Stvoritelj

Rasprave o vjerskim temama.
NIN

Post by NIN »

blenta wrote:zanimljivo je pogledati u kur'anske i sunetske dokaze kad se radi o pitanju kazne za napushtanje islama. iako se napushtanje vjere u kur'anu spominje 20 puta, u kur'anu se nijedan put ne izriche smrtna kazna kao kazna za taj chin. utemeljenje za smrtnu kaznu je hadis 'ubijte svakog ko promijeni svoju vjeru', za koji su neki islamski uchenjaci nashli odredjene slabosti u prenosu. ono shto je chinjenica je to da ni poslanik s.a.v.s., niti iko od njegovih savremenika i ashaba, nije nikad nikog prisilio da prihvati islam, niti su ikad izrekli smrtnu kaznu samo zato shto se neko odrekao vjere. dio uchenjaka smatra da takve osobe trebaju biti ponovo pozvane u islam i smatraju da chin napushtanja vjere nije dovoljan za bilo kakvu svjetovnu kaznu, a posebno ne smrtnu. smatraju da se smrtna kazna za napushtanje vjere mozhe primijeniti samo kad je u kombinaciji sa nechim drugim, odnosno kad u svojoj prirodi sadrzhi politichke elemente, odnosno elemente veleizdaje (izdaje drzhave). osim toga, ako se hadis 'ubijte svakog ko napusti vjeru' primijeni doslovno, onda se ne odnosi samo na islam, nego i na sve konvertite iz svih vjera, shto je prilichno apsurdno i shto sigurno nije namjera, niti poruka, tog hadisa.
logichki gledano, postoji nekompatibilnost izmedju prinude i samog duha islama, logichki nesklad izmedju zabrane prisile pri ulasku u vjeru (ajet iz kur'ana: ' u vjeri nema prisile') i smrtne kazne za napushtanje vjere (spomenuti hadis).
u vrijeme poslanika s.a.v.s., prema kur'anu, spominju se ljudi koji su vjerovali, pa otishli u nevjerovanje i opet tako. poimanje ljudi tog vremena sa mijenjalo lako i brzo, 'od vjerovanja do nevjerovanja su se kretali kao klatno sata'. poslanikov s.a.v.s. hadis o onim koji napuste vjeru je kratka izjava izgovorena u kontekstu ratnog stanja. muslimane je pogadjalo da vide da njihovi drugovi napushtaju vjeru i pridruzhuju se redovima nevjernika. nisu bili sigurni da li trebaju poshtedjeti njihove zhivote na osnovu toga shto su ovi nekad bili muslimani. poslanik s.a.v.s. je objasnio da takvi, koji napuste vjeru i pridruzhe se redovima neprijatelja, ne trebaju biti poshtedjeni u borbi, samo zato shto su nekad bili muslimani. nazhalost, muslimani narednih generacija su taj hadis izvadili iz istorijskog konteksta i generalizovali ga. stvarni kontekst je kontekst ratnog stanja i taj chin predstavlja veleizdaju, izdaju drzhave i pridruzhivanje redovima neprijatelja i tako je logichno gledati taj hadis, a ne kao mjeru za, svakako nemoguche, kontrolisanje vjerovanja onih koji vjeru napuste, a ne pridruzhe se neprijatelju drzhave/zajednice, tj. ne pochine veleizdaju.
a Allah najbolje zna.
na kraju hadis: 'ono chega se najvishe bojim u svom ummetu su ljudi koji che interpretirati kur'an van konteksta'.

Sta sam htio ono da kazem;

Nije shvacen moj post pa sam duzan da ti ga malo pojasnim. Naime, ono sto me iritira je ljudsko "bakcanje" islamskim i inim zakonima i stavljanje istih u samu jezgru ljudskog bivstva. Ti zakoni meni izgledaju veoma minorno u odnosu na mogucu disfunkciju magnetnog polja planete Zemlje koja se moze desiti svaki cas nakon cega bi nasa planeta zavrsila kao sto je zavrsio nas prvi susjed Mars, suh, pregoren i bez minornih bica koja stvaraju svoje minorne zakoncice da bi ih bezuslovno pratili. Ili, erupcija Supervulkana, ili udar meteorita, ili........., nakon cega bi Njegova velicanstvena stvorenja bila zbrisana sa jedne tackice u Svemiru.
O cemu ce se onda strarati Stvoritelj?

Drug, sve je to tako relativno u odnosu na "vjecnost" i prostranstvo u kojem zivimo i sanjamo.

Pozdrav...
blenta

Post by blenta »

Gost123 wrote: ali ekipa sa islambosna ga bas i nije predstavila u tom kontekstu, kao ti... oni izgleda imaju puno pozitivniji odnos prema takvim shvacanjima...

i sto kazete na afganistan pod talibanima, obecana prava islamska drzava? koju su, eto, krizari unistili zbog nekih svojih ciljeva...

i sto kazete na ovo kuran i mac, neodvojivo povezani?
vatrogasac, haqqani, blenta, ahmed i ostali?

odnos islama i demokracije, sekularizma i liberalizma? je li sve to "dizanirano da zaprlja nas cisti islam", kao sto kaze lik sa lika?
pretpostavimo da si ti hrvat (ili shpanac ili indijanac) i da ja sad odem na neku radikalnu velikohrvatsku stranicu i nadjem tamo intervju nekog stvarno- i samo-zvanog ustashe i onda se drznem da poimenichno prozovem sve hrvate sa foruma i pozovem im da se pravdaju mojoj visosti kako oni nisu ustashe samo zato shto su hrvati i samo zato shto postoje hrvati koji su ustashe.
haj shto si bezobrazan, al' shto se precjenjujesh, to je tek nevjerovatno (dodushe, vech vidjeno kad si sa "puno ljubavi" govorio o vechini ljudi kao glupoj i/ili neobrazovanoj stoci i impliciranom sebi kao kontrastu, inache ne bi ni imao pravo da kritikujesh)

(drugarice :? ) NIN,

opet, to shto pishesh mozhda ima neku svoju logiku, ali sa mojim postom koji si citirao i na koji si odgovarao bash i nema veze ni logike i skroz si promashio.

"kur'anski i sunetski dokazi za kaznu za napushtanje islama" su rijechi za koje si se uhvatio

primjer:

neko tvrdi da je po islamu zabranjeno jesti strv.
shta je dokaz da je to islamsko stanovisthe?
dokaz je to shto u kur'anu pishe, ajet taj i taj, "zabranjuje vam se strv i krv"
dokaz iz kur'ana je kur'anski dokaz
jasno kao dan
NIN

Post by NIN »

blenta wrote: (drugarice :? ) NIN,

opet, to shto pishesh mozhda ima neku svoju logiku, ali sa mojim postom koji si citirao i na koji si odgovarao bash i nema veze ni logike i skroz si promashio.

