Svaki dan jedem (anketa)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kupili ste zelenu salatu u Konzumu, puterica, cijena sitnica. Jeste li imali stomačnih problema?

1. DA
2
13%
2. NE
7
44%
3. DA, U PROŠLI ČETVRTAK
0
No votes
4. NE JEDEM VOĆE I POVRĆE IZ KONZUMA
6
38%
5. ZELENA KONZUMOVA SALATA OTVARA
1
6%

Total votes: 16

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Svaki dan jedem (anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

Šta ako me zapadne nešto od hrane sa polja gdje gazda uništava korov ovim otrovnim Gramoxonom na bazi parakvata?

Ima ga na tržištu BiH!

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... 2&Itemid=1

Jedem svakog dana, ali sve do jednom,...hm

Poljoprivreda je jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti!
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, kaže da sada ima slučajeva da poljoprivredni proizvođači imaju posebne parcele na koje siju za svoju potrošnju, a posebne za prodaju, pišu Nezavisne novine.
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/05/2009 09:40, edited 2 times in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2 Re: Svaki dan jedem

Post by Toto »

Nista.
Ako sa te njive jednom rucas nece ti biti nista. Ako jedes sa nje svaki dan onda si u opasnosti.

Okoja ti je svaki da jest? :lol:
Bolonjac

#3 Re: Svaki dan jedem

Post by Bolonjac »

offtopic ja jedem forneti :D
Cipelguz

#4 Re: Svaki dan jedem

Post by Cipelguz »

Ma to ti je od Vijagre.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Svaki dan jedem

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=3572&Itemid=1 wrote:
Otrovni herbicidi na tržištu BiH

Hrana u BiH kao otrov zbog nekontrolirane primjene herbicida: "Nekoliko herbicida, između ostalog i Gramoxon, treba zabraniti na našem tržištu. Zemlje EU su ga zabranile upravo zbog jakog otrova koji sadrži",

Na tržištu BiH još se mogu pronaći herbicidi koji su zabranjeni u EU i svijetu, a jedan od njih je Gramoxon, koji je čak uzrokovao i smrt zbog neadekvatnog korištenja. "Gramoxon se koristi za suzbijanje korova i on je na bazi parakvata koji spada u jake otrove.

Isparljiv je na sobnoj temperaturi tako da se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima, odnosno plastenicima jer dolazi do trovanja onoga koji s njim radi", rekao je Mile Darbić, profesor na Odsjeku za biljne proizvode na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, pišu Nezavisne novine.

On ističe da herbicid tipa Gramoxona ubija sve i poljoprivrednici ga uglavnom koriste za suzbijanje korova.

"Nekoliko herbicida, između ostalog i Gramoxon, treba zabraniti na našem tržištu. Zemlje EU su ga zabranile upravo zbog jakog otrova koji sadrži", naglašava Darbić.

EU je Gramoxon zabranila prije tri godine, a prema nezvaničnim informacijama u BiH ovog hebricida godišnje bude uvezeno oko 4.000 litara.

U jednoj od poljoprivrednih apoteka u Banjaluci kažu da litar Gramoxona košta oko 27 KM i da iako je toksičan nije potrebna nikakva dozvola za kupovinu te da ima u prodaji i jačih pesticida u smislu otrovnih supstanci koje sadrže.

"Kupcu se samo daju preporuke kako da se koristi i ako se pridržava toga nema nikakvih problema jer se on brzo rastvara. Ima mnogo jačih otrova koji se kod nas koriste, ali potrebno je da se samo pridržavaju uputstva za upotrebu", kažu u apoteci i dodaju da kada je riječ o Gramoxonu treba da se upotrebljava oko 20 metara udaljeno od vode i ne smije doći u kontakt s kožom.

Mario Beus iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH kaže da se u FBiH herbicid Gramoxon ne može naći u apotekama, ali da firme koje se bave proizvodnjom uz dokaz da imaju stručno lice mogu da ga dobiju.

"Gramoxon je kad ga stručno lice primjenjuje bezopasan jer ima nisku karencu i za samo tri dana isparava. Problem nije u Gramoxonu, već u neupućenosti proizvođača", naglašava Beus.

Kako nezvanično saznajemo, herbicid Gramoxon je kancerogen i toksičan i koristi se za uništavanje korova i trave. Njegova velika primjena je zabilježena u vojsci i poslije njegove upotrebe ostaje samo zemlja, pišu Nezavisne novine.

