Sulejman Spaho, Srbin musliman, četnik i poslanik SRS

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Sulejman Spaho, Srbin musliman, četnik i poslanik SRS

Post by Šandor » 08/05/2007 09:35

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=10

Molio bih pretplatnike da postiraju ovaj članak. :)

Evo jedan članak iz Srbije o njemu:

http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2004 ... 2004.shtml


Liska
Posts: 1880
Joined: 12/05/2004 13:44
Location: Mostar

Post by Liska » 08/05/2007 09:37

Evo ja cu kad nece nitko drugi:

Intervju: Sulejman Spaho, Srbin musliman, četnik i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije


"Rat je doneo toliko zla i bede da ne mogu da vam objasnim"

Na ionako čudnoj političkoj sceni Srbije, najnevjerovatnija je pojava Sulejman Spaho, potomak jednog od najznačajnijih bosanskih političara prošlog vijeka, deklarirani četnik, ratnik iz Hrvatske i saputnik haškog optuženika Vojislava ŠešeljaAndrija Ilić
Sulejman Spaho: "Biti poslanik je ponos za svakog čoveka, a posebno kada ste poslanik Srpske radikalne stranke"
"Kao prvo, Želeo bih da čestitam Bajram svim Bošnjacima, kao i Srbima muslimanske veroispovesti", kaže na početku razgovora za Dane trenutno najpoznatiji musliman među četnicima, poslanik Srpske radikalne stranke i veteran formacija Vojislava Šešelja, Sulejman Spaho. I nastavlja sa objašnjavanjem svog političkog angažmana: "Što se tiče mog članstva u SRS-u, tu sam od osnivanja i od pojavljivanja doktora Vojislava Šešelja na političkoj sceni Srbije. Posebno mi se dopala njegova borba protiv komunista i onih koji su u to vreme vodili SFRJ, Pozderca i njegove svite. U to vreme sam i ja imao problema sa komunistima, tako da su mi ideje i aktivnosti Vojislava Šešelja bile bliske."

DANI: Da li ste Vi jedini musliman u SRS-u?

SPAHO: Ne. Samo u Loznici, odakle ja dolazim, u SRS je učlanjeno 120 muslimana. Mi smo svesni da jedini način da opstanemo jeste da živimo zajedno sa Srbima.

DANI: Šta Vas je u programu Srpske radikalne stranke posebno privuklo?

SPAHO: Pre svega, iskrenost i poštenje. Srpska radikalna stranka nikada nije bila ni nacionalistička ni fašistička. U njoj su postojali i radili i muslimani i Mađari i Rusini, tako da sve to što se priča za SRS nije istina. Ja se deklarišem kao Srbin muslimanske veroispovesti, zato što sam rođen u Srbiji. Da sam rođen u Bosni, verovatno bih bio Bošnjak muslimanske veroispovesti. I jedan od mojih deda, Mehmed Spaho, bio je poznati muslimanski političar. Bio je veliki reformator i među prvima je shvatio da jedino sa Srbima može da se opstane na ovim prostorima, čak je u više navrata podržavao vladu Nikole Pašića. On mi je idol i uvek ga pominjem kao jednog od najčestitijih i najiskrenijih muslimana koji su se pojavili u dvadesetom veku.

DANI: Da li je istina da je on otrovan?

SPAHO: Otrovan je kada se vraćao iz Zagreba, čini mi se sa Vladikom Danilom, mada nisam siguran, a otrovale su ih ustaše.

DANI: Da li je istina da Vas se familija u Sarajevu odrekla?

