Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sanjarko wrote: ↑18/08/2020 18:32
Sto sam rekao zeljeznica i sta sam mislio pod tim. Medzugradski i gradski javni prijevoz nam je zapusten itd., putevi isto tako zapusteni itd. Onda danas svako hoce da vozi. Fakticki hoce se auto po glavi stanovnika. Infrastruktura i ostalo znamo kakvo je stanje po tome, jos kad se na to doda da smo drzava s tezim terenom geografski gledano, nije nista cudno.
Sreca pa se koliko toliko malo pomice s mjesta ovo stanje sto se tice infrastrukture negdje ali negdje opet ta infrastruktura trpi, a gdje jos ostalo, na talove mislim najvise pod tim da ne spominjem ostalo od korupcije pa nadalje.
Znamo samo koliko se nesreca dogodi na tramvajima u Sarajevu, pa auto nekad na prugu odu, sudare se na raskrsnici.
Ovo je rijesenje za to. Nema stajanja ni na raskrsnicama.
Cak se je nekada davno ovo planiralo uraditi u Londonu....
... i Leicesteru
apsidejzi wrote: ↑18/08/2020 13:48
Djavo je dosao po svoje. Godine stimanja tendera, kradje gradjevinskog materijala, preusmjeravanja para, politizacije projekata i stimanja istih "svojim" firmama su konacno urodili plodom.
Primjecujeteli kako svaki dan imamo saobracajnu nesrecu? Nisu u pitanju samo losi vozaci i uticaj droga i alkohola, ili eventualno tehnicki neispravno auto sa slabim gumama. Ima i toga naravno, ali sve se to moze relativizirati ispravnim pristupom vlasti. Moze se staviti bolja ograda, moze se napraviti autoput pa odvojiti dva pravca i umjesto sudara bila bi saobracajka sa samo jednim ucesnikom (ako je pijan i sl. samo on ce sletiti s ceste nece drugog udarit). Napravis sire trake. Ima koliko hoces ideja, samo kad se hoce.
Al se nece. Sad se placa cijena toga. Svaki dan nesreca.
Neciju tragediju ne koristi za neke svoje politicke rasprave i dokazivanje,previse je nisko jbg
Ti si kao dijete bila omiljena u svom drustvu, pogadjam?
Ma nema potrebe za letecim vozilima. Samo napraviti sire ceste, dvije trake u jednom smjeru i onda ograditi suprotne smjerove. Pratiti statistiku gdje se najvise dogadja saobracajnih nesreca pa tu uvesti neka poboljsanja. mozda napraviti kruzni tok, neku siru raskrsnicu, vijadukt i sl. Nije to mnogo novca, ali jeste mnogo truda i napora da ne maznes pare kad ih vec imas.
Da, jedno od rješenja ali treba educirati ljude da znaju voziti po autocesti. Koliko sam se puta nagledao situacija na autocesti...
P.S Po meni vožnja kružnim tokom još uvijek kod nas izgleda kao probijanje neprijateljske linije ili prvo poruči bismilu pa šta ti Bog da. Čovjek koji ulazi na kružni sa dvije trake i koji vozi vanjskom trakom tri izlaza da bi izašao treba ostati bez vozačke i to bez rasprave i suđenja.
Neka ih bolan, zahvaljujuci ovom ja obicno prestignem citavu kolonu na svakom kruznom sa dvije traker jer svi ''bjeze'' u desnu
Evo ona na stupu, koja se veze na autoput, je savrsen primjer. Bukvalno svaki put kad sam prilazio tu svi bjeze u desnu traku iako vide da je vec 10 vozila u toj, ja prodjem lijevom k'o beg.
Apsolutno se slažem da je infrastruktura bitan faktor, ali ako bi me neko pitao da uzrocima nesreća dodijelim težinski faktor, dao bih 65-70% na ljudski faktor, a 25-30% na infrastrukturu (uključujući i ispravnost vozila).
- zemlja u kojoj ljudi i dan danas raspravljaju treba li se vezati pojas i kupuju nekakve dodatke da im auto ne pisti zbog pojasa. Sabracajna kultura na nivou zemalja treceg svijeta, kod nas se automatski mjenjac smatra izumom za zene jer lola mora da osjeti kad salta iz 4 u 3 brzinu...itd.
