Sumnja i vjernici
-
statixx
#152 Re: Sumnja i vjernici
Zanimljivo je to sa sumnjom, jer ista se ne preporucuje, i fakticki karakterise kao slabost necije vjere, onima koji su vec u odredjenoj religiji, sto je logicno. Medjutim od onih, koji se vrbuju i pokusavaju prevesti u drugi tor, ocekuje se maksimalna predanost sumnji i skepsi prema vlastitim ubjedjenjima kako bi se spoznala "prava" istina. 
Last edited by statixx on 10/06/2015 20:02, edited 2 times in total.
- Challenger__
#153 Re: Sumnja i vjernici
Hm? Oui, oui ... Exemple:5 0 5 wrote:islamska filozofija? hm...

-
kerima1
#154 Re: Sumnja i vjernici
Ja sam mislila da misli na islamske filozofe.cekam odgovor jos..Deda Kurcoje wrote:Da, imena, mjesto, vrijeme, izvor, materija kojom su se bavili, te priznata bibliografija. Dakle, ne u stilu "zivjeli neki ucenjaci negdje, nekad, pa su izmislili nesto, a neki ih nisu voljeli, a bogami, progresivni su bili, i tako meni rek'o moj rodjo, kome je opet rek'o najbolji jaran, koji je to cuo od svog starog, koji je bio na privremenom radu negdje..."
-
kerima1
#156 Re: Sumnja i vjernici
ako ne odgovori ici cu mu dosadjivat na pp,moraat ce mi reciDeda Kurcoje wrote:Nacekat ces se.
- zagortenej
#157 Re: Sumnja i vjernici
sumLjam u vase vjerovanje da cu vam odgovoritikerima1 wrote:ako ne odgovori ici cu mu dosadjivat na pp,moraat ce mi reciDeda Kurcoje wrote:Nacekat ces se.![]()
-
kerima1
#158 Re: Sumnja i vjernici
Ama nije tesko ako vec ne znas odes na wikipediju islamski filozofi i povadis potrebna imena.zagortenej wrote:sumLjam u vase vjerovanje da cu vam odgovoritikerima1 wrote:ako ne odgovori ici cu mu dosadjivat na pp,moraat ce mi reciDeda Kurcoje wrote:Nacekat ces se.![]()
![]()
- ho oponopono
#159 Re: Sumnja i vjernici
...ah ti vjernici, ulizuju se Gospodu, k'o u firmi sefu, mole ga, cmizdre ...traze od njega nesto, eto kako ga percipiraju, to vrhovno dobro, k'o sujetno bice koje zeli ulagivanje vjesto...
...simbol ljubavi dozivljavaju ko bolesni ego, kome treba da ga mravi hvalisaju, da mu bude lijepo ...kad tako percipiraju svjetlost aman kako li tek tamu dozivljavaju...
...a ne treba ti rat, crkva, dzamija da mu budes odan...jednostavno budi dobar zarad sebe, a ne da placas popu, hodzi i da se slihtas do groba...ali odma si izdajnik, jer ovdje si vjera, nacija boja nazalost...
...simbol ljubavi dozivljavaju ko bolesni ego, kome treba da ga mravi hvalisaju, da mu bude lijepo ...kad tako percipiraju svjetlost aman kako li tek tamu dozivljavaju...
...a ne treba ti rat, crkva, dzamija da mu budes odan...jednostavno budi dobar zarad sebe, a ne da placas popu, hodzi i da se slihtas do groba...ali odma si izdajnik, jer ovdje si vjera, nacija boja nazalost...
- zagortenej
#160 Re: Sumnja i vjernici
ho oponopono wrote:...ah ti vjernici, ulizuju se Gospodu, k'o u firmi sefu, mole ga, cmizdre ...traze od njega nesto, eto kako ga percipiraju, to vrhovno dobro, k'o sujetno bice koje zeli ulagivanje vjesto...
