Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
-
ubiti_kriminal
#26 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Državni stimulans sudijama i tužiocima
Naknade za odvojen život i troškove prijevoza s posla i na posao trebale bi stimulirati sudije i tužioce
Autor: S. ROŽAJAC
07.04.2010. 10:15
Država je konačno odlučila da novčano stimulira sudije i tužioce kako bi aplicirali na pozicije izvan mjesta njihovog prebivališta. Time bi trebalo biti omogućeno postizanje adekvatne nacionalne zastupljenosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, odnosno efikasnije popunjavanje sistematizacije i imenovanja kvalitetnih kadrova.
Pozitivno mišljenje
Ministarstvo finansija i trezora BiH, kako saznaje "Avaz", dalo je pozitivno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložilo Državno ministarstvo pravde.
Prema predloženom nacrtu, sudije i tužioci imali bi pravo na naknadu za odvojen život i naknadu troškova smještaja. Međutim, uvjeti za ostvarivanje prava na ove naknade bili bi uređivani propisom koji na temelju ovog zakona donosi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, uz mišljenja Ministarstva pravde.
Također, nacrtom zakona je predviđeno i da sudije, tužioci i stručni saradnik, koji svakodnevno putuju iz mjesta prebivališta do mjesta rada na relaciji do 60 kilometara, imaju pravo na mjesečnu naknadu troškova prijevoza s posla i na posao.
Ukupan broj
Nacrtom ovog zakona predložene su naknade za odvojen život i troškove identično kako to uređuje Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Prema podacima VSTV-a, od ukupnog broja imenovanih nosilaca pravosudnih funkcija, njih 11,6 posto putuje od prebivališta do mjesta rada više od 60 kilometara.
Inače, važeći zakon o plaćama sudija i tužilaca donio je OHR 2005. godine.
Novi trošak za državu od 300.472 KM
Nosioci pravosudnih funkcija uslijed povećanja troškova prijevoza i smještaja rijetko se odlučuju na rad izvan mjesta prebivališta. Osim toga, VSTV svake godine bilježi konstantan porast upražnjenih pozicija u sudovima i tužilaštvima, kaže se u obrazloženju nacrta zakona i dodaje da bi izmjene postojećeg zakona državu koštale 300.472 marke.
Naknade za odvojen život i troškove prijevoza s posla i na posao trebale bi stimulirati sudije i tužioce
Autor: S. ROŽAJAC
07.04.2010. 10:15
Država je konačno odlučila da novčano stimulira sudije i tužioce kako bi aplicirali na pozicije izvan mjesta njihovog prebivališta. Time bi trebalo biti omogućeno postizanje adekvatne nacionalne zastupljenosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, odnosno efikasnije popunjavanje sistematizacije i imenovanja kvalitetnih kadrova.
Pozitivno mišljenje
Ministarstvo finansija i trezora BiH, kako saznaje "Avaz", dalo je pozitivno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložilo Državno ministarstvo pravde.
Prema predloženom nacrtu, sudije i tužioci imali bi pravo na naknadu za odvojen život i naknadu troškova smještaja. Međutim, uvjeti za ostvarivanje prava na ove naknade bili bi uređivani propisom koji na temelju ovog zakona donosi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, uz mišljenja Ministarstva pravde.
Također, nacrtom zakona je predviđeno i da sudije, tužioci i stručni saradnik, koji svakodnevno putuju iz mjesta prebivališta do mjesta rada na relaciji do 60 kilometara, imaju pravo na mjesečnu naknadu troškova prijevoza s posla i na posao.
Ukupan broj
Nacrtom ovog zakona predložene su naknade za odvojen život i troškove identično kako to uređuje Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Prema podacima VSTV-a, od ukupnog broja imenovanih nosilaca pravosudnih funkcija, njih 11,6 posto putuje od prebivališta do mjesta rada više od 60 kilometara.
Inače, važeći zakon o plaćama sudija i tužilaca donio je OHR 2005. godine.
