Svadba u tudjini

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Drumer

Post by Drumer »

Naravno da ima veze sa svadbom, tako je ova tema i pocela al je vama zasmetalo nekoliko komentara na zastave i ostale krkanluke koji se praktikuju tokom svadbi....Zastave osim drzavne ne bi trebale da krase jednu svadbu, koje vi sve vise i vise pravite cirkusom za izrazavanje ne znam ni ja cega.....Haj ba odhebi u skokovima....
mr2

Post by mr2 »

Autor: Drumer Poslano: 01/08/2005 14:54
Sloboda govora, tako da mi ne mozes reci da sutim. A tamo necu jer ste nam vi koji ste vec tamo osvjetlali obraz al pravo. Kradete, prosite, radite usrane poslove. Nemate trunke dostojanstva. A to nisam izmislio, vec je bilo na nekiloko stranih televizijskih stanica, kako se ljudi zale na vas i kako ste im dojadili, kako necete da radite, snimci kako kradete isl. Da ne nabrajam vise. Mozda ti nisi jedan od tih al vecina sigurno jeste. Umalo da zaboravim. Koliko vas samo radi na crno. I znam da vas vecina zivi gore nego mi ovdje u Bosni jer gore jedete govna da bi skupili za kakvo dobro auto, pa dodjete se ovjde hvalit kako ste toboze neki uspjesni biznismeni. A tek koliko vasih kuca, (nista manje od trospratnice) jer ne moze komsija imat vecu, zjapi prazno i niakd se gotovo ne koristi.. Ako ste patrioti kao sto pokazujete kojekakvim zastavama i nacionalistickim ispadima,i ako ste sa parama kao sto se hvalite, pa uplatite malo para na racun Bosne za tuzbu protiv SCG, jer je na racunu samo nekih 20000 maraka. Imao bih ja da pisem jos koliko hoces al mislim da ti je ovo dovoljno zasad....Haj uzdravlje....

malo nase kulture
pa posto mi je zena holandanka,tesko mi je objasnit da na pjesackom se deru na nju sto prelazi ili iznad mene u zgradi prije 2 godine,bio je kupleraj,3 x smo muriju zvali koja nije dosla i da ti ne nabrajam sve,znas i sam.......i jos nesto posto radim 10 god a zena 12 jel normalno da imam malo bolje auto ili trebam sa krtijom 2000 km prevalit,pa mrcvarit i djete i zenu i sebe,pod uslovom da auto izdrzi,
Drumer

Post by Drumer »

Vec sam naveo ovo, mozda ti nisi jedan od njih al vecina jeste.
arnica_80

Post by arnica_80 »

Ljudi moji... smirite se malo....
Ja sam u dijaspori ali moram priznati da je Drumer naveo par tipicnih primjera za dijasporce. Nazalost, al` je tako.
Uvijek mozemo prvo krenuti od sebe. Evo ja se npr najmanje druzim sa bosancima, a zasto? - U pitanju je jarane samo konkurencija i nista vise, prvo mozemo krenuti od materijalnih stvari pa dalje se moze pricati i o svadbi. Zasto vecina sreduje svadbe u Bosni?
- Upravo zbog toga sto je puno jeftinije i sto bas "onako kako Drumer kaze" mogu prosipati svoje "krkanluke" dole.
Drzavna zastava sasvim u redu... al polumjesec i zvijezda, sahovnica, srpska zastava.... eeee nigdje veze... bar ja ne vidim nikakve logike.
Mozda ce neko reci da nisam patriota, jesam sigurno vise nego dosta vas... al` o tom po tom... moje nije da se raspravljam i pravdam ovdje.... pokusavam da sagledam stvari iz tog nekog realnog ugla.
Et... to je to!
mr2

Post by mr2 »

pa sta ocekujes,postali smo ili ostali smo seljacka nacija,vecina raje vani je sa sela :( :( :( :( samo mi je i te price svi smo lopatari,vala previse....daj mi nadite jednog covjeka koji radi na gradevini u holandi,nema sanse od holandana.....tamo negdje 89 sam bio u okolini zivinica,pa sam naletio na svadbu,sa zastavama i tim primivitlukom,pa kad uzmes da je vecina njih vani ili se doselili njihovi u grad,sta ocekujes onda :x :x :x
arnica_80

