Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
-
cindrlimindrli
#76 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ima Gorazde puno bitnijih u svojoj istoriji, pogotovo onoj modernoj gdje su ljudi gotovo golim rukama zaustavljali cetnicke tenkove, od tog turskog lika. Ne znam koji ce im qrac ova zajebancija. Sto se tice Bosne iz tog vremena, il' nas Mehmed pokorio il' nas Kata ostavila u amanet Vatikanu, najebali kako god.
- It_is_a_Leclerc
#77 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Nasilna islamizacija je postojala. Ili vi mislite da oteti nekom dijete i prevesti ga na Islam nije dovoljno nasilno ?! A tek "povlastice" koje su dobijali konvertiti.
Ono što ja želim reći, da Mehmed Fatih Sultan nije bio ni bolji ni gori od ostalih srednjovjekovnih vladara i sultana. Ne sporim mu vojne vještine, osvajačke pohode, ali spominjati ga u kontekstu ljudskih prava je eklatantni nonsens. O tome da se Husein Gradaščević vrti u mezaru kad vidi kako se Bošnjaci kunu Turskoj na odanost dok im iznad glave zagonetno igra osmanske barjak, već sam rekao svoje mišljenje.
Ono što ja želim reći, da Mehmed Fatih Sultan nije bio ni bolji ni gori od ostalih srednjovjekovnih vladara i sultana. Ne sporim mu vojne vještine, osvajačke pohode, ali spominjati ga u kontekstu ljudskih prava je eklatantni nonsens. O tome da se Husein Gradaščević vrti u mezaru kad vidi kako se Bošnjaci kunu Turskoj na odanost dok im iznad glave zagonetno igra osmanske barjak, već sam rekao svoje mišljenje.
-
Itakoto
#78 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Hafis wrote:Nismo se dali uhvatiti na pričuandrejsos wrote:
Zasto nije nasilno islamizirao i nas ostale?
-
cindrlimindrli
#79 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Nije brate to, neko je morao cuvati krave, plijeviti bastu, kositi travu...nisu ni Turci budale pa da sve puste da provode dane s guza na guz.Hafis wrote:Nismo se dali uhvatiti na pričuandrejsos wrote:
-
Hafis
#80 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
A šta ćeš. Sve prođe.cindrlimindrli wrote:Nije brate to, neko je morao cuvati krave, plijeviti bastu, kositi travu...nisu ni Turci budale pa da sve puste da provode dane s guza na guz.Hafis wrote:Nismo se dali uhvatiti na pričuandrejsos wrote:
Zato danas i jesu bilbordi po ulicama kada je popis stanovništva.
- Kikibombona
#81 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Jel to onaj heroj sto je odrubio glavu Stjepanu Tomasevicu?
Fatih nije bio ni bolji ni gori od drugih vladara tog vremena. Al da domicielno stanovnistvo slavi okupatora to ima samo kod Bosnjaka, Srba i Hrvata.
Poremeceno, malo je reci.
Fatih nije bio ni bolji ni gori od drugih vladara tog vremena. Al da domicielno stanovnistvo slavi okupatora to ima samo kod Bosnjaka, Srba i Hrvata.
Poremeceno, malo je reci.
-
cindrlimindrli
#82 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Tako je Hafise, sve prodje...proci cete i vi, kakvi su tu jadnu zemlju jahali vi ste amateri, pa eto nje opet tu.
- Havatar
#83 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Koje povlastice koje dobijaju konvertiti , vojnu obavezu koju krscani nisu imaliIt_is_a_Leclerc wrote:Nasilna islamizacija je postojala. Ili vi mislite da oteti nekom dijete i prevesti ga na Islam nije dovoljno nasilno ?! A tek "povlastice" koje su dobijali konvertiti.
-
Hafis
#84 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Hoćemo, hoćemocindrlimindrli wrote:Tako je Hafise, sve prodje...proci cete i vi, kakvi su tu jadnu zemlju jahali vi ste amateri, pa eto nje opet tu.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#85 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
znaš šta kaže muftija zukorlić na ove nebuloze parafraziram ... da su ih mazili 500 godina izlizali bi se i ne bi ih bilo a ne da su ih genocidisaliHafis wrote: Konc logori nisu u ono vrijeme ni postojali, inače bi ih i sultan Meho veoma rado koristio, kao i svi osvajači prije njega.