Novi trošak za državu od 300.472 KM
Nosioci pravosudnih funkcija uslijed povećanja troškova prijevoza i smještaja rijetko se odlučuju na rad izvan mjesta prebivališta. Osim toga, VSTV svake godine bilježi konstantan porast upražnjenih pozicija u sudovima i tužilaštvima, kaže se u obrazloženju nacrta zakona i dodaje da bi izmjene postojećeg zakona državu koštale 300.472 marke.
- Alfons Kauders
#27 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
dobro, sudstvo i tuzilastvo bas i ne gotivim... ali...
ljudi donekle imaju pravo... jebiga, valja se kvalitetno izjebati da se dodje to te pozicije, sudije su vecinom strucnjaci sa par decenija iskustva... i 2400km jeste malo... pogotovo ako se ima u vidu da plate u sudstvu nisu korigovane vise od 5 godina...
ljudi donekle imaju pravo... jebiga, valja se kvalitetno izjebati da se dodje to te pozicije, sudije su vecinom strucnjaci sa par decenija iskustva... i 2400km jeste malo... pogotovo ako se ima u vidu da plate u sudstvu nisu korigovane vise od 5 godina...
- sodom
#28 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
firgoši, ne treba im dati ni toliko...
ima ko će raditi, pusti šuplju.
- Alfons Kauders
#29 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
naravno da ima, ali nema dovoljno kvalitetnih ljudi...sodom wrote:firgoši, ne treba im dati ni toliko...
ja sam zavrsio pravo, ali ne radim u struci... iskreno, dobrom dijelu kolega koje su zavrsile cak i prije od mene ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju, kamoli da nekome sude... da se ne seremo, nisam nista bolji od njih, cisto zato jer nisam radio u struci... ovdje se ipak radi o sudijama a ne o talashikama koje ce do kraja zivota pecatirati rjesenja po opstinskim kancelarijama
od nekih desetak ljudi s kojim sam se druzio na faksu barem pola nema blage veze sa zivotom a samo je jedna prijateljica napravila nesto u struci... doduse njoj ne bi palo na pamet da ide iz privatluka na sud, jer ovako zaradjuje barem upola vise...
diploma ovdje nije mjerilo, vec iskustvo i strucnost a cinjenica je da tako kvalifikovani ljudi mogu zaraditi dosta vise od 2400... ako umjesto njih dovedemo jos nesposobnije i neiskusnije kadrove, samo cemo napraviti jos veci problem u ionako sjebanom sudstvu
-
ubiti_kriminal
#30 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Tvoja teza bi bila tacna da na biroima nema u ovom trenutku 7.000 ljudi sa VSS.Alfons Kauders wrote:naravno da ima, ali nema dovoljno kvalitetnih ljudi...sodom wrote:firgoši, ne treba im dati ni toliko...
ja sam zavrsio pravo, ali ne radim u struci... iskreno, dobrom dijelu kolega koje su zavrsile cak i prije od mene ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju, kamoli da nekome sude... da se ne seremo, nisam nista bolji od njih, cisto zato jer nisam radio u struci... ovdje se ipak radi o sudijama a ne o talashikama koje ce do kraja zivota pecatirati rjesenja po opstinskim kancelarijama
od nekih desetak ljudi s kojim sam se druzio na faksu barem pola nema blage veze sa zivotom a samo je jedna prijateljica napravila nesto u struci... doduse njoj ne bi palo na pamet da ide iz privatluka na sud, jer ovako zaradjuje barem upola vise...
diploma ovdje nije mjerilo, vec iskustvo i strucnost a cinjenica je da tako kvalifikovani ljudi mogu zaraditi dosta vise od 2400... ako umjesto njih dovedemo jos nesposobnije i neiskusnije kadrove, samo cemo napraviti jos veci problem u ionako sjebanom sudstvu
Imaj na umu da se na mjesto 1 sudije prijavi preko 100 dipl pravnika sa polozenim pravosudnim ispitom koji imaju SVE uslove za rad (ukljucujuci 5 godina rada u struci itd...)