"kur'anski i sunetski dokazi za kaznu za napushtanje islama" su rijechi za koje si se uhvatio

primjer:

neko tvrdi da je po islamu zabranjeno jesti strv.
shta je dokaz da je to islamsko stanovisthe?
dokaz je to shto u kur'anu pishe, ajet taj i taj, "zabranjuje vam se strv i krv"
dokaz iz kur'ana je kur'anski dokaz
jasno kao dan
Haj' dobro...

Pozdrav...
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: pretpostavimo da si ti hrvat (ili shpanac ili indijanac) i da ja sad odem na neku radikalnu velikohrvatsku stranicu i nadjem tamo intervju nekog stvarno- i samo-zvanog ustashe i onda se drznem da poimenichno prozovem sve hrvate sa foruma i pozovem im da se pravdaju mojoj visosti kako oni nisu ustashe samo zato shto su hrvati i samo zato shto postoje hrvati koji su ustashe.
haj shto si bezobrazan, al' shto se precjenjujesh, to je tek nevjerovatno (dodushe, vech vidjeno kad si sa "puno ljubavi" govorio o vechini ljudi kao glupoj i/ili neobrazovanoj stoci i impliciranom sebi kao kontrastu, inache ne bi ni imao pravo da kritikujesh)
losa usporedba... taj neki ustasha za svoju spiku ne bi imao "dokaze" u svojim svetim knjigama niti ostavstini koju je ostavio njegov vrli vodja, od boga odabran.
ali ekipa sa islambosna ce naci dosta dokaza o kojima ti govoris, citate iz kurana i iz suneta, kojima ce argumentirati svoje vidjenje. tvoj ce odgovor biti da su oni samo radiklaniji od drugih. ali ako je njihov dokaz pokoji citat iz kurana te sunet, gdje je tvoj? isto to samo drugacija interpretacija?

pa kako je nevjerojatno kad je vec vidjeno?
blenta

Post by blenta »

Gost123 wrote: losa usporedba... taj neki ustasha za svoju spiku ne bi imao "dokaze" u svojim svetim knjigama niti ostavstini koju je ostavio njegov vrli vodja, od boga odabran.
mora da je usporedba losha samo zato shto ti kazhesh. "dokazi" tom ustashi su:

Jugoslavija. Bila je to nasilna odluka koju nije nikada prihvatio Hrvatski sabor i nije odobrila vecina hrvatskog naroda. Nova drzava bila je nedemokratska monarhija s prevlascu Beograda, Srbije i njihove dinastije u kojoj svim nesrpskim narodima nisu priznavana nacionalna prava, odmjeravani su im veci porezi, financijski se najvise ulagalo u Srbiju, a sve vlade, ministri, generali bili su oko 90 posto Srbi. Kad su se 1927. protiv Beograda ujedinili Hrvati i hrvatski Srbi, dali su iz Beograda poticaj da se u parlamentu u Beogradu ubiju vodje hrvatskog naroda s tribunom Stjepanom Radicem na celu 1928., a iduce godine proglasena je izravna diktatura kralja i Beograda. Poceli su masovni progoni i pokolji Hrvata, pa su neki pobjegli u inozemstvo i utemeljili hrvatsku oslobodilacku organizaciju. Bili su to tzv. ustase kojima je glavni cilj bio rusenje Kraljevine SHS zapravo srpske drzave i stvaranje slobodne Hrvatske. Njihov vodja bio je Ante Pavelic. Za rusenje te drzave koja se od 1929. nazivala Kraljevinom Jugoslavijom bili su i komunisti. Odnosi u zemlji promijenili su se poslije atentata na kralja Aleksandra (1934.) koga su izveli makedonski revolucionari uz pomoc hrvatskih ustasa u Marseillesu. Kraljevina Jugoslavija se odvaja od Francuske i versajske Europe, skrece prema fasizmu, a unutar zemlje sve se vise progone i ubijaju Hrvati.
dakle, chinjenice, stvarni dogadjaji, su ovako interpretirani, i oni, skupa sa interpretacijom o tome na shta oni hrvatima daju pravo, predstavljaju "dokaze" da je sasvim legitimno ono shto je uslijedilo, a to je: "Bog i Hrvati", "Srbe na vrbe", "Hrvatska do Zemuna" i na stotine hiljada mirne dushe monstruozno pobijenih srba i komunista.
to je bila zvanichna politika zvanichne hrvatske drzhave iz tog vremena, za koju je vrlo lako i danas nachi mnogo pristalica, internet vrvi njima, a i ratni zlochini pochinjeni u hrvatskoj tokom zadnjeg rata mogu se posmatrati u kontekstu produzhenja takve politike i ideologije.
valjda je to dovoljno da mi da za pravo da poimenichno prozovem sve hrvate sa foruma i trazhim da mi se pravdaju da oni nemaju nishta sa takvom interpretacijom dogadjaja i zlochinima koji su iz nje uslijedili.
Gost123 wrote: ali ekipa sa islambosna ce naci dosta dokaza o kojima ti govoris, citate iz kurana i iz suneta, kojima ce argumentirati svoje vidjenje. tvoj ce odgovor biti da su oni samo radiklaniji od drugih. ali ako je njihov dokaz pokoji citat iz kurana te sunet, gdje je tvoj? isto to samo drugacija interpretacija?
jednako kao shto che i neki ustasha svojom interpretacijom nepobitnih istorijskih chinjenica i njihovih implikacija, nachi razloga, odnosno "dokaza" da je to ispravno i pravedno, da sve srbe objesi o vrbe.
kad mi se kao hrvat (ili, ako nisi, iz hipoteteske pozicije jednog hrvata) opravdash za gornje i uvjerish me da biti hrvat ne znachi biti ustasha, onda chu ti vrlo rado i lako dati odgovor na postavljeno pitanje.

Gost123 wrote: pa kako je nevjerojatno kad je vec vidjeno?
neko mozhe biti nevjerovatno hrabar (ili se nevjerovatno precjenjivati) u jednoj situaciji danas, sutra u drugoj i svaki dan tako, tako da je i dalje nevjerovatno (po intenzitetu), ali vidjeno mnogo puta. nerazlikovanjem nevidjenog kao onog shto se nije dogodilo i nevjerovatnosti intenziteta necheg (toga koliko se precjenjujesh) ne zvucish pretjerano bistro i samo potvrdjujesh da se precjenjujesh.
danas

Post by danas »

blenta wrote:
Gost123 wrote: losa usporedba... taj neki ustasha za svoju spiku ne bi imao "dokaze" u svojim svetim knjigama niti ostavstini koju je ostavio njegov vrli vodja, od boga odabran.
mora da je usporedba losha samo zato shto ti kazhesh. "dokazi" tom ustashi su: (...)
ne vidjeh svete knjige kao dokaz u citatima koje navodis, a Gost123 je jasno naveo dokaze religijske prirode (argumentujuci -- ispravno -- zasto tvoje poredjenje sa ustasama ne stoji). niti vidjeh da se tvoj random ustasa poziva na neko -- jasno kao dan :D -- bogom dano pravo. politicki pravci i ideologije kreirani od ljudi nikada nece imati (niti su imali) istu tezinu kao ideologije koje sebi daju za pravo da govore u 'ime boga'. jer tu je uvijek mujo protiv sulje, a ovamo je mujo -- aman zaman -- protiv boga...

