Sve sem one jedne...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- black
Moderna civilizacija je neznatno razvila um zene, ali je uvecala njenu patnju jacanjem muskarcevih ambicija. Donedavno je zena bila nesretna sluskinja, a sada je postala nesretna gospodja; nedavno je bila slijepa zena koja izlazi na dnevnu svjetlost, a sada je zena koja vidi, ali ide kroz nocnu tminu; bila je ljepotica u svome neznanju, cijenjena zbog jednostavnosti, snazna upravo u svojoj slabosti, a sada je postala ruzna u svome usavrsavanju, povrsnih osjecaja i daleko od spoznavanja srca. Hoce li doci dan kada ce se u zeni sresti ljepota i obrazovanost, usavrsavanje i izuzetnost, fizicka slabost i dusevna snaga?

-
Max.Cherry
Očito ste kreativni početkom ove hefte...
Slažem se sa većinom, ali se ne slažem sa ovim poređenjem emotivnosti između partnera i ostalih. Naravno da postoji više vrsta ljubavi, ali isto tako je prirodno da se ne mogu porediti. Možda ja nisam definisao u početku precizno, ali ovdje se bavimo samo ljubavi između muškarca i žene od koje u suštini dolaze sve te ostale ljubavi...
Okay, Irma mi je sinoć bila malo previše konfjuzd pa sam htio malo razvedriti situaciju... ali istina i prihvaćam da sam nesvjesno skrenuo s teme. Neću više
Također, teza da sve te ljubavi prestaju, umiru ili odlaze vezana je za to fizičko nebivstvovanje zajedno (ha jesam ovo izvuko). Ne ulazivši u to šta nekome ostaje u srcu, i šta neko osjećao prema nekome nakon što dođe do prekida između dvoje zaljubljenih, onda dolazim do činjenice da ta ljubav prestaje. Dakle, dogovorno, u ljutnji, fizičkim obračunom... uglavnom nisu više skupa i to je to - završena veza.
I da, upravo teorijski sam postavio teze - da, kad razmislimo, sve te ljubavi su osuđene na propast (možda zvuči previše teatralno i tragično), sem jedne, koju ćemo naći ukoliko uspješno prođemo sva ta iskustva. Ili sve pada u vodu ako si Saudijski princ pa imaš harem od 74 žene. Essss...
Eh moram i ovo komentarisati - tematika ima blago negativan prizvuk i slažem se da bi trebali furati u pozitivnom smjeru. Što se tiče poštovanja, to bi trebalo biti sastavni dio svake normalne ljubavi, ali maloprije sam objasnio da sam postavio krut prilaz definiciji ljubavi - dakle samo veza i to je to. Da li neko izlazi happy, sad ili napola ili pun iskustva ili obogaćen jednim prijateljem punim poštovanja... nebitno ovdje. Bitno u životu, ali ne vezano za temu, koja je globalna i čista teorija.
Kvalitetna rasprava.
Slažem se sa većinom, ali se ne slažem sa ovim poređenjem emotivnosti između partnera i ostalih. Naravno da postoji više vrsta ljubavi, ali isto tako je prirodno da se ne mogu porediti. Možda ja nisam definisao u početku precizno, ali ovdje se bavimo samo ljubavi između muškarca i žene od koje u suštini dolaze sve te ostale ljubavi...
Okay, Irma mi je sinoć bila malo previše konfjuzd pa sam htio malo razvedriti situaciju... ali istina i prihvaćam da sam nesvjesno skrenuo s teme. Neću više
Također, teza da sve te ljubavi prestaju, umiru ili odlaze vezana je za to fizičko nebivstvovanje zajedno (ha jesam ovo izvuko). Ne ulazivši u to šta nekome ostaje u srcu, i šta neko osjećao prema nekome nakon što dođe do prekida između dvoje zaljubljenih, onda dolazim do činjenice da ta ljubav prestaje. Dakle, dogovorno, u ljutnji, fizičkim obračunom... uglavnom nisu više skupa i to je to - završena veza.
I da, upravo teorijski sam postavio teze - da, kad razmislimo, sve te ljubavi su osuđene na propast (možda zvuči previše teatralno i tragično), sem jedne, koju ćemo naći ukoliko uspješno prođemo sva ta iskustva. Ili sve pada u vodu ako si Saudijski princ pa imaš harem od 74 žene. Essss...