Dakle sve dok postoji toliki omjer 100:1, smatram da nije opravdano dizati platu, jer je mjesto izuzetno primamljivo, a selekcija da od 100 kandidata nije bar 10 extra kvalitetna, bi bila gruba laz.
U slucaju da se omjer smanji na recimo 10:1 bilo bi potrebe zamislit se i dici platu, sve do tada, nema nikakvog osnova.
Imaj na umu da se plata na ruke isplati u iznosu od 2.400,00 KM (Opcinskom sudcu), tj 3.200,00 KM Kantonalnom itd..
Ja ne znam niti jednog privatnika u drzavi koji sebi uplacuje platu od 3.200,00 KM mjesecno - jer su doprinosi na tu platu 67% u iznosu od: 2.176,00 KM pri cemu bruto plata iznosi: 5.376,00 KM.
Da bi zradio 5.376,00 KM za uplatu plate od 3.200,0 KM - moras imati kao privatnik bar 10.000,00 KM prihoda po 1 zaposleniku - jer od toga ides 17% PDV, 10% porez na dobit i sve ostale troskove tvoje djelatnosti.
Njihove su penzije preko 1.200 KM, pogledaj penziju kod privatnika, niko nema vecu od 350,00 KM (jer svi uplacuju minimum platu).
- Miki123
#31 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Pa da ih ima 1000:1 ne treba smanjivati plaće. Pa niso to vlasnici piljara jebo ga ti, pa da tako uvjetuješ ljude, ponudom i potražnjom. radi za 500 KM, ako nećeš, mrš, ima ko hoće.
svašta..
Evo tvoja logika. Doktorima ne treba povećati platu, jebi ga, ima toliko nezaposlenih doktora na birou, ovima koji neće raditi za 500,00 KM, noga, zaposlit ćemo na njihovo mjesto ove što su tek završili fakultet i položili stručni ispit. Jebi ga, doktor je doktor ha ja..

svašta..
Evo tvoja logika. Doktorima ne treba povećati platu, jebi ga, ima toliko nezaposlenih doktora na birou, ovima koji neće raditi za 500,00 KM, noga, zaposlit ćemo na njihovo mjesto ove što su tek završili fakultet i položili stručni ispit. Jebi ga, doktor je doktor ha ja..
-
ubiti_kriminal
#32 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Ja uopce ne govorim da im se plata smanji, nego da ostane na istom novou sve dok je prosjecna plata u BiH 794,23 KM.Miki123 wrote:Pa da ih ima 1000:1 ne treba smanjivati plaće. Pa niso to vlasnici piljara jebo ga ti, pa da tako uvjetuješ ljude, ponudom i potražnjom. radi za 500 KM, ako nećeš, mrš, ima ko hoće.
svašta..
Evo tvoja logika. Doktorima ne treba povećati platu, jebi ga, ima toliko nezaposlenih doktora na birou, ovima koji neće raditi za 500,00 KM, noga, zaposlit ćemo na njihovo mjesto ove što su tek završili fakultet i položili stručni ispit. Jebi ga, doktor je doktor ha ja..![]()
Spominjes doktore, pa plata Kantonalnog sudije je kao 2 plate kardiohirirga koji radi u bolnici.
p.s.
1. Medicinski fakultet u trajanju od 6 godina (12 punih semestara)
2. Postdiplomski studij 2 godine (4 semestra)
3. Doktorski studij 3 godine (6 semestara) + izdavanje 2 knjige priznate i uvazene na prostoru EX YU
4. Godina dana pripravnickog staza, zatim slijedi drzavni ispit.
5. Nakon toga ide godina dana rada, a potom moze konkurisati za specijalizaciju iz Hirurgije. Kada je dobije, ona traja pune 4 godine.
Nakon toga polaze specijalisticki ispit i postaje hirurg specijalista.