a jedino sto je vec vidjeno je tvoja -- u ovom trenutku vec nadasve presmjesna i dosadna -- strategija bacanja prasine u oci, te skretanje teme koristenjem nekih nebulozna poredjenja, i naravno, licnim prozivanjem forumasha koji se ne slazu sa tobom. tako da sada -- kojeg li iznenadjenja :D -- vise i ne pricamo o religiji kao takvoj vec pricamo o ustasama, te ne pricamo o tvom bratu u vjeri sa islam bosne vec pricamo o 'bezobrazluku' forumasha Gost123...

ponavljas se... fakat providno i dosadno -- te nema razloga da odgovaras. vec sve znamo -- zloba mi viri iz ociju. :D
blenta

Post by blenta »

trava raste iz zemlje kao shto i drveche raste iz zemlje.
shta ovdje obuhvata analogija?
ili chemo rechi da trava nije isto shto i drveche?
pa, nije, ali u tom sluchaju ni nema potrebe za analogiju, ako su isto trava i drveche.
danas wrote:
ponavljas se... fakat providno i dosadno -- te nema razloga da odgovaras. vec sve znamo -- zloba mi viri iz ociju. :D
ovo je krajnje originalna i dosad nevidjena izjava sa tvoje strane.
ne znam shta ti viri iz ochiju :D, ali iz postova ti viri uzrujanost, rujanska, isto vidjena ;)

a glavno je ono: "eto, samo da ja tebi kazhem, jer ne mogu izdrzhati da ne odgovorim, iako si dosadna i providna i nisi vrijedna odgovaranja, ali molim te nemoj mi odgovarati"

kako samoporichuche.

to te strah odgovora?
danas

Post by danas »

de promjeni plocu allaha ti... :oops:

PS a odgovora je strah samo onoga ko sa "ljepotana" sa islam bosne nevjesto skrece na ustase... :wink:
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

ma pusti danas ona je peder :oops:

:D
blenta

Post by blenta »

danas wrote:de promjeni plocu allaha ti... :oops:

PS a odgovora je strah samo onoga ko sa "ljepotana" sa islam bosne nevjesto skrece na ustase... :wink:
e, vala chesh mi ti rechi da promijenim plochu, a sama se izlizala do mjere da preskachesh ono shto ti ne odgovara, preskachesh bash kao kakva stara plocha :razz:
tako si isto preskochila shvatiti da nije nikakav problem dati odgovor gostu, i to s pika, ali da ne zhelim odgovarati na pitanje postavljeno na takav nachin, to je kao kad bi tebe neko upitao: "a ima li neko u tvojoj porodici da nije glup?" i ochekivao od tebe da mu ti to dokazhesh.
danas

Post by danas »

blenta wrote:

e, vala chesh mi ti rechi da promijenim plochu, a sama se izlizala do mjere da preskachesh ono shto ti ne odgovara, preskachesh bash kao kakva stara plocha :razz:
tako si isto preskochila shvatiti da nije nikakav problem dati odgovor gostu, i to s pika, ali da ne zhelim odgovarati na pitanje postavljeno na takav nachin, to je kao kad bi tebe neko upitao: "a ima li neko u tvojoj porodici da nije glup?" i ochekivao od tebe da mu ti to dokazhesh.
de ziva bila, napisi makar jedan jedini post, a da u njemu ne prozivas nekoga licno i ne gadjas se nekim supljim analogijama u cilju skretanja sa teme... u ovom trenutku sumnjam da si uopste u stanju i napisati par recenica a da se u njima ne sadrzi "to bi bilo kao da..."... :-) :lol: jadna majko svoja... :D
da nije presmijesno bilo bi zalosno... :-)
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: mora da je usporedba losha samo zato shto ti kazhesh.

neko mozhe biti nevjerovatno hrabar (ili se nevjerovatno precjenjivati) u jednoj situaciji danas, sutra u drugoj i svaki dan tako, tako da je i dalje nevjerovatno (po intenzitetu), ali vidjeno mnogo puta. nerazlikovanjem nevidjenog kao onog shto se nije dogodilo i nevjerovatnosti intenziteta necheg (toga koliko se precjenjujesh) ne zvucish pretjerano bistro i samo potvrdjujesh da se precjenjujesh.
mijesas kruske i jabuke. da si dala neku analogiju s krscanstvom, mozda evandjelje i krizarski ratovi, to bi imalo smisla...

ako je vec vidjeno, onda nije bas nevjerojatno. dogadja se, ponavlja se... opet nesto deseto pricas.

mozes li odgovoriti na ova pitanja, dati svoje misljejne, jer koliko sam shvatio, u islamu ne postoji sluzbeni stav kao kod katolicizma, pa da mogu citanjem katektizma, enciklika, kanonskog prava saznati:

- afganistan pod talibanima, obecana prava islamska drzava?
- kuran i mac, neodvojivo povezani?
- iskljucuje li islam demokraciju?
blenta

Post by blenta »

danas wrote:
blenta wrote:

de ziva bila, napisi makar jedan jedini post, a da u njemu ne prozivas nekoga licno i ne gadjas se nekim supljim analogijama u cilju skretanja sa teme... u ovom trenutku sumnjam da si uopste u stanju i napisati par recenica a da se u njima ne sadrzi "to bi bilo kao da..."... :-) :lol: jadna majko svoja... :D
...rugala se sova sjenici ;)
danas

Post by danas »

blenta wrote:
danas wrote:
blenta wrote: e, vala chesh mi ti rechi da promijenim plochu, a sama se izlizala do mjere da preskachesh ono shto ti ne odgovara, preskachesh bash kao kakva stara plocha :razz:
...rugala se sova sjenici ;)
hhhmmm.... da li bi to bilo kao da ja tebi kazem da se sova rugala sjenici, ili bi to bilo kao zakljuciti da i drvece i trava rastu iz zemlje? ili bi to bilo kao da je se sad neki ustasa javio na islam-bosna sajtu braneci kur'an? ili bi to bilo kao da je neko advokat a nije razumio ustavno pravo? ili bi to bilo kao reci da udisanje zraka nije isto sto i zivot? ili bi to bilo kao kad gosta zovemo bezobrazanim? ili bi to bilo kao da ja kazem da se neko prosipa kao riza iz humanitarne, ili mi ipak ne treba 'kao'? :-)

hajd' sad, allahimanet...
blenta

Post by blenta »

