samo ti odprilike 4 manja ispita spremi semestralno ili 8 godisnje i nemas zimecasanova123 wrote:evo samo da se zna da nema nikakvog 100godisnjeg ugovora vezano za oslobadjanje od skolarine i da svi znaju kakvo je stanje:
http://www.studiraj.eu/ba/clanci/420-st ... rije-i-bih
inace ko ide sad u septembru/oktobru u austriju na studije?
studiranje u Becu
- scorpion7
#501 Re: studiranje u Becu
-
casanova123
#502 Re: studiranje u Becu
da da.. ali to je samo na TU Graz da vracaju pare ako u godini dana imas 24ECTS polozena..
-
LikB
#503 Re: studiranje u Becu
Mozda negdje postoji odgovor na ovo moje pitanje, ali tesko da pronadjem u ovolikim porukama. Zapravo, zavrsavam sad 4. razred Gimnazije i odlucio sam da upisem matematiku na JKU u Linz-u. Od papira sto mi treba sam se informisao, ali sam negdje cuo da mi treba nekakva potvrda od Ministarstva. E sad to mi zadaje dilemu dal je to zaista tako i dal je neko mozda upoznat sa tim da mi moze pojasniti?
I sto se tice ovok ispita za jezik, zanima me od cega se on sastoji (test gramatike i usmeni), kako to izgleda i dal je puno tesko? Hvala vam
I sto se tice ovok ispita za jezik, zanima me od cega se on sastoji (test gramatike i usmeni), kako to izgleda i dal je puno tesko? Hvala vam
-
skarabej
#504 Re: studiranje u Becu
LikB, na ovoj stranici imas model ispita koji ces polagati. http://olga.pixelpoint.at/media/PPM_3DA ... 5.3dak.pdf
Ovdje imas i tonske zapise koji se koriste na ispitu kod provjere razumjevanja govora:
http://www.osd.at/default.aspx?SIid=32&LAid=1&ARid=107
Ispit se sastoji iz cetiri dijela, u kojima se provjerava razumijevanje pisanog teksta i govora, i pismena i usmena produkcija. Npr. kod dijela u kojem se provjerava razumijevanje procitanog teksta imas zadatak da spojis tekst sa naslovom, zatim da zaokruzis odgovor na ponudjeno pitanje vezano za procitani tekst. Imaju i dva zadatka u kojima nedostaje dio rijeci ili cijela rijec, pa to trebas dopisati.
Nivo koji ti je potreban za Univerzitet u Linzu je B2. Ako imas jos nekih pitanja, rado stojim na raspolaganju:)
Ovdje imas i tonske zapise koji se koriste na ispitu kod provjere razumjevanja govora:
http://www.osd.at/default.aspx?SIid=32&LAid=1&ARid=107
Ispit se sastoji iz cetiri dijela, u kojima se provjerava razumijevanje pisanog teksta i govora, i pismena i usmena produkcija. Npr. kod dijela u kojem se provjerava razumijevanje procitanog teksta imas zadatak da spojis tekst sa naslovom, zatim da zaokruzis odgovor na ponudjeno pitanje vezano za procitani tekst. Imaju i dva zadatka u kojima nedostaje dio rijeci ili cijela rijec, pa to trebas dopisati.
Nivo koji ti je potreban za Univerzitet u Linzu je B2. Ako imas jos nekih pitanja, rado stojim na raspolaganju:)
-
LikB
#506 Re: studiranje u Becu
skarabej, hvala ti mnogo. Sto se ovoga testa tice malo sam znao, takoreci nista na osvou ovoga sad sto si mi napisao.
I zanimam me ta potvrda od Ministarstva, da li to zaista treba ili sam ja pogresno informisan? Pozz
I zanimam me ta potvrda od Ministarstva, da li to zaista treba ili sam ja pogresno informisan? Pozz
-
casanova123
#507 Re: studiranje u Becu
nema tu potvrde od ministarstva.. moras da upises fakultet ovdje i da dobijes potvrdu od fakulteta da imas pravo upisa na fax.. pogledaj ovaj porta ima detaljno opisana procedura upisa na austrijske univerzitete: www.studiraj.eu 
i uclani se tamo na forum dobit ces dosta vise odgovora sigurno
-
LikB
#508 Re: studiranje u Becu
Planiram da direktno idem tamo, uradim taj upis (ne bih imo prijemnog za ovo sto sam naumio), da ne upisujem nista ovdje.
