Stvarni razlog nenapredovanja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mehoxy

#101 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by mehoxy »

billy organ wrote: 02/07/2022 23:10 cuo sam par puta da neko govori "sta fali ukrao bih i ja". I to su govorile normalne osobe.
Taj lopovski mentalitet je jedan od najvecih problema ovdje. Velika vecina naroda ce rado popljuvati politicare, a vecina od te vecine bi, da su na njihovom mjestu, radili isto.
I to je definitivno nesto sto ubija nadu za bolje sutra, jer i kada odu trenutne generacije parazita sa politicke scene, ko ce ih zamijeniti ?
Ommadawn

#102 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Ommadawn »

mehoxy wrote: 03/07/2022 17:04
billy organ wrote: 02/07/2022 23:10 cuo sam par puta da neko govori "sta fali ukrao bih i ja". I to su govorile normalne osobe.
Taj lopovski mentalitet je jedan od najvecih problema ovdje. Velika vecina naroda ce rado popljuvati politicare, a vecina od te vecine bi, da su na njihovom mjestu, radili isto.
I to je definitivno nesto sto ubija nadu za bolje sutra, jer i kada odu trenutne generacije parazita sa politicke scene, ko ce ih zamijeniti ?
Naravno.
Krali su i za vrijeme Tita, ispočetka pomalo, da se ne primjeti a kasnije sve više i više.
Sjaši Kurta, da uzjaše Murta.
Suzie Q

#103 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Suzie Q »

Kod nas je najnormalnije da osoba nesto uzme s posla, sjetimo se scene iz Bolje zivota kad sekretarica Gige Moravca od uredskog materijala pravi teke za skolu djeci. Poznanica, cija mama cisti u bolnici, se hvalila kako joj mama donosi neka super sredstva za ciscenje s posla. Medicinska sestra koju znam, radi privatno u slobodno vrijeme na crno kome treba sestra, sve sto treba uzima s posla cak i infuziju...sve su to obicni, normalni ljudi koji se isto bore za zivot kao i mi. Nisu to velike kolicine, ali kad svi uzmu po flaster, taj nedostatak se osjeti. Poslije svi grmimo sto bolnice nemaju flastera.
I svugdje je tako, svi uzimaju s posla, kopiraju na poslu... Nije bitno je li olovka ili koverta jer i to ostecuje drzavu/poslodavca i de facto je kradja, odnosno potkradanje. I svima nam se to negdje podrazumijeva. Oni koji imaju pristup vecem, vise i uzimaju. ali svi slojevi rade isto.
VladaFBiH

#104 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 02/07/2022 23:03 Zapravo plate u velikoj vecini "drzavnog" sektora i nisu nesto aman zaman velike. Izuzev par institucija na federalnom nivou sa bogovskim uslovima, manje vise to su plate ekvivalentne realnom sektoru. Fazon je sto se vrlo malo radi. Ne ide niko na budzet da se obogati. Nego da bude placen i ispostovan za vrlo malo rada.
plate su im nekada davno bile daleko iznad prosjeka ali više nisu... kad malo bolje razmislim sada su već jadne i moraš biti baš kloc da ti životni cilj bude "uhljebljenje" za 12-13 stoja.
dr_Evil

#105 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 21/06/2022 10:23
dr_Evil wrote: 21/06/2022 07:56

Meni se cini da si i ti impresionirana jevrejskim dostignucima kroz historiju kao i ja, najpametniji narod sto je krocio planetom :D. Ali opet strogo brate, da je stavio Hrvati umjesto Jevreji, tesko da bi bio trajni.
2 sedmice
Komentarisanje rada moderacije
Negiranje i relativiziranje genocida, holokausta i progona je za trajni
De jos jednom, ali na mjesec, malo je 2 sedmice majka mu stara
Haris.ba

#106 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 05/07/2022 12:29
_BataZiv_0809 wrote: 02/07/2022 23:03 Zapravo plate u velikoj vecini "drzavnog" sektora i nisu nesto aman zaman velike. Izuzev par institucija na federalnom nivou sa bogovskim uslovima, manje vise to su plate ekvivalentne realnom sektoru. Fazon je sto se vrlo malo radi. Ne ide niko na budzet da se obogati. Nego da bude placen i ispostovan za vrlo malo rada.
plate su im nekada davno bile daleko iznad prosjeka ali više nisu... kad malo bolje razmislim sada su već jadne i moraš biti baš kloc da ti životni cilj bude "uhljebljenje" za 12-13 stoja.
Sigurnih 12-13 stoja mjesecno, kad odes u banku za kredit da te ne gledaju kao bogalja....

