Ja sam jedne Veithdia kupio prije 7 godina...odlican dizajn i kvalitet ali ovaj model sto sam kupio je malo mal za moju tintaru,tako da ih nisam nosio nesto pretjerano. Isto polarizovane...ja od kada sam spoznao sta su polarizovana stakla,iskljucivo nosim naocale sa takvim staklima. Imam nekoliko komada...i to je u biti i najbitnija preporuka ko kupuje suncane naocale...jer uklanjaju odbljesak/refleksiju sa predmeta i stvari i to je ono sto ocima najvise smeta i zbog cega skiljimo kada izadjemo na jako direktno sunce. A posebno su "must have" za vozace i sve one koji su cesto na putu...posebno kada se pred kraj dana vozi u smjeru zalaska sunca,pa ti odbljesak udara od asfalt i totalno te zaslijepi. Mene su suncane naocale xx puta spasile na putu,kada neko zakoci,da vidim stopke po jakom suncu,da se ne zabijem u nekoga. Bez naocala se to uopste ne vidi...posebno kod starijih auta,koja nemaju led svjetla.HD_2015 wrote: ↑05/07/2025 06:42AKo hoćeš jeftino online.zposao wrote: ↑04/07/2025 16:51 @zippoo87 slao sam ti privatne poruke ali ne znam zašto stoje u outboxu nikako da se pošalju.
Elem, trebaju mi sunčane naočale za vožnju ali ne nešto bezveze da uništim oči jer iovako imam problema sa očima. A ne daje mi se stotine maraka jer ima male djece pa lome sve živo. Gdje šta kako![]()
Imao sam nekada kineske Veithdia - polarizacijske za oko 20KM. Bile su OK.
Ako je sa dioptrijom - imaš zenni optical.
Problem sa kupovinom online je da ne možeš isprobati okvir.
Ako hoćeš brendirano, možda naručiš sa nekog sniženja iz Amerike, pa da ti dođe preko kupiglobal.
suncane naocale
Moderator: anex
-
#701 Re: suncane naocale
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#702 Re: suncane naocale
Naruciti 5 komada naocala s aliexpresa i temua,..nije nesto da se hvalis, i da radis u opticarskoj radnji.zippoo87 wrote: ↑05/07/2025 23:49Kada bi ti znao koliko ne znas,gdje bi ti bio krajkonektovan wrote: ↑04/07/2025 19:03Kakve veze on ima s naocalama??zposao wrote: ↑04/07/2025 16:51 @zippoo87 slao sam ti privatne poruke ali ne znam zašto stoje u outboxu nikako da se pošalju.
Elem, trebaju mi sunčane naočale za vožnju ali ne nešto bezveze da uništim oči jer iovako imam problema sa očima. A ne daje mi se stotine maraka jer ima male djece pa lome sve živo. Gdje šta kako![]()
![]()

-
#703 Re: suncane naocale
Opet se provaljujes,nemoj vise.konektovan wrote: ↑06/07/2025 02:52Naruciti 5 komada naocala s aliexpresa i temua,..nije nesto da se hvalis, i da radis u opticarskoj radnji.![]()
Ako znas sta da trazis i gledas,mozes se skuciti za malo para. Ili ti mislis da izrada Ray Ban naocala kosta 100 eura a prodaju se za 200 eura ?

Sve se to proizvodi u Kini za par dolara a placas brend i sve ostalo. Naravno...ray ban i ostali brendovi imaju i prava staklena sociva i plasticna,zavisno od modela. Ali ako je socivo/staklo recimo polarizovano,svako ima isti broj filtera. Nije sada da imas tu neku veliku nauku.
Ray Ban recimo se proizvodi i u Italiji i u Kini,zavisno od modela a ovi ostali modni brendovi,svi redom se proizvode u Kini.
Drugi par opanaka je sto ljudi misle da vise vrijede ako plate Ray Ban 400 KM i da su bolje od Polaroida od 100 KM

Aviator modeli Ray Bana su vecinom sa staklenim socivima i osjetno su teze od ostalih modela sa plasticnim socivima.
U principu,staklo je bolje,jer bolje prelama svjetlost ali su naocale teze i lakse ih je razbiti.
A sta je problem sa jeftinim kineskim naocala,gdje koriste neku jeftinu plastiku,koja uopste ne prelama dobro svjetlost a neke cak imaju i malo dioptrije u sebi. Iz Kine treba izbjegavati najjeftinije modele...ispod 20-30 dolara a ovi preko su sasvim OK i nece biti nikakvih problema,barem ja sve sto sam kupovao u ovom rangu je bilo OK. Jedne nosim bas bas dugo i ekstra su mi za oci,posebno kada vozim...a evo bas sam prije par dana bio na ocnom pregledu,savrseno dobro vidim. Dakle nisu mi nastetile iako su iz Kine i kostale mozda 20 dolara prije 6-7 godina.
- pepeljara
#704 Re: suncane naocale
Mogu se naocale uzet nas uper akcijama i u blizini origig.
https://www.sportpursuit.com/catalog/pr ... d/3816523/
Ja sams ebi 3-4 para narucio sve zajedno do 200KM
mega akxije, origigi
https://www.sportpursuit.com/catalog/pr ... d/3816523/
Ja sams ebi 3-4 para narucio sve zajedno do 200KM