Jedan od sagovornika koji želi da ostane anoniman kaže da ga je vojska uvijek koristila kada su u pitanju čišćenja pruga i mjesta na kojem se kasnije postavljaju vojni kampovi jer poslije njegove upotrebe ne ostaje ništa.

"Na našem tržištu što se tiče pesticida je katastrofa jer ljudi ih ne znaju koristiti, misle - što više to bolje. Agencija za zaštitu bilja, koja ne radi ništa, treba da kontroliše uvoz i primjenu tih pesticida", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Agencija za zaštitu bilja formirana je pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u Ministarstvu priznaju da iako je ta agencija formirana prije nekoliko godina još nije preuzela dio posla koji treba.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da oni samo daju saglasnost na uvoz pesticida koji dostavljaju resorna ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kažu da u Federaciji ne postoji lista pesticida koji se smiju uvoziti nego samo onih koji su zabranjeni i da se trenutno radi na donošenju nove liste.

U resornom ministarstvu u RS kažu da je u Gramoxonu aktivna supstanca parakvat - dihlorid koji je na listi dozvoljenih supstanci koje se smiju uvoziti i da je trenutno u izradi nova lista.

"Spisak aktivnih supstanci koje su zabranjene za uvoz, kao i onih koje su dozvoljene, donosi Ministarstvo zdravlja", kaže Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Neophodna kontrola upotrebe pesticida
Proizvodni proces i upotrebu pesticida u njemu ne kontroliše niko i stručnjaci tvrde da ima slučajeva da proizvođači samo dva dana poslije prskanja herbicidima proizvode plasiraju na tržište.

"Kod nas se kontroliše finalni proizvod, a praksa EU je da se kontroliše proizvodni proces, od kontrole zemljišta, vode kojom se zemljište zaliva pa do upotrebe pesticida. Proizvođač mora voditi urednu evidenciju o korištenju pesticida i ukoliko odstupa od ove prakse biva drastično kažnjen", rekao je Vojislav Trkulja, šef Zavoda za zaštitu bilja, sjemenarstvo i biotehnologiju u Poljoprivrednom institutu RS.

On ističe da je, prije svega, potrebna edukacija proizvođača.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, kaže da sada ima slučajeva da poljoprivredni proizvođači imaju posebne parcele na koje siju za svoju potrošnju, a posebne za prodaju, pišu Nezavisne novine.
Ja ne znam šta drugi diskutanti misle, ali ovo je katastrofa ravna jednoj manjoj atomskoj bombi. Pročitati šta stručnjaci misle.

U neko doba 2004. godine pojavio se šećer proizveden u EU, pa zavisno od distributera i firme koja je pakovala negdje je stajalo da je proizveden u EZ, a negdje u EU.
EZ je promijenila ime u EU sredinom osamdesetih. To znači, EU se oslobadjala robnih rezervi šećera jer su koristili PARAKVAT kao herbicid prilikom proizvodnje šećerne repe.
Čini mi se, 2003.g. je zabranjen ovaj PARAKVAT u EU. Sada na našem tržištu dominira brazilski šećer.

Keeeeboooooooo, evo zašto si dobio opaku bolest!

Suljooooooooooo, lako je tebi u Emonu na kontrolu raka debelog crijeva za 1. maj.

Dabogda vi pobijedili svoje opake bolesti, ali i nas spasite tako što ćete isposlovati zabranu PARAKVATA!
HomeArt

#6 Re: Svaki dan jedem

Post by HomeArt »

Skoro svaki seljak je imao bastu za kuce i bastu za pijace, to je vazda bilo.
PipiDugaDevetka

#7 Re: Svaki dan jedem

sahan wrote:Skoro svaki seljak je imao bastu za kuce i bastu za pijace, to je vazda bilo.
To je to, pa ranije dok nije bilo zimskog paradajza iz Maroka, Italije, Kipra, Grčke,...Došao jedan od boljih farmera iz doline Neretve, početkom maja kod svog posl. partnera u Sarajevo. Pa, pita (Telefonom - na polasku) šta da ponese na poklon. Ovaj reče, gajbu paradajza tog ranog. Kaže mu biznismen-farmer, pa ti si moj prijatelj, gdje bih ja to tebi poklanjao, otrov sve sami, a ovaj što ja jedem prispjeva malo kasnije, pa kada bude, biće i za tebe.
Totalni pesticidi, ovaj totalni herbicid, PARAKVAT, mene zabrinjava,...Dabogda crko MONSANTO što ga patentira!
daddy_cool