Neces se ti obogatiti u drzavnoj sluzbi, ali u sustini znas sa cim mozes do penzije racunati.
Suzie Q

#107 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Suzie Q »

za mlade, sposobne i obrazovane ljude je drzavna sluzba pogubna. Niti mogu napredovati niti se razvijati, povecanje place je skoro pa nemoguce. O modernizaciji u radu mogu sanjati. Ima institucija gdje se jos koriste pisace masine. O silnoj papirologiji da ne govorim. i jos ti onda stranka postavi za sefa nekog debila koji ti pera ne moze odbiti, ali poklopi se i prihvati.
Bloo
Globalna šefica

#108 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 06/07/2022 09:10
Bloo wrote: 21/06/2022 10:23
2 sedmice
Negiranje i relativiziranje genocida, holokausta i progona je za trajni
De jos jednom, ali na mjesec, malo je 2 sedmice majka mu stara
2 sedmice
fortaleza

#109 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by fortaleza »

Haris.ba wrote: 06/07/2022 09:23
VladaFBiH wrote: 05/07/2022 12:29

Sigurnih 12-13 stoja mjesecno, kad odes u banku za kredit da te ne gledaju kao bogalja....

Neces se ti obogatiti u drzavnoj sluzbi, ali u sustini znas sa cim mozes do penzije racunati.
Kao netko tko je imao iskustvo u obje situacije, u državnoj službi pa poslije privatnoj kompaniji mogu samo reći da je državna odron za nekoga tko ima bilo kakve ambicije i želju za učenjem i radom. Plaća se obračunava po kolektivnom koeficijentu i šta god da napraviš i kako god da radiš i ističeš se nećeš dobiti povećanje osim ako ne odeš na jaču poziciju.

Znači netko obrazovan, mlad, pametan, radišan ima isti koeficijent kao i baba kojoj konstantno šteka printer i programi, a radi u administrativnom dijelu i nimalo kreativnosti u poslu, automatizirani posao.

Ako se istakneš i radiš bolje možeš dobiti više posla, a ako i ne radiš vele nema toliko pristiska. Kvalitetnih kadrova nema puno, i nisam imao nikako mentora i sve što sam naučio morao sam sam skontati. Obična nabavka uredskog materijala prolazi kroz kojekakve procedure, ako ti nešto treba na čekanju si, i jednostavno svi rade kroz nekakvu bolikurčinu. Ubije te psihološki, džaba koliko god energičan i potencijalno radišan, okolina te spusti.

Ta priča o uhljebljenju je toliko promašena i vrijedi samo za one koji se na takvim pozicijama mogu provlačiti da što manje rade, jednostavno da se zacementiraju i prst u uvo.

Bilo je i dobrih stvari, od šefa, nekih radnih kolega, nekih promjena, ali to ovisi opet kako te zapadne.

S druge strane kod privatnika je dinamičnije, premda možeš nekad biti ispodprosječno plaćen i tegliti puno, i svašta čovjek doživi kod naših gazdi, ako je posao iole pristojan može se napredovati i nešto naučiti i to iskoristiti u budućnosti. Tako se lakše pripremiš za bilo što u budućnosti, bilo kakav izazov. Možeš se izgraditi.

U desetom dijelu vremena kod privatnika sam više naučio u odnosu na državnu službu, tehnologija je više u toku, realne su stvari u pitanju, ovi u državnim u puno situacija žive u nekom svom balonu. Neki su to rješili tako da svoju sposobnost koriste sa strane i rade privatno uz poslove asistenata na fakultetima i slično. Tu je već malo bolja situacija.

Opet je li to vrijedi 12-13 stoja i sutra propadanjem državne pozicije ideš na cestu i nemaš priliku se igdje zaposliti jer nisi uložio u sebe i zacementiran na tim pozicijama ne možeš tek tako u realni sektor? Ja mislim da ne.
Haris.ba

#110 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Haris.ba »

fortaleza wrote: 06/07/2022 15:03 Opet je li to vrijedi 12-13 stoja i sutra propadanjem državne pozicije ideš na cestu i nemaš priliku se igdje zaposliti jer nisi uložio u sebe i zacementiran na tim pozicijama ne možeš tek tako u realni sektor? Ja mislim da ne
Gdje je to propala drzavna pozicija?

