studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Vonnegut

#476 Re: studiranje u Becu

Post by Vonnegut »

da se nadovezem na pitanja :D da li bi neko mogao reci (najbolje iz licnog iskustva) koliko iznose odprilike ukupni izdaci mjesecno za zivot, ukljucujuci stan, rezije....kao i troskove vezano za faks, mozda koji i izlazak???? onako grubo receno :roll:
janje_

#477 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

Vonnegut wrote:da se nadovezem na pitanja :D da li bi neko mogao reci (najbolje iz licnog iskustva) koliko iznose odprilike ukupni izdaci mjesecno za zivot, ukljucujuci stan, rezije....kao i troskove vezano za faks, mozda koji i izlazak???? onako grubo receno :roll:
sve ispod 500 eura je tesko prezivljavanje.. izmedju 600 i 800 je nako bas ok.. sve preko toga je banja..
janje_

#478 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

tomsojer wrote:U ljetnom semestru 2012. u Becu (ali i u ostalim gradovima Austrije) nema skolarine: http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/a ... -besplatan
da, ali samo u ovom semestru jer nisu na vrijeme revidirali zakon koji je vazio do februara 2012.. vjerovatno ce se do sljedeceg zimskog semestra nesto promijeniti.. barem tako najavljuju..

http://derstandard.at/1325486011345/Som ... uehrenfrei
tomsojer

#479 Re: studiranje u Becu

Post by tomsojer »

janje_ wrote:
tomsojer wrote:U ljetnom semestru 2012. u Becu (ali i u ostalim gradovima Austrije) nema skolarine: http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/a ... -besplatan
da, ali samo u ovom semestru jer nisu na vrijeme revidirali zakon koji je vazio do februara 2012.. vjerovatno ce se do sljedeceg zimskog semestra nesto promijeniti.. barem tako najavljuju..

http://derstandard.at/1325486011345/Som ... uehrenfrei
To sam i rekao :) U svakom slucaju je lijepa vijest.
tomsojer

#480 Re: studiranje u Becu

Post by tomsojer »

Vonnegut wrote:da se nadovezem na pitanja :D da li bi neko mogao reci (najbolje iz licnog iskustva) koliko iznose odprilike ukupni izdaci mjesecno za zivot, ukljucujuci stan, rezije....kao i troskove vezano za faks, mozda koji i izlazak???? onako grubo receno :roll:
Iz iskustva ti mogu isto reci sto i janje.
milic89

#481 Re: studiranje u Becu

Post by milic89 »

Pozdrav svima.Jako interesantna tema.
Zanima me da li postoji mogucnost raditi i studirati i da vam taj rad bude jedini prihod koji imate tokom studija sobzirom da ja ne bi imao drugi.
Radim cetiri godine kao .net programer pa me zanima da li neko ima iskustva saposlovima za ovako nesto i koliko se uglavnom placaju.Takodje da li ljudi imaju volje da zaposle i na crno.
Primarna stvar bi mi bila skola ali bi morao da obezbedim osnovan novac za zivot nista vise od toga.
Kako se trenutno krecu cene domova i da li se u njih tesko upada?
Trenutno sam prva godina vise skole strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu pa me zanima da li se njih moze prebaciti na http://www.tuwien.ac.at/en/teaching/bac ... es/#c25962?
janje_

#482 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

milic89 wrote:Pozdrav svima.Jako interesantna tema.
Zanima me da li postoji mogucnost raditi i studirati i da vam taj rad bude jedini prihod koji imate tokom studija sobzirom da ja ne bi imao drugi.
Radim cetiri godine kao .net programer pa me zanima da li neko ima iskustva saposlovima za ovako nesto i koliko se uglavnom placaju.Takodje da li ljudi imaju volje da zaposle i na crno.
Primarna stvar bi mi bila skola ali bi morao da obezbedim osnovan novac za zivot nista vise od toga.
Kako se trenutno krecu cene domova i da li se u njih tesko upada?
Trenutno sam prva godina vise skole strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu pa me zanima da li se njih moze prebaciti na http://www.tuwien.ac.at/en/teaching/bac ... es/#c25962?
tesko majstore. pogotovu na pocetku.. moras biti stvarno dobar programer i imati poprilicno srece, pa da ubodes na prvu dovoljno da bi se mogo izdrzavati.
Isidorica3011

