Sudije- problemi i rjesenja

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Šibicar

#26 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Šibicar »

elSaik wrote:Nabije lika nogom i kao nije za crveni. :lol: Shvatam da vam Murinjo smeta, ali toliko. Strašno! Nabija lik komplekse ljudima hiljadama kilometara udaljenim od njega. Gigant!

edit: Što se tehnologije tiče - imate NFL, najpoštenija liga na svijetu! Uveo bih sudiju koji bi zaustavljao na svom satu vrijeme za svako izležavanje i prekid, i onda da se tekma nadoknadi ako treba i 20 minuta. Također, za simuliranje - snimak - crveni.
Šta ćeš kad je Amerika najpoštenija država na svijetu. :mrgreen:

A možda ne bi bilo loše da za koju godinu ovaj staromodni fudbal prevazidjemo i prebacimo se recimo na ovo?

elSaik

#27 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by elSaik »

Da kod njih igraju roboti umjesto ljudi poređenje bi ti imalo smisla.

Ništa danas ne koristimo na jednak način kao što smo koristili prije 100 godina, ali fudbal je "isti." Smiješna je pomisao da milijarde ljudi u svijetu imaju mogućnost da vide da nije u pitanju ofsajd, ali jedino one dvije osobe koje o tome odlučuju ne.
Šibicar

#28 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Šibicar »

elSaik wrote:Da kod njih igraju roboti umjesto ljudi poređenje bi ti imalo smisla.

Ništa danas ne koristimo na jednak način kao što smo koristili prije 100 godina, ali fudbal je "isti." Smiješna je pomisao da milijarde ljudi u svijetu imaju mogućnost da vide da nije u pitanju ofsajd, ali jedino one dvije osobe koje o tome odlučuju ne.
Pa ja gledam u budućnost,ovo je za koju godinu,kad bi nam dosadila ta amerikanizovana pravila.Ma jarane stvar je u tome da sve što dolazi iz te Amerike,ma koliko moćno izgledalo,je ustvari odron.Odron mi je i taj NFL,gotivnije mi je boćanje gledati.
JThomas

#29 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by JThomas »

nisu to pravila, nego način da se pravila zaista i provedu. ja sam apsolutno ZA, iako je i meni NFL najbezveznija stvar na svijetu i nikad nisam skont'o ko tu koga i kako.
elSaik

#30 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by elSaik »

Ne govorim o sportu kao sportu već o primjeni tehnologije. AKo treba izvrte 100 puta snimak da utvrde, ali kad jednom utvrde znaš da je pošteno! To je poenta. Nema kod njih "sudijsko uvjerenje."
Šibicar

#31 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Šibicar »

Ja sam za,da se uvedu sve moguće tehnologije od kojih fudbal neće izgubiti na ritmu i gledljivosti,dakle lopta sa senzorom(da se zna jel' prešla liniju ili ne) mi je npr. pravo dobro riješenje ili bilo šta u tom smislu,ali sam protiv svega što bi od fudbala napravilo sport u kojem bi bilo milion prekida pregledavanja,premotavanja,zasjedanja...itd
Hamo.

#32 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Hamo. »

elSaik wrote:Nabije lika nogom i kao nije za crveni. :lol:

fakat nekima treba vise vremena da skontaju, o tome je cijelo vrijeme i rijec!
Image

(popi dvicu gigant ko od sale! :mrgreen: :lol: )
just principe

#33 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by just principe »

Lakat Jebić wrote:andrade debil, cuj nasalio se... udaranje protivnickog igraca je crveni karton... a opet ne moze se pobjeci od cinjenice da je prestrogo....
hajd malo ponovo pogledaj onaj video, evo da ti pomognem http://www.youtube.com/watch?v=HIiYofAAQTc

pauziraj na 0:49 pa ces vidjeti osmjeh na licu Andradea, znaci nikakva namjera nego u stilu sale "dizi se" sto ocigledno govori da se sa njim nasalio, jer Andrade je igrao s Decom u Portu, dok ovaj nije te sezone presao u Deportivo..dakle, ja hocu da kazem, da ondje nije bilo udaranja i cak nije trebao ni zuti dobiti, ali glupi nijemac Merk
Lakat Jebić

