Sulejman Tihic ALL ABOUT

madner

#601 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by madner »

neupitan wrote:
madner wrote:Jasta, SBB je nastala od odmetnika NS i Liberala. :D

SDP nema pravu alternativu, davno su prosli ovo sto sada SDA prolazi sa Fahrom.

SDA ce na sljedecim izborima biti u najboljem slucaju treca stranka u FBiH, a Tihic covjek koju je istu ukupao.
Slusaj, ja na ove stvari zaista gledam rastereceno i mislim veoma objektivno jer iznosim i one opcije koje mi se ne svidjaju, ali ih smatram realnim.
SBB nije uzela toliko SDA koliko je uzela SBiH. Ako Fahro nastavi ovim tempom i ne sjebe sam sebe, sto je moguce, predvidjam da ce u sljedecoj rundi bosnjacki par ciniti SDA i SBB.

Na ovu opciju sam se cak spreman i kladiti.
Sto je babi milo baate... :D

Znas zasto Fahro stedi SDP po svom tariguzu? Zato sto zna sta mu je ciljna skupina. SDP moze oslabiti i biti junior partner, ali SDA i SBB nece dobiti te glasace. Dakle to je ista ciljna skupina i kao takvi ne mogu biti u istoj vladi.
ultima_palabra

#602 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

madner wrote:
neupitan wrote:
madner wrote:Jasta, SBB je nastala od odmetnika NS i Liberala. :D

SDP nema pravu alternativu, davno su prosli ovo sto sada SDA prolazi sa Fahrom.

SDA ce na sljedecim izborima biti u najboljem slucaju treca stranka u FBiH, a Tihic covjek koju je istu ukupao.
Slusaj, ja na ove stvari zaista gledam rastereceno i mislim veoma objektivno jer iznosim i one opcije koje mi se ne svidjaju, ali ih smatram realnim.
SBB nije uzela toliko SDA koliko je uzela SBiH. Ako Fahro nastavi ovim tempom i ne sjebe sam sebe, sto je moguce, predvidjam da ce u sljedecoj rundi bosnjacki par ciniti SDA i SBB.

Na ovu opciju sam se cak spreman i kladiti.
Sto je babi milo baate... :D

Znas zasto Fahro stedi SDP po svom tariguzu? Zato sto zna sta mu je ciljna skupina. SDP moze oslabiti i biti junior partner, ali SDA i SBB nece dobiti te glasace. Dakle to je ista ciljna skupina i kao takvi ne mogu biti u istoj vladi.
To je to.
Bosnolog

#603 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Tihic i SDA rade sve otvorenije za velikosrbe i HDZ i podilaze medunarodnoj zajednici,pa su zbog toga i miljenici MZ jos od 2006,jer su po njima koperativni u svemo sto trazi anti BH koaliciona osovina zla Dodik-Covic,.

Najnoviji dogadaj je svrstavanje OHR supaka na njihiovu stranu protiv SDP-a,po ovom pitanju http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... iciji.html

SDA je bila i ostala najveci grobara BiH,a Tihic najopasniji igrac koji u koalicinom stranackom partneru SDP vidi svog najveceg neprijatelja,....Isto se ponasaju kao i kada su bili u koalicionoj vlasti sa strankom Za BiH,..... ;-)

Tihic i Junior su isti dan dali podrsku Dodikovoj hajki rusenja BH pravosuda u vezi odluke suda BiH da se prekida dalje neosnovano insistiranje cetnika na progonu branioca RBiH po pitanju dobrovoljacke ulice,.....

Samo potvrduju moj stav da je SDP-ov izbor SDA sekte za koalicionog partnera bio pogresno poguban potez,.....Volio bih da grijesim,......
vivaldi

#604 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

Corto Maltese wrote:Tihi je jedini, među utjecajnim BH političarima, koji je u stanju da vidi dalje od svog nosa.

