suzivot... da ili ne?

Post Reply

Da li djeli te handzarovo misljenje?

da
16
39%
ne
25
61%

Total votes: 41

gavrilo

Post by gavrilo »

Frutek wrote:U pravu si, njih izozstavih :roll:
Al bilo kako bilo, najveća "tenzija" je između Bošnjaka i Srba :oops:
frutek ja te "tenzije" nisam primjetio :oops:

:P
da pamtis

Post by da pamtis »

gavrilo wrote:
Frutek wrote:U pravu si, njih izozstavih :roll:
Al bilo kako bilo, najveća "tenzija" je između Bošnjaka i Srba :oops:
frutek ja te "tenzije" nisam primjetio :oops:

:P
gavro posto si pocasni gost foruma i think 8) is cool bro....suzivo nego sta, vidis da smo svi skupa na forumu, i da nema tenzija :shock:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

haris303 wrote:Ja zaista nisam nikada bio pripadnik ove ili one stranke ... mogu biti samo simpatizer neke stranke, nekog programa, dobrog poteza itd.....dakle zaista ne govorim sa stranačkih pozicija .... međutim, ruku na srce, naježim se kada mi neko počne izjednačavati SDA i SDS .... zašto? .... ne zato što sam musliman ..... naježim se zato što SDA mogu jedino optuživati za posljeratne uhljupluke i slične stvari koje su se obijale o glavu najviše samim muslimanima, za radnje i poteze koji su tako glupo povučeni da su u raznim vidovima nedaća opet pogađale muslimane (izbori loših ljudi, kriminal, korupcija, razna politička nesnalaženja.... ) ..... sve drugo je glupost i mrak neznanja, nehtijenja i neinformisanja ..... zaista, kada meni neko dokaže da je SDA učinila srpskom narodu (ili bilo kojem drugom) ono što je SDS učinio muslimanima BiH (i uostalom svima koji nisu bili sa njima) ja ću između njih staviti znak jednakosti ... sve dotle je nemoguće mjeriti nemjerljivo .... nemoguće upoređivati neuporedivo .... zaista je nemoguće upoređivati pojedine incidente sa planiranim fašističkim stampedom .....
Te dvije stranke se mogu izjednacavati u posljeratnom lopovluku. Ali generalno govoreci ni ciljevi SDA 92 godine nisu bili bas svijetli. Dosta njihovih clanova iz glavnog odbora su ovu zemlju vidjeli kao Islamsku. Ne svi, mozda cak i ne polovina ali vecina najvaznijih ljudi DA. Stremeci ka tom cilju i Armija BiH je ociscena od svih onih divnih patriota koji su stali da brane domovinu 92 godine a nisu se zvali muslimanima. Narvno da ih to ne stavlja u istu ravan sa SDS-om ali nemjere im nisu bile ni malo bistre.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Izvinjavam se da se ko ne uvrijedi ali zaboravio sam i HDZ da stavim u kontekstu posljeratnog izjednacavanja a velikim koracima u svemu tome im se priblizio PDP i SBIH
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:... znaci, Srbi i Hrvati izlaze u iste klubove, zajedno se druze...nema nikakvih problema?

(...izgred se nije prenio na ulicu...ali jeste sa ulice na sporstki teren...)
Mozda i ne odlaze u iste klubove jer svako od njih ima svoj klub (u slucaju da posjecuju nacionalne klubove) i... druzenja su prema afinitetima i potrebama svakog pojedinca. Cesto ih vidim zajedno po PUB-ovima.

I zapamti da velika je razlika u ponasanju prema drugome kod stare i nove emigracije, zato se ta "problematika" ne moze generalizovati.

Sa ulice se nista nije prenijelo na sportske terene, jer na ulicama nikad nije ni bilo problema.

Ovdje T postoji drzava koja problematicne sa ulica sklanja u prdekanu i ne dopusta zajebancije.
digger

Post by digger »

danas wrote:
sudnjidan wrote:Nikad nije bio sporan "suzivot" sa Srbima koji su sa nama dijelili dobro i zlo u ratu, ali kako normalno komunicirati s nekim ko je, recimo, iz Prijedora, ako znamo da su tamo pobili 20 hiljada ljudi a to nisu mogli "ekstremni pojedinci".
Ali mnogo bitnije je da se i kod mene javlja cudan osjecaj - prije deset godina na kraju onog ratnog uzasa bio sam tolerantniji i "vise za suzivot" nego danas.
slazem se. sta covjek da misli kada upozna nekog srbina iz recimo, prijedora ili kozarca ili banja luke? eto, mozda on licno nije klao, ali je gledao... ili je utjesno sto nije ni gledao, nego je okretao glavu...

