Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

holowey

#76 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by holowey »

potres_mozga wrote:I mene zanima ono sto je Cyprus pitao...
Kako bi se vi ponasali da na nasu tekmu dodje lik sa trobojkom???
od osamostaljenja pa na ovamo, i ljiljani i trokutic su ili bili ili jesu drzavni simboli... trobojka nikada nije bila drzavni simbol bosne i hercegovine...

na nasu tekmu dodje lik sa zastavom argentine... svi bi ga gledali u cudu... ali sa zastavom srbije/wanna be srbije? ne bih mu bio u kozi...
5 0 5

#77 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by 5 0 5 »

Sir Charles wrote:
cyprus wrote:Da me neko ne shvati pogrešno, nemam ja ništa protiv dijaspore kao dijaspore.

Ali itekako imam protiv enormnog kurčenja patriotizmom sa distance od nekoliko hiljada kilometara i njihovog pravljenja većim patriotama od ljudi koji ovdje žive. Shvatite da to ne možete biti nikako. Većina dijasporaca je ostala vremenski u godini u kojoj su napustili ovu državu i ne poznaju sekunde današnju realnost Bosne i Hercegovine, ali to ih ne spriječava da dijele lekcije i nazivaju sve neistomišljenike četnicima/komunjarama/udbašima/ustašama itd. Eto vam ljiljani, nek budu zastava dijaspore, ali zastava Bosne i Hercegovine je trenutno nešto drugo. Nije da ja imam išta protiv ljiljana. Nemam. Eto vratite ih u Ustav ove države i pri ću ih staviti na balkon. Dotad, ljiljane priznajem jedino kao simbol jednog od famozna 3 tora u BiH. To nije trebalo biti tako, ali da se ne lažemo, nažalost, u to se pretvorilo, i ljiljani sigurno neće pomoći u ponovnom ujedinjavanju naše napaćene države.

Dakle, dijasporo draga, navijajte vi za koga hoćete, ne branim vam pripadnost i ovoj državi (i da želim, nemam to pravo), ali meni NEĆETE dijeliti lekcije o patriotizmu!

:bih:
Tacno tako. Svaka cast svima u dijaspori, pola rodbine mi je "vani", ali jednostavno receno, NIKO iz dijaspore, NIKADA, NECE i NE MOZE biti veci patriota od ljudi koji su ovdje proveli rat i dan-danas zive ovdje.

P.S. Vidimo se u Juznoafrickoj Republici (a mozete misliti, nisam mrdnuo iz BiH) :bih: :bih: :bih:
Znači po ovoj vašoj formuli, Milorad Dodik je npr. veći patriota od protjeranih bosanaca. Żivi u Bosni, proveo je rat u istoj, i dan danas živi u BiH. Zašto onda reprezentacija nikad ne igra u Banja Luci kad ste tolike patriote?
O zastavama: Dijasporci posjeduju uglavnom zastave sa ljiljanima (možda zato jer su to "Bosanci stare Bosne", kako ih vi nazivate). Ako idu na utakmicu onda je i ponesu. Ne idu, npr sa zastavom Turske. I kad smo već kod toga, zašto nikad na utakmicama reprezentacije BiH nema zastava Republike Srpske? To je isto zvanična zastava iz BiH. Pola države živi pod tom zastavom.
Hoću reći, logika vam je truhla. Mjeriti ko je veći patriota ili bosanac je presmiješno. Ako voliš BiH, onda je voliš. Tada navijaš i za reprezentaciju. Srce ti lupa dok slušaš himnu, i skačeš do plafona kada daju go. To ili osjećaš ili ne. Nije stvar mozga nego srca!
To je nešto što u dijaspori jako osjećaju. Zbog nostalgije za domovinom. I to je nešto što se nemože staviti na vagu. Koja je verzija zastave, potpuno je svejedno. Poslije utakmice sa Belgijom, gledam interview sa belgijskim igračem koji kaže da je imao osjećaj da igra u Bosni a ne u Belgiji. Zar to nije nešto?
Shvatite da to ne možete biti nikako. Većina dijasporaca je ostala vremenski u godini u kojoj su napustili ovu državu i ne poznaju sekunde današnju realnost Bosne i Hercegovine,
Znači, dijaspora dođe u BiH jednom godišnje, najedu se ćevapa i sogan dolme (opet zbog nostalgije) vrate se nazad, navijaju za svoje nove reprezentacije a ostave Bosnu iza sebe sa turskim zastavama, s novom realnošću i harmonijom življenja i jedinstva.

