Suspenzija Da ili Ne ?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Suspenzija Da ili Ne ?

Da
83
81%
Ne
20
19%

Total votes: 103

jovanbl

#51 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by jovanbl »

Stari wrote:
jovanbl wrote:[quote="Plavih_11]

Ma kakvo crno vijece ministara i njihov model. Ako ce Savez funkcionisati kao i Vijece onda je bolje da ga suspenduju.
Savjet ministara ne funkcionise dobro zbog politiksa koje u njemu ali ne samo u njemu nego na skoro svakom nivou politicke vlasti suprostavljaju i sukobljavaju a ne zbog loseg modela, jer ja ne vidim koji bi to model u politckom smislu omogucio bolje funksinisanje bih.
Taj model bi jako dobro funkcionisao kada bi svi imali iste ili bar slicne politicke ciljeve, ovako bilo koji model bi bio problematican u politickom smislu.

Kad je u pitanju fudbal, ja ne vidim toliki prostor za nefunkcionisanje, jer ne postoje sustinski susprtstavljeni fudbalski interesi u bih , a posto je pitanje forme za uefu bitno ( jedan predsjednik ) ono ce na ovaj nacin biti zadovoljeno
[/quote][/quote]

ovaj privi dio jovane ...o vijecu ministara je skoro briljantan prikaz...apsolutno se slazem...nije greskia do modela ...nego je greska do toga da nekima nijedan model ove drzave nije pri srcu sve dok se drzava zove Bosnom.

A zasto bi to onda - ako je tako (a slazemo se da jeste) to nesto dramaticno drugacije trebalo biti na fudbalskom nivou...jos uvijek postoje oni kojima ta reprezentacija nije pri srcu ... i njih nije malo.[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

oko prvog dijela uzrok nije po meni samo to da li je nekom Bosna pri srcu ili nije pri srcu, ja to malo drugacije vidim, ali to bi odvelo u politicku debatu, jednostavno, imas sa jedne strane politiku unitarizacije s druge maksimalisticke autonomije, i svaka daje svoje razloge zasto. Po meni nije problem Bosna koja je dovoljno komotna za sve, problem je sto je mala bara puno krokodila da se slikovito izrazim i ne ulazim dlje u politicku debatu.

oko drugog, razmisli malo prvo savez nije samo reptezentacija, on je cjelokupni fudbal, a reprezentacija je samo vrh ledenbog brijega, pocev od organizacije omladinskih skola, infrastrukture kulbva, trening kampova , raznih takmicenja, put izslaska u evropu itd itd.

Znaci nevezano za tom ko "politicki" navija za koju reprezentaciju , sustinski dfudbalski interesi svih fudbalskih klubova ( koji cine savez u stvari su isti ), i zato ne vidim sustinski problem
samo malo

#52 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by samo malo »

Savez svake drzave se ne formira po principu "hajmo okupiti bivse igracke zvijezde" vec po lokalnom ili regionalnom prinicpu, ili klupskom.

Ostavite se tih iluzija kako se trebaju okupiti Pape, Svabo, Meho i Paja, i napraviti savez.

Kako god se okrene, Banjaluka, Mostar, Tuzla, Bihac, Zenica, Prijedor itd. moraju imati svoje predstavnike unutar saveza. Kao sto je FSJ imao predstavnike svih republika, ili kao sto HNS ima predstavnike svih zupanija itd.
Charuga
Globalni moderator

#53 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

jovanbl wrote:Savjet ministara ne funkcionise dobro zbog politiksa koje u njemu ali ne samo u njemu nego na skoro svakom nivou politicke vlasti suprostavljaju i sukobljavaju a ne zbog loseg modela, jer ja ne vidim koji bi to model u politckom smislu omogucio bolje funksinisanje bih.
Taj model bi jako dobro funkcionisao kada bi svi imali iste ili bar slicne politicke ciljeve, ovako bilo koji model bi bio problematican u politickom smislu.

