Sve manje bh. beba!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

debela

#26 Re: Sve manje bh. beba!

Post by debela »

Her Flick wrote:tuzno ali istinito

a imas i onih hrabrih ljudi koji kazu da dijete ima svoju nafaku
po meni to nije hrabrost nego teska glupost. glave u oblacima, ignorisanje prvenstveno svog licnog stanja i statusa i realne perspektive za buducnost. taj roditelj je svom djetetu jedina nafaka ali jok, hajmo cekati da se neko drugi pobrine za njegov problem.
Cholina_Lokica

#27 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Cholina_Lokica »

ja bih rodila jedno bebce, al ne znam sta cu vise sama sa sebe a ne jos sa bebe :D
z0ka

#28 Re: Sve manje bh. beba!

Post by z0ka »

Naravno da ce biti manje beba kad nam se sve vrti samo oko profita,

moja zena na porodiljskom, mali nema jos ni 6 mejseci, zvoni telefon iz firme, pitaju kad ce na posao.

Ona u cudu, pa imam godinu porodiljskog, tako smo rekli, a tako kaze gazda, tako, kaze zena.

Proslo vrijeme porodiljskog, zena se javlja na posao, a ne treba hvala, nasli smo novu radnicu.

Pa sad recite da smo ohrabreni imati jos djece.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#29 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Dado dijasporitus »

pekarce wrote:Evo zabrinjavajuće činjenice oko koje ćemo tek početi razbijati glavu. Sve je manje Bosanaca i Hercegovaca, prirodni priraštaj se konastantno smanjuje. Forumaši, u reproduktivnu akciju!

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081123021
Ja evo nastojim da redovno i rado ucestvujem u treninzima za ovu akciju :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#30 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Nosferatu »

Ma nece zene da budu hamali vise. To je to.

Kakav pos'o i pare i jare, i komad zemlje.

Dje tu hajjuka? Dje su tu njegova mudenzi na kojima sjedi?

Pa ako ih nema - sta si ga bolan - uzimala? Fini, gradski lik, on mene voli, i kupuje mi ljubicce. O sveti Ilija gromovnice, oduzmi i ono pameti sto si joj dao.

Nije sve u sminkici i tome da je gradski lik.

Nadjes Sandzakliju, familije ima za pricuvati djecu a njemu nema vece srece nego da mu rodis sina. A i s'cer, samo reces, bice sin sljedeci. Pa sljedeci, pa sljedeci. Pa nije onda - da se ne moze - nego neces. Hoces ti da imas sta su njime pricati. Stas pricati? Stas ti sa muskinjom pricati? Ko da tu ima kakve velike price. Zna se sta ste se sastali i za sta ste se sastali. Ali jok. Vi bi to ko u seriji onoj Spanskoj ili Hamerickoj.

Nego, sve se nesto, neda guzice. Lafo, bi one dijecu pravile, ali da imaju godinu dana bolovanja. Pa mogla si 18 godina bolovati, mislim da je stvarno 6 mjeseci optimalno, ali vjerujem ako se moras vratiti na posao nakom mjesec, vjerujem da to sto zaradis, moze se naci u Bosnici neko da dijete pripazi, pa i da nije rod. Jest to tesko bezbeli, ali sta mislis kako je ovim dijasporkama - ako odu od familije stotinama km daleko, nema niko - sama on i ona. I ne zna se niko toliko dobro da mu mozes drececi zavezljaj poturiti i pobjec jedno 8-9 sati. Ali - tu imaju pare. Sta burazeru? Para, i sakom i kapom.

Nego nece danas ljudi - da budu hamali. I ako hoce - 1 dijete, 2 kapak. 3 - pa nisam Saban. Nisam Saban bolan, okle', niti sam turbo-folker, niti sam gangster. I onda kriva drzava. Ako nista - trebala bi losa drzava do stimulira natalitet. Dje si ti vidjeo dobre drzave u kojoj je velik natalitet. Nema to. Samo lose - sto gore, to ih vise ima. Da podjele nesrecu. Zbog toga smo mi - paradoks i sebi samima. Vazda nesto govorimo, a drugo radimo, trece mislimo. I to je konstanta jedina. Onda neko rodi dijete - a ljudi se ibrete - ja budale, ja na'ko nikad ne'bi mogla. Mogla bi, samo da hoces. Ko hoce, i moze. Covjece to je - zov divljine. Prezivljavanje. Egzistencija. Zivotinjsko nesto u covjeku. Ko hoce, nadje se nacin. Niste jos culi da je necije dijete - umro - jer eto - nisu ga mogli roditelji prehraniti i nije ga imao ko pricuvati i slicno. Ako su normalni roditelji. Od ceg onda strah? Ne, to je izvlakusa. Nije strah, nego neda se guze bolan, neda se guze, i na kraju, neda se guze.

