Cisto informativno, kako si ti zamisljala studij engleskog?sumayya wrote:Ima ljubavi i strasti prema jeziku kao takvom, ali ne prema književnosti i nekim Bogznakolikostarim djelima...
STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
-
caes
#51 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
- bombas_vera
#52 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ne znam meni je do sada sta smo ucili poprilicno zanimljivo gradivo ...
- because_of_you
#53 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Gramatika (opširnije nego u dosadašnjem školovanju), osposobljavanje za izražavanje na engleskom u pisanju eseja i sl., praktičan dio sa prof. kome je eng. materinji jezik, upoznavanje sa tehnikama i pravilima u prevođenju zahtjevnih tekstova....i još ponešto što mi sad ne može naumpasti..
Eto, informativno
Eto, informativno
-
Andaluzijski pas
#54 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Jezik Kao Takav je mnogo* više od nabrojanog.
*pravo puno

*pravo puno
-
caes
#55 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Ove prve tri stavke mozes dobiti na nekom intenzivnijem kursu engleskog, a za cetvrtu bi se vec morala sama angazovati. Softvere za prevodjenje mozes skinuti s neta (recimo sdl trados), imas i tutorijale na netu, moras dosta da citas, da budes upoznata sa svojim jezikom prije svega; svakodnevno da prevedes bar jedan novinski tekst (tako ces najbolje i obogatiti vokabular). Neke cake naravno moras nauciti od ljudi koji se vec duze vremena bave tim. Imas i drustvo lingvista, UMLIP, tu se isto mozes uclaniti, imaju i oni neke kurseve, pa se raspitaj.sumayya wrote:Gramatika (opširnije nego u dosadašnjem školovanju), osposobljavanje za izražavanje na engleskom u pisanju eseja i sl., praktičan dio sa prof. kome je eng. materinji jezik, upoznavanje sa tehnikama i pravilima u prevođenju zahtjevnih tekstova....i još ponešto što mi sad ne može naumpasti..![]()
Eto, informativno
I da se razumijemo, nasa anglistika, u sarajevu, je mila majka za anglistike u beogradu, zagrebu i to govorim pouzdano, iz prve-druge ruke.
-
DJ Babo
#56 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
@caescaes wrote:Ove prve tri stavke mozes dobiti na nekom intenzivnijem kursu engleskog, a za cetvrtu bi se vec morala sama angazovati. Softvere za prevodjenje mozes skinuti s neta (recimo sdl trados), imas i tutorijale na netu, moras dosta da citas, da budes upoznata sa svojim jezikom prije svega; svakodnevno da prevedes bar jedan novinski tekst (tako ces najbolje i obogatiti vokabular). Neke cake naravno moras nauciti od ljudi koji se vec duze vremena bave tim. Imas i drustvo lingvista, UMLIP, tu se isto mozes uclaniti, imaju i oni neke kurseve, pa se raspitaj.sumayya wrote:Gramatika (opširnije nego u dosadašnjem školovanju), osposobljavanje za izražavanje na engleskom u pisanju eseja i sl., praktičan dio sa prof. kome je eng. materinji jezik, upoznavanje sa tehnikama i pravilima u prevođenju zahtjevnih tekstova....i još ponešto što mi sad ne može naumpasti..![]()
Eto, informativno
I da se razumijemo, nasa anglistika, u sarajevu, je mila majka za anglistike u beogradu, zagrebu i to govorim pouzdano, iz prve-druge ruke.
svasta napisa...
u pravu si za citanje i dobro poznavanje vlastitog jezika...
sto se ostalog tice... (dobro) pismeno izrazavanje na engleskom ne mozes nauciti ni na kakvom kursu... na kursu isto tako ne mozes u potpunosti savladati gramatiku, da i ne spominjem neke finije stvari iz sintakse. i za jedno i za drugo je potrebno vise godina svakodnevnog sistemskog rada (=fakultet), a i pored toga vecina svrsenih anglista nije u stanju napisati solidan pasus na engleskom (neki ni recenicu) koji bi nekom 'native speakeru' zvucao kao da ga je napisao englez ili amerikanac.
koliko znam, prevodjenje se uci na postdiplomskom. tako je barem na zapadu i u hrvatskoj, a mislim da je sad i kod nas. nakon sto dobro savladas i svoj i engleski jezik (i pisani i usmeni), na postdiplomskom se upoznajes sa razlikama izmedju jezika na nivou teksta i 'tajnama' dobrog prevoda. najbitnije, upoznajes se sa specijaliziranom terminologijom, frazeologijom i konceptima iz vise strucnih oblasti (npr medicina, pravo, masinstvo, i sl.)