SPAHO: Nisu me se odrekli, već tvrde da Mehmed Spaho nije moj deda. To tvrde unuci Mehmedovi. Ali ako je moj deda Reiz Spaho brat doktora i političara Mehmeda Spahe, šta je meni Mehmed Spaho? Po njima ja moram da napomenem da je to moj nerođeni deda, a ja to i jesam rekao. On mi je politički idol i ponosan sam što sam njegov potomak. Moji rođaci neka se samo sete koliko smo se igrali pored džamije i kod nane u kući, i na tramvaju, kupali se na Miljacki… Sa mojim rođenim bratom Ibrahimom, koji se ne bavi politikom, u dobrim su odnosima, ali sa mnom ne. Evo, ja ih sada pozdravljam mnogo, a doći ću ja uskoro u Sarajevo pa ćemo se videti i popričati. To je jedna dobra i čestita porodica.

DANI: S obzirom na to da se deklarišete i kao četnik, da li ste ratovali u BiH?

SPAHO: Tri generacije porodice Spaho su učestvovale u ratovima vezanim za Jugoslaviju. Moj otac se 1942. borio protiv fašizma, ja sam pokušao da očuvam Jugoslaviju devedesetih, ali nisam uspeo. Bio sam na ratištu u Hrvatskoj. Bio sam dobrovoljac SRS-a, ali pri JNA.

DANI: Da li je SRJ izvršila agresiju na BiH?

SPAHO: Nije izvršila agresiju. Svako je imao pravo da živi gde je hteo. Gledajući na sve to danas, svi su nešto dobili. Srbi nisu dobili jer su rastureni po svim drugim zemljama, ima ih u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, a sada pokušavaju da Srbi postanu manjina i u Crnoj Gori. Srbi su prvo hteli da žive u Jugoslaviji, a kada je rasturena Jugoslavija, hteli su da žive u jednoj zemlji. Neke strane sile i političke stranke proglasile su tu želju kao ideju velike Srbije, ali to nije bila nikakva želja za velikom Srbijom. Ima jedan važan podatak. Nudilo se Aliji Izetbegoviću da BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija ostanu Jugoslavija u malom, ali on to nije hteo. Da je na to pristao, nikada do ovog prokletog rata ne bi došlo. Taj rat je doneo toliko zla i bede da ne mogu da vam objasnim. Ja sam ga zaista teško doživeo jer podjednako poštujem i moju i sve druge nacije. Ja sam živeo i u Trebinju i u Visokom, otac mi je bio vojno lice i ja sam dete iz mešovitog braka, majka mi je Srpkinja, tako da slavim i Božić i postim ramazan.

DANI: Imate li djecu i kako ih vaspitavate u nacionalnom smislu?

SPAHO: Imam kćerku od dvadeset dve godine, zove se Jasmina i vaspitavam je isto onako kako sam i ja vaspitavan, s obzirom na to da mi je žena Srpkinja, dakle i moje dete je iz mešovitog braka. Razumete, ja nemam drugu državu osim Srbije i ovde imam prijatelje, kumove. U BiH sam proživeo mladost, na Miljacki i na Trebišnjici, i danas tu imam dobrih prijatelja i drugova, ali nešto se desilo, i to ne između naroda, već između političara koji su nam uradili to što su nam uradili.

DANI: Koji su to političari? Milošević, Izetbegović… Kakvo je Vaše mišljenje o njima?

SPAHO: Vi znate kakav je stav SRS-a o Miloševiću. Predsednik naše stranke je bio u zatvoru zbog Miloševića. Ako se sećate, Vojislav Šešelj je još pre četrnaest godina pričao da će se desiti sve ovo što se danas i dešava - da će se raspasti Jugoslavija, da će nam uzeti Kosovo, da će nam uzeti Vojvodinu, da će nam uzeti Sandžak. Sulejman Ugljanin je već pokušao da uz pomoć stranih sila odcepi Sandžak, i, na sreću, nije uspeo, jer tamo ima sigurno oko osamdeset posto muslimana koji žele da žive sa Srbima, tamo žive izuzetno bogati muslimani i ja mislim da je to jedan od najbogatijih krajeva bivše Jugoslavije i njih politika toliko ne interesuje. Srbija je već nešto drugo.

DANI: Da li mislite da Karadžić treba da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu?

