To je vrlo raširen slučaj kod dosta nas, a to je zato jer se sad zna više nego što se je znalo u samom ratu. U ratu je bila parola - rat je, puca, grmi sa svih strana i to je to - nije se znalo baš puno o političkim igrama, raznoraznim političkim šurovanjima, a danas se čuje svašta i na suđenjima, te se vide grozote i na video zapisimasudnjidan wrote: Ali mnogo bitnije je da se i kod mene javlja cudan osjecaj - prije deset godina na kraju onog ratnog uzasa bio sam tolerantniji i "vise za suzivot" nego danas.
suzivot... da ili ne?
-
Frutek
- danas
prvo, njemacka je poslije WWII denacifikovana, sopstveni grijesi su priznati i okajani (ako se tako moze reci). znaci, francuzi nisu bili primorani da se odjednom grle i ljube i uzivaju u "suzivotu" bas sa istim tim nacistima koje su ih koliko jucer ubijale, dok se to izgleda od mene trazi sa ovim nakaradnim "suzivotom" i RS-om. a bicu i dalje otvorena, pa cu reci da francuzi nisu propatili od nacista ni priblizno onoliko koliko smo mi od karadzicevih srba. znaci, buducnost odnosa njemacke i francuske poslije WWII je izgradjena na osnovu potpunog odstupanja od nacistickih stavova od strane nijemaca, a ni nacisticki zlocini u francuskoj nisu bili toliko ogavni kao karadzicevi.gavrilo wrote:
danas ne brini se ne ljutim se ja tako lako![]()
gledaj proslost se ne moze izbrisati. ali kako dalje? ako ne prestanemo sa propagandom mrznje izgubicemo jos jednu generaciju i onda jos jednu i suzivot ce da ostane farsa.pa francuzi i njemci su se jos vise mrzili i mnogo duze su ratovali. danas nemogu jedni bez drugih...
slucaj u B&H je vise kao traziti "suzivot" jevreja i nacista -- tog suzivota (onakav kakav je bio prije pokolja) nema vise... sada postoje samo poslovne veze izmedju izraela i njemacke, a da ce jevreji ikada vise zivjeti sa njima skupa -- NECE, moj gavrilo. nece, iako se danasnja njemacka odrekla i ogradila od toga svoga nacizma, a srbija ni dan-danas nije... i kome ja da letim u zagrljaj pomirenja? kostunici? andanu i njemu slicnima? likovima sa pala koji nose majice "svi smo mi radovan"? malo "blazim" likovima, koji posmatraju rat u bosni kao elementarnu nepogodu i vrhunac shvacanja i suosjecanja im je "eh, ko li nas samo zavadi"... eh, moj gavrilo... to ljudi sto znam-znam, i kojima vjerujem-vjerujem... a ostali... ne znam... strah me je svakoga sa kime nisam dzak soli izjela, da ti pravo kazem. a dugo, dugo, dugo mi je trebalo da pocnem ovako da mislim i osjecam.
slazem se sa tobom da treba gledati u buducnost, ali ja u toj buducnosti vidim i dalje SDS i ravnogorske cetnike, jer njima se nista ne desava. samo su zacementirali svoju ideologiju, i beru "plodove" svoga rada po RS-u. i kad sve to vidim, tesko mi je, vrlo tesko, da budem optimisticna glede mogucnosti "suzivota" imalo slicnom onome u kakvom sam odrasla a nema nicega na svijetu sto bih zeljela vise nego da ponovo zivim tako.
PS imam rodicu iz banja luke, koja se vratila u posjetu u BL. i kaze zena, mozda bih ja i zaboravila, ali ona praznina gdje je bila ferhadija me uvijek podsjeti... mi gavrilo, gdje god pogledamo, ima nesto da nas 'podsjeti' na neki nezamisliv uzas....
mesa je rekao u dervisu i smrti, nesto ovako... ne valja ni haljina kad se jednom pocijepa pa onda zakrpi, a kamoli ljubav... tako nekako ispade...