-
casanova123
#509 Re: studiranje u Becu
haha.. pa da te pitam.. jesi li ti zavrsio ili zavrsavas srednju skolu u Bosni i Hercegovini?
ako zavrsavas onda moras da dobijes tu potvrdu a dobit ces je tako sto si upisao fakultet u BiH.. jedino u slucaju ako si zavrsio IB u Drugoj gimnaziji jer se samo ona priznaje i mozes samo sa njom da direktno upadnes na austrijske univerzitete.. barem je tako za WU, UW, TUG..
ako zavrsavas onda moras da dobijes tu potvrdu a dobit ces je tako sto si upisao fakultet u BiH.. jedino u slucaju ako si zavrsio IB u Drugoj gimnaziji jer se samo ona priznaje i mozes samo sa njom da direktno upadnes na austrijske univerzitete.. barem je tako za WU, UW, TUG..
-
LikB
#510 Re: studiranje u Becu
Ahaa...pa nisam znao da je takva procedura, tj. nemam ovdje gdje da se detaljno informisem. Da li postoji neka takva institucija ili tako nesto gdje se mogu obratiti za pomoc?
-
casanova123
#511 Re: studiranje u Becu
KAKO NEMA GDJE DA SE DETALJNO INFORMISE?
JESI LI CITAO POSTOVE IZNAD I CIJELU OVU TEMU?
pa rekao sam ti da pogledas clanke koji su napisane od strane organizacije studenata koji studiraju u autriji : www.studiraj.eu
to je to.. otidji na ovaj link i idi na studiranje u austriji dio i procitaj sve sto pise: imas dva clanka koja su medju najbitnijima(procedura kako upisati studij, i najvaznija pitanja ili kako se vec zove stranica)
ako opet imas neko pitanje otidji na forum i dobit ces za 15 min tacan odgovor 100% jer ima dosta nasih studewnata tamo na forumu koji studiraju u austriji a koji su aktivni na forumu..
POZDRAV
JESI LI CITAO POSTOVE IZNAD I CIJELU OVU TEMU?
pa rekao sam ti da pogledas clanke koji su napisane od strane organizacije studenata koji studiraju u autriji : www.studiraj.eu
to je to.. otidji na ovaj link i idi na studiranje u austriji dio i procitaj sve sto pise: imas dva clanka koja su medju najbitnijima(procedura kako upisati studij, i najvaznija pitanja ili kako se vec zove stranica)
ako opet imas neko pitanje otidji na forum i dobit ces za 15 min tacan odgovor 100% jer ima dosta nasih studewnata tamo na forumu koji studiraju u austriji a koji su aktivni na forumu..
POZDRAV
-
LikB
#512 Re: studiranje u Becu
Hvala vam mnogo. DOsta mi znaci ovo 
-
melodija1
#513 Re: studiranje u Becu
Pozz, da se prebacim na drugi studij mi treba odredjen broj etcs bodova, a nemam ih dovoljno jos uvijek, pa me zanima, da li postoji lista nekih ispita sa drugih studija (tj bilo kojeg osim mog
) na haupt uniju na koje mozemo izaci u svakom trenutku bez da sam registrovana od pocetka semestra ili da postoje neki uslovi tipa Pflichtuebungen i sl? Ono
, kad bih to htjela rijesiti npr sad u junu, ili najkasnije u oktobru, je li to uopce moguce ili cu morati izgubiti bar jos jedan semestar?
- Troll_Happens
#514 Re: studiranje u Becu
melodija1 wrote:Pozz, da se prebacim na drugi studij mi treba odredjen broj etcs bodova, a nemam ih dovoljno jos uvijek, pa me zanima, da li postoji lista nekih ispita sa drugih studija (tj bilo kojeg osim mog) na haupt uniju na koje mozemo izaci u svakom trenutku bez da sam registrovana od pocetka semestra ili da postoje neki uslovi tipa Pflichtuebungen i sl? Ono
, kad bih to htjela rijesiti npr sad u junu, ili najkasnije u oktobru, je li to uopce moguce ili cu morati izgubiti bar jos jedan semestar?
nema gubis jos jedan semester... sorry
- fatality
#515 Re: studiranje u Becu
@casanova123, vidim da cesto citiras gore pomenutu stranicu, te sam prilicno siguran da se poznajemo ( naravno ukoliko imas veze sa stranicomcasanova123 wrote:nema tu potvrde od ministarstva.. moras da upises fakultet ovdje i da dobijes potvrdu od fakulteta da imas pravo upisa na fax.. pogledaj ovaj porta ima detaljno opisana procedura upisa na austrijske univerzitete: http://www.studiraj.eu
-
casanova123
#516 Re: studiranje u Becu
nemam nikakve veze sa stranicom, samo mi je dosta pomogla i preko nje sam nasao dosta informacija i dosta clanova stranice i foruma mi je pomoglo 
- fatality
#517 Re: studiranje u Becu
a oki, reko da nije mozda da sjedimo jedan pored drugog a dopisujemo se preko forumacasanova123 wrote:nemam nikakve veze sa stranicom, samo mi je dosta pomogla i preko nje sam nasao dosta informacija i dosta clanova stranice i foruma mi je pomoglo
- madnessa
#518 Re: studiranje u Becu
Ima li ograničenje na starost ukoliko se neko želi prebaciti na faks u Austriji sa određenim brojem položenih predmeta?