SPAHO: Verujte mi da ne znam. Ako je imao neki dil, kao što se priča, sa nekim stranim zemljama, mislim da bi ga oni već uhvatili da su hteli. Sada se pominju neke holandske trupe koje su bile u Srebrenici, ali se faktički ništa još ne zna. Ili ovo što se sada dešava sa našim generalima. Ja znam da su me pošteno vodili i Pavković i svi drugi, ali oni sada moraju da odgovaraju zato što su branili svoju zemlju, a nikoga nisu ubili. Ali ako se ustanovi da je, naprimer, Karadžić kriv, normalno je da treba da odgovara kao i svako drugi.

DANI: Kakva je sudbina Vojislava Šešelja? Da li će on biti osuđen u Haagu?

SPAHO: Neće. Ja vam to tvrdim. Najverovatnije ću mu i ja biti svedok, jer sam bio sa njim baš u Hrvatskoj i na mestima za koje ga osuđuju. Optužuju ga čak i za verbalni delikt, što je pogrešno. Ja sam bio baš na mitingu u Hrtkovcima i tamo je Vojislav Šešelj govorio normalno, odande niko nije proteran, kao ni odavde. U Srbiji su muslimani bili apsolutno zaštićeni, baš onako kako im dolikuje.

DANI: Da li ste bili u Beogradu ovog proljeća, kada je zapaljena jedina preostala gradska džamija?

SPAHO: Iste noći su me zvali Tomislav Nikolić, Vučić, Gordana Pop-Lazić, i odmah su sutradan otišli da vide šta se desilo. Ali pogledajte kako je tog dana Zapad reagovao. Pored sve nesreće koja se tog dana dogodila na Kosovu, Zapad je više pričao i osudio paljenje džamija nego događaje na Kosovu. Pa ni u Miloševićevo vreme, kada je nekakva diktatura postojala, nije zapaljena ni jedna džamija, a sada u demokratskom društvu jeste. Sve je to režirano da se Srbija rasturi i nestane. Pogledajte šta se sada dešava u Vojvodini. Mađari imaju sva prava - škole, novine, TV emisije, knjige… a opet su nezadovoljni. Sve je to nasilu.

DANI: Ko želi da Srbija nestane?

SPAHO: Zapad. Oni tu imaju neki interes u razbijanju Srbije. Pogledajte kakva je sada hajka na vojsku. Postoji šesnaest varijanti ko je ubio vojnike u kasarni u Košutnjaku. A sve je to da bi se rasturila vojska SiCG. Vuk Drašković poziva na bojkot odlaska u vojsku - pa to je protivustavno. Da je ovo normalna država, on bi zbog toga već odgovarao. Ja stvarno ne mogu da razumem to uništavanje ovako lepe zemlje i ovako dobrih ljudi.

DANI: Vi nikada niste doživeli neku neprijatnost zato što ste musliman u Srbiji?

SPAHO: Nikada. Čak i kada je najveći rat bio, ja sam se deklarisao kao musliman i ni tada nisam imao probleme. Ja sam musliman, ali je Srbija zemlja u kojoj sam rođen i moja je dužnost da branim tu zemlju.

DANI: Prošle nedjelje ste imenovani za poslanika SRS-a u Narodnoj skupštini Srbije, šta očekujete od te funkcije?

SPAHO: Biti poslanik je ponos za svakog čoveka, a posebno kada ste poslanik Srpske radikalne stranke. Sada imam veće mogućnosti za kontaktiranje sa mojoj braćom muslimanima, da izdejstvujem nešto za nas. Naprimer, mi u Loznici, ne znam koliko već godina, nismo imali muslimansku zajednicu. Ali sada smo je osnovali i deca danas imaju gde da uče muslimanske običaje i kulturu. Radiću koliko god mogu na zbližavanju muslimana i Srba.