a ovaj osjecaj koji opisujes se javlja i kod mene. ja sam usred rata vjerovala da su zlocinici samo mala grupica ljudi, koji nemaju nikakve potpore ni podrske od vecine srba. pa sam poslije rata, na "trial and error" principu naucila da i nije bas tako... pa sad pazim kud gazim... ja bih najvise voljela da me zmije nisu ujedale, ali *ebi ga, jesu... pa sad i od gustera zazirem... :sad:
Cini mi se da najveci neprijatelj jedni drugima nisu bile nacionalnosti nego lazna informacija tj. propaganda. Na primjer, u "Islamskoj deklaraciji" nema nista konkretno oko stvaranja islamske drzave u BH, ali ima dio koji moze da se tako protumaci. Kao sto je i u vjeri, tumacenja i informacije postanu necija misljenja i samim tim dezinformacije ("Prva zrtva svakog rata je istina"), a onda ide sve svojim bolesnim tokom.

Citajuci srbijanske/srpske forume, sve je komentarisano uz potporu oko cinjenica kako ih oni vide. Zato se nije cuditi da su i strani diplomati prije i za vrijeme rata nasjedali pricama i tumacenjima strane koju bi posjetili.

U vezi zaziranja od drugih koji su mozda "znali ili bili," prepostavljam da nepovjernje vlada na svakoj strani. Vjerujem da su se u ratu isto tako osjecali Srbi u Sarajevu slusajuci price oko Cace i Kazana.

Nisam prosao kroz rat kao mnogi na forumu, ali imajuci u vidu da su sve grupe tada izgubile nevinost--a ista se ne moze izgubiti "samo malo"--mozda je vrijeme da se "drugi" pojedinci ne vagaju po porijeklu. Manjina losih karaktera ne bi trebala da prevlada, jer je manjina na svakoj strani bila razlog za stanje nepovjerenja i za rat.
T

Post by T »

Fair Life wrote: Mozda i ne odlaze u iste klubove jer svako od njih ima svoj klub (u slucaju da posjecuju nacionalne klubove) i... druzenja su prema afinitetima i potrebama svakog pojedinca. Cesto ih vidim zajedno po PUB-ovima.
... pa, ako je sve tako veselo, kako je doslo do te podjele na "jedne" i "druge" (nacionalne) klubove? Ako je zajednistvo, valjda nema "mojih" i "njihovih" klubova? Imam jaranicu (Srpkinja) u Australiji, i neke stvari cujem i od nje.
Fair Life wrote: Sa ulice se nista nije prenijelo na sportske terene, jer na ulicama nikad nije ni bilo problema.
Sa ulica na teren su se prenijele medjusobne simpatije...samo sto to nisam doslovno napisao
Fair Life wrote: Ovdje T postoji drzava koja problematicne sa ulica sklanja u prdekanu i ne dopusta zajebancije.
... ali to ne znaci da zajebancije nema, nego da je ima manje nego bi je bilo da policija malo popusti...a onda se opet vracamo na pocetak price...ako ljubav cvjeta, zasto policija i sistem treba da uspostavljaju red?
hrasno38

Post by hrasno38 »

S obzirom da sam 4 godine zivio u Njemackoj nisam bas vidio da postoji neko druzenje. Svi imaju svoje klubove u kojima se okupljaju, svako pravi svoje koncerte i obicno postoji jedno ili dva mjesta za koncerte gdje dodju svi. Isto tako po kaficima u zavisnosti ko ga drzi dolazi i takva raja. Tako da generalno jedino zajednicko okupljanje je ako postoje neki zajednicki interesi i to obicno bude organizator nasa ambasada. Jedino sto sviju jebe to sto moraju postovati zakone tako da nema bas nesto ulicnih preseravanja a ni bas nekih velikih frka.
Australija je nesto drugo jer sam bio i tamo. Tamo postoje ljudi koji su dosli jos davno kao politicki emigranti tj. oni koji su podrzavali u Titovo vrijeme Ustaski i Cetnicki pokret. Muslimana tada skoro da i nije bilo osim ako nisu bili neki izbjegli pripadnici ustaskog rezima. I tu se znalo da nema teorije da bude nekih druzenja i slicnog. Svako ima svoje i dovidjenja. Medjutim sada je dosla jedna nova generacija emigranata koji nisu zarazeni virusima nacionalizma i pocela im je kvariti tu visedecenijsku idilu pogotovo kad su u pitanju raja koja su dosla iz vecih gradova. Tako da danas se moze cesto vidjeti druzenja BiH gradjana razlicitih nacionalnosti sto se uopste ne svidja ovim starim. Ali zato oni imaju i odredjene adute. naprimjer ako dodje Hrvat u Australiju i obrati se nekoj Hrvatskom udruzenju zacas ce dobiti i posao, naci ce mu se i stan i sve sto je potrebno naravno uz uslov da nema mijesanja i da daje maximalnu podrsku tim ljudima tj. bude dio njih. U suprotnom sam trazi i pati se.
U principu jedino BiH ima razjedinjenu dijasporu i u sadasnjem stanju kada bi se udruzila komletna BH dijaspora bili bi jaki ko beton.
Fair Life