-
arminem
-
delirium.sa
#520 Re: studiranje u Becu
http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/austrijaarminem wrote:Procitao sam cijeli forum od A -Ž..Puno puno korisnih informacija,e sad koliko su istinite nezz..Nadam se da jesu..Imam i ja nekoliko pitanja pa ako moze bilo koja dobra duša koja ugleda moju poruku da mi odgovori.
1.Da li je potreban prijemni ispit na Pravnom fakultetu?
2.Koji nivo znanja Njem. je potreban da bi se studiralo na tom faksu..
3. I može li mi neko reci postoji li neki fakultet osim Prava U Beču a da nije U vezi fizike.matematike hemije i biologije tj neki drustveni,politicki.mediji, ovo ono..A pritom da NE TREBA ZA NJEGA PRIJEMNI ISPIT..
Sto se tice Njemackom ucim ga u skoli kao 2 jezik i barem ja mislim da znam ponesto . Imam ispred seebe godinu dana da ucim Njemacki jeden Tag kako bi polagao minimalni nivo znanja koji mi je potreban da studiram..![]()
![]()
Ako moze neko da mi da koji savjet u vezi navedenog
-
arminem
#521 Re: studiranje u Becu
Hvala na odgovoru ,nisam pronasao odgovor za trece pitanje a odgovor a za ova dva prva pitanja koje sam postavio sam pronasao..delirium.sa wrote:http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/austrijaarminem wrote:Procitao sam cijeli forum od A -Ž..Puno puno korisnih informacija,e sad koliko su istinite nezz..Nadam se da jesu..Imam i ja nekoliko pitanja pa ako moze bilo koja dobra duša koja ugleda moju poruku da mi odgovori.
1.Da li je potreban prijemni ispit na Pravnom fakultetu?
2.Koji nivo znanja Njem. je potreban da bi se studiralo na tom faksu..
3. I može li mi neko reci postoji li neki fakultet osim Prava U Beču a da nije U vezi fizike.matematike hemije i biologije tj neki drustveni,politicki.mediji, ovo ono..A pritom da NE TREBA ZA NJEGA PRIJEMNI ISPIT..
Sto se tice Njemackom ucim ga u skoli kao 2 jezik i barem ja mislim da znam ponesto . Imam ispred seebe godinu dana da ucim Njemacki jeden Tag kako bi polagao minimalni nivo znanja koji mi je potreban da studiram..![]()
![]()
Ako moze neko da mi da koji savjet u vezi navedenog
-
delirium.sa
#522 Re: studiranje u Becu
Mislim da ti prijemni ne treba ni za jedan, nego se kod nas moras upisati na taj fakultet i tamo si onda primljen.
Što se tiče drugih stvari, ima na toj stranici koju sam ti poslala negdje spisak fakulteta za koje je školarina besplatna, pa pogledaj na njihovim stranicama šta nude. Evo konkretno za UniWien:
http://www.univie.ac.at/en/organisation/
EDIT: spisak fakulteta http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/a ... u-austriji
Što se tiče drugih stvari, ima na toj stranici koju sam ti poslala negdje spisak fakulteta za koje je školarina besplatna, pa pogledaj na njihovim stranicama šta nude. Evo konkretno za UniWien:
http://www.univie.ac.at/en/organisation/
EDIT: spisak fakulteta http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/a ... u-austriji
-
sarajevsko_pivo
#523 Re: studiranje u Becu
Trenutno studiram European Studies Bachelor u Hagu, nakon toga planiram upisati master u Becu, mozda nesto slicna kao EUropean Studies ili nesto u smjer ekonomije...
Jeli tamo ima studies na Engleskom, znam Njemacki razumjeti i prilicno dobro pricati, samo me zajebava gramatika...
Jeli tamo ima studies na Engleskom, znam Njemacki razumjeti i prilicno dobro pricati, samo me zajebava gramatika...
- threshold
#524 Re: studiranje u Becu
Mislim da master ima na engleskom, ali mrsko mi nesto trazit. Pogledaj malo po stranicama faksa, sto se detalja tice, austrijanci su super precizni, i sve sto te zanima mozes naci na web-u.
-
Bodkin
#525 Re: studiranje u Becu
imas ekonomske i biznis smjerove na eng ali je dosta tesko upasti. ovo govorim za UniWien i za WU( uni za ekonomiju). imas ovih privatnih koji su poskupi i oni su na engsarajevsko_pivo wrote:Trenutno studiram European Studies Bachelor u Hagu, nakon toga planiram upisati master u Becu, mozda nesto slicna kao EUropean Studies ili nesto u smjer ekonomije...