-
sudnjidan
Najgore od svega je sto u srpskom birackom tijelu ne postoji "zdrava" alternativa SDS-u i ravnogorskim cetnicima. Sta su Dodik i Ivanic nego "salonski cetnici" koji jos samo Zlatku Lagumdziji mogu prodati pricu kako su bolji od SDS-a i radikala. Ako je nekakva strana donacija u pitanju, i Dodik i Ivanic ce (nevoljno i neiskreno) potpisati neku bezvrijednu deklaraciju o genocidu u Srebrenici, ali ce do posljednje kapi krvi braniti tekovine "otadzbinskog rata" i institucije genocidne RS.danas wrote:prvo, njemacka je poslije WWII denacifikovana, sopstveni grijesi su priznati i okajani (ako se tako moze reci). znaci, francuzi nisu bili primorani da se odjednom grle i ljube i uzivaju u "suzivotu" bas sa istim tim nacistima koje su ih koliko jucer ubijale, dok se to izgleda od mene trazi sa ovim nakaradnim "suzivotom" i RS-om. a bicu i dalje otvorena, pa cu reci da francuzi nisu propatili od nacista ni priblizno onoliko koliko smo mi od karadzicevih srba. znaci, buducnost odnosa njemacke i francuske poslije WWII je izgradjena na osnovu potpunog odstupanja od nacistickih stavova od strane nijemaca, a ni nacisticki zlocini u francuskoj nisu bili toliko ogavni kao karadzicevi.gavrilo wrote:
danas ne brini se ne ljutim se ja tako lako![]()
gledaj proslost se ne moze izbrisati. ali kako dalje? ako ne prestanemo sa propagandom mrznje izgubicemo jos jednu generaciju i onda jos jednu i suzivot ce da ostane farsa.pa francuzi i njemci su se jos vise mrzili i mnogo duze su ratovali. danas nemogu jedni bez drugih...
slucaj u B&H je vise kao traziti "suzivot" jevreja i nacista -- tog suzivota (onakav kakav je bio prije pokolja) nema vise... sada postoje samo poslovne veze izmedju izraela i njemacke, a da ce jevreji ikada vise zivjeti sa njima skupa -- NECE, moj gavrilo. nece, iako se danasnja njemacka odrekla i ogradila od toga svoga nacizma, a srbija ni dan-danas nije... i kome ja da letim u zagrljaj pomirenja? kostunici? andanu i njemu slicnima? likovima sa pala koji nose majice "svi smo mi radovan"? malo "blazim" likovima, koji posmatraju rat u bosni kao elementarnu nepogodu i vrhunac shvacanja i suosjecanja im je "eh, ko li nas samo zavadi"... eh, moj gavrilo... to ljudi sto znam-znam, i kojima vjerujem-vjerujem... a ostali... ne znam... strah me je svakoga sa kime nisam dzak soli izjela, da ti pravo kazem. a dugo, dugo, dugo mi je trebalo da pocnem ovako da mislim i osjecam.
slazem se sa tobom da treba gledati u buducnost, ali ja u toj buducnosti vidim i dalje SDS i ravnogorske cetnike, jer njima se nista ne desava. samo su zacementirali svoju ideologiju, i beru "plodove" svoga rada po RS-u. i kad sve to vidim, tesko mi je, vrlo tesko, da budem optimisticna glede mogucnosti "suzivota" imalo slicnom onome u kakvom sam odrasla a nema nicega na svijetu sto bih zeljela vise nego da ponovo zivim tako.
- danas
slazem se. sta covjek da misli kada upozna nekog srbina iz recimo, prijedora ili kozarca ili banja luke? eto, mozda on licno nije klao, ali je gledao... ili je utjesno sto nije ni gledao, nego je okretao glavu...sudnjidan wrote:Nikad nije bio sporan "suzivot" sa Srbima koji su sa nama dijelili dobro i zlo u ratu, ali kako normalno komunicirati s nekim ko je, recimo, iz Prijedora, ako znamo da su tamo pobili 20 hiljada ljudi a to nisu mogli "ekstremni pojedinci".
Ali mnogo bitnije je da se i kod mene javlja cudan osjecaj - prije deset godina na kraju onog ratnog uzasa bio sam tolerantniji i "vise za suzivot" nego danas.
a ovaj osjecaj koji opisujes se javlja i kod mene. ja sam usred rata vjerovala da su zlocinici samo mala grupica ljudi, koji nemaju nikakve potpore ni podrske od vecine srba. pa sam poslije rata, na "trial and error" principu naucila da i nije bas tako... pa sad pazim kud gazim... ja bih najvise voljela da me zmije nisu ujedale, ali *ebi ga, jesu... pa sad i od gustera zazirem...
