Haris.ba wrote: ↑06/07/2022 09:23
VladaFBiH wrote: ↑05/07/2022 12:29
plate su im nekada davno bile daleko iznad prosjeka ali više nisu... kad malo bolje razmislim sada su već jadne i moraš biti baš kloc da ti životni cilj bude "uhljebljenje" za 12-13 stoja.
Sigurnih 12-13 stoja mjesecno, kad odes u banku za kredit da te ne gledaju kao bogalja....
Neces se ti obogatiti u drzavnoj sluzbi, ali u sustini znas sa cim mozes do penzije racunati.
Kao netko tko je imao iskustvo u obje situacije, u državnoj službi pa poslije privatnoj kompaniji mogu samo reći da je državna odron za nekoga tko ima bilo kakve ambicije i želju za učenjem i radom. Plaća se obračunava po kolektivnom koeficijentu i šta god da napraviš i kako god da radiš i ističeš se nećeš dobiti povećanje osim ako ne odeš na jaču poziciju.
Znači netko obrazovan, mlad, pametan, radišan ima isti koeficijent kao i baba kojoj konstantno šteka printer i programi, a radi u administrativnom dijelu i nimalo kreativnosti u poslu, automatizirani posao.
Ako se istakneš i radiš bolje možeš dobiti više posla, a ako i ne radiš vele nema toliko pristiska. Kvalitetnih kadrova nema puno, i nisam imao nikako mentora i sve što sam naučio morao sam sam skontati. Obična nabavka uredskog materijala prolazi kroz kojekakve procedure, ako ti nešto treba na čekanju si, i jednostavno svi rade kroz nekakvu bolikurčinu. Ubije te psihološki, džaba koliko god energičan i potencijalno radišan, okolina te spusti.
Ta priča o uhljebljenju je toliko promašena i vrijedi samo za one koji se na takvim pozicijama mogu provlačiti da što manje rade, jednostavno da se zacementiraju i prst u uvo.
Bilo je i dobrih stvari, od šefa, nekih radnih kolega, nekih promjena, ali to ovisi opet kako te zapadne.
S druge strane kod privatnika je dinamičnije, premda možeš nekad biti ispodprosječno plaćen i tegliti puno, i svašta čovjek doživi kod naših gazdi, ako je posao iole pristojan može se napredovati i nešto naučiti i to iskoristiti u budućnosti. Tako se lakše pripremiš za bilo što u budućnosti, bilo kakav izazov. Možeš se izgraditi.
U desetom dijelu vremena kod privatnika sam više naučio u odnosu na državnu službu, tehnologija je više u toku, realne su stvari u pitanju, ovi u državnim u puno situacija žive u nekom svom balonu. Neki su to rješili tako da svoju sposobnost koriste sa strane i rade privatno uz poslove asistenata na fakultetima i slično. Tu je već malo bolja situacija.
Opet je li to vrijedi 12-13 stoja i sutra propadanjem državne pozicije ideš na cestu i nemaš priliku se igdje zaposliti jer nisi uložio u sebe i zacementiran na tim pozicijama ne možeš tek tako u realni sektor? Ja mislim da ne.