Student u 40-oj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

#26 Re: Student u 40-oj

Post by tempora »

Sarayman wrote:
Prolaznik wrote:@tempora :thumbup:

Žalosno je kako pojedinci donose brze i paušalne zaključke i mahom negativna mišljenja o drugima i to samo na osnovu nekoliko rečenica. Možete li shvatiti, vi koji ste negativni i ocjenjivački, da iza svakog našeg nicka postoji jedna živa i kompleksna osoba sa svojim životom i svijetom? Kako možete na osnovu samo nekoliko fraza te osobe trpati ih u neke kategorije i stereotipe?
Procitaj jos jednom njen prvi odgovor. Ja je ne poznajem kao sto je ti poznajes, i jedini zakljucak koji sam mogao zakljuciti je da se radi o osobi kojoj je karijera na prvom mjestu. Pa to su joj i poznanici govorili nekad (fino stoji)..

Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.

Zao mi je sto se diskusija svela na mene i moju licnost. Necu vratiti niti jednu rijec koju sam rekla, jer stojim iza sve i jedne, ali apsolutno mi nije bila namjera ni zvucati pateticno ili prikazivati neke svoje odabire kao nesto vrijedno hvale. Svi mi imamo svoje "zrtve" i svi mi mislimo da niko nikada nije prosao nasim putem i da niko ne zna kako je nama. I naravno, ne znam ja kako je tebi s dvoje djece, kao sto ti mozda ne znas kako je zivjeti bez primanja kada ti se rodi to jedno dijete i kako je odgajati novorodjence kada si bukvalno invalid. I sve to, tvoja tezina ili moja, ne moze i ne smije biti stavljena na vagu, pa da sa iste neko kaze i okarakterise koliko si ti ljudina ili ja i koliko je tvoje vrijedno hvale ili moje. Apsolutno i krajnje nebitna stvar. Moja cijela poenta u diskusiji je bila naglasiti koliko je obrazovanje bitno za covjeka. U mom licnom slucaju, ono je skoro da kazem na nivou primarne potrebe. I ja zasigurno nisam od ljudi koji postignutim obrazovanjem masu kao licnom kartom. Koliko postujem zelju za obrazovanjem toliko se i gnusam sujete i zelje da covjek titulom osigura karakter.
I obrazovanje nema nekakvo isticanje roka. Naravno nije covjek samo ono sto je obrazovanjem stekao, vec puno vise od toga.
No ja iskreno i svim svojim bicem, vjerujem u snagu volje i vjerujem u to, da tvoji prijatelji bez obzira na sve njihove prepreke i tezinu odgoja koju nosi dvoje djece, znaju da se nose s tezinom i znaju koji su im ciljevi. I iz tog aspekta, ja mogu samo da ih podrzim, aplaudiram i kazem: naprijed momci!
A ono sto su moji poznanici govorili oko mene, sto sam ja iznijela kao komentare a ti okarakterisao kao "karijeristu" nema veze sa mojom zeljom za uspjesnom karijerom vec ima jako puno veze s primitivizmom. A takva vrsta primitivizma vidi zenu iza sporeta i sa troje djece u 25 godini. Nista lose ni u tome, ako je stvar licnog izbora. I naravno i naravno mogucnosti. To sto sam ja uspjela osnovati porodicu van svih "normi" koje nalaze primitivno drustvo je neka druga, intimnija prica. Primitivan covjek strahuje od obrazovanja i kroz isto recenica "poludjet ces od tolikog ucenja"- ja isto drukcije i ne mogu prevesti do primitivizam. Stoga, nije sve bas onako kako se cita, vec i onako kako se razumije procitano. A da bi se razumjelo procitano, mislim da nam mimo pojasnjavanja uvijek moze pomoci i jos malo vise obrazovanja. :wink:
P.S.
Naravno, bez teskih osjecanja jer moja namjera nije da bilo koga uvrijedim niti da nametnem svoje misljenje. Za diskusiju, ipak moramo biti otvoreni.
shana_majka

#27 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

Sarayman wrote:
shana_majka wrote:
A da n isi malo ljubomoran na prijatelje....!? :-D
Znao sam da to neko pitati, ali sto bas ti? Zar ti shana nije "nema dalje"?
Cisto informativno... :-D tako ti se "riza prosula" da te bash ja upitam.. :-D
Jel' ljubomora ili...? :-D
Sarayman