@sumayya
nemoj odmah otpisivati anglistiku zbog loseg iskustva pojedinih anglista. ne dozivljavaju svi studij isto i ne izvuku svi iz njega najvise. kombinacija tog tvog drugog fakulteta i anglistike ti je odlicna prednost za prevod jer dobro poznajes neku oblast (pravo? ekonomiju?) a dobro savladas i jezik.
ranije si rekla da govoris engleski 'savrseno' jer ga ucis od osnovne. savrseno ga mogu govoriti samo izvorni govornici, tj. mozes ga tako govoriti samo ako si rodjena i skolovala se u zemlji gdje se govori engleski, a to ces i sama vidjeti ako upises anglistiku.
-
caes
#57 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ako cemo cjepidlaciti; dobro pismeno/usmeno izrazavanje neces nauciti ni na faksu ni na kursu vec sam.sto se ostalog tice... (dobro) pismeno izrazavanje na engleskom ne mozes nauciti ni na kakvom kursu... na kursu isto tako ne mozes u potpunosti savladati gramatiku, da i ne spominjem neke finije stvari iz sintakse. i za jedno i za drugo je potrebno vise godina svakodnevnog sistemskog rada (=fakultet), a i pored toga vecina svrsenih anglista nije u stanju napisati solidan pasus na engleskom (neki ni recenicu) koji bi nekom 'native speakeru' zvucao kao da ga je napisao englez ili amerikanac.
na faksu ucis koje su glavne komponente eseja (a to se i u srednjoj radi).
vec sam rekla, prakticnog engleskog u smislu diskusija ima vrlo malo i vrlo malo se to i potencira. jedino ako si aktivan sam od sebe mozes da progovoris i da diskutujes s profesorom/asistentom koji je voljan da prica uopste, posto ih je dosta nastrojeno na sistem 'ja govorim ti cutis'.
za sintaksu, isto tako .. to sto smo mi radili na faxu je mogao nauciti svako ziv ko je kupio knjigu. jedino je generativna sintaksa teza, ali isto tako je totalno bespotrebna.
i nijedan anglista nece imati osjecaj za jezik kao native, osim ako nije duuuuuuuuuugo zivio na engleskom govornom podrucju, tako da fakultet apsolutno nista ne znaci u tom slucaju.
prevodjenje se uci od prve godine, na dodiplomskom, nije isto kao i u hrvatskoj.koliko znam, prevodjenje se uci na postdiplomskom. tako je barem na zapadu i u hrvatskoj, a mislim da je sad i kod nas. nakon sto dobro savladas i svoj i engleski jezik (i pisani i usmeni), na postdiplomskom se upoznajes sa razlikama izmedju jezika na nivou teksta i 'tajnama' dobrog prevoda. najbitnije, upoznajes se sa specijaliziranom terminologijom, frazeologijom i konceptima iz vise strucnih oblasti (npr medicina, pravo, masinstvo, i sl.)
mi imamo tzv prevodilacki smjer na postdiplomskom, ali je to saka jada jer bukvalno 2 profesora drze cijeli smjer.
-
DJ Babo
#58 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
hoces ako si kakav genije i pored toga mazohista. dobro izrazavanje ces nauciti ako radis na sebi uz ono sto naucis na fakultetucaes wrote:ako cemo cjepidlaciti; dobro pismeno/usmeno izrazavanje neces nauciti ni na faksu ni na kursu vec sam.
i to je sve sto ucis na tri (ili cetiri) godine studija sto se tice pismenog izrazavanja?na faksu ucis koje su glavne komponente eseja (a to se i u srednjoj radi).
mislim da fakultet i ne sluzi da ucis 'prakticni engleski'. treba doci i sa nekim predznanjem na faks, a na staroj anglistici prije 1992 je koliko znam bilo i razmjene pa su studenti isli vani da uvjezbavaju 'prakticni engleski'. sto se tice ovoga da moras biti aktivan, pa upravo to sam i govorio, ne mozes ocekivati da samo profuras kroz fakultet, a da se znanje samo za tebe lijepi...vec sam rekla, prakticnog engleskog u smislu diskusija ima vrlo malo i vrlo malo se to i potencira. jedino ako si aktivan sam od sebe...