Meni se lično više sviđa "dijasporski patriotizam", jer je romantičan. Zadržo je osobine zajedništva, i čuva romantičnu sliku o BiH (iz prošlosti) kada se živjelo zajedno. Tu sliku sve teže možeš vidjeti u "novoj BiH" u kojoj prvo moraš uskladiti svoju ljubav prema domovini sa Ustavom i sa "novom realnošću".
Opet, ljubav prema domovini je u srcu, bez obzira gdje živiš!

A što se tiče
...ali to ih ne spriječava da dijele lekcije i nazivaju sve neistomišljenike četnicima/komunjarama/udbašima/ustašama itd.
Mislim da su ovo više stvari kojima se bave Bosanci koji žive u BiH. Ali to je već druga tema.
5 0 5

#78 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by 5 0 5 »

Ja mislim da bi to bilo jako dobro. Ne jedna nego puno zastava RS, isto tako i ovih hrvatskih zastava što vise po Hercegovini. Sve su to naše nacionalne zastave. Kad je bal nek' i hala gori...
Pietje_Bel

#79 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Pietje_Bel »

505sCrtom wrote:
Ja mislim da bi to bilo jako dobro. Ne jedna nego puno zastava RS, isto tako i ovih hrvatskih zastava što vise po Hercegovini. Sve su to naše nacionalne zastave. Kad je bal nek' i hala gori...
Neka ponesu i onu cetnicku sa mrtvackom glavom sa natpisom:"Sloboda ili smrt, za kralja i otadzbinu". Mislim, ipak smo mi multi-kulti zemlja. Ako je to njihova zastava oni imaju to pravo da isticu. :lol: :lol:

Ha ja :bih:
karanana

#80 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by karanana »

ja da sam nizam al anwari ili kako li se vec zove onaj vodja fanat-ikosa, ja bih na tribine i postavio jednu dvije zastave herceg bosne i republike srpske, da se onda oni tamo zapitaju sta se desava.
Ripicipi

#81 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Ripicipi »

Pietje_Bel wrote:
505sCrtom wrote:
Neka ponesu i onu cetnicku sa mrtvackom glavom sa natpisom:"Sloboda ili smrt, za kralja i otadzbinu". Mislim, ipak smo mi multi-kulti zemlja. Ako je to njihova zastava oni imaju to pravo da isticu. :lol: :lol:

Ocigledno se ne razumijemo, ali svejedno ;-)

:bih:
mostarac

#82 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by mostarac »

505sCrtom wrote:

eeeeee al tada ona ko fol zajebana seljacina sto je na klipovima na youtube mozemo viditi, a sto nosi zelenu beretku i bosnu brani iz daleka sav na rat napaljen ne bi mogao da bude glavni baja i da tom zelenom beretkom nesto dokazuje.
Ono kad vidim likove sa turskim zasatavama, harfovima, natpise RAMALLAH i slicnom ikonografijom hoce nesto da mi bude.
Uz sve to kad cujem apsolutno nepostivanje i preseravanje sa drzavnom himnom i pjevanje jedna si jedina dok se himna izvodi zeludac mi se okrene. Koliko god se neko bunio ili ne bunio nasa drzavna himna NIJE "jedna si jedina" iako je ta njemu u srcu, nego je nasa drzavna himna Intermeco i zahtjeva postovanje jer je to nasa drzavna himna i postovanjem himne postujes i drzavu, a to kurcenje i glumljenje patriotizma sa jedna si jedina dok svira intermeco treba jednom da stane jer time prije svega se vrijedja Bosna i Hercegovina, ma kako tesko bilo to mentolima koji to rade da shvate, a ako mi ne postujemo sami sebe, onda to ne ocekujmo ni od drugih.
Dalje, slazem se sa svim apsolutno sto je rekao @cyprus i svaka mu cast
bosanska rijec

#83 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by bosanska rijec »