Eh moram i ovo komentarisati - tematika ima blago negativan prizvuk i slažem se da bi trebali furati u pozitivnom smjeru. Što se tiče poštovanja, to bi trebalo biti sastavni dio svake normalne ljubavi, ali maloprije sam objasnio da sam postavio krut prilaz definiciji ljubavi - dakle samo veza i to je to. Da li neko izlazi happy, sad ili napola ili pun iskustva ili obogaćen jednim prijateljem punim poštovanja... nebitno ovdje. Bitno u životu, ali ne vezano za temu, koja je globalna i čista teorija.
Kvalitetna rasprava.
Last edited by Max.Cherry on 10/07/2006 12:12, edited 1 time in total.
-
teletrader
Nece...black wrote:Moderna civilizacija je neznatno razvila um zene, ali je uvecala njenu patnju jacanjem muskarcevih ambicija. Donedavno je zena bila nesretna sluskinja, a sada je postala nesretna gospodja; nedavno je bila slijepa zena koja izlazi na dnevnu svjetlost, a sada je zena koja vidi, ali ide kroz nocnu tminu; bila je ljepotica u svome neznanju, cijenjena zbog jednostavnosti, snazna upravo u svojoj slabosti, a sada je postala ruzna u svome usavrsavanju, povrsnih osjecaja i daleko od spoznavanja srca. Hoce li doci dan kada ce se u zeni sresti ljepota i obrazovanost, usavrsavanje i izuzetnost, fizicka slabost i dusevna snaga?
![]()
Onda nama muskarcima dzennet/raj ne bi ni trebao...
"Snazhna u svojoj slabosti"..good point,jako lijepo receno
- Michun
Nisi upoznao meneblack wrote:Moderna civilizacija je neznatno razvila um zene, ali je uvecala njenu patnju jacanjem muskarcevih ambicija. Donedavno je zena bila nesretna sluskinja, a sada je postala nesretna gospodja; nedavno je bila slijepa zena koja izlazi na dnevnu svjetlost, a sada je zena koja vidi, ali ide kroz nocnu tminu; bila je ljepotica u svome neznanju, cijenjena zbog jednostavnosti, snazna upravo u svojoj slabosti, a sada je postala ruzna u svome usavrsavanju, povrsnih osjecaja i daleko od spoznavanja srca. Hoce li doci dan kada ce se u zeni sresti ljepota i obrazovanost, usavrsavanje i izuzetnost, fizicka slabost i dusevna snaga?
![]()
Koga to citiras?
- black
kah..kah...Michun wrote:Nisi upoznao meneblack wrote:Moderna civilizacija je neznatno razvila um zene, ali je uvecala njenu patnju jacanjem muskarcevih ambicija. Donedavno je zena bila nesretna sluskinja, a sada je postala nesretna gospodja; nedavno je bila slijepa zena koja izlazi na dnevnu svjetlost, a sada je zena koja vidi, ali ide kroz nocnu tminu; bila je ljepotica u svome neznanju, cijenjena zbog jednostavnosti, snazna upravo u svojoj slabosti, a sada je postala ruzna u svome usavrsavanju, povrsnih osjecaja i daleko od spoznavanja srca. Hoce li doci dan kada ce se u zeni sresti ljepota i obrazovanost, usavrsavanje i izuzetnost, fizicka slabost i dusevna snaga?
![]()
![]()
Koga to citiras?
- Michun
Pa black - stvarno me nisi upoznao (a ko zna, SA je mahala).black wrote:kah..kah...Michun wrote:Nisi upoznao meneblack wrote:Moderna civilizacija je neznatno razvila um zene, ali je uvecala njenu patnju jacanjem muskarcevih ambicija. Donedavno je zena bila nesretna sluskinja, a sada je postala nesretna gospodja; nedavno je bila slijepa zena koja izlazi na dnevnu svjetlost, a sada je zena koja vidi, ali ide kroz nocnu tminu; bila je ljepotica u svome neznanju, cijenjena zbog jednostavnosti, snazna upravo u svojoj slabosti, a sada je postala ruzna u svome usavrsavanju, povrsnih osjecaja i daleko od spoznavanja srca. Hoce li doci dan kada ce se u zeni sresti ljepota i obrazovanost, usavrsavanje i izuzetnost, fizicka slabost i dusevna snaga?
![]()
![]()
Koga to citiras?![]()
![]()
Nisi zar onako dubokoumnu stvar sam napisao? Priznaj. Ako jesi, skidam kapu za tok misli.
- Michun
Covjek hoce ozbiljno o temi - pa da ja malo pisem ozbiljno.