pogledaj prvi komentarza sintaksu, isto tako .. to sto smo mi radili na faxu je mogao nauciti svako ziv ko je kupio knjigu. jedino je generativna sintaksa teza, ali isto tako je totalno bespotrebna.
nisam ni rekao da neki anglista moze imati isti osjecaj kao izvorni govornik. rekao sam da treba biti u stanju napisati solidan pasus (nista vise) na engleskom koji moze prevariti native speakera. to je puno teze nego sto se cinii nijedan anglista nece imati osjecaj za jezik kao native, osim ako nije duuuuuuuuuugo zivio na engleskom govornom podrucju, tako da fakultet apsolutno nista ne znaci u tom slucaju.
znam da se uci od prve godine, ali se ocigledno studij tek sad ustrojava kako treba, barem sto se tice prevodjenja.prevodjenje se uci od prve godine, na dodiplomskom, nije isto kao i u hrvatskoj.
mi imamo tzv prevodilacki smjer na postdiplomskom, ali je to saka jada jer bukvalno 2 profesora drze cijeli smjer.
-
caes
#59 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ne slazem se uopste.hoces ako si kakav genije i pored toga mazohista. dobro izrazavanje ces nauciti ako radis na sebi uz ono sto naucis na fakultetu
jedina prednost fakulteta kad je u pitanju pismeno izrazavanje (ili usmeno) je to sto si izlozen jeziku vise nego obicno.
pisanje eseja i seminarskih je skoro pa puka formalnost. jedino sto sam ja naucila na faksu, a da se tice pisanja je MLA citiranje i usavrsila koncept eseja.
s tim u vezi; sintaksa i gramatika .. ne znam ko ti je predavao, vjerovatno ridjanovic, ali sad je malo drugacije. recimo, ja nisam otisla na 10% predavanja iz deskriptivne sintakse i opet sam uspjela da sve naucim. a da sam genije, bas i nisam. narocito sto je 80% mojih kolega isto tako polozilo ispit.
da, manje vise.i to je sve sto ucis na tri (ili cetiri) godine studija sto se tice pismenog izrazavanja?u moje doba nije bas tako bilo
esej, seminarski, portfolio. sve na isti kalup, nista senzacionalno i osvjezavajuce.
-
Klodovik
#60 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Nastava u semestru traje 15 sedmica (30 časova ili 22,5 sati, ako imaš 2 časa nastave na nekom predmetu). Od toga se oduzimaju polusemestralni i završni semestralni ispiti (nema nastave), a ponekad i prvih čas, dva otpadne na uvodne napomene. Još kad se doda jedan, dva praznika (kojih nimalo ne nedostaje), lako se može desiti da se (po planu, bez stvarnih gubitaka) održi 10 do 11 sedmica same nastave, a to je 20 d0 22 časa ili nekih 16-ak sati. Dakle, dva puna radna dana nastave. Još je studentima dopušteno tri puta izostati sa nastave. Po toj računici, u cijeloj školskoj godini ne provede se ni jedna puna radna sedmica samog rada na fakultetu za predmet (ili dio predmeta) koji ima dva časa sedmično. Iskreno, ne znam kome je u svemu tome gore, nastavnicima ili studentima.
- Nirka
#61 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Ja sam prosle godine diplomirala... posljednja generacija po starom sistemu..
Da nisam upisala anglistiku mislim da bih crkla. eto upisala sam je i zavrsila u roku.. da je najtezi studij i nije.. .. ali defintiivno nije ni najlaksi...
to koliko znas ili ne znas engleski ne igra preveliku ulogu.. jer kad dobijes knjigu od 500 strana sa svim silnim datumima iz britanske historije koje moras nauciti... akcenat ti bas puno tu nece pomoci...
sto se knjizevnosti tice... ima mnogo da se cita.. dosta toga je dosadno i bespotrebno.. knjizevna teorije ima mnogo...
ja sam licno jedna od rijetkih koju je zanimala lingvistika... pogotovo generativna gramatika... al na anglistici nema profesora koji je dovoljno strucan to da predaje otkako je otisao ridjanovic...tako da sam odustala od lingvistickog postidplomskog u srajaevu..