Da bi u 50toj godini zivota, bio osrednji doktor hirurg specijalista - a naravno praksa se po cijelom svijetu do svoje smrti.
EDUKACIJA prof. dr. KARDIOHIRURHA (ne racunajuci staziranje i Vacatio legis do nekog ispita) = 15 godina
Pravnik: Fakultet u Sarajevu 4 godine ("Aperion" privatni u BL 3 godine), pravosudni ucenje 6 mjeseci: 4 godine i 6 mjeseci (praksu i staz ne racunam kao ni kod hirurga - svakako da je cjelozivotna)
Pogledaj omjere prosjecne plate spram plate sudije u drugim drzavama svijeta:
plate variraju do 2,5x vece od prosjeka, jedino se izdvaja BiH sa u to vrijeme/vrijeme pisanje izvjestaja 7 puta vecom platom sudije od prosjecne drzavne neto plate.
p.s.
nas sud je najsporiji na svijetu, evo i dokaza:

- Alfons Kauders
#33 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
slazem se sa vecinom napisanog, ali opet valja imati na umu da su sudije samo mali dio tog sistema... masu posla odradjuju kojekakvi pomocnici i nizerangirani pravnici, koji imaju plate od 1000 i kusur maraka, sto je ruku na srce malo za ljude koji rade u toj struci... mislim da je na opstinskom sudu u sa rijec o oko 1200km, bez dodatnih povlastica i guzovace...ubiti_kriminal wrote:Tvoja teza bi bila tacna da na biroima nema u ovom trenutku 7.000 ljudi sa VSS.Alfons Kauders wrote:naravno da ima, ali nema dovoljno kvalitetnih ljudi...sodom wrote:firgoši, ne treba im dati ni toliko...
Imaj na umu da se na mjesto 1 sudije prijavi preko 100 dipl pravnika sa polozenim pravosudnim ispitom koji imaju SVE uslove za rad (ukljucujuci 5 godina rada u struci itd...)
Dakle sve dok postoji toliki omjer 100:1, smatram da nije opravdano dizati platu, jer je mjesto izuzetno primamljivo, a selekcija da od 100 kandidata nije bar 10 extra kvalitetna, bi bila gruba laz.
U slucaju da se omjer smanji na recimo 10:1 bilo bi potrebe zamislit se i dici platu, sve do tada, nema nikakvog osnova.
Imaj na umu da se plata na ruke isplati u iznosu od 2.400,00 KM (Opcinskom sudcu), tj 3.200,00 KM Kantonalnom itd..
Ja ne znam niti jednog privatnika u drzavi koji sebi uplacuje platu od 3.200,00 KM mjesecno - jer su doprinosi na tu platu 67% u iznosu od: 2.176,00 KM pri cemu bruto plata iznosi: 5.376,00 KM.
Da bi zradio 5.376,00 KM za uplatu plate od 3.200,0 KM - moras imati kao privatnik bar 10.000,00 KM prihoda po 1 zaposleniku - jer od toga ides 17% PDV, 10% porez na dobit i sve ostale troskove tvoje djelatnosti.
Njihove su penzije preko 1.200 KM, pogledaj penziju kod privatnika, niko nema vecu od 350,00 KM (jer svi uplacuju minimum platu).
vrijedi napomenuti da im plate nisu dizali godinama... jasno je da ce se oni rado prijavljivati za pozicije sudija, jer im je to jedina nada za napredovanje u sluzbi, pogotovo imajuci u vidu da nerijetko ostave 5 ili vise godina na takvim poslovima u nadi da ce se uvaliti na bolju poziciju... a njihove kolege u privredi cesto zaradjuju vise...