Post by Fair Life »

Mislim T da tvoja prijateljica Srpkinja ima odredjenih problema. Za razliku od tvoje prijateljice ima nas, na svu srecu, i drugacijih... u dovoljnom broju.
Last edited by Fair Life on 28/07/2005 14:12, edited 1 time in total.
Litlboy

Post by Litlboy »

hrasno38 wrote: Te dvije stranke se mogu izjednacavati u posljeratnom lopovluku. Ali generalno govoreci ni ciljevi SDA 92 godine nisu bili bas svijetli.
Ja se ne bih ograničio samo na te spomenute stranke,pa svi su oni bez obzira gde i kojoj stranci pripadali,ponikli sa istog mesta.Il su bili komunisti il antikomunisti.Al ovih prvih najviše.Do juče se kleli u bratstvo i jedinstvo a onda se presvukli i svako priču kako je baš njegov narod najgore prošao u Jugoslaviji.E onda su postali spasioci i spasili nas od Vardara do Triglava.Toliko štete koju su napravili (ja mislim) neće niko moći da ispravi ni na koji način.Ko će da zaboravi šta je bilo,znam da bi mnogi i hteli ali nemogu jer uvek ima neko da ih podseti na to.I onda sve u krug.
T

Post by T »

Fair Life wrote:Mislim T da tvoja prijateljica Srpkinja ima odredjenih problema. Za razliku od tvoje prijateljice ima nas, na svu srecu, i drugacijih... u dovoljnom broju.
Ko je spomenuo da ona ima problema?? Samo sam rekao da mi preprica razlicite dogadjaje.

P.S. ako ti za sebe smatras da si objektivan, i da nemas nikakvih problema (koje mozda pripisujes njoj), zasto (gotovo) nikako ne otvaras teme u vezi kriminala, pljacke, genocida, ranih zlocina koji su pocinili pripadnici hrvatskog naroda, i zasto ti je, i kada se (vrlo vrlo rijetko) odlucis da napises nesto na nekoj takvoj temi, to vise formalno? (nemas ni priblizan angazman kao kada su u pitanju iste stvari iz reda muslimanskog i srpskog naroda...a valjda su lopovi i zlocinci isti, odakle god da su?)
rei

Post by rei »

jedna moja prijateljica ona je Hrvatica, otisla malo pred kraj rata u Njemacku, a ovdje dok je bila i za vrijeme rata svi smo i mi Bosnjaci i Srbi i Hrvati dijelili sto se kaze i koru hljeba, Srbi su prezivljavali ono sto i mi svi, j psovali mater onima koji su nas bombarodavali i granitirali sa brda okolnih,
tako su ubijali i bosnjacku, hrvatsku i srpsku djecu. Eh , pred sam kraj
rata ode ova moja prijateljica u Njemacku, i tu je smjeste u nekakvu zgradu gdje su svi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Nakon godinu dana se vratila i kaze ona meni , pa ono tamo je grozno, pa oni tamo niko niskim, vratila se ona u Bosnu opet medju svoje komsije Bosnjake....
hrasno38

Post by hrasno38 »

rei wrote:jedna moja prijateljica ona je Hrvatica, otisla malo pred kraj rata u Njemacku, a ovdje dok je bila i za vrijeme rata svi smo i mi Bosnjaci i Srbi i Hrvati dijelili sto se kaze i koru hljeba, Srbi su prezivljavali ono sto i mi svi, j psovali mater onima koji su nas bombarodavali i granitirali sa brda okolnih,
tako su ubijali i bosnjacku, hrvatsku i srpsku djecu. Eh , pred sam kraj
rata ode ova moja prijateljica u Njemacku, i tu je smjeste u nekakvu zgradu gdje su svi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Nakon godinu dana se vratila i kaze ona meni , pa ono tamo je grozno, pa oni tamo niko niskim, vratila se ona u Bosnu opet medju svoje komsije Bosnjake....
E upravo je tako kako ti je ispricala
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:
Fair Life wrote:Mislim T da tvoja prijateljica Srpkinja ima odredjenih problema. Za razliku od tvoje prijateljice ima nas, na svu srecu, i drugacijih... u dovoljnom broju.
Ko je spomenuo da ona ima problema?? Samo sam rekao da mi preprica razlicite dogadjaje.