uglavnom ja se nisam pokajala sto sam upisala ovaj fakultet... samo bitno ga je upisati iz pravih razloga a ne zato sto gledas puno americkih filmova i slusas puno muzike...
kako god sretno:)
Da nisam upisala anglistiku mislim da bih crkla. eto upisala sam je i zavrsila u roku.. da je najtezi studij i nije.. .. ali defintiivno nije ni najlaksi...
to koliko znas ili ne znas engleski ne igra preveliku ulogu.. jer kad dobijes knjigu od 500 strana sa svim silnim datumima iz britanske historije koje moras nauciti... akcenat ti bas puno tu nece pomoci...
sto se knjizevnosti tice... ima mnogo da se cita.. dosta toga je dosadno i bespotrebno.. knjizevna teorije ima mnogo...
ja sam licno jedna od rijetkih koju je zanimala lingvistika... pogotovo generativna gramatika... al na anglistici nema profesora koji je dovoljno strucan to da predaje otkako je otisao ridjanovic...tako da sam odustala od lingvistickog postidplomskog u srajaevu..
uglavnom ja se nisam pokajala sto sam upisala ovaj fakultet... samo bitno ga je upisati iz pravih razloga a ne zato sto gledas puno americkih filmova i slusas puno muzike...
kako god sretno:)
- sale19
#62 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ma joj bilo je kod nas pacijenata sto ne znaju prostu sastavit, nista me ne moze iznenaditialica.k wrote:ovo treba boldat, podvuc i sve slicno tome.chengaba wrote:Studij engleskog nije bas sasa. Imas tu hejbet citanja od Sekspira, pa do ucenja historije V. Britanije, o Keltima i tako dalje, pa ono razmisli malo
ljudi misle "znam rec hello goodbye my name is peter mary bla bla" i odma engleski upisuju, valjda pod pretpostavkom da je to najlakse. studij jezika (bilo kojeg) je prije svega LINGVISTIKA i KNJIZEVNOST, jako puno teorije, a bogami i logicnog razmisljanja, bas moras bit okrenut na te dvije strane i mora te zanimat to inace...crno se pise.
jako malo veze ima s pricanjem engleskog :S. na anglistici na ff ima samo jedan predmet koji podrazumjeva prevodjenje i komunikaciju - savremeni engleski jezik...svi ostali su teorija i razumjevanje jezika kao jezika, a ne samo vokabulara.
imali smo prosle godine decka koji je zivio u londonu, znaci govori perfektno engleski, i to bas onaj koji su od nas trazili na fonetici npr., medjutim kad je vidio da nije samo znas/ne znas engleski i kad je shvatio da nema smisla za lingvistiku jednostavno je odustao. ima ljudi kojima je to dosadno, nezanimljivo, i sta...nista.
-
karin
#63 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Dovidjenja i prijatno.
- antropolog
#64 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Andaluzijski pas wrote:Nemoj upisivati Anglistiku. Upiši Orijentalistiku i budi gigant. Čemu potčinjavanje mondijalizaciji i velikom kulturnom despotu - engleskom? Hoćemo katedru za rumunski jezik na Filozofskom! Kakve su ti ocjene u srednjoj? Velika je konkurencija umrtvljenosti, znaš.
slažem se s tobom, kakv engleski, upisi ruski, orijentalistiku, i još kada bi bile katedre za portugalski, švedski, ukrajinski, kineski i japanski gdje bi nam bio kraj
i da zašto na ffsa nema studija opce lingvistike kao u zagrebu i beogradu
- alica.k
#65 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
rijeci uvazenog profesora durakovica: japanski? NEMA T E O R E T S K E SANSE.
navodno nemaju koga zaposliti da predaje. nema veze, ima u beogradu.
navodno nemaju koga zaposliti da predaje. nema veze, ima u beogradu.
- antropolog
#66 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
hahah upišem ja u beogradu i kada tamo doktoriram dođem predavat u sa
baš šteta a šta je sa lingvistikom
baš šteta a šta je sa lingvistikom
- alica.k
#67 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ma kakva lingvistika.