I da me ko ne uzme zaozbiljno, malo sam se zajebaval, al' i istinu rekel.
Epitop

#31 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Epitop »

Dvoje u braku ostave u večini slučajeva jedno dijeta pa nije čudo što nas ima sve manje.
Otkačite se sa foruma, pametnije je bebe praviti u kasne sate. :dance:
Apostate

#32 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Apostate »

komi wrote:što manje nas to bolje

:thumbup: :evil:
ljubav_aha

#33 Re: Sve manje bh. beba!

Post by ljubav_aha »

Nosferatu wrote: Ako nista - trebala bi losa drzava do stimulira natalitet.
kljuc problema:drzava upravo NE-stimulira natalitet
istocnjak

#34 Re: Sve manje bh. beba!

Post by istocnjak »

ljubav_aha wrote:kljuc problema:drzava upravo NE-stimulira natalitet
Ne treba ti država več brak. :D

Za dug i sretan život potreban je brak

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji proveli su studiju koja pokazuje da osobe koje preferiraju samački život imaju više zdravstvenih problema. Samci su, sudeći prema rezultatima ove studije, podložniji povećanom krvnom pritisku i holesterolu.
Profesori sa Univerziteta u Kaliforniji, Robert Kaplan i njegov kolega Richard Kronick, pokušali su identificirati zdravstvene probleme sa kojima se suočavaju samci. Rezultati istraživanja zasnivaju se na podacima iz dvije studije o braku i samcima objavljene 1989. i 1997. godine u američkom magazinu National Health.

Njihova studija, koja će u septembru biti objavljena u časopisu "Epidemiology and Community Health", ukazuje na to da samci umiru mnogo ranije u poređenju sa oženjenim osobama. Rezultati su statističke prirode i tvrde da je rizik od infektivnih bolesti pet puta veći za samce; samci dva puta češće gube život u saobraćajnim nesrećama; podložniji su samoubistvu i šansa od srčanog udara im je veća za čak 38 posto.

Drugi socio-ekonomski faktori uticali su na ovu statistiku uključujući i socijalnu izolaciju kao i podršku porodice i prijatelja.

"Dokazi koje smo prikupili sugeriraju na zaključak da socijalna izolacija povećava rizik od prerane smrti. Brak je ključan za ostvarenje socijalnih veza", izjavio je Kaplan za televiziju CBS.

Brak je, prema riječima ovih istraživača, značajan faktor za dug i zdrav život. Ova studija je također pokazala da samci, zbog česte promjene seksualnog partnera, imaju veće šanse da obole od HIV-a.
8. sekretar SKOJ-a

#35 Re: Sve manje bh. beba!

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Postoji još jedna tačka gledišta na bh. bijelu kugu gdje se iskazuje debilitet vlasti. To su boleštine koje je debilna vlast mogla spriječiti, a nije.
Radi se zoonozi bruceloza.
Čini mi se da veeliki broj muškaraca ostaju sterilni nakon preboljene bruceloze.

UNDP se ''nesebično'' pridružio debilizmu u širenju ove bolesti donirajući zaražene ovce Srebreničanima.

Statistike o sterilnim brakovima, sterilnim muškarcima mladje dobi, sterilnim muškarcima nakon preboljene bruceloze, nema. Opet debilna vlast, neorganizovana država.

Čudno je to da pošast bruceloze nekako zaobilazi RS. Ima je i tamo, ali neuporedivo manje u odnosu na FBiH.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 27/11/2008 09:08, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#36 Re: Sve manje bh. beba!