Kad je u pitanju fudbal, ja ne vidim toliki prostor za nefunkcionisanje, jer ne postoje sustinski susprtstavljeni fudbalski interesi u bih , a posto je pitanje forme za uefu bitno ( jedan predsjednik ) ono ce na ovaj nacin biti zadovoljeno
U pravu si ti skroz, nije do modela nego do LJUDI koji sjede u njemu i koji se NE MOGU dogovoriti radi nekih drugih ciljeva i interesa. Iz istih politickih partija dolaze ljudi koji sjede u VM i ljudi koji sjede u NSBiH i problem i jesu oni gore spomenuti "politicki ciljevi" samo u ovom slucaju sportski. Da je pojedincima stalo do fudbala umjesto do fotelja i lopovluka oni bi jos 2006. napravili model sa jednim Predsjednikom koji bi se rotirao svake 2-4 godine. Da im je stalo do fudbala u Savezu bi sjedili ljudi koji se razumiju u fudbal, ljudi kojima je stalo do fudbala, ljudi koji imaju neka imena u fudbalu van okvira BiH a ne LOPOVI i LEZIHLJEBOVICI. Davno bi oni, da im je stalo, uradili nesto za dobrobit fudbala u BiH kao i za reprezentaciju ali NIJE im stalo. Ne boli njih u predjelu prepona za fudbal u BiH, za klubove i reprezentaciju nego to sto bi mogli izgubiti fotelje i dobra primanja.
A Kopanja sad, pet do dvanaest poceo nalaziti neke modele. Sta je radio do sada? Sta je radio kad je Uprava kluba u kojoj je i sam podrzala sve odluke FSRS pod uslovom suspenzije? Zasto tada nije reagovao?
Vjerovatno je sad definitivno skontao da ce Borac biti sampion i da suspenzijom i ne izlaskom u Evropu gubi samo od UEFE 340.000 eura pa mu nije svejedno.

Sve dok u Savezu ne budu sjedili ljudi koji vole fudbal i kojima ce u cilju biti da se domaca liga dize a ne da stagnira ili ide na gore necemo imati hajra od tog Saveza. Tjeranje ovih sad a dovodjenje nekih novih "slicnih" nigdje nas ne bi odvelo. Stavljanje jednog Predsjednika od ovih koji su sad tu bi zadovoljilo UEFU ali nikako ne bi dovelo do napretka u fudbalu.
Klubovi su drugi krivci sto se ovo sve dogadja. Kad budu normalno radili, bez lopovluka i dogovora sa onim u Savezu i kad na cela klubova dodju takodje ljudi kojima je stalo do fudbala, napretka, prosperitete, stvaranja mladih igraca u vlastitim pogonima, dizanja kluba na vise stepenice i kad se budu manje brinuli o tome "gdje sam ja tu" onda mogu da krenu u osnivanje Udruzenja Premijerligasa koje bi kao jedinstveno moglo dobro uticati na Savez i ljude u njemu.
Do tada, sve je ovo jedna velika ubleha.

Ja bi licno volio da se prvenstvo nastavi i da nas ne suspenduju ali daj Boze 'ceri da te Aga uzme ... 8-)
Last edited by Charuga on 22/03/2011 11:50, edited 1 time in total.
Stari

#54 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Stari »

jovanbl wrote:
Stari wrote:
jovanbl wrote:[quote="Plavih_11]

Ma kakvo crno vijece ministara i njihov model. Ako ce Savez funkcionisati kao i Vijece onda je bolje da ga suspenduju.
Savjet ministara ne funkcionise dobro zbog politiksa koje u njemu ali ne samo u njemu nego na skoro svakom nivou politicke vlasti suprostavljaju i sukobljavaju a ne zbog loseg modela, jer ja ne vidim koji bi to model u politckom smislu omogucio bolje funksinisanje bih.

[/quote]

ovaj privi dio jovane ...o vijecu ministara je skoro briljantan prikaz...apsolutno se slazem...nije greskia do modela ...nego je greska do toga da nekima nijedan model ove drzave nije pri srcu sve dok se drzava zove Bosnom.

A zasto bi to onda - ako je tako (a slazemo se da jeste) to nesto dramaticno drugacije trebalo biti na fudbalskom nivou...jos uvijek postoje oni kojima ta reprezentacija nije pri srcu ... i njih nije malo.[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

oko prvog dijela uzrok nije po meni samo to da li je nekom Bosna pri srcu ili nije pri srcu, ja to malo drugacije vidim, ali to bi odvelo u politicku debatu, jednostavno, imas sa jedne strane politiku unitarizacije s druge maksimalisticke autonomije, i svaka daje svoje razloge zasto. Po meni nije problem Bosna koja je dovoljno komotna za sve, problem je sto je mala bara puno krokodila da se slikovito izrazim i ne ulazim dlje u politicku debatu.

oko drugog, razmisli malo prvo savez nije samo reptezentacija, on je cjelokupni fudbal, a reprezentacija je samo vrh ledenbog brijega, pocev od organizacije omladinskih skola, infrastrukture kulbva, trening kampova , raznih takmicenja, put izslaska u evropu itd itd.