-
haris303
Pa dobro, malkice ste otišli u širinu .... pitanje je "Suživot ili ne?" .... pa htjeo ga ja ili ne on mi je neminovan ovdje .... šta ja mogu tu, najbolje moje godine sam potrošio na rat (ko ga želio u kući mu bio dabogda) .... ali gdje god se opet okrenem udarim na ove druge .... ja ovdje sa njima dakle moram .... možda ljudi koji su vani mogu "birati" i reći "...ja neću..." .... možda neću ni ja ali moram .... mada naravno nisam za to da se više ne zna "čiji je u čijoj"
- danas
pa mislim da svi shvataju da je "suzivot" neminovan, samo govore da im je dosadasnji "suzivot" sa RS-om i SDS-om izasao na nos... svi smo malo umorni od toga svega, a vjerujem i ti.haris303 wrote:Pa dobro, malkice ste otišli u širinu .... pitanje je "Suživot ili ne?" .... pa htjeo ga ja ili ne on mi je neminovan ovdje .... šta ja mogu tu, najbolje moje godine sam potrošio na rat (ko ga želio u kući mu bio dabogda) .... ali gdje god se opet okrenem udarim na ove druge .... ja ovdje sa njima dakle moram .... možda ljudi koji su vani mogu "birati" i reći "...ja neću..." .... možda neću ni ja ali moram .... mada naravno nisam za to da se više ne zna "čiji je u čijoj"
a sta je pod moranje je neka druga diskusija... pa recimo, himler ili gebeles "nisu morali" biti ministri u njemackoj 1946-e, niti su se nacisti "morali" pitati i za sta u njemackoj 1946-e...
samo se kod nas "moraju" ovakve stvari desavati...
-
haris303
danas wrote:pa mislim da svi shvataju da je "suzivot" neminovan, samo govore da im je dosadasnji "suzivot" sa RS-om i SDS-om izasao na nos... svi smo malo umorni od toga svega, a vjerujem i ti.haris303 wrote:Pa dobro, malkice ste otišli u širinu .... pitanje je "Suživot ili ne?" .... pa htjeo ga ja ili ne on mi je neminovan ovdje .... šta ja mogu tu, najbolje moje godine sam potrošio na rat (ko ga želio u kući mu bio dabogda) .... ali gdje god se opet okrenem udarim na ove druge .... ja ovdje sa njima dakle moram .... možda ljudi koji su vani mogu "birati" i reći "...ja neću..." .... možda neću ni ja ali moram .... mada naravno nisam za to da se više ne zna "čiji je u čijoj"
a sta je pod moranje je neka druga diskusija... pa recimo, himler ili gebeles "nisu morali" biti ministri u njemackoj 1946-e, niti su se nacisti "morali" pitati i za sta u njemackoj 1946-e...
Taaaačno lijepa damo, samo u Njemačkoj se znao pobjednik .... a to je oooooogromna razlika.
-
gavrilo
da li tako gledas i na sda?danas wrote:pa mislim da svi shvataju da je "suzivot" neminovan, samo govore da im je dosadasnji "suzivot" sa RS-om i SDS-om izasao na nos... svi smo malo umorni od toga svega, a vjerujem i ti.
-
gavrilo
u diaspori se omladina druzi i dalje. edo maajka je na jednom kocertu, posle sto je pohvalio da nigdje nije pusio travu kao u svajcarskoj, pitao zasto mi ne donesemo malo ljubavi u bosnuharis303 wrote: možda ljudi koji su vani mogu "birati" i reći "...ja neću..." ..
- MoHiKaNaC
sta nam ostaje drugo nego opet suzivot, ili bolje receno suprezivljavanje....kamo srece da ne moramo zivjeti sa ljudim koji nas mrze i kad nam se kese u facu....ali sta nam drugo preostaje....jedina nada nam je da ne zaboravimo...jedina
haugh!
haugh!
- danas
SDA apsolutno ne podnosim, te u biti, moj odgovor je -- da. ipak, iako ne mogu da smislim SDA, smatram da je njihov najgori grijeh zaglupljivanje ljudi kojekakvim nebulozama, nemilosrdna pljacka, podrivanje i sistematsko cijepanje drzave, naravno kao i "bratsko" surovanje sa cetnicima usred pokolja koje se nastavlja do dan-danas. iako kolicina i priroda problema koja je potekla iz SDA nije ni primaci nesreci i zlu koji su se izlili iz SDS-a (sve sa konc logorima, srebrenicama, masovnim silovanjima, itd.) mislim da bi nam svima bilo mnogo bolje u zivotu da ove tri "bratske" partije nikada nisu dosle na vlast.gavrilo wrote:da li tako gledas i na sda?danas wrote:pa mislim da svi shvataju da je "suzivot" neminovan, samo govore da im je dosadasnji "suzivot" sa RS-om i SDS-om izasao na nos... svi smo malo umorni od toga svega, a vjerujem i ti.
