suzivot... da ili ne?

Post Reply

Da li djeli te handzarovo misljenje?

da
16
39%
ne
25
61%

Total votes: 41

ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote: dijete drago, zar ti stvarno mislis da je tako sve krenulo :-? znas li ti bona nebila koliko se dugo to kuhalo i ko je to sve skupa spremao i planirao. pa ne mislis valjda da su poceli o tome razmisljati onog dana kad su u sudu 1990. registrovali stranke i poceli se reklamirati, eh, nemoj biti tako plitka, ziva bila :roll:
e jesi i ti nasao za sta da se zakacis...
kao da ja ne znam od cega je sve krenulo, ali moja je poenta bila da je karadzic sve poceo sprovoditi u djelo kod nas... nisam ni ja bas tako mlada (da me zoves djetetom), a ni tako plitka... :-?

sorry oko, ali ne zaboravi da su se svi skupa najvise pohasili od dana titove smrti - do tada su bili ko mali zecici u sumici
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote: sorry oko, ali ne zaboravi da su se svi skupa najvise pohasili od dana titove smrti - do tada su bili ko mali zecici u sumici
e, nek si mi rek'o... nisam znala do sada :)
i sta cemo sada? pronac' novog titu da nas miri i drzi na uzdi?
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

danas wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Danas, ne slazem se sa ovim tvojim komentarom da ti nikada nebi dozvolila JednoNacionalu drzavu BiH. Da ti samo napomenem sta znaci ovo sto si napisala i izjavila.
na kraju svoga posta sam rekla da iskreno podrzavam ideju bosanstva. a prinicip jednonacionalne drzave (u prevodu: jedna drzava za srbe, jedna za hrvate, i jedna za bosnjake) ne odobravam nikako, i to sam mislila kada sam rekla da jednonacionalnu drzavu ne bih mogla zagovarati. zao mi je ako nije bilo bas najjasnije -- mislila sam na jedonacionalne drzave koje nam se trenutno namecu kao "solucija".
Danas, mislim da sam ti sve objasnio u proslom postu da se ne ponavljam i sta znace Jedno i Visenacionalne drzave. Ako te normalno interesuje razlika izmedju tako organizovanih drzava procitaj moj prethodni post ponovo jer vidim da ili ga nisi dobro procitala i razmislila ili si neke stvari pogresno shvatila. :-?
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote: sorry oko, ali ne zaboravi da su se svi skupa najvise pohasili od dana titove smrti - do tada su bili ko mali zecici u sumici
e, nek si mi rek'o... nisam znala do sada :)
i sta cemo sada? pronac' novog titu da nas miri i drzi na uzdi?

some day, hopefully... znas onu: pusteni s lanca, gledaj...
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

digger wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote: Danas, ne slazem se sa ovim tvojim komentarom da ti nikada nebi dozvolila JednoNacionalu drzavu BiH. Da ti samo napomenem sta znaci ovo sto si napisala i izjavila.

Ti bi dozvolila ViseNacinalnu BiH. To znaci to sto vec imamo danas. To je koncept teritorijalno podijeljene drzave. Po danasnjem Ustavu Srbi, Hrvati i Bosnjaci su Nacija i zato su i podjelili BiH teritorijalno na tri dijela.