Znaci nevezano za tom ko "politicki" navija za koju reprezentaciju , sustinski dfudbalski interesi svih fudbalskih klubova ( koji cine savez u stvari su isti ), i zato ne vidim sustinski problem[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

E YBM-liga ...taman kad sam se poceo nadati da sam u Jovanu nasao realnog sagovornika ...usred ove poplave tipova koji aplaudiraju havariji i tonjenju broda na kojem se i sami nalaze ... i ti jovane okrenu plocu ... 'ajde nema veze zabluda je bila lijepa ...onih nekoliko minuta dok je trajala...
jovanbl

#55 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by jovanbl »

Plavih_11 wrote:
jovanbl wrote:Savjet ministara ne funkcionise dobro zbog politiksa koje u njemu ali ne samo u njemu nego na skoro svakom nivou politicke vlasti suprostavljaju i sukobljavaju a ne zbog loseg modela, jer ja ne vidim koji bi to model u politckom smislu omogucio bolje funksinisanje bih.

U pravu si ti skroz, nije do modela nego do LJUDI koji sjede u njemu i koji se NE MOGU dogovoriti radi nekih drugih ciljeva i interesa. Iz istih politickih partija dolaze ljudi koji sjede u VM i ljudi koji sjede u NSBiH i problem i jesu oni gore spomenuti "politicki ciljevi" samo u ovom slucaju sportski. Da je pojedincima stalo do fudbala umjesto do fotelja i lopovluka oni bi jos 2006. napravili model sa jednim Predsjednikom koji bi se rotirao svake 2-4 godine. Da im je stalo do fudbala u Savezu bi sjedili ljudi koji se razumiju u fudbal, ljudi kojima je stalo do fudbala, ljudi koji imaju neka imena u fudbalu van okvira BiH a ne LOPOVI i LEZIHLJEBOVICI. Davno bi oni, da im je stalo, uradili nesto za dobrobit fudbala u BiH kao i za reprezentaciju ali NIJE im stalo. Ne boli njih u predjelu prepona za fudbal u BiH, za klubove i reprezentaciju nego to sto bi mogli izgubiti fotelje i dobra primanja.
A Kopanja sad, pet do dvanaest poceo nalaziti neke modele. Sta je radio do sada? Sta je radio kad je Uprava kluba u kojoj je i sam podrzala sve odluke FSRS pod uslovom suspenzije? Zasto tada nije reagovao?
Vjerovatno je sad definitivno skontao da ce Borac biti sampion i da suspenzijom i ne izlaskom u Evropu gubi samo od UEFE 340.000 eura pa mu nije svejedno.

Ja bi licno volio da se prvenstvo nastavi i da nas ne suspenduju ali daj Boze 'ceri da te Aga uzme ... 8-)
e moj dobri stole, nazalost , u ovoj zemlji je sve politika.
Pa vidi apsurda, menadzeri preduzeca se sasvim javno i legalno dijele medju politickim paritijama, i to niko ama baws niko ne uzima koa nesto cudno. Obajvi se vijest na dnevniku, i to normala.... nikom cak i ne zvuci cudno.

Ovo je zemlja zatrovana politikom , ali mi iz svoje koze ne mozemo, valja to istrpiti, a bolje ce vrijeme sasvim sugurno doci, dosadice ljudima price o viskim politickim i nacionalni interesima jednog dana, jer ce biti gladni.... jos nisu gladni moj stole, a politika im je dobra vecernja zabava uz tv.
Gledaju ljudi tv politicke debate i dnevno politicka zbiuvanja ko fudbalske utakmice, i kao i svi drugi navijaci, makar vecin a njih, navijaju za svoj tim i kad igra lose ... ako shvatas sta hocu da kazem.

To je sto je, valja to prezivjeti, valja i fudbalu prezivjeti, a suspentzija nista dobro ne bi donijela nikome.
Na kraju,. problem je sto je i ovo oko saveza, da se ne lazemo, doslo u najzahebanijem mogucem politickom momentu u zemlji koji traje vec jedno pola godine do godinu, i tu toj konstelaciji politickih odnosa sa kako rekoh politicki zatrovanim drustvom , drugo se i nije moglo ocekivati.

Valja ovo prezivjeti i sacuvati ono sto valja, jer kako god bilo , bez obzira na necije neralne zelje, jnit ce se zbog saveza raspasti bih, nit ce se unitarizovati, nista deavanja u savezu nece promjeniti, savez i stanje u fudbalu jedne zemlje nikad nije uzrok bilo cega u politici, uvijek je posljedica odnosno ogledalo odnosa u zemlji.

