ISKRENO: ONO STO VOLIS !!!senadd wrote: Opet pitanje: ¹ta predla¾ete da se upi¹e,sad veæ vanredno jer vrijeme teæe....
studij elektrotehnike
Moderator: Chloe
-
orbit
#26 Re: jel sramota,
-
jaskotr
Ja sam nedavno upisao FIT u Mostaru.
Svidja mi se faks zato što ima DistanceLearning opciju pa pratiš predavanja od kuće / posla.
U sarajevu sam prekinuo ETF podavno i nebih tamo nastavljao zasigurno.
Pogledaj na http://www.FIT.ba možda konkurs za DL još nije završen.
GoodLuck!
Svidja mi se faks zato što ima DistanceLearning opciju pa pratiš predavanja od kuće / posla.
U sarajevu sam prekinuo ETF podavno i nebih tamo nastavljao zasigurno.
Pogledaj na http://www.FIT.ba možda konkurs za DL još nije završen.
GoodLuck!
-
praznina
U BiH nije loš FIT Mostar(inače moj bivši faks).
U susjedstvu dobar je slijedeći TF "Mihajlo Pupin" Zrenjanin.
U susjedstvu dobar je slijedeći TF "Mihajlo Pupin" Zrenjanin.
-
senadd
#29 Hvala predlagačima,ali
Pretrčao sam FIT-Mostar,super stvar,ali opet u obrazloženju studija stoji da se poslije 3 god-diplomiranja stiče naziv "Bechelor"-svršenik u rangu dipl.ing. .
E jeli neko to završio i pod kojim stručnim zvanjem se to vrednuje.
Ja još nisam saznao kako se to kod nas tretira,a zbunjuje me navod da će ako treba fakultet produžiti i četvrtu god.
Ko je lud,a ko zbunjen,jer 1500 god.je samo školarina,a budučnost-zvanje još se nezna.
Može li komentara??
Ja još nisam saznao kako se to kod nas tretira,a zbunjuje me navod da će ako treba fakultet produžiti i četvrtu god.
Ko je lud,a ko zbunjen,jer 1500 god.je samo školarina,a budučnost-zvanje još se nezna.
Može li komentara??
-
Stari
Ja ne znam kako to funkcionise sad u BiH sa tim titulama ...znam da je tehnicki studij u trajanju od tri godine donosi titulu Bechelor (ovdje to prevode sa "kandidat")....dok titulu diplomiranog inzinjera (dakle nakon 4,5 do 5 godina studija) prevode sa civilni inzinjer sto bi opet na engleskom bilo "Master" ....
Ne ulazeci sad u to kako se koja rijec prevodi sa kojeg, jezika htjedoh samo reci da studij od tri godine ne bi trebalo biti isto sto i studij za diplomiranog inzinjera. Ako je to nekome palo na pamet da sve ono sto se nekad na fakultetu masinstva ili elektrotehnike moralo znati u 4 do 4,5 godine studija ...sad nekakvim potezom carobnog stapica komprimira zbije na samo tri godine studija....zaboravite to....to se moze uraditi ali ne i zadrzati iste kriterijume koji su vladali nekoc.
Ne ulazeci sad u to kako se koja rijec prevodi sa kojeg, jezika htjedoh samo reci da studij od tri godine ne bi trebalo biti isto sto i studij za diplomiranog inzinjera. Ako je to nekome palo na pamet da sve ono sto se nekad na fakultetu masinstva ili elektrotehnike moralo znati u 4 do 4,5 godine studija ...sad nekakvim potezom carobnog stapica komprimira zbije na samo tri godine studija....zaboravite to....to se moze uraditi ali ne i zadrzati iste kriterijume koji su vladali nekoc.
-
jaskotr
#31 Re: Hvala predlagačima,ali
- Pretrčao sam FIT-Mostar,super stvar,ali opet u obrazloženju studija stoji
- da se poslije 3 god-diplomiranja stiče naziv "Bechelor"-svršenik u
- rangu dipl.ing. .
- E jeli neko to završio i pod kojim stručnim zvanjem se to vrednuje.
- Ja još nisam saznao kako se to kod nas tretira,a zbunjuje me navod da
- će ako treba fakultet produžiti i četvrtu god.