Srbija kao drzava je vise/multi Narodna i JednoNacionalna drzava Srba. Hrvatska je ViseNarodna i JednoNacionalna drzava Hrvata znaci sa manjinskim Narodima i takav je sistem u svim drzavama svijeta sto je i normalno da bi se zastitili interesi svake drzave i da se ona nebi razbila ne nekoliko drugih. Dakle ViseNacinalna drzava znaci da svaka Nacija u BiH ima pravo da dijeli Teritorijalno BIH i ti je u tom slucaju nikako nemozes pravno sacuvati od podijele. Dakle Srbija je jednonacionalna kao i Hrvatska a Srbi i Hrvati u BiH su isto Nacija i oni kao takvi imaju legalitet po Ustavu da dijele BiH i da te djelove danas - sutra pripoje svojim maticnim drzavama Srbiji i Hrvatskoj. To bi ti bilo isto kada bi Srbija i Hrvatska imali isti Ustav kao i danasnja BiH i u njihovim Ustavima pisalo da su ViseNacinalna drzave u ciji su Ustav upisani Bosanci kao Nacija. Tada bi Bosnaci imali legalno pravo po tom Ustavu na samo opredjeljenje i izdvajanje svojih teritorija iz drzave Srbije i drzave Hrvatske. To danas tako nije posto sve drzave na svijetu znaju sta to znaci. Jedino je BiH utrpan takav ViseNacionalni Ustav da se ona podijeli a ne da se zastiti od kradje teritorija susjednih drzava.

BiH je ViseNarodna ili MultiNarodna drzava svih Naroda koji zive u BiH kao sto su: BOSANCI, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Jevreji i drugi ali ona da bi se zastitila od komadanja svojih teritorija mora biti jedino i iskljucivo JednNacionalna drzava Bosanskohercegovackog Naroda i Nacije (skraceno BH Narod i Nacija). Srbi, Hrvati, Albanci i neke druge Nacije vec imaju svoje drzave Srbiju, Hrvatsku, Albaniju i sl i oni su se izjasili za identitet Narodni i Nacionalni tih maticnih drzava. Oni kao takvi mogu biti samo integralni Narodi u drzavi BiH i mogu zivjeti kao Narodi sa svojim istim identitetom u svojim maticnim drzavama ali ne mogu u isto vrijeme biti i Nacije u vise razlicitih drzava.

Da bi se drzava BiH zastitila u buducnosti od teritorijalne podjele u BiH Ustavu treba da stoji da je to Vise-Multi Narodna demokratska, multikulturna, multivjerska i decentralizovana drzava BOSANACA, Srba, Hrvata, Bosnjaka, Jevreja i drugih te JednoNacionalna drzava BH Nacije. Jedino na taj nacin si zastitila drzavu BiH od teritorijalne podjele i otimacine BH teritorija od dragih nam megalomanskih susjeda Srbije, Hrvatske i drugih.
Najprije, ne slazem se s tobom da ustav daje nekome automatsko pravo da se samostalno opredijeli. Postoje razni oblici drzavnih uredjenje: federacije, konfederacije, i unitarne drzave, gdje su takva pitanja rijesena razlicitim ustavima. Po kanadskom ustavu, provincije ne mogu da se samostalno otcijepe i ako bi mnogi u Kvibeku (francusko govorno podrucje i generalno katolici) to zeljeli. Vidi vise na linku: http://canada.justice.gc.ca/en/news/nr/1997/fact.html .

Hrvatska je prije rata dala lokalnim srbima kao manjini velika prava de fakto priznajuci ih kao naciju--sta vise da upotrebljavaju cirilicu u svojim skolama--sto lokalni Srbi nisu prihvatili. A da jesu, taj ustav im ne bi dao automatsko pravo na samootcijepljenje.

S druge strane, proces stvaranja drzave sa multinacionalnim elementima nigdje nije bio neki jednostavan ustavni proces. Mnoge godine, cak i vijekovi su prosli da bi se to postiglo. Amerika, po mnogim elementima prije 1776, je mogla lako da bude drzava sa Njemackim kao glavnim jezikom. Ista je stvorena sa prisustvom njemaca, engleza, holandjana i drugih kroz dugotrajan proces i uticaj tadasnje britanske uprave. Nisam siguran, ali mislim da ni tu ne postoji pravo na otcepljenje.