Draža MihailovićČičin musliman


"Ja sam ona generacija koja je u školi o četnicima učila sve najgore, ali vremenom, čitajući neke dokumente, video sam da Draža nije ono što sam ja učio. On je bio pukovnik koji se borio za srpski narod, za Srbiju, protiv komunista i protiv Nemaca. Otac mi je bio partizan i vaspitan sam na lošim pričama o četnicima. Možda oni i jesu radili neke loše stvari, ali su to radili i ustaše i svi drugi. Setite se samo Jasenovca."

Srebrenica"To je neverovatno"


"To je nešto strašno, nešto što nikako ne mogu sebi da objasnim. Ko je to uradio, treba doživotno da odgovara, ili čak da bude streljan. Toliko ljudi, žena i dece, to je neverovatno. Još nije dokazano ko je to uradio. Pominju se Karadžić ili Mladić, ali još se ne zna. Valjda će istorija pokazati pravu istinu, kao što je, uostalom, pokazala i za Dražu."

FudbalNer(ij)ešeno


"Ja sam nekada bio sportista profesionalac i za mene je sport iznad svega. Godinama sam igrao rukomet za Metaloplastiku, tako da sam i sada uvek za sport. Ja, naprimer, nekada navijam za Zvezdu a nekada za Partizan. Utakmica između SiCG i BiH je bila veoma interesantna i mogu vam reći da mi je nerešen rezultat baš odgovarao. Bilo bi lepo da je tako bilo i u životu pa da smo još uvek zajedno."

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 08/05/2007 10:52

Сулејман Спахо:

Браћо и сестре српски радикали, прошло је две године одкако је наш цењени председник др Војислав Шешељ отишао у Хаг да брани и да одбрани лажну оптужницу коју су му наметнули наши непријатељи, а ви знате ко су. То су досовци. Данас, ја Спахо Сулејман, сећам се деведесетих година, кад су отварали Српску радикалну странку у Лозници тада сам питао господина Шешеља, докторе како се постаје радикал? Он ми је рекао, просто Спахо. Прво да волиш Србију, свој народ и да заволиш Српску радикалну странку. Ја Србију волим од када сам прогледао, волим свој народ, а хвала Богу, ево 16 година сам српски радикал. Шта рећи, о таквом човеку који каже свом пријатељу, а зна да је друге вероисповести. Таквог човека треба ценити и волети.
Доктор Војислав Шешељ цео свој живот посветио је свом народу, али не само свом народу него свим грађанима Србије било које националности и вероисповести они били. Зато ми, Срби муслиманске вероисповести, поносимо се што имамо таквог човека за председника, не човека него и пријатеља који у сваком тренутку може да помогне било којем грађанину Србије. Његово коректно понашање према нама, националним мањинама, дало нам је снаге да се ослободимо страха Српске радикалне странке и с поносом постанемо српски радикали. Шта рећи, браћо и сестре српски радикали, више о др Војиславу Шешељу, а да не знате ви и цела српка јавност.
Одлазећи у Хаг оставио нам је оно најсветлије, а то је Српска радикална странке и њени драгуљи као што су Томислав Николић, Александар Вучић, Милорад Мирчић, увек насмејана госпођа Гордана Поп-Лазић, вредна као кртица Вјерица Радета, оставио нам је и нашу Мају и најхрабрију међу нама радикалима Наташу Јовановић. Није он оставио само њих, оставио је хиљаде, не стотине хиљада таквих драгуља. Зато, браћо и сестре српски радикали, Српска радикална странка је најјача политичка странка на овим просторима. Замолио бих, овако јавно, госпођу Шешељ, када будете одлазили у Хаг да обиђете вашег цењеног супруга и нашег председника, поздравите га у име грађана Лознице, а посебно грађана Лознице који су муслиманске вероисповести. Кажите му да ми, Срби муслимани, никада га нећемо заборавити и да никада с његовог пута нећемо скренути. Нека нам живи наш др Војислав Шешељ, српски јунак!

peanuth
Posts: 344
Joined: 10/07/2005 13:37
Location: Deutschland

Post by peanuth » 08/05/2007 11:17

pun svijet nekih kretena :x

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 08/05/2007 11:37

Sulejman Spaho je samo slika i prilka pravog muslimana, onakvog kako bi po misljenju vecine Srba muslimani trebali i biti.