Pa da je bilo tog teksta himne mogla bih da shvatim reakcije ali nije bilo teksta i sad se svi kao prave ludi sto se pjeva
himna "jedina si jedina" koja iskreno u svom tekstu nikog ne iritira i tekst predivan, i valjda kad dodje doba , i kad se pocne primjenjivati u stvarnosti ovaj novi tekst (ne znam je li usvojen), ljude treba naviknuti pa ce i pjevati. I sto se tice zastava sta se pravite ludi, kantonalne, entietske zastave su jedno ili ove narodne zastave su za KUD-a a zastava drzavna je zvanicno ova :bih: :bih: a prije je bila zvanicna zastava drzave BiH sa ljiljanima i viorila se pred UN zgradom . Htjeli priznati ili ne ali i ona je bila zvanicna zastava RBiH a nije niti jedna od ovih nekih u bojama za pokuce i spajza. :-D nego ovo je bila zvanicna drzavna zastava

Image

a sad je ova

Image
Last edited by bosanska rijec on 31/03/2009 12:39, edited 1 time in total.
5 0 5

#84 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by 5 0 5 »

Pietje_Bel wrote:
505sCrtom wrote:

Opet, nije stvar prava ili ustava. Stvar je nacionalne osvještenosti. Koliko ti znaš Srba u NL koji imaju četničku zastavu? Ili bar, jesi li čuo za takvog? To je više dio balkanskog fašističkog folklora. Zastava Republike Srpske jeste zvanična zastava pola države. Što je onda problem navijati i sa takvom zastavom? Zastave Turske nisu nacionalne zastave BiH jer u BiH ne žive Turci, čak ni kao manjina.
bosanska rijec

#85 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by bosanska rijec »

nacionalna zastava glupani je drzavna zastava a ne pojedinih naroda , svaka zemlja ima svoju nacionalnu zastavu, reprezentaciju itd. its.
mostarac

#86 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by mostarac »

505sCrtom wrote:
Pietje_Bel wrote:
505sCrtom wrote:

Opet, nije stvar prava ili ustava. Stvar je nacionalne osvještenosti. Koliko ti znaš Srba u NL koji imaju četničku zastavu? Ili bar, jesi li čuo za takvog? To je više dio balkanskog fašističkog folklora. Zastava Republike Srpske jeste zvanična zastava pola države. Što je onda problem navijati i sa takvom zastavom? Zastave Turske nisu nacionalne zastave BiH jer u BiH ne žive Turci, čak ni kao manjina.
Nemoj tako, sad ce ti vozdraraja reci da su to nasi prijatelji :D
To su nasi prijatelji koji su nas 400 godina guzili, kolonizovali, podjarmljivali, sirili sjeme nacionlne mrznje (turci su idejni tvorci medjunacionle podjele u bih) i iskoristavali nas na sve moguce nacine. Al to su nasi prijatelji :D Kakvi su nam tek neprijatelji, ako su nam prijatelji takvi.

@bosanska_rijec: pjevati bilo kakvu drugu pjesmu dok svira himna je nepostivanje himne, a nepostivanje himne je nepostivanje drzave. Nije zar da to moram da crtam. Ako himna nema rijeci na nju se suti stojeci, a ne pjeva se sto je nama milo.
Pietje_Bel

#87 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Pietje_Bel »

Image

Evo Cirinog navijackog autfita. :D
bosanska rijec

#88 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by bosanska rijec »

mostarac wrote:
@bosanska_rijec: pjevati bilo kakvu drugu pjesmu dok svira himna je nepostivanje himne, a nepostivanje himne je nepostivanje drzave. Nije zar da to moram da crtam. Ako himna nema rijeci na nju se suti stojeci, a ne pjeva se sto je nama milo.
Ovi sto pjevaju "jedina si jedina" su u stvari jedini koji postuju svoju zemlju to svi znamo, i apsurdno je njima pripisivati bilo kakvo nepostivanje. Druga stvar je sto gospoda kad je usvajala muziku za himnu nije se pobrinula i za i tekst. A i sada namjerno isti koji ne zele dobro ovoj zemlji vjerujem da opstruiraju i dalje i razvlace sa usvajanjem teksta himne. Pa normalno da ce ljudi koji srcano navijaju za svoju zemlju i pjevati. To sto nekog iritira zato sto ljudi pjevaju iz srca dobronamjernu pjesmu a u isto vrijeme ih nije briga za novi tekst himne nek se vala prekinu od svoje zlobe. :P
mostarac

#89 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by mostarac »

to su iste one patriote ko oni s bakljama
bosanska rijec

#90 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by bosanska rijec »

baklje svako normalan osudjuje.
5 0 5

#91 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by 5 0 5 »

bosanska rijec wrote:nacionalna zastava glupani je drzavna zastava a ne pojedinih naroda , svaka zemlja ima svoju nacionalnu zastavu, reprezentaciju itd. its.