#28 Re: Student u 40-oj

Post by Sarayman »

shana_majka wrote:
Sarayman wrote:
shana_majka wrote:
A da n isi malo ljubomoran na prijatelje....!? :-D
Znao sam da to neko pitati, ali sto bas ti? Zar ti shana nije "nema dalje"?
Cisto informativno... :-D tako ti se "riza prosula" da te bash ja upitam.. :-D
Jel' ljubomora ili...? :-D
Mozda bi tebi bila, meni nikad. Nisam ljubomoran ni na koga, a i svakako dobro zivim. To su 2 razloga.
Cisto informativno.
debela

#29 Re: Student u 40-oj

Post by debela »

sarayman, meni tvoja prica ovdje smrdi na tipicnu sarajevsku suplju. cini mi se da te malo svrbi uspjeh tvojih prijatelja ali posto nisi u sebi prelomio da krenes tim putem trazis opravdanje zasto ne ciniti nista i dalje. da ti samo znas koliko ja znam ljudi da studiraju u kasnim tridesetim sa cak i po troje djece. ima ih kojima i djeca studiraju, znaci jos su stariji. ljudi ulazu u sebe i nisu bitni razlozi i ciljevi. pocni i ti raditi nesto mimo posla i peglanja kauca, ne mora biti skola, nadji neki hobi pa ce ti se i perspektiva promijeniti.
neprilagodjena

#30 Re: Student u 40-oj

Post by neprilagodjena »

Nikad nije kasno,mozda je to prije bilo ali sada nije.
Samo treba vjerovati u sebe,ako ne vjerujes sam u sebe i ako si sam sebe vec otpisao(zato sto si stariji) e onda ce te i drugi otpisati.
shana_majka

#31 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

@sarayman pa shto se ljutish :-D ako sam upit'o , nije vrijedno...
Sarayman

#32 Re: Student u 40-oj

Post by Sarayman »

debela wrote:sarayman, meni tvoja prica ovdje smrdi na tipicnu sarajevsku suplju. cini mi se da te malo svrbi uspjeh tvojih prijatelja ali posto nisi u sebi prelomio da krenes tim putem trazis opravdanje zasto ne ciniti nista i dalje. da ti samo znas koliko ja znam ljudi da studiraju u kasnim tridesetim sa cak i po troje djece. ima ih kojima i djeca studiraju, znaci jos su stariji. ljudi ulazu u sebe i nisu bitni razlozi i ciljevi. pocni i ti raditi nesto mimo posla i peglanja kauca, ne mora biti skola, nadji neki hobi pa ce ti se i perspektiva promijeniti.
Postujem misljenje. Imam sve nabrojano, pa da podsjetim: i posao (dobar), i dvoje djece, i hobi (odnedavno), ali mi upisivanje fakulteta u 40-oj fakat ne pada na pamet.
Siguran sam da ce se tu pojaviti i moji istomisljenici. Do sada gubim, priznajem. :)
MELBOURNE_SARAJEVO

#33 Re: Student u 40-oj

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Nista lose u tome..Kamo srece da kod nas ljudi skontaju da nije sramota studirati u 40 ili 50..Bitno je da covjek ima i zelju i da ne sumnja u sebe a godine su samo broj..Bas mi je bilo cool kad sam studirao sa zenom koja je ima 43 i ovo joj je bio drugi fakultet..Zena pametna, ozbiljna i nacitana i bilo mi je zadovoljstvo sa njom se druziti na faksu...
Last edited by MELBOURNE_SARAJEVO on 08/02/2009 14:29, edited 1 time in total.
debela

#34 Re: Student u 40-oj

Post by debela »

sarayman, meni je super da si zadovoljan svojim zivotom i da te ispunjava ovo nabrojano. odmaknes se malo od sebe da probas shvatiti da postoji punoooo ljudi koje samo to ne zadovoljava i eto ti jednog od razloga za kasno studiranje, a razloga bi se moglo naci koliko i ljudi.
shana_majka

#35 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Nista lose u tome..Kamo srece da kod nas ljudi skontaju da nije sramota studirati u 40 ili 50..Bitno je da covjek ima i zelju i da ne sumnja u sebe a godine su samo broj..Bas mi je bilo cool kad sam studirao sa zenom koja je ima 43 i ovo joj je bio drugi fakultet..Zena pametna, ozbiljna i nacitana i bilo mi je zadovoljstvo sa njom se druziti na faksu...
nishta pametnije nije imala da radi u 43-oj :?
@sarayman vidish da te ja podrzavam :-D
Prolaznik