:thumbup: Odavno to pisem. Pritom to sto on radi i pokusava uopste nije topla voda vec najracionalnije i najlogicnije rjesenje koje je trenutno moguce..
mO k3

#605 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by mO k3 »

vivaldi wrote:
Corto Maltese wrote:Tihi je jedini, među utjecajnim BH političarima, koji je u stanju da vidi dalje od svog nosa.

:thumbup: Odavno to pisem. Pritom to sto on radi i pokusava uopste nije topla voda vec najracionalnije i najlogicnije rjesenje koje je trenutno moguce..
vodite ga sebi kuci ako necemu valja...
ultima_palabra

#606 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:

A koje je to rješenje? Tvoj aksiom je da nema mrdanja ni makac od postojećeg stanja... tom logikom šta god da on radi, neće naići na sagovornike u drugim strankama, tako da je sve džaba :)
vivaldi

#607 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:A koje je to rješenje?
Rjesenje je da stvari nabolje mogu doci samo, jedino, i iskljucivo iznutra, a ne izvana. Toga su svi svjesni, ali populizam i suplja puno komfornija i laksa opcija.
ultima_palabra

#608 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
Rjesenje je da stvari nabolje mogu doci samo, jedino, i iskljucivo iznutra, a ne izvana. Toga su svi svjesni, ali populizam i suplja puno komfornija i laksa opcija.
Ovo kao da slušam Radmanovića :-D Zezam se...

A meni se čini da je država najbolje funkcionisala kad su rješenja dolazila izvana. MZ je kreirala ovo dejtonsko čudovište, ne može se očekivati da se bez njih situacija razriješi.
vivaldi

#609 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Ovo kao da slušam Radmanovića Zezam se...

A meni se čini da je država najbolje funkcionisala kad su rješenja dolazila izvana. MZ je kreirala ovo dejtonsko čudovište, ne može se očekivati da se bez njih situacija razriješi.
Od 2002 do 2006 je uz pomoc tog istog Tihija formirano 57 drzavnih institucija koje su sada bile 1,5 godinu zamrznute.

Druga stvar, napretka nema izvana - jednostavno nema, ako je to rezultat nametanja. Izvana samo pomaze sila u slucaju rata, ali drzavu mogu napaviti samo ljudi koji unutra zive.

Treca stvar, cak i ta MZ je prilicno promjenjena u odnosu na prije 10-ak godina.
ultima_palabra

#610 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Ovo kao da slušam Radmanovića Zezam se...

Od 2002 do 2006 je uz pomoc tog istog Tihija formirano 57 drzavnih institucija koje su sada bile 1,5 godinu zamrznute.

Druga stvar, napretka nema izvana - jednostavno nema, ako je to rezultat nametanja. Izvana samo pomaze sila u slucaju rata, ali drzavu mogu napaviti samo ljudi koji unutra zive.

Treca stvar, cak i ta MZ je prilicno promjenjena u odnosu na prije 10-ak godina.
U tu SDA mantru niko upućen neće povjerovati... kako je to Tihi formirao institucije, dogovorio se s Paravcem? :-) Zna se da je upravo MZ bila ta koja je to radila. Od tada se jesu promijenile stvari, ali upravo zato je potrebno prikazati svu nakaznost sadašnjeg uređenja, kako bi došlo do promjene istog.
Bosnolog

#611 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Image

Sve sto je promjenjeno u BiH rezultat je nametanja od strane VP to jest MZ (OHR-a) a najvise engleskog lorda na kojeg rezi Dodik,.... ;-)

Karadzcievi i Bobanovi nasljednici Dodik i Covic su na istoji politici iz devedesetih godina,......,Tako da tu maglu @vivaldi mozes nekom edrugom prodavati,....ne cudi me tvoje simpatisanje Tihica,...... :D
vivaldi

#612 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Od tada se jesu promijenile stvari, ali upravo zato je potrebno prikazati svu nakaznost sadašnjeg uređenja, kako bi došlo do promjene istog.
Apsolutno se ne slazem. Ne vjerujem da ce npr Ruse neka prica ubjediti u promjenu stava.
vee-jay

#613 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
vee-jay wrote: Veoma, veoma, veoma je lako u BiH pored takvog naroda biti nacionalista.
Ne razumijem baš, ali zanima me šta si htio reći.