Zato kazem , kako god da je, fudbal je u premijer ligi poceo napredovati, sudjenje se znatno popravilo, gostujuce pobjede, itd itd, daleko od idealnog ali ipak digao se kvalitet svega, svaka suspenzija bi sve to srusila, i sve vratila na pocetak, pa bi onda iz te perspektive ono gdje smo sad trenutno bilo jako jako daleko , zalili bi smo za danasnjim vremenima
Charuga
Globalni moderator

#56 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

samo malo wrote:Savez svake drzave se ne formira po principu "hajmo okupiti bivse igracke zvijezde" vec po lokalnom ili regionalnom prinicpu, ili klupskom.

Ostavite se tih iluzija kako se trebaju okupiti Pape, Svabo, Meho i Paja, i napraviti savez.

Kako god se okrene, Banjaluka, Mostar, Tuzla, Bihac, Zenica, Prijedor itd. moraju imati svoje predstavnike unutar saveza. Kao sto je FSJ imao predstavnike svih republika, ili kao sto HNS ima predstavnike svih zupanija itd.
I ne treba Savez da bude sastavljen SAMO od "bivsih igrackih zvijezda". Njima se mogu naci sportski poslovi koje bi odlicno obavljali u Savezu pored ljudi koji bi se brinuli za administraciju. Savez treba da bude sastavljen od ljudi koje si nabrojao tj. ljudi iz gradova ili regija koje si nabrojao ALI zar ti ljudi ne smiju biti sposobni? Zar moraju u Savezu biti bivsi konobari, novinari, propale kafandzije, buregdzije, piljari i slicne zanatlije? Zar u ovoj zemlji nema sposobnih ekonomista, menadjera, skauta, ljudi za marketing i ostalih skolovanih struka? Pa nismo mi prvi u svijetu izmislili fudbal i Savez pa da ne mozemo, za pocetak, kopirati rad nekih od boljih evropskih saveza? Ili su i kod njih sve lopovi u Savezima?
palermo

#57 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by palermo »

jovanbl wrote:
Zato kazem , kako god da je, fudbal je u premijer ligi poceo napredovati, sudjenje se znatno popravilo, gostujuce pobjede, itd itd, daleko od idealnog ali ipak digao se kvalitet svega, svaka suspenzija bi sve to srusila, i sve vratila na pocetak, pa bi onda iz te perspektive ono gdje smo sad trenutno bilo jako jako daleko , zalili bi smo za danasnjim vremenima
Fino si ti ovo skladio Jovane :thumbup: .

Samo što ja jedino mislim da se neće naći taj kompromis, iz jednostavnog razloga što postoje jake sile kojima nije u interesu da reprezentacija BiH egzistira na evropskoj i svjetskoj sceni. To je jednostavno paradigma Bosne i Hercegovine.I ovakva se prilika ne propušta.

A klubovi i sve ostalo su samo kolateralna šteta. I tvoj Borac će biti kolateralna šteta. U ime viših interesa.
Charuga
Globalni moderator

#58 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

jovanbl wrote:e moj dobri stole, nazalost , u ovoj zemlji je sve politika.
To znamo svi i to je ono sto nas svugdje koci. Politike ima svugdje ali kod nas su problem oni sto "brane" nacionalne interese zarad debljih bankovnih racuna, privatnih naravno. A dok je ovaca koje ih podrzavaju bice i njih. Problem ce biti zadobiti ovce na svojoj strani kad nestane trave.
Last edited by Charuga on 22/03/2011 12:03, edited 1 time in total.
samo malo

#59 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by samo malo »

Plavih_11 wrote:
samo malo wrote:Savez svake drzave se ne formira po principu "hajmo okupiti bivse igracke zvijezde" vec po lokalnom ili regionalnom prinicpu, ili klupskom.

I ne treba Savez da bude sastavljen SAMO od "bivsih igrackih zvijezda". Njima se mogu naci sportski poslovi koje bi odlicno obavljali u Savezu pored ljudi koji bi se brinuli za administraciju. Savez treba da bude sastavljen od ljudi koje si nabrojao tj. ljudi iz gradova ili regija koje si nabrojao ALI zar ti ljudi ne smiju biti sposobni? Zar moraju u Savezu biti bivsi konobari, novinari, propale kafandzije, buregdzije, piljari i slicne zanatlije? Zar u ovoj zemlji nema sposobnih ekonomista, menadjera, skauta, ljudi za marketing i ostalih skolovanih struka? Pa nismo mi prvi u svijetu izmislili fudbal i Savez pa da ne mozemo, za pocetak, kopirati rad nekih od boljih evropskih saveza? Ili su i kod njih sve lopovi u Savezima?
Pa to i jeste problem, svoje predstavnike biraju ti regionalni centri, a znamo i na kojem principu. Tu treba raskopati, prije svih pravosudni organi, ali onda se dodje do porazne cinjenice da je u sve upetljana politika i da ne postoji pravosudni ili policijski organ koji tim mocnicima moze stati na kraj.
Cijela drzava funkcionise na tom principu, ja tebi cuvam ledja ti cuvaj meni, ruka ruku mije obraz obadvije, imal` mene tu i slicno. U Bihacu je gotovo cijelo celnistvo kantonalne policije uhapseno zbog kriminala, policije. O cemu onda govorimo.