Ova vrsta diplome koja se dobiva i meni nije jasna. to se raspitaj jos. Razrada programa im je jos u toku. Ja mislim da im je program predvišao ukupno školovanje u tri godine, ali su se onda drugi univerziteti pobunili i trazili da bude 4.
Ipak ja na drugi faks u BiH nebih ni djaba isao samo kad vidim pristup onih baba u studentskoj službi. Ovdje je skroz druga priča. Uslužni su i prijatni.
- Ko je lud,a ko zbunjen,jer 1500 god.je samo školarina,a budučnost-
- zvanje još se nezna.
- Može li komentara??
Prvo faks je garant laksi od onoga u Sarajevu. 1500 je zato što je to učenje na daljinu što ovaj prvi i nema. Plaćanje je u ratama a šalju ti skoro sav potrebni materijal za učenje na mail.
- da se poslije 3 god-diplomiranja stiče naziv "Bechelor"-svršenik u
- rangu dipl.ing. .
- E jeli neko to završio i pod kojim stručnim zvanjem se to vrednuje.
- Ja još nisam saznao kako se to kod nas tretira,a zbunjuje me navod da
- će ako treba fakultet produžiti i četvrtu god.
Ova vrsta diplome koja se dobiva i meni nije jasna. to se raspitaj jos. Razrada programa im je jos u toku. Ja mislim da im je program predvišao ukupno školovanje u tri godine, ali su se onda drugi univerziteti pobunili i trazili da bude 4.
Ipak ja na drugi faks u BiH nebih ni djaba isao samo kad vidim pristup onih baba u studentskoj službi. Ovdje je skroz druga priča. Uslužni su i prijatni.
- Ko je lud,a ko zbunjen,jer 1500 god.je samo školarina,a budučnost-
- zvanje još se nezna.
- Može li komentara??
Prvo faks je garant laksi od onoga u Sarajevu. 1500 je zato što je to učenje na daljinu što ovaj prvi i nema. Plaćanje je u ratama a šalju ti skoro sav potrebni materijal za učenje na mail.
-
senadd
#32 Re: Hvala predlagačima,ali
Pa ima li netko tko bih mogao dati odgovore,prosto me strah kad vidimsenadd wrote:Pretrčao sam FIT-Mostar,super stvar,ali opet u obrazloženju studija stoji da se poslije 3 god-diplomiranja stiče naziv "Bechelor"-svršenik u rangu dipl.ing. .
Može li komentara??
da surfamo,ko fol pametni,čast pojedincima,a neznamo za kakva zvanja,smjerove itd...se obrazujemo.
Može li za tri god.visoka sprema,molim vas i gdje.
-
ulicar
#33 Re: Hvala predlagačima,ali
Moze svuda u svijetu, samo ne na ETF-usenadd wrote: Može li za tri god.visoka sprema,molim vas i gdje.
Evo ti "svjetska lista"
Bachelor - 3 godine (dipl ing) -normalan fax
Honors - 4 godine (prva godina Master-a research/teza)
Master - 5 godina (Magistar)
PHD - research (Doktor Nauka)
Jel' jasnije?
-
senadd
#34 opet nejasnoća
Pominje se Bolonjski proces,evo katalog,a već se upisuju na trogodišnji studij.Esad pošto nema viših škola ,šta je ovo ?
Kavo je to zvanje?
http://www.ba/pdf/katalog.pdf
Kavo je to zvanje?
http://www.ba/pdf/katalog.pdf
-
senadd
#35 sory,umoran
http://www.unsa.ba/pdf/katalog.pdf
Kakav će status imati ovi svršenici-kandidati kad mu piše inženjer el.teh,ili bilo koji drugi smjer,kad Bolonja ne poznaje više škole niti
predviđa dvogodišnje školovanje.
Kakav će biti status onih koji su ih nekad završili,ili studiraju trenutno?