#34 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Lakat Jebić »

just principe wrote:
Lakat Jebić wrote:andrade debil, cuj nasalio se... udaranje protivnickog igraca je crveni karton... a opet ne moze se pobjeci od cinjenice da je prestrogo....
hajd malo ponovo pogledaj onaj video, evo da ti pomognem http://www.youtube.com/watch?v=HIiYofAAQTc

pauziraj na 0:49 pa ces vidjeti osmjeh na licu Andradea, znaci nikakva namjera nego u stilu sale "dizi se" sto ocigledno govori da se sa njim nasalio, jer Andrade je igrao s Decom u Portu, dok ovaj nije te sezone presao u Deportivo..dakle, ja hocu da kazem, da ondje nije bilo udaranja i cak nije trebao ni zuti dobiti, ali glupi nijemac Merk
a merk treba da prati jel se ovaj smije il je smrknut dok ga cuska nogama po podu? ma dajte ba, nije igrokaz
pikoi

#35 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by pikoi »

Lakat Jebić wrote:
just principe wrote:

a merk treba da prati jel se ovaj smije il je smrknut dok ga cuska nogama po podu? ma dajte ba, nije igrokaz

I ja se nesto slicno pitam... U ovakvim situacijama ne pomaze video review, mescini. Sudija bi trebao reagovati, ali kako... Dati crveni za tako smijesnu situaciju, u polufinalu Lige Sampiona, je prestrogo jer jako steti jedan tim na korist drugog. (pogotovo kad vidis da su Deco i Andrade stvarno prijateljske kolege od ranije, sto je tacno, ali to sudija ne smije uzeti u obzir tokom meca) Onda dati zuti, ili samo upozorenje, jednom ili obojici za glupe foluske (zaebanciju, trazenje kartona, i sl)? To mora biti sudijina subjektivna odluka na licu mjesta, nikakva tehnologija niti kamera ne pomaze... Tako mi se cini.
Lakat Jebić

#36 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Lakat Jebić »

prestrogo jest, al stavi se u poziciju sudije...
BSn

#37 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by BSn »

Nesto se, prvenstveno, mora uraditi po pitanju simuliranja. Prije smo imali nekoliko svjetskih igraca koji su simulirali, danas kad gledas lige petice, sve Cristiano do Cristiana...

Sto se tice Pepea, on je is'o covjeku u nogu, a sto se vidi i u zadnjim sekundama kad jos dodatno trza prema nozi, bez namjere da uopce udari loptu. Nesportski akt, sta je treb'o sudija, da ceka da nekoga fakat stigne i polomi ga? <po meni sasvim zasluzen crveni i da bilo je protekcije prema Barceloni, al sto je tu je. Jednostavno, oni su morali proci u finale, pa da ih tamo demontira metuzalemska ekipa Uniteda.
pikoi

#38 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by pikoi »

BSn wrote:Nesto se, prvenstveno, mora uraditi po pitanju simuliranja. Prije smo imali nekoliko svjetskih igraca koji su simulirali, danas kad gledas lige petice, sve Cristiano do Cristiana...

Sto se tice Pepea, on je is'o covjeku u nogu, a sto se vidi i u zadnjim sekundama kad jos dodatno trza prema nozi, bez namjere da uopce udari loptu. Nesportski akt, sta je treb'o sudija, da ceka da nekoga fakat stigne i polomi ga? <po meni sasvim zasluzen crveni i da bilo je protekcije prema Barceloni, al sto je tu je. Jednostavno, oni su morali proci u finale, pa da ih tamo demontira metuzalemska ekipa Uniteda.
Slazem se (sa vecinom u postu), kad kazes nesto se mora uraditi po pitanju simuliranja -- apsolutno se slazem, ja mislim da se moraju sprovesti mnogo strozije kazne, ukljucujuci i banove igranja iducih meceva kao kod zutih, tj za dva prekrsaja simulacije itd, plus naplatiti kaznu.... Ali kako da se to tacno utvrdi i sprovede? Kojom metodom, tj. tacno ko bi to odlucio, na licu mjesta ili kasnije snimcima?
Bosanski_kralj

#39 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Bosanski_kralj »

Vidim neki zamjeraju sudijama greške u vezi procjene je li bio ofsajd ili ne. Ako im se bilo šta može oprostiti onda su to ove pogreške i ne treba im pridavati veliki značaj, ma kakav konačan ishod imale.
Eborg

#40 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by Eborg »

Mislim da se tehnologija neće uvesti još dugo vremena i to i nije toliko loša stvar.