P.S. ako ti za sebe smatras da si objektivan, i da nemas nikakvih problema (koje mozda pripisujes njoj), zasto (gotovo) nikako ne otvaras teme u vezi kriminala, pljacke, genocida, ranih zlocina koji su pocinili pripadnici hrvatskog naroda, i zasto ti je, i kada se (vrlo vrlo rijetko) odlucis da napises nesto na nekoj takvoj temi, to vise formalno? (nemas ni priblizan angazman kao kada su u pitanju iste stvari iz reda muslimanskog i srpskog naroda...a valjda su lopovi i zlocinci isti, odakle god da su?)
A zasto ja, a zasto ti, a zasto neko drugi... ovako a ne onako. Malo plivas, malo ronis, zagrcnes se pa... ponovo.

Ja pisem sta i kako hocu i za mene ce se pobrinuti administrator i moderatori u slucaju da nadju za potrebno.

A ti T pobrini se za sebe i postavi sebi sva ova pitanja koja si meni i... oslusni malo. Glupost probija bubnjice...
T

Post by T »

Fair Life wrote:
T wrote:

A zasto ja, a zasto ti, a zasto neko drugi... ovako a ne onako. Malo plivas, malo ronis, zagrcnes se pa... ponovo.

Ja pisem sta i kako hocu i za mene ce se pobrinuti administrator i moderatori u slucaju da nadju za potrebno.

A ti T pobrini se za sebe i postavi sebi sva ova pitanja koja si meni i... oslusni malo. Glupost probija bubnjice...

... uglavnom, reklo bi se da da si svjestan ovoga sto sam napisao, samo na neki diskretan nacin skreces pricu sa toga

P.S. glupost probija bubnjice :-) cesto ovakvim i slicnim postapalicama zavrsavas svoje komentare...u nedostatku argumenta, dobro dodje i neka postapalica koja i nema veze sa istinom :D
gavrilo

Post by gavrilo »

T wrote:
Fair Life wrote:
T wrote:Ko je spomenuo da ona ima problema?? Samo sam rekao da mi preprica razlicite dogadjaje.

... uglavnom, reklo bi se da da si svjestan ovoga sto sam napisao, samo na neki diskretan nacin skreces pricu sa toga

P.S. glupost probija bubnjice :-) cesto ovakvim i slicnim postapalicama zavrsavas svoje komentare...u nedostatku argumenta, dobro dodje i neka postapali
ca koja i nema veze sa istinom :D
momci tema je suzivot i tolerancija a ne mrznja i svadja 8-) i bez razloga ste poceli da se prepucavate.... ih sto nisam moderator, dobili bi vi meni ob'ojica po usima... ban od sat vremena :D

ps. T nemoj da napadas covjeka bezveze. koliko ja znam osudjivo je uvjek sve tri strane. e sada se lijepo izvinite jedan drugom i budite dobar primjer za suzivot 8-)
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:ode ova moja prijateljica u Njemacku, i tu je smjeste u nekakvu zgradu gdje su svi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Nakon godinu dana se vratila i kaze ona meni , pa ono tamo je grozno, pa oni tamo niko niskim.
iskreno mislim da nije razlog u nacionalnoj pripadnosti nego u komsijskom tracovima.
T

Post by T »

gavrilo wrote:
T wrote:
Fair Life wrote: A zasto ja, a zasto ti, a zasto neko drugi... ovako a ne onako. Malo plivas, malo ronis, zagrcnes se pa... ponovo.

P.S. glupost probija bubnjice :-) cesto ovakvim i slicnim postapalicama zavrsavas svoje komentare...u nedostatku argumenta, dobro dodje i neka postapali
ca koja i nema veze sa istinom :D
momci tema je suzivot i tolerancija a ne mrznja i svadja 8-) i bez razloga ste poceli da se prepucavate.... ih sto nisam moderator, dobili bi vi meni ob'ojica po usima... ban od sat vremena :D

ps. T nemoj da napadas covjeka bezveze. koliko ja znam osudjivo je uvjek sve tri strane. e sada se lijepo izvinite jedan drugom i budite dobar primjer za suzivot 8-)
... ne svadjamo se ... normalno razgovaramo ... ne slazemo se, ali razgovaramo bez svadje ... samo me malo pecnulo ono njegovo "jaranica ti sigurno ima problema, ali ima NAS jos normalnih" .... a pise bas na onakav nacin kako sam to napisao u svom komentaru ... pozdrav svima ... i nikome se ne izvinjavam, niti trazim izvinjenje, jer u fazi u kojoj se nalazimo, i nema razloga za nesto takvo ... niko nikoga ne vrijedja :)
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:ali evo da ja tebe pitam kad vec potezemo himlere i gebelse -- zasto mislis da je nekom srbinu iz prijedora tesko kada mu je sef drzave jedan tihic koji je bio u logoru? u cemu je tu njegova nesreca? i da li smatras da je to ista nesreca kao kada jedan bosanac mora da gleda jednog cavica kako se sepuri na vlasti, ili da gleda samu RS i misli o njenom nastanku?
tihic je nesreca za sve nas. jedan obicni oportunista koji koristi svaku priliku i svaki pocinjeni zlocin nad bosnjacima za svoje politicke svrhe.