#8 Re: Svaki dan jedem

Post by daddy_cool »

Sjećam se priče bivšeg mi direktora na temu domaće proizvodnje voća i povrća kojom se mnogi znaju hvaliti kao: zdravi uvjeti proizvodnje + nema "genetike" = zdrava domaća hrana! Helem, ranije pomenuti je ispričao kako je na nekom mjestu u Hercegovini gledao berbu jabuka kojom prilikom su berači bili obučeni otprilike kao da se nalaze na ekskurziji u Černobilu! :shock:
PipiDugaDevetka

#9 Re: Svaki dan jedem

Toto wrote:Nista.
Ako sa te njive jednom rucas nece ti biti nista. Ako jedes sa nje svaki dan onda si u opasnosti.

Jes' vala i ja baš svaki dan moram i to više puta. Evo me k'o da sam progut'o košarkašku loptu. Jel' tako uMostaru kažu, okoja ti je svaki da jest?
:lol: :lol: :D
Skyfox

#10 Re: Svaki dan jedem

Post by Skyfox »

jos ljudi imaju naviku da kupuju uvijek od istog prodavaca na pijaci, zatoje bolje mjenjati lokacije daans paradajz na Grbavici po paprike odes na Ciglane, pa odletis do Ilidze po luka i jabuka... I tako stalno samo uvijek kod razlicitog prodavaca :D

Pa ako ubodes dje sta otrovno neces zadugo...
vratnik

#11 Re: Svaki dan jedem

Post by vratnik »

E moj Pipi..
Slazemo se da je to jedan od najvecih problema koji imamo, ali dovoljno je vidjeti koliko komentara ima ova vazna tema i skontati da je tu tesko nesto promijeniti? Mislim, jasno je da zakonodavstvo ne radi ono sto bi trebalo, ali kako da se mali covo zastiti od svega toga? Prije je bilo lako, stari bi "krenuo na pijacu" i vratio se kasno navecer sa nekim jabukama iz Gorazda, krompirom posebnog ukusa (koji od tad nisam ni pojeo :( ), jajima od Pucana, sirom i kajmakom koji je to i bio.. Ja da ti pravo kazem i ne znam prepoznati sta je bez otrova.. Mislim, izbjegavam one jabuke i paprike k'o iz reklame, ali sve ostalo? (nekidan sam jeo paradajz.. Jedam ga i smijem se pravo posto se sjecam kakvog okusa je isti.. Ovo sto sam ja jeo je izgledalo stvarno kao paradajz, a ukus je bio otprilike kao peyote... Nidje veze.. Zao mi samo djece sto niko za par godina nece ni znati kakvog ukusa nesto treba da bude)..
Sretni su oni sa rodbinom na selu. Stvarno im zavidim.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#12 Re: Svaki dan jedem

Post by grunt »

Ovaj naslov teksta "otrovni herbicidi" je bezveze jer su svi herbicidi na hemijskoj bazi otrovni ukoliko se sa njima rukuje na pogresan nacin,sto je kod nas vrlo cesto.
Sad da su radnici koji beru jabuke obuceni kao u cernobilu ne vidim razlog osim ako su neposredno prije koristeni pesticidi,ali je cinjenica da trebaju biti tako obuceni pri primjeni pesticida uz provodjenje jos niza izuzetno striktnih mjera.Inace kada vec spominjes oganski uzgojenu hranu danas bas svako barata sa tim terminom i misli ako ne prska pesticidima biljke i ne primjenjuje mineralna gnojiva da je to to :) .Medjutim organski uzgoj je veoma kompleksan i on bi trebao da obuhvata ne samo sam nacin uzgoja vec i citav okolis u kojem se vrsi uzgoj.Dakle zrak,voda,zemlja bi trebali biti potpuno ne zagadjeni sto je veoma tesko postici,uz naravno odgovarajuci sjetveni ili sadni materijal.
Kod pesticida postoji karenca,odnosno period od primjene pesticida do njegove potpune razgradnje,te poslije toga oni nisu stetni.Kod nas se npr. zna desiti da ljudi primjene neki insekticid cija je karenca 7 dana,a zatim za dva dana proizvod salju na trziste,sto je apsurdno.Kod biljaka kao sto su salata i spinat treba biti posebno oprezan jer oni absorbuju vece kolicine hemijskih tvari iz zemlje koje se najvecim djelom akumuliraju u peteljci,tako da peteljke treba obavezno uklanjati.Takodje posto se kod salate i spinata zna primjenjivati tecno organsko gnojivo za prihranu biljaka prskanjem,na taj nacin gnojivo cesto dospijeva na listove biljaka te ih je neophodno prije upotrebe veoma dobro oprati.
Nama samo neka je Bog na pomoci,drugog izbora nemamo :D

