partybreaker' ni ti nisi rijesio problem te rijeci na nasem jeziku. :-?
ljubav_aha

#55 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Najveći broj konvertita je bilo samo kulturološki vezano za religiju u kojoj su rodjeni.
Tacno.
Zato je, u takvom slucaju, pogresno govoriti o 'konvertiranju' ... bolje bi pristajala rijec 'uzimanje' , umjesto 'konvertiranje'.
Drago mi je da se slazemo oko toga da su mogucnosti konvertiranja jace izlozeni oni koji su se 'dali na putovanje', kako nazvah, ustvari, ljude koji vec vjeruju srcem i dusom.... hehehe, bas fino : na jednoj temi se svadjamo, na drugoj se slazemo - to se zove nebitizlopamtilo. :mrgreen: Aferim ! (mislim, oboma ... :wink: )
Slazem se (preci ce nam u naviku :lol: :-) ) i oko toga da tema nije postavljena radi 'juhuiiiiiii' ... nego bas fino, da se poprica. (aferim opet !)

hehehe, cu' 'ZlatE' ... :) ... Krajina, je l' da ?

... sa 'Partybreaker' ni ti nisi rijesio problem te rijeci na nasem jeziku. :-?
:thumbup: razlicite dimeznije istog akt_a
Zlata M.

#56 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Zlata M. »

ljubav_aha wrote:
Zlata M. wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Kad "obični" ljudi konvertiraju iz jedne vjere u drugu onda se to može objasniti možda nedovoljnim poznavanjem vlastite religije ali kad to uradi vjerski obrazovana osoba e onda je to već zanimljivo.Pogledajte video i recite svoje mišljenje o ovom čovjeku i dali podržavate to što je uradio.
Konvertiranje iz jedne vjere u drugu, nikad i nisam povezivala sa vjerskim obrazovanjem, kako ti rece ... niti sa nedovoljnim poznavanjem vlastite religije.
To sto se, u konkretnom primjeru, radi o bivsem sveceniku, jeste nesvakidasnje, ali nije nesto za pasti u nesvijest.
Naprotiv, covjek koji se da na putovanje :wink:, puno je jace izlozen mogucnosti konvertiranja (ali onog stvarnog!), nego neko drugi ... koliko god to cudno zvucalo.
Preporucujem, u tom smislu, knjigu "Od sumnje do vjerovanja", dr. Moustapha Mahmoud, i moram ... sorry :) ... kao potvrdjeni Spielverderber (ovdje se stvarno izvinjavam, jer ne znam pogodnu rijec na nasem jeziku ... znaci :'onaj koji kvari draz igre' :| ) dakle, moram reci da su i u slucaju ovog covjeka, sve mogucnosti jos uvijek otvorene : da jednoga dana predje na judaizam, da se vrati krscanstvu, da prozivi fazu totalnog ateizma ... svasta nesto.
Kao muslimanki mi nije niti drago niti zao ... u smislu 'evo ga, jos jedan vise, juhuiiii' ... zelim mu srecu u potrazi za samim sobom, gdje god to bilo.
Jedanaka osjecanja imam i prema onima koji iz islama konvertiraju u neku drugu vjeru.

Eto. :)
odlicno sroceno ZlataM,i vlro je neobicno da on nikad u zivotu ranije nije sreo licno muslimana
Hvala. :)
Nego ... hmmm ...
i vlro je neobicno da on nikad u zivotu ranije nije sreo licno muslimana
:roll:
Ti si, definitivno, veci Spielverderber nego ja ! :lol: Respect !
Juce sam se htjela osvrnuti na to, pa kontam - kad nije niko, necu ni ja bas svaki put raditi na deziluzioniranju, nije fer ...
Al' sad opet kontam ... hmmm ... sto da ne ?
Dakle, stvar koju smo, bice, namjerno preculi ... taj prvi kontakt sa muslimanima, jako je vazna stavka u cijeloj prici.
Pisala sam o tome vise puta i i dalje smatram taj soc. faktor pri konvertiranju, jaaako vaznim. Gotovo presudnim.
Nemam ja nista protiv konvertita ... naprotiv.
Ali, koliko god ulogu odigra unutrasnje nadahnuce, toliko je odigra i ljudski faktor.
Islam je, kad je taj ljudski faktor u pitanju, zaista fascinantan. Nisam pristrasna kad to kazem. Istina je.
Taj osjecaj 'biti prihvacen', 'postati dijelom dzemata', ta srdacnost kojom se docekuju novopridosli ... ta toplina kojom zrace okupljanja u dzematu, itekako doprinese konveritranju.
Ovdje niti hvalim niti kudim, to je, jednostavno, tako. Tacka.
Ovaj covjek i sam kaze da je bio usamljen, prazan ... :roll:
Uz to jos dolazi faktor minimalnih ocekivanja ... ma - losih! ... samo sto covjek ne moze reci otvoreno, kad toga ni sam nije svjestan.
I kako to u zivotu vecinom biva, onim stvarima/ljudima, koji nas pozitivno iznenade ... prevazidju nasa (minimalna) ocekivanja, nesvjesno dodajemo poene na kvadrat.
Razmisliti i o tome. :roll:

(ovo tek da ne previdimo taj aspekt cijele price ... ostajem pri onom sto rekoh u prvom postu, naravno. :) )
ljubav_aha

#57 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
ljubav_aha wrote: odlicno sroceno ZlataM,i vlro je neobicno da on nikad u zivotu ranije nije sreo licno muslimana
Hvala. :)
Nego ... hmmm ...
i vlro je neobicno da on nikad u zivotu ranije nije sreo licno muslimana
:roll:
Ti si, definitivno, veci Spielverderber nego ja ! :lol: Respect !
Juce sam se htjela osvrnuti na to, pa kontam - kad nije niko, necu ni ja bas svaki put raditi na deziluzioniranju, nije fer ...
Al' sad opet kontam ... hmmm ... sto da ne ?
Dakle, stvar koju smo, bice, namjerno preculi ... taj prvi kontakt sa muslimanima, jako je vazna stavka u cijeloj prici.
Pisala sam o tome vise puta i i dalje smatram taj soc. faktor pri konvertiranju, jaaako vaznim. Gotovo presudnim.
Nemam ja nista protiv konvertita ... naprotiv.
Ali, koliko god ulogu odigra unutrasnje nadahnuce, toliko je odigra i ljudski faktor.
Islam je, kad je taj ljudski faktor u pitanju, zaista fascinantan. Nisam pristrasna kad to kazem. Istina je.
Taj osjecaj 'biti prihvacen', 'postati dijelom dzemata', ta srdacnost kojom se docekuju novopridosli ... ta toplina kojom zrace okupljanja u dzematu, itekako doprinese konveritranju.
Ovdje niti hvalim niti kudim, to je, jednostavno, tako. Tacka.
Ovaj covjek i sam kaze da je bio usamljen, prazan
... :roll:
Uz to jos dolazi faktor minimalnih ocekivanja ... ma - losih! ... samo sto covjek ne moze reci otvoreno, kad toga ni sam nije svjestan.
I kako to u zivotu vecinom biva, onim stvarima/ljudima, koji nas pozitivno iznenade ... prevazidju nasa (minimalna) ocekivanja, nesvjesno dodajemo poene na kvadrat.
Razmisliti i o tome. :roll:

(ovo tek da ne previdimo taj aspekt cijele price ... ostajem pri onom sto rekoh u prvom postu, naravno. :) )
ZlataM,rekal si sve sto je doslovno vezano za temu konvertiranja

naravno da mi je bilo cudno kako niakd nije sreo muslimana u zivotu a ima 40i nesto godina;a nakona povrtaka u Londonu se susrece sa Yusufom u dzamiji ; muslimana ima jako puno u UK,narocio u Londonu,postoji toliko promejra mejsanih brakova ,znaci lokalaca sa muslimanima;naravno da mi je tako nesto "zapelo" u 3-09 minuti njegovog intervjua.covjek je inteletkualac a kaze da je znao sve o msulimanima putem TV i sotlaih medija,kakv je to uopste intelektualac :? ali si pogodila srz :thumbup:
prezimenko

#58 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by prezimenko »

1. Lik je Arap(progooglajte mu prezime) i moze nekom drugom prosipati shuplju da ne zna sta je islam i da nije vidio muslimana pogotovo radi toga sto je bio svecenik.
2. Ne vidim nijedan argument da je iznjeo zasto je presao na islam samo opisuje obicaje islama ili bar nijedan logican no u vjeri svakako nema logike :)
HAVANA

#59 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by HAVANA »

Najezio sam se sav od uzbudjenja.
NIN

#60 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by NIN »

HAVANA wrote:Najezio sam se sav od uzbudjenja.
:lol:
talić

#61 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by talić »

carobnjak_iz_voza wrote:
talić wrote:
idealnaM wrote:Pa ako nisi pogledao priloženo, kako onda možeš nešto i komentarisati..
komentarisao sam temu i pristup temi.
"Svećanik prešao na islam (video)" , kao da je to neki poseban događaj. Svakodnevno hiljade ljudi konvertira a tema je postavljena senzacionalistički.
Svaki naslov teme se i postavlja senzacionalistički ,a ti se našao pametan pa ćeš nam davati mišljenje bez da pogledaš uopće šta je tema. Tvoje mišljenje je nebitno jer je besmisleno
mene uopšte nisu zanimali razlozi njegovog prelaska na Isllam i želio sam samo reći da ti ovu temu ne bi otvorio ni da si saznao da je neki reisulema prešao na kršćanstvo. To je ono što se zove "Različiti aršini", svi koji pređu na "Našu" stranu su dobri a svi koji pređu na "Njihovu" su za osudu.
shambho

#62 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by shambho »

Meni je ova tema interesentna, jer sam u posljednje vrijeme pogledala/procitala niz slicnih prica.. Naime, i sama sam je ne tako davno prozivjela.. Mozda mi upravo zbog ova ne iskace od ostalih, valjda kazem jer sam ih puno pregledala.. Iako je svaka na svoj nacin jedinstvena..

