Studiranje u Češkoj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
immuno

#26 Re: Studiranje u Češkoj

Post by immuno »

godinu punu provedoh u ovoj Mladoj Boleslaviiiiiiiiiiiiiiiiiiii jak je to dlouhooooooo
hrle1976

#27 Re: Studiranje u Češkoj

Post by hrle1976 »

immuno wrote:godinu punu provedoh u ovoj Mladoj Boleslaviiiiiiiiiiiiiiiiiiii jak je to dlouhooooooo
A ja u CZ od 1988 :D
Jara

#28 Re: Studiranje u Češkoj

Post by Jara »

hrle1976 wrote:
immuno wrote:godinu punu provedoh u ovoj Mladoj Boleslaviiiiiiiiiiiiiiiiiiii jak je to dlouhooooooo
A ja u CZ od 1988 :D
e onda ti se oprašta što ne kažeš u metrou
Anchius

#29 Re: Studiranje u Češkoj

Post by Anchius »

Anchius wrote:Da posaljem email? Da znam jesu li odlucili.
Volio bih da mi neko odgovori.
milica93

#30 Re: Studiranje u Češkoj

Post by milica93 »

Zdravo ! Volela bih da studiram farmaciju u Brnu,a ove godine sam upisala farmaciju kod nas.Shodno tome me interesuje da li postoji mogucnost da posle konkursa(koji podrazumeva boravak u Brnu od godinu dana) nastavim studije na njihovom fakultetu uz priznavanje ispita koje sam polozila ovde? Hvala unapred. :)
hrle1976

#31 Re: Studiranje u Češkoj

Post by hrle1976 »

milica93 wrote:Zdravo ! Volela bih da studiram farmaciju u Brnu,a ove godine sam upisala farmaciju kod nas.Shodno tome me interesuje da li postoji mogucnost da posle konkursa(koji podrazumeva boravak u Brnu od godinu dana) nastavim studije na njihovom fakultetu uz priznavanje ispita koje sam polozila ovde? Hvala unapred. :)
Da napomenem da u CZ vise studiranje bilo cega nije dzaba, do neki dan je bilo dzaba ako su predavanja bila na ceskom jeziku, a npr. na engleskom se placalo. Nove tarife su mi nepoznate ali u dnevniku sam nesto nacuo, ali ipak ce predavanje na ceskom biti jeftinije nego npr. na engleskom jeziku.

Nekontam tvoje pitanje 100% ali pokusat cu da odgovorim.

Mozes aplicirati na neki univerzitet A: preko svog univerziteta (period) B: direktno na zeljeni univerzitet npr. citav proces od 5 god. ili samo npr. master od 2 god.

Sto se tice ocjena i priznanja: prevedi diplome na ceski jezik, ovjeri i tako isto ocjene pa vidi sta ce ti reci.

Dozvolu za boravak ces dobiti na preiod koji je potreban da zavrsisi svoj proces. Daljnje produzivanje boravka je samo moguce uz adekvatnu argumentaciju. Kad zavrsisi fakultet ili period na koji si odredjena - ides fino kuci.

Kao sto sam naveo od ove godine se studiranje placa nebitno na kojem jeziku je.

Sto se tice posla: pod broj jedan dolaze u pitanje cesi, pa gradjani drzava zone EU i drzava sa kojima Ceska ima specialne bilateralne odnose pa tek onda ostali svijet - nigdje to nepise ali tako ide! Iskreno receno za farmaceuta trebas dobro da znas ceski jezik, kad kazem dobro mislim na tecno - 2 do 3 god. ti treba - vecina nasih ljudi ga prica jako retardirano.

Ako sam te tacno razumio ti bi da poslje 1 god. dana (neke izmjene) da nastavis da studiras, kao prvo cisto sumljam da bi te primili da nastavis na ceskom jeziku jer cisto sumljam da ces biti u stanju da pratis i predajes na ceskom. A sto se tice engleskom najvjerovatnije da, ali to te odprilike kosta oko 1.000€ do 1.500€ + neke takse za svaki semestar.
Post Reply