Imati tri glavne nacije ne znaci imati tri "drzave" unutar drzave. Sve je u dogovoru. Do istog moze doci jednog dana ali se bojim da ja to necu dozivjeti.
Digger,
vidim da si i ti pogresno protumacio moj prilog. Ako te interesuje ova materija o kojoj sam pisao procitaj jos jednom dobro i analiziraj korektno moj post. :shock:
manijak1

Post by manijak1 »

Meni je potpuno nejsna jedna stvar ovdje :oops: neko ko je potpuno odan činu izvršene agresije ( koju bi vrlo rado prekvalificirao u termin građanskog rata ) na međunarodno priznatu državu , izvršenju i planskom premještanju i likvidaciji ostale dvije etničke skupine ima :D obraščića da se pita suživot ili ne i pri tom postavlja nekakve anketice :D .
Dok ostali učesnici suživotarenja taru "otpuštanje s lanaca " .
Zar nisu Tito i partija imali isto takvih ulizica koji su se iza leđa i guzova Partije i nekakvog priznavanja učešća u NOB-u uz dva svjedoka :D :D bacali s lanaca :D i doveli nas gdje smo sad :? :? .
danas

Post by danas »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Danas, mislim da sam ti sve objasnio u proslom postu da se ne ponavljam i sta znace Jedno i Visenacionalne drzave. Ako te normalno interesuje razlika izmedju tako organizovanih drzava procitaj moj prethodni post ponovo jer vidim da ili ga nisi dobro procitala i razmislila ili si neke stvari pogresno shvatila. :-?
ja mislim da sam shvatila tvoj post, a svojim drugim postom sam htjela reci da nisam bas tehnicki korektno koristila izraz jednonacionalne drzave u mom originalnom postu. jer, koristila sam ga (ne bas ispravno) u svrhu opisa ovog "rjesenja" gdje ce srbi, hrvati, i bosnjaci rasparcati bosnu na sopstvene etnicki ciste drzave-bantustane. mozda sam trebala reci da ne bih nikada podrzavala princip etnicki cistih drzava, jer sam vise nekako na to mislila. znaci, htjela sam reci da ne podrzavam drzave koje su osnovane na prinicipma na kojima je osnovana recimo, RS -- svi sa drugim imenom van, niti bih ikada tako nesto predlagala kao rjesenje za BH. sada smo OK?
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:ode ova moja prijateljica u Njemacku, i tu je smjeste u nekakvu zgradu gdje su svi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Nakon godinu dana se vratila i kaze ona meni , pa ono tamo je grozno, pa oni tamo niko niskim.
iskreno mislim da nije razlog u nacionalnoj pripadnosti nego u komsijskom tracovima.

ma kakvi tracevi po njenoj prici svi su se odvojali u grupice zavisno koje je ko nacionalnosti i onda ona upravo zbog toga nije htjela ni sa jednima da komunicira a to su mi rekli i mnogi koji su bili vani.
rei

Post by rei »

manijak1 wrote:Meni je potpuno nejsna jedna stvar ovdje :oops: neko ko je potpuno odan činu izvršene agresije ( koju bi vrlo rado prekvalificirao u termin građanskog rata ) na međunarodno priznatu državu , izvršenju i planskom premještanju i likvidaciji ostale dvije etničke skupine ima :D obraščića da se pita suživot ili ne i pri tom postavlja nekakve anketice :D .
.

a to gavrilo pisao da je bio gradjanski rat :-) e pa onda je stvarno sve
farsa :roll:
danas

Post by danas »

rei wrote: ma kakvi tracevi po njenoj prici svi su se odvojali u grupice zavisno koje je ko nacionalnosti i onda ona upravo zbog toga nije htjela ni sa jednima da komunicira a to su mi rekli i mnogi koji su bili vani.
mislim da je tacno ovo, kao generalno pravilo (mada svakako ima individualnih izuzetaka). ako ima vise srba/hrvata/bosnjaka na jednom mjestu, uglavnom se svi drze svojih. osim ako nema recimo troje ljudi sve ukupno, pa nemaju nikoga drugog nego moraju jedni sa drugima; ili ako ne zive blizo velikih prijatelja drugog imena koje su poznavali od ranije.