- ami8
#705 Re: suncane naocale
Valjaju li čemu ove sunčane naočale iz Intersporta, ima li neko iskustva sa njima? Vidim akcije, Bolle polarizovane i slično.
- konektovan
- Better Man
#707 Re: suncane naocale
Ako želiš vrhunske i porvjerene sunčane naočale, onda samo Persol.zippoo87 wrote: ↑06/07/2025 16:33Opet se provaljujes,nemoj vise.konektovan wrote: ↑06/07/2025 02:52Naruciti 5 komada naocala s aliexpresa i temua,..nije nesto da se hvalis, i da radis u opticarskoj radnji.![]()
Ako znas sta da trazis i gledas,mozes se skuciti za malo para. Ili ti mislis da izrada Ray Ban naocala kosta 100 eura a prodaju se za 200 eura ?
Sve se to proizvodi u Kini za par dolara a placas brend i sve ostalo. Naravno...ray ban i ostali brendovi imaju i prava staklena sociva i plasticna,zavisno od modela. Ali ako je socivo/staklo recimo polarizovano,svako ima isti broj filtera. Nije sada da imas tu neku veliku nauku.
Ray Ban recimo se proizvodi i u Italiji i u Kini,zavisno od modela a ovi ostali modni brendovi,svi redom se proizvode u Kini.
Drugi par opanaka je sto ljudi misle da vise vrijede ako plate Ray Ban 400 KM i da su bolje od Polaroida od 100 KM
Aviator modeli Ray Bana su vecinom sa staklenim socivima i osjetno su teze od ostalih modela sa plasticnim socivima.
U principu,staklo je bolje,jer bolje prelama svjetlost ali su naocale teze i lakse ih je razbiti.
A sta je problem sa jeftinim kineskim naocala,gdje koriste neku jeftinu plastiku,koja uopste ne prelama dobro svjetlost a neke cak imaju i malo dioptrije u sebi. Iz Kine treba izbjegavati najjeftinije modele...ispod 20-30 dolara a ovi preko su sasvim OK i nece biti nikakvih problema,barem ja sve sto sam kupovao u ovom rangu je bilo OK. Jedne nosim bas bas dugo i ekstra su mi za oci,posebno kada vozim...a evo bas sam prije par dana bio na ocnom pregledu,savrseno dobro vidim. Dakle nisu mi nastetile iako su iz Kine i kostale mozda 20 dolara prije 6-7 godina.
- konektovan
#708 Re: suncane naocale
Đe si Persole..
- iceman ze
#709 Re: suncane naocale
Jel neko koristio drvene naočale. Ima ih u Opticomu u Wisina spratu?
-
#710 Re: suncane naocale
A da vas pitam ovo. Dobio sam neke sunčane naočale na poklon, međutim nekakve su malo široke, spadaju s glave i klize niz nos, da li postoji opcija da ih neka optika malo podesi šta znam? Plastični je okvir...
- konektovan
#711 Re: suncane naocale
Prodaj nekoj vecoj glavi.hali gali halid wrote: ↑07/07/2025 18:44 A da vas pitam ovo. Dobio sam neke sunčane naočale na poklon, međutim nekakve su malo široke, spadaju s glave i klize niz nos, da li postoji opcija da ih neka optika malo podesi šta znam? Plastični je okvir...
- Danguba
#712 Re: suncane naocale
Nema standardne dobre kvalitete.
Ja cesto mijenjam naocale i bas se razocaram na poznate marke.
Armani mi na dijelu gdje lijeze na nos mijenja boju(postaje svjetlija) zbog znoja.
Pa ne moze jarane tolike pare a neki znj materijal.
Boss, sve u redu ali cesto mi iskoci staklo iz okvira.
Pa kako niste prilagodili te uglove...
...tako da nema standardne kvalitete. Na sta se naleti.
Armani mi na dijelu gdje lijeze na nos mijenja boju(postaje svjetlija) zbog znoja.
-
#713 Re: suncane naocale
Zato pazari ko ja, nije ti žao 

- konektovan
#714 Re: suncane naocale
Zato sto je to.sve s temua roba..made in cajna.Danguba wrote: ↑07/07/2025 22:41 Nema standardne dobre kvalitete.
- mc-twin
#715 Re: suncane naocale
Zar se od Armani, Boss i etc... moze ocekivati kvalitet kad su u pitanju naocale
E, tu se bukvalno placa samo ime i kineski kvalitet. 