#36 Re: Student u 40-oj

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:16, edited 1 time in total.
alica.k

#37 Re: Student u 40-oj

Post by alica.k »

Sarayman wrote:Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.
ovo je vjerovatno najnidjeveze izjava na ovom forumu. cuj jedno ko nijedno....nadam se da si se salio.
profi25

#38 Re: Student u 40-oj

Post by profi25 »

ovo komentarisanje treba li studirati, da fax nista ne vrijedi, pa i ova tema sa studir.u 40toj uvijek dolazi od kompleksasa koji su zavrsili srednju masinsku ili elektrotehnicku, frustrirani i imaju kompleks manje vrijednosti jer nemaju fax, pa sve vezano za to ponizavaju i podcjenjuju :x
jedan moj jaran je tako pricao kako na fax idu samo nesposobni,koji se ne znaju drugacije snaci, pa im treba fax...a on eto lafcina snalazljiv :lol: tako je on godinama po gradjevini rintao, nekada konobarisao, smijao se drugovima sto studiraju politologiju i govorio " jarane vrijedil ti to sta"... sada su mu svi drugovi na finim poslovima, a on i dalje rinta i prica kako ne treba studirati ako si snalazljiv :lol: :lol: :lol:
imam i komsiju koji se jako ljuti, sav se trese i urla kada neko spomene moga tetka koji je magistrirao sa 50, doktorirao prije 4 godine bilo mu 60 godina 8-) covjek godinama radio i mijenjao funkcije ka boljem, sada je profesor na jednom faxu i sta fali ako je u 60toj doktorirao :D pun je znanja i iskustva, studenti ga vole, a ovaj komsija "crkava" i ponavlja da je trebao u penziju a ne na faxu predavati :D
dada 37

#39 Re: Student u 40-oj

Post by dada 37 »

tempora wrote:
Sarayman wrote:
Prolaznik wrote:@tempora :thumbup:
Tempora, ovaj tvoj post cu da pohranim i izprintam. Iza svake rijeci stojim sto si napisala. Upravo tako prolaze zene koje odluce da "grade karijeru" , pogotovo u kombinaciji sa djecom (nema veze jedno ili dvoje) Meni su takvi komentari dovodoili do toga da se pitam da li sam dobra majka. Hvala Bogu, sve se dobro zavrsilo, da ne kazem isplatilo. Ljudi koju osudjuju obrazovanje po "stare dane", ipak mislim da su malo ljubomorni na takvu odluku, jer oni sami se ne ususdjuju.

Žalosno je kako pojedinci donose brze i paušalne zaključke i mahom negativna mišljenja o drugima i to samo na osnovu nekoliko rečenica. Možete li shvatiti, vi koji ste negativni i ocjenjivački, da iza svakog našeg nicka postoji jedna živa i kompleksna osoba sa svojim životom i svijetom? Kako možete na osnovu samo nekoliko fraza te osobe trpati ih u neke kategorije i stereotipe?
Procitaj jos jednom njen prvi odgovor. Ja je ne poznajem kao sto je ti poznajes, i jedini zakljucak koji sam mogao zakljuciti je da se radi o osobi kojoj je karijera na prvom mjestu. Pa to su joj i poznanici govorili nekad (fino stoji)..

Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.

