Hvala na korisnim info do sada delirium
studiranje u Becu
-
arminem
#526 Re: studiranje u Becu
Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu
-
nino90
#527 studiranje u Becu
ima li neko da je master iz elektrotehnike zavrsio u becu?
-
sarajevsko_pivo
#528 Re: studiranje u Becu
Ja sam cuo da su fakulteti tamo dosta lakiarminem wrote:Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu![]()
Ali koliko moras dobro znati Deutsch dobi studirao? Ja ga ucim vec dvije godine, plus znam Holandski perfekt dosta lice, samo me ova gramatika jebe.
Ne znam hoceli nas proferi ocijenivati na gramatici i jeziku ako znaju da nisi native Deutsch speaker.
-
Bodkin
#529 Re: studiranje u Becu
treba ti nivo B2 sto je neki srednji nivo. ja sam ga polozio za pola godine, jedan semestar isao na kurssarajevsko_pivo wrote:Ja sam cuo da su fakulteti tamo dosta lakiarminem wrote:Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu![]()
Hvala na korisnim info do sada deliriumSada vise ne znam sta je istina...
Ali koliko moras dobro znati Deutsch dobi studirao? Ja ga ucim vec dvije godine, plus znam Holandski perfekt dosta lice, samo me ova gramatika jebe.
Ne znam hoceli nas proferi ocijenivati na gramatici i jeziku ako znaju da nisi native Deutsch speaker.
- scorpion7
#530 Re: studiranje u Becu
Ja ne znam kakvi su sada ti ispiti za prijem na fax, al prije nekih 8 godina nisu bili teski...ja sam poceo studirati pravo i znam da nisam prvi sesmestar nista zivo razumio iako sam polozio tj B2 kurs... previse je tu strucnih rijeci...fraza...zakona koje ti mozes da pohvatas... mada kasnije kad sam se prebacio na drugi fax, bas njemacki me treso do iznemoglosti 
-
enki_
#531 Re: studiranje u Becu
hehe lahko, laksi uvijek ista pricasarajevsko_pivo wrote:Ja sam cuo da su fakulteti tamo dosta lakiarminem wrote:Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu![]()
Hvala na korisnim info do sada deliriumSada vise ne znam sta je istina...
a njemacki koliko moras znati, licno poznajem ljude koji studiraju tamo, hajmo reci "nabadaju" sto znaci da ti i nije potreban neki nivo. Osterreichiches Sprachdiplom nemam pojma koji je nivo ali pretpostavljam da je B2, ja sam polag'o , nije tesko bilo. ako prodjes pismeni ispit, ne postoji osoba koja je pala na usmenom ili postoji ali takvih jako, jako slabo ima. jos nisam cuo da je neko pao na usmenom. mozes polagati i u bosni a i u austriji, ali eto ti si pretpostavljam u holandiji. prednost ti je polagati u austriji kad te prime na faks jer ne moras placati.
-
enki_
#532 Re: studiranje u Becu
prijemni nije bio prije do prije 3 godine, nema ga vjerovatno ni sad. samo medicina i stomatologija (zdravstveni fakulteti) imaju taj prijemni. ostalo je samo bitno da si primljen negdje na taj isti. mozda ima neki limit, koliko primaju mada sumnjam. eh, za pravo ti je malo zafrkano sto se tice jezika jer bas imas termina zafrkanih, ispit (jezik) je isti za sve fakultete, zajedno se i radi ali na pravu ces se vjerovatno malo vise namuciti zbog jezika nego na nekom drugom fakultetu. a to trece, u becu imas hejbet fakulteta. npr. matematika ti je i ako ti bas ne ide, na vecini fakulteta šaša, sem tehnickih mada bi se i to dalo regulisati. imas na netu kod njih sve, koji univerziteti, fakulteti, smjerovi, bukvalno sve.arminem wrote:Procitao sam cijeli forum od A -Ž..Puno puno korisnih informacija,e sad koliko su istinite nezz..Nadam se da jesu..Imam i ja nekoliko pitanja pa ako moze bilo koja dobra duša koja ugleda moju poruku da mi odgovori.
1.Da li je potreban prijemni ispit na Pravnom fakultetu?
2.Koji nivo znanja Njem. je potreban da bi se studiralo na tom faksu..
3. I može li mi neko reci postoji li neki fakultet osim Prava U Beču a da nije U vezi fizike.matematike hemije i biologije tj neki drustveni,politicki.mediji, ovo ono..A pritom da NE TREBA ZA NJEGA PRIJEMNI ISPIT..
Sto se tice Njemackom ucim ga u skoli kao 2 jezik i barem ja mislim da znam ponesto . Imam ispred seebe godinu dana da ucim Njemacki jeden Tag kako bi polagao minimalni nivo znanja koji mi je potreban da studiram..![]()
![]()
Ako moze neko da mi da koji savjet u vezi navedenog
-
sarajevsko_pivo
#533 Re: studiranje u Becu
JA kad zavrsim faks ovdje u NL ima cu taj B2, samo neznam jeli moram opet kod njih polagati.
Znaci polozis to za dan, kao ispit jeli?