skontaj da vozac u grasu ima preko 1000, zato i ne cudi da se ta raja iz sudova masovno prijavljuje na sve moguce konkurse za sudije i da bude preko 100 aplikanata za svaku poziciju - ja bi na njihovom mjestu radio isto... pored vozaca u grasu ima tu i metar drugih primjera solidno placenih poslova na drzavnoj sisi za koje nije potrebno ni toliko znanja ni odgovornosti - prosjecna bruto plata u administraciji je oko 1800km, znaci otprilike isto kao i nekom prosjecnom pravniku na sudu, sa pravosudnim i nekoliko godina iskustva... to sto predsjednik suda ima npr 3600 nije nikakva utjeha za 20tak pravnika koji rade na istom sudu za 1000-1300km
-
ubiti_kriminal
#34 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Slazem se da treba dici platu STRUCNIM SARADNICIMA za 20%. (ne vise jer ne bi imali motiva da postanu sudije jednoga dana)slazem se sa vecinom napisanog, ali opet valja imati na umu da su sudije samo mali dio tog sistema... masu posla odradjuju kojekakvi pomocnici i nizerangirani pravnici, koji imaju plate od 1000 i kusur maraka, sto je ruku na srce malo za ljude koji rade u toj struci... mislim da je na opstinskom sudu u sa rijec o oko 1200km, bez dodatnih povlastica i guzovace...
vrijedi napomenuti da im plate nisu dizali godinama... jasno je da ce se oni rado prijavljivati za pozicije sudija, jer im je to jedina nada za napredovanje u sluzbi, pogotovo imajuci u vidu da nerijetko ostave 5 ili vise godina na takvim poslovima u nadi da ce se uvaliti na bolju poziciju... a njihove kolege u privredi cesto zaradjuju vise...
skontaj da vozac u grasu ima preko 1000, zato i ne cudi da se ta raja iz sudova masovno prijavljuje na sve moguce konkurse za sudije i da bude preko 100 aplikanata za svaku poziciju - ja bi na njihovom mjestu radio isto... pored vozaca u grasu ima tu i metar drugih primjera solidno placenih poslova na drzavnoj sisi za koje nije potrebno ni toliko znanja ni odgovornosti - prosjecna bruto plata u administraciji je oko 1800km, znaci otprilike isto kao i nekom prosjecnom pravniku na sudu, sa pravosudnim i nekoliko godina iskustva... to sto predsjednik suda ima npr 3600 nije nikakva utjeha za 20tak pravnika koji rade na istom sudu za 1000-1300km
Misljenja sam da ih treba zaposliti bar jos 300 na nivou drzave, jer rade jako puno posla i vrlo su efikasni.
Medutim imaj na umu da je plata sudije u BiH, jednaka plati sudije u REPUBLICI HRVATSKOJ, prosjecna plata u BiH iznosi 380,00tak EUR, dok prosjecna plata u Hrvatskoj iznosi 750,00 EUR.
Ne znam zasto dizati plate kada drzava sa duplo vecim standardom ima istu platu kao i u BiH ?
Ako sudija Opcinskog Suda nije zadovoljan, uvijek moze aplicirati za Kantonalni sud (3.200,00 KM), Vrhovni sud (4.200,00 KM). SUD BiH (oko 5.000,00 KM) ili Ustavni sud Entiteta.
Platu ne treba dirati dok prosjecna plata u BiH ne bude bar 1.200,00 KM.
Moj je stav DA SE PODIGNE BROJ SUDIJA, kako se do jedne najobicnije presude ne bi moralo cekati
3 godine.
A ond na KANTONALNOM SUDU JOS 3-5 GODINA, a onda Revizija na Vrhovnom jos 3-5 godina, a onda na Ustavnom jos 3 godine.
Dok dodjes do presude (ako je neki od sudova ne ponisti pa vrati postupak na pocetak), prodje cca 10 godina.
zar nam nije u cilju brzo pravosudje, a ne extra povlastice sudijama ?
Trenutno imamo 2.000.000,00 predmeta koji stoje u ladicama.
Na sudocima se formiraju odljenja koja rjesavaju predmete stare 30-40 godina.