-
zijancer
#161 Re: Sumnja i vjernici
ho oponopono, ako ti nije tesko, hajd opisi i ljubav, bilo bi interesantno vidjeti kako to izgleda iz tvog ugla 
- skupljac_zeljeza
#162 Re: Sumnja i vjernici
Gothe nije bio takav kaže dr. Katharina Mommsen i ne samo on...zagortenej wrote:ho oponopono wrote:...ah ti vjernici, ulizuju se Gospodu, k'o u firmi sefu, mole ga, cmizdre ...traze od njega nesto, eto kako ga percipiraju, to vrhovno dobro, k'o sujetno bice koje zeli ulagivanje vjesto...
...a ne treba ti rat, crkva, dzamija da mu budes odan...jednostavno budi dobar zarad sebe, a ne da placas popu, hodzi i da se slihtas do groba...ali odma si izdajnik, jer ovdje si vjera, nacija boja nazalost...mudro zboris
Iz straha Ti svi robuju
da u Vatri ne zaglave
spasom od nje ocekuju
velku srecu da pribave,
il' Dzennete da nasele
u dvorcima da stanuju
i u njima se vesele,
selsebilom nasladjuju.
Ja od Vatre ne strahujem
niti o Dzennetu snujem
svog Voljenog ja ne zelim
nicim da nadomjescujem!
- asurbanipal
#163 Re: Sumnja i vjernici
skupljac_zeljeza wrote:
Gothe nije bio takav kaže dr. Katharina Mommsen i ne samo on...
Iz straha Ti svi robuju
da u Vatri ne zaglave
spasom od nje ocekuju
velku srecu da pribave,
il' Dzennete da nasele
u dvorcima da stanuju
i u njima se vesele,
selsebilom nasladjuju.
Ja od Vatre ne strahujem
niti o Dzennetu snujem
svog Voljenog ja ne zelim
nicim da nadomjescujem!
To je od Hazreti Rabije pokupio...
- skupljac_zeljeza
#164 Re: Sumnja i vjernici
Postoje sumnje. Ne bi čudilo jer se i oko Hasanaginice vrtio...asurbanipal wrote: To je od Hazreti Rabije pokupio...
- dustaban
#165 Re: Sumnja i vjernici
Nemoguce je razmislajti o Bogu a ne posumnjati u Religiju.
- Leo_alfa
#166 Re: Sumnja i vjernici
Kako je religija nauka?
- Leo_alfa
#167 Re: Sumnja i vjernici
Uciti mozes o svemu i istrazivati mozes sve, kao npr prirodu i iz toga proizilaze razlicite nauke, medjutim sama priroda nije nauka. Religija ni po cemu nije nauka.
- asurbanipal
#168 Re: Sumnja i vjernici
Leo_alfa wrote:Uciti mozes o svemu i istrazivati mozes sve, kao npr prirodu i iz toga proizilaze razlicite nauke, medjutim sama priroda nije nauka. Religija ni po cemu nije nauka.
Priroda sama po sebi nije nauka, ali iz nje možeš crpiti znanje. Religija sama po sebi nije nauka, ali i o njoj možeš učiti, preko naučnih disciplina nazvanih - humanističke nauke. Predmet humanističkih nauka su: filozofija, religija, historija, pravo, lingvistika, likovna umjetnost, književnost, muzika, scenska umjetnost, pozorište, komunikologija...
- dustaban
#169 Re: Sumnja i vjernici
Proroda nije nauka vec najveci izazov bavljenju naukom. Religija takodje moze biti predmet nauke (kao i sve ostalo) ali je ocito da religija traje zahvaljujuci bijegu od nauke!asurbanipal wrote:Priroda sama po sebi nije nauka, ali iz nje možeš crpiti znanje. Religija sama po sebi nije nauka, ali i o njoj možeš učiti, preko naučnih disciplina nazvanih - humanističke nauke. Predmet humanističkih nauka su: filozofija, religija, historija, pravo, lingvistika, likovna umjetnost, književnost, muzika, scenska umjetnost, pozorište, komunikologija...Leo_alfa wrote:Uciti mozes o svemu i istrazivati mozes sve, kao npr prirodu i iz toga proizilaze razlicite nauke, medjutim sama priroda nije nauka. Religija ni po cemu nije nauka.