Ono sto mi je fascinanto kod svih ovih prica, jeste put koji su osobe pro(e)sle, put za spoznajom, odnosno put DO spoznaje.. Takoder mi je interesantno da svaka od prica ima neki kljucni momenat koji se osobi sa strane cini ni malo bitan, dok za tu osobu taj momenat predstavlja ono sto je promijenilo slijed njenog zivota.. (fakticki ponavljam ono sto je @carobnjak_iz_voza vec spomenuo)..

Naime, meni se cini da vecinu osoba koje spoznaju vjeru karakterise potraga za znanjem (logicno), potraga za Istinom. Neki open-minded stil zivota ali ne onaj zapadnjacki nego stil u kojem se osluskuje svoje srce i intuicija i u kojem je covjek iskren prema sebi i drugima (ovaj bivsi svecanik npr.).. Jedna konstantna potraga za odgovorima.. S tim u vezi, svaka osoba koja dodje do spoznaje je svjesna da je njeno putovanje bilo dio mozda jednog plana, i da nije bilo onoga prije ne bi bilo onoga sto je sada.. Tako da se omalovazavanje 'bivseg' zivota ne uklapa u sliku o sebi.. Nastavak zivota je vec druga prica.

Momenat/nti spoznaje je/su onaj/i u kojem se nesto desi u srcu, trenutak u kojem zasija svjetlost u srcu tolikom jacinom da je prosto nemoguce izignorisati..

"..Bog nama govori na razlicite nacine, On nas zeli privuci sebi.. Nekim ljudima govori kroz sport, ili kroz prelijep izlazak sunca, ili kroz Kur'anske rijeci ili kroz nauku. On se meni obratio putem moga srca." (iz video clipa)

Osoba tada bira da li ce odrzavati istu i ojacati je.. Ove momente bi osoba koja ne vjeruje nazvala slucajnostima..U ovoj prici bi to mozda bio dio u kojem, nakon sto bivsi svecanik izgovori Kelime-i sehadet, zacuje ezan.. A i sam je spomenuo dio u kojem su ucenici trazili da klanjaju namaz u njegovoj ucionici, koja je jedina imala cesmu izmedju ostalog..
(Ima onaj jedan hadis koji sam jednom procitala, ne mogu ga sad naci pa se izvinjavam ako cu lose parafrazirati, ali poenta je da je za vjernika i najmanji dokaz znak Stvoritelja, dok za nevjernika i najveci nista ne znaci, tako da necu ulaziti u raspravu oko prethodno recenog, za mene je to itekakav dokaz..)

Mozda je ovo malo dalje od teme, mozda nisam nista konkretno ni nepoznato rekla, ali cisto zapazanje..

..A koliko je zanimljivo toliko je i logicno (prelazak sa Krscanstva na Islam).. Naime, kako rekoh mnogo sam slicnih prica procitala, i cini mi se da je to prilicno aktua(e)lno u Americi (i ostalim dijelovima svijeta naravno ali ja sam nalijetala na Amerikance), kod krscana koji se susretnu sa Kur'anom, jer na neki nacin dobiju potpuniju sliku znanja kojeg vec posjeduju, i onda se tesko vratiti nazad..

Raspisah se..
NIN

#63 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by NIN »

OBAVEZNO OTVORITI LINK:
ljubav_aha

#64 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ljubav_aha »

shambho wrote:Meni je ova tema interesentna, jer sam u posljednje vrijeme pogledala/procitala niz slicnih prica.. Naime, i sama sam je ne tako davno prozivjela..
sto je,u tvojoj situaciji,bio kljucni momenat :?:
psydelija

#65 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by psydelija »

NIN wrote:Ima tema more sa slicnom tematikom al' haj', ostavicu ovu al' da znate da smekam i da za oftopik, vrijedjanje i ostale nepodopstine necu plaho opominjat' neg' direkt urucit' besplatan aranzman u Banovicima. Posteno?
Posteno! :D
Bujrum :)
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “ignorisanje upozorenja moderatora”
» psydelija
14 dana

@NIN
ljubav_aha

#66 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ljubav_aha »

psydelija,zaboravljas razloge necijeg prelaska u drugu religiju;npr,njacesce se desiti u slucajevima licnih zivotnih kriza,,promejne mjesta boravka,i sl. ali je sustinski faktor uvijek licno nezadovljstvo osobe sobom/sredinom i sl.
talić

#67 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by talić »

Siguran sam da ljudi koji stalno mjenjaju dresove donose čovječanstvu više štete nego koristi. Hvaliti ih i exponirati ih nije nimalo bezopasno. Najpoznatiji njemački musliman Pierre Vogel je selefista i ljudi ga se boje u Njemačkoj neki ga čak upoređuju sa hitlerom. Mnogi liječeni narkomani i alkoholičari se okreću vjeri i bez ikakve namjere da obezvrijedim njihovu vjeru određena doza skepse mora postojati. Jučer komunista ili alkoholičar danas vehabija. Pitanje je šta je sljedeće ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Truba »

generalno: nestabilne neostvarene ličnosti
Post Reply