Gost123 wrote: mijesas kruske i jabuke. da si dala neku analogiju s krscanstvom, mozda evandjelje i krizarski ratovi, to bi imalo smisla...
vrati se na ono shto sam napisala "danas", trava i drveche. mozhesh li pokushati pojmiti na shta se analogija odnosi. moraju li objekti poredjenja biti isti-vjera sa vjerom, chovjek sa chovjekom itd., da bi se po nekom osnovu mogla napraviti analogija izmedju njih? ni blizu da je tako.
Gost123 wrote: ako je vec vidjeno, onda nije bas nevjerojatno. dogadja se, ponavlja se... opet nesto deseto pricas.
znachi, ako kazhem da je neko nevjerovatno uporan ili samoljubiv, to znachi da to ne mozhe biti vech vidjeno? obrati pazhnju na kontekst u kom sam koristila rijech "nevjerovatno", a ako ne shvatash, shta chu ti ja. ako se pravish da ne shvatash, opet nishta ne mogu.
Gost123 wrote:mozes li odgovoriti na ova pitanja, dati svoje misljejne, jer koliko sam shvatio, u islamu ne postoji sluzbeni stav kao kod katolicizma, pa da mogu citanjem katektizma, enciklika, kanonskog prava saznati:

- afganistan pod talibanima, obecana prava islamska drzava?
- kuran i mac, neodvojivo povezani?
- iskljucuje li islam demokraciju?
-moje mishljenje: talibani imaju nevjerovatno kruto i, usudjujem se rechi, surovo, tumachenje islama, gdje danashnji svijet i univerzalnost kur'anske poruke u danasnjem vremenu pokushavaju vratiti na stepen razvoja, shvatanja i odnose, koji su vladali prije 1400 godina. tako je npr. tv ili kompjuter "novotarija u vjeri" koje se treba chuvati, shto je besmisleno i suprotno samoj susthini poruke islama, brojni su ajeti i hadisi koji su kontra takvog shvatanja. ako zhelish, mogu te uputiti na njih. talibani su daleko od mishljenja vechine islamske uleme, ali je fakat da su radikalni uvijek najglasniji i njihovi postupci najsuroviji, a takve stvari skrechu pazhnju na sebe.
-kur'an i mach? kur'an i mach su imali veze utoliko shto su prije 1400 godina ubijani islamski emisari u okolne zemlje, koje nisu dozvoljavale mirno propovijedanje islama. tadashnji svijet je bio podijeljen na islamsku drzhavu i ostatak koji se tako ponashao, dva tabora. ta podjela svijeta je proshla, islam se mozhe propovijedati u neislamskim zemljama. ako zhelish, opet ti mogu navesti izvore koji su kontra rata, za mir, dijalog.
-definishi demokratiju.
blenta

Post by blenta »

danas wrote: hhhmmm.... da li bi to bilo kao da ja tebi kazem da se sova rugala sjenici, ili bi to bilo kao zakljuciti da i drvece i trava rastu iz zemlje? ili bi to bilo kao da je se sad neki ustasa javio na islam-bosna sajtu braneci kur'an? ili bi to bilo kao da je neko advokat a nije razumio ustavno pravo? ili bi to bilo kao reci da udisanje zraka nije isto sto i zivot? ili bi to bilo kao kad gosta zovemo bezobrazanim? ili bi to bilo kao da ja kazem da se neko prosipa kao riza iz humanitarne, ili mi ipak ne treba 'kao'? :-)

hajd' sad, allahimanet...
tebi smeta adekvatnost mojih analogija, vidim da su ostavile dubok i neizbrisiv trag u tvom jadnom egu, pa napadash samo koristhenje analogija u raspravi, umjesto njihovu adekvatnost, za koju si nemochna.
nazhalost, ja sam od tvojih chestih analogija zapamtila samo da su brojne i povrshne, pa bi ih morala trazhiti, a za to nemam vremena.
za razliku od tebe, ja argumentujem, a ti samo retorichki sikchesh i skreches s teme.
i predugo se pozdravljash, nedostatak dosljednosti, shta li?
pishesh lakosmislene samonegirajuche postove, jer si ti ta koja se javila na ovu temu postom koji se odnosi na moju malenkost i omalovazhavanje iste.
danas

Post by danas »

ma ko mi se uzbibo? :D
haj' sad baci jednu duboku analogiju i skreni temu, bice ti lakse... :lol:
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: vrati se na ono shto sam napisala "danas", trava i drveche. mozhesh li pokushati pojmiti na shta se analogija odnosi. moraju li objekti poredjenja biti isti-vjera sa vjerom, chovjek sa chovjekom itd., da bi se po nekom osnovu mogla napraviti analogija izmedju njih? ni blizu da je tako.

znachi, ako kazhem da je neko nevjerovatno uporan ili samoljubiv, to znachi da to ne mozhe biti vech vidjeno? obrati pazhnju na kontekst u kom sam koristila rijech "nevjerovatno", a ako ne shvatash, shta chu ti ja. ako se pravish da ne shvatash, opet nishta ne mogu.

-moje mishljenje: talibani imaju nevjerovatno kruto i, usudjujem se rechi, surovo, tumachenje islama, gdje danashnji svijet i univerzalnost kur'anske poruke u danasnjem vremenu pokushavaju vratiti na stepen razvoja, shvatanja i odnose, koji su vladali prije 1400 godina. tako je npr. tv ili kompjuter "novotarija u vjeri" koje se treba chuvati, shto je besmisleno i suprotno samoj susthini poruke islama, brojni su ajeti i hadisi koji su kontra takvog shvatanja. ako zhelish, mogu te uputiti na njih. talibani su daleko od mishljenja vechine islamske uleme, ali je fakat da su radikalni uvijek najglasniji i njihovi postupci najsuroviji, a takve stvari skrechu pazhnju na sebe.
-kur'an i mach? kur'an i mach su imali veze utoliko shto su prije 1400 godina ubijani islamski emisari u okolne zemlje, koje nisu dozvoljavale mirno propovijedanje islama. tadashnji svijet je bio podijeljen na islamsku drzhavu i ostatak koji se tako ponashao, dva tabora. ta podjela svijeta je proshla, islam se mozhe propovijedati u neislamskim zemljama. ako zhelish, opet ti mogu navesti izvore koji su kontra rata, za mir, dijalog.
-definishi demokratiju.
nije ti dobra analogija... nije isto ono o ustashama i hrvatima, te islam, radikali i kuran... i kruske i jabuke su voce, ali...

ma malo te peglam :D ni ti ne ostajes duzna ;)

znaci, kuran, hadisi, sunet... ipak postoji vremenski, kulturni i geopoliticki okvir koji je utjecao na praksu muhamedovu i na tekst kurana(?), pa se prema tome ne moze sve ono doslovno koristi ni provoditi u djelo?

i na kraju ispadne da se islam sirio macem.

demokracija, sekularna drzava, narod bira, glasuje, promjene se donose dijalogom, glasovanjem, demokratskim institucijama, vlade se smjenjuju i biraju glasovanjem.
da mogu primjerice krscanski propovijednici siriti "radosnu vijest" u iranu i afganistanu, a da im glava ostane na ramenima? moguce?
blenta

Post by blenta »

danas wrote:ma ko mi se uzbibo? :D
haj' sad baci jednu duboku analogiju i skreni temu, bice ti lakse... :lol:
ti si temu skrenula na mene, kud ja da skrenem sa sebe?
ma, neka si ti skrenula :D, nema veze, ako ti je tako lakshe nositi se sa stvarnoschu :lol:
blenta