On ti je bio čo'ek onog vremena i ondašnje mode - skrati za glavu i bila stvar. A ne još ga hraniti i oblačiti.
a i inače je poznato da je "mišljenje" nekog anonimnog forumaša vjerodostojnije od historijskih činjenica
-
cindrlimindrli
#86 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Nemoj misliti da je meni to nesto posebno drago, doduse nije mi ni zao...broj takvih kao sto si ti se prepolovio u nekih dvadesetak godina. Pametan bi prikocio, stani-sta ja ovo radim? Fanatik i ludak ce nastaviti dok ga ne prIkine. No, treba postovati svaciji izbor tako da, samo ti.Hafis wrote:Hoćemo, hoćemocindrlimindrli wrote:Tako je Hafise, sve prodje...proci cete i vi, kakvi su tu jadnu zemlju jahali vi ste amateri, pa eto nje opet tu.
- Kikibombona
#87 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Zemlja bez ljudi = zemlja bez kapitala.japin_mutapi wrote:znaš šta kaže muftija zukorlić na ove nebuloze parafraziram ... da su ih mazili 500 godina izlizali bi se i ne bi ih bilo a ne da su ih genocidisaliHafis wrote: Konc logori nisu u ono vrijeme ni postojali, inače bi ih i sultan Meho veoma rado koristio, kao i svi osvajači prije njega.
On ti je bio čo'ek onog vremena i ondašnje mode - skrati za glavu i bila stvar. A ne još ga hraniti i oblačiti.
a i inače je poznato da je "mišljenje" nekog anonimnog forumaša vjerodostojnije od historijskih činjenica
Niko u to vrijeme nije cinio masovne zlocine nad civilima (osim ako se ne pobune). Ljudi su se izrabljivali bez obzira na vjeru.
Imperija je jacala na racun seljaka.
Dovoljno je zlo biti okupiran. Ne treba vise od toga.
Slaviti okupaciju mogu samo poremeceni narodi, a to jesu Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Taj podanicki mentalitet nam je teg oko vrata i dan danas.
- BHCluster
#88 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Prosli su vec, samo sada kecheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...cindrlimindrli wrote:Tako je Hafise, sve prodje...proci cete i vi, kakvi su tu jadnu zemlju jahali vi ste amateri, pa eto nje opet tu.
-
Hafis
#89 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ne vidim kakve ti veze to predavanje ima s spomenutim sultanom?cindrlimindrli wrote:Nemoj misliti da je meni to nesto posebno drago, doduse nije mi ni zao...broj takvih kao sto si ti se prepolovio u nekih dvadesetak godina. Pametan bi prikocio, stani-sta ja ovo radim? Fanatik i ludak ce nastaviti dok ga ne prIkine. No, treba postovati svaciji izbor tako da, samo ti.Hafis wrote:Hoćemo, hoćemocindrlimindrli wrote:Tako je Hafise, sve prodje...proci cete i vi, kakvi su tu jadnu zemlju jahali vi ste amateri, pa eto nje opet tu.
Hoćeš reći k'o ne voli sultan Mehmeda ne voli ni BiH ' Ili takvu nekakvu sličnu patriotsku poskočicu?
- zlokruhovic
#90 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ne znam Kiki kojeg to okupatora Srbi slave , ali si jedno u pravu , turska okupacija je osakatila u samom biću za dugo vremena sva tri naroda.Kikibombona wrote: Zemlja bez ljudi = zemlja bez kapitala.
Niko u to vrijeme nije cinio masovne zlocine nad civilima (osim ako se ne pobune). Ljudi su se izrabljivali bez obzira na vjeru.
Slaviti okupaciju mogu samo poremeceni narodi, a to jesu Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Taj podanicki mentalitet nam je teg oko vrata i dan danas.