I izgleda da cu zadnju godinu faksa iduce godine, studirati u Brandenburgu blizu Berlina, pa nadam se da ce mi njemacki biti jos bolji.
I izgleda da cu zadnju godinu faksa iduce godine, studirati u Brandenburgu blizu Berlina, pa nadam se da ce mi njemacki biti jos bolji.
-
enki_
#534 Re: studiranje u Becu
to mozes kod njih provjeriti, posaljes im mail i oni ti odgovore.sarajevsko_pivo wrote:JA kad zavrsim faks ovdje u NL ima cu taj B2, samo neznam jeli moram opet kod njih polagati.
a sto se tice polaganja, imaju termini i to imas na netu sve, zavisno od mjesta gdje polazes. ja sam polag'o u gracu, prvo pismeno pa za 7 dana ili ne sjecam se tacno je li manje(duze nije sigurno) ide usmeno, naravno ako polozis pismeni. rodica je u becu "polagala" , otisla da vidi kad i gdje da polaze, vidjeli da zna i polozila a nije ni radila ispit( ako me ne laze, nisam bio s njom da se odmah ogradim). a posto si ti u holandiji i imas to vec na faksu, sjecam se da je bilo da ako si im'o njemacki u skoli, zavisno od drzave, ne moras ni polagati. ali nisam siguran. javi im se. odgovorice ti sigurno.
- velikibrnjo
#535 Re: studiranje u Becu
E evo ja sam ga zavrsioarminem wrote:Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu![]()
U Sarajevu upisao faks, gore se prebacio i krv pro... dok niswam zavrsio
To da je u At lahko studirati bilo sta je vic, pravo poslije medicine je najtezi fakultet ( a javna tajna je da je rezervisan uglavnom za austrijance i da ga rijetko zavrsavaju stranci, citaj nasi)
U zadnjih par godina se pojavilo dosta nase raje da studira pravo, a ranijih godina je to bila rijetkost, bukvalno jedno dvoje
I s razlogom vas obeshrabruju, ewvo ja prvi da sam znao da ce toliko muke trebati a i godina oko toga ne bi nikad upisao pravo nego WU (ekonomija)
Neko je pitao za njemacki, mora biti perfektan u smislu da raspolazes velikom fondom rijeci
Dozivio sam scenu gdje je profesor napao studenta austrijanca koji je govorio na dijalektu, te mu cak rekao citiram "Kolega vi ne zna te govoriti njemacki jezik"
Ko voli nek izvoli, ja opet toplo prešporucujem WU, TU i sl a pravo baaaas ako je golema zelja
ps
U At takodjer ne mozete kao kod nas do besvjesti izlaziti na ispite, svega 4 puta imate pravo, 4 put pred komisijom i ukoliko se padne adios amigos sto se tice tog studija u becu i ovo vazi za sve
-
Bodkin
#536 Re: studiranje u Becu
pravo jeste gore zajebano. dalje, na ekonomiji nema usmenog, sve je pismenovelikibrnjo wrote:E evo ja sam ga zavrsioarminem wrote:Ja sam skoro pa sve iscito i pretrazio na netu ali nigdje niko nije napisao da je zavrsio Pravo u Beču.(Od nasih ljudi) i Svi kazu kako je to uzasno tesko studirati i da je bolje da se i ne pokusava i tako dzabe obeshrabre covjeka u startu![]()
U Sarajevu upisao faks, gore se prebacio i krv pro... dok niswam zavrsio
To da je u At lahko studirati bilo sta je vic, pravo poslije medicine je najtezi fakultet ( a javna tajna je da je rezervisan uglavnom za austrijance i da ga rijetko zavrsavaju stranci, citaj nasi)
U zadnjih par godina se pojavilo dosta nase raje da studira pravo, a ranijih godina je to bila rijetkost, bukvalno jedno dvoje
I s razlogom vas obeshrabruju, ewvo ja prvi da sam znao da ce toliko muke trebati a i godina oko toga ne bi nikad upisao pravo nego WU (ekonomija)
Neko je pitao za njemacki, mora biti perfektan u smislu da raspolazes velikom fondom rijeci
Dozivio sam scenu gdje je profesor napao studenta austrijanca koji je govorio na dijalektu, te mu cak rekao citiram "Kolega vi ne zna te govoriti njemacki jezik"
![]()
Ko voli nek izvoli, ja opet toplo prešporucujem WU, TU i sl a pravo baaaas ako je golema zelja
ps
U At takodjer ne mozete kao kod nas do besvjesti izlaziti na ispite, svega 4 puta imate pravo, 4 put pred komisijom i ukoliko se padne adios amigos sto se tice tog studija u becu i ovo vazi za sve
-
nino90
#537 Re: studiranje u Becu
Vidim vi spominjete da ste se ovdje upisali i gore samo prebacili?
Je li to neka vrsta razmjene studenata bila ili ste se fakat prebacili samo?
Zar to ide tako lahko?
Zar to ide tako lahko?
-
enki_
#538 Re: studiranje u Becu
ide vrlo lahko narocito otkad ne moras vaditi vizu za ulazak tamoreni-90 wrote:Vidim vi spominjete da ste se ovdje upisali i gore samo prebacili?
