studiranje u Becu
- threshold
#426 Re: studiranje u Becu
Pa dobijes index svakako ako platis godinu, ili?
Ako si na pocetku studija, onda ne treba, treba ti samo ona potvrda gdje kaze da imas pravo nastavka studranja u slijedecm semestru. ako nisi na pocetku, nda ne znam, tj. onda valjda imas index.
Ako si na pocetku studija, onda ne treba, treba ti samo ona potvrda gdje kaze da imas pravo nastavka studranja u slijedecm semestru. ako nisi na pocetku, nda ne znam, tj. onda valjda imas index.
-
le3ron
#427 Re: studiranje u Becu
MA upis mi z akoji dan a ja te pare neznam kako da kazem, popio, a moja nadasve drazesna majkica mi nece dati opet novac jedino ako ne izmislim neki nepostojeci trosakthreshold wrote:Pa dobijes index svakako ako platis godinu, ili?
- lupp
#428 Re: studiranje u Becu
index ti ne treba.le3ron wrote:MA upis mi z akoji dan a ja te pare neznam kako da kazem, popio, a moja nadasve drazesna majkica mi nece dati opet novac jedino ako ne izmislim neki nepostojeci trosakthreshold wrote:Pa dobijes index svakako ako platis godinu, ili?
Ako si na pocetku studija, onda ne treba, treba ti samo ona potvrda gdje kaze da imas pravo nastavka studranja u slijedecm semestru. ako nisi na pocetku, nda ne znam, tj. onda valjda imas index.tako da gledam kako da ustedim a ne treba mi index bar ja tako msm i neznam da li ga moram platiti posto sam upao bez placanja na fakultet.. btw. koliko kosta index??
-
le3ron
#429 Re: studiranje u Becu
moze jos jedno pitanje...koliko je bitna ta famozna recenica"student ima pravo nastavka studija u sljedecem semestru"..jeli ona bas neophodna..ja sam dobio potvrdu u kojoj pise da sam upisan u 1. semestar 2011/2012 akademske godine..da li je to dovoljno.. pitam ovo zato sto su gospodje koje rade u studentskoj sluzbi na Gradjevinskom fakultetu u mostaru bezobrazne kao da ga nisu primile 3 godine i nisu mi htjele dodati recenicu tu potvrdu iako sam lijepo zamolio, na sto su mi one rekle da njih boli briga gdje ja zelim studirat i da one ne ispunjavaju moje privatne zelje i dale mi klasicnu potvrdu koja ne sadrzi tu odredjenu recenicu pa sad se brinem da li cu propustiti nejbolju sansu za normalan zivot zbog dvije "cobanke" koje su , bar ja tako mislim, nekim cudom dobile posao koji rade..hvala!
- lupp
#430 Re: studiranje u Becu
Dovoljna je potvrda da si primljen na fakultet, to ti netko prevede pa posaljes sa ostalim skupocjenim prijevodima.le3ron wrote:moze jos jedno pitanje...koliko je bitna ta famozna recenica"student ima pravo nastavka studija u sljedecem semestru"..jeli ona bas neophodna..ja sam dobio potvrdu u kojoj pise da sam upisan u 1. semestar 2011/2012 akademske godine..da li je to dovoljno.. pitam ovo zato sto su gospodje koje rade u studentskoj sluzbi na Gradjevinskom fakultetu u mostaru bezobrazne kao da ga nisu primile 3 godine i nisu mi htjele dodati recenicu tu potvrdu iako sam lijepo zamolio, na sto su mi one rekle da njih boli briga gdje ja zelim studirat i da one ne ispunjavaju moje privatne zelje i dale mi klasicnu potvrdu koja ne sadrzi tu odredjenu recenicu pa sad se brinem da li cu propustiti nejbolju sansu za normalan zivot zbog dvije "cobanke" koje su , bar ja tako mislim, nekim cudom dobile posao koji rade..hvala!
-
le3ron
#431 Re: studiranje u Becu
pa nema uopce toliko prijevoda.. diploma od mature i od zadnjeg razreda i to je to.. ili jos nesto treba??
- lupp
#432 Re: studiranje u Becu
koliko se sjecam trebalo je i ljecnicki pregled i potvrda o nekaznjavanju sto se vadi u policiji ali to ce trebat tek za vizu ako se dobro sjecam.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#433 Re: studiranje u Becu
nekima nije trebao. treba još to provjeriti.lupp wrote:koliko se sjecam trebalo je i ljecnicki pregled i potvrda o nekaznjavanju sto se vadi u policiji ali to ce trebat tek za vizu ako se dobro sjecam.
-
le3ron
#434 Re: studiranje u Becu
ako je tako.. samo diploma od mature i 4 rezreda i o statusu redovnog studenta.. pa i nije neka procedura kako su mi govorili i kako sam mislio..to uzmes prevedes, odneses da ti stve apostile pecat i gotovo..mozda su tek kasnije komplikacije s vizom ali do toga.. da je Bescheid dobit..XD
-
elmedin_k
#435 Re: studiranje u Becu
qwertz
Last edited by elmedin_k on 23/06/2021 23:53, edited 2 times in total.