Last edited by zlokruhovic on 13/05/2014 17:40, edited 1 time in total.
- Havatar
#91 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ta okupacija je donijela smanjenje nameta pa su umjesto trecine seljaci davali desetinu svojih prihoda
- It_is_a_Leclerc
#92 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
A šta ćeš moj Hafise, nekom bilbordi, a nekom "Herceg Bosno, zemljo bez sokoja" na saobraćajnoj singalizacijiHafis wrote: A šta ćeš. Sve prođe.
- Havatar
#93 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Recimo da prizeljkuju i pozivaju Ruse da umarsiraju u Beogradzlokruhovic wrote:Ne znam Kiki kojeg to okupatora Srbi slave , ali si jedno u pravu , turska okupacije je osakatila u samom biću za dugo vremena sva tri naroda.Kikibombona wrote: Zemlja bez ljudi = zemlja bez kapitala.
Last edited by Havatar on 13/05/2014 17:41, edited 1 time in total.
-
jastuk1
#94 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ti si polupo lončiće skroz.It_is_a_Leclerc wrote:Nasilna islamizacija je postojala. Ili vi mislite da oteti nekom dijete i prevesti ga na Islam nije dovoljno nasilno ?! A tek "povlastice" koje su dobijali konvertiti.
Jedno je Osmansko carstvo, kao nadnacionalna država - što omogućava razvoj ljudskih prava, a drugo je Turska, nacionalna država koja u odnosu na nadnacionalnu jako malo omogućava razvoj ljudskih prava. Nadnacionalno naspram nacionalnog. Sloboda biranja vjere naspram nametanja vjere.
Osmansko carstvo se dobrim dijelom i urušilo zbog toga što je nacionalno pobjedilo nadnacionalno. Kad su se počela više gledat prava etnije u odnosu na prava individue.
- It_is_a_Leclerc
#95 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Znači, ljiljani nula bodova ?! Tvrtko je idiot ?! Živio sultan koji oslobodi jadne Bošnjane tog nameta.Havatar wrote:Ta okupacija je donijela smanjenje nameta pa su umjesto trecine seljaci davali desetinu svojih prihoda
- Kikibombona
#96 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Da li bi ti volio da te okupira Srbija ili Rusija pod uslovom da ukinu poreze?Havatar wrote:Ta okupacija je donijela smanjenje nameta pa su umjesto trecine seljaci davali desetinu svojih prihoda
Nevjerovatno odvratan mentalitet nasih ljudi.
Bjezim sa ove teme.
- zlokruhovic
#97 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
A recimo da ti priželjkuješ da si normalan , a evidetno je da nisi.Havatar wrote:Reimo da prizeljkuju i pozivaju Ruse da umarsiraju u Beogradzlokruhovic wrote:Ne znam Kiki kojeg to okupatora Srbi slave , ali si jedno u pravu , turska okupacije je osakatila u samom biću za dugo vremena sva tri naroda.Kikibombona wrote: Zemlja bez ljudi = zemlja bez kapitala.
-
Hafis
#98 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
Ali ipak s ogromnom razlikom u svezi inicijatora, ali i same namjere istih.It_is_a_Leclerc wrote:A šta ćeš moj Hafise, nekom bilbordi, a nekom "Herceg Bosno, zemljo bez sokoja" na saobraćajnoj singalizacijiHafis wrote: A šta ćeš. Sve prođe.
Naime, bilbordi su projekt sustavnog i planskog nacionalnog ''educiranja'' čitave jedne etničke skupine u 21. stoljeću, a išarana prometna signalizacija u pojedinim dijelovima zemlje je odraz primitivizma lokalne mladeži.
- japin_mutapi
- japin_mutapi
#100 Re: Sultan Mehmed Fatih ponovo u Bosni
eki hafissa što se multipliciraoandrejsos wrote:
Kazem ti,to je politika,oni se istinski osjecaju jedino muslimanima(izuzetci neki urbani liberali koji ne cine ni 5% bosnjackog naroda).Dakle bosnjaci su jedino jer je to interes danas