Post by blenta »

Gost123 wrote: nije ti dobra analogija... nije isto ono o ustashama i hrvatima, te islam, radikali i kuran... i kruske i jabuke su voce, ali...

ma malo te peglam :D ni ti ne ostajes duzna ;)
skontala sam ja da se ti pravish budala, to je dobro za eskivazhe, ali ne valja shto onog ko se ponasha budalasto nakon nekog vremena vrlo lako mogu zamijeniti za budalu ;)

a analogija je adekvatna, priznao ti ili ne. a nekorektnost tvog nastupa, koje si sigurno svjestan, je u tome shto se od sto novorodjenchadi jedno rodi bez ruke i ti polazish od tog da je to ono uzorak i primjer novorodjencheta i pitash se ima li drugachije novorodjenchadi. polazish od repa umjesto od glave. taliban je musliman, ali ne postoji jednakost izmedju talibana i svih muslimana, ustasha je hrvat, ali ne postoji jednakost izmedju ustashe i svih hrvata, jedno dijete bez ruke je dijete, ali nisu sva djeca bez ruke.
Gost123 wrote:znaci, kuran, hadisi, sunet... ipak postoji vremenski, kulturni i geopoliticki okvir koji je utjecao na praksu muhamedovu i na tekst kurana(?), pa se prema tome ne moze sve ono doslovno koristi ni provoditi u djelo?
postoji razum i postoji institut kijasa (analogije). analogija je vrlo korisno i legitimno sredstvo u rasudjivanju i diskusijama, shto se mozhe vidjeti iz efekta koji na danasinu stalozhenost ostavljaju moje analogije :D. nije isto putovati kamilom i avionom.
a jesi li prochitao kur'an?
Gost123 wrote: i na kraju ispadne da se islam sirio macem.
zar bash tako jednostavno? u islamu ima jedno pravilo, kur'anski ajet, a to je da u vjeri nema prisile. nema prisilnog islamiziranja, ono je izrichito zabranjeno. teritorija islamske drzhave se shirila i smanjivala u ratovima, to je tachno, ali je isto tako tachno da su ratovi izmedju carstava bili tadashnji kontekst, kao i to da je islam u danas najmnogoljudniju islamsku zemlju ushao mirnim putem, trgovinom, misionarstvom.
Gost123 wrote: demokracija, sekularna drzava, narod bira, glasuje, promjene se donose dijalogom, glasovanjem, demokratskim institucijama, vlade se smjenjuju i biraju glasovanjem.
da mogu primjerice krscanski propovijednici siriti "radosnu vijest" u iranu i afganistanu, a da im glava ostane na ramenima? moguce?
ovdje malo fulash, sekularna drzhava i islamska drzhava se iskljuchuju. ne mozhe biti i sekularna i islamska, jer su sekularna i vjerska antonimi.
muhamed s.a.v.s. je demokratski donosio odluke, uvijek se savjetujuchi sa drugovima i uvazhavajuchi njihova mishljenja.
parafraza jednog hadisa: "niti valjam ja, ako ne uvazhim shta vi kazhete, niti vi valjate, ako ne kazhete ono shto mislite".
lichno mislim da je islamska drzhava iz doba poslanika s.a.v.s. ideal koji se na ovom svijetu teshko mozhe ponoviti, a neshto slichno je i recheno u hadisima, a to je da su prve generacije muslimana najbolje od svih koje che se pojaviti.
preshiroko si poshao, zagazio u nekoliko jako obimnih tema. mogu o tome pisati satima, ali umjesto toga predlazhem da suzish fokus i otvorish posebnu temu za svako od ovih pitanja.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Samo da dam podrsku @blenti!

:thumbup:
dingdong

Post by dingdong »

[/quote]-moje mishljenje: talibani imaju nevjerovatno kruto i, usudjujem se rechi, surovo, tumachenje islama, gdje danashnji svijet i univerzalnost kur'anske poruke u danasnjem vremenu pokushavaju vratiti na stepen razvoja, shvatanja i odnose, koji su vladali prije 1400 godina. tako je npr. tv ili kompjuter "novotarija u vjeri" koje se treba chuvati, shto je besmisleno i suprotno samoj susthini poruke islama, brojni su ajeti i hadisi koji su kontra takvog shvatanja. ako zhelish, mogu te uputiti na njih. talibani su daleko od mishljenja vechine islamske uleme, ali je fakat da su radikalni uvijek najglasniji i njihovi postupci najsuroviji, a takve stvari skrechu pazhnju na sebe.

Sellam i uvazavanje tvoga misljenja..:)

Prije bi se reklo da se treba cuvati TV-a i interneta a ne obratno. Mislim da je jasno kada upotrijebis zdravu logiku i zasto. Pogotovo oni koji imaju satelitske i programe poznatih svjetskih TV kuca. Dali ti nemislis da je tako posebno djecu? A to kako se Talibani cuvaju TV-a to je u njihovoj zajednici tako i nenamecu nikom. Ako su oni sretni i ponosni sa tim i ja sam sa njima. Koristiti TV samo za informacione svrhe. Da neduljim. Treba se prvo upoznati sa situacijom i okolnostima i financijom kod njih pa bi bilo i jasnije dali imaju i struje po kucama a ne televizije. Uglavnom ne namecu a nedaju svoje.

Talibani, upravu si za ovo iznad sto si iznijela..ali mislim opet da je sa opravdanjem. I kriv je ostatak svijeta za to pogotovo islamski. Po najmanje oni sami. O okupatorima koji su nagrtali opet i opet na njih da ne govorimo o njihovoj krivici. Oni su se branili kako su najbolje znali a vladari u Islamskim zemljama im okretali leda. Jeli to uredu to reci i pojedinci optuzuju opet njih kao oni krivi za sve? Besmisleno za moj pojam ili pojam bilo kog drugog muslimana koji koristi logiku i zdravu pamet.
Ovo sve ostalo sam uz tebe i slazem se.
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: a analogija je adekvatna, priznao ti ili ne. a nekorektnost tvog nastupa, koje si sigurno svjestan, je u tome shto se od sto novorodjenchadi jedno rodi bez ruke i ti polazish od tog da je to ono uzorak i primjer novorodjencheta i pitash se ima li drugachije novorodjenchadi. polazish od repa umjesto od glave. taliban je musliman, ali ne postoji jednakost izmedju talibana i svih muslimana, ustasha je hrvat, ali ne postoji jednakost izmedju ustashe i svih hrvata, jedno dijete bez ruke je dijete, ali nisu sva djeca bez ruke.
nije adekvatna... opet pises nesto deseto...
pretpostavljam da ekipa sa islambosna nije neka bezvezna, skupili se na trznici i palo im na pamet otvoriti islambosna. prije ce biti da tamo ima ljudi skolovanih u vjerniskim skolama, koji su i te kako svjesni sto pricaju i za svoje price, barem oni vjeruju, imaju uporiste u kuranu i sunetu.