Narod je glupa, lakovjerna masa koja kusa šta joj se servira. Tihić, i svi ostali, znaju šta je narod, šta voli, šta želi, na šta se pali, čega i koga se boji, pa shodno tome kreiraju stranačku politiku kojom će se tom narodu dodvoriti. Zadnjih dvadesetak godina na ovim prostorima u modi je blaži ili žešći nacionalizam, pa je najbolje i najsigurnije igrati na tu kartu. Kako vidimo, to kod svih pali i prolazi. Ipak, ako ćemo pošteno, čini mi se da od svih ponuđenih Tihić još i najmanje igra na tu kartu. Njegova veličina nije u veličini nacionalizma kojom maše, već u sposobnosti da nadmudri i iskoristi svoje političke protivnike (ali i saveznike), čak i u situacijama u kojima je prividno politički inferioran.
Ja ne bih rekao da je narod "glupa, lakovjerna masa". Nas narod je u prosjeku neobrazovan i konzervativan i to su dvije osobine koje stoje u kontri progresivnim idejama (ali i pored toga Bosanci i Hercegovci su evropski narod i stvarno nema nekih velikih razlika izmedju nas i drugih evropskih naroda). Samim time jedna nacionalisticka, ili narodno-konzervativna stranka (u koju Tihic SDA godinama pokusava pretvoriti) ima laksu ulogu u promociji svojih poruka prema tom narodu nego jedna stranka progresivno-liberalih ideja (nazovimo je SDP). Svjesna te cinjenice SDP zna da ne moze koketirati sa nacionalizmom kao SDA ali moze sa populizmom jer u onoj mjeri u kojoj smo mi konzervativi smo isto i buntovnicki-emocionalni.

Ja koliko god se potrudio da nadjem nesto sto je Tihic u zadnjim godinama pozitivno uradio, ne mogu naci jednu jedinu stvar. Prudski sporazum je trebao Tihicu biti ono sto je Silajdzicu bila "reforma" policije. Ali nije, nego je dosao Butmirski sporazum. Oba sporazuma koji su za drzavu bili dosta losiji od Aprilskog Tihic je odobrio. Kao sto je Tihic odobrio i prije nekoliko mjeseci za osam miliona manju cifru za ipa fondove, kao sto bi vjerovatno potpisao Vijece Ministara po dodikovim i covicevim uvjetima vec nakon izbora (sam je tako nesto izjavio).

Ja uistinu ne vidim tu mudrost Tihica o kojoj se prica. Moze biti da je ima, ali na drugoj strani, moze biti da je pitanju osoba koja tek radi po filozofiji "nekako ce se samo rijesiti".

A jedna cinjenica je sigurna: i to da je progresivno-liberalna osoba puno vise sklona kritici prema "sebi i svojima" nego konzervativna osoba i upravo radi toga se ovdje vode tolike diskusije o SDPu i Lagumdziji a nikako o SDA i Tihicu.

Kad bolje razmislim i kada se uzme tezina zadatka kojoj je Lagumdzija konfrontiran, po meni je on drugi najbolji politicar u BiH. Prvi je naravno Svetozar.
neupitan

#614 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by neupitan »

vivaldi wrote:
Zaista, kad malo bolje izanaliziram njegovo ponasanje unazad, zaista ne mogu naci ovaj element POPULIZMA koji jeste generalna karakteristika svih drugih politicara ovdje. Evo i sad najnoviji slucaj oko ove Dobrovoljacke i tu je Tihic drugaciji od drugih i ponovo izaziva bijes ovih koji su naucili da im politicari podilaze.
Tihic i ovaj put igra "izdajnicki", ali to je samo zato sto on nije populista i sto je realan.

