Sir Charles wrote:cyprus wrote:Da me neko ne shvati pogrešno, nemam ja ništa protiv dijaspore kao dijaspore.
Ali itekako imam protiv enormnog kurčenja patriotizmom sa distance od nekoliko hiljada kilometara i njihovog pravljenja većim patriotama od ljudi koji ovdje žive. Shvatite da to ne možete biti nikako. Većina dijasporaca je ostala vremenski u godini u kojoj su napustili ovu državu i ne poznaju sekunde današnju realnost Bosne i Hercegovine, ali to ih ne spriječava da dijele lekcije i nazivaju sve neistomišljenike četnicima/komunjarama/udbašima/ustašama itd. Eto vam ljiljani, nek budu zastava dijaspore, ali zastava Bosne i Hercegovine je trenutno nešto drugo. Nije da ja imam išta protiv ljiljana. Nemam. Eto vratite ih u Ustav ove države i pri ću ih staviti na balkon. Dotad, ljiljane priznajem jedino kao simbol jednog od famozna 3 tora u BiH. To nije trebalo biti tako, ali da se ne lažemo, nažalost, u to se pretvorilo, i ljiljani sigurno neće pomoći u ponovnom ujedinjavanju naše napaćene države.
Dakle, dijasporo draga, navijajte vi za koga hoćete, ne branim vam pripadnost i ovoj državi (i da želim, nemam to pravo), ali meni NEĆETE dijeliti lekcije o patriotizmu!

Tacno tako. Svaka cast svima u dijaspori, pola rodbine mi je "vani", ali jednostavno receno,
NIKO iz dijaspore, NIKADA, NECE i NE MOZE biti veci patriota od ljudi koji su ovdje proveli rat i dan-danas zive ovdje.
P.S. Vidimo se u Juznoafrickoj Republici (a mozete misliti, nisam mrdnuo iz BiH)

Znači po ovoj vašoj formuli, Milorad Dodik je npr. veći patriota od protjeranih bosanaca.
Żivi u Bosni, proveo je rat u istoj, i dan danas živi u BiH. Zašto onda reprezentacija nikad ne igra u Banja Luci kad ste tolike patriote?
O zastavama: Dijasporci posjeduju uglavnom zastave sa ljiljanima (možda zato jer su to "Bosanci stare Bosne", kako ih vi nazivate). Ako idu na utakmicu onda je i ponesu. Ne idu, npr sa zastavom Turske. I kad smo već kod toga, zašto nikad na utakmicama reprezentacije BiH nema zastava Republike Srpske? To je isto zvanična zastava iz BiH. Pola države živi pod tom zastavom.
Hoću reći, logika vam je truhla. Mjeriti ko je veći patriota ili bosanac je presmiješno. Ako voliš BiH, onda je voliš. Tada navijaš i za reprezentaciju. Srce ti lupa dok slušaš himnu, i skačeš do plafona kada daju go. To ili osjećaš ili ne. Nije stvar mozga nego srca!
To je nešto što u dijaspori jako osjećaju. Zbog nostalgije za domovinom. I to je nešto što se nemože staviti na vagu. Koja je verzija zastave, potpuno je svejedno. Poslije utakmice sa Belgijom, gledam interview sa belgijskim igračem koji kaže da je imao osjećaj da igra u Bosni a ne u Belgiji. Zar to nije nešto?
Shvatite da to ne možete biti nikako. Većina dijasporaca je ostala vremenski u godini u kojoj su napustili ovu državu i ne poznaju sekunde današnju realnost Bosne i Hercegovine,
Znači, dijaspora dođe u BiH jednom godišnje, najedu se ćevapa i sogan dolme (opet zbog nostalgije) vrate se nazad, navijaju za svoje nove reprezentacije a ostave Bosnu iza sebe sa turskim zastavama, s novom realnošću i harmonijom življenja i jedinstva.
Meni se lično više sviđa "dijasporski patriotizam", jer je romantičan. Zadržo je osobine zajedništva, i čuva romantičnu sliku o BiH (iz prošlosti) kada se živjelo zajedno. Tu sliku sve teže možeš vidjeti u "novoj BiH" u kojoj prvo moraš uskladiti svoju ljubav prema domovini sa
Ustavom i sa
"novom realnošću".
Opet, ljubav prema domovini je u srcu, bez obzira gdje živiš!
A što se tiče
...ali to ih ne spriječava da dijele lekcije i nazivaju sve neistomišljenike četnicima/komunjarama/udbašima/ustašama itd.
Mislim da su ovo više stvari kojima se bave Bosanci koji žive u BiH. Ali to je već druga tema.