Ma ja - s tim se slazem. Ljubav prema suprotnom polu je nastala prva, pa tek onda ostale. Logicno.
E da si citao knjigu koja se vabi Ethos i ljudsko bivstovanje - bilo bi ti jasno da ne mora postojati fizicka blizina da bi smo se osjecali bliskima, voljeli i da nam da ljubav bude stvarna. E opet Marx kaze da je covjekovo otudjenje nastalo upravo zbog tvoje teorije gore navedene - da treba da smo s nekim ili necim da bi smo osjecali ljubav.
Ne mozes razdvojiti covjeka od njegovih osjecanja (sto bi rekli duse) pa tako ne mozes ni smatrati da ljubav i veza prestane kad neko umre, ode i sl. Mozda fizicka veza prestaje ali ljubav... To je vec pitanje za filozofe.
Zasto mislis da je propast veza koja je zavrsena? Ja ne mislim tako. Veza se zavrsi i svako ide svojim putem. I to je uspjeh, biti s nekim u vezi, prekinuti a ne mrziti ga i imati lijepa sjecanja.
Ma ja - s tim se slazem. Ljubav prema suprotnom polu je nastala prva, pa tek onda ostale. Logicno.
E da si citao knjigu koja se vabi Ethos i ljudsko bivstovanje - bilo bi ti jasno da ne mora postojati fizicka blizina da bi smo se osjecali bliskima, voljeli i da nam da ljubav bude stvarna. E opet Marx kaze da je covjekovo otudjenje nastalo upravo zbog tvoje teorije gore navedene - da treba da smo s nekim ili necim da bi smo osjecali ljubav.
Ne mozes razdvojiti covjeka od njegovih osjecanja (sto bi rekli duse) pa tako ne mozes ni smatrati da ljubav i veza prestane kad neko umre, ode i sl. Mozda fizicka veza prestaje ali ljubav... To je vec pitanje za filozofe.
Zasto mislis da je propast veza koja je zavrsena? Ja ne mislim tako. Veza se zavrsi i svako ide svojim putem. I to je uspjeh, biti s nekim u vezi, prekinuti a ne mrziti ga i imati lijepa sjecanja.
- Michun
Rekla to u donjem postu, samo malo opsirnije.Ljubav je plod duhovne privlacnosti
Pa skromna sam - ali mislim da sam zanimljiva osoba. A ne citat je fine, samo me zanimalo od koga je. Aaaa, treba znati i citirati u pravo vrijeme i na pravom mjestu.jesam li to neshto propustio neupoznavajuci te?a ono sam citirao Dzubrana..eto drugi put cu napisati nesto svoje...
- CiCiban
ali jeste propast, jer se vise nije mogla razvijati..sto ne znaci da je propast za one koji su otisli odatle..i nastavili dalje..upravo ovako kako si opisalaMichun wrote: Zasto mislis da je propast veza koja je zavrsena? Ja ne mislim tako. Veza se zavrsi i svako ide svojim putem. I to je uspjeh, biti s nekim u vezi, prekinuti a ne mrziti ga i imati lijepa sjecanja.
- Michun
Pa da, veza je propala tj. ne postoji. To je istina.CiCiban wrote:ali jeste propast, jer se vise nije mogla razvijati..sto ne znaci da je propast za one koji su otisli odatle..i nastavili dalje..upravo ovako kako si opisalaMichun wrote: Zasto mislis da je propast veza koja je zavrsena? Ja ne mislim tako. Veza se zavrsi i svako ide svojim putem. I to je uspjeh, biti s nekim u vezi, prekinuti a ne mrziti ga i imati lijepa sjecanja.[
Ali ja mislim da je bitnije sta ostaje poslije veze ili ti povezivanja dvoje na raznim nivoima. Jel' gorak ukus ili pozitivno iskustvo.
Ako je gorak ukus onda je cijela situacija propast.
- CiCiban
''We don't see things as they are, we see things as we are.''
''We are like sculptors, constantly carving out
of others the image we long for, need, love or desire,
often against reality, against their benefit, and
always, in the end, a disappointment, because it
does not fit them.''
''Life is a process of becoming, a combination of
states we have to go through. Where people fail is
that they wish to elect a state and remain in it.
This is a kind of death.''
''Life is truly known only to those who suffer, lose,
endure adversity and stumble from defeat to defeat. ''
''Dreams pass into the reality of action. From the
actions stems the dream again; and this
interdependence produces the highest form of living.''