mene nikada neces cuti da branim SDA, a pocesto znam i da ih pocastim kojekakvim epitetima, sve sa alijom na celu. i ja nisam jedina koja misli ovako o SDA sa bosanske strane. ali ja jos treba da upoznam srbina iz RS-a koji ce reci nesto ZAISTA negativno o karadzicu, ili ga nedaj boze nazvati zlocincem. jedan jedini koji je to radio je ostao bez nogu, i sada se krije u USA -- sve strepeci od izliva ljubavi svoje srpske brace...
ali evo da ja tebe pitam kad vec potezemo himlere i gebelse -- zasto mislis da je nekom srbinu iz prijedora tesko kada mu je sef drzave jedan tihic koji je bio u logoru? u cemu je tu njegova nesreca? i da li smatras da je to ista nesreca kao kada jedan bosanac mora da gleda jednog cavica kako se sepuri na vlasti, ili da gleda samu RS i misli o njenom nastanku?
-
haris303
Ja zaista nisam nikada bio pripadnik ove ili one stranke ... mogu biti samo simpatizer neke stranke, nekog programa, dobrog poteza itd.....dakle zaista ne govorim sa stranačkih pozicija .... međutim, ruku na srce, naježim se kada mi neko počne izjednačavati SDA i SDS .... zašto? .... ne zato što sam musliman ..... naježim se zato što SDA mogu jedino optuživati za posljeratne uhljupluke i slične stvari koje su se obijale o glavu najviše samim muslimanima, za radnje i poteze koji su tako glupo povučeni da su u raznim vidovima nedaća opet pogađale muslimane (izbori loših ljudi, kriminal, korupcija, razna politička nesnalaženja.... ) ..... sve drugo je glupost i mrak neznanja, nehtijenja i neinformisanja ..... zaista, kada meni neko dokaže da je SDA učinila srpskom narodu (ili bilo kojem drugom) ono što je SDS učinio muslimanima BiH (i uostalom svima koji nisu bili sa njima) ja ću između njih staviti znak jednakosti ... sve dotle je nemoguće mjeriti nemjerljivo .... nemoguće upoređivati neuporedivo .... zaista je nemoguće upoređivati pojedine incidente sa planiranim fašističkim stampedom .....
-
whow
Ja nisam bas skontao ovaj uvodni clanak , trenutno sam zaokupljen mislju koja me nasmijava
Suzivot Da ili ne , ma naravno . Samo eto cujem kako Sarajevo postaje Ozaom Homosexualizma te da ce BiH skupstina usvojiti zakon o priznavanju Gay & lesbian brakova . 
-
whow
Ja nisam bas skontao ovaj uvodni clanak , trenutno sam zaokupljen mislju koja me nasmijava
Suzivot Da ili ne , ma naravno . Samo eto cujem kako Sarajevo postaje Ozaom Homosexualizma te da ce BiH skupstina usvojiti zakon o priznavanju Gay & lesbian brakova . 
-
rei
to si u pravu, moja poznanica koja se vratila u sadasnju RS kaze , obicni narod komunicira , prica, druzi se , sta ces i jedni i drugi znamo da namharis303 wrote:Pa dobro, malkice ste otišli u širinu .... pitanje je "Suživot ili ne?" .... pa htjeo ga ja ili ne on mi je neminovan ovdje .... šta ja mogu tu, najbolje moje godine sam potrošio na rat (ko ga želio u kući mu bio dabogda) .... ali gdje god se opet okrenem udarim na ove druge .... ja ovdje sa njima dakle moram .... možda ljudi koji su vani mogu "birati" i reći "...ja neću..." .... možda neću ni ja ali moram .... mada naravno nisam za to da se više ne zna "čiji je u čijoj"
valja zivjeti zajedno...
-
rei
[quote="haris303"]..... sve drugo je glupost i mrak neznanja, nehtijenja i neinformisanja ..... zaista, kada meni neko dokaže da je SDA učinila srpskom narodu (ili bilo kojem drugom) ono što je SDS učinio muslimanima BiH (i uostalom svima koji nisu bili sa njima) ja ću između njih staviti znak jednakosti ... sve dotle je nemoguće mjeriti nemjerljivo .... nemoguće upoređivati neuporedivo .... zaista je nemoguće upoređivati pojedine incidente sa planiranim fašističkim stampedom .....[/quote]
nemam veze sa SDA toliko da se zna, jer ovo sto si napisao sasvim se slazem....
nemam veze sa SDA toliko da se zna, jer ovo sto si napisao sasvim se slazem....