buduci da u islamu ne postoji organizacija poput crkve u katolicanstvu, koja govori sto je sluzbeni nauk, a sto ne, nikada ne mogu znati sto je misljejne male skupine, a sto vece, koji su radikalniji a koji ne, jer svi kazu da je njihovo tumacenje pravo. tako sam cuo i da je afganistan pod talibanima bio jedini pravi pokusaj stvaranja prave islamske drzave(ne samo od onog lika s linka), i da su pokusali prenijeti doslovno uvjete i zakone, nacin razmisljanja kakav je bio za vrijeme nastanka kurana. ono sto se dobilo u praksi, bilo je bezvezarija teska. pitam se, kako to moze biti neka idealna islamska drzava? kako itko moze zeljeti da zivi u uvjetima 7. stoljeca? zakoni, pravila, nacin razmisljanja...
a jesi li prochitao kur'an?
da, i one hadise sto su bili na islambosna, te jos svasta nesto sa stranice http://www.znaci.com i sa slicnih stranica.
raspravljao sam s mnogim muslimanima o kuranu, kulturno-geopolitickom-povijesnom okviru nastanka kurana, i o utjecaju te situacija na formu, sadrzaj, pravila kurana i suneta.
odgovor bi uvijek bio: kuran je bozji govor koji je oduvijek postojao, na to nije utjecala oklina i sve ono sto sam naveo. muhamedova praksa je nesto idealno i univerzalno, sto su muslimani blizi toj praksi, bolji su vjernici. sve je idealno bilo kad je muhamed bio ziv. k'o u bajci.
zar bash tako jednostavno? u islamu ima jedno pravilo, kur'anski ajet, a to je da u vjeri nema prisile. nema prisilnog islamiziranja, ono je izrichito zabranjeno. teritorija islamske drzhave se shirila i smanjivala u ratovima, to je tachno, ali je isto tako tachno da su ratovi izmedju carstava bili tadashnji kontekst, kao i to da je islam u danas najmnogoljudniju islamsku zemlju ushao mirnim putem, trgovinom, misionarstvom.
i u kuranu i u bibliji postoje mnogi tekstovi koji dopustaju ljudima da cine sr..nja a da im savjest bude mirna. i upravo ta ambivalentnost jest privlacna. napisala si ovo: "kur'an i mach su imali veze utoliko shto su prije 1400 godina ubijani islamski emisari u okolne zemlje, koje nisu dozvoljavale mirno propovijedanje islama."

nisu im dali mirno da propovijedaju, pa se oni vratili s macevima... pa sta ako im nisu dali? odakle sada pravo da koriste mac?
nisu dali ni krscanima, pa su propovijedali(prvih nekoliko stoljeca, dok nisu dobili svjetovni utjecaj i vlast).
ovdje malo fulash, sekularna drzhava i islamska drzhava se iskljuchuju. ne mozhe biti i sekularna i islamska, jer su sekularna i vjerska antonimi.
muhamed s.a.v.s. je demokratski donosio odluke, uvijek se savjetujuchi sa drugovima i uvazhavajuchi njihova mishljenja.
parafraza jednog hadisa: "niti valjam ja, ako ne uvazhim shta vi kazhete, niti vi valjate, ako ne kazhete ono shto mislite".
lichno mislim da je islamska drzhava iz doba poslanika s.a.v.s. ideal koji se na ovom svijetu teshko mozhe ponoviti, a neshto slichno je i recheno u hadisima, a to je da su prve generacije muslimana najbolje od svih koje che se pojaviti.
da da... u pravu si. dopusta li kuran i sunet da drzava bude sekularna? kad bi ti mogla birati, bi li odabrala islamsku ili sekularnu drzavu?

ako imas kakav primjer, navedi gdje se netko muhemedu usporotivi u odluci, kritizirao ga, mozda svojom kritikom utjecao na promjenu neke nejgove odluke.

odakle samo te price o idelanim, zlatnim dobima, prvih krscana, prvih muslimana? sto je tada bilo idealno?
blenta

Post by blenta »

blenta wrote: a analogija je adekvatna, priznao ti ili ne. a nekorektnost tvog nastupa, koje si sigurno svjestan, je u tome shto se od sto novorodjenchadi jedno rodi bez ruke i ti polazish od tog da je to ono uzorak i primjer novorodjencheta i pitash se ima li drugachije novorodjenchadi. polazish od repa umjesto od glave. taliban je musliman, ali ne postoji jednakost izmedju talibana i svih muslimana, ustasha je hrvat, ali ne postoji jednakost izmedju ustashe i svih hrvata, jedno dijete bez ruke je dijete, ali nisu sva djeca bez ruke.
Gost123 wrote: nije adekvatna... opet pises nesto deseto...
:zzzz: eto, NDH nije imala shkolovanih ljudi u vlasti :zzzz:
radikalan istovremeno mora znachiti neobrazovan?
uputi me na taj rjechnik sinonima, molim te, iz kog se napajash...
no, ne ochekujem da priznash da je poredjenje adekvatno, jer time bi priznao da nisi u pravu, a bitnije ti je biti u pravu, nego istina.
Gost123 wrote:pretpostavljam da ekipa sa islambosna nije neka bezvezna, skupili se na trznici i palo im na pamet otvoriti islambosna. prije ce biti da tamo ima ljudi skolovanih u vjerniskim skolama, koji su i te kako svjesni sto pricaju i za svoje price, barem oni vjeruju, imaju uporiste u kuranu i sunetu.
pa, naravno da imaju svoje uporishte u islamskom kur'anu i sunetu, inache ne bi bili islamski radikali, nego neki drugi. svaka vjera, ideologija, politichki program, imaju centar, ljevicu i desnicu, koji se zasnivaju na istim temeljima. razlika je u nadogradnji. je li tu notornu chinjenicu hocesh podastrijeti kao neku mudrost?

Gost123 wrote: buduci da u islamu ne postoji organizacija poput crkve u katolicanstvu, koja govori sto je sluzbeni nauk, a sto ne, nikada ne mogu znati sto je misljejne male skupine, a sto vece, koji su radikalniji a koji ne, jer svi kazu da je njihovo tumacenje pravo.
sad je opet mudrost to shto svi za svoje tumachenje kazhu da je ispravno i vjeruju u to?
a josh vecha mudrost je znati chije je mishljenje u vechini i nemoguche je razluchiti da je bin laden islamski ekstremista ili liberal?
mislim, ako chesh tako "neinformisano" nastupati, onda mozhemo prichati do sudnjeg dana i opet chesh biti jednako "neinformisan".