Nema ovdje ko nominovati sposobne ljude, kad u ovoj drzavi sposobni ili ne postoje, ili ne smiju postojati. Ovo je drzava u kojoj bi gadjani ustali u revoluciju tek kad bi se uveo zakon i pravda, jer stoka nebi znala funkcionisati u sistemu zakona i pravde, svi koji se pitaju su vec naucili plivati u ovom mulju.

Zanosite se, to je sve. FS/NS je samo posljedica stanja u cijelom drustvu.

Ova drzava ne stoji na ispravnim temeljima, i to je to.
Charuga
Globalni moderator

#60 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

samo malo wrote:Zanosite se, to je sve. FS/NS je samo posljedica stanja u cijelom drustvu.

Ova drzava ne stoji na ispravnim temeljima, i to je to.
Licno se ne "zanosim" nicim a sumnjam i za ostale. Kakva drzava takav i sport a i ostalo .. 8-)
samo malo

#61 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by samo malo »

A i ta FIFA/UEFA, i oni su mi malo jaci moralni autoriteti.

Najobicnija mafija, dali Kataru prvenstvo jer su dobro platili... isti slucaj i sa Ukrajinom.

Platini podrzi Markovica iako je ovaj na krajnje sumnjiv nacin opet izabran za predsjednika HNS-a, zato sto mu je Markovic obecao glas na izborima za gazdu UEFA-e

I oni onda postavljaju neke uvjete... ali sta im mozes, kad su veca riba.
Stari

#62 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Stari »

Ni FiFa ni Uefa nisu nikakve demokratske tvorevine ... nit se bave demokratijom - ljudskim pravima i tako tim stvarima. Fudbalska igra takodjer nije sacinjena u "demokratskom duhu"... ne pobjedjuje uvijek onaj bolji , ne pobjedjuje uvijek onaj sa vise para ...takav fudbal - sve da je neko i dosao na tako perverznu ideju da ga stvori - ne bi imao previse ljubitelja. Dakle, dajte se batalite te price o demokraticnosti FiFe i Uefe. To nije ...ili barem ne bi trebao biti - predmet rasprave.
Charuga
Globalni moderator

#63 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

Stari wrote:Ni FiFa ni Uefa nisu nikakve demokratske tvorevine ... nit se bave demokratijom - ljudskim pravima i tako tim stvarima. Fudbalska igra takodjer nije sacinjena u "demokratskom duhu"... ne pobjedjuje uvijek onaj bolji , ne pobjedjuje uvijek onaj sa vise para ...takav fudbal - sve da je neko i dosao na tako perverznu ideju da ga stvori - ne bi imao previse ljubitelja. Dakle, dajte se batalite te price o demokraticnosti FiFe i Uefe. To nije ...ili barem ne bi trebao biti - predmet rasprave.
Zar je neko spominjao neku demokratiju UEFE i FIFE? Ili ja nisam vidio taj dio! Ono o cemu se prica da je UEFA (mafija) postavila jasan ultimatum o JEDNOM Predsjedniku ako ne zelimo da budemo suspendovani. Svi ostali postovi su vezani za nase ljude i njihove odluke.
palermo

#64 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by palermo »

Родољуб Петковић: УЕФА и ФИФА кажу – узми или остави
Генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске у разговору за Фронтал.РС појашњава тренутно стање у Фудбалском/Ногометном савезу Босне и Херцеговине.

Све то у сусрет 29.03.2011. када је заказана скупштина Ф/НСБиХ, на којој би требало да се одлучује о усвајању новог статута, који је главни камен спотицања. Без обзира што спорт треба бити одвојен од политике, тешко се отети устиску да се преко посљедица покушава прејудицирати рјешење за узроке, односно да се у спортским савезима покшава ријешити нешто што, од избора прошле године није могуће ријешити у заједничким институцијама, а поготово Федерацији БиХ.

Разговарао: Бојан Лолић

ФИФА и УЕФА захтијевају нови статут Фудбалског/Ногометног савеза БиХ. Које су главне карактеристике тог статута и шта се њиме битно мјења у односу на садашње стање?