ja recimo imam koleginicu na poslu koju vidjam svaki dan, a zena je iz beograda. nikad nismo progovorile nista sto nije vezano za posao, niti smo ikad ista jedna drugoj rekle sto nije na engleskom (cak i kada smo same). ona mene nista ne pita, ni ja nju. sve je vrlo kulturno, ali je tu jedna velika hladnoca. prije 15-ak dana sam pricala nesto sa njom, a drugi kolega me upitao gdje sam posla (jer sam nesto usput kukala da kasnim) i kada sam rekla da idem na komemoraciju 10-godisnjice srebrenice, ova me vise ni ne pozdravlja kada me vidi, ma ni na hodniku. okrece od mene glavu, kao da sam ja njoj pobila 8,000 najrodjenijih.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
rei wrote: ma kakvi tracevi po njenoj prici svi su se odvojali u grupice zavisno koje je ko nacionalnosti i onda ona upravo zbog toga nije htjela ni sa jednima da komunicira a to su mi rekli i mnogi koji su bili vani.
mislim da je tacno ovo, kao generalno pravilo (mada svakako ima individualnih izuzetaka). ako ima vise srba/hrvata/bosnjaka na jednom mjestu, uglavnom se svi drze svojih. osim ako nema recimo troje ljudi sve ukupno, pa nemaju nikoga drugog nego moraju jedni sa drugima; ili ako ne zive blizo velikih prijatelja drugog imena koje su poznavali od ranije.

ja recimo imam koleginicu na poslu koju vidjam svaki dan, a zena je iz beograda. nikad nismo progovorile nista sto nije vezano za posao, niti smo ikad ista jedna drugoj rekle sto nije na engleskom (cak i kada smo same). ona mene nista ne pita, ni ja nju. sve je vrlo kulturno, ali je tu jedna velika hladnoca. prije 15-ak dana sam pricala nesto sa njom, a drugi kolega me upitao gdje sam posla (jer sam nesto usput kukala da kasnim) i kada sam rekla da idem na komemoraciju 10-godisnjice srebrenice, ova me vise ni ne pozdravlja kada me vidi, ma ni na hodniku. okrece od mene glavu, kao da sam ja njoj pobila 8,000 najrodjenijih.

pa zar ne kontas da je stid i sram pa te vise ne moze u oci pogledati, osim toga, stvarno mi vi ljudi u dijaspori niste jasni - shvatljivo je da ste se sklonili od rata na par godina (valjda dok rat ne prodje), ali kako je moguce da imate takvo kameno, hladno i bezosjecajno srce da mozete jos uvijek, i nakon 10 i vise godina drezdati u tudjini i patiti se (najvise emotivno) do besvjesti (u nekom tvom prethodnom postu si spomenula da svakodnevno putujes na posao i sa posla preko 160 kilometara (100 milja - pa jeste li vi ljudi od celika! valjda osjetili dolar u ruci pa pucate od ponosa sto mozes kupiti poneku dzidzu vise nego bi mogli ovdje, strasno!
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote: pa zar ne kontas da je stid i sram pa te vise ne moze u oci pogledati, osim toga, stvarno mi vi ljudi u dijaspori niste jasni - shvatljivo je da ste se sklonili od rata na par godina (valjda dok rat ne prodje), ali kako je moguce da imate takvo kameno, hladno i bezosjecajno srce da mozete jos uvijek, i nakon 10 i vise godina drezdati u tudjini i patiti se (najvise emotivno) do besvjesti (u nekom tvom prethodnom postu si spomenula da svakodnevno putujes na posao i sa posla preko 160 kilometara (100 milja - pa jeste li vi ljudi od celika! valjda osjetili dolar u ruci pa pucate od ponosa sto mozes kupiti poneku dzidzu vise nego bi mogli ovdje, strasno!
prvo, nesto ne bih rekla da moja koleginica od stida i srama sklanja pogled.

