Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
- bach
#26 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Južna longitudinala na Grbavici. Korumpirana vlast postavila šahtove iz Bjelovara.
Ja se upravo vraćam sa putovanja iz jednog malog zagorskog gradića gdje se svi šahtovi odazivaju na ime Kovina Visoko.
Ja se upravo vraćam sa putovanja iz jednog malog zagorskog gradića gdje se svi šahtovi odazivaju na ime Kovina Visoko.
-
belfy
#27 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
jamesB, ja mislio ti ozbiljan, pa ti dam informacije, a ti opletes po zeljama i pozdravima. ziv ti i zdrav meni bio.
notsure, kako nam fali strucnjaka. evo james sve zna sta treba, a i ti nabroja sta sve treba. vidis da ima strucnjaka.
nejverovatno koliko ljudi ima nerealne iluzije i neka "rjesenja". da mi nije mrsko dao bih jednu duzu analizu, samo nemam kome...
notsure, kako nam fali strucnjaka. evo james sve zna sta treba, a i ti nabroja sta sve treba. vidis da ima strucnjaka.
nejverovatno koliko ljudi ima nerealne iluzije i neka "rjesenja". da mi nije mrsko dao bih jednu duzu analizu, samo nemam kome...
- notsure
#28 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Nije stručnjak onaj koji zna (ili misli da zna) šta bi trebalo (zato nisam ni ja pa predlažem Čehe i Japance).... stručnjak je neko ko bi znao rekonstruisati elektrofilter a da ne zaboravi na temperaturni koeficijent pa onda napravi kratak spoj (desi se izvijanje čim se zagrije na radnu temperaturu)... neko ko zna zavariti izmjenjivače topline a da ne popucaju čim se potpali kotao... neko ko zna da je CO otrovan i čemu služe sirene na visokoj peći... neko ko zna šta da radi s planinom troske u krugu fabrike... neko ko bi benzol prodavao (kao što se radilo i prije rata) umjesto da ga ispušta u atmosferu... neko ko bi uradio bilo šta što rade slične željezare u EU da zrak bude čišći.belfy wrote:jamesB, ja mislio ti ozbiljan, pa ti dam informacije, a ti opletes po zeljama i pozdravima. ziv ti i zdrav meni bio.
Za početak nam treba federalni inspektor koji poznaje proces proizvodnje, a ne da se hvali svojim poznavanjem željezare na osnovu iskustva u građenju građevinskih objekata u krugu željezare.
-
belfy
#29 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
pa po tim tvojim uzusima ja sam napola strucnjak... ne samo da znam sve o CO, nego i vecini ostalih plinova koji se koriste u cijeloj zeljezari. kao i o njihovom skladistenju, koristenju, transportu, djelovanju u slucaju pojave istih tamo gdje ih ne bi trebalo biti, dozvoljene granice i nacine djelovanja u slucaju havarija.
sto se tice planine troske ono je posebna prica. indijac je jednostavno nece prodavati dok ne nadje dovoljno dobru cijenu. ruglo jeste, ali oni imaju opravdanje za to. to sto smeta tebi i meni njih ne zaboli plaho.
i opet mi je smijesno kako tvrdis da treba neki strucnjak, a onda nabrojis, kao, sta bi se trebalo uraditi. strucnih ljudi ima. mozda ne dovoljno, ali oni nemaju odrijesene ruke. vecina stvari koje si pobrojao spada u odluke menadzmenta. tu bih tek imao pricu da pricam, ali opet...nemam kome.
sto se tice planine troske ono je posebna prica. indijac je jednostavno nece prodavati dok ne nadje dovoljno dobru cijenu. ruglo jeste, ali oni imaju opravdanje za to. to sto smeta tebi i meni njih ne zaboli plaho.
i opet mi je smijesno kako tvrdis da treba neki strucnjak, a onda nabrojis, kao, sta bi se trebalo uraditi. strucnih ljudi ima. mozda ne dovoljno, ali oni nemaju odrijesene ruke. vecina stvari koje si pobrojao spada u odluke menadzmenta. tu bih tek imao pricu da pricam, ali opet...nemam kome.
-
muzicar_iz_parka
#30 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
A znaš li ti koliko udjela imaju termoelektrane i rudnici u BDP-u države?jamesB wrote: Cuj zelje, nerealne iluzije? A ta vrsta firmi vec postoji u BiH, samo ne u dovoljnoj kolicini? Sta je alternativa, Laksmi i ginuti po rudnicima koji kao da su iz 19 vijeka? Sjajna buducnost?
Šta bi se desilo kada bi sve to pozatvarali, "jer je prljavo"?
Nama treba modernizacija postojećeg i sistematizacija radnih mjesta, pošto to država neće nikad provesti, najbolje sve privatizovati i dati zapadnim firmama, a zakonski ih natjerati na sve to, mada će ovo zadnje morati da se desi kroz harmonizaciju zakona sa EU u procesu evrointegracije.
Niko ne spriječava nikog da otvara te bajne "high-tech" firme i zapošljava, kvalifikuje potrebne radnike.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#31 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Jesi li čuo za Javne nabavke? Tender?! Zakon koji štiti tvoje pare koje daješ u budžet.bach wrote:Južna longitudinala na Grbavici. Korumpirana vlast postavila šahtove iz Bjelovara.