- mk93
#436 Re: studiranje u Becu
Poz jos jednom
Ja bi do sl. god trebao da stignem do B1 nivoa. Da li je moguce (po vasoj objektivnoj proceni) da se u becu za 1 semestar sa B1 dogura na B2 i osposobi za studiranje ?
Ja bi do sl. god trebao da stignem do B1 nivoa. Da li je moguce (po vasoj objektivnoj proceni) da se u becu za 1 semestar sa B1 dogura na B2 i osposobi za studiranje ?
-
Zlatni_djecko
#437 Re: studiranje u Becu
Ja studiram u Salzburgu, Bec je priblizno isti, sto se tice visine troskove itd.
Svima koji planiraju studirati..
Ispod 6000 E ne mozes godisnje proci da zivis neki normalan zivot.. eto toliko o troskovima...
Svima koji planiraju studirati..
Ispod 6000 E ne mozes godisnje proci da zivis neki normalan zivot.. eto toliko o troskovima...
-
Zlatni_djecko
#438 Re: studiranje u Becu
mk93 wrote:Poz jos jednom
Sve je moguce prijatelju, zavisi od tvog truda, rada i zelje da napredujes..
- mk93
#439 Re: studiranje u Becu
Hehe, i to sto kazes
) HVALA !
-
le3ron
#440 Re: studiranje u Becu
jel bas svaki dokument mora apostile pecat imat..koliko ce me kostat ako imam 3 dokumenta??
- threshold
#441 Re: studiranje u Becu
ja sam za 1 semestar ucenja polozio epd (koji je izmedju B2 i C2). realno, sansa je velika. moras ucit samo. ako ti je to problem onda ne moze.
- mk93
#442 Re: studiranje u Becu
A jesi li imao neko predznanje pre toga?
- threshold
#443 Re: studiranje u Becu
da, drugi strani jezik u skoli
- Optimist
#444 Re: studiranje u Becu
Interesuje me, da li ima neko na TU Wien - Gradjevinski fakultet, ili mozda Gradjevinski fakultet u Gratzu?
Razmisljao sam o masteru, ili eventualnom prelasku prije mastera. Sta mislite o tome? Svaki savjet dobrodosao.
Razmisljao sam o masteru, ili eventualnom prelasku prije mastera. Sta mislite o tome? Svaki savjet dobrodosao.
- threshold
#445 Re: studiranje u Becu
ima li neko samo da napise par syvari vezanih za produzenje boravisne dozvole. koliko ranije treba predati? ako ranije predam mijenja li se datum isteka? koji dokumenti trebaju (ovo znam ali ipak bih da provjerim)? poz
-
le3ron
#446 Re: studiranje u Becu
jel mi moze netko reci da li moram imati bosansku putovnicu posto mi se tamo trazi drzavljanstvo i kopija putovnice..a ja imam hrvatsku pa me zanima da li moram praviti bosansku..hvala
-
kave
#447 Re: studiranje u Becu
Prijavio sam se za vizu u decembru prosle godine i jos je u procesu obrade.Da li mi moze neko reci da li moram da placam WGKK dok cekam vizu? Referentkinja u Dresdnerstr. "nije znala" da mi odg na ovo pitanje
Hvala unapred na svim odgovorima 
-
le3ron
#448 Re: studiranje u Becu
Pitanje!! hitno trebam odgovor!!! Kod prijevoda na njemacki jezik jel prevode onako kako pise u bh. sjvedodzbama ili se prevede i ocjene pisu po obrazovnom sistemu u austriji??
* 1 za odličan (njem.: sehr gut),
* 2 vrlo dobar (njem.: gut),
* 3 dobar (njem.: befriedigend),
* 4 dovoljan (njem.: genügend) i
* 5 nedovoljan (njem.: nicht genügend) uspjeh.
ILI prevode direktno kako pise
* 1 za odličan>>ausgezeichnet i tako dalje
* 1 za odličan (njem.: sehr gut),
* 2 vrlo dobar (njem.: gut),
* 3 dobar (njem.: befriedigend),
* 4 dovoljan (njem.: genügend) i
* 5 nedovoljan (njem.: nicht genügend) uspjeh.
ILI prevode direktno kako pise
* 1 za odličan>>ausgezeichnet i tako dalje
- threshold
#449 Re: studiranje u Becu
Prevodi onako kako pise,
5 je ausgezeichnet
4 je sehr gut
3 je gut itd itd
5 je ausgezeichnet
4 je sehr gut
3 je gut itd itd
-
le3ron
#450 Re: studiranje u Becu
jel to sigurno?? u mene je drugacije 5=1=sehr gut'?? moguci problemi???