- svaki drugi sudar slika skrsenog Golfa II, ne samo da stari dizajn auta prenosi svu energiju udara na putnike i vozaca...nego jos i pojas ne vezu, naravno, automobili koji su odavno trebali biti istorija su kod nas uobicajeno prevozno sredstvo
- gume se kupuju sto moguce jeftinije, nisam jednom vidio gazdu sa super limuzinom kako kupuje Tigar gume. Dzaba ti je da imas najbolje gume na svijetu kad vecina oko tebe vozi na klizaljkama. Takodjer jedan od nasih najomiljenijih izuma "zimske gume trebaju samo na pogonskim tockovima" pa onda ne da nema ni lose zimske, nego ih ima samo dvije. Ionako vecina golfova vozi iste Sava gume ljeti-zimi dok ne postanu "slicks"
- glavni putni pravci su i dalje vecinom bez odvojenih kolovoza, vecina nesreca se desi pri preticanjima i vrlo cesto sa fatalnim posljedicama
- konstantna ogranicenja kroz naselja izazivaju nervozu kod vozaca i svi cekaju prvu priliku da ubrzaju
- kazne su smijesne i realno nista ne cine, ljudi ponavljaju prekrsaje i voze bez vozacke bez posljedica. Pijancenje i voznja je normala kod nas a danas su tu i droge dodatno, ubice na cestama.
Itd...moze se knjiga napisati o tome zasto mi imamo duplo veci broj poginulih na cestama nego razvijene drzave.
Hendrix wrote: ↑19/08/2020 10:28
- kazne su smijesne i realno nista ne cine, ljudi ponavljaju prekrsaje i voze bez vozacke bez posljedica. Pijancenje i voznja je normala kod nas a danas su tu i droge dodatno, ubice na cestama.
Ja ne znam da igdje drugo u svijetu postoji da se kazna smanjuje za 50% ako se plati u roku do dvije sedmice.
To bi ja ukino i poveco bi kazne.
Ja ne znam da igdje drugo u svijetu postoji da se kazna smanjuje za 50% ako se plati u roku do dvije sedmice.
To bi ja ukino i poveco bi kazne.
ima u srbiji sigurno, za ostale države ne znam
i šta kad povećaš kazne? samo ćeš smanjiti naplatu i niko ih neće ni plaćati
Dope_Man wrote: ↑19/08/2020 09:17
Neka ih bolan, zahvaljujuci ovom ja obicno prestignem citavu kolonu na svakom kruznom sa dvije traker jer svi ''bjeze'' u desnu
Evo ona na stupu, koja se veze na autoput, je savrsen primjer. Bukvalno svaki put kad sam prilazio tu svi bjeze u desnu traku iako vide da je vec 10 vozila u toj, ja prodjem lijevom k'o beg.
To treba snimati, jedno deset petnaest auta čeka u koloni da se uključi, dok je lijeva ulazna u kružni prazna, onda klocevi lijepo voze gotovo cijeli krug da izađu na autoput ili prema Rajlovcu u vanjskoj traci, fakat debilizam teški.
- gume se kupuju sto moguce jeftinije, nisam jednom vidio gazdu sa super limuzinom kako kupuje Tigar gume. Dzaba ti je da imas najbolje gume na svijetu kad vecina oko tebe vozi na klizaljkama. Takodjer jedan od nasih najomiljenijih izuma "zimske gume trebaju samo na pogonskim tockovima" pa onda ne da nema ni lose zimske, nego ih ima samo dvije. Ionako vecina golfova vozi iste Sava gume ljeti-zimi dok ne postanu "slicks"
Ljudi nisu svjesni koliko su gume bitne za sigurnost vozila. Na kraju krajeva, svako osiguranje trazi stanje guma prilikom nesrece i to zna biti presudni faktor da li ce ti isplatiti kasko ili ne.
Za raskrsnice su kružni tokovi jedino rješenje, bude i tu sudara ali ne znam da je neko poginuo u sudaru u kružnom toku osim onog jednog motocikliste. A semafor i crveno budali poput Sefića malo znače ako se pravac nastavlja i poslije semafora. Zenica je učinila pravu stvar sa kružnim tokovima
Milenkov buraz wrote: ↑19/08/2020 10:52
To treba snimati, jedno deset petnaest auta čeka u koloni da se uključi, dok je lijeva ulazna u kružni prazna, onda klocevi lijepo voze gotovo cijeli krug da izađu na autoput ili prema Rajlovcu u vanjskoj traci, fakat debilizam teški.
Svako jutro na Dobrinji ista stvar. Izmedju dva kruzna toka, prema Alipasinom, u desnoj 25 auta, u lijevoj 3..
Idem naravno lijevom ali dobro pazim na ove sto prave puni krug da skrenu prema aerodromu. Zada baja gas
i konta ''ko vas jebe, ja imam prednost''. I ne gleda na unutrasnju traku, iza sebe, nigdje..pritisne gas i ne bi majci rodjenoj stao da prodje
dok ne izadje iz kruznog. Kakvi papci jebo te..