Прије свега треба познавати ту проблематику. Све зависи од тога како ко прилази коментарисању тих ствари. Ту нема ништа нејасно.

Дакле, што се тиче статута, у овом тренутку постоји актуелни статут ФСБИХ, који подразумјева да се на челу савеза налази институт трочланог предсједништва. Статут је настао на основу изјаве из Лозане, коју су представници Међународног олимпијског комитета, на челу са тадашњим предсједником Самараном, потписали са представницима Олимпијског комитета БиХ о конституисању свих спортских савеза на нивоу Босне и Херцеговине, по принципу уређења државног предсједништва. Сви струковни савези у БиХ, као и олимпијски комитет, на бази тога су урадили своје статуте, међу њима и ФСБИХ.

ФСБИХ настао је 2002. године, а састављен је од два ентитетска савеза, на чему смо ми инсистирали, јер је једино то по Дејтону релевантно. ФСРС партиципира са једном трећином у свим структурама од скупштине, преко извршног одбора до разних комисија.

У међувремену, прије годину дана, из ФИФА и УЕФА покренута је иницијатива за реконструкцију статута, који тек на следећим изборима треба да ступи на снагу. Да појасним, у децембру 2006. године усвојен је заједнички статут по којем се избори тек сада требају први пут спроводити. Међутим, тражи се измјена овог статута и императивно укидање института предсједништва и инаугурације предсједника.

Дакле, главни фокус новог статута је укидање предсједништва и постављање једног предсједника. Мјења ли се тим статутом нешто и у другим тјелима (нпр: у скупштини, извршном одбору (ИО))?

Круцијално не, све новије ствари које су предложене су прихваћене.
Али, ево добили смо информацију да је одбијена једна оправдана жалба коју су предали људи из жупанија, а тиче се круцијалног питања статуса, хајдемо рећи, Хрвата.

ФИФА и УЕФА су тражили да је код гласања у ИО ФСБИХ, који броји 15 чланова, једанаест гласова довољно да се донесе одлука. Ту Хрвати долазе у врло неповољну ситуацију. Они су тражили да буде дванаест, јер би онда свака компонента била заштићена, у констелацији да је шест Бошњака, пет Срба и четири Хрвата. Прије пар дана представници ФИФЕ и УЕФЕ су укинули тај амандман.

Значи, биће једанаест, а са једанаест представници ФСРС и Бошњаци могу донјети сваку одлуку, без Хрвата. То је апсолутно некоректно и то је наравно за Хрвате неприхватљиво, али и врло опасно за будућност фудбалског спорта са, рекао бих, непредвидивим реакцијама у наредном периоду.

Да ли је за избјегавање често помињане суспензије, неопходно да се усвоји нови статут?

Да, то је императив. ФИФА и УЕФА су увеле санкције условно са 31. мартом, односно 1. априлом уколико не би дошло до усвајања статута који подразумејва увођења института једног предсједника, умјесто трочланог предсједнштва.

ФСРС и већински дио представника жупанија, дакле хрватска компонента, на скупштини одржаној 16. јула су одбили такав приједлог, тражећи да остане статут са институтом предсједништва у једној модификованој форми, гдје на конгресе и одређене састанке не би ишли тројица чланова предсједништва, плус генерални секретар, плус савјетници и преводиоци, него би особа која би у том мандату била предсједник, пошто је мандат подјељен у три дијела, заступала савез и ту нема ништа спорно.

Чак и овај статут, који је овдје на снази, по члану 35 предвиђа институт предсједника. То је у овом тренутку господин Чолаковић, а његов потпредсједник је господин Чеко. Наш став је био на скупштини ФСБИХ 16. јула прошле године, која је већином гласова одбила приједлог ФИФА и УЕФА, а прихватила наш. У међувремену, ми смо имали скупштину 5. марта, гдје је једногласно заузет став да треба да остане предсједништво.

Ми смо зарад боље информисаности јавности, као ФСРС доставили своје амадмане на овај статут и од 25 наших амандмана увојена су 22. Свјесни проблема које има савез, свјесни одређених потреба за реконструкцијом статута, дали смо скупштини приједлог који је компромисног карактера, а то је да се уведу привремене мјере у савез, јер је то неопходно, али да се не санкционишу клубови и репрезентације, јер они нису ништа криви. Међутим, расположење представника ФИФА и УЕФА је лоше.
Њих не занима зашто је кординатор за реконструкцију статута Имамовић, којег су они предложили, а именовао ИО, поднио оставку, нити да је утврђено да су нелегитимни избори у појединим кантонима произвели нелегитимну скупштину на нивоу Федерације. Све је то анатемисано и речено: узми или остави.