-
winetou
-
Hendrix
Meni ovo uopšte ne izgleda fer prema "nama",tj. ljudima koji idu sada na tehničke fakultete po starom programu.Sada ja idem 9 semestara da stičem zvanje Dip.Ing.Građ. uz to imam i svoj smjer,a ovi sa Bolonjom to isto samo za 3 godine + nema usmjerenja,dakle opšte znanje koje se ionako sticalo sa završenom 3 godinom.A oni onda još 2 godine nastave što će svi i uraditi i eto magistara.Kako će se onda to gledati pri zaposlenju?Ja koji isto imam škole kao i neki "bolonjski magistar" biću niži rang pd njega?To je po meni nepravda prava,ako oni budu svi magistri sa 5 godina,pa dajte onda i nama titule magistara pa da se foliramo i mi 
-
Forsaken
PotpisujemHendrix wrote:Meni ovo uopšte ne izgleda fer prema "nama",tj. ljudima koji idu sada na tehničke fakultete po starom programu.Sada ja idem 9 semestara da stičem zvanje Dip.Ing.Građ. uz to imam i svoj smjer,a ovi sa Bolonjom to isto samo za 3 godine + nema usmjerenja,dakle opšte znanje koje se ionako sticalo sa završenom 3 godinom.A oni onda još 2 godine nastave što će svi i uraditi i eto magistara.Kako će se onda to gledati pri zaposlenju?Ja koji isto imam škole kao i neki "bolonjski magistar" biću niži rang pd njega?To je po meni nepravda prava,ako oni budu svi magistri sa 5 godina,pa dajte onda i nama titule magistara pa da se foliramo i mi
-
senadd
#39 Izvite,al opet školstvo
Zvanja su itekako bitna,jer dobro primjeti jedan član,on studira sada i u devetom je semestru arhitekture,a upisuju se početnici )trogodišnji)koji bi "navodno"imali isto zvanje,jer nema zakona o visokom školstvu,koji treba da to reguliše.
Postavlja se sledeće pitanje:kakvo će zvanje i status imati oni koji su završili dvogodišnji studij(npr u SRBIJI je izišao zakon gdje sam ja razumio da će se sve više škole preregistrirati i dobiti zvanje visoka škola),a postojat će jedinstvena zvanja npr.inženjer elektrotehnike,a dalje stoji da će ove ustanove svim živim svršenicima ,koji to zatraže izdati ekvivalent-diplomu.
E sad kako će se zvati taj novi-stari svršenik kod nas.Primjer Više upravne škole u Sa koju je završio naš Predsjednik Federacije (krivo mi što ga zovu policajac-pozornik,a ja znam i kad je završio).
Na ovo trebam jak komentar,a vjerujem da ću ako Bog da nešto i upisati,pa zato tražm savjet pametnijih osoba.
pozdrav
Postavlja se sledeće pitanje:kakvo će zvanje i status imati oni koji su završili dvogodišnji studij(npr u SRBIJI je izišao zakon gdje sam ja razumio da će se sve više škole preregistrirati i dobiti zvanje visoka škola),a postojat će jedinstvena zvanja npr.inženjer elektrotehnike,a dalje stoji da će ove ustanove svim živim svršenicima ,koji to zatraže izdati ekvivalent-diplomu.
E sad kako će se zvati taj novi-stari svršenik kod nas.Primjer Više upravne škole u Sa koju je završio naš Predsjednik Federacije (krivo mi što ga zovu policajac-pozornik,a ja znam i kad je završio).
Na ovo trebam jak komentar,a vjerujem da ću ako Bog da nešto i upisati,pa zato tražm savjet pametnijih osoba.
pozdrav
-
senadd
#41 pamet
Ovih dana sam dobio Zakon o visokom školstvu Srbije (a i naši će to prepisati)gdje sam razumio da je studij na tehnici trogodišnji i stiče se zvanje inženjer struke-smjer,pa nakon još dvije god magistrat.
Prijašnje više škole prelaze u visoke i bit će trogodišnje s tim da svi koji su završili iste mogu se obratiti školi da im izda "novu diplomu" s novim nazivom s tim što da bi htjeli magistrirati moraju polagati neke minimalne razlike.Tako bi sada dobili rang sadašnjeg sedmog stepena,jer više nema šestog,
Obzirom da nisamm stručnjak molio bih one koji nešto provjereno znaju da se oglase.
Je li to moguće???