Ljepota fudbala i jeste u tome da se može igrati svugdje. Kako vi očekujete da ekipa iz 2. lige Gane obezbijedi i održava opremu za takve sudijske odluke? Pa jedna takva lopta bi bila cca. 100 KM minimalno a i ovako bruka klubova životari, pogledajte samo našu ligu. Ili da nekolicina bogatih zemalja igra po jednom principu a ove ostale ko mari? :roll: Zaboravite na to da FIFA bude ta koja će obezbijediti opremu i dati novac. :-)

Neka uvedu sudije iza gola koji će dizati zastavice na faul kao linijske sudije i pratiti je li lopta ušla u gol ili ne. Možda čak uvesti i još jednog sudiju na terenu, jednog na jednoj polovini, drugog na drugoj. Ostalo sve uništava čar igre.

Ja samo ne mogu ovo valjanje i razvlačenje vremena. Trebalo bi uvesti pravilo da se igrač koji leži na zemlji, simulirao ili ne, isključuje na 5 minuta kao i igrač koji je napravio faul nad njim. Naravno, trebalo bi naći način balansiranja da neki drvosječa (Ćulum, Isaković :D ) ne napravi faul nad Messijem namjerno i tako značajno ošteti suprotnu ekipu jer je njegov izostanak manje značajan. A ovako padne kao da ga je snajper pogodio, valja se minutu i onda opet trči k'o Bolt. Valjaj se care ali ćeš se hladiti 5 minuta uz liniju.
pikoi

#41 Re: Sudije- problemi i rjesenja

Post by pikoi »

Eborg wrote:Mislim da se tehnologija neće uvesti još dugo vremena i to i nije toliko loša stvar.

Ljepota fudbala i jeste u tome da se može igrati svugdje. Kako vi očekujete da ekipa iz 2. lige Gane obezbijedi i održava opremu za takve sudijske odluke? Pa jedna takva lopta bi bila cca. 100 KM minimalno a i ovako bruka klubova životari, pogledajte samo našu ligu. Ili da nekolicina bogatih zemalja igra po jednom principu a ove ostale ko mari? :roll: Zaboravite na to da FIFA bude ta koja će obezbijediti opremu i dati novac. :-)

Neka uvedu sudije iza gola koji će dizati zastavice na faul kao linijske sudije i pratiti je li lopta ušla u gol ili ne. Možda čak uvesti i još jednog sudiju na terenu, jednog na jednoj polovini, drugog na drugoj. Ostalo sve uništava čar igre.

Ja samo ne mogu ovo valjanje i razvlačenje vremena. Trebalo bi uvesti pravilo da se igrač koji leži na zemlji, simulirao ili ne, isključuje na 5 minuta kao i igrač koji je napravio faul nad njim. Naravno, trebalo bi naći način balansiranja da neki drvosječa (Ćulum, Isaković :D ) ne napravi faul nad Messijem namjerno i tako značajno ošteti suprotnu ekipu jer je njegov izostanak manje značajan. A ovako padne kao da ga je snajper pogodio, valja se minutu i onda opet trči k'o Bolt. Valjaj se care ali ćeš se hladiti 5 minuta uz liniju.
zanimljive i izvodljive ideje.

sto se tice tehnologije- bio sam definitivno za ranije, ali polako se premisljam... kad vidim kako se malci danas furaju na usporene, editovane youtube clipove, eno napisase preko sto stranica na "el clasicu" o tome da li je neki drvosjeca nogom udario ili samo dotakao ili nije nikako dotakao drugog igraca, kako se ljudi ufuraju u ultra-usporene, kratke clipove koji nemaju veze sa pojmom stvarni zivot ili imenicom igra, onda pomislim, ma samo nam fali jos milion takvih virtuelnih situacija.... po meni corsokak. kad se neki zesci faul ili kurslus desi na terenu, valj brzo rijesiti i to ostaviti sudiji i sudbini, na kraju krajeva, dobijes na mostu izgubis na cupriji...

osim toga, vecina svijeta nece moci sprovesti adekvatnu tehnolosku reformu sudjenja, nema se para za to osim u najjacim ligama (CL, EPL, itd), tako da se vracamo na ideju veoma striktno ogranicenih upotreba senzora i kamera samo u gol situacijama, i to na najelitnijim takmicenjima.... sve drugo mi se cini neostvarivo, barem za sada.... a to nije losa stvar, ko sto rece, fudbal ostaje fudbal, moze se lako svugdje igrati.
Post Reply