Ne I ne ... necu da budem moderator. Odgovoran je to posao ...Euridika wrote:Ja kontala Ramo postao moderator. Piše mod-comment, autor: Ramo.![]()
Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
- Ramzess Veliki
#376 Re: mod-comment
- arzuhal
#377 Re: mod-comment
Zbog ovog što si rekao zauzet ću se za tebe išaretom ako te nekad budu htjeli banovatRamzess Veliki wrote:Ne I ne ... necu da budem moderator. Odgovoran je to posao ...Euridika wrote:Ja kontala Ramo postao moderator. Piše mod-comment, autor: Ramo.![]()
- Ramzess Veliki
#378 Re: mod-comment
Onaj potez rukom slijeva na desno ispod brade ???arzuhal wrote:Zbog ovog što si rekao zauzet ću se za tebe išaretom ako te nekad budu htjeli banovatRamzess Veliki wrote:Ne I ne ... necu da budem moderator. Odgovoran je to posao ...Euridika wrote:Ja kontala Ramo postao moderator. Piše mod-comment, autor: Ramo.![]()
- Sanjarko
#379 Re: mod-comment
Plavo-bijeli wrote: ↑11/03/2026 08:37Off topic...
Nije imala 9 godina kad se udala za Muhammeda nego je imala 6, a kad je konzumirala brak sa njim je imala 9 tj kad je ušla u pubertet.
Nije to nikakav "starkelja" diktirao nikome, imaš na desetine različitih izvora i provjerenih hadisa koji govore direktno o tome da je bila mala djevojčica, a i koji govore o "6 i 9", jedino se u nekim spominje da je imala 7 kad se udala, a ne 6.
Većina tih hadisa su sahih Muslim i sahih Bukhari.
Neki od hadisa doslovno kazu "udala sam se sa 6, konzumirala sa 9, te sam se tada igrala sa lutkama".
Misliti da je toliko izvora pogrešno preneseno toliko godina i da su prenesene te stvari da se igrala sa lutkama, te da su njoj lutke bile dozvoljene jer je dijete, da joj je poslanik dozvoljavao da joj dođu prijateljice kod kuće:
"Igrala sam se s lutkama u prisustvu Poslanika, a moje prijateljice bi se igrale sa mnom. Kada bi on ušao, one bi se sakrile od njega, a on bi ih dozivao da se vrate i nastave igru sa mnom."
"Udala sam se za Poslanika kad sam imala 6 godina... Moja majka, Umm Ruman, došla mi je dok sam se ljuljala na ljuljaški sa svojim prijateljicama. Pozvala me je, a ja nisam znala šta želi. Uhvatila me je za ruku i odvela do vrata kuće... Tamo su me čekale žene ensarija koje su me sredile i namirisale. Iznenada, pojavio se Allahov Poslanik, i one su me predale njemu. Imala sam tada 9 godina."
Znači toliko izvora koji svi potvrđuju jedno te isto, historijski izvori koji potvrđuju da je tada to bilo i dugo godina poslije vrlo praktikovano, Kur'an koji nigdje to ne preventira tj po Kur'anu mozes spavati sa nekim ako ste u braku i ako je osoba ušla u pubertet.
Čitav taj sklop svega, najprovjerenijih prenosioca hadisa ćemo negirati, ali ćemo zato koristiti u potpunosti neprovjerene historijske podatke o godinama njene sestre i koristiti nekakvu matematiku i mentalnu gimnastiku da dođemo do toga da je imala 19, iako sve upucuje da nema šansi da je imala 19.
Da je iko ikada smatrao da su ti hadisi neprovjereni i da je Muhammed loš jer je sa 50+ godina spavao sa devetogodišnjom curicom, ti hadisi ne bi nikada dozivjeli 2026.
**Većina hadisa o udaji hazreti Aiše za Poslanika Muhammeda ﷺ nalazi se u Sahih Buhariji i Sahih Muslimu, što ih čini formalno vjerodostojnim u klasičnoj islamskoj tradiciji. Međutim, postoje različita tumačenja o njenoj stvarnoj dobi – od 9 godina (prema najpoznatijim predajama) do 16–19 godina (prema historijskim i kontekstualnim analizama).**
---
## Klasični izvori
- **Sahih Buhari**: Navodi da je Aiša bila *šest godina* kada je vjerena, a *devet godina* kada je brak konzumiran.
- **Sahih Muslim**: Sadrži slične predaje koje potvrđuju Buhari.
- Ove zbirke se smatraju **najpouzdanijim u sunitskoj tradiciji**, pa su hadisi formalno klasificirani kao *sahih* (autentični).
---
## Alternativne interpretacije
Neki učenjaci i istraživači ukazuju da:
- **Historijski kontekst**: Aiša je učestvovala u bici na Bedru i Uhudu, što bi bilo teško ako je imala samo 9–11 godina.
- **Biografski podaci**: Analize genealogije i društvenih običaja ukazuju da je mogla imati **16–19 godina**.
- **Jezičke nijanse**: Riječ “bint” (djevojka) u arapskom jeziku tog vremena mogla je označavati mladu ženu, ne nužno dijete.
---
## Uporedni pregled
| Izvor / Tumačenje | Navodi dob | Status u tradiciji |
|-------------------|------------|--------------------|
| **Sahih Buhari & Muslim** | 6 (vjeridba), 9 (brak) | Smatra se *sahih* i kanonski |
| **Historijski kontekst (Bedr, Uhud)** | 14–16+ | Argument protiv dječije dobi |
| **Genealoške analize** | 16–19 | Moderni istraživači, alternativna interpretacija |
---
## Zaključak
- **Formalno gledano**: Hadisi u Buhari i Muslimu su vjerodostojni prema klasičnoj metodologiji.
- **Sadržajno gledano**: Postoje ozbiljne rasprave među učenjacima i historičarima o stvarnoj dobi Aiše, pa se ne može tvrditi da je samo jedno tumačenje apsolutno.
- **Savremeni pristup**: Mnogi muslimanski autori naglašavaju da je važno razumjeti kontekst 7. stoljeća i da se ne smije mehanički prenositi u današnje društvene norme.
---
X, želiš li da ti detaljnije prikažem **argumente modernih islamskih učenjaka** koji brane interpretaciju da je Aiša bila starija, ili da se zadržimo na klasičnom kanonskom stavu?
Ali neka ostane na tome da si ti upravu!- **Sadržajno gledano**: Postoje ozbiljne rasprave među učenjacima i historičarima o stvarnoj dobi Aiše, pa se ne može tvrditi da je samo jedno tumačenje apsolutno.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#380 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Slijedeci put kad dignes 8 godina staru temu i zalijepis AI ides na odmor 2mj. Zao mi je