Какве су шансе да се 29. марта на скупштини Ф/НСБИХ усвоји статут и избјегне суспензија?

Ја сам врло реалан, можда би најбоља варијанта била да се не одржи скупштина. Поставља се питање како ће се скупштина уопште одржати. Кординатор, који је поднио оставку, у свом документу, који је доставио ФИФА и УЕФА, јасно је навео да су по њему избори у одређеним кантонима били нелегитимни. Самим тим ни избори у Федералном савезу не могу бити легитимни.

Поставља се и питање верификације мандата и ко ће их осим нас, наших делегата, дати? Ми смо апсолутно све што је било потребно испунили и све своје приједлоге доставили, ФСРС је „на центру“. До нас није. Наравно да ће из федералног дијела ићи ка томе да смо ми ти који опструишемо. Тачно је да је стандард ФИФА и УЕФА предсједник, али ово је специфична земља и специфични услови. Овдје је све конституисано на бази трочланог предсједништва. И ми не сматрамо да предсједништво ни по којем основу не може бити проблем.

Једноставно имамо неразумјевање од стране ФИФА и УЕФА, које је кулминирало њиховом посјетом прије неколико дана, гдје нису показали ни минимални проценат толеранције. ФИФА и УЕФА су тражили да се ИО ФСБИХ на сједници одржаној 11. овог мјесеца изјасни о свим овим стварима о којима сам вам ја говорио. ИО се изјаснио, међутим ни то за њих није релевантно. Поново је 8-2 уз три суздржана било за предсједништво, поново смо дошли до тога да су нелегитимни избори. То је потпуно изван стандарда. Дошли смо у врло тешку, невјероватну ситуацију, под пријетњом санцкијама које имају несагледиве последице.

Ако претпоставимо да се сједница одржи и на њој не усвоји нови статут, прибојавате ли се реакције јавности кад наступе санкције за клубове и репрезентацију?

Код нас не постоји никаква кривица, став скупштине ФСРС је експлицитан и ту нема никакве дилеме. Што се тиче реакције јавности, ми већ сад имамо одређену реакцију јавности, коју креаирају федерални медији под одређеним притисцима. ФСРС је консултовао све подручне савезе и наше клубове премијерлигаше око тога, упознао и упозорио са свим тим стварима.

Међутим, политику води ФСРС са органима у којима сједе представници клубова, а не неко изван тога. Ситуација јесте врло тешка, и да вам не говорим која све лица су предложена у савезу Федерације за одређене структуре, лица која су некад била у савезу и који су одговорни за жестоке проблеме које савез има. На крају крајева, сад са тим дуплим уговорима од којих је тај са Кентаром најопаснији, јер људи траже 5 милиона евра, плус проценат од сваке одигране утакмице репрезентације до 2014. године.

То је крај савеза у финансијском смислу, уопште не требају санкције.
burek_in_space

#65 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by burek_in_space »

Suspenzija ce trajati od 01.04. do 31.05....zhivi bili pa vidjeli. 8-)
Charuga
Globalni moderator

#66 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Charuga »

burek_in_space wrote:Suspenzija ce trajati od 01.04. do 31.05....zhivi bili pa vidjeli. 8-)
Sto ti je optimizam .. :mrgreen:
LSD

#67 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by LSD »

burek_in_space wrote:Suspenzija ce trajati od 01.04. do 31.05....zhivi bili pa vidjeli. 8-)
Puna dva mjeseca :shock: wow golemo brate....i šta oni misle :? da cemo se dogovoriti za ta dva mjeseca sve šta treba (a što se nismo dogovorili za ovih 10 godina ili 120 mjeseci) i da ce se biti OK i potaman svima...samo još da med i mlijeko poteku.
burek_in_space

#68 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by burek_in_space »

Plavih_11 wrote:
Nem ovo veze sa optimizmom. 8-)
LSD wrote: Puna dva mjeseca :shock: wow golemo brate....i šta oni misle :? da cemo se dogovoriti za ta dva mjeseca sve šta treba (a što se nismo dogovorili za ovih 10 godina ili 120 mjeseci) i da ce se biti OK i potaman svima...samo još da med i mlijeko poteku.
Dogovor je vec tu, sad je samo raspodjela kolacha u pitanju, na lokalno-pijacharskom nivou. Meda i mlijeka svakako nema odavno.
LSD