Ovako, prostim riječnikom, golman je Srbin, ili iz srpskog naroda, ili srpske nacionalnosti, ili iz Republike Srpske. RS ima svoju zastavu. Da, to je zastava jednog entiteta u kojem većinom žive Srbi. Odgovori mi, zašto je problem da je i ta zastava na utakmici?
Na utakmicama holandske reprezentacije npr. mogu se vidjeti i zastave holandskih regija. A svi se obuku u narandžasto jer je to nacionalna boja, koja opet nije na zastavi.
Koje su naše nacionalne boje? Plava i žuta. Onda se tako možemo i kostimirati, a zastave "bh naroda" bi mogle biti bar jednom skupa u nekom pozitivnom kontekstu. Kao što su i igrači na terenu. Moje skromno mišljenje.
samo_ti

#92 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by samo_ti »

Sutra ima da ori "Jedna si Jedina " :bih:
bosanska rijec

#93 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by bosanska rijec »

505sCrtom wrote:
bosanska rijec wrote:nacionalna zastava glupani je drzavna zastava a ne pojedinih naroda , svaka zemlja ima svoju nacionalnu zastavu, reprezentaciju itd. its.

Ovako, prostim riječnikom, golman je Srbin, ili iz srpskog naroda, ili srpske nacionalnosti, ili iz Republike Srpske. RS ima svoju zastavu. Da, to je zastava jednog entiteta u kojem većinom žive Srbi. Odgovori mi, zašto je problem da je i ta zastava na utakmici?
Na utakmicama holandske reprezentacije npr. mogu se vidjeti i zastave holandskih regija. A svi se obuku u narandžasto jer je to nacionalna boja, koja opet nije na zastavi.
Koje su naše nacionalne boje? Plava i žuta. Onda se tako možemo i kostimirati, a zastave "bh naroda" bi mogle biti bar jednom skupa u nekom pozitivnom kontekstu. Kao što su i igrači na terenu. Moje skromno mišljenje.

Vidi ako ja tebi kazem da nije primjereno sa ostalim zastavama, ti ces misliti da ja imam nesto protiv Srba jer ti vjerovatno tako razmisljas. Pa cu ti to plasticno objasniti :-D imam prijatelja Srbina koji postujuje ovu zemlju, zastavu i voli reprezentaciju BiH i zajedno navijamo sa plavozutom zastavom i dresovima i nikad nam na um nije pala zastava ni zelena ni ova sa pticama. Prije svega treba da budu samo nacionalne drzavne zastave iz postivanja prema igracu reprezentativcu BiH iz bilo kojeg naroda da je ,da li je on , Rom, Jevrej, Srbin, Bosnjak, Hrvat, Amerikanac, a igra za nas :) nacionalni tim . Na tim nizim takmicenjima kantonalnim, opcinskim, entitetskim brate dragi masite sa onim sto je primjereno za takve susrete . A I bas zbog toga sto vlada misljenje da jedni ne postuju ovu zemlju, ne postuju njene drzavne simbole, zastavu ,reprezentaciju e iz tih razloga zakonom bi trebalo zabraniti na ovakvim susretima bilo kakve druge zastave osim nacionalne drzavne. :bih:
Edin H.

#94 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Edin H. »

Stari wrote:Uh joj teske vam price na ovim postraumatskim temama bozesacuvaj...sad su bhf-ovci samo dijasporasi ...ima njih vise tamo dolje kod vas nego kod nas ...samo vi ovdje imaju vise para i nista vise.

Jedno pitanje za vas sarajlije ...a za tebe sam Mirtztie jedino od ranije siguran da si tu nastanjena ....rekose mi ovdje nekakvi strucnjaci da se oni original dresovi i trenerke (koji se tebi izgleda bas i ne svidjaju) mogu kupiti samo u jednoj jedinoj trgovini kod vas tu u gradu u kojem ja nikad nisam bio. sve ostalo je jeftina kopija vele...origininal LEGEA sa drzavnim inzingijama i amblemima registrovanim kod fife i uefe se vele samo tu u toj nekakvoj misterioznoj trgovini kupiti. I jos mi vele da su biberli poskupe ...skroz.