ja ti predlazhem da sam dodjesh do svog stava o islamu. nema smisla pitati mene shta je moj islam, pa mi govoriti shta talibani misle. ti u startu smatrahs da se do tog odgovora ne moze ni doci, jer uvijek mozhesh rechi, kao shto i govorish: “ti to kazhesh, ali onaj kazhe ono, shta s tim?". stalno stvari postavljash nekorektno, ne znam da li namjerno. iskreno vjerujem da svi vjeruju da je njihovo vjerovanje ispravno. to se pretpostavlja bez objashnjenja. pa, u islamskom vjerovanju je da che se muslimani podijeliti u vishe od 70 sekti, od kojih che samo jedna biti na pravom putu. ili: "pojaviche se grupa ljudi, smatrachete svoje namaze slabim u poredjenju s njihovim, i svoj post u poredjenju s njihovim postom, i svoje djelo s njihovim djelom. uchiche kur'an, ali im on neche sezati dalje od njihovih grla, a iz vjere che izlaziti kao shto strijela izlazi iz luka". jasno je da samo Bog mozhe suditi chije je vjerovanje ispravno, a svako se, naravno, trudi vjeru shvatiti i osjetiti najbolje kako mozhe, uzdajuchi se u pravednost Suca. i to je neshto shto ja tebi ne mogu prenijeti rijechima, unutrashnji osjechaj vjernika je izmedju njega i Tvorca.
razlike se uvijek mogu nachi i stvoriti, zato shto se opet sve svodi na nesavrshene ljude, koji sitne razlike naglashavaju, a velika slaganja ostavljaju po strani.
Gost123 wrote: tako sam cuo i da je afganistan pod talibanima bio jedini pravi pokusaj stvaranja prave islamske drzave(ne samo od onog lika s linka), i da su pokusali prenijeti doslovno uvjete i zakone, nacin razmisljanja kakav je bio za vrijeme nastanka kurana. ono sto se dobilo u praksi, bilo je bezvezarija teska. pitam se, kako to moze biti neka idealna islamska drzava? kako itko moze zeljeti da zivi u uvjetima 7. stoljeca? zakoni, pravila, nacin razmisljanja...
a da mozhda pitanje uputish nekom talibanu, pa nek' ti objasni :)
Gost123 wrote:nisu im dali mirno da propovijedaju, pa se oni vratili s macevima... pa sta ako im nisu dali? odakle sada pravo da koriste mac?
nisu dali ni krscanima, pa su propovijedali(prvih nekoliko stoljeca, dok nisu dobili svjetovni utjecaj i vlast).
ovdje si sam dao odgovor kontra sebe. islam se prvih desetak godina propovijedao u meki, prvo u tajnosti, a zatim pod atmosferom lincha, prijetnji, pokushaja ubistva poslanika s.a.v.s., chak je ishlo dotle da su muslimani jedno vrijeme bili izolovani u getu. to je bilo vrijeme kad se postavljao samo temelj vjere, stvar srca. muslimani su pod prijetnjom smrti u zadnji chas izbjegli u medinu. upravo kad je u medini nastalo ono shto se mozhe nazvati islamskom drzhavicom, po prirodi stvari je doshlo do prve bitke u kojoj su triput malobrojniji muslimani pobijedili mekanije. u bici kod kanala mekanije su rijeshili unishtiti islamsku drzhavicu u medini i dugo su je drzhali pod opsadom, ali nisu uspjeli uchi i povukli su se. razlika izmedju mirnog krschanskog propovijedanja, koje spominjesh i i, tvrdish, ratobornog islamskog, je u tome shto su muslimani vrlo brzo organizovali svoju drzhavu i tako uspjeli sachuvati izvornost vjere (autentichnost kur'ana je chinjenica). za razliku od njih, krschani, koji su bili u svom nastanku jevrejska sekta, to nisu uspjeli. isus sam tvrdi da je poslan samo jevrejima, sam tvrdi da je doshao ne da donese nove, nego da potvrdi stare zakone. medjutim, upravo zbog 300-godishnjeg tajnog propovijedanja vjere, na razlichitim jezicima i teritorijama, doshlo je do ustupaka "paganima", te su oni, a ne jevreji, postali glavni primatelji poruke. medjutim, cijena je bila shto je jevrejski Bog, koji je po sinajskim zapovijedima jedan i koji zabranjuje idole i likove, zamijenjen rimskom vjerovanju bliskim konceptom trojstva, gdje Bog ima i sina, a to je bilo nepomirljivo sa vishehiljadugodishnjim jevrejskim monoteizmom. ako pogledash nit monoteizma, onda chesh vidjeti da je krschanstvo kakvo ga znamo po novom zavjetu, neprirodna interpolacija izmedju judaizma i islama, da strshi sa linije trenda. shta je poenta svega ovog? drzhava, koji si ti spomenuo. drzhava, imati drzhavu u tom dobu je automatski znachilo imati neprijatelje spremne na rat i njeno unishtenje. osim toga, meka-neprijatelj islamske drzhave, se mirno predala muslimanima i to je bila diplomatska, a ne vojna pobjeda. ne mozhesh stvari posmatrati mimo konteksta.
Gost123 wrote:da da... u pravu si. dopusta li kuran i sunet da drzava bude sekularna? kad bi ti mogla birati, bi li odabrala islamsku ili sekularnu drzavu?
skroz nelogichno pitanje. pa, kur'an je vjerska knjiga. to je kao da pitash dopushta li ustav sekularne francuske da ona ujedno bude vjerska drzhava?
a na pitanje ti ne mogu jednoznachno odgovoriti. jer, ispade da su i afganistan pod talibanima i iran islamske drzhave, a razlika je kao nebo i zemlja. ne znam je li ti poznato otkad zhene u iranu imaju pravo glasa ili kolika je njihova zastupljenost na univerzitetima. ali, da je sad sedmi vijek i da me pitash da li bih zheljela zhivjeti u tadashnjoj islamskoj drzhavi, odgovor bi bio jasan. zadovoljna sam time da zhivim u sekularnoj bosni sve dotle dok su mi vjerska prava zagarantovana i dok me zbog vjere niko neche progoniti, ili dok barem u ustavu neche imati pravo na to, jer je genocid nad onim drugachijeg imena i vjere ovdje josh svjezha rana. a sama islamska drzhava je, rekoh ti vech, Bog zna, teshko dostizhan ideal. u svakom sluchaju, islamska drzhava bi po svom socijalnom karakteru morala lichiti tom aspektu komunizma, jer je jedan od pet uslova da se neko nazove muslimanom taj da dio svog imetka daje siromashnim.
Gost123 wrote: ako imas kakav primjer, navedi gdje se netko muhemedu usporotivi u odluci, kritizirao ga, mozda svojom kritikom utjecao na promjenu neke nejgove odluke.
da ne idemo preshiroko. ono shto je pravilo, zhelish da ti navedem kao da je izuzetak. inache tako postavljash ovdje stvari. slobodno se raspitaj o tome shta znachi rijech "shura" i tome kako se poslanik s.a.v.s. uvijek o svemu konsultovao sa drugovima, gdje su i zhene znale uchestvovati. sigurno ima neshto i na netu. chak nije odredio svog nasljednika, iako je svoju smrt najavio malo prije nje. njegov nashljednik se morao izabrati dogovaranjem i pregovaranjem, shto je bila demokratija u povoju. nazhalost, kroz kasnije medjumuslimanske ratove, stvari se nisu nastavile u tom pravcu.
blenta wrote:odakle samo te price o idelanim, zlatnim dobima, prvih krscana, prvih muslimana? sto je tada bilo idealno?
vjerovatno mislish da nije bilo idealno shto nisu imali kompjutere i brze aute.
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: :zzzz: eto, NDH nije imala shkolovanih ljudi u vlasti :zzzz:
radikalan istovremeno mora znachiti neobrazovan?
uputi me na taj rjechnik sinonima, molim te, iz kog se napajash...
no, ne ochekujem da priznash da je poredjenje adekvatno, jer time bi priznao da nisi u pravu, a bitnije ti je biti u pravu, nego istina.
razni nacisti, fasisti i slicna ekipa se ipak ne poziva na argumente tipa: sveta knjiga, apsolutna istina od boga dana, boziji sin, prorok itd. oni nemaju knjigu poput biblije ili kurana, za koje bi vjerovali da su bozanskog nadahnuca.