drugo, ti bas znas da se drzis teme...

trece, ja se nisam sklonila od rata na par godina, vec sam bila protjerana i niko me nije pitao ide li mi se ikuda ili ne. a mozda nemam gdje da se vratim. zasigurno me dzidze i dolari ne drze ovdje. i sto vozim 45 milja na posao i onda 45 nazad je sasvim normalno za ovu sredinu. ne brini se ti za mene.
manijak1

Post by manijak1 »

Znao sam ja :oops: da će ovo izaći van okvira :D posljedica nemilih događaja iz bliske nam prošlosti :D .
danas

Post by danas »

manijak1 wrote:Znao sam ja :oops: da će ovo izaći van okvira :D posljedica nemilih događaja iz bliske nam prošlosti :D .
de i ti privali koju :D :D :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote: pa zar ne kontas da je stid i sram pa te vise ne moze u oci pogledati, osim toga, stvarno mi vi ljudi u dijaspori niste jasni - shvatljivo je da ste se sklonili od rata na par godina (valjda dok rat ne prodje), ali kako je moguce da imate takvo kameno, hladno i bezosjecajno srce da mozete jos uvijek, i nakon 10 i vise godina drezdati u tudjini i patiti se (najvise emotivno) do besvjesti (u nekom tvom prethodnom postu si spomenula da svakodnevno putujes na posao i sa posla preko 160 kilometara (100 milja - pa jeste li vi ljudi od celika! valjda osjetili dolar u ruci pa pucate od ponosa sto mozes kupiti poneku dzidzu vise nego bi mogli ovdje, strasno!
prvo, nesto ne bih rekla da moja koleginica od stida i srama sklanja pogled.

drugo, ti bas znas da se drzis teme...

trece, ja se nisam sklonila od rata na par godina, vec sam bila protjerana i niko me nije pitao ide li mi se ikuda ili ne. a mozda nemam gdje da se vratim. zasigurno me dzidze i dolari ne drze ovdje. i sto vozim 45 milja na posao i onda 45 nazad je sasvim normalno za ovu sredinu. ne brini se ti za mene.

daj ba prestani lupati i promjeni plocu, rasprodaj te dzidze i kuchine i vracaj se svojim ljudima i svojoj grudi i domovini. sa takvom lovom znas odlicno da se ovdje mozes obezbjediti u svakom smislu. isto znas da sa svojim sposobnostima i jezicima ovdje mozes birati poslove, od velikih kompanija do drzavnih i stranih institucija. ps: a sta te to drzi tamo, titati, da nije sef sa posla (amerikanac - milioner) :(
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote: daj ba prestani lupati i promjeni plocu, rasprodaj te dzidze i kuchine i vracaj se svojim ljudima i svojoj grudi i domovini. sa takvom lovom znas odlicno da se ovdje mozes obezbjediti u svakom smislu. isto znas da sa svojim sposobnostima i jezicima ovdje mozes birati poslove, od velikih kompanija do drzavnih i stranih institucija. ps: a sta te to drzi tamo, titati, da nije sef sa posla (amerikanac - milioner) :(
jeste, amerikanac milioner, sad si skontao! :D
e jesi naporan, majke mi. ti si se vratio i to je OK. za mene nema posla u mojoj struci dole, i na kraju krajeva, nemam se ja tebi sta pravdati i sta ti objasnjavati oko toga gdje zivim i sta radim i zasto je to tako.
de mi se skini sa vrata i uozbilji se malo, svega ti... :-)

PS pa vidis da RS ne mogu ocima da vidim.
kad se oni ukinu, mozda se vratim...
pa mozda onda i provozas onoga A3 :P

PPS i daj nek moderator skine ova glupa licna prepucavanja, nema veze sa temom... ni sa zivotom...
manijak1