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Post by klixober » 08/05/2007 11:53

Jedino sto ga veze za Islam je ime.On je iz mjesovitog braka i jos je u mjesovitom braku,a djeca mu nose srpska imena.Kad sam ga slusao u Skupstini,gori je cetnik od Seselja.

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Post by kub lajkan » 08/05/2007 11:59

basta sljezove boje wrote:Сулејман Спахо:
Ја Србију волим од када сам прогледао, волим свој народ,
(...)
Зато ми, Срби муслиманске вероисповести
(...)
Његово коректно понашање према нама, националним мањинама
(...)
Кажите му да ми, Срби муслимани


Nagradno pitanje: O kojem narodu Suljo prica? :D

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Post by klixober » 08/05/2007 12:03

kub lajkan wrote:
basta sljezove boje wrote:Сулејман Спахо:
Ја Србију волим од када сам прогледао, волим свој народ,
(...)
Зато ми, Срби муслиманске вероисповести
(...)
Његово коректно понашање према нама, националним мањинама
(...)
Кажите му да ми, Срби муслимани


Nagradno pitanje: O kojem narodu Suljo prica? :D


Valjda smatra da su Srbi nacionalna manjina :D

Dolazim
Posts: 41
Joined: 04/04/2007 14:29

Post by Dolazim » 08/05/2007 12:13

Ja koliko znam, onaj advokat Spaho iz Sarajeva potomak Mehmeda Spahe je demantovao ovog cetnika da je potomak navedenog!!!!!

Sve u svemu, samo mogu reci: svasta se okoti medju ljudskim rodom!!!!

Dolazim
Posts: 41
Joined: 04/04/2007 14:29

Post by Dolazim » 08/05/2007 12:13

Ja koliko znam, onaj advokat Spaho iz Sarajeva potomak Mehmeda Spahe je demantovao ovog cetnika da je potomak navedenog!!!!!

Sve u svemu, samo mogu reci: svasta se okoti medju ljudskim rodom!!!!

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 08/05/2007 12:29

Dolazim wrote:Ja koliko znam, onaj advokat Spaho iz Sarajeva potomak Mehmeda Spahe je demantovao ovog cetnika da je potomak navedenog!!!!!

Sve u svemu, samo mogu reci: svasta se okoti medju ljudskim rodom!!!!


Gospodin se osjeća Srbinom muslimanske vjeroispovjesti.
Zašto nekoga to iritira? Njegovo apsolutno pravo da se izjasni u skladu sa svojim osjećajima.

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Post by klixober » 08/05/2007 12:47

Shahab wrote:
Dolazim wrote:Ja koliko znam, onaj advokat Spaho iz Sarajeva potomak Mehmeda Spahe je demantovao ovog cetnika da je potomak navedenog!!!!!

Sve u svemu, samo mogu reci: svasta se okoti medju ljudskim rodom!!!!


Gospodin se osjeća Srbinom muslimanske vjeroispovjesti.
Zašto nekoga to iritira? Njegovo apsolutno pravo da se izjasni u skladu sa svojim osjećajima.


Cak i ako se tako deklarira,opet nije nacionalna manjina.Vjerska da,iako sumnjam da je on stvarno musliman,ali u nacionalnom smislu nije manjina.

User avatar
nokia6170
Posts: 4363
Joined: 13/04/2005 00:08

Post by nokia6170 » 08/05/2007 12:48

Svako ima pravo da bude sto zeli i da se smatra za koga zeli..pa tako i taj radikalni srpski musliman Spaho. Ako zeli da se osjeca majmunom, nikakav problem, treba i to uvazavati.