Zao mi je sto se diskusija svela na mene i moju licnost. Necu vratiti niti jednu rijec koju sam rekla, jer stojim iza sve i jedne, ali apsolutno mi nije bila namjera ni zvucati pateticno ili prikazivati neke svoje odabire kao nesto vrijedno hvale. Svi mi imamo svoje "zrtve" i svi mi mislimo da niko nikada nije prosao nasim putem i da niko ne zna kako je nama. I naravno, ne znam ja kako je tebi s dvoje djece, kao sto ti mozda ne znas kako je zivjeti bez primanja kada ti se rodi to jedno dijete i kako je odgajati novorodjence kada si bukvalno invalid. I sve to, tvoja tezina ili moja, ne moze i ne smije biti stavljena na vagu, pa da sa iste neko kaze i okarakterise koliko si ti ljudina ili ja i koliko je tvoje vrijedno hvale ili moje. Apsolutno i krajnje nebitna stvar. Moja cijela poenta u diskusiji je bila naglasiti koliko je obrazovanje bitno za covjeka. U mom licnom slucaju, ono je skoro da kazem na nivou primarne potrebe. I ja zasigurno nisam od ljudi koji postignutim obrazovanjem masu kao licnom kartom. Koliko postujem zelju za obrazovanjem toliko se i gnusam sujete i zelje da covjek titulom osigura karakter.
I obrazovanje nema nekakvo isticanje roka. Naravno nije covjek samo ono sto je obrazovanjem stekao, vec puno vise od toga.
No ja iskreno i svim svojim bicem, vjerujem u snagu volje i vjerujem u to, da tvoji prijatelji bez obzira na sve njihove prepreke i tezinu odgoja koju nosi dvoje djece, znaju da se nose s tezinom i znaju koji su im ciljevi. I iz tog aspekta, ja mogu samo da ih podrzim, aplaudiram i kazem: naprijed momci!
A ono sto su moji poznanici govorili oko mene, sto sam ja iznijela kao komentare a ti okarakterisao kao "karijeristu" nema veze sa mojom zeljom za uspjesnom karijerom vec ima jako puno veze s primitivizmom. A takva vrsta primitivizma vidi zenu iza sporeta i sa troje djece u 25 godini. Nista lose ni u tome, ako je stvar licnog izbora. I naravno i naravno mogucnosti. To sto sam ja uspjela osnovati porodicu van svih "normi" koje nalaze primitivno drustvo je neka druga, intimnija prica. Primitivan covjek strahuje od obrazovanja i kroz isto recenica "poludjet ces od tolikog ucenja"- ja isto drukcije i ne mogu prevesti do primitivizam. Stoga, nije sve bas onako kako se cita, vec i onako kako se razumije procitano. A da bi se razumjelo procitano, mislim da nam mimo pojasnjavanja uvijek moze pomoci i jos malo vise obrazovanja. :wink:
P.S.
Naravno, bez teskih osjecanja jer moja namjera nije da bilo koga uvrijedim niti da nametnem svoje misljenje. Za diskusiju, ipak moramo biti otvoreni.
Maraschino

#40 Re: Student u 40-oj

Post by Maraschino »

Sta je zivot ako ga ne usavrsavas ako se ne edukujes svo vrijeme ?

Ko je od vas rodjen sa nekom skolom, niko. Onoliko koliko se edukujes toliko i znas. Sto neko rece, nasa je duznost i obaveza permanentnog ucenja za dobrobit sviju nas a ne samo sebe licno. Isto to treba da se prenosi i na djecu. Skole nikada nije dosta. Na zapadu ljudi diplomiraju u kasnim godinama samo zato sto ga je privukla neka oblast o kojoj je malo znao, znaci iz radoznalosti...

narode, ucite i samo ucite bez obzira na godine...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41 Re: Student u 40-oj

Post by pici »

ljudi meni je ćetresta jel mogu ja sad da upišem fax a da budem sex aktivan posto i um trazi kalorija il ........hvala na odgovorima,vaš i naš pici.
Compact

#42 Re: Student u 40-oj

Post by Compact »

Mnogo je danas studenata koji imaju 40 godina koji studiraju da pokriju diplomom radno mjesto! Međutim ovdje se radi o studentu koji ima 40 godina, a koji nakon završenog fakulteta treba da se zaposli, što nije nemoguće, čak naprotiv. Današnji poslodavci u privatnom sektoru gledaju koliko će njegov radnik doprinijeti njegovoj zaradi, tako da veze i rodbina ne piju vode. Znači ukoliko si sposoban, a još i imaš diplomu sigurno se nemoj sikirati jer je potražnja za kvalitetnom radnom snagom izuzetno velika! Godine naravno igraju važnu ulogu, što ne znači da se stariji ljudi trebaju brinuti. Ja bih uvijek primio na posao starijeg (do 40 god.) radnika, jer je to ipak dob kada čovjek dostiže maksimalnu zrelost. Državni sektor već malo teže, ali zašto bizonima prijeti istrebljenje, a kravama ne. Pa upravo zato što su bizoni bili svačiji, a o kravama se uvijek neko brinuo. Privatni sektor je budućnost, a u toj budućnosti samo mogu opstati sposobni bez obzira na godišnju dob! :thumbup:
profi25