Prijašnje više škole prelaze u visoke i bit će trogodišnje s tim da svi koji su završili iste mogu se obratiti školi da im izda "novu diplomu" s novim nazivom s tim što da bi htjeli magistrirati moraju polagati neke minimalne razlike.Tako bi sada dobili rang sadašnjeg sedmog stepena,jer više nema šestog,
Obzirom da nisamm stručnjak molio bih one koji nešto provjereno znaju da se oglase.
Je li to moguće???
-
senadd
#42 Re: pamet
senadd wrote:Ovih dana sam dobio Zakon o visokom školstvu Srbije (a i naši će to prepisati)gdje sam razumio da je studij na tehnici trogodišnji i stiče se zvanje inženjer struke-smjer,pa nakon još dvije god magistrat.
Je li to moguće???
Je li počela nova školska godina,ima li studenata na vezi,čita li ovo neko????
-
senadd
#43 obrazovanje
Ima li studenata koji studiraju po"novom"na tehničkim fakultetitma???
Kako izgleda el.teh od tri god?
Da li oni koji su izgubili treću god.mogu nešto "učariti"??
Zna li se tačno kakvo se zvanje dobija,ili još studirate na neviđeno???
Može li neko pojasniti šta je ovo,i kakva je sudbina onih koji su npr.lani završili višu ekonomsku.
Kakvo će zvanje imati kad je sada trogodišnje školovanje,a više škole se ukidaju (akobogda)????
Ima još kamara pitanja,a neznamo mnogi odgovore.
POzzzzz
Kako izgleda el.teh od tri god?
Da li oni koji su izgubili treću god.mogu nešto "učariti"??
Zna li se tačno kakvo se zvanje dobija,ili još studirate na neviđeno???
Može li neko pojasniti šta je ovo,i kakva je sudbina onih koji su npr.lani završili višu ekonomsku.
Kakvo će zvanje imati kad je sada trogodišnje školovanje,a više škole se ukidaju (akobogda)????
Ima još kamara pitanja,a neznamo mnogi odgovore.
POzzzzz
-
ragib
takodjerForsaken wrote:PotpisujemHendrix wrote:Meni ovo uopšte ne izgleda fer prema "nama",tj. ljudima koji idu sada na tehničke fakultete po starom programu.Sada ja idem 9 semestara da stičem zvanje Dip.Ing.Građ. uz to imam i svoj smjer,a ovi sa Bolonjom to isto samo za 3 godine + nema usmjerenja,dakle opšte znanje koje se ionako sticalo sa završenom 3 godinom.A oni onda još 2 godine nastave što će svi i uraditi i eto magistara.Kako će se onda to gledati pri zaposlenju?Ja koji isto imam škole kao i neki "bolonjski magistar" biću niži rang pd njega?To je po meni nepravda prava,ako oni budu svi magistri sa 5 godina,pa dajte onda i nama titule magistara pa da se foliramo i mi
-
ibnHome
mada mi pojedinosti, objektivno, nisu poznate - ne slazem se stvojim misljenjem...ragib wrote:takodjerForsaken wrote:PotpisujemHendrix wrote:Meni ovo uopšte ne izgleda fer prema "nama",tj. ljudima koji idu sada na tehničke fakultete po starom programu.Sada ja idem 9 semestara da stičem zvanje Dip.Ing.Građ. uz to imam i svoj smjer,a ovi sa Bolonjom to isto samo za 3 godine + nema usmjerenja,dakle opšte znanje koje se ionako sticalo sa završenom 3 godinom.A oni onda još 2 godine nastave što će svi i uraditi i eto magistara.Kako će se onda to gledati pri zaposlenju?Ja koji isto imam škole kao i neki "bolonjski magistar" biću niži rang pd njega?To je po meni nepravda prava,ako oni budu svi magistri sa 5 godina,pa dajte onda i nama titule magistara pa da se foliramo i mi
jer, kada bolonjske odredbe zazive u skolama do tada ce na trzistu biti mnogo vaznije ko sta zna nego koju diplomu imA...dakleM ako ti smatras da sa tvojom skolom u sustini vise znas od ovih drugih - to ces valjda moci I dokazati.....
-
senadd
#48 MOŽE LI TO TAKO
ZA PRETPOSTAVITI JE DA "ovaj" sa Bolonjskim fakultetom ima manje znanja,jer isti profesori predaju istu problematiku,za tri godine,i još uz to moraju biti liberalniji pri ocjenjivanju,tj, treba studenti da prolaze ,jer sve je plačeno.