#483 Re: studiranje u Becu

Post by Isidorica3011 »

Cao,da li bi neko mogao da mi kaze gde se u Becu nalazi fakultet za menadzment umetnicke produkcije i medija ili nesto nalik tome,i ako zna da mi kaze nesto vise o tome :)
Isidorica3011

#484 Re: studiranje u Becu

Post by Isidorica3011 »

I jos bi me zanimalo sta je Business Law na WU?
threshold

#485 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

Zz raja,

trenutno sam kuci pa nesto kontam, hocemo li moci vratiti skolarinu za WS11, jer skolarina za SS12 nije uplacena (naravno pod uslovom da su ostali uslovi ispunjeni: 16 SS, mindestensstudiumdauer...)

tug je u pitanju.
Bodkin

#486 Re: studiranje u Becu

Post by Bodkin »

pozdrav, da li neko zna postoje li neke stranice na kojima se mogu naci neki honorarni poslovi tokom studiranja?
casanova123

#487 Re: studiranje u Becu

Post by casanova123 »

treshold?! jesi li polozio dovoljan broj ispita i jesi li skupio (pola- mislim) poena u semestru?

i hajde molim te mi daj msn, skype, ili fb ili bilo sta da te kontaktiram.. ja cu od oktobra na tug isto.. neki dan sam se vratio iz obilaska i trazenja doma i tako toga..
snowflake_

#488 Re: studiranje u Becu

Post by snowflake_ »

Imam ja jedno pitanje...zapravo vise njih :)

negdje sam pri kraju studija i gledam da studiram mozda negdje u Evropi magistarski. Malo sam istrazivala i nasla na WU MSc in quantitative finance. Pregledala sam uslove i samo traze znanje engleskog, znaci njemacki ne moram znati da bih isla na fakultet?
Sad me zanima koliko je tesko uci na magistarske na WU? Da li je potreban odredjeni prosjek ili vise zavisi od slucaja?

Hvala :)
Troll_Happens

#489 Re: studiranje u Becu

Post by Troll_Happens »

snowflake_ wrote:Imam ja jedno pitanje...zapravo vise njih :)

negdje sam pri kraju studija i gledam da studiram mozda negdje u Evropi magistarski. Malo sam istrazivala i nasla na WU MSc in quantitative finance. Pregledala sam uslove i samo traze znanje engleskog, znaci njemacki ne moram znati da bih isla na fakultet?
Sad me zanima koliko je tesko uci na magistarske na WU? Da li je potreban odredjeni prosjek ili vise zavisi od slucaja?

sve ti ovde pise pod br §5 predispozicije i br mjesta
sretno

http://www.wu.ac.at/qfin/program/qfin-selection.pdf
snowflake_

#490 Re: studiranje u Becu

Post by snowflake_ »

Jedan001 wrote:

sretno

procitala sam ovo...zanima me ono onako opcenito? razumijem da sve zavisi od smjera al eto barem ono "mahalski" :)
scorpion7

#491 Re: studiranje u Becu

Post by scorpion7 »

Samo da svim buducim studentima pozelim puno srece :D pogotovo ovim na TU Graz :D
Bodkin

#492 Re: studiranje u Becu

Post by Bodkin »

snowflake_ wrote:
Jedan001 wrote:

sretno

procitala sam ovo...zanima me ono onako opcenito? razumijem da sve zavisi od smjera al eto barem ono "mahalski" :)
mene su odbili za taj smjer. razlog, achievment potenial. moj savjet ti je da ne apliciras bez GMAT testa iako pise da nije obavezan ( bar je tako bilo prosle godine). isto tako dobre preporuke mogu pomoci
casanova123

#493 Re: studiranje u Becu

Post by casanova123 »

scorpion7 wrote:Samo da svim buducim studentima pozelim puno srece :D pogotovo ovim na TU Graz :D
scorpione.. jesi li i ti na TUGu? ili?
scorpion7