Post by arnica_80 »

mr2 wrote:pa sta ocekujes,postali smo ili ostali smo seljacka nacija,vecina raje vani je sa sela :( :( :( :( samo mi je i te price svi smo lopatari,vala previse....daj mi nadite jednog covjeka koji radi na gradevini u holandi,nema sanse od holandana.....tamo negdje 89 sam bio u okolini zivinica,pa sam naletio na svadbu,sa zastavama i tim primivitlukom,pa kad uzmes da je vecina njih vani ili se doselili njihovi u grad,sta ocekujes onda :x :x :x
Selo ili grad nema nikakve veze sa tim... U pitanju je sta ljudi imaju u glavi. Vidis tumacis rijec seljakluk na pogresan nacin moj mr2.
Slaviti svadbu na seoski nacin je sasvim nesto drugo od svadbe koja se slavi na seljacki nacin.
I jos nesto: osim posla na gradjevini postoji jos drugih tezih fizickih poslova... Ebi ga, sve se bukvalno skonta pa haj ga onda odpetljaj...
Drumer

Post by Drumer »

arnica_80 wrote:Ljudi moji... smirite se malo....
Ja sam u dijaspori ali moram priznati da je Drumer naveo par tipicnih primjera za dijasporce. Nazalost, al` je tako.
Uvijek mozemo prvo krenuti od sebe. Evo ja se npr najmanje druzim sa bosancima, a zasto? - U pitanju je jarane samo konkurencija i nista vise, prvo mozemo krenuti od materijalnih stvari pa dalje se moze pricati i o svadbi. Zasto vecina sreduje svadbe u Bosni?
- Upravo zbog toga sto je puno jeftinije i sto bas "onako kako Drumer kaze" mogu prosipati svoje "krkanluke" dole.
Drzavna zastava sasvim u redu... al polumjesec i zvijezda, sahovnica, srpska zastava.... eeee nigdje veze... bar ja ne vidim nikakve logike.
Mozda ce neko reci da nisam patriota, jesam sigurno vise nego dosta vas... al` o tom po tom... moje nije da se raspravljam i pravdam ovdje.... pokusavam da sagledam stvari iz tog nekog realnog ugla.
Et... to je to!
Hvala na podrsci, i jos jednom bi da napomenem da nisam htio nikoga vrijedjati, ali svadbe su kod nas prije bogami bile puno kulturnije, i nije bilo krkanluka. danas je to kod nas postao prestiz, ko ce napravit vecu svadbu i sa sto vise zvanica i pjevacima dzigare al onima sto kao najbolje kotiraju medju slusaocima iste. I onda se ne gleda koliko sta kosta, to se bacaju stotine eura na pokazivanje svojim blizim i komsijama. Kao nek imaju komsije o cemu pricat godinu dana poslije, ili sve dok ne bude sljedeca svadba i to jos veca i da kazem glamuroznija(krkanskija). mislim da se sa puno manje para moze napravit nesto puno manje a ukusnije i ljepse za oko svakog prolaznika ili ucesnika. Al hajde svako zna svoje. I volio bih da mi neko samo objasni, cemu zastave i koja je njihova svrha na svadbi a pogotovu ako to nije zastava maticne drzave..Eto toliko....Hvala jos jednom...
danas

Post by danas »

Drumer wrote:I volio bih da mi neko samo objasni, cemu zastave i koja je njihova svrha na svadbi a pogotovu ako to nije zastava maticne drzave..Eto toliko....Hvala jos jednom...
pa cini mi se da puno toga uzimas zdravo za gotovo...
mozda te sahovnice i srpska ocila i jesu zastave "maticne" im drzave... ili drzave koja im je u srcu... :wink:
Drumer

Post by Drumer »

Samo nemoj zaboravit i zastavu sa polumjesecom i zvijezdom, da ne bi doslo do zabune.. Mozda si u pravu kad kazes da uzimam dosta toga zdravo za gotovo, al mi fakat nije jasno...Mozda sam nepopravljivi bosanac, al nema veze. Ja sam to uvijek bio i biti cu....
danas

Post by danas »

Drumer wrote:Samo nemoj zaboravit i zastavu sa polumjesecom i zvijezdom, da ne bi doslo do zabune.. Mozda si u pravu kad kazes da uzimam dosta toga zdravo za gotovo, al mi fakat nije jasno...Mozda sam nepopravljivi bosanac, al nema veze. Ja sam to uvijek bio i biti cu....
nehoticno sam izostavila mjesec i poluzvjezdu, nista namjerno sa moje strane...

i ja sam "bosanka", pa ni meni nije jasno cemu sve ovo... a ne brini se, ima onih koje i ljiljani i grb kralja tvrtka sa macem vrijedjaju...

a zasto se i svadbe politiziraju sa ovim zastavama, nikada mi nece biti jasno... (zato sam se i udala za stranca, da ne moram da budem taoc svokojake rodbine, pa da moram da zavrsim sa ovakvom svadbom ni kriva ni duzna...) :-)
Drumer

Post by Drumer »

Ma nesto mi to zvuci poznato. Imam i ja jednu prijateljicu koja se udala za stranca i sada zivi i radi na Kosovu. Sve najbolje..........
PR80.