kazes kako nijedan srbin nece reci da je karadzic zlocinac. varas se... mozda nece reci pred bosnjakom ili hrvatom, ali medju srbima ces to cesto da cujes. evo ja cu otvoreno da kezem, kao pripadnik srpskog naroda... najveci srpski zlocinac je radovan karadzic.

danas ako zelis da razumijes sta se dogadjalo prije, tokom i posle rata (i onako mi obicni smrtnici necemo saznati cijelu istinu) pogledaj malo i sta druga strana misli o tome. pokusaj da "ugasis" nacionalnu subjektivnost. s tim sam ja poceo prije 5, 6 godina... jedno vrijeme sam svjesno citao samo bosnjacku propagandu (stampa, internet...). ponekad je i meni tesko razmisljati objektivno (kada vidim tihica na primjer :oops: :D ) ali svjesno se borim protiv toga

e sada sds... fuck sds
danas

Post by danas »

dragi gavrilo,

tihic je jedan najobiciniji nesposobni uhljup, i ja ga ne mogu smisliti zbog 1001 stvari... ali, on nije ubica i zlocinac te vrste, sto se ne moze reci za neke dicne "funkcionere" iz RS-a, koji se ponose svojim cetnickim porijeklom i kojima su ruke krvave do lakata. to govorim, i u tome je razlika koju sam htjela naglasiti.

dalje, rekla sam "srbi iz RS-a", a ne svi srbi (sto nikada ne bih tvrdila). ali ja nisam slijepa i ja vidim sta oni u RS-u citaju, i cime su zadojeni i znam da vecina tamo podrzava RS i da se protivi njenom nestanku. meni to nije nikakav preduvjet za "suzivot" kakav bih ja voljela da vidim. "suzivot" koji sada imamo je najgori aparthejed iz juzne afrike, dva tora jedan pored drugoga... i ja kada kritikujem "suzivot" kritikujem ovu nakaradu od su-prezivljavanja sto rece jedan forumas na ranijem postu.

dodacu da svi imaju svoje razloge za nepovjerenje, sto svakako sprijecava neku bolju buducnost... ali cu i napomenuti da nesretni bosanci, poslije svog pokolja i patnje, na prvim poslijeratnim izborima izglasase socijal-demokrate. a braca po suzivotu, svi ko jedan zaokruzise SDS i HDZ... eh, ako je ovo ruka pomirenja iz RS-a, nemojmo se vise nicemu cuditi. moje je misljenje da je srpski narod -- na njegovu veliku zalost -- pod karadzicevim i milosevicevim vodjstvom dotakao samo dno moralnog ponora. mislim da nije do mene da im prva pruzam ruku i cupam ih odatle.

dalje, ja nacionalno obojene naocale nikad nisam ni stavljala niti sam kroz njih gledala, sve dok mi ih karadzic nije nabio na nos. da li treba da iznosim svoje porodicno stablo, da vidis da nema te "fele" u bosni (a i sire) kojih nema u mojoj porodici (a do sada valjda znas da se ne osjecam bosnjakinjom). divna je diggerova ideja da je doslo vrijeme da se prestanemo gledati kao srbi, hrvati, bosnjaci... samo je problem sto ja (i puno ljudi koje znam) nikada i nismo tako gledali na svijet i uvijek smo vidjeli samo i prvenstveno ljude, a ne srbe, ili hrvate, ili jevreje, ili bosnjake... sve dok sveto trojstvo nije doslo na vlast i zigosalo nas sa onim stocnim zigovima posred cela. ja sam uvijek mislila da smo svi mi - mi, sve dok ne dodje karadzic (a za njim i ostali) da nam kazu da smo mi - mi, a da ste vi - vi. sad ostadosmo mi i vi... ko zna do kada... nazalost...

nemoj da shvatas moje pisanje kao nesto protiv "suzivota"... ja nikada ni u snu ne bih zagovarala jednonacionalne drzave, te stoga svim srcem podrzavam koncept bosanca, jer u njemu vidim jedinu nadu za buducnost (plus sto se tako istinski osjecam). i nadam se da shvatas da je sve ovo sto govorim bazirano na mom zalu za istinskim suzivotom koji smo nekada imali, i koji se, na moju ogromnu nesrecu, nece vratiti u skoroj buducnosti... sto kaze digger, svi su izgubili nevinost. ja cu dodati: neki su se jebali manje a neki su se jebali malo vise, a neki su bogami bili i silovani...

i za kraj, evo sta je moja mala rodica od 12 godina rekla, kada su je pitali mrzi li srbe (a da ne spominjem sta je jadno dijete prezivjelo i vidjelo).... kaze ona da ne mrzi. pa malo zacuti i doda, "ja se njih bojim"... eto, tako ti je to nekako moj gavrilo...