#494 Re: studiranje u Becu

Post by scorpion7 »

casanova123 wrote:
scorpion7 wrote:Samo da svim buducim studentima pozelim puno srece :D pogotovo ovim na TU Graz :D
scorpione.. jesi li i ti na TUGu? ili?
ma jok kume... ja sam se rijesio KF Uni-ja prije dva semestra...al mi je jedno 80% drustva sa TUG-a i znam da su mnogi krv propisali :D pa se prebacivali na neke HTL-ove... pa priznavali nesto... :D u svakom slucaju sretno ti i na faxu a i opcenito sto se tice boravka :D
casanova123

#495 Re: studiranje u Becu

Post by casanova123 »

pp scorpione pogledaj..
Zlatni_djecko

#496 Re: studiranje u Becu

Post by Zlatni_djecko »

Joj sto mi dodje da marsnem sve ove sto sa stopostotonom sigurnoscu prenose iskustva, ali tipa rekla-kazala...

Mi smo inace kao nacija toliko pesimisticni da je to za nepovjerovati...!!

Ovako: Studiram u Austriji, vec sam u drugoj godini (Ukupno 3) maltene sve u roku sam ocistio i aBd mozda mi bude trebao semestar vise od propisanog!!! Jeste da sam znao jezik i da ga nisam morao uciti, al to nije neki veliki izgovor za bilo koga!

SVE SE MOZE, kad se hoce, zeli, radi i uci... TOLIKO!!

Fakulteti su tezi nego u Bosni i zbog jezika i zbog materije, i nemojte vi sto dole studirate da pricate kako je dole teze, jer sam studirao i u Bosni.. Ako nista imate barem 30% lakse jer se sve odvija na nasem bosanskom MATERNJEM jeziku..

Moje preopurke: Ako mozete sebi priustiti finansijska sredstva (minimalno 8000 Eura god +) i ako cete vec u Bosni poceti uciti i baviti njemackim jezikom, da ovamo nebi izgubili vise od godinu dana na to, pozivam svakog da dodje ovamo, jer ce sigurno bolje proci u zivotu.. Toliko..
scorpion7

#497 Re: studiranje u Becu

Post by scorpion7 »

Zlatni_djecko wrote:Joj sto mi dodje da marsnem sve ove sto sa stopostotonom sigurnoscu prenose iskustva, ali tipa rekla-kazala...

Ovako: Studiram u Austriji, vec sam u drugoj godini (Ukupno 3) maltene sve u roku sam ocistio i aBd mozda mi bude trebao semestar vise od propisanog!!! Jeste da sam znao jezik i da ga nisam morao uciti, al to nije neki veliki izgovor za bilo koga!

Fakulteti su tezi nego u Bosni i zbog jezika i zbog materije, i nemojte vi sto dole studirate da pricate kako je dole teze, jer sam studirao i u Bosni.. Ako nista imate barem 30% lakse jer se sve odvija na nasem bosanskom MATERNJEM jeziku..

Moje preopurke: Ako mozete sebi priustiti finansijska sredstva (minimalno 8000 Eura god +) i ako cete vec u Bosni poceti uciti i baviti njemackim jezikom, da ovamo nebi izgubili vise od godinu dana na to, pozivam svakog da dodje ovamo, jer ce sigurno bolje proci u zivotu.. Toliko..
sve zavisi sta studiras... :wink:
Zlatni_djecko

#498 Re: studiranje u Becu

Post by Zlatni_djecko »

Studiram pravo i ekonomiju ;)
Bodkin

#499 Re: studiranje u Becu

Post by Bodkin »

Zlatni_djecko wrote:Joj sto mi dodje da marsnem sve ove sto sa stopostotonom sigurnoscu prenose iskustva, ali tipa rekla-kazala...

sve ostalo stoji ali za boldirano ti mogu reci da si smijesan. ja sam dosao sa minorim znanjem njemackog i teze je nauciti njemacki za taj nivo nego pola fakulteta zavrsiti
casanova123

#500 Re: studiranje u Becu

Post by casanova123 »

evo samo da se zna da nema nikakvog 100godisnjeg ugovora vezano za oslobadjanje od skolarine i da svi znaju kakvo je stanje:
http://www.studiraj.eu/ba/clanci/420-st ... rije-i-bih

inace ko ide sad u septembru/oktobru u austriju na studije?
Post Reply