PS Prica jedan profesor kako je bio u nekom selu nedaleko od Sarajeva(necu govoriti koje je selo :) ) u kontroli nacina na koji seljaci drze stoku cije mlijeko prodaju.Dosao je u stalu gdje je neka zena muzla ovcu i u tom momentu brabonjci iz ovce upadose u kantu sa mlijekom,a zena samo rukom pokupi brabonjke i baci ih na pod.Kada je rekao zeni da je to mlijeko sada zagadjeno i da ga mora prosuti,ona mu je samo rekla:"moj profesore ja kada bi svaki put prosula mlijeko kada se ovo desi od cega bi zivjela" :D
PipiDugaDevetka

#13 Re: Svaki dan jedem

Ima soka od paradajza i u tubama paradajz-sosa sa približno pravim okusom paradajza od nekada. Cijena oko tri KM za sok, a dvostruki koncentrat paradajz-sosa sam zaboravio koliko platih.
Sve ovo u DM prodavnici GRAND MERKATOR CENTAR - ILIDŽA. Do sada sam sličan sok plaćao oko 6 KM, a u DM je duplo jeftiniji i sa oznakama BIO=EKO=ORGANIK.

Sve ostalo, neka nam je ''svemirska policija'' na pomoći kada je farmerima ostavljeno na savjest da odlučuju kako i koliko će koristiti, herbicide, fungicide, ....ostale pesticide, GMO sjemena.

Najbolje je imati svoju bašticu, pa sam nabaviti GMO-FREE sjemena (To se radi u januaru ili malo kasnije). Javila mi se jedna forumašica, pa ona upravo ovo i radi, ne bih da joj odajem nick, pa ako se uključi u diskusiju da nam da info. šta je uspjela posaditi, nabaviti sjemena,...

Shvatila je opasnosti i sama sebi sije radi svojih ukućana, djece svoje,....
Toto

#14 Re: Svaki dan jedem

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:
sahan wrote:Skoro svaki seljak je imao bastu za kuce i bastu za pijace, to je vazda bilo.
To je to, pa ranije dok nije bilo zimskog paradajza iz Maroka, Italije, Kipra, Grčke,...Došao jedan od boljih farmera iz doline Neretve, početkom maja kod svog posl. partnera u Sarajevo. Pa, pita (Telefonom - na polasku) šta da ponese na poklon. Ovaj reče, gajbu paradajza tog ranog. Kaže mu biznismen-farmer, pa ti si moj prijatelj, gdje bih ja to tebi poklanjao, otrov sve sami, a ovaj što ja jedem prispjeva malo kasnije, pa kada bude, biće i za tebe.
Totalni pesticidi, ovaj totalni herbicid, PARAKVAT, mene zabrinjava,...Dabogda crko MONSANTO što ga patentira!
To sto je capljinac podvaljivo bosancima se zove FURADAN. Taj PARAKVAT je mala maca sta ej FURADAN. FURADAN je Korsitila Fabrika duhana Sarajevo za prskanje duhana. Pet godina nisi smio poslije njega nista sadit za hajvana ni za insana. ALi ko je mogo cekat. Mogo si samo duhan jopet zasadit. :lol: Al jedno je kad otrov ulazi na usta a drugo je popusit. :lol:.
Toto

#15 Re: Svaki dan jedem

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:

Jes' vala i ja baš svaki dan moram i to više puta. Evo me k'o da sam progut'o košarkašku loptu. Jel' tako uMostaru kažu, okoja ti je svaki da jest?
:lol: :lol: :lol:
sta u Mostaru
da ti je tek cuti sta kazu u Stocu, Capljini, Opuzenu
Sarajlije bi samo u Lukomir isle po nafaku

e isti onaj hercegovac iz tvoje price je imo jos jednu pricu
kad su ga hercegovci pitali kako uspije podvaliti sarajlijama rani paradajaz i paprike (rijetki su hercegovci koji zadnjih 30-40 g kupuju rano povrce iz Capljine) on hero im je objasnio fazon

-ja dotjeram kavadu na sarajevsku tepu zorile oko 5 -da ufatim mjesto- i onda poredam svu kavadu sto imam na stolove..od 5-9 po kavadama popada oni sarajevski smog - zbog kojeg sarajlije nemaju culo mirisa- prodam sve do podne...onaj do mene ne moze nista prodat dok ja ne prodam...