#43 Re: Student u 40-oj

Post by profi25 »

pici naravno da mozes... ako je tebi 40, nadjes kolegicu od 25 i zajedno ucite, pa malo se odmorite uz s...aktivnosti, pa opet ucite...a tek kada polozite aaaaaaa :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#44 Re: Student u 40-oj

Post by pici »

profi25 wrote:pici naravno da mozes... ako je tebi 40, nadjes kolegicu od 25 i zajedno ucite, pa malo se odmorite uz s...aktivnosti, pa opet ucite...a tek kada polozite aaaaaaa :D
e hvala drug :thumbup: e a jel može dvije po 20 radi bržeg usavršavanja i ucenja.
profi25

#45 Re: Student u 40-oj

Post by profi25 »

ma treba svako odvagati jel mu bolje lutati po bezveze poslovima ili fax zavrsiti pa biti shef ili naci bolji posao :D
ako neko ima posao i zadovoljan je neka ne studira, ali ne znam zasto se bavi drugima, mozda tim jaranima dipl.ne vrijedi sada, ali nikad se ne zna...mozda postanu neki shefovi za koju godinu, mozda ispadne neka shansa

kod nas ima jako puno vjecitih studenata od 30-40 godina i dobro je ako to izguraju, nikada nije kasno, bolje i to nego da rintaju u skladistu cio zivot 8-)
samo je meni cudno sto su ljudi ljubomorni na sve ove koji su prvo otpisani, pa onda ipak zavrse...paokolina ne moze da vjeruju i govore kada nije sa 23, ne mora ni sa 40 8-) 8-)
kockica_kockica

#46 Re: Student u 40-oj

Post by kockica_kockica »

nemam 40 8-) ali nemam ni 20 godina... studiram i radim :) ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da sam neko nakaradno bice iz svemira... sa mnom studiraju i mnogo stariji od mene, zbog posla, zbog svoje satisfakcije zbog ko zna kojih razloga... ne vidim nista nenormalno u tome...

nikad nije kasno... :oops:
Prolaznik

#47 Re: Student u 40-oj

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:15, edited 2 times in total.
JThomas

#48 Re: Student u 40-oj

Post by JThomas »

kockica_kockica wrote:nemam 40 8-) ali nemam ni 20 godina... studiram i radim :) ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da sam neko nakaradno bice iz svemira... sa mnom studiraju i mnogo stariji od mene, zbog posla, zbog svoje satisfakcije zbog ko zna kojih razloga... ne vidim nista nenormalno u tome...

nikad nije kasno... :oops:
pa ne vidi niko ko nije, da izvineš, kompleksaš...

i sa mnom je studiralo bruku starijih ljudi, iz raznih razloga, to je njihova stvar...radi boljeg radnog mjesta, da bi ostali na sadašnjem, ili čak samo radi diplome, kao što rekoh, to je njihova stvar...
Dioda

#49 Re: Student u 40-oj

Post by Dioda »

Prosle godine sam polagala nekakav ispit,i na ispit je dosao neki covjek,mozda godina izmedju cetrdeset i pedeset. I poce raditi ispit,vidim ja razvaljuje on one zadatke,i u neka doba (sjedio je dvije klupe ispred mene),vidim ja on pod jaknom drzi neki papiric,malo prepisuje,vjerovatno formule. Vidim ja provalio ga asistent,stalno nesto oko njega. Zovnem asistenta,da mu odvucem pozornost i pocnem ga peglati. Uglavnom,covjek dobi pravo visoku ocjenu :D Meni je bio pravo simpatican :D
Samnom je cetrvrtu godinu slusala jedna zena koja je nakon nekih petnaestak ili vise godina nastavila svoje studiranje. Ono sto mi je bilo interesantno je,da je dobijala pravo dobre ocjene,i mislim da ce prva diplomirati :D Svaka cast :D
Meni je pravo glupo sto neki smatraju da se napredovati moze samo do tog nekog srednjeg doba,i onda kao trebas biti u depresiji ili cupkat u mjestu,sta li vec :roll:
Moja tetka je npr. prije jedno tri godine isla na kurs engleskog (tad je imala sezdeset godina). Meni je to za divit' se :-D Iz svog cejfa je htjela nesto nauciti :D
tonga

#50 Re: Student u 40-oj

Post by tonga »

ima ona poslovica...covjek se uči dok je živ...tako da nikad nije kasno ko hoće i želi...
Post Reply