Trebao bih podatke gdje se to nalazi ... ako ti ne znas ...bil se mogla raspitati ? Mislim to kupiti na poklon osobi mog neogranicenog povjerenja i postovanja tako da cijena nije bitna. Ali eto ...ako imaju : original LEGA, bijela varijanta, zimska garnitura (dugi rukavi), i velicine : tja...tako otprilke za odraslo zensko cirka 175 cm , 70 kg.

Spreman sam sacekati koliko god je potrebno.
U Sportu u Skenderiji - privredni grad.
Jesu, dobro su poskupi, zaboravih tacno cijenu, mozda oko KM150, ali ti uvale i sportski sorc u kompletu :skoljka:

Imas i duge i kratke rukave, a velicine se S M i L

Ti vjerovatno trebas M. Inace Legea dresovi su dosta uski.
paja_patak

#95 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by paja_patak »

pitje bel je najjaca zivi u nekom svijetu sanja nesto da je ovo neka kraljevina bosna hahaha zamislja neke zastave sa ljiljanima steta za nju sto u ustavu drugacije pise a to da je zastava ona plavo zuta :D
Smartex

#96 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Smartex »

Za ovoga sto govori protiv dijaspore

Pa u Belgiji ti nije bilo 1% navijaca iz Bosne , sve ostalo ti je dijaspora, prema tome nema navijca bez dijasporca :razz:
charvel.

#97 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by charvel. »

505sCrtom wrote: ...RS ima svoju zastavu. Da, to je zastava jednog entiteta u kojem većinom žive Srbi. Odgovori mi, zašto je problem da je i ta zastava na utakmici?...
Zato sto bi to bila definicija kontradiktornosti.
RS ti nije neki klub dobrih ljudi koji je nastao da bi oni voljeli BiH, vec ti je RS nastao sa idejom ''hamo unistiti BiH'' i ''hajmo pobit muslimane'', i sad ocekivati da neko sa zastavom RS-a istinski dodje i da navija za Bosnu i Hercegovinu - e to bi ti bilo van pameti! :-)
mostarac

#98 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by mostarac »

Smartex wrote:Za ovoga sto govori protiv dijaspore

Pa u Belgiji ti nije bilo 1% navijaca iz Bosne , sve ostalo ti je dijaspora, prema tome nema navijca bez dijasporca :razz:
e, ako cete navijati bakljama kao protiv Belgije, bolje je bez vas i ako cete nosati one zelene kapice i zelene zastave.
Smjesno je reci nema navijaca bez dijasporca ukoliko se zna kakav problem imaju gradjani BiH sa vizama. Cak stavise mislim da je to uvreda za sve nas koji nemamo mogucnost slobodnog putovanja i izjava tipa, ma boli me djon nek je meni dobro, a ko jebe vas u Bosni. I krv svoju za Bosnu moju iz kafane u dizeldorfu.
Znam masu dijasporaca i ne volim generalizovati, neki od njih su super ljudi i nikako ne mogu u isti kos sa likovima poput tebe, al jednostavno tvoj nastup vrijedja ljude u Bosni. Dodji sine ovamo, uzmi samo BiH pasos, spusti se na prosjecnu platu 790 KM pa mi se onda kurci svojim navijackim podvizima po evropskim stadionima. Vrijednijih je onih 5-6 autobusa iz Bosne u Genku nego vi svi ostali zajedno.
mmostar

#99 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by mmostar »

charvel. wrote:
505sCrtom wrote: ...RS ima svoju zastavu. Da, to je zastava jednog entiteta u kojem većinom žive Srbi. Odgovori mi, zašto je problem da je i ta zastava na utakmici?...
Zato sto bi to bila definicija kontradiktornosti.
RS ti nije neki klub dobrih ljudi koji je nastao da bi oni voljeli BiH, vec ti je RS nastao sa idejom ''hamo unistiti BiH'' i ''hajmo pobit muslimane'', i sad ocekivati da neko sa zastavom RS-a istinski dodje i da navija za Bosnu i Hercegovinu - e to bi ti bilo van pameti! :-)
Šteta :lol:
Edin H.

#100 Re: Sve o navijackoj opremi Bosanskoj

Post by Edin H. »

karanana wrote:ja da sam nizam al anwari ili kako li se vec zove onaj vodja fanat-ikosa, ja bih na tribine i postavio jednu dvije zastave herceg bosne i republike srpske, da se onda oni tamo zapitaju sta se desava.

:thumbup: :D
Post Reply