Ko moze pogoditi odakle ja ova bamija na sarajevskoj pijaci
Image
Toto

#16 Re: Svaki dan jedem

Post by Toto »

Pijaca za neznalice :lol: :lol:
-kako prepoznati zdravu hranu

-GMO voce i povrce uglavnom ne mirise pa obratiti paznju na mirise...ovo ne znaci da mirisno voce nije isprepadano pesticidima ali je veca vjerovatnoca da nije GMO
-traziti vocke i povrcke u kojima ima crva ... cak iako pojedete crva nista vam se nece desiti.. :lol: :lol: naprotiv- crvi su cisti protein i nikako nisu otrovni;
-hranu kupovati kod nekog dede ili nene koji je donio par kila u cekeru .......oni ne proizvode hranu na industrijski nacin i rijetko imaju sredstava za primjenu pesticida;
-vremenom moze upoznat dedu i nenu i naredne godine -u proljece- za jedan viked kupis sjemena i jedan asov i odes cijeli dan kod dede i nene... pomognes dedi da prevrnete zemlju; napravite lijehe; .....i imas cjelu godinu zdravo hranu bar za svoju bebicu koja je bas tad pocela da papa kasikom...brezbeli: dedi i neni placas ko da je na pijaci..od ovoga se dva dobra mogu napravit;
-vikendom bahnuti u neko selu u nekog domacina -onako randomly-i priputas domacina ima li sta nafake za prodat.. ako bahnes prije rucka mozda domacica ima onoga sto je bas ona ocistila sebi za rucka i jos fino ocisceno....ako na to naletis garant je organic......
-istu randamly strategiju primjeniti i kod nabavke zimnice.........jako veliki broj seoskih domacinstava nisu industrijski prozivodjaci. vec baste rade za sebe uz neki manji procenat viska namjenjen za rodjake iz grada i spremni su uvjek prodati koje kilo
-ako se planira oba randomly strategija nije lose kupt onu malu rucnu vagu
nesto vako ali starobosanska verzija
Image
PipiDugaDevetka

#17 Re: Svaki dan jedem

Toto wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

:lol: :lol: :lol:
sta u Mostaru
da ti je tek cuti sta kazu u Stocu, Capljini, Opuzenu
Sarajlije bi samo u Lukomir isle po nafaku

e isti onaj hercegovac iz tvoje price je imo jos jednu pricu
kad su ga hercegovci pitali kako uspije podvaliti sarajlijama rani paradajaz i paprike (rijetki su hercegovci koji zadnjih 30-40 g kupuju rano povrce iz Capljine) on hero im je objasnio fazon

-ja dotjeram kavadu na sarajevsku tepu zorile oko 5 -da ufatim mjesto- i onda poredam svu kavadu sto imam na stolove..od 5-9 po kavadama popada oni sarajevski smog - zbog kojeg sarajlije nemaju culo mirisa- prodam sve do podne...onaj do mene ne moze nista prodat dok ja ne prodam...

Ko moze pogoditi odakle ja ova bamija na sarajevskoj pijaci
Image
Ne znam oklen je BAMija, ali miči sliku žene od mog jarana sa ovako negativne teme,...Bosnae-x (Vikićevci), ako ti je život mio!

Obrati pažnju/pozornost na prvu stvar, DODAO SAM I ANKETU!
Toto

#18 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Post by Toto »

@CZ9,62
nisam od prve skonto ovaj vas sarajevski kontekst i to da si ti potego parakvat samo da bi se imo sa cim oprasivat u obarcunu sa vikicevcima

mene iskljucivo intersuje kvalitet hrane i neki pasivni oblici kontrole kvaliteta hrane...... :lol:
Po cemu je ona bamija upitna?
I kako da se zna da je ona puna parakvata i da cak i nije sa onoga mjesta dje joj pise na reklami?