Post by manijak1 »

PPS i daj nek moderator skine ova glupa licna prepucavanja, nema veze sa temom... ni sa zivotom...
Danas ?????? :D :D
Frutek

Post by Frutek »

danas wrote:
ovejaraS wrote: daj ba prestani lupati i promjeni plocu, rasprodaj te dzidze i kuchine i vracaj se svojim ljudima i svojoj grudi i domovini. sa takvom lovom znas odlicno da se ovdje mozes obezbjediti u svakom smislu. isto znas da sa svojim sposobnostima i jezicima ovdje mozes birati poslove, od velikih kompanija do drzavnih i stranih institucija. ps: a sta te to drzi tamo, titati, da nije sef sa posla (amerikanac - milioner) :(
jeste, amerikanac milioner, sad si skontao! :D
e jesi naporan, majke mi. ti si se vratio i to je OK. za mene nema posla u mojoj struci dole, i na kraju krajeva, nemam se ja tebi sta pravdati i sta ti objasnjavati oko toga gdje zivim i sta radim i zasto je to tako.
de mi se skini sa vrata i uozbilji se malo, svega ti... :-)

PS pa vidis da RS ne mogu ocima da vidim.
kad se oni ukinu, mozda se vratim...
pa mozda onda i provozas onoga A3 :P
@ Danas,

Djesi A3 kolegice :D
Nedaj se isprovocirat ovakvim komentarima. Pusti priče kojekakve, najviše me nervira kad drugi počnu sugerirat nešto a svačija priča i situacija drukčija :-?

Ja sam bio vani, vratio se, sad gledam opet da idem. Nažalost nema ovdje prosperiteta još zadugo :( Sjedi gdje si djevojko - ustvari nemoj sjedit gdje si, vozaj A3 tu gdje jesi ;-)
ovejaraS

Post by ovejaraS »

joj vec je vidim ko finansijski do neba obezbjedjenu penzionerku (mjesecna penzija 10.000 EUR :x )kako obilazi BH i ulice iz mladosti i kaje se sto se prije ne vrati :?

ps: SVE OVO ITEKAKO IMA VEZE SA TEMOM
Last edited by ovejaraS on 28/07/2005 20:40, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote: ps: SVE OVO ITEKAKO IMA VEZE SA TEMOM
ima veze?!?! :? :? :?
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote: ps: SVE OVO ITEKAKO IMA VEZE SA TEMOM
ima veze?!?! :? :? :?

pa da, suzivot - ti, ja i A3 :D (sala, sala) :)
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote:pa da, suzivot - ti, ja i A3 :D (sala, sala) :)
dragi moderatoru, spasi me napasti! :-) :-) :-)
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote:pa da, suzivot - ti, ja i A3 :D (sala, sala) :)
dragi moderatoru, spasi me napasti! :-) :-) :-)

a bil ti volila da budes moderator, znas, ja sam ovdje "undercover" 8)
manijak1

Post by manijak1 »

ova anketa nije provokacija :D Aha nije :D već je u njoj sadržana sva tolerancija Univerzuma :D . interesuje me vase misljenje
Zamisli odoh na početak :D i nekako Gavri ne vjerujem :D da bih za njega bio bolji ako ne dijelim :D :D Handžar pravac ili bih tek bio jedan u niski :D :D koji će s njim lijepo polako vako nako :D i kad dođemo do ............... :D :D zajebancija iz nemile nam i tragične prošlosti :D nastaje kuršlus gdje zbog jedne rečenice istine oko izmišljanja opravdanja putem poređenja s nečim što nema niđe veze ............ onda sam ja sam po sebi Handžar :D :D .
domoljub

Post by domoljub »

zamolio bi nekog od ovih forumasa(pacifista) da kazu gdje su bili 92-95 godine i da li je ko od vas gledao klanje svoje familije(uzivo)
Post Reply