Medjutim tu dolazi do kontradikcije u pogledu srpstva kao nacije, jer je ona iskljuciva u pogledu vjeroispovjesti, gdje je jedna od odrednica srpstva pravoslavlje, a na islam se gleda na "pogane izrode" i odmetnike od prave vjere svojih predaka (otici recimo na stranicu http://www.sarajevo-rs.com i pogledati fasisticke bljuvotine u tom pogledu).

Hrvatstvo je daleko pametnije i flexibilnije, jer cak stavise propagira Islam u okviru svoje nacije kao legitimnu crtu nacije.

Vjerovatno je to jedan od glavnih razloga sto je Bosnjacima (muslimanima) puno bliza Hrvatska od Srbije.

Iduci logikom gospodina Spahe, Srbina muslimana, onda se daje sasvim legitimno pravo za pojmove Bosnjak musliman, Bosnjak katolik i Bosnjak pravoslavac, sto opet predstavlja domen naucne fantastike u ovom vremenu, kao sto i Srbin musliman spada u kategoriju humoristike.

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 08/05/2007 12:56

nokia6170 wrote:Svako ima pravo da bude sto zeli i da se smatra za koga zeli..pa tako i taj radikalni srpski musliman Spaho. Ako zeli da se osjeca majmunom, nikakav problem, treba i to uvazavati.

Medjutim tu dolazi do kontradikcije u pogledu srpstva kao nacije, jer je ona iskljuciva u pogledu vjeroispovjesti, gdje je jedna od odrednica srpstva pravoslavlje, a na islam se gleda na "pogane izrode" i odmetnike od prave vjere svojih predaka (otici recimo na stranicu http://www.sarajevo-rs.com i pogledati fasisticke bljuvotine u tom pogledu).

Hrvatstvo je daleko pametnije i flexibilnije, jer cak stavise propagira Islam u okviru svoje nacije kao legitimnu crtu nacije.

Vjerovatno je to jedan od glavnih razloga sto je Bosnjacima (muslimanima) puno bliza Hrvatska od Srbije.

Iduci logikom gospodina Spahe, Srbina muslimana, onda se daje sasvim legitimno pravo za pojmove Bosnjak musliman, Bosnjak katolik i Bosnjak pravoslavac, sto opet predstavlja domen naucne fantastike u ovom vremenu, kao sto i Srbin musliman spada u kategoriju humoristike.


Ako je gospodin prihvatljiv SRSu onda ne vidim razloga za sumnje u kombinaciju Srbin musliman.
Pa tako se izjašnjavao i naš Ilija.

User avatar
nokia6170
Posts: 4363
Joined: 13/04/2005 00:08

Post by nokia6170 » 08/05/2007 12:59

ko je nas Ilija?

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Post by kub lajkan » 08/05/2007 13:01

nokia6170 wrote:Iduci logikom gospodina Spahe, Srbina muslimana, onda se daje sasvim legitimno pravo za pojmove Bosnjak musliman, Bosnjak katolik i Bosnjak pravoslavac

Eh ima tu mala zackoljica na koju zaboravljas...

stanovnik Srbije = SRBIN
pripadnik srpskog naroda = SRBIN

stanovnik Bosne = BOSANAC
pripadnik bosnjacko/muslimanskog naroda = BOSNJAK

Posto BOSANAC nije = BOSNJAK, a SRBIN (nakon sto se primijeni jednacenje suglasnika i samoglasnika po zvucnosti) = SRBIN, cesto ostaje nejasno kad se kaze SRBIN na sta se ustvari misli.

Pokusaj da se napravi razlika izmedju SRBIN i SRBIJANAC i nije pretjerano primio korijenja u narodu...

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 08/05/2007 13:04

nokia6170 wrote:ko je nas Ilija?


Ilija je kum Republike Srpske.

User avatar
nokia6170
Posts: 4363
Joined: 13/04/2005 00:08

Post by nokia6170 » 08/05/2007 13:12

nisam zaboravio zackoljicu:) namjerno je nisam spomenuo, jer bi onda morao pisati Bosanac musliman, Bosanac katolik, Bosanac pravoslavac...pa onda Hercegovac musliman, Hercegovac katolik, Hercegovac pravoslavac..jer nam se drzava zove Bosna i Hercegovina.