Primjecujes li da ova svercerka nesto jeda a nije ukrizla ni jedan paradajz koji prodaje. Po papiru bi se reklo da jede burek a nema nista delikatesnije ko uz burek iskrizat paradajz - da pokupi onu masnocu sto curi sa bureka.
ja zakljucujem da je ovaj KAVADAJZ tipa jabucar iz Buturovic Polja i da iz njega kapa parkovat
PipiDugaDevetka

#19 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Veoma dobra moć zapažanja, @Toto.
Fakat, zašto nije zamezila i kavadu, parakvadajz?

Rajčicu zvanu pradajz je lako prepoznati da je frankenštajnska, pušta puunooo ''vode'' kada se iskriža u posudi i posoli. Unutrašnja struktura je različita od pradajza od prije tridesetak godina. Na našim pijacama i u tržnim centrima više nEma paradajza koji nije ''okupan'' nekim fungicidom (Manje kala) i da nije ''frankenštajn'' = favl savr(guglati).

Ne obRačunavam se ja ni sa kim nego me strah, a da nema niti jedne pametne od naših stručnjaka:
EU treba da se do 11. januara povinuje odluci WTO
Evropska unija je uspela da od Svetske trgovinske organizacije (WTO) dobije produženje roka za ukidanje zabrane uvoza genetski modifikovanih prehrambenih proizvoda (GMO), saopštili su zvanicnici Evropske komisije.
EU treba da se do 11. januara povinuje odluci WTO, donetoj prošlog novembra prilikom razrešavanja nesporazuma između Unije i SAD, Argentine i Kanade, podsetila je agencija Rojters. Tada je WTO presudila da EU mora da do.. ..21. novembra ove godine ukine zabranu uvoza genetski izmenjenih prehrambenih proizvoda od kojih zaziru mnogi evropski potrošači i koji su u evropskim medijima dobili popularni naziv Frankenštajn hrana. Brisel je imao teškoća u nastojanju da se povinuje odluci WTO jer su pojedine članice Unije uvele sopstvene zabrane uvoza GMO. EU nije uspela prošlog meseca da postigne dogovor oko toga da li treba da naredi Austriji da ukine zabranu uvoza dve sorte genetski modifikovanog kukuruza koje proizvode američki biotehnološki džin Monsanto , odnosno nemačka farmaceutska i hemijska grupacija Bajer.
Korišćenjem biotehnologije u poljoprivredi i medicini, naročito sredinom 80'-tih i početkom 90'-tih godina, nastali su brojni genetski modifikovani (GM) organizmi i njihovi proizvodi. GM biljke se proizvode u laboratorijama tako što se genetski materijal (samo gen ili čitava DNK) neke vrste ubacuje u DNK poznatih biljnih kultura. Na ovaj način unutrašnja genska struktura modifikovane biljke zauvek je izmenjena, a željena osobina prenosi se na naredne generacije.
Sve veći broj zemalja, uključujući i evropske, donosi svoje zakonske regulative o GMO i transgenim biljkama u cilju regulisanja svih pitanja stvaranja, gajenja i korišćenja genetički modifikovanih organizama. Istovremeno, multinacionalne kompanije, koje u potpunosti kontrolišu transgene biljke i kloniranje od ideje do komercijalizacije, okrivljene su za stvaranje "genetičkog imperijalizma". Ovaj novi vid vladavine bogatih nad siromašnima je posebno usmeren ka nerazvijenim i siromašnim zemljama, koje neće imati izbora, nego da se još više zaduže kupovinom skupih proizvoda savremene biotehnologije od bogatih zemalja. Uticaj genetski modifikovanih organizama može uništiti lokalnu ekologiju. Novi organizmi mogu se uspešno takmičiti sa divljim rođacima, uzrokujući promene u prirodi.
Prema zvaničnim podacima, u Srbiju je u protekloj deceniji uvezeno više od 500,000 tona genetski modifikovane sojine sačme. Došlo je krajnje vreme da se razmisli o robnom znaku Srbije, koji svakako može nositi zdrava hrana proizvedena u Srbiji. DNK je zapis individualnosti jednog živog organizma. Organizam reaguje na osnovu informacija zapisanih u DNK da bi upravljao svakim biohemijskim procesom. Život, rast i svako pojedino svojstvo organizma zavisi od DNK. Segmenti DNK koji su vezani za specifično svojstvo organizma zovu se geni. Genetski inženjering (GE) je radikalno nova tehnologija koja manipuliše genima, tj. DNK zapisima živih bića. Za razliku od tradicionalnog procesa uzgajanja, GE uzima gene iz jedne forme života i stavlja ih u druge. Geni iz bakterija, virusa, biljki, životinja, pa čak i čoveka, stavljaju se u biljke kao što je soja, žito, pamuk, da donesu komercijalni prinos. Takav GE prinos(takođe nazvan "genetski modifikovani organizmi" ili GMO) se pretvara u hranu i prodaje na tržištu. Molekularni biolozi su razvili mnoge enzime koji menjaju strukturu DNK u živim organizmima. Neki od tih enzima mogu razdvajati i spajati elemente DNK. Koristeći pojedine enzime, naučnici mogu da izdvoje pojedine gene iz DNK i izgrade prilagođen DNK korišćenjem tih gena. Sa tim znanjem genetski inžinjeri veruju da mogu da poprave hranu koju jedemo. Na primer, paradajz je osetljiv na hladnoću, čime se skraćuje sezona roda. Ribe, sa druge strane, preživljavaju u jako hladnoj vodi. Naučnici identifikuju pojedine gene ribe koji je čine otpornom na hladnoću i koriste tehnologiju GE da ubace taj "antifriz" gen u paradajz. Time se omogućava da se produži sezona roda paradajza.