Zar to ide tako lahko?
izvadis potvrdu da si student, prevedes kod tumaca potvrdu, svjedocanstvo iz 4., dokaz da si maturir'o , skines zahtjev na stranici fakulteta , popunis to ,posaljes ili odneses i to je to ( neki fakulteti traze da se prijavis ranije preko neta i apostile da jos udaris na prevode).
-
delirium.sa
#539 Re: studiranje u Becu
Koliko kosta master prava u Becu i postoji li na engleskom? 
- threshold
#540 Re: studiranje u Becu
Medjunarodno pravo: http://ils.univie.ac.at/courses/delirium.sa wrote:Koliko kosta master prava u Becu i postoji li na engleskom?
Pravo 4 godine: http://studentpoint.univie.ac.at/vor-de ... d62cb7406e
Pravo master: ne znam
Cijene: Pronaci sam, keywords: studienbeitrag, uni, Wien, Rechtswissenschaften, jura, master, diplomarbeit, tuition...
-
Patronus
#541 Doktorski u beču,help
Pozdrav iz zg! Uspjesno sam nasla ovaj topic nekako na net-u pa vidim da vas ima sad vec par koji su isli ili vec jesu na doktroskom u beču pa me zanima koliko je tesko upasti i dal da se uopće trudim, netko je gore napisao da su ocjene jako vazne pa je onda neko napisao da nisu uopce pa mi sada bas nije jasno. Nisam shvatila kako se kod vas ocjenjuje jer gledam neke brojke 10
uglavnom, moj je 4.2 ( hrv sistem ocjenjivanja ), imam jako puno obavljenih praksi i jednu u inozemstvu i sada na zadnjoj godini cu raditi na znanstvenom radu sa profesorom..
sory kaj povlačim topic opet ali svaki savjet ce biti dobar
fala vam, šaljite na inbox ako je neko isao
edit: na strojarstvu sam, pa bi na TU wien
edit: na strojarstvu sam, pa bi na TU wien
-
Adin Musa
#542 Re: studiranje u Becu
Vozdra raja.Dolazim iz Brckog.Planiram da studiram u Becu.Uskoro cu zavrsiti 4 srednji gradjevinski tehnicar i planiram da upisem fakultet u Tuzli pa da se poslije prebacim u Bec.Malo mi je frka sto ne znam toliko njemacki ali da se nauciti,medjutim engleski rasturam.Zelio bih da znam da li neko od vas ima informaciju da li Becki univerziteti imaju predavanja na engleskom jeziku a samim tim i testove? Voljeo bih da cujem neka slicna ili ista iskustva.Unaprijed hvala.Budite pozdravljeni. 
-
casanova123
#543 Re: studiranje u Becu
nista engleski. Treba ti B2 njemacki na beckom univerzitetu.. na vecini ostalih je potrebno C1.. ako jako slabo znas ili ne znas nikako trebat ce ti minimalno 2 semestra kursa da naucis da mozes da polozis(i to samo ako budes ucio.. ali bas ucio!)Adin Musa wrote:Vozdra raja.Dolazim iz Brckog.Planiram da studiram u Becu.Uskoro cu zavrsiti 4 srednji gradjevinski tehnicar i planiram da upisem fakultet u Tuzli pa da se poslije prebacim u Bec.Malo mi je frka sto ne znam toliko njemacki ali da se nauciti,medjutim engleski rasturam.Zelio bih da znam da li neko od vas ima informaciju da li Becki univerziteti imaju predavanja na engleskom jeziku a samim tim i testove? Voljeo bih da cujem neka slicna ili ista iskustva.Unaprijed hvala.Budite pozdravljeni.
- dakine
#544 Re: studiranje u Becu
Pozz svima, imam jedno pitanje...Student sam prava u becu i zelim da se prebacim na Informatiku isto na UniWien, a kako imam dvojno drzavljanstvo (bosansko-hrvatsko) da li su mi potrebni papiri da sam upisan u BiH na fax pa se onda prebacim kao sto je bio slucaj sa pravom ili mi ne treba nakon sto hrvatska udje u EU. Gimnaziju sam zavrsio u Sarajevu. Bio sam u student-pointu u becu i rekli su mi da ne moram nakon sto hrvatska udje u EU, nego samo svjedocanstva i diplomu srednje skole donjeti al danas sam procitao clanak http://www.studiraj.eu/ba/procedura-upi ... -1-7-2013/ kako ipak navodno treba. Da li neko zna vise informacija? Hvala unaprijed!
- afa87
#545 Re: studiranje u Becu
Moze li mi neko napisati sta mi sve treba za studij u Becu, sad sam upisao 3. razred gimnazije pa bih zelio da vidim moram li sad poceti sa ucenjem jezika i sl. ?
- Namčor
#546 Re: studiranje u Becu
Drzi se ovih smjernica: http://www.studiraj.eu/ba/korak-po-kora ... -austriji/afa87 wrote:Moze li mi neko napisati sta mi sve treba za studij u Becu, sad sam upisao 3. razred gimnazije pa bih zelio da vidim moram li sad poceti sa ucenjem jezika i sl. ?