Post by PR80. »

Mislim da polumjesec i zvijezda, sahovnica se ne bi trebale praktikovati na svadbama. Ljudi to rade samo iz nekog prkosa, nista vise.
Drumer je u pravu... krkanluk i nista vise.
Bila sam u Bosni ovo ljeto, vidjela sam par svadbi i nigdje nisam vidjela nasu nacionalnu zastavu ili ljiljane...
A to sto vecina praktikuje svadbu u Bosni je upravo zbog prosipanja novih "dijasporskih krkanskih" fora, jer sve je puno jeftinije u Bosni a o konkurenciji da ne pricam.
Zivim u dijaspori i vidim da je dosta bosanaca vise obuzeto o tome sta ce neko drugi reci nego sta oni ustvari sami zele.
Ma ja sam davno digla ruke od svega toga...
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Ja sam Pravio svadbu dole u BiH posto mi zena nije mogla doci u Svicu i nisu joj Roditelji dali da ide iz Kuce prvo Opstina, Dzamija, Svadba i onda hajd njemu...

Ja bi se rado ozenio ovdje posto mi pola drustvo nije moglo dociu BiH posao itd. U mene je Bila samo Drzavna Zastava BiH ali to radi ponosa.
kekec

Post by kekec »

Koji klinac ce bilo koja zastava na svadbi. Niti je drzavni praznik, niti je docek nekog drzavnika, niti je stranacka konvencija.
U pitanju je "krunisanje" jednog odnosa izmedju dvoje mladih koji se vole i koji su odlucili da zive zajedno,
da formiraju porodicu ...
Zastavama tu stvarno nije mjesto.
lejla_usa

Post by lejla_usa »

Drumer wrote:Sloboda govora, tako da mi ne mozes reci da sutim. A tamo necu jer ste nam vi koji ste vec tamo osvjetlali obraz al pravo. Kradete, prosite, radite usrane poslove. Nemate trunke dostojanstva. A to nisam izmislio, vec je bilo na nekiloko stranih televizijskih stanica, kako se ljudi zale na vas i kako ste im dojadili, kako necete da radite, snimci kako kradete isl. Da ne nabrajam vise. Mozda ti nisi jedan od tih al vecina sigurno jeste. Umalo da zaboravim. Koliko vas samo radi na crno. I znam da vas vecina zivi gore nego mi ovdje u Bosni jer gore jedete govna da bi skupili za kakvo dobro auto, pa dodjete se ovjde hvalit kako ste toboze neki uspjesni biznismeni. A tek koliko vasih kuca, (nista manje od trospratnice) jer ne moze komsija imat vecu, zjapi prazno i niakd se gotovo ne koristi.. Ako ste patrioti kao sto pokazujete kojekakvim zastavama i nacionalistickim ispadima,i ako ste sa parama kao sto se hvalite, pa uplatite malo para na racun Bosne za tuzbu protiv SCG, jer je na racunu samo nekih 20000 maraka. Imao bih ja da pisem jos koliko hoces al mislim da ti je ovo dovoljno zasad....Haj uzdravlje....
Et' bilo bi fino kad bi ti bar tri sekunde razmislio prije nego si poceo pjeniti na dijasporu. U Bosni stvarno niko ‘ne krade, ne prosi i ne jede govna.’ U Bosni je raj na zemlji i svi ljudi su fini. Sav papanluk je samo u dijaspori.

A odakle su ovi ljudi sto su u dijaspori? Da nisu i oni mozda iz Bosne? Ono sto su naucili u rodnoj zemlji, donijeli su i ovdje. Ne branim ih, jer takvih ima, ali to nije samo slucaj za dijasporce. Ta ista sorta ljudi postoji i ovdje i dole.

Normalnih svadbi i u dijaspori ima, a i papanskih u Bosni.
ulicar

Post by ulicar »

Drumer, ima svega, ali zavisi s kim se druzis. Ja imam gutu "nase" raje od kojih nije niko bez fakulteta, pa ti vidi. Imam tri magistra IT-a, jednog magistra business-a, jednog advokata, jednog magistra ekonomije, jednog akademskog muzicara... Svi rade i nigdje nicega sto ti pricas nisam vidio.