-
caes
#68 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
imas lingvisticki smjer na masteru na anglistici i mislim da je ok.
opste lingv nema, jedva se krpe iovako .. neki dan mi profesor rece da ce se brzo formirati neka agencija koja ce provjeravati sve fakultete i davati akreditacije za rad; u nasem slucaju, na ff.u, vecina smjerova sa svih odsjeka ce biti upitna
opste lingv nema, jedva se krpe iovako .. neki dan mi profesor rece da ce se brzo formirati neka agencija koja ce provjeravati sve fakultete i davati akreditacije za rad; u nasem slucaju, na ff.u, vecina smjerova sa svih odsjeka ce biti upitna
-
CuCka
#69 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
Zanima me da li je moguce upisati engleski jezik sa španskim (ako ga uopste ima)?
- malosutra81
#70 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
kao sto sam vec rekla, studij jezika I JESTE prije svega lingvistika i knjizevnost, i to je nesto sto moras voliti da bi volio i taj studij. ako hoces da naucis pricat, uzmes procitas 3 knjige na engleskom, i gledas program na engleskom bez prevoda i naucices. realno, vokabular jednog jezika se moze savladati u 3 mjeseca.
btw, sto je tebi suhoparno, meni je npr nevjerovatno zanimljivo. prevodjenje me opet ni u najmanju ruku ne zanima, to mogu i bez fakulteta (mislite da oni sto prevode filmove ili rade kao prevodioci u tv kucama imaju fakultet?) a pricat engleski "onako" mi nije cilj svakako. ja se mislim posvetiti il knjizevnosti il lingvistici, pa bumo vidjeli.
a sto se tice orijentalistike (jer vidim da se spominje), mogu i tu pomoci. ko je zavrsio kakve kurseve arapskog ili mozda medresu, jedino sto ce mu posluziti je vokabular, a ostalo moze komotno zaboravit. evo ja sam sad upisala arapski i (mogu se pohvalit dobro mi ide obzirom da sam samo znala reci merhaba prije studiranja) jedino u cemu ja zaostajem je vokabular, koji opet kao i na engleskom nije uopste toliko bitan sem na predmetu savremenog arapskog. ostali koji su ucili arapski, gramatiku vecinom znaju pogresno, a neki ne znaju ni pisati (pravilno, jel). i savjet, nemojte uciti sami da pisete, to se nauci za 2 casa, a mozes pogresno naucit.
inace, ima i na iusu studij anglistike...mozda se nekom vise to svidi.[/quote]
citam ispocetka ovu temu i u mnogo cemu se slazem s tobom, kao sto je npr stav "znam pricati engleski odoh ga studirati" (od njih su mi jos gori jedino oni kojima presudnu ulogu igra to da znaju strani jezik pa nece dzaba trositi vrijeme da ga studiraju) elem, totalno besmisleno
al ne slazem se s tobom u boldiranom. prevodjenje jest nauka za sebe... to sto neuk i neobrazovan svijet prevodi kojekakve filmove se cesto i vidi iz prilozenog. ako tebe ne zanima, to ne znaci da se moze raditi (onako kako treba) i bez faxa
btw, sto je tebi suhoparno, meni je npr nevjerovatno zanimljivo. prevodjenje me opet ni u najmanju ruku ne zanima, to mogu i bez fakulteta (mislite da oni sto prevode filmove ili rade kao prevodioci u tv kucama imaju fakultet?) a pricat engleski "onako" mi nije cilj svakako. ja se mislim posvetiti il knjizevnosti il lingvistici, pa bumo vidjeli.
a sto se tice orijentalistike (jer vidim da se spominje), mogu i tu pomoci. ko je zavrsio kakve kurseve arapskog ili mozda medresu, jedino sto ce mu posluziti je vokabular, a ostalo moze komotno zaboravit. evo ja sam sad upisala arapski i (mogu se pohvalit dobro mi ide obzirom da sam samo znala reci merhaba prije studiranja) jedino u cemu ja zaostajem je vokabular, koji opet kao i na engleskom nije uopste toliko bitan sem na predmetu savremenog arapskog. ostali koji su ucili arapski, gramatiku vecinom znaju pogresno, a neki ne znaju ni pisati (pravilno, jel). i savjet, nemojte uciti sami da pisete, to se nauci za 2 casa, a mozes pogresno naucit.