Sve si ti u pravu. Ali, nekom je ambicija od 8 do 4 i kapak. Nisu svi isti.
fortaleza

#111 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by fortaleza »

Haris.ba wrote: 06/07/2022 23:41
fortaleza wrote: 06/07/2022 15:03 Opet je li to vrijedi 12-13 stoja i sutra propadanjem državne pozicije ideš na cestu i nemaš priliku se igdje zaposliti jer nisi uložio u sebe i zacementiran na tim pozicijama ne možeš tek tako u realni sektor? Ja mislim da ne

Lagano će se početi mijenjati mišljenje ljudi o državnim kompanijama u idućih nekoliko godina. I neće više biti tolika razlika između državnih i privatnih jer država kao kompanija će smanjivati broj zaposlenih kako je globalne korporacije budu pritiskale sve više i više. Znamo da je država registrirana također kao d.o.o, to ne moramo objašnjavati. :D

Eronet je smanjivao plaće zaposlenima prethodnih godina, a uzeli studente da rade kao korisnička podrška, slično i kod tht-a u Hrvatskoj, domovi zdravlja nisu dobijali plaće, oni iz Konjica obustavljali rad, pa nedavne priče oko rudara, pa propadanje Aluminija i još nekih kompanija koje su direktno bile upravljane od strane vlade i bliskih njima. Željeznice RS-a (a vjerujem i federacije) smanjuju broj zaposlenih u idućim godinama, tu je i moratorij na zaposlenje novih radnika u rudnicima, BHRT je pred gašenjem već nekoliko godina, a penzioneri su prebačeni direktno na budžet.
Sad će i elektroprivrede dobiti konkurenciju u vidu privatnih elektrokompanija od obnovljivih izvora, od solara i slično...

Tih kojima je ambicija o 8 do 4 i kapak će u ovisnosti o tome gdje se potrefe i u koje vrijeme će ovisiti cijela egzistencija. Poanta i nije u nekoj tobože ambicioznosti za statusom, pozicijom i nekakvih karijernim napredkom već u želji za učenjem koja čini razliku.

Znanje se nikome ne može uzeti, a onaj tko ga nema najebo je ko žuti.
R A V E N

#112 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by R A V E N »

A vi bi?
pinkman

#113 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by pinkman »

fortaleza wrote: 08/07/2022 00:17
Haris.ba wrote: 06/07/2022 23:41

Lagano će se početi mijenjati mišljenje ljudi o državnim kompanijama u idućih nekoliko godina. I neće više biti tolika razlika između državnih i privatnih jer država kao kompanija će smanjivati broj zaposlenih kako je globalne korporacije budu pritiskale sve više i više. Znamo da je država registrirana također kao d.o.o, to ne moramo objašnjavati. :D

Eronet je smanjivao plaće zaposlenima prethodnih godina, a uzeli studente da rade kao korisnička podrška, slično i kod tht-a u Hrvatskoj, domovi zdravlja nisu dobijali plaće, oni iz Konjica obustavljali rad, pa nedavne priče oko rudara, pa propadanje Aluminija i još nekih kompanija koje su direktno bile upravljane od strane vlade i bliskih njima. Željeznice RS-a (a vjerujem i federacije) smanjuju broj zaposlenih u idućim godinama, tu je i moratorij na zaposlenje novih radnika u rudnicima, BHRT je pred gašenjem već nekoliko godina, a penzioneri su prebačeni direktno na budžet.
Sad će i elektroprivrede dobiti konkurenciju u vidu privatnih elektrokompanija od obnovljivih izvora, od solara i slično...

Tih kojima je ambicija o 8 do 4 i kapak će u ovisnosti o tome gdje se potrefe i u koje vrijeme će ovisiti cijela egzistencija. Poanta i nije u nekoj tobože ambicioznosti za statusom, pozicijom i nekakvih karijernim napredkom već u želji za učenjem koja čini razliku.

Znanje se nikome ne može uzeti, a onaj tko ga nema najebo je ko žuti.
Slazem se sa svim osim za elektroprivrede... :D

Mislim da ce se privatne prije odluciti za izvoz jer je cijena na domacem trizistu socijalna...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#114 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by Truba »

viewtopic.php?f=25&t=160230&start=6025

ako ste iz sarajva pratite ovu temo o tramvajima i znat ćete što ne napredujemo
ako niste iz sarajeva opet pratite pljuvačinu

umjesto da se radujemo svakom metru željeza svakom kubiku betona
svakom stranom radniku koji radi kod nas
da stvaramo veze po svijetu u kontekstu posla

desetine stranica klanja ni oko čega
mayab

#115 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by mayab »

Evo jučer na N1 Srđan Mandić , stalne opstrukcije zelenih termita iz inata, ljubomore... biće krivo im što nisu u poslu, u mogućnostima pljačke i talova , pak da ne mogu oni, neka svi trpe...
[youtube]https://youtu.be/FpOQrYQcUMo?t=1897[/youtube]
R A V E N

#116 Re: Stvarni razlog nenapredovanja?

Post by R A V E N »

Prvo smo bili lewd. Mislili smo da smo shrewd. Na kraju smo ostali samo stewed. :chmoljava:
Post Reply