To sto ti pricas se zove stereotip i samo glupan nasjeda na njih.
Drumer wrote:Sloboda govora, tako da mi ne mozes reci da sutim. A tamo necu jer ste nam vi koji ste vec tamo osvjetlali obraz al pravo. Kradete, prosite, radite usrane poslove. Nemate trunke dostojanstva. A to nisam izmislio, vec je bilo na nekiloko stranih televizijskih stanica, kako se ljudi zale na vas i kako ste im dojadili, kako necete da radite, snimci kako kradete isl. Da ne nabrajam vise. Mozda ti nisi jedan od tih al vecina sigurno jeste. Umalo da zaboravim. Koliko vas samo radi na crno. I znam da vas vecina zivi gore nego mi ovdje u Bosni jer gore jedete govna da bi skupili za kakvo dobro auto, pa dodjete se ovjde hvalit kako ste toboze neki uspjesni biznismeni. A tek koliko vasih kuca, (nista manje od trospratnice) jer ne moze komsija imat vecu, zjapi prazno i niakd se gotovo ne koristi.. Ako ste patrioti kao sto pokazujete kojekakvim zastavama i nacionalistickim ispadima,i ako ste sa parama kao sto se hvalite, pa uplatite malo para na racun Bosne za tuzbu protiv SCG, jer je na racunu samo nekih 20000 maraka. Imao bih ja da pisem jos koliko hoces al mislim da ti je ovo dovoljno zasad....Haj uzdravlje....
Eshek

Post by Eshek »

Ovdje obje strane previše generalizuju.
brinneta

Post by brinneta »

Primitivaca i seljaka je uvijek bilo i bice. Kako u dijaspori tako i u Bih i tu se nista nece promijeniti.
Cinjenica je da su svadbe postale olicenje kica, pijanstva, primitivizma, kako u Bih tako i u dijaspori. Ali opet zavisi od drustva, odgoja i ostalih bitnih faktora koju uticu na evoluciju ljudskog uma.
Ruzno je kad se dijaspora spominje u negativnom kontekstu.Tacno je da je veliki broj seljaka vani, a vjerujte da ih ne treba ni spominjati, kao prvo do njih ova prica ne dopire jer vecina njih ne zna ni upaliti net. Ako ga imaju onda ce ga koristiti u njima poznate svrhe, przenje seljackih cd-ova, svadje na Paltalku (tamo sam jedino srela seljake) i tu je prici kraj. Mozda neki zaluta na ovaj forum ali to je prava rijetkost.
Pozdrav normalnoj raji
:-)
amalia

Post by amalia »

kekec wrote:
Koji klinac ce bilo koja zastava na svadbi. Niti je drzavni praznik, niti je docek nekog drzavnika, niti je stranacka konvencija.
U pitanju je "krunisanje" jednog odnosa izmedju dvoje mladih koji se vole i koji su odlucili da zive zajedno,
da formiraju porodicu ...
Zastavama tu stvarno nije mjesto.
Potpisujem. Od rijeci do rijeci. Nevidjeni primitivizam.

Sem toga, ne mogu se suzdrzati da ne repliciram Drumeru: svi tvoji mailovi puni su stereotipa (koji, po meni, nemaju veze sa stvarnoscu). Zivim u dijaspori, poznajem dosta nasih ljudi i Boga mi, ni za koga ne mogu reci da radi neke teske ili slabo placene poslove (sto ne znaci da takvih ljudi nema, ali ne moze se generalizirati).

Dalje, ne slazem se s tvojom tvrdnjom da ljudi iz dijaspore organizuju svadbe u Bosni "zato sto je jeftinije i da bi mogli svoj krkanluk prosipati". Ljudi to najcesce rade iz prakticnih razloga: vecina familije i prijeratne raje im zivi dole, a nikome se ne da ganjati vize za desetine tetki, nana, rodjaka.... A i nekim ljudima je bitno udati/ozeniti se iz kuce u kojoj su rodjeni, ima i ta emotivna strana.

Ja sama smatram svadbe bacanjem novca, ni kao dijete nisam sanjala vjencanje iz bajke. Valjda zato sam se udala u zamlji u kojoj zivim uz prisustvo porodice i najblizih prijatelja.

Ali svako ima svoje.

Cheers!
Post Reply