Svi organizmi za čiji nastanak su korišćene tehnike savremene biotehnologije nazivaju se genetski modifikovani organizmi (genetically modified organisms - GMOs ) ili živi modifikovani organizmi (living modified organisms - LMOs). LMO-i uključuju niz prehrambenih biljaka koje su genetski modifikovane u svrhu povećanja produktivnosti ili zbog povećane otpornosti na štetočine i bolesti.
Napr. nedavno na sajmu Agritechnica u Hannoveru smo na štandu firme Saaten Union videli novi proizvod, hibrid kukuruza koji je otporan na Diabrotiku. Dibrotica resistenz.
Biljke na kojima se primjenjuje tehnika savremene biotehnologije su kukuruz, soja i žitarice.Produkti LMO-a dobijeni savremenom biotehnologijom mogu da sadrže mrtve modifikovane organizme ili njihove metaboličke produkte (kao što su npr. lekovi, prehrambeni aditivi i konzervansi ). U proizvode LMO-a mogu se ubrojiti i razni derivati soje i kukuruza koji se koriste u prehrambenoj i neprehrambenoj industriji, farmaceutski proizvodi i hrana za čiju proizvodnju je potreban kvasac (npr. hleb i pivo).Uobičajeni termin "genetički modifikovana hrana" nije pravilan. Pravilno je reći - hrana proizvedena od genetički modifikovanih organizama (najčešće su u pitanju genetički modifikovane biljke). Genetičko modifikovanje je samo jedna od savremenih tehnologija, svakako ne i jedina.Žestina diskusije vezane za hranu proizvedenu na bazi transgenih biljaka se lako može razumeti imajući u vidu univerzalni značaj hrane za svakog čoveka. Problematika hrane se, dakle, reflektuje u sasvim drugačijem aspektu od slučaja malog broja stanovništva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, i dokazano stiče prednosti gajenjem transgenih biljaka.
Protivnici hrane od transgene sirovine smatraju, da su posledice iznenadnog unošenja u ljudski organizam gena netipičnih za neku biljnu vrstu na koju je čovek već vekovima naviknut, nepredvidive i štetne.Pretpostavlja se da će transgen, ugrađen u "novu sredinu", kod čoveka izazvati alergijske reakcije ili toksične efekte (Franck-Oberaspach i Kcller, 2000). U kontekstu religioznih restrikcija postavlja se pitanje: kakva je to hrana, biljnog ili životinjskog porekla, koja nastaje kada se u neku biljku, putem genetičkog inženjerstva, unesu geni poreklom iz neke životinje? Postavlja se pitanje šta se dešava sa namirnicama životinjskog porekla,ako su te životinje hranjene transgenim proizvodima (npr. transgenim biljkama, lekovima ili aditivima transgenog porekla). Ovo pitanje je posebno značajno za nas, jer je naša zemlja u proteklom periodu za ishranu stoke uvezla značajne količine sojine sačme proizvedene od genetički modifikovane soje.U uslovima, kada se transgene biljke komercijalno gaje na milionima hektara širom sveta, praktično nije moguće vršiti potpunu segregaciju hrane na apsolutno netransgenu i transgenu. Mehanizacija za žetvu,transportna sredstva, skladišta i još mnogi drugi segmenti tehnološkog procesa proizvodnje hrane su potencijalna mesta na kojima može doći do spontane kontaminacije. Iz tog razloga je opšte prihvaćen kompromis, po kojoj se hrana proizvedena od komponenata od kojih pojedinačno ni jedna ne sadrži više od 1% genetičke modifikacije, može smatrati i obeležiti sa "ne sadrži GMO". Prepušteno je proizvodjačima da li će tu formulaciju istaći na ambalaži ili ne. Medjutim, ako hrana sadrži veći udeo GMO od navedene kritične granice, upozorenje "sadrži GMO" bi svakako trebalo istaći, radi objektivnog informisanja potrošača. Najčešći GMO proizvodi su soja, kukuruz i uljana repica, a među najvećim uzgajivačima su SAD, Argentina i Kanada.
GMO i LMO biljaka je veoma široka tema o kojoj ćemo pisati narednih meseci.
Ako je greška politike zbog ulaska bruceloze, zašto čine nove greške i NE ZABRANJUJU PARAKVAT?
hakazvaka