Pa sad ko ima oca ili amiđu da ga "progura" pa se negdje zaposli,taj ima šanse da nešto i nauči,pa i da napreduje,a ovaj sada (u Zenici 34 inženjera na birou više od godinu dana)kad i kako i kome da se dokazuje,kad će moći dobiti najviše posao tehničara,jer današnja privreda skoro uopšte netreba neke stručnjake,a na kraju za nove gazde je nebitno je li dipl.ing ili tehničar,ako zna oko struje,kompjutera,crtanja projekata isl,jer imam kolega koji su položili stručne ispite za svoju oblast i samo prodaju potpise.....
Zna li neko šta će biti s višim školama???
Pa sad ko ima oca ili amiđu da ga "progura" pa se negdje zaposli,taj ima šanse da nešto i nauči,pa i da napreduje,a ovaj sada (u Zenici 34 inženjera na birou više od godinu dana)kad i kako i kome da se dokazuje,kad će moći dobiti najviše posao tehničara,jer današnja privreda skoro uopšte netreba neke stručnjake,a na kraju za nove gazde je nebitno je li dipl.ing ili tehničar,ako zna oko struje,kompjutera,crtanja projekata isl,jer imam kolega koji su položili stručne ispite za svoju oblast i samo prodaju potpise.....
Zna li neko šta će biti s višim školama???
- daduli_sa
@Senadd, je li ti ganjas tituli ili znanje?! Ako ganjas i jedno i drugo - dobit ces to na ETF-u samo je pitanje kako ces proci kroz njega.
AKo ganjas samo titulu onda morati samo da dobro pratis sta se desava na faxu i da ganjas sve u rokovima da bi sto lakse prosao kroz fakultet... koliko ce ti ostati u glavi upitno je.
AKo ganjas prevashodno znanje i odabires ETF jer te to interesuje - onda ces takodjer naci nacin da prodjes kroz fakultet sto lakse a da pri tome nesto ostane i u glavi. Mislim da ETF nudi za one koji to zele savrsen nacin da pokupe odredjena znanja, da se puno ne peglaju nebulozama (kao sto su studentske sluzbe, nejasni profesori, nedefinisani rokovi, jos cudniji nacini polaganja) sa kojima se muce studenti drugih fakulteta i da se na mjestu gdje provode 5 godina osjecaju ugodno. Mislim da je najbolje da i sam nekad dodjes do ETF-a i vidis ponasanje studenata. Posjetiti forum takodjer nije lose ( http://www.etf.unsa.ba/sportal )
A mora se priznati da onaj ko izadje sa ETF ipak ima odredjene prednosti... mnogo vise nego neko sa zavrsenim FIT-om.
Pozdrav
AKo ganjas samo titulu onda morati samo da dobro pratis sta se desava na faxu i da ganjas sve u rokovima da bi sto lakse prosao kroz fakultet... koliko ce ti ostati u glavi upitno je.
AKo ganjas prevashodno znanje i odabires ETF jer te to interesuje - onda ces takodjer naci nacin da prodjes kroz fakultet sto lakse a da pri tome nesto ostane i u glavi. Mislim da ETF nudi za one koji to zele savrsen nacin da pokupe odredjena znanja, da se puno ne peglaju nebulozama (kao sto su studentske sluzbe, nejasni profesori, nedefinisani rokovi, jos cudniji nacini polaganja) sa kojima se muce studenti drugih fakulteta i da se na mjestu gdje provode 5 godina osjecaju ugodno. Mislim da je najbolje da i sam nekad dodjes do ETF-a i vidis ponasanje studenata. Posjetiti forum takodjer nije lose ( http://www.etf.unsa.ba/sportal )
A mora se priznati da onaj ko izadje sa ETF ipak ima odredjene prednosti... mnogo vise nego neko sa zavrsenim FIT-om.
Pozdrav
-
senadd
#50 Re: studij elektrotehnike
APSOLVENT-BOLONJAC,neću ići +2 jer je jeveno,a skupo.
posla ima ko zna raditi,a zvanje ......za početnika nije ni bitno
posla ima ko zna raditi,a zvanje ......za početnika nije ni bitno