''Our life is composed greatly from dreams, from
the unconscious, and they must be brought into
connection with action. They must be woven together.''
''The dream was always running ahead of me.
To catch up, to live for a moment in unison with it,
that was the miracle. ''
does not fit them.''
''Life is a process of becoming, a combination of
states we have to go through. Where people fail is
that they wish to elect a state and remain in it.
This is a kind of death.''
''Life is truly known only to those who suffer, lose,
endure adversity and stumble from defeat to defeat. ''
''Dreams pass into the reality of action. From the
actions stems the dream again; and this
interdependence produces the highest form of living.''
''Our life is composed greatly from dreams, from
the unconscious, and they must be brought into
connection with action. They must be woven together.''
''The dream was always running ahead of me.
To catch up, to live for a moment in unison with it,
that was the miracle. ''
Last edited by CiCiban on 10/07/2006 15:07, edited 1 time in total.
-
neupucena
Tako istinito bar kad sam ja u pitanju i svi ljudi koji su dolazili u kontakt sa mnom. Ciji je ovo tekst?CiCiban wrote:''We don't see things as they are, we see things as we are.''
does not fit them.''
-
Lisac
In those days spirits were brave, the stakes were high, men were real men, women were real women and small furry creatures from Alpha Centauri were real small furry creatures from Alpha Centauri. 
dani ponosa i slave su proshli, ostale su samo bespomocne bijesne kreature i cinizam chiji se hrabri duh hrani gorchinom koja nas chuva od prolaznosti.
dani ponosa i slave su proshli, ostale su samo bespomocne bijesne kreature i cinizam chiji se hrabri duh hrani gorchinom koja nas chuva od prolaznosti.
- Michun
De ljudi nesto iz svoje glave - nemojte pliz vise citirati pametne likove. I vi ste dovoljno pametni da date svoje misljenje o gore navedenoj temi.Lisac wrote:In those days spirits were brave, the stakes were high, men were real men, women were real women and small furry creatures from Alpha Centauri were real small furry creatures from Alpha Centauri.
-
neupucena
Nemoj tako. Ima nas koji nismo nikada citali neke stvari pa nam dobro dodje da se upoznamo s tim.Michun wrote:De ljudi nesto iz svoje glave - nemojte pliz vise citirati pametne likove. I vi ste dovoljno pametni da date svoje misljenje o gore navedenoj temi.Lisac wrote:In those days spirits were brave, the stakes were high, men were real men, women were real women and small furry creatures from Alpha Centauri were real small furry creatures from Alpha Centauri.
- CiCiban
zaboravljate cajanke kod Vonke Normalnog.. s pogledom na ocean i delfineLisac wrote:In those days spirits were brave, the stakes were high, men were real men, women were real women and small furry creatures from Alpha Centauri were real small furry creatures from Alpha Centauri.
Age does not protect you from love. But love, to some extent, protects you from age.
- anais_nin
ijao koji pesimistican pogled na ljubavztluhcs wrote:Sve su veze "osuđene" na raskid pa čak i ta tvoja jedna, samo što čovjek u neka doba skonta da nije baš pametno to raditi... Nema "vječne ljubavi" već samo "vječni zajednički interes"...Max.Cherry wrote:da su sve sem jedne osuđene na raskid.
Ako je to lakše nazvati ljubavlju da bi opravdao činjenicu da si sa jednom osobom 60 godina iz nekih razloga, so be it...![]()
Kako vrijeme prolazi mijenja se omjer razum emocije u smjesi veze na štetu emocija...
Aliiiiiiiiiiiiiiiiiii čovjek treba ljubav pa makar ona bila i na papiru iz matičnog ureda...
Last edited by anais_nin on 10/07/2006 16:17, edited 1 time in total.
-
Lisac
simpatichan je entuzijazam, narochito onaj mladalachki. neokrnjen vremenom i zhedan rijechi, djela, iluzija.
meni pak fali koja dlaka na glavi
a ne fali mi (da parafraziram vrlog pjesnika) perja bachenog niz vjetar. sada se uchim kupit.
neki su prokleti jer im je srce prazno, drugi opet jer je pretjesno bez obzira da li u njemu neko stanuje.
zashto se truditi biti pametan kada su drugi puno vjeshtiji sve vec rekli.
meni pak fali koja dlaka na glavi
neki su prokleti jer im je srce prazno, drugi opet jer je pretjesno bez obzira da li u njemu neko stanuje.
zashto se truditi biti pametan kada su drugi puno vjeshtiji sve vec rekli.