#69 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by LSD »

burek_in_space wrote:
Plavih_11 wrote:
Nem ovo veze sa optimizmom. 8-)
LSD wrote: Puna dva mjeseca :shock: wow golemo brate....i šta oni misle :? da cemo se dogovoriti za ta dva mjeseca sve šta treba (a što se nismo dogovorili za ovih 10 godina ili 120 mjeseci) i da ce se biti OK i potaman svima...samo još da med i mlijeko poteku.
Dogovor je vec tu, sad je samo raspodjela kolacha u pitanju, na lokalno-pijacharskom nivou. Meda i mlijeka svakako nema odavno.
A i ja budala pa se ponadah (ko najveci laik) da ce se jednog dana napraviti normalan fudbalski savez, sa ljudima iz te struke.
Kad ono opet varijanta "podjele kolaca" i to na najnižem mogucem nivou (lokalno- pijacarskom) prioritet da svak sebe obezbjedi i da zagrabi njegov dio i svima dobro...osim nama ljubiteljima fudbala :mrgreen:
burek_in_space

#70 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by burek_in_space »

Na stranu sad zajebancija sa moje strane, ali ja zaista ne mislim da ce doci do suspenzije na nachin da ce reprezentaciji biti zabranjeno odigravanje preostalih utakmica od juna pa nadalje. Nemam nishta konkretno da kazhem, ono je moje predvidjanje od kad do kad ce trajati ta neka prividna suspenzija, i mislim da ce najvece zhrtve biti klubovi, ako se budu inatili pojedinci po upravama. Kao shto je @Palermo primijetio, chini mi se, UEFA trazhi poshtovanje forme, a to je jedan predsjednik, dok je sadrzhaj/sushtina manje vishe ne zanima.
Kopanja se javlja sa prijedlogom, i zar mislite da taj prijedlog nije bio nekad prije spremljen kao plan B?! Shushka se tu neshto i sprema kako bi se udovoljilo i UEFA-i ali i lokalcima, koji znaju bez kakve zlatne koke ostaju.
Stari

#71 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Stari »

Kad nas diskvalifikuju iz ovog ciklusa kvalifikacija ... kako ce biti sa bodovima koje smo osvojili i sto je mozda jos vaznije sa poenima koje smo izgubili (to jest sa bodovima koje su druge reprezentacije osvojile u igrama protiv nas) ...pri brisanju tih poena... najvise gubi ekipa Francuske jer u tom slucaju jos uvijek imaju kix protiv bjelorusije koji nije anuliran.
bhfanatic21

#72 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by bhfanatic21 »

FIFA I UEFA NA KOLJENIMA
NS BIH ZADAJE ODLUCUJUCI UDARAC

Stari

#73 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by Stari »

Ironija sudbine ...glup scenarijum...globalna zavjera ...ili nesto 4-to. Valja primjetiti i jos jednu sitnicu naime ovaj rasplet situacije ...sad, moguce je iz razlicitih razloga -ali ipak ... sjeda na volej najmanje dvijema stranama u cijeloj ovoj prici....prva strana je naravno FSRS ...a druga je ...the... ona strana koja je vec odavno za bojkot.

Cudno kako se ...stvari postavljaju na mjesta ... na koja se ni pretpostaviti nije moglo da ce jednog dana biti postavljena...-
and

#74 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by and »

Plavih_11 wrote:Problem u vezi sa takmičenjem na međunarodnoj sceni mogla bi biti eventualna suspenzija Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH od strane UEFA.

"Mislim da postoji dogovor kako ustrojiti u budućnosti Savez, a to je model Savjeta ministara BiH, po kojem su zaštićeni i nacionalni i entitetski interesi. Moram da naglasim da je ovo lični, a ne stav Upravnog odbora Borca, koji se ranije izjasnio o ovom pitanju", zaključio je Kopanja.
može kopanja,kad na bilinom polju na tribinama budu izbalansirani nacionalni i entitetski interesi
ultima_palabra

#75 Re: Suspenzija Da ili Ne ?

Post by ultima_palabra »

Stari wrote:Ironija sudbine ...glup scenarijum...globalna zavjera ...ili nesto 4-to. Valja primjetiti i jos jednu sitnicu naime ovaj rasplet situacije ...sad, moguce je iz razlicitih razloga -ali ipak ... sjeda na volej najmanje dvijema stranama u cijeloj ovoj prici....prva strana je naravno FSRS ...a druga je ...the... ona strana koja je vec odavno za bojkot.

Cudno kako se ...stvari postavljaju na mjesta ... na koja se ni pretpostaviti nije moglo da ce jednog dana biti postavljena...-
Belosvetska zavera, pa to ti je :( Što je najgore, ne možemo ništa uraditi, samo sjest i plakat :(
Locked