izvinjavam se na predugackom postu.
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

danas wrote:
nemoj da shvatas moje pisanje kao nesto protiv "suzivota"... ja nikada ni u snu ne bih zagovarala jednonacionalne drzave, te stoga svim srcem podrzavam koncept bosanca, jer u njemu vidim jedinu nadu za buducnost (plus sto se tako istinski osjecam). i nadam se da shvatas da je sve ovo sto govorim bazirano na mom zalu za istinskim suzivotom koji smo nekada imali, i koji se, na moju ogromnu nesrecu, nece vratiti u skoroj buducnosti... sto kaze digger, svi su izgubili nevinost. ja cu dodati: neki su se jebali manje a neki su se jebali malo vise, a neki su bogami bili i silovani...
Danas, ne slazem se sa ovim tvojim komentarom da ti nikada nebi dozvolila JednoNacionalu drzavu BiH. Da ti samo napomenem sta znaci ovo sto si napisala i izjavila.

Ti bi dozvolila ViseNacinalnu BiH. To znaci to sto vec imamo danas. To je koncept teritorijalno podijeljene drzave. Po danasnjem Ustavu Srbi, Hrvati i Bosnjaci su Nacija i zato su i podjelili BiH teritorijalno na tri dijela.

Srbija kao drzava je vise/multi Narodna i JednoNacionalna drzava Srba. Hrvatska je ViseNarodna i JednoNacionalna drzava Hrvata znaci sa manjinskim Narodima i takav je sistem u svim drzavama svijeta sto je i normalno da bi se zastitili interesi svake drzave i da se ona nebi razbila ne nekoliko drugih. Dakle ViseNacinalna drzava znaci da svaka Nacija u BiH ima pravo da dijeli Teritorijalno BIH i ti je u tom slucaju nikako nemozes pravno sacuvati od podijele. Dakle Srbija je jednonacionalna kao i Hrvatska a Srbi i Hrvati u BiH su isto Nacija i oni kao takvi imaju legalitet po Ustavu da dijele BiH i da te djelove danas - sutra pripoje svojim maticnim drzavama Srbiji i Hrvatskoj. To bi ti bilo isto kada bi Srbija i Hrvatska imali isti Ustav kao i danasnja BiH i u njihovim Ustavima pisalo da su ViseNacinalna drzave u ciji su Ustav upisani Bosanci kao Nacija. Tada bi Bosnaci imali legalno pravo po tom Ustavu na samo opredjeljenje i izdvajanje svojih teritorija iz drzave Srbije i drzave Hrvatske. To danas tako nije posto sve drzave na svijetu znaju sta to znaci. Jedino je BiH utrpan takav ViseNacionalni Ustav da se ona podijeli a ne da se zastiti od kradje teritorija susjednih drzava.

BiH je ViseNarodna ili MultiNarodna drzava svih Naroda koji zive u BiH kao sto su: BOSANCI, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Jevreji i drugi ali ona da bi se zastitila od komadanja svojih teritorija mora biti jedino i iskljucivo JednNacionalna drzava Bosanskohercegovackog Naroda i Nacije (skraceno BH Narod i Nacija). Srbi, Hrvati, Albanci i neke druge Nacije vec imaju svoje drzave Srbiju, Hrvatsku, Albaniju i sl i oni su se izjasili za identitet Narodni i Nacionalni tih maticnih drzava. Oni kao takvi mogu biti samo integralni Narodi u drzavi BiH i mogu zivjeti kao Narodi sa svojim istim identitetom u svojim maticnim drzavama ali ne mogu u isto vrijeme biti i Nacije u vise razlicitih drzava.

Da bi se drzava BiH zastitila u buducnosti od teritorijalne podjele u BiH Ustavu treba da stoji da je to Vise-Multi Narodna demokratska, multikulturna, multivjerska i decentralizovana drzava BOSANACA, Srba, Hrvata, Bosnjaka, Jevreja i drugih te JednoNacionalna drzava BH Nacije. Jedino na taj nacin si zastitila drzavu BiH od teritorijalne podjele i otimacine BH teritorija od dragih nam megalomanskih susjeda Srbije, Hrvatske i drugih.
danas