inace, ima i na iusu studij anglistike...mozda se nekom vise to svidi.[/quote]
citam ispocetka ovu temu i u mnogo cemu se slazem s tobom, kao sto je npr stav "znam pricati engleski odoh ga studirati" (od njih su mi jos gori jedino oni kojima presudnu ulogu igra to da znaju strani jezik pa nece dzaba trositi vrijeme da ga studiraju) elem, totalno besmisleno
al ne slazem se s tobom u boldiranom. prevodjenje jest nauka za sebe... to sto neuk i neobrazovan svijet prevodi kojekakve filmove se cesto i vidi iz prilozenog. ako tebe ne zanima, to ne znaci da se moze raditi (onako kako treba) i bez faxa
- alica.k
#72 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
ajme pa procitaj dalje sta sam pisala, na stranu sto se meni ne svidja, mislim da se kod nas pored ovih amidjica i bratica slabo moze doci do izrazaja...to je sve sto sam rekla.malosutra81 wrote:citam ispocetka ovu temu i u mnogo cemu se slazem s tobom, kao sto je npr stav "znam pricati engleski odoh ga studirati" (od njih su mi jos gori jedino oni kojima presudnu ulogu igra to da znaju strani jezik pa nece dzaba trositi vrijeme da ga studiraju) elem, totalno besmisleno
- malosutra81
#73 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
jah, tek sad vidim da je jos neko reagovao i da si objasnila. al fakat je grozno zvucalo u prvom postualica.k wrote:ajme pa procitaj dalje sta sam pisala, na stranu sto se meni ne svidja, mislim da se kod nas pored ovih amidjica i bratica slabo moze doci do izrazaja...to je sve sto sam rekla.malosutra81 wrote:citam ispocetka ovu temu i u mnogo cemu se slazem s tobom, kao sto je npr stav "znam pricati engleski odoh ga studirati" (od njih su mi jos gori jedino oni kojima presudnu ulogu igra to da znaju strani jezik pa nece dzaba trositi vrijeme da ga studiraju) elem, totalno besmisleno
-
minime
#74 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
hello 
evo ovako , ja bih zamolila nekog ko studira ili ima zelju da studira anglistiku da mi pomogne , imam zelju da upisem vandredno, isla sam na faks i rekli su mi da ce u novinama izaci konkurs 13 juna , ali meni predstavlja malo problem prijemni, ne znam gdje da nabavim knjige ( headway) jer sam zavrsila srednju prije 8 godina ( radim zavrsila faks bla bla
i jos me zanima ako ima negdje da nabavim test sto je bio prethodnim generacijama cisto da vidim kako to izgleda, kontala sam upisat ove pripreme ali pretpostavljam da ce to biti po danu a ja radim
(( ... unaprijed se zahvaljujem ljudima dobre volje koji ce mi pomoci
))
je li ima neka kopirnica blizu faksa gdje to sve ima.... ?
evo ovako , ja bih zamolila nekog ko studira ili ima zelju da studira anglistiku da mi pomogne , imam zelju da upisem vandredno, isla sam na faks i rekli su mi da ce u novinama izaci konkurs 13 juna , ali meni predstavlja malo problem prijemni, ne znam gdje da nabavim knjige ( headway) jer sam zavrsila srednju prije 8 godina ( radim zavrsila faks bla bla
-
duboka_misao
#75 Re: STUDIJ ANGLISTIKE U SARAJEVU
hajd probaj sa pripremama, imas ono udruzenje mladih lingvista ulica triglavska mislim (google je tvoj prijatelj) organizuju to ali bash popodne jer raja radi .minime wrote:hello
evo ovako , ja bih zamolila nekog ko studira ili ima zelju da studira anglistiku da mi pomogne , imam zelju da upisem vandredno, isla sam na faks i rekli su mi da ce u novinama izaci konkurs 13 juna , ali meni predstavlja malo problem prijemni, ne znam gdje da nabavim knjige ( headway) jer sam zavrsila srednju prije 8 godina ( radim zavrsila faks bla blai jos me zanima ako ima negdje da nabavim test sto je bio prethodnim generacijama cisto da vidim kako to izgleda, kontala sam upisat ove pripreme ali pretpostavljam da ce to biti po danu a ja radim
(( ... unaprijed se zahvaljujem ljudima dobre volje koji ce mi pomoci
))
kopirinicu imas na Faxu ali nemaju taj materijal koliko ja znam, mozes probati onu kopirnicu na bistriku grafoart mislim da se zove oni imaju izbor knjiga ili vidi mozes li naruciti, za kupovinu takodje imas Buybook .