-
T
... iz ovoga bi se mogao izvuci pogresan zakljucak ... da se u BiH omladina "mlati" ... a u dijaspori se drzuze ... nisam jednom slusaio/citao/gledao u vezi nemilih scena u dijaspori ... sjecam se nedavno na TV-u, neke scene gdje su se sukobili Srbi i Hrvati u Australiji, na nekoj nogometnoj utakmici ... a sumnjam da je Australija izuzetakLitlboy wrote:Normalno kad ne čitaju iste novine i ne gledaju balkansku TV koja je zatrovala mozgove i truje i dalje.Pritom mislim na sve strane.Nema nevinih.!!!gavrilo wrote: u diaspori se omladina druzi i dalje.
-
Frutek
Ne isplati se generalizirat ni kad se dijaspore tiče. Mislim da se ne druže u toj mjeri. Druže se pojedinci u mjestima gdje nema puno svijeta iz Ex Jugo pa onda skupe jednu "družinu", ali gdje god ima puno i Bošnjaka i Srba, onda će grupe većinom bit jednonacionalne 
- Fair Life
Da... istina, samo sto to nije postalo pravilo, nego izuzetak (izgred sa sportskog terena koji se nije prenio na ulicu... jednostavno "svako cudo za tri dana").T wrote:... iz ovoga bi se mogao izvuci pogresan zakljucak ... da se u BiH omladina "mlati" ... a u dijaspori se drzuze ... nisam jednom slusaio/citao/gledao u vezi nemilih scena u dijaspori ... sjecam se nedavno na TV-u, neke scene gdje su se sukobili Srbi i Hrvati u Australiji, na nekoj nogometnoj utakmici ... a sumnjam da je Australija izuzetak
-
T
Frutek wrote:Ne isplati se generalizirat ni kad se dijaspore tiče. Mislim da se ne druže u toj mjeri. Druže se pojedinci u mjestima gdje nema puno svijeta iz Ex Jugo pa onda skupe jednu "družinu", ali gdje god ima puno i Bošnjaka i Srba, onda će grupe većinom bit jednonacionalne
... i Hrvata ... nisu ni oni izuzetak
-
T
... znaci, Srbi i Hrvati izlaze u iste klubove, zajedno se druze...nema nikakvih problema?Fair Life wrote:Da... istina, samo sto to nije postalo pravilo, nego izuzetak (izgred sa sportskog terena koji se nije prenio na ulicu... jednostavno "svako cudo za tri dana").T wrote:... iz ovoga bi se mogao izvuci pogresan zakljucak ... da se u BiH omladina "mlati" ... a u dijaspori se drzuze ... nisam jednom slusaio/citao/gledao u vezi nemilih scena u dijaspori ... sjecam se nedavno na TV-u, neke scene gdje su se sukobili Srbi i Hrvati u Australiji, na nekoj nogometnoj utakmici ... a sumnjam da je Australija izuzetak
(...izgred se nije prenio na ulicu...ali jeste sa ulice na sporstki teren...)
-
Frutek
U pravu si, njih izozstavihT wrote:Frutek wrote:Ne isplati se generalizirat ni kad se dijaspore tiče. Mislim da se ne druže u toj mjeri. Druže se pojedinci u mjestima gdje nema puno svijeta iz Ex Jugo pa onda skupe jednu "družinu", ali gdje god ima puno i Bošnjaka i Srba, onda će grupe većinom bit jednonacionalne
... i Hrvata ... nisu ni oni izuzetak
Al bilo kako bilo, najveća "tenzija" je između Bošnjaka i Srba
-
T
... to je tvoje misljenjeFrutek wrote:U pravu si, njih izozstavihT wrote:Frutek wrote:Ne isplati se generalizirat ni kad se dijaspore tiče. Mislim da se ne druže u toj mjeri. Druže se pojedinci u mjestima gdje nema puno svijeta iz Ex Jugo pa onda skupe jednu "družinu", ali gdje god ima puno i Bošnjaka i Srba, onda će grupe većinom bit jednonacionalne
... i Hrvata ... nisu ni oni izuzetak![]()
Al bilo kako bilo, najveća "tenzija" je između Bošnjaka i Srba