Zar nije poenta zaposlit jos 300 sudija, i da se ubrza cijeli pravosudni sistem, a onda dok se ocisti 2.000.000,00 predmeta, i stigne tempo rada na novim predmetima, docice i bolje vrijeme u smislu ekonomije pa neka onda dignu platu 3x prosjecnu (koliko je i sada u najnizem Opcinskom).
-
Iris31
#35 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Ko će platiti tih 300 sudija, pretpostavljam da ne misliš da trebaju volontirati? Bože kako su ljudi kratkovidni. Pred nosom hoće da im drpe iz džepa za povećanje plata ionako preskupoj i preobimnoj administraciji, a diže se halabuka oko plata sudija. Ma dajte molim vas.ubiti_kriminal wrote: Zar nije poenta zaposlit jos 300 sudija, i da se ubrza cijeli pravosudni sistem, a onda dok se ocisti 2.000.000,00 predmeta, i stigne tempo rada na novim predmetima, docice i bolje vrijeme u smislu ekonomije pa neka onda dignu platu 3x prosjecnu (koliko je i sada u najnizem Opcinskom).
Napravimo ogled. Uzeću primjer funkcije parlamentarca (svejedno, bilo kojeg nivoa vlasti u državi) koja kotira kao visokoplaćena.
Prosječan radni dan sudije vs. prosječan dan delegata. Sudija ima mjesečnu normu, nerijetko vrlo teško ostvarivu, dok se delegat (čast časnim ljudima koji su izuzetak) niti se ne pripremi za sjednicu, a u većini slučajeva i spava na zasjedanju. Posljedica toga je da nam se usvajaju nepotpuni zakoni i takvi da jedna odredba kontraindicira drugoj, pa ih opet mjenjaju, dopunjuju - prave sebi pos'o. Na kraju ko opet presuđuje po takvim nakaradnim zakonima - sudija! Kako? E to pitajte njih!
Drugo, sistem odgovornosti kojoj podliježe sudija daleko je rigorozniji, zapravo jedini je rigorozan u odnosu na sistem odgovornosti službenika, zaposlenika, nosilaca državnih izvršnih i zakonodavnih funkcija...Šta možete jednom premjeru, ministru ili delegatu? Dupe polizat'.
Lako je krojiti zakone, pita li se iko kako li je dijeliti pravdu kad se odgovara i Bogu i ljudima?
Ma dajte molim vas, progledajte. Smiješno ili žalosno - žalostan si ti postavljaču teme.
-
ubiti_kriminal
#36 Re: Sudije napuštaju pravosuđe! | Smijesno ili zalosno ?
Iris kao sto znas, sudije se najvecim djelom finansiraju iz SUDSKIH TAKSI, novca za nova radna mjesta u sudu IMA, upravo su u ENTITETU REPUBLIKA SRPSKOJ FORMIRANA PRIVREDNA ODJELJENJA KOJA KRECU SA RADOM OD 01.05.2010 GODINE - uposlili su 39 novih sudija. i to: Viši privredni sud Banjaluka 7; Okružni privredni sud; Banjaluka 15; Okružni privredni sud Bijeljina 5; Okružni privredni sud Doboj 5; Okružni privredni sud Istočno Sarajevo 4; Okružni privredni sud Trebinje 3Iris31 wrote:Ko će platiti tih 300 sudija, pretpostavljam da ne misliš da trebaju volontirati? Bože kako su ljudi kratkovidni. Pred nosom hoće da im drpe iz džepa za povećanje plata ionako preskupoj i preobimnoj administraciji, a diže se halabuka oko plata sudija. Ma dajte molim vas.ubiti_kriminal wrote: Zar nije poenta zaposlit jos 300 sudija, i da se ubrza cijeli pravosudni sistem, a onda dok se ocisti 2.000.000,00 predmeta, i stigne tempo rada na novim predmetima, docice i bolje vrijeme u smislu ekonomije pa neka onda dignu platu 3x prosjecnu (koliko je i sada u najnizem Opcinskom).