pa, naravno da imaju svoje uporishte u islamskom kur'anu i sunetu, inache ne bi bili islamski radikali, nego neki drugi. svaka vjera, ideologija, politichki program, imaju centar, ljevicu i desnicu, koji se zasnivaju na istim temeljima. razlika je u nadogradnji. je li tu notornu chinjenicu hocesh podastrijeti kao neku mudrost?

sad je opet mudrost to shto svi za svoje tumachenje kazhu da je ispravno i vjeruju u to?
a josh vecha mudrost je znati chije je mishljenje u vechini i nemoguche je razluchiti da je bin laden islamski ekstremista ili liberal?
mislim, ako chesh tako "neinformisano" nastupati, onda mozhemo prichati do sudnjeg dana i opet chesh biti jednako "neinformisan".
pa zasto onda njihova verzija ne bi bila ona prava, istinski, izvorni islam?
u cemu grijese?
kad sam negdje raspravljao o reformi islama, muslimani sve automatski odbacuju. nema se tu sta reformirati. kuran i sunet su savrseni. nema se tu sta dodavati i oduzimati. u cemu se sastoji nadogradja?

pusti bin ladena. od milijardu i kusur muslimana, cini mi se da je tvoje vidjenje u manjini.

evo sura 5:33
33. Kazna za o­ne koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na o­nome svijetu čeka ih patnja velika,

nadje se neka ekipa, optuze nekoga da vojuje protiv alaha i stvara nered na zemlji (po njihovom misljenju), sto da cine? procitaju kuran, alahov govor, nadju ovaj tekst i odluce ga u praksi primjeniti. u cemu grijese?
ja ti predlazhem da sam dodjesh do svog stava o islamu. nema smisla pitati mene shta je moj islam, pa mi govoriti shta talibani misle. ti u startu smatrahs da se do tog odgovora ne moze ni doci, jer uvijek mozhesh rechi, kao shto i govorish: “ti to kazhesh, ali onaj kazhe ono, shta s tim?".

a da mozhda pitanje uputish nekom talibanu, pa nek' ti objasni :)
pokusavam stvoriti neku sliku. citanje kurana i hadisa bas i ne daje neku svijetlu, super-pozitivnu. pogotovo kad danas dobar dio muslimana cini svasta nesto u ime toga i toga, dok drugi govore da to bas nije tako, da ovi zlouporabljaju i sl. vec rekoh, da postoji neki sluzbeni stav kao kod katolicke crkve, lakse bi bilo razdvojiti teoriju od necije prakse.

reci ce da je prorok tako zivio, da je to zlatno doba, da je san svakog muslimana da bude sto slicniji prvim muslimanima, da zele stvoriti pravu islamsku drzavu. sve moguce "novotarije" samo kvare.
razlika izmedju mirnog krschanskog propovijedanja, koje spominjesh i i, tvrdish, ratobornog islamskog, je u tome shto su muslimani vrlo brzo organizovali svoju drzhavu i tako uspjeli sachuvati izvornost vjere (autentichnost kur'ana je chinjenica). shta je poenta svega ovog? drzhava, koji si ti spomenuo. drzhava, imati drzhavu u tom dobu je automatski znachilo imati neprijatelje spremne na rat i njeno unishtenje. osim toga, meka-neprijatelj islamske drzhave, se mirno predala muslimanima i to je bila diplomatska, a ne vojna pobjeda. ne mozhesh stvari posmatrati mimo konteksta.
to jest objasnjenje, ali ne mijenja cinjenicu da se islam sirio macem. objasnjenje da je drzava bila neodvojivo vezana s religijom ne mijenja bas nesto. drzavni interesi su bili interesi religije i obratno. islamske zemlje se zato i nazivaju islamskima i vjerski vodje imaju i najvecu svjetovnu moc. zato sam i pitao o demokraciji, sekularnoj drzavi. iranci ce sigurno reci da je sekularna drzava nespojiva sa islamom.
ne znam je li ti poznato otkad zhene u iranu imaju pravo glasa ili kolika je njihova zastupljenost na univerzitetima. ali, da je sad sedmi vijek i da me pitash da li bih zheljela zhivjeti u tadashnjoj islamskoj drzhavi, odgovor bi bio jasan. sama islamska drzhava je, rekoh ti vech, Bog zna, teshko dostizhan ideal. u svakom sluchaju, islamska drzhava bi po svom socijalnom karakteru morala lichiti tom aspektu komunizma, jer je jedan od pet uslova da se neko nazove muslimanom taj da dio svog imetka daje siromashnim.
nije mi poznato, ali to opet nije nista s obzirom koliku moc i utjecaj imaju muskarci. znam da nisu zenama dopustili da idu na nogometne utakmice, jer... imaju svoje neke razloge.

sto se tice krscanskih ideala, suptilnijih slojeva teologije, oni su tesko spojivi s kapitalizmom. ali ni u krscanstvu ni u islamu dobar dio teorije nikada nije potpuno zazivio u praksi, onaj opcepozitivni.
da ne idemo preshiroko. ono shto je pravilo, zhelish da ti navedem kao da je izuzetak. inache tako postavljash ovdje stvari. slobodno se raspitaj o tome shta znachi rijech "shura" i tome kako se poslanik s.a.v.s. uvijek o svemu konsultovao sa drugovima, gdje su i zhene znale uchestvovati. sigurno ima neshto i na netu. chak nije odredio svog nasljednika, iako je svoju smrt najavio malo prije nje. njegov nashljednik se morao izabrati dogovaranjem i pregovaranjem, shto je bila demokratija u povoju. nazhalost, kroz kasnije medjumuslimanske ratove, stvari se nisu nastavile u tom pravcu.

vjerovatno mislish da nije bilo idealno shto nisu imali kompjutere i brze aute.
probat cu naci na online stogod.

pa bas i ne. ta zlatna doba se cesto spominju kao doba pravde, blagostanja, sve super sve za pet. slike koje definitivno ne odgovaraju stvarnosti. niti je bilo blagostanje, niti bozija pravda na zemlji, a da ne govorim o ljudskim pravima i slobodama.
Post Reply