E pa taj zakon kaže ako su jeftiniji šahtovi iz Bjelovara, biće oni a ne visočki. Zašto su visočki šahtovi skupi, to je pitanje?
I ispred moje zgrade su šahtovi iz Beograda, pa šta? Poprilično si neinformisan, a djeluješ pismen.
-
prezimenko
#32 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
maksuz se logirao da prijavim ovu temu kao predizbornu kampanju
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#33 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Stranka zabih, povratak otpisanih hahaahprezimenko wrote:maksuz se logirao da prijavim ovu temu kao predizbornu kampanju
-
Stargate Punk
#34 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Trebala bi propasti i Zenička jer taj biznis nije nešto što donosi pare jer se niko ne može boriti sa jeftinim željezarama iz Kine.
Razlika je u tome što se čak i u Kini ne može svakakvo smeće topiti u visokim pećima kao u Zenici. I to topljenje radioaktivnog smeća i je razlog što još radi.
Da ne daj bože BiH uđe u EU morali bi je ili zatvoriti ili prestati raditi što rade sad zbog Europskih propisa o radu željezara.
Razlika je u tome što se čak i u Kini ne može svakakvo smeće topiti u visokim pećima kao u Zenici. I to topljenje radioaktivnog smeća i je razlog što još radi.
Da ne daj bože BiH uđe u EU morali bi je ili zatvoriti ili prestati raditi što rade sad zbog Europskih propisa o radu željezara.
- notsure
#35 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Previše. Zato što nam je BDP k'o u Ruandi.muzicar_iz_parka wrote:A znaš li ti koliko udjela imaju termoelektrane i rudnici u BDP-u države?
Bilo je zatvoreno do 2005, pa smo preživjeli.muzicar_iz_parka wrote:Šta bi se desilo kada bi sve to pozatvarali, "jer je prljavo"?
E tu nisi u pravu. Neće niko otvoriti high-tech firmu tamo:muzicar_iz_parka wrote:Niko ne spriječava nikog da otvara te bajne "high-tech" firme i zapošljava, kvalifikuje potrebne radnike.
a) gdje korupcija caruje
b) gdje ti treba 1.000 papira i 2 mjeseca čekanja i obijanja šaltera da je otvoriš
c) gdje dipl.inž. s BH diplomom ne zna tablicu množenja
d) gdje političaru uzimaju reket
e) gdje nikad ne znaš ko će sutra blokirati M17 jer nije dobio 19 plata...
Neće država praviti fabrike, socijalizam je davno prevaziđen, ali država je ta koja treba stvoriti okruženje, atmosferu da privuče investitore. Pa kad ih privuče, da su investitori sigurni da sutra neće promijeniti pravila jer se promijenila koalicija na vlasti (umjesto da zakoni važe uvijek isto bez obzira vladaju li zeleni, crveni ili narandžasti).
-
belfy
#36 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
eto, a svi kazu da nema strucnjaka... sada je jasno da ima i svi ih jasno vidimo. ja bih samo da napravim duboko izvinjenje sto sam odgovarao na postove obojice. siguran sam da ce ovaj vas dogovor iznjedriti dosta dobrog za ovu moju radnu klasu. samo bih da pitam da li se neki kandidovao negdje da glasam za njega, jer zelim izbavljenje iz ovog i ovakvog ambisa. takodjer, ako neki ima firmu rado bih da se prijavim kao potencijalni radnik, jer je ocigledno da postujete sva prava radnika i zelite im najbolje. hvala.
- MMM1977
#37 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Rade one željezare koje je kupio Mittal (Skoplje isto radi i to jako dobro). Ostale ne rade jer se ne mogu nositi sa Mittalom.
Arcelor je bio dika i ponos Evrope pa ga prodaše Indijcima (iako to Evropa pokušava predstaviti kao ujedinjavanje), Corrus je bio vrlo cijenjen brand pa ode Tata Steelu, jedino se Skandinavci opiru.
Da Mittal nije kupio ŽZ davno bi ona bila ugašena. A Mittal nije doveo Haris, on doveo Kuvajćane koji čarape ne znaju proizvesti.
Arcelor je bio dika i ponos Evrope pa ga prodaše Indijcima (iako to Evropa pokušava predstaviti kao ujedinjavanje), Corrus je bio vrlo cijenjen brand pa ode Tata Steelu, jedino se Skandinavci opiru.
Da Mittal nije kupio ŽZ davno bi ona bila ugašena. A Mittal nije doveo Haris, on doveo Kuvajćane koji čarape ne znaju proizvesti.
- notsure
#38 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ako si ozbiljan u ovom što pišeš, onda glasaj narandžasto, to je trenutno jedina politička opcija u BiH koja razmišlja na ovaj način, a okuplja ljude koji žele najbolje ne samo sebi i rodbini nego svima.belfy wrote:eto, a svi kazu da nema strucnjaka... sada je jasno da ima i svi ih jasno vidimo. ja bih samo da napravim duboko izvinjenje sto sam odgovarao na postove obojice. siguran sam da ce ovaj vas dogovor iznjedriti dosta dobrog za ovu moju radnu klasu. samo bih da pitam da li se neki kandidovao negdje da glasam za njega, jer zelim izbavljenje iz ovog i ovakvog ambisa. takodjer, ako neki ima firmu rado bih da se prijavim kao potencijalni radnik, jer je ocigledno da postujete sva prava radnika i zelite im najbolje. hvala.