A sto se tice Srbijanca kao termina, ne slazem se da je on odumro, cak stavise on se prilicno koristi..al u "Srbiji" postoje itekako duboke regionalne podjele nego sto se nama cine u smislu da se danasnja Srbija personifikacija srpstva u cjelini..jer oni imaju Vojvodjane, Madjare, Sandzaklije i td. koji nikad nece za sebe interno reci da su Srbi.

Hrvati su tu najbolje rijesili to pitanje, jer im se geografska odrednica drzave poklapa sa nacionalnom...sto nije slucaj sa Srbijom, a jos manje sa Bosnom i Hercegovinom:)

Mada interno i u Hrvatskoj je veliki animozitet izmedju Dalmacije, Istre, Slavonije i Zagorja. Tolika izrazeno da je vlast u Hrvatskoj razmisljala da uvede auto tablice kao u Bosni i Hercegovini kako bi neutralisala regionalni animozitet.

Al opet stanje u Hrvatskoj je daleko najsredjenije, mada zahvaljujuci ponajvise akcijama Bljesak i Oluja.

User avatar
nokia6170
Posts: 4363
Joined: 13/04/2005 00:08

Post by nokia6170 » 08/05/2007 13:15

Kum Republike Srpske? Drug hajd malo pojasni..sorry.

User avatar
Shahab
Posts: 1997
Joined: 01/05/2007 08:31
Location: mahala

Post by Shahab » 08/05/2007 13:34

Srbi, Hrvati, muslimani, puni viteštva, drugarstva i vrlina..o kojima pjevaju po smrdljivim birtijama....svaka druga im je .urac i .ička....vole meso i hladno oružje....i sve zaborave za sitan novac.

Sve je to homo balkanikus!
Velika enigma i duboka tajna. Nerješiva tajna....jer koliko god da tražiš nećeš naći ništa...jer jednostavno i nema ništa.

SE7EN
Posts: 58
Joined: 06/05/2007 23:39

Post by SE7EN » 08/05/2007 13:34

Shahab wrote:
Dolazim wrote:Ja koliko znam, onaj advokat Spaho iz Sarajeva potomak Mehmeda Spahe je demantovao ovog cetnika da je potomak navedenog!!!!!

Sve u svemu, samo mogu reci: svasta se okoti medju ljudskim rodom!!!!


Gospodin se osjeæa Srbinom muslimanske vjeroispovjesti.
Za¹to nekoga to iritira? Njegovo apsolutno pravo da se izjasni u skladu sa svojim osjeæajima.


Naravno to me uopce ne iritira , moze i majmunom da se zove ali iritira to kade kaze da se u Srebrenici desilo zlo , strasno zlo ' pa onda dva- tri puta ponavlja da se ne zna ko je to uradio" ' spominju se Mladic i Kardjic ali nije dokazano " :shock: :x veli ovaj cetnik .To je ono sto iritira ili ti nisi procitao intervju sto je postavio @Liska :oops:

zlatan01
Posts: 1176
Joined: 23/08/2006 16:29
Location: Halmstad

Post by zlatan01 » 08/05/2007 13:45

basta sljezove boje wrote:Сулејман Спахо:

Браћо и сестре српски радикали, прошло је две године одкако је наш цењени председник др Војислав Шешељ отишао у Хаг да брани и да одбрани лажну оптужницу коју су му наметнули наши непријатељи, а ви знате ко су. То су досовци. Данас, ја Спахо Сулејман, сећам се деведесетих година, кад су отварали Српску радикалну странку у Лозници тада сам питао господина Шешеља, докторе како се постаје радикал? Он ми је рекао, просто Спахо. Прво да волиш Србију, свој народ и да заволиш Српску радикалну странку. Ја Србију волим од када сам прогледао, волим свој народ, а хвала Богу, ево 16 година сам српски радикал. Шта рећи, о таквом човеку који каже свом пријатељу, а зна да је друге вероисповести. Таквог човека треба ценити и волети.
Доктор Војислав Шешељ цео свој живот посветио је свом народу, али не само свом народу него свим грађанима Србије било које националности и вероисповести они били. Зато ми, Срби муслиманске вероисповести, поносимо се што имамо таквог човека за председника, не човека него и пријатеља који у сваком тренутку може да помогне било којем грађанину Србије. Његово коректно понашање према нама, националним мањинама, дало нам је снаге да се ослободимо страха Српске радикалне странке и с поносом постанемо српски радикали. Шта рећи, браћо и сестре српски радикали, више о др Војиславу Шешељу, а да не знате ви и цела српка јавност.
Одлазећи у Хаг оставио нам је оно најсветлије, а то је Српска радикална странке и њени драгуљи као што су Томислав Николић, Александар Вучић, Милорад Мирчић, увек насмејана госпођа Гордана Поп-Лазић, вредна као кртица Вјерица Радета, оставио нам је и нашу Мају и најхрабрију међу нама радикалима Наташу Јовановић. Није он оставио само њих, оставио је хиљаде, не стотине хиљада таквих драгуља. Зато, браћо и сестре српски радикали, Српска радикална странка је најјача политичка странка на овим просторима. Замолио бих, овако јавно, госпођу Шешељ, када будете одлазили у Хаг да обиђете вашег цењеног супруга и нашег председника, поздравите га у име грађана Лознице, а посебно грађана Лознице који су муслиманске вероисповести. Кажите му да ми, Срби муслимани, никада га нећемо заборавити и да никада с његовог пута нећемо скренути. Нека нам живи наш др Војислав Шешељ, српски јунак!

Kako sad nacionalna manjina kad je Srbin?

User avatar
Abu FEED el-Castro
Posts: 1662
Joined: 19/04/2006 11:41
Location: BH Teheran

Post by Abu FEED el-Castro » 08/05/2007 13:47

Vi ste redom naivni :oops: :P Ja sam ubijedjen da je Spaho nas čovjek kojeg je nas mudri politički vrh ubacio neprijatelju u redove. Jako dobro smisljena igra. Čucemo mi jos za Spahu, odigrace on bitnu ulogu, za nas naravno. 8)

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Post by kub lajkan » 08/05/2007 13:54

Abu FEED el-Castro wrote:Vi ste redom naivni :oops: :P Ja sam ubijedjen da je Spaho nas čovjek kojeg je nas mudri politički vrh ubacio neprijatelju u redove. Jako dobro smisljena igra. Čucemo mi jos za Spahu, odigrace on bitnu ulogu, za nas naravno. 8)


Ma teorije zavjere nam nikad nisu isle od ruke... :D zato se nismo mogli odmah sjetiti u cemu je kvaka...

zlatan01
Posts: 1176
Joined: 23/08/2006 16:29
Location: Halmstad

Post by zlatan01 » 08/05/2007 13:54

komeba wrote:Jedino sto ga veze za Islam je ime.On je iz mjesovitog braka i jos je u mjesovitom braku,a djeca mu nose srpska imena.Kad sam ga slusao u Skupstini,gori je cetnik od Seselja.

Vrlo cesto ni ime zapravo ne veze nekoga za Islam. Ja znam vise ljudi cije ime je "muslimansko" a oni sami nisu muslimani. Recimo Ibrahim Bajlan je bio doskora svedski ministar obrazovanja ali nije musliman nego katolik. Ovakvih primjera je bezbroj. Istina da nisam cuo da se neki arap katolik ili ortodox zove Muhamed, sto je izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Postoji jedan mali broj imena koja su tipicna za odredjene grupe. Slicno je i sa pozdravom Selam koji koriste svi arapi bez obzira na vjeru. Za neupucene oko 10 % arapa nisu muslimani...

Post Reply