Post by danas »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Danas, ne slazem se sa ovim tvojim komentarom da ti nikada nebi dozvolila JednoNacionalu drzavu BiH. Da ti samo napomenem sta znaci ovo sto si napisala i izjavila.
na kraju svoga posta sam rekla da iskreno podrzavam ideju bosanstva. a prinicip jednonacionalne drzave (u prevodu: jedna drzava za srbe, jedna za hrvate, i jedna za bosnjake) ne odobravam nikako, i to sam mislila kada sam rekla da jednonacionalnu drzavu ne bih mogla zagovarati. zao mi je ako nije bilo bas najjasnije -- mislila sam na jedonacionalne drzave koje nam se trenutno namecu kao "solucija".
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:dragi gavrilo,

tihic je jedan najobiciniji nesposobni uhljup, i ja ga ne mogu smisliti zbog 1001 stvari... ali, on nije ubica i zlocinac te vrste, sto se ne moze reci za neke dicne "funkcionere" iz RS-a, koji se ponose svojim cetnickim porijeklom i kojima su ruke krvave do lakata. to govorim, i u tome je razlika koju sam htjela naglasiti.

dalje, rekla sam "srbi iz RS-a", a ne svi srbi (sto nikada ne bih tvrdila). ali ja nisam slijepa i ja vidim sta oni u RS-u citaju, i cime su zadojeni i znam da vecina tamo podrzava RS i da se protivi njenom nestanku. meni to nije nikakav preduvjet za "suzivot" kakav bih ja voljela da vidim. "suzivot" koji sada imamo je najgori aparthejed iz juzne afrike, dva tora jedan pored drugoga... i ja kada kritikujem "suzivot" kritikujem ovu nakaradu od su-prezivljavanja sto rece jedan forumas na ranijem postu.

dodacu da svi imaju svoje razloge za nepovjerenje, sto svakako sprijecava neku bolju buducnost... ali cu i napomenuti da nesretni bosanci, poslije svog pokolja i patnje, na prvim poslijeratnim izborima izglasase socijal-demokrate. a braca po suzivotu, svi ko jedan zaokruzise SDS i HDZ... eh, ako je ovo ruka pomirenja iz RS-a, nemojmo se vise nicemu cuditi. moje je misljenje da je srpski narod -- na njegovu veliku zalost -- pod karadzicevim i milosevicevim vodjstvom dotakao samo dno moralnog ponora. mislim da nije do mene da im prva pruzam ruku i cupam ih odatle.

dalje, ja nacionalno obojene naocale nikad nisam ni stavljala niti sam kroz njih gledala, sve dok mi ih karadzic nije nabio na nos. da li treba da iznosim svoje porodicno stablo, da vidis da nema te "fele" u bosni (a i sire) kojih nema u mojoj porodici (a do sada valjda znas da se ne osjecam bosnjakinjom). divna je diggerova ideja da je doslo vrijeme da se prestanemo gledati kao srbi, hrvati, bosnjaci... samo je problem sto ja (i puno ljudi koje znam) nikada i nismo tako gledali na svijet i uvijek smo vidjeli samo i prvenstveno ljude, a ne srbe, ili hrvate, ili jevreje, ili bosnjake... sve dok sveto trojstvo nije doslo na vlast i zigosalo nas sa onim stocnim zigovima posred cela. ja sam uvijek mislila da smo svi mi - mi, sve dok ne dodje karadzic (a za njim i ostali) da nam kazu da smo mi - mi, a da ste vi - vi. sad ostadosmo mi i vi... ko zna do kada... nazalost...

i za kraj, evo sta je moja mala rodica od 12 godina rekla, kada su je pitali mrzi li srbe (a da ne spominjem sta je jadno dijete prezivjelo i vidjelo).... kaze ona da ne mrzi. pa malo zacuti i doda, "ja se njih bojim"... eto, tako ti je to nekako moj gavrilo...

izvinjavam se na predugackom postu.

dijete drago, zar ti stvarno mislis da je tako sve krenulo :-? znas li ti bona nebila koliko se dugo to kuhalo i ko je to sve skupa spremao i planirao. pa ne mislis valjda da su poceli o tome razmisljati onog dana kad su u sudu 1990. registrovali stranke i poceli se reklamirati, eh, nemoj biti tako plitka, ziva bila :roll:
digger

Post by digger »

Nacionalniid_BOSANCI wrote: Danas, ne slazem se sa ovim tvojim komentarom da ti nikada nebi dozvolila JednoNacionalu drzavu BiH. Da ti samo napomenem sta znaci ovo sto si napisala i izjavila.

Ti bi dozvolila ViseNacinalnu BiH. To znaci to sto vec imamo danas. To je koncept teritorijalno podijeljene drzave. Po danasnjem Ustavu Srbi, Hrvati i Bosnjaci su Nacija i zato su i podjelili BiH teritorijalno na tri dijela.