Napravimo ogled. Uzeću primjer funkcije parlamentarca (svejedno, bilo kojeg nivoa vlasti u državi) koja kotira kao visokoplaćena.
Prosječan radni dan sudije vs. prosječan dan delegata. Sudija ima mjesečnu normu, nerijetko vrlo teško ostvarivu, dok se delegat (čast časnim ljudima koji su izuzetak) niti se ne pripremi za sjednicu, a u većini slučajeva i spava na zasjedanju. Posljedica toga je da nam se usvajaju nepotpuni zakoni i takvi da jedna odredba kontraindicira drugoj, pa ih opet mjenjaju, dopunjuju - prave sebi pos'o. Na kraju ko opet presuđuje po takvim nakaradnim zakonima - sudija! Kako? E to pitajte njih!
Drugo, sistem odgovornosti kojoj podliježe sudija daleko je rigorozniji, zapravo jedini je rigorozan u odnosu na sistem odgovornosti službenika, zaposlenika, nosilaca državnih izvršnih i zakonodavnih funkcija...Šta možete jednom premjeru, ministru ili delegatu? Dupe polizat'.
Lako je krojiti zakone, pita li se iko kako li je dijeliti pravdu kad se odgovara i Bogu i ljudima?
Ma dajte molim vas, progledajte. Smiješno ili žalosno - žalostan si ti postavljaču teme.
U ovom trenutku (Mjesec APRIL) je na snazi javni konkurs za upraznjena radna mjesta u Sudovima u BiH, u ovom trenutku zaposljavaju novih 86 sudija.
broj konkursa: 04-02-1422/10
LINK konkursa: http://hjpc.ba/secr/app-dept/konkursi/1/?cid=4703,2,1
Visoko Sudsko i Tuzilacko Vijece (u daljem teksu VSTV) JE ODLUKOM: VSTV-13-1079-27052008 od 27.5.2008. godine predlozili slijedece: 8 strana ODLUKE:
"Analiza Radne grupe sprovedena na temelju gore objašnjene metode uzevši sve sudove u
Bosni i Hercegovini, osim Suda BiH, pokazala je da je broj nosilaca pravosudnih funkcija
potrebno povećati za 347 pozicije nosilaca pravosudne funkcije, kako slijedi:
- Redovne sudije: 52 pozicije;
- Dodatne sudije: 157 pozicije;
- Stručni saradnici: 138 pozicije.
Radna grupa predlaže da Vijeće razmotri urađenu analizu i da usvoji prezentirane preporuke
u vezi sa brojem nosilaca pravosudnih funkcija. Nakon što Vijeće eventualno usvoji
preporuke Radne grupe potrebno je pristupiti konsultacijama o tom pitanju sa nadležnim
izvršnim vlastima, u skladu sa članom 17. tačka 25. Zakona o Visokom sudskom i
tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Napominjemo da smatramo da bi bilo cjelishodno
da se proces konsultacija sa nadležnim organima izvršne vlasti otvori nakon što Vijeće
razmotri analizu sistematizacije za sudove svih nivoa (osim Suda BiH) kao i za sva
tužilaštva."
Dakle novca za nova radna mjesta ima.
Sto se tice sudske norme, prosjecno ostvarivanje norme od sudija je 140%.
Upravo radi toga sto u normu ulaze: povlecanje tuzbe od strane tuzitelja, prizanje presude, vansudska nagodba i sl. zato je sada imenovano novo tijelo koje ce ispitati sta sve i na koji nacin mora da ulazi u normu kako bi se normal prilagodila realnosti.
S druge strane spominjes odgovornost ? Sta mozes jednom sudiji ? Prijavit ga za disciplinski prekrsaj ? Sada ima pojedinih sudija protiv kojih je podnjeto 30 i vise disciplinskih, najvise sto mogu dobiti ako i dobiju je JAVNA OPOMENA OD VSTV ili eventualno smanjenje plata u iznosu od 10% na odredjeni broj mjeseci.
Smjesno.