Cuvajte se onih koji vam obecavaju 100% BiH i "drzavu za covjeka", a jedva cekaju da jame EPBiH i par fotelja, potpuno se odricuci RS jer je to "krasta koja ce sama otpasti".
Ma koliko vam to necjerovatno zvucalo, Tihic je jedini bosnjacki politicar koji se nije odrekao RS, upravo zato sto je, kao svi ostali, ne tretira kao krastu jer zna jako dobro da pola tijela ne moze biti krasta, pa i ako jeste zna bolje od ostalih sta znaci njeno "otpadanje"!
ljiljan89

#615 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ljiljan89 »

neupitan wrote:
vivaldi wrote:
Zaista, kad malo bolje izanaliziram njegovo ponasanje unazad, zaista ne mogu naci ovaj element POPULIZMA koji jeste generalna karakteristika svih drugih politicara ovdje. Evo i sad najnoviji slucaj oko ove Dobrovoljacke i tu je Tihic drugaciji od drugih i ponovo izaziva bijes ovih koji su naucili da im politicari podilaze.
Tihic i ovaj put igra "izdajnicki", ali to je samo zato sto on nije populista i sto je realan.

Cuvajte se onih koji vam obecavaju 100% BiH i "drzavu za covjeka", a jedva cekaju da jame EPBiH i par fotelja, potpuno se odricuci RS jer je to "krasta koja ce sama otpasti".
Ma koliko vam to necjerovatno zvucalo, Tihic je jedini bosnjacki politicar koji se nije odrekao RS, upravo zato sto je, kao svi ostali, ne tretira kao krastu jer zna jako dobro da pola tijela ne moze biti krasta, pa i ako jeste zna bolje od ostalih sta znaci njeno "otpadanje"!
izvini ali

:lol: :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#616 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Od tada se jesu promijenile stvari, ali upravo zato je potrebno prikazati svu nakaznost sadašnjeg uređenja, kako bi došlo do promjene istog.
Apsolutno se ne slazem. Ne vjerujem da ce npr Ruse neka prica ubjediti u promjenu stava.
Ruse neće, ali oni se ne bune puno ako ostali nešto čvrsto odluče.
neupitan

#617 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by neupitan »

ljiljan89 wrote: izvini ali

:lol: :lol: :lol: :lol:
Nema problema, ne zamjeram ni najmanje. Ja samo znam ko se zadnji :lol: nasladje se :lol: !

Ali ponavljam, i ja sam sam sebi smjesan kad sam prinudjen da jednog Tihica tretiram kao najozbiljnijeg bosnjackog politicara. To je samo zato sto su svi drugi zaista cisti uzas!
vivaldi

#618 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:
vivaldi wrote:
Ruse neće, ali oni se ne bune puno ako ostali nešto čvrsto odluče.
Cini mi se da su problemi u Siriji gdje je u toku gradjanski rat malcice veci od nasih, ali nesto ne vidim cvrste odluke..
ultima_palabra

#619 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

Pa nema je, to i ja kažem. Treba raditi na tome da je bude.
vivaldi

#620 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Pa nema je, to i ja kažem. Treba raditi na tome da je bude.
Treba se zapitati zasto se izgubila kad je vec bila..
ultima_palabra

#621 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Pa nema je, to i ja kažem. Treba raditi na tome da je bude.
Pa ima dosta razloga... Kosovo je jedan, Haris i aprilac su drugi, Dodikov prijašnji status favorita MZ je treći... Ali sve troje je manje-više izgubilo rok trajanja.
vivaldi

#622 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:
vivaldi wrote:
Pa ima dosta razloga... Kosovo je jedan, Haris i aprilac su drugi, Dodikov prijašnji status favorita MZ je treći... Ali sve troje je manje-više izgubilo rok trajanja.