- Leo_alfa
#170 Re: Sumnja i vjernici
Pisemo istu stvar...
- Leo_alfa
#171 Re: Sumnja i vjernici
Samo sto imaju pogresne metode tog "istrazivanja" kroz koje su u startu prihvacene neke stvari koje se nikada ne dovode u pitanje iako nisu dokazane, kao sto su npr neke temeljne "istine" vjere recimo tvrdnja da bog postoji. Dok s druge strane nauka ne trpi prihvatanje tvrdnje (van domena hipoteze koja opet sama u daljem procesu trazi potvrdu istinitosti) bez provjere, dokazivanja, testa, primjera itd. Tako da se koristenjem naucnih alata na pogresan nacin ne moze dobiti nauka nego samo nesto sto slici istoj, a sto nazivamo kvazinaukom.
- Leo_alfa
#173 Re: Sumnja i vjernici
Rekao bih da su jasne razlike izmedju nauke i religije (sto se samog jezika tice mogli bi otici i korak dalje pa pricati i o tome sta u stvari znaci sam nauk religije u odnosu na nauku i u cemu se razlikuju, ali bilo bi bespotrebno, mislim da se ipak slazemo), te da bez obzira koliko religija pridaje paznje odredjenoj nauci, ta nauka i dalje ostaje dosljedna sebi bez da se moze ukorporirati kao bitan element religije, jer religija kreira ideologiju dok nauka ne trpi bilo kakvu (osim sto ostaje dosljedna jedinoj ideji, a to je potraga za istinom o datoj problematici). Pa tako ja nemam nikakav problem sa recimo observatorijem u Vatikanusherbett wrote:A moze i tako, jer vjera nije bas metafizicka. Ovo o cemu ti govoris, prihvacanje nauka bez propitivanja su dogme. Ali filozofija i etika zato.jesu sastavni dio svakog pristupa proucavanju religije.Leo_alfa wrote:Samo sto imaju pogresne metode tog "istrazivanja" kroz koje su u startu prihvacene neke stvari koje se nikada ne dovode u pitanje iako nisu dokazane, kao sto su npr neke temeljne "istine" vjere recimo tvrdnja da bog postoji. Dok s druge strane nauka ne trpi prihvatanje tvrdnje (van domena hipoteze koja opet sama u daljem procesu trazi potvrdu istinitosti) bez provjere, dokazivanja, testa, primjera itd. Tako da se koristenjem naucnih alata na pogresan nacin ne moze dobiti nauka nego samo nesto sto slici istoj, a sto nazivamo kvazinaukom.
Ono sto buni nas, recimo razgovor, jest i to sto u hrvatskom jeziku nauka nije nuzno znanost...
Karl Popper kaze da.je znanost ono sto se moze opovrgnuti. Jasno.je da vjeru ne mozes ni dokazati ni opovrgnuti, isto tako ni religiju, ali pojedine njene elemente mozws.
Mislim, bar je tako u rimokatolickoj crkvi. Postoje posebne kongregacije od kojih neke i na znanstvenoj bazi
PS Ovo "Ja nemam nikakav problem" ne stoji jer sam ja bilo kakav autoritet, nego zbog toga sto konkretno taj observatorij moze sluziti u korist astronomije, ali i religije, a ukoliko se pristupa dovoljno objektivno mozda i u korist obje "strane"
-
RNG_25
#174 Re: Sumnja i vjernici
Nauka je nova religija. Religija "modernog" čovjeka.
- kritichar
#175 Re: Sumnja i vjernici
JaoRNG_25 wrote:Nauka je nova religija. Religija "modernog" čovjeka.