kao sto sam vec rekla, studij jezika I JESTE prije svega lingvistika i knjizevnost, i to je nesto sto moras voliti da bi volio i taj studij. ako hoces da naucis pricat, uzmes procitas 3 knjige na engleskom, i gledas program na engleskom bez prevoda i naucices. realno, vokabular jednog jezika se moze savladati u 3 mjeseca.duboka_misao wrote:ma vjeruj da nisam, dodjes tamo kontajuci da ces nauciti neke konkretne stvari koje ces koristiti na buducem poslu tipa koliko karaktera ide max u jedan titl,vjezbe iz konsekutive,vjezbe prevodjenja knjige lupam, a ono tamo nigdje veze lingvistika isto tako jako suhoparno na ispitu moras pratiti knjigu bukvalno,nedo Bog nekih varijacija ili da upitas a zasto se ova recenica ne bi mogla razgranati ovako? O knjizevnosti da ne pricam, citavo 20 stoljece Brit poezije i proze zgurano u jedan ispit,nezna se ko pije a ko placa, i sta imas na kraju od toga? samo cir na dvanestopalacnom i to da neko sa srednjom skolom ko je gledao puno filmova i slusao muzike na engleskom prevodi bosanski kuhar kao bosnian cook.alica.k wrote:eh, pretjera ga sad i ti.duboka_misao wrote:Ako zelis da ti se zgadi engleski jezik slobodno upishi anglistiku
btw, sto je tebi suhoparno, meni je npr nevjerovatno zanimljivo. prevodjenje me opet ni u najmanju ruku ne zanima, to mogu i bez fakulteta (mislite da oni sto prevode filmove ili rade kao prevodioci u tv kucama imaju fakultet?) a pricat engleski "onako" mi nije cilj svakako. ja se mislim posvetiti il knjizevnosti il lingvistici, pa bumo vidjeli.
a sto se tice orijentalistike (jer vidim da se spominje), mogu i tu pomoci. ko je zavrsio kakve kurseve arapskog ili mozda medresu, jedino sto ce mu posluziti je vokabular, a ostalo moze komotno zaboravit. evo ja sam sad upisala arapski i (mogu se pohvalit dobro mi ide obzirom da sam samo znala reci merhaba prije studiranja) jedino u cemu ja zaostajem je vokabular, koji opet kao i na engleskom nije uopste toliko bitan sem na predmetu savremenog arapskog. ostali koji su ucili arapski, gramatiku vecinom znaju pogresno, a neki ne znaju ni pisati (pravilno, jel). i savjet, nemojte uciti sami da pisete, to se nauci za 2 casa, a mozes pogresno naucit.
inace, ima i na iusu studij anglistike...mozda se nekom vise to svidi.