Post by Truba »

baš sam neki dan gledao prezentaciju s grafikonima o prirodnom priraštaju u bih

beba je sve manje... i to u cijeloj bih
neovisno od entiteta
8. sekretar SKOJ-a

#37 Re: Sve manje bh. beba!

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Google, Keywords: Republika srpska borba protiv bijele kuge wrote: Srpskoj - Capital.ba. Izrada internet prezentacija: INFOMEDIA ...
http://www.capital.ba/ad-boksit-u-akciji-protiv-bijele-kuge/ - 32k - Iz konteksta - Slične stranice

TRABLMEJKER • Pogledaj temu - Srpska majka u borbi protiv bijele ...1 komentar - 1 autor - Zadnja poruka: 10 Jan 2007
Srpska majka u borbi protiv bijele kuge ( ili ti bele kuge). Moderator: HADES ... Postovi: 291 Lockacija: Prijedor / RS ...
forum.trablmejker.com/viewtopic.php?f=20&t=1571&p=16192 - 17k - Iz konteksta - Slične stranice

Mreža savjeta učenika Republike Srpske – mRESURS17 нов. 2008 ... "Srpsku samo djeca mogu spasiti od bijele kuge" - Medicinska škola Banjaluka ... "Dan borbe protiv dijabetesa" - Medicinska škola Banjaluka ...
http://www.mresurs.net/aktivnost.php?id=596 - 12k - Iz konteksta - Slične stranice

Crveni krst Republike Srpske - Nedjelja Crvenog krsta, 8-15. majOvo je tradicionalna aktivnost kojom Crveni krst Republike Srpske daje doprinos borbi protiv bijele kuge. U Banjaluci će 8. maja u 14 sati, u sali Rebeka ...
crvenikrstrs.org/crvenikrst/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=1 - 25k - Iz konteksta - Slične stranice

Stevo Pašalić: Savjeta za demografsku politiku RS - Događaji ...25 kol 2008 ... PAŠALIĆ: RS za sada daje klix pomoći koje su znatno povećane i iznose oko 1.100 maraka ... odnosno kako se boriti protiv bijele kuge? ...
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... ku-RS.html - 21k - Iz konteksta - Slične stranice

WOMEN MAGAZINU Republici Srpskoj u prošloj godini je, prema nekim statistikama, ... u nizu doprinosa Vlade RS povećanju nataliteta u RS i borbi protiv "bijele kuge". ...
http://www.magazinwomen.com/arhiva/26/natalitet.htm - 21k - Iz konteksta - Slične stranice

A.D. Boksit, Milici, RS, BiHDoprinos kompanije Boksit u borbi protiv 'bijele kuge' .... Boksit A.D. Milići, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. All Rights Reserved. ...
http://www.ad-boksit.com/novosti/ - 40k - Iz konteksta - Slične stranice

VUJIĆI DARUJU TREĆE DETE :: Vesti.rs... mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove sajta Vesti.rs ... valjda je to nase drzave nacin borbe protiv bijele kuge, a poslje kad je frka ...
http://www.vesti.rs/trecedete.htm - 33k - Iz konteksta - Slične stranice
chuchumbamayumbe

#38 Re: Sve manje bh. beba!

Post by chuchumbamayumbe »

Ja i moja zena uspjeli stvoriti dvoje djece za 16 mjeseci. :)
Da je bolja finansijska situacija, jedno troje-cetvero bi bilo prelijepo.
Nema nista ljepse od djece.
izvor

#39 Re: Sve manje bh. beba!

Post by izvor »

Ja sad za sad jedno, hvala Bogu. A planiramo jos dvoje, ako Bog da. Pa ljudi(zene-pardon) su djecu radjali i u ratu. Zasto ne bi i sad. Svako dijete nosi sa sobom svoju nafaku. Osvjedocio sam se u to. Normalno, treba planirati porodicu, ali treba naci sredinu. Ni = djece, a ni 10. Ispod dva nikako. :D :D
ljubav_aha

#40 Re: Sve manje bh. beba!

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote:
ljubav_aha wrote:kljuc problema:drzava upravo NE-stimulira natalitet
Ne treba ti država več brak. :D

Za dug i sretan život potreban je brak
istocnjak,OPET nisi nesto shvatio,rijec je vec o osobama u braku koje zive u BiH :mrgreen:

za lijep zivot ptreban je lijep brak,a ne samo brak :) a o duzini i kvaliteti zivota brak je samo jedna od faktora koji pozitivno djeluju na svakoga od nas,logicno,kao sto rekoh,drzava NE-stimulira natalitet,i malo se vise informisi o cemu je tacno rijec :)
sarajevo63

#41 Re: Sve manje bh. beba!

Post by sarajevo63 »

Možda natalitet poraste. hebu nas parlamentarci, kantonalci, uprava grada, i opštine.
tempora

#42 Re: Sve manje bh. beba!

Post by tempora »

Nosferatu wrote:Ma nece zene da budu hamali vise. To je to.

Kakav pos'o i pare i jare, i komad zemlje.

Dje tu hajjuka? Dje su tu njegova mudenzi na kojima sjedi?

Pa ako ih nema - sta si ga bolan - uzimala? Fini, gradski lik, on mene voli, i kupuje mi ljubicce. O sveti Ilija gromovnice, oduzmi i ono pameti sto si joj dao.

Nije sve u sminkici i tome da je gradski lik.

Nadjes Sandzakliju, familije ima za pricuvati djecu a njemu nema vece srece nego da mu rodis sina. A i s'cer, samo reces, bice sin sljedeci. Pa sljedeci, pa sljedeci. Pa nije onda - da se ne moze - nego neces. Hoces ti da imas sta su njime pricati. Stas pricati? Stas ti sa muskinjom pricati? Ko da tu ima kakve velike price. Zna se sta ste se sastali i za sta ste se sastali. Ali jok. Vi bi to ko u seriji onoj Spanskoj ili Hamerickoj.

Nego, sve se nesto, neda guzice. Lafo, bi one dijecu pravile, ali da imaju godinu dana bolovanja. Pa mogla si 18 godina bolovati, mislim da je stvarno 6 mjeseci optimalno, ali vjerujem ako se moras vratiti na posao nakom mjesec, vjerujem da to sto zaradis, moze se naci u Bosnici neko da dijete pripazi, pa i da nije rod. Jest to tesko bezbeli, ali sta mislis kako je ovim dijasporkama - ako odu od familije stotinama km daleko, nema niko - sama on i ona. I ne zna se niko toliko dobro da mu mozes drececi zavezljaj poturiti i pobjec jedno 8-9 sati. Ali - tu imaju pare. Sta burazeru? Para, i sakom i kapom.

Nego nece danas ljudi - da budu hamali. I ako hoce - 1 dijete, 2 kapak. 3 - pa nisam Saban. Nisam Saban bolan, okle', niti sam turbo-folker, niti sam gangster. I onda kriva drzava. Ako nista - trebala bi losa drzava do stimulira natalitet. Dje si ti vidjeo dobre drzave u kojoj je velik natalitet. Nema to. Samo lose - sto gore, to ih vise ima. Da podjele nesrecu. Zbog toga smo mi - paradoks i sebi samima. Vazda nesto govorimo, a drugo radimo, trece mislimo. I to je konstanta jedina. Onda neko rodi dijete - a ljudi se ibrete - ja budale, ja na'ko nikad ne'bi mogla. Mogla bi, samo da hoces. Ko hoce, i moze. Covjece to je - zov divljine. Prezivljavanje. Egzistencija. Zivotinjsko nesto u covjeku. Ko hoce, nadje se nacin. Niste jos culi da je necije dijete - umro - jer eto - nisu ga mogli roditelji prehraniti i nije ga imao ko pricuvati i slicno. Ako su normalni roditelji. Od ceg onda strah? Ne, to je izvlakusa. Nije strah, nego neda se guze bolan, neda se guze, i na kraju, neda se guze.

I da me ko ne uzme zaozbiljno, malo sam se zajebaval, al' i istinu rekel.
Jao sala i posalica. Vrlo duhovito, a ako nije duhovito, bit ce da je ostroumno. :zzzz: Je li ja to dobro razumijem ovaj crnjak od humora ili ti ( i vecina ucesnika ove teme) pripisujete pad nataliteta zeni? Pa potom hamaljenju i radnom odnosu? :run:
Aferim, nemam rijeci. Gospodin Bosnjovic definitivno treba u penziju. :(
Post Reply