#20 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Post by hakazvaka »

meni se ucini da pise "Svaki dan jebem" :D :D
Toto

#21 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Post by Toto »

nisam bas siguran da je kriterij mHko-tvrdo pouzdan sa stanovista otrtovnosti na pesticide.

Relacije tvrdo-mehko je prvenstveno rezultat vremena branja a onda stvar sortimenta. Paradajz sa slike je sorta koja je trgovacka sorta i po defaultu tvrdja :-D jer se ranije bere da bi izdrzala transpost i sto vise cekanja na pijaci dok je kupac ne "obere".
Svaka sorta paradajaza u zavrsnoj fazi sazrijevanja pocinje da "soci" i ta faza sazrijevanja se i odlikuje socnoscu. Nesto vise soka u paradajzu nije nikako resultat prisutnosti pesticida. Naprotiv - to su prvi znaci da je paradajz sazrijo i tad je -sa stanovista jestovosti i tog kvaliteta- puno kvalitetniji.

Prisustvo pesticida se moze ustanoviti samo hemijskom analizom a nikako kriterijumom tvrdo-meHko. :-D
Eventualno se moze ustanoviti "namirisati" prisutvo nekih hemijskih sredstava koji su se prskali po plodu al iskusni proizvodjaci vode racuna o tome pa ih je tesko otkriti.
Najopasnije "otrove" -koji dolaze kroz korijen - je i najteze otkriti.

I jopet mi nisi odgovorio/la: kako za bamiju da zanas da nije ono sto vidis i ono sto pise.
Toto

#22 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Post by Toto »

hakazvaka wrote:meni se ucini da pise "Svaki dan jebem" :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
sto se teme tice i nisi plaho daleko
:lol: :lol:
jebu jebu
ko sasnke koze
ali nas
PipiDugaDevetka

#23 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Toto wrote:
hakazvaka wrote:meni se ucini da pise "Svaki dan jebem" :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
sto se teme tice i nisi plaho daleko
:lol: :lol:
jebu jebu
ko sasnke koze
ali nas
Nisam crven ban da jeDem svaki dan...@hakazvaka, nećeš vjerovati da sam namjerno tako napisao i znao sam...Optička varka,...

@Toto,
Ne znam kako znati za BAMiju, ali je ne bih kupio jer je iz GRADAćCA. Isto kao što ne jedem burek iz BUREkDŽINICE, nema šanse da kupim BAMiju iz GRADAćCA. Nema drugog načina, plus ovo tvoje genijalno zapažanje da uz burek ne mezi i paradajz. Nisam govorio o paradajzu sa puno pesticida i ''hemije'', nego o GMO paradajzu koji je opasan jednako kao i parakvatli paradajz.
Toto

#24 Re: Svaki dan jedem (anketa)

Post by Toto »

E tu smo.
Bamija nije iz Gradaćca već iz Ćapljine i po defaultu je parkovita. :lol: :lol:
Samo oni iz južne Hracegovine ne razilikuju ć i č. Oni iz Buturović Polja su haman u Bosni pa se snalaze sa afikatima :lol: .
A i po tome sto ova ne jede paradajz se moze zakljuciti da je ona i sadila paradajz pa zna zasto ga ne mezi uz burek. :lol: :lol:
Post Reply