- mirota
#716 Re: suncane naocale
kupis Siluete, savrsenstvo u svakom smislu....prve trajale 5 god i poklonio drugu, jos ih nosa...druge tek kupljene...perfect
- konektovan
#717 Re: suncane naocale
Kad je "plastika" u pitanju i naocale,..nemere niko s Oakleyem.
- ami8
#718 Re: suncane naocale
E ovako omladino

https://www.intersport.ba/bolle-strix-s ... 9#overview
Naveli ljudi na ovom linku da su polarizovana "stakla". Probao ih u radnji, oblik mi odgovara a teško da se može uz neonsko osvjetljenje specijalno nešto drugo utvrditi. Nabacio ih dok sam vozio auto, nisu mi nešto sprecijalno, bolje ove moje Nitro kupljene na ebay za desetak dolara. Uradim jednostavan test sa onom slikom kojom se utvrđuje jesu li naočale polarizovane ili ne i utvrdim da nisu polarizovane. E šta sada raditi, obratiti se za povrat novca zbog nepravilno opisanog artikla ili šta?
Sutra ću svakako pozvati broj sa njihove stranice da vidim šta kažu mada sumnjam da ima nešto od toga ali eto za nauk drugima, ovo im je prva reklama a biće ih još ako ne vrate pare

- rida1976
#719 Re: suncane naocale
Koja je to slika za provjeru
-
#720 Re: suncane naocale
vratis i kazes nisu polarizovane sto vam mogu i dokazati hocu povrat novca
ako mogu dokazati da su polarizovane naravno ostavis ih
ako mogu dokazati da su polarizovane naravno ostavis ih
- spree
#721 Re: suncane naocale
Može i onaj test da ih zarotiras ispred ekrana i trebalo bi da se tada ne vidi kroz njih.
- ami8
#722 Re: suncane naocale
Nekad davno sam kupovao sunčane naočale u DM-u. Dobiješ uz naočale jednu sličicu i ako naočale nisu polarizovane kada ih staviš na slici se ne promijeni ništa a ako jesu pojavi se još jedan objekat, nešto kao jedrilica koju bez naočala i sa nepolarizovanim naočalama ne možeš vidjeti. Vrlo jednostavan i efikasan test ali ja majmun ne ponesoh sličicu kada sam kupovao naočale

Evo to je to, ovo jedro koje se nazire sa polarizovanim naočalama se potpuno jasno vidi.
- mc-twin
#723 Re: suncane naocale
Ti svakako imas pravo na povrat robe unutar 14 dana. Tim vise ako je tvoja tvrdnja tacna i ako ti je to deal breaker (a ocito da jeste) mozes vratiti bez problema.
- ZoomZoomKiwi
#724 Re: suncane naocale
Volt+ mogu ali i ne moraju biti polarizirane.ami8 wrote: ↑08/07/2025 16:41E ovako omladino. Odem ja danas u Intersport i kupim ove naočale:
Naveli ljudi na ovom linku da su polarizovana "stakla". Probao ih u radnji, oblik mi odgovara a teško da se može uz neonsko osvjetljenje specijalno nešto drugo utvrditi. Nabacio ih dok sam vozio auto, nisu mi nešto sprecijalno, bolje ove moje Nitro kupljene na ebay za desetak dolara. Uradim jednostavan test sa onom slikom kojom se utvrđuje jesu li naočale polarizovane ili ne i utvrdim da nisu polarizovane. E šta sada raditi, obratiti se za povrat novca zbog nepravilno opisanog artikla ili šta?
Sutra ću svakako pozvati broj sa njihove stranice da vidim šta kažu mada sumnjam da ima nešto od toga ali eto za nauk drugima, ovo im je prva reklama a biće ih još ako ne vrate pare.
Opcionalno je.
U pitanju je vjerovatno neznanje ovih iz InterSporta.
- Edin H.
#725 Re: suncane naocale
Kakvo neznanje? To im je posao. Vjerujem da se ne možeš zaposliti ako nisi vrhunski ekspert tehnologije izrade sunčanih naočalaZoomZoomKiwi wrote: ↑08/07/2025 18:25Volt+ mogu ali i ne moraju biti polarizirane.ami8 wrote: ↑08/07/2025 16:41E ovako omladino. Odem ja danas u Intersport i kupim ove naočale:
Sutra ću svakako pozvati broj sa njihove stranice da vidim šta kažu mada sumnjam da ima nešto od toga ali eto za nauk drugima, ovo im je prva reklama a biće ih još ako ne vrate pare.
Opcionalno je.
U pitanju je vjerovatno neznanje ovih iz InterSporta.