Srbija kao drzava je vise/multi Narodna i JednoNacionalna drzava Srba. Hrvatska je ViseNarodna i JednoNacionalna drzava Hrvata znaci sa manjinskim Narodima i takav je sistem u svim drzavama svijeta sto je i normalno da bi se zastitili interesi svake drzave i da se ona nebi razbila ne nekoliko drugih. Dakle ViseNacinalna drzava znaci da svaka Nacija u BiH ima pravo da dijeli Teritorijalno BIH i ti je u tom slucaju nikako nemozes pravno sacuvati od podijele. Dakle Srbija je jednonacionalna kao i Hrvatska a Srbi i Hrvati u BiH su isto Nacija i oni kao takvi imaju legalitet po Ustavu da dijele BiH i da te djelove danas - sutra pripoje svojim maticnim drzavama Srbiji i Hrvatskoj. To bi ti bilo isto kada bi Srbija i Hrvatska imali isti Ustav kao i danasnja BiH i u njihovim Ustavima pisalo da su ViseNacinalna drzave u ciji su Ustav upisani Bosanci kao Nacija. Tada bi Bosnaci imali legalno pravo po tom Ustavu na samo opredjeljenje i izdvajanje svojih teritorija iz drzave Srbije i drzave Hrvatske. To danas tako nije posto sve drzave na svijetu znaju sta to znaci. Jedino je BiH utrpan takav ViseNacionalni Ustav da se ona podijeli a ne da se zastiti od kradje teritorija susjednih drzava.

BiH je ViseNarodna ili MultiNarodna drzava svih Naroda koji zive u BiH kao sto su: BOSANCI, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Jevreji i drugi ali ona da bi se zastitila od komadanja svojih teritorija mora biti jedino i iskljucivo JednNacionalna drzava Bosanskohercegovackog Naroda i Nacije (skraceno BH Narod i Nacija). Srbi, Hrvati, Albanci i neke druge Nacije vec imaju svoje drzave Srbiju, Hrvatsku, Albaniju i sl i oni su se izjasili za identitet Narodni i Nacionalni tih maticnih drzava. Oni kao takvi mogu biti samo integralni Narodi u drzavi BiH i mogu zivjeti kao Narodi sa svojim istim identitetom u svojim maticnim drzavama ali ne mogu u isto vrijeme biti i Nacije u vise razlicitih drzava.

Da bi se drzava BiH zastitila u buducnosti od teritorijalne podjele u BiH Ustavu treba da stoji da je to Vise-Multi Narodna demokratska, multikulturna, multivjerska i decentralizovana drzava BOSANACA, Srba, Hrvata, Bosnjaka, Jevreja i drugih te JednoNacionalna drzava BH Nacije. Jedino na taj nacin si zastitila drzavu BiH od teritorijalne podjele i otimacine BH teritorija od dragih nam megalomanskih susjeda Srbije, Hrvatske i drugih.
Najprije, ne slazem se s tobom da ustav daje nekome automatsko pravo da se samostalno opredijeli. Postoje razni oblici drzavnih uredjenje: federacije, konfederacije, i unitarne drzave, gdje su takva pitanja rijesena razlicitim ustavima. Po kanadskom ustavu, provincije ne mogu da se samostalno otcijepe i ako bi mnogi u Kvibeku (francusko govorno podrucje i generalno katolici) to zeljeli. Vidi vise na linku: http://canada.justice.gc.ca/en/news/nr/1997/fact.html .

Hrvatska je prije rata dala lokalnim srbima kao manjini velika prava de fakto priznajuci ih kao naciju--sta vise da upotrebljavaju cirilicu u svojim skolama--sto lokalni Srbi nisu prihvatili. A da jesu, taj ustav im ne bi dao automatsko pravo na samootcijepljenje.

S druge strane, proces stvaranja drzave sa multinacionalnim elementima nigdje nije bio neki jednostavan ustavni proces. Mnoge godine, cak i vijekovi su prosli da bi se to postiglo. Amerika, po mnogim elementima prije 1776, je mogla lako da bude drzava sa Njemackim kao glavnim jezikom. Ista je stvorena sa prisustvom njemaca, engleza, holandjana i drugih kroz dugotrajan proces i uticaj tadasnje britanske uprave. Nisam siguran, ali mislim da ni tu ne postoji pravo na otcepljenje.

Imati tri glavne nacije ne znaci imati tri "drzave" unutar drzave. Sve je u dogovoru. Do istog moze doci jednog dana ali se bojim da ja to necu dozivjeti.
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote: dijete drago, zar ti stvarno mislis da je tako sve krenulo :-? znas li ti bona nebila koliko se dugo to kuhalo i ko je to sve skupa spremao i planirao. pa ne mislis valjda da su poceli o tome razmisljati onog dana kad su u sudu 1990. registrovali stranke i poceli se reklamirati, eh, nemoj biti tako plitka, ziva bila :roll:
e jesi i ti nasao za sta da se zakacis...
kao da ja ne znam od cega je sve krenulo, ali moja je poenta bila da je karadzic sve poceo sprovoditi u djelo kod nas... nisam ni ja bas tako mlada (da me zoves djetetom), a ni tako plitka... :-?
Post Reply