Ima samo jedan razlog - MZ ovde vise nema nikakvog interesa. Imate mir, imate drzavu, zlocinci pohapseni. Poenta drzave BiH nije da bude bolje Ircu, Svedjaninu ili Francuzu vec bosancima i hercegovcima. Ako se mozete sami dogoviriti - dogovorite se, a ako ne mozete ko vas hebe.
ultima_palabra

#623 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

MZ itekako ima još obaveza prema BiH... dogovor očigledno nije moguć, a nisu ugrađeni nikakvi mehanizmi deblokade. Do raspleta se mora doći, da li intervencijom MZ, ratom ili rahat patnjom, vrijeme će pokazati.
vivaldi

#624 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:MZ itekako ima još obaveza prema BiH... dogovor očigledno nije moguć, a nisu ugrađeni nikakvi mehanizmi deblokade. Do raspleta se mora doći, da li intervencijom MZ, ratom ili rahat patnjom, vrijeme će pokazati.
MZ se odavde povlaci vec godinama. Nije to jedan potez, vec sistematicno to traje vec godinama. Ocigledno je da to nije slucajno vec planski. MZ ima obaveze samo prema svojim interesima. I sa Kosova im se ocigledno zuri, ali tamo jos imaju malo posla dok se postave konture drzavnosti, a onda pedala i od tamo. Poslije toga je i Kosovu unutrasnja patnja jos decenijama ko i nama.
Skijaš

#625 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:MZ itekako ima još obaveza prema BiH... dogovor očigledno nije moguć, a nisu ugrađeni nikakvi mehanizmi deblokade. Do raspleta se mora doći, da li intervencijom MZ, ratom ili rahat patnjom, vrijeme će pokazati.
MZ se odavde povlaci vec godinama. Nije to jedan potez, vec sistematicno to traje vec godinama. Ocigledno je da to nije slucajno vec planski. MZ ima obaveze samo prema svojim interesima. I sa Kosova im se ocigledno zuri, ali tamo jos imaju malo posla dok se postave konture drzavnosti, a onda pedala i od tamo. Poslije toga je i Kosovu unutrasnja patnja jos decenijama ko i nama.
Ne treba tražiti podršku međunarodne zajednice zato što su šanse za dobijanje te podrške male ili velike, nego zato što je to logičan potez. Sa velikosrbima nema dogovora jer ovdje imamo klasičan primjer kvake 22, odnosno, za funkcionalnost države je potrebno obezbjediti saradnju onih koji bi najradije da država uopšte ne postoji. I sa tako postavljenim sistemom, ne može se ići naprijed, ne možeš ni zastavu imati nego ti ju stranci moraju nametnuti. Insistiranje na dogovoru domaćih faktora je skretanje pažnje s problema i kupovina vremena za neprijatelje države, jer do tog dogovora, zbog potpuno oprečnih ciljeva, jednostavno ne može doći.

Zato se sarajevski političari trebaju prestati zajebavati i moraju insistirati na posredničkoj ulozi međunarodne zajednice. Evo, Savjet Evrope je izglasao rezoluciju kojom se ponovo ukazuje na činjenicu da imamo problem sa zloupotrebom entitetskog glasanja. Hoćemo li mi, da ne ljutimo Dodika, zatvarati oči pred problemom, ili ćemo tražiti podršku za nametanje rješenja kojim bi se te zloupotrebe entitetskog glasanja ograničilo ? Za nas je kasno, ali ako nam je stalo do mlađih generacija, nema razloga da se bježi od teških pitanja. Ovo što Tihić radi nije mudrost. Da bilo koji političar u Evropi kaže da nije bilo holokausta, kao što Dodik kaže da nije bilo genocida, da bilo koji političar za Jevreje recimo kaže ono što Dodik kaže za Bošnjake, pa taj više ne bi mogao voditi mjesnu zajednicu. Ignorisati to velikosrpsko divljaštvo nije nikakva mudrost, to je u najboljem slučaju kukavičluk, a u najgorem svjesno djelovanje u službi četničke politike.
Post Reply