Ovaj udes kod Mrkonjic Grada mi stvarno nije jasan. Od jutros pune novine i portali. Iz neutvrdjenog razloga je,po putu koji je bio skoro ravan i suh,vozac Renault Kadjara skrenuo lijevo,bez namjere preticanja,i podletio pod kamion....vjerujem da nije do auta,bio je skoro nov, a vjerovatno ni do puta jer je mozda samo postojanje eventualnog autoputa na tom dijelu moglo sprijeciti ovakvu nesrecu. Na zalost,moguce je da se ne sazna uzrok skretanja jer sudionici nisu zivi. Isto kao i pogibija onog motoriste na Ivanu,jer su poginuli i on i vozac auta,koji je skrenuo lijevo iz neutvrdjenih razloga.
Milenkov buraz wrote: ↑19/08/2020 10:52
, jedno deset petnaest auta čeka u koloni da se uključi, dok je lijeva ulazna u kružni prazna, onda klocevi lijepo voze gotovo cijeli krug da izađu na autoput ili prema Rajlovcu u vanjskoj traci, fakat debilizam teški.
O ovome se diskutovalo više puta, ali prije nego ponovim šta ja radim, treba da imate na umu da je prvi i drugi izlaz dozvoljeno koristiti vanjsku traku.
Eh sada što se tiče unutrašnje trake, ja je većinom koristim, ali na nekim kružnim kao što je npr onaj kod Energoinvesta od 10 ulazaka, barem 8 je vanjska pa kruzio 10 krugova ako treba. Budale voze toliko opasno, da ponekad moram napraviti i dupli krug da bih mogao da izađem kako treba. Jednostavno više volim sebe od tebe i poštivanja pravila.
E da, kruzni na Ilidzi, strogo vanjska traka pa kad bih dobio svaki put kaznu. Kao prilog prilažem fotografiju kruznog toga i "poštivanje pravila". Džabe što ti poštuješ, uvijek ima budala...
Gdje je sada akcija nadležnih organa da se jave, naprave nekoliko javnih kampanja na primjeru ovog imbecila, gdje navedu kakvu je kaznu dobio, objasne kako se koristi kružni tok? Nema, boli ih kuvac, pa šta da ja onda radim?
Da, jedno od rješenja ali treba educirati ljude da znaju voziti po autocesti. Koliko sam se puta nagledao situacija na autocesti...
P.S Po meni vožnja kružnim tokom još uvijek kod nas izgleda kao probijanje neprijateljske linije ili prvo poruči bismilu pa šta ti Bog da. Čovjek koji ulazi na kružni sa dvije trake i koji vozi vanjskom trakom tri izlaza da bi izašao treba ostati bez vozačke i to bez rasprave i suđenja.
Tacno je to, ali bas moras biti dobro oprezan, zbog ovih 10 koji prave puni krug vanjskom, kad iz unutrasnje trake izlazis na autoput.
Neki dan sam svjedocio kad je ovaj iz vanjske zavrsio u vratima kod ovog sto je izlazio iz unutrasnje na autoput, jbg. kriv ovaj iz unutrasnje.
Ja zato primjenjujem taktiku prelaska u vanjsku kad prodjem izlaz/ulaz za Rajlovac da bih izbjegao potencijalno sranje.
Prije mi se znalo desavati da moram praviti jos jedan krug jer nisam mogao sigurno izaci iz unutrasnje da me lola ne ovjeri.
Last edited by NediM17 on 19/08/2020 14:10, edited 1 time in total.
Auto je opasno oružje, pogotovo u rukama hormonalno nestabilnog balavca. Pored infrastrukture, treba se obratit pažnja na pooštravanje kazni kao i kriterija za dobijanje vozačke dozvole. Obuka mora biti duža, ispiti ozbiljniji, psihološka evaluacija ne smije ostat na pitanju "Kako si? Jesi tužan?...Nisi, haj zdrao'".
Ja sam uvjeren da jedno 25% vozača nema mentalni kapacitet za vožnju, a to ti je ko da luđake naoružaš pištoljima i puškama.
Slažem se sa većinom navoda u prethodnim postovima i dodao bih još problem velikog broja teretnih vozila na cesti. Vozarim na posao već duži period na dionici Sarajevo-Jablanica, a često idem i u Mostar. Po mom mišljenju najviše problema prave spori vozači (uglavnom cisterne, šleperi i sl.) koji ne žele da se sklone kada kolonu naprave, onda se ljudi unervoze i upuštaju se u rizična preticanja. Dodatno, policija umjesto da reguliše saobraćaj tako da ukloni iz saobraćaja one koji prave kolone oni se uključe u kolonu i čekaju kada će neko preticati. Naravno onda prekrše sva saobraćajna